» »

"Alpsko mleko" predvsem iz Madžarske?

"Alpsko mleko" predvsem iz Madžarske?

ahac ::

RejZoR je izjavil:

Po tej logiki bi to veljalo ja...


Če mu uspe registriat blagovno znamko "Kravje mleko" za vodo in če zraven napiše, da je notr voda, potem bi šlo.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

RejZoR ::

Zakaj? Če je lahko mleko, ki ni dejansko iz alp imenovano Alpsko mleko, zakaj potem tud voda ne bi mogla bit tko imenovana? Sej gre samo za naziv ne? Oz vsaj nekateri tko trdijo...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

FlyingBee ::

Kravje mleko TM - Iz izvirov pod pašniki, točena na področju Guncelj

St235 ::

RejZoR je izjavil:

Zakaj? Če je lahko mleko, ki ni dejansko iz alp imenovano Alpsko mleko, zakaj potem tud voda ne bi mogla bit tko imenovana? Sej gre samo za naziv ne? Oz vsaj nekateri tko trdijo...


zataknilo bi se pri temu, da besedne zveze Kravje mleko ni mogoče registirat kot blagovne znamke.
http://www.zascitite.si/blagovne.php
http://www.uil-sipo.si/uil/dejavnosti/z...

FlyingBee ::

potem pa Krave mlek

Mandi ::

Hočete rečt, da če kupim npr. Hoferjevo ali Mercatorjevo mleko, dobim čisto isto sranje kot v tetrapaku "Alpskega mleka", samo stane me pol manj?

T-h-o-r ::

alpsko mleko je predvsem z madžarske, slovensko mleko gre skoraj v 100 % v italijo, nekaj malega še drugam


edina mlekarna, ki odkupuje mleko slovenskih kmetov, je celjska

Mandi je izjavil:

Hočete rečt, da če kupim npr. Hoferjevo ali Mercatorjevo mleko, dobim čisto isto sranje kot v tetrapaku "Alpskega mleka", samo stane me pol manj?

nvem, če hoferjev obstane tako dolgo
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

Tear_DR0P ::

T-h-o-r je izjavil:

nvem, če hoferjev obstane tako dolgo

21 dni če govorimo o navadnem mleku
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

black ice ::

Mandi je izjavil:

Hočete rečt, da če kupim npr. Hoferjevo ali Mercatorjevo mleko, dobim čisto isto sranje kot v tetrapaku "Alpskega mleka", samo stane me pol manj?

Najmanj čisto isto sranje. Mogoče je celo boljše kvalitete.

Nekdo je v eni izmed sorodnih tem omenil kmeta, ki so ga j***** zaradi (kao) prevelike količine mikroorganizmov v mleku in mu na ta način zbijali odkupno ceno. Nato je osebek raskiral nekaj evričev in nakupil mleko te iste mlekarne v trgovini, ter jim le-to oddal pod pretvezo, da je to njegovo mleko.
Na koncu so ga vprašali kje je dobil to vodo. 8-O

T-h-o-r ::

kaj je pa fora tistih številk, ki so na dnu alpsko mleko tetrapaka? a je res, da tisto, kar pri enem toplotnem obledovanju "ostane" zadaj, lahko še 5x dajo toplotno obdelati?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

FlyingBee ::

ni ga čez Hoferjev za 60 centov, v tetrapaku brez pokrovčka ... okus kot pri Alpskem

Looooooka ::

Zavajanje je tist moment, ko se zacnes hvalit, da mas ne vem kaksne krave, futrane z bogve cem...ki se pasejo ne vem kje, potem pa zacnes uvazat mleko iz kjerkoli drugje.
Ne vem ce sem ze videl reklamo za alpsko mleko, ki bi se hvalilo s cem takim...
Hočete rečt, da če kupim npr. Hoferjevo ali Mercatorjevo mleko, dobim čisto isto sranje kot v tetrapaku "Alpskega mleka", samo stane me pol manj?

Hofer(al je lidl...skoz mesam) ma slovensko mleko pod blagovno znamko "milfina". Tam mas baje samo slovensko mleko. Pa jogurte...skuto...tuti muti v glavnem.
Sploh ni potrebe po "alpskem" mleku.

Zgodovina sprememb…

Tilen ::

Milfina je od Hoferja.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Pithlit ::

Mandi je izjavil:

Hočete rečt, da če kupim npr. Hoferjevo ali Mercatorjevo mleko, dobim čisto isto sranje kot v tetrapaku "Alpskega mleka", samo stane me pol manj?

Načeloma ja. Hoferjevo (milfina) je Slovensko. Mercatorjevo je pa alpsko v drugi pakungi (una generična znamka - črtna koda - je pa nekaj xy).

T-h-o-r je izjavil:

edina mlekarna, ki odkupuje mleko slovenskih kmetov, je celjska

Nikakor ni res.

Tudi Ljubljanske Mlekarne odkupujejo Slovensko mleko. Pa še druge, da ne bo pomote.

T-h-o-r je izjavil:

kaj je pa fora tistih številk, ki so na dnu alpsko mleko tetrapaka? a je res, da tisto, kar pri enem toplotnem obledovanju "ostane" zadaj, lahko še 5x dajo toplotno obdelati?

Sej je en na prejšnji strani dal link. Tiste številke ti povejo na katerem traku je bila tiskana embalaža (zaradi sledljivosti).
Life is as complicated as we make it...

T-h-o-r ::

Tudi Ljubljanske Mlekarne odkupujejo Slovensko mleko. Pa še druge, da ne bo pomote.


en kmet, s katerim sem se pogovarjal, trdi drugače
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Pithlit ::

Kar naj. Jaz pa ti povem da ti laže v obraz.

Mlekarna Planika v svojih mlečnih izdelkih uporablja 100% slovensko mleko (alpsko, če je to že fora... od tistih 'tapravih' krav). Veliko tega mleka ki ga sama mlekarna ne uspe porabiti pa prodajo *drumroll* Ljubljanskim Mlekarnam.
Life is as complicated as we make it...

PaX_MaN ::

T-h-o-r je izjavil:

en kmet, s katerim sem se pogovarjal, trdi drugače

Itak. Ker ne kupijo od enega, valjda ne kupujejo od nobenega.

T-h-o-r ::

PaX_MaN je izjavil:

T-h-o-r je izjavil:

en kmet, s katerim sem se pogovarjal, trdi drugače

Itak. Ker ne kupijo od enega, valjda ne kupujejo od nobenega.

ja, ta kmet pozna druge kmete, ane in pozna situacijo;
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Pithlit ::

Jaz še vedno lahko brez vsakršnega zadržka trdim da tisti tvoj kmet laže.
Life is as complicated as we make it...

T-h-o-r ::

ok
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Alexius Heristalski ::

Ta debata je izumljanje tople vode. Link.

Stališče lastnika blagovne znamke

Sicer meni se zdi hecno, da nek "xyz marketing d.o.o." prodaja sir, ampak ok.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Zgodovina sprememb…

Relanium ::

Marketing bo VEDNO zavajal, če bo le to koristilo prodaji in če ne bo prepovedano z zakonom.

Kaj se tu čudite mi ni jasno...
Morda lahk začnete pisat verižna sporočila, morda bodo pa le prišla do srca kakemu vrlemu slovenskemu politiku, da bo to uredil.

Alexius Heristalski ::

Mene bolj moti to, da pri generičnih izdelkih ne piše podatkov o proizvajalcu, pa se mi zdi, da ni bilo vedno tako. Resda potem pogledam na hrvaški del deklaracije (če je), upam, da vsaj oni tega ne bodo ukinili.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Tydek ::

Zato je pa najbolje piti iz onih postavljenih avtomatov :)

LuiIII ::

No ja če hočete 100% domače slovensko poreklo, potem je najbolj zanesljiva izbira lokalna oskrba. Sam se oskrbujem z domačim mlekom, skuto, krompirjem, zelenjavo, moko, jajci, perutnino, govedino, svinjino, klobasami, salamami, hrenovkami, medom, marmelado in seveda s sadnimi sokovi in "žegnjanimi" r'cnijami (medica, jegermeister, brinovček). Vse "proizvajalce" poznam in jim zaenkrat zaupam.
Je pa med posameznimi kmeti ogromna razlika v kvaliteti mleka (OK moje osebne preference). Sam jemljem mleko od kmeta, ki ne daje kravam silaže oz. je te zelo malo. Razlika v aromi je očitna.

Tydek ::

Ja koliko te pa potem mesečno pride "100% domače" ?

LuiIII ::

Približno enako kot v štacuni, no razen mesa, ki pa je morda nekoliko dražje, a popolnoma neprimerljivo s kupljenim. Govedo je tako npr. celo poletje na paši, pujsi so futrani s kuhano zelenjavo ipd., perutnina je zunaj, koze so za hišo,... Da ne omenjam konjskih salam. Mater moram jet kar mal narezat!
V bistvu bi lahko z uvedbo t.i. potrošniških zadrug imeli veliko večino hrane domače za relativno ugodno ceno, saj bi s tem se znebili posrednika (trgovine). Win/win za kemeta in potrošnika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuiIII ()

FlyingBee ::

kot da si iz kakšnega dvora, matr, ti prinašajo na pladju pujske

živalsko maščobo manj uživat

LuiIII ::

No ja glede na to, da smo za celo družino vzeli 15kg svinjskega mesa (z mastjo za kuhanje ocvirkov vred) se za živalske maščobe ni za bat. Ja meso ti že prinesejo oz. ga greš iskat, ampak potem ga je treba še razrezat in zapakirat. Ja živlenje na vasi ima svoje prednosti pa seveda tudi slabosti. Se mi zdi pa noro hoditi na vasi v štacuno po stvari, ki jih imaš lahko na vrtu ali ki jih ima sosed toliko, da jih sam ne more porabiti.

Looooooka ::

Btw...kje smo pa dobil idejo, da je domace mleko/meso boljse?
Seriously?
Madzari majo ze oe nekdaj boljse puranje meso. Nasi purane pomojem ze futrajo z mrtvimi purani in filajo z vodo. Vsaj glede okusa polovice "priznanih" blagovnih znamk :D

PaX_MaN ::

Mogoče ga pa sam skuhaš narobe.

Relanium ::

LuiIII je izjavil:

Ja živlenje na vasi ima svoje prednosti pa seveda tudi slabosti. Se mi zdi pa noro hoditi na vasi v štacuno po stvari, ki jih imaš lahko na vrtu ali ki jih ima sosed toliko, da jih sam ne more porabiti.

Bili so časi (ali pa so še) ko se doma krompirja enostavno ne splača gojit.
Ker je seme DRAGO, in z njim je dost dela. Potem tud česen je problem shranjevat. itd itd....

Ampak ja, ko si takle na kmetiji ti je vse samoumevno, ko pa si enkrat na trgovinski hrani pa ti hitro postane domača bolj všeč.
Pa noben problem ni vzet svinjine, govedina je bolj zajebana in bolj pod kontrolo, svinjino pa vsak pametnejši vzame na kmetiji in si jo zapakira v zmrzovalnik.
Pa tud na enem vrtu se da drugače vzgojit čuda zelenjave če se mu malo posvetiš.

LuiIII ::

No odvisno od definicije boljše, a ne. Zame osebno je boljše goveje meso od goveda, ki se lepo pase poleti zunaj namesto, da je vseskozi v hlevu kjer ga futrajo z vsem mogočim. Enako velja tudi za mleko, ki nima vonja po silaži iz katerega lahko vedno naredim kislo mleko, maslo ali kefir. Pri svinjskem mesu je podobno. Sploh je opazna razlika pri svinjski masti, ki je v primeru pujsa rejenega s kuhano zelenjavo (old skool) enostavno neprimerljiva s tisto ko se pujs krmi z vsemi mogočimi dodatki, ki ga samo pumpajo.
Edini problem je ta, da je do take hrane relativno težko priti, če ne živiš ravno na vasi oz. nimaš sorodnikov na vasi.

pingo76 ::

Magic1 je izjavil:

pingo76 je izjavil:

A nobenega ne moti kakovost maščob ku pri UHT obdelavi postane izredno nezdrava? Alpsko mleko in vsa ostala UHT bi morala biti prepovedana...
"M. Lost of us take it for granted that milk and other foods are pasteurized and homogenized. When certain practices go unquestioned, we accept them as being "just the way things are." But pasteurization and homogenization denature foods. They alter the chemical structure of food, make fats rancid, destroy nutrients and result in the formation of free radicals in the body.

It's not just dairy anymore either. Pasteurization is used on everything from fruit juices to shelled nuts.

Many people choose not to "do dairy" at all, but among those that do; you should know that there's a big difference between pasteurized milk and raw milk and many myths about both."
Vir: http://webcache.googleusercontent.com/s...

Ahh še en, ki verjame vsemu kar piše na netu. Problematične naj bi bile maščobe, ki se jih pridela pri obdeavi. A ni pa važno, da je takih maščob 3/4 v neobdelanem mleku:))


Očitno še en ki misli da je vse nateg. tisti 3/4 si zagrešil v polno. Le preberi si te stvari bolje če nameravaš nekaj zagovarjat. In mononenasičene maščobne kisline niso problem. Trans so...

Daniel ::

Iz prve roke ti lahko povem, da je v Alpskem mleku tudi mleko iz Prlekije res pa je, da smo na majhnem hribčku, pa bi morda zato lahko rekli, da je alpsko :)
Preden so naše krave molzle Alpsko mleko pa so molzle Lejko oz Pomursko mleko...

V zadnji številki časnika Kmečki glas je sicer na dolgo in široko zapisano nekaj stvari o Pomurskih mlekarnah, med drugim tudi to, kako so kupovali Madžarsko mleko po višji ceni, kot so jo plačevali domačim rejcem (treba je uničevati slovenskega kmeta). Drugače pa tudi sedaj 20% vsega mleka uvozijo in potem, ko vso to mleko pride na rampo mlekarne v bazenih zmešajo slovensko in tuje mleko, da je vse skupaj vsaj približno dobro, saj ima uvoženo mleko premalo maščob in beljakovin (prihaja iz velikih farm črnobelih krav).
Iz tega potem dobite Lejko mleko...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

Looooooka ::

PaX_MaN je izjavil:

Mogoče ga pa sam skuhaš narobe.

Ne. Ker again...to ne velja za VSO slovensko meso :)
Je pa dejstvo, da jih mamo bistveno vec, ki so futrani z dodatki, ker je ocitno ceneje purana futrat z dodatki kot pa s koruzo in koprivami.
Najvecji drek je, da nas na koncu dneva nategujejo s "kupuj slovensko" slogani...nikjer pa ne povejo, da bos zal moral sam sfiltrirat ven kmetije s katerij prihaja zanic meso(hvala bogu nam morajo vsaj to gor napisat).

Drgac smo pa mi baje drzava pod Alpami in ne vem kaj vse se uporabljamo, ko se opisujemo.
Torej je tud mleko iz Prlekije lahko alpsko a ne :D

Zgodovina sprememb…

Daniel ::

Kar se pa tiče mesa pa vem za nekoga, ki bike futra z posušenimi iztrebki iz piščančjih farm, ker vsebujejo veliko dušika in mu ni treba kupovati krmil. Kakšen okus ima to meso ne želim niti vedeti, predvidevam pa, da ni ravno najboljše. Bojda ni nikjer izrecno prepovedano...

Looooooka ::

Ga bojo vrticarji dobili, ko bo za njih zmanjkalo dreka :P

Zgodovina sprememb…

korenje3 ::

Ljubljanske mlekarne odkupujejo mleko po celi sloveniji od kmetov, ki ga nato prodajajo kot alpsko mleko. vse mleko ki ga poberejo konča v isti košari. vprašanje je samo to, ali ljubljanske mlekarne odkupujejo tuje mleko ali ne, ne pa kam kmetje izvažajo slovensko mleko.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Daniel ::

Mislim, da ljubljanske mlekarne ne uvažajo mleka a ne me držat za besedo.

korenje3 ::

Če je kdo videl cisterne na katerih piše ljubljanske mlekarne ki se peljejo po tujini naj se javi...
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

SuperVeloce ::

T-h-o-r je izjavil:

kaj je pa fora tistih številk, ki so na dnu alpsko mleko tetrapaka? a je res, da tisto, kar pri enem toplotnem obledovanju "ostane" zadaj, lahko še 5x dajo toplotno obdelati?

Bedarije. In kako boš označil kolikokrat se je obdelalo, če se to "staro" mleko pridruži novemu v kotlu? Še hujša je tista, da celo iz vrnjenih tetrapakov še enkrat predelajo... kdo bo to praznil, liter za litrom? Veš koliko dela je to?!

d4vid ::

FlyingBee je izjavil:

če je Alpsko in kravje mora biti točno to, ne pa Madžarsko ... kot da bi napisal samo Kravje mleko aka. trademark, potem pa kozje notri filal


A movzejo Madžare al kaj?
Alpsko mleko je trademark in zarad mene če filajo noter kar hočejo (dokler je užitno)

Predlog vsem: kupite si eno kravo simentalko, pa bote mel vsak dan 5 litrov svežega "Alpskega" mleka, še toplega, ampak z malo več kot 3,5 mlečnih maščob.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

korenje3 ::

SuperVeloce je izjavil:

T-h-o-r je izjavil:

kaj je pa fora tistih številk, ki so na dnu alpsko mleko tetrapaka? a je res, da tisto, kar pri enem toplotnem obledovanju "ostane" zadaj, lahko še 5x dajo toplotno obdelati?

Bedarije. In kako boš označil kolikokrat se je obdelalo, če se to "staro" mleko pridruži novemu v kotlu? Še hujša je tista, da celo iz vrnjenih tetrapakov še enkrat predelajo... kdo bo to praznil, liter za litrom? Veš koliko dela je to?!


ne. v ljubljanskih mlekarnah imajo pretočno pasterizacijo, tako da nič ne ostane. lahko ti pa povem kva je v toplotnih izmenjevalcih kjer se pretaka mleko. če ni redno čiščen ali uporabljan, nastaja notri zažgano in umazano mleko.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Manu ::

Bom zlomil par prepričanj, ki so se pojavile tu gor:

1. Ob registraciji novega imena ni šlo vse kot po maslu, saj je morala mlekarna s pomočjo ustreznih strokovnjakov, verjeli ali ne, dokazati, da imamo Alpe tudi v Sloveniji.

2. ... Alpsko mleko je v tem času ena najbolj priljubljenih blagovnih znamk v Jugoslaviji. V osemdesetih smo mu na embalažo narisali Alpe.

Vir: Ljubljanske mlekarne

Zato so pomisleki upravičeni, ker gre v imenu za geografsko lokacijo. Za uporabo imena kraja zgleda obstajajo neka pravila.

Potrošniki pa seveda pričakujejo, da gre za mleko iz krav, ki se pasejo na pašnikih v Alpah, saj imamo kar nekaj takšnih pašnikov, filmov (Kekec, Pastirci...) in zelo znano Veliko planino, ki je največja visokogorska pašna planina na Slovenskem in so tamkajšnje koče postavili prav pastirji (preko 100 koč, ki pa so bile požgane med 2. svetovno vojno in potem pozneje obnovljene, vendar ne vem ali z namenom turizma ali za pastirje). Koliko krav se danes še tam pase ne vem, tako kot ne vedo ostali potrošniki, ki kupujejo Alpsko mleko. Imajo pa zaradi filmov in Velike planine takšno podobo in pričakovanja o Alpskem mleku.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Relanium ::

Daniel je izjavil:

Kar se pa tiče mesa pa vem za nekoga, ki bike futra z posušenimi iztrebki iz piščančjih farm, ker vsebujejo veliko dušika in mu ni treba kupovati krmil. Kakšen okus ima to meso ne želim niti vedeti, predvidevam pa, da ni ravno najboljše. Bojda ni nikjer izrecno prepovedano...

To se je včasih delalo na veliko, finta je pa v tem, da kokoši prebavijo mali del krmil in je v tem še vedno več kot 50% hranljivih snovi.
Aja pa čist poceni je blo.
Da bi to imelo kak poseben okus pa nebi vedel.
Je pa to bilo bolj za svinje kot za govedo ker govedo je precej izbirčna žival in če smrdi pač ne je.

globalna80 ::

ahac je izjavil:


Pa Coca-cola tudi ni iz koke! Zavajanje!


A si prepričan?

Mnogi še vedno verjamejo, da Coca-Cola vsebuje kokain. Glede na to, da je snov naravno prisotna v listih koke, ki se uporablja za izdelavo pijače, je povsem pričakovano, da se bo v pijači sami tudi pojavil kokain. V zgodnjih letih se je to dejansko dogajalo, dandanes pa naj bi to bila preteklost. Liste koke, ki jih danes uporabljajo za aromatiziranje pijače, najprej podvržejo procesu, v katerem izločijo alkaloide, ki jih potem uporabljajo v farmacevtski industriji. Ameriška agencija za droge budno nadzira uvoz koke za potrebe proizvodnje Coca-Cole in njeno predelavo v liste za aromo in kokain za zdravila.


Ena od domnev, kako Coca-Coli uspe, da niti zaposleni ne izdajo formule, je ta, da zaposleni v Coca-Coli sirup pripravljajo tako, da mešajo sestavine, ki so označene s kodo, ne pa s pravim imenom.
Great spirits have always found violent opposition from mediocre minds.
Albert Einstein

Pithlit ::

Globalna: dej nam zaupaj kako ti preživiš dan brez da umreš od strahu zaradi vseh teorij zarote ki te obkrožajo.

Cokelore
Life is as complicated as we make it...

Mipe ::

Alpsko mleko oglašujejo kot domače. Kako neki je domače, če je madžarsko?

T-h-o-r ::

ker ga domača mlekarna obdela in natoči v tetrapak
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kater mlek kupujete (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20429235 (15837) ales85

kvarjenje alpskega mleka ?

Oddelek: Loža
112502 (2094) Glugy
»

Mleko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16320245 (11470) BigWhale
»

Alpsko mleko ob kuhanju eksplodira? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11523856 (20511) echo
»

Mleko iz mlekomata (preverjeno) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18240440 (35873) Terman

Več podobnih tem