» »

Mleko

Mleko

«
1
2 3 4

SmeskoSnezak ::

Že dolgo me zanima mleko kot tako, zdaj pa ko sem naletel še na članek o njem, odpiram kar tukajle temo. Mogoče pa bi mi "kemijski" tehnologi znali par vprašanj odgovorit.

Začnimo kar s člankom na to temo. Glede na to, da se meni zdi kravje mleko dobro, saj ma sosed enih par in dobimo od njega mleko, torej "naravno"... Pa tud kupimo kdaj kak liter "obdelanega". Razliko prav čutiš. A se lahko reče, da je kupljeno mleko slabše in bolj nezdravo kot naravno? Vsaj ta članek pravi tako.

Kaj pa kozje mleko? Stari ljudje pravijo, da ima kozje mleko (seveda naravno) tudi zdravilne učinke. Tu pa tam dobimo tudi tole in je kar lepega okusa, čist drugačno od kravjega.

Kako pa je z rastlinskim mlekom? Članek nič ne omenja o škodljivosti le teh. So torej zares tako bolša, bolj zdravo, itd. , da so tudi dražja (kar pa članek omenja)?

:)
@ Pusti soncu v srce... @

antonija ::

Mleko (surovo) je polno "necistoc", ki bi (ob industrijski uporabi in rokih trajanja ki jih imamo danes) povzrocale mnogo preglavic. Pa ne samo pokvarjenih izdelkov, ampak tudi zasrupitev in obolenj in podbnih nevsecnosti. Seveda se to ne pozna toliko ce imas soseda, od katerega mleko porabis v dnevu, dveh.

Drugace je pa clanek poljuden do te mere da me kar zmrazi ko ga berem... "Pasterizacija uniči tudi 20 odstotkov joda v mleku" in podobni citati... Pasterizacija segreje mleko na 71°C in se malo, to je pa tudi vse. Ce pijes sosedovo mleko surovo (brez hlajenja/gretja) potem mogoce res opazis razliko zaradi pasterizacije, ce pijes kakav/kavo z mlekom te razlike pac ni. Pa se tole: pasterizacija za razliko od sterilizacije na pobije vsega v mleku, samo zniza na raven na kateri je mleko obstojnejse.
Iod ostane iod pri 71°C. Edino kar se lahko zgodi je da se proteini, na katere je jod vezan, denaturirajo do te mere da se oborijo (skupaj z jodom) ali pa jod preide v raztopino (vodni del mleka).

"Še hujša je homogenizacija". Res je grozna, dejmo peticijo met da je nocemo. Homogenizacija (na splosno) pomeni da neko snov premesamo do te mere da je vsak alikvot, ki ga lahko odvzamemo, enak vsem drugim. Pri mleku to pomeni razbijanje mascobe na manjse kapljice. Ampak kolikor je meni znano se mleku, ki se ga pripelje v mlekarne, pobere stran _vso_ mascobo (surovo kravje mleko ima 3-5% mascobe se mi zdi), potem se pa naknadno doda dolocen % mascobe (zato da lahko na tetrapakih pise 1,2% itd. in noben ne tozi mlekarn zaradi zavajanja) v obliki smetane (ki so jo dobili ko so odstranili mascobo iz mleka.

"Mleko je sestavljeno iz zelo občutljivih beljakovin, te beljakovine pa sestavljajo aminokisline in vezi. Molekule imajo zelo specifično obliko, ki pa se že pri nizki temperaturi spremeni. Tako mleko postane slabo in postane eden glavnih vzrokov za pojav alergičnih reakcij.
"
Pri takih te pa koncno navije in laufas na WC. "Alergija na mleko" je isto kot vsaka druga alergija: "adverse immune reaction to a food protein that is normally harmless to the non-allergic individual". Neko zmedeno protitelo oznaci ubogi protein za sovraznega in imunski sistem naredi cel halo.

Sej bi se naprej razpredal o "namesto naravnega vitamina D, ki se nahaja v maščobi, dodajajo sintetičnega, ki pa je nevaren za jetra" amapk upam da ni treba...

Ce sem realen je tale "clanek" [insert_favorite_curse_word] propaganda. Ce sem pa cist malo nesramen je pa eno navadno sranje brez argumentov (se tisto kar naj bi bili argumenti je potegnjeno iz kravje riti).

P.S.: Hormoni so v EU prepovedani za uporabo pri zivalih, katerih mleko je namenjeno humani potrosni. Ubistvu to velja za vse zivali katerih produkti (ali pa kar deli zivali) so namenjeni humani potrosnji. To se dokaj strogo nadzira in sankcije bi mogle bit kar hude.

P.P.S.: Na koncu nas clanek povabi k nakupu produkta (na isti spletni strani seveda). New age BS in pa poskus prikritega marketinga pomojem.

EDIT: Kozje mleko ti je imelo dober okus?? Cist zares me zanima, ker meni je ogabno... pa pijem kravje v velikih kolicinah.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

SmeskoSnezak ::

E, hvala ti za tole. Linkal sem pač članek, ker sem hotel zvedeti resnico, ali je to dejansko res kaj pišejo. Tako da hvala... Članek sam po sebi me dejansko niti ne zanima, uporabil sem ga le za iztočnico. Sam vem tisto splošno o pasterizaciji in homogenizaciji, tak da sn hotel še to bolj točne odgovore. Torej z pasterizacijo in homogenizacijo naredimo kaj mleku? Če lahk bolj točno napišeš, da še bom vedno razumel. Da je dalj časa obstojno? (npr.)

Zdaj, če bi mi odgovoril/a? še na moja vprašanja glede "škodljivosti" in "zdravilnosti", bi blo vsaj za začetek nadalne razprave in novih vprašanj.
Hormoni so v EU prepovedani za uporabo pri zivalih, katerih mleko je namenjeno humani potrosni.

O kakšnih hormonih ti to?

p.s.:Ja, kozje mleko mi je blo dobro. Čeprav večinoma pijem kravje :)
@ Pusti soncu v srce... @

tx-z ::

Ena tema je že bla na to mleko pa je nekdo napisal, da je lih tisto k maščobe razbijejo na mejhne delčke zelo slabo, kr potem telo slabše nvem kaj nardi s tem in ti ostane u žilah ta maščoba.. (pač tist ateroskleroza)
tx-z

antonija ::

V clanku so omenjeni hormoni ki naj bi jih dajali mlecnim zivalim.

En link za pasterizacijo in homogenizacijo (amapk tukaj samo izpostavijo prednosti tega postopka).

Drugace se pa omenjena procesa uporabljata predvsem zato, ker je treba nekako spravit mleko iz kmetij (raztresene po dezeli) do ljudi (velika vecina stlacena v mestih) preden se mleko pokvari, skisa, etc. Pasterizacija upocasni kisanje (in plesnenje in gnitje) mleka, ustavi ga pa ne. Vsaj meni se je mleko v tetrapaku ze skisalo.
Homogenizacija naredi stabilno emulzijo. To pomeni, da mascoba ne bo tvorila locene faze (oz. jo bo tvorila veliko pocasneje in kasneje).

Kar se pa "zdravilnosti" tice... vsako zdravilo je tudi strup, vazna je samo kolicina. Nacelno je pa mleko samo mesanica vode, mascobe, proteinov in raznih mineralov in vitaminov ki zadoscajo novorojenim sesalcem da prezivijo do starosti, pri kateri lahko zacnejo uzivati "nravno" prehrano. Pri kravah so to rastline, rpi ljudeh pa vinersnicl in pomfri. Pa krvavice :p

Kar se "skodljivosti" tice... ce si alergicen na mleko se ga izogibaj (kot vsakega drugega alergena). Ce si preobcutljiv na mleko (lactose intolerance - pomanjkanje encima za presnovo laktoze != alergija na mleko) se ga izogibaj oz. pij nadomestke. Kaksne druge skodljivosti pa niti ne more biti, dokler jes raznoliko hrano (ampak to velja za skoraj vsako zivilo, tudi za mastne in sladke stvari).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

antonija ::

Kar koli bi hotlo rpidet iz zelodca v krvni obtok mora iti skozi veliko manjse luknje kot so pa tiste pri homogenizaciji. Ni nekega carobnega ventila ki spusca snov v kri. Ali gre skozi celico ali pa med celicami, v nobenem primeru pa tisti "mehurcki" mascobe ne prezivijo v originalnem stanju.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

antonija ::

Sm najdu nekaj napisanega o homogenizaciji... klik. Nek encim iz kravjih jeter (!) naj bi se izlocal v mleko (!) in bi zaradi homogenizacije (tvorba majhnih mscobnih veziklov ki imajo omenjeni encim na sredi) ta encim prehajal v kri nedotaknnjen (prebavni sistem v vecini primerov pobije/onesposobi vse proteine, tudi encime). Nasli naj bi doticni encim na stenah zil in to naj bi bil razlog za srcne bolezni v modernem svetu.

Bi blo pa fajn dobit originalen clanek in si prebrat kaj so avtorji napisali, ne pa neke povzetke.

P.S.: Navali na hamburgerje in pivo, mleka se izogibat ker te lahko od njega infarkt :p
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

antonija ::

Zdej sm najdu pa se tole: klik
"The xanthine oxidase theory has since fallen by the wayside".

Kot kaze je ta Dr. Oster bil dohtar/kemik/fizik in se je vecino zivljenja ukvarjal z omenjenim encimom. Enkrat je mislil da srcne tezave (kot dohtar je bil kardiolog) povzroca zloglasni encim, ampak se je kot kaze ze pokazalo da to ni res (zato tudi svarilo pred njegovo "mega-dose folate" terapijo).
Nekako tako kot je spinaca imela enormne kolicine zeleza... dokler ni en vzel kalkulatorja in zadevo se enkrat preracunal.

Zdej bom pa nehu :p
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

mihec87 ::

Kozje mleko je ql samo ga je potrebno takoj po molzi dat skuhat ker cene ma res okus po kozi..Drugace se mi pa zdi da je kozje mleko bolj gosto oz viskozno..

antonija ::

Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

kixs ::

Tega je na netu veliko napisanega. Tudi razne studije o "zahodnih boleznih" na Japonskem, ko so zaceli uzivat bolj zahodno hrano - predvsem kravje mleko, ki ga oni pred 2.sv. vojno niso pili. Veliko je korelacij med sodobnimi bolezni in mlekom. Veliko teh bolezni ne poznajo na podrocjih kjer kravjega mleka ne uzivajo. Se posebej pa ne homogeniziranega. Podobno je z margerino (hidrogenizirana mascoba), ki se na veliko uporablja v peki.

lp

l0g1t3ch ::

Moji stari starši še veselo migajo po 80+ letih pitja mleka. Tako da pretirano škodljivo verjetno ni :D

gruntfürmich ::

tale članek se mi zdi totalno debiln. kot 95% te vrste, ko navadni novinarji razlagajo neke kemijske procese.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich ::

da bi bilo mleko škodljivo samo zaradi tega, ker se večje molekule razbijejo na manjše!? sliši se kot idiotizem.
da je polno hormonov? od kdaj?
da je toplotno obdelano škodljivo?? katere hrane pa ne obdelamo s T?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

antonija ::

Molekule razbijat ni tko enostavno kot razbijat mascobne mehurcke.

Mleko verjetno je polno hormonov (tako kot vsak drug bioloski matriks) ampak so to "naravni" hormoni ki so tudi v vsakem mesu. Izraz "polno" hormonov pomeni da se jih verjetno da zaznati, ker je ze v zdravi zivali (ali cloveku) raven hormonov precej nizka.
Tle so hotli povedat da zivali futrajo s hormoni da bi povecali proizvodnjo mleka/dobili kvalitetnejse mleko (kar je pa v EU prepovedano; v US in down under ni).

Mislim da je izvirno vprasanje bilo ce toplotna obdelava (mleko segrejejo na 71°C za 20s ali nekaj takega) naredi mleko manj zdravilno... mogoce ga res, samo tega nihce ni uspel dokazat. Vecina pa itak mleko pogreje preden ga spije (cokolesnik, kavica z mlekom, bela kava, kakav, etc.) tako da tista toplotna obdelava nima kaksnega groznega vpliva.

Predvsem je treba vedet da tud mleko ni neka carobna zauba od katere bi pa vsi bili zdravi. Ce se ga pije prevec (sploh tistega z zelo malo mascobe) obstaja realna moznost za protein poisoning. Sploh ima pa liteh mleka manj mascobe (skupne) kot ena riba, tako da ne vem kaj ljduje komplicirajo pri mleku, sploh ker ga noben ne spije en liter za kosilo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

WarpedGone ::

Ce se ga pije prevec (sploh tistega z zelo malo mascobe) obstaja realna moznost za protein poisoning

A lahk kej več o temule poveš? Kakšne količine tvorijo ta "preveč", pa kaj točno se zgodi?
Zbogom in hvala za vse ribe

antonija ::

Protein poisoning

Drugace pa to najveckrat fases ce jes samo (predvsem) izrazito nemastno meso, naprimer zajca. Klik.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Horsechoker ::

To največkrat fašeš če si Indijanec(v obeh pomenih besede) ali če si sodeloval v kaki Arktični ekspediciji v 19. stoletju. Zdaj če si Indijanec, ki je sodeloval v kaki Arktični ekspediciji, potem pa imaš večje probleme k "zastrupitev s proteini". Dejansko vsakdo, ki živi "normalno" življenje se nima česa bati. Ne gre se za to, da ješ živalske proteine (kot bi nekateri radi prikazali), ampak da poleg proteinov ne vnašaš v telo nič OH in M.

Pač tipična vegetarijanska propaganda. Po še nekaj prebranih člankih vidim, da se nisem motil.
But I don't want to be dead. I want to be alive. Or a cowboy.

Rippy ::

Tega je na netu veliko napisanega. Tudi razne studije o "zahodnih boleznih" na Japonskem, ko so zaceli uzivat bolj zahodno hrano - predvsem kravje mleko, ki ga oni pred 2.sv. vojno niso pili. Veliko je korelacij med sodobnimi bolezni in mlekom. Veliko teh bolezni ne poznajo na podrocjih kjer kravjega mleka ne uzivajo. Se posebej pa ne homogeniziranega. Podobno je z margerino (hidrogenizirana mascoba), ki se na veliko uporablja v peki.

lp


Malce off-topic, človek (prvotno) je sposoben prebaviti lakzoto le v otroštvu, ko odraste to sposobnost izgubi. Evropejci smo v preteklosti pili veliko mleka in je evolucija poskrbela, da ga lahko tudi odrasli pijemo. Če pa primerjamo to z Japonci oziroma Azijskimi narodi, ki niso v zgodovini pili mleka in je večina "Lactose intolerant"

Azrael ::

Mleko, tudi iz najboljših krav, je treba kmalu zavreti ali pasterizirati, drugače se pokvari. Čas je pa odvisen od čistosti pri moži. ampak več kot 1 dan nimaš nikoli. Poleti zadošča par ur, da je sveže namolženo mleko fuč, če ni bilo toplotno obdelano in ohlajeno.
Nekoč je bil Slo-tech.

Okapi ::

da ga lahko tudi odrasli pijemo.


Drži samo deloma. Delež odraslih, ki ga lahko pijejo, je na severu večji, potem pa proti jugu pada. To povezujejo s tem, da je v mleku veliko vitamina D, ki ga ljudem na severu, kjer je malo sonca, primanjkuje, na jugu pa ljudje sami tvorijo vitamin D, za kar je potrebna sončna svetloba prek kože.

Odgovoren je mutiran gen, ki v normalnem stanju poskrbi, da encim za razgradnjo laktoze po otroštvu neha delati (ker včasih odrasli pač niso pili mleka in bi bila tvorba tega encim potrata energije), v mutiranem stanju pa gen dela še naprej.

Podatkov za Slovenijo menda ni, ampak na osnovi nekaterih podatkov za Italijo in Grčijo bi lahko sklepali, da vsaj kakšna tretjina Slovencev mleko slabo prebavlja (in se večinoma tega niti ne zaveda).

O.

Thomas ::

Samo ena majhna futnota na laktozno toleranco. Evolucija nam jo je preskrbela tako, da so umrli naši "netolerančni" prastrici in pratete, preživeli so samo slučajno tolerančni prastarši.

Tako evolucija dela.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

da so umrli naši "netolerančni" prastrici in pratete, preživeli so samo slučajno tolerančni prastarši.

Ne bo čisto držalo. Pomrli so vsi, prastrici in praočetje, samo praočetje so imeli več otrok kot prastrici, zato se je mutirani gen za prebavljanje mleka širil. Pri čemer to velja za severno Evropo, proti jugu je razmerje že kar okoli 50:50, marsikje po svetu pa so tisti, ki ne morejo dobro prebaviti mleka, sploh v večini.

O.

Rippy ::

da so umrli naši "netolerančni" prastrici in pratete, preživeli so samo slučajno tolerančni prastarši.

Ne bo čisto držalo. Pomrli so vsi, prastrici in praočetje, samo praočetje so imeli več otrok kot prastrici, zato se je mutirani gen za prebavljanje mleka širil. Pri čemer to velja za severno Evropo, proti jugu je razmerje že kar okoli 50:50, marsikje po svetu pa so tisti, ki ne morejo dobro prebaviti mleka, sploh v večini.

O.


Ena razlaga je tudi to, da so imeli tisti, ki so uživali mleko lepše zobe, torej so bilo bolj privlačni.

gruntfürmich ::

no, okapi & rippy sta isto povedla kot thomas, samo po svoje in z drugimi besedami. hvala vseeno.:)):D

jst osebno pa sem vedno imel rad mleko. in ga še kr neki spil.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Hm, se vec otrok moram zaploditi, da bo se vec ljudi znalo prebavljati laktozo. :) Jaz spijem vcasih po liter in pol mleka na dan. :)

Thomas ::

Da pride do takšne širitve nekega gena po genomu, ko skoraj vsi belci prebavljamo mleko, mora biti razlika zelo velika in drastična. Veliko verjetnejša mori biti smrt brez tega gena.

Barva oči ali las ni tako akutna stvar in imamo cel kup enih alelov. Kadar pa nekega alela skoraj zmanjka v populaciji, to lahko pomeni nič drugega kot umiranje njegovih nosilcev, zaradi nekega zunanjega razloga.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

ko skoraj vsi belci prebavljamo mleko,

Skoraj vsi v Skandinaviji, drugače pa niti slučajno. Odstotek tistih, ki slabo prebavljajo laktozo:
3–5% in Scandinavia
17% in Finland
5–15% in Great Britain
15% in Germany
15–20% in Austria
17% in northern France
65% in southern France
20–70% in Italy
55% in the Balkans
70–90% in Africa (exeptions: Bedouins, 25%; Tuareg, 13%; Fulani, 22%)
80% in Central Asia
90–100% in Eastern Asia
30% in northern India, 70% in southern India, 15% in North American whites
80% in North American blacks
53% in North American Hispanics
65–75% in South America

Mutacija je očitno koristna na severu, kjer je malo sonca, drugje pa je precej nepomembna.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

krucymucy ::

Kaksni sploh so znaki nezmoznosti prebavljanja laktoze? Jaz namrec spijem recimo liter mleka dnevno. Na kaj moram biti pozoren?

Horsechoker ::

Trebušni krči/bolečina v trebuhu, napenjanje, tekoče blato, bruhanje...
But I don't want to be dead. I want to be alive. Or a cowboy.

Okapi ::

Na težave s prebavo8-)

O.

Thomas ::

Da 55% Balkancev ne prenese mleka - je po moje za lase privlečeno.

Se mi zdi vse bolj verjetno, da ni kakšne posebne netolerance. Praktično vsak človek lahko pije mleko in je sir, samo redki ne.

Gre kvečjemu za boljše/slabše prebavljanje, nič drugega. Malenkostna, a na severu zelo pomembna zadeva.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

PacificBlue ::

Heh zanimivo. Jaz osebno ne pijem domacega mleka, pijem pa zelo obcasno tisto iz trgovine:). Verjetno posledica tega, ker takrat ko je bila nesreca v Cernobilu so doma kupovali mleko in sem se ga navadil. Vseeno pa ne do te mere, da bi ga vsakodnevno uzival.

Okapi ::

je po moje za lase privlečeno.

Tebi se marsikaj zdi za lase privlečeno:P

Podatek je iz knjige Lactose digestion. Clinical and nutritional implications. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 1981.

Vsak lahko pije mleko, marsikdo pa ne ve, zakaj ga potem črviči po trebuhu, napenja, zakaj malo mehkeje s#@&e.

Pri čemer je koristno vedeti, da to velja za mleko, ne kar za vse mlečne proizvode. Pri jogurtu na primer laktozo prebavijo bakterije, ki narediji iz mleka jogurt in zato z jogurtom tudi tisti, ki laktoze ne prebavljajo, nimajo težav.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Thomas ::

Ker ti manjka laktaze, pač laktoze ne prebaviš. Zato se na njej gostijo nekatere bakterije, ali pa gre neprebavljena ven.

Not a big deal!

Napihnjen problem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Scientific studies show that people who are lactose intolerant or have lactose maldigestion can enjoy 1-2 servings of milk daily with meals without experiencing discomfort.

"Recent evidence strongly suggests that people with medically confirmed lactase maldigestion can include the recommended number of servings of milk and other dairy foods in their diet without experiencing gastrointestinal discomfort. People with lactose maldigestion who include milk and other lactose-containing dairy foods in their diet may actually improve their tolerance to lactose."

(Inman-Felton AE. Overview of lactose maldigestion (lactase nonpersistence). Journal of the American Dietetic Association . 1999; April:481-9.)


Vse skp nč.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

Napihnjen problem.

Ljudi prepričujejo, kako zdravo & koristno je mleko (tudi z reklamami na TV), in potem ima marsikdo čisto po nepotrebnem prebavne težave. Dandanes, ko je na voljo najrazličnejša prehrana, je mleko za odrasle povsem nepotrebno. Če ti je okus všeč in ga lahko prebaviš, OK, drugače pa se je zelo nesmiselno siliti z njim.

V resnici bi morali na vsak tetrapak napisati, da lahko mleko pri odraslih povzroča različne prebavne težave.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Thomas ::

Eh, mau več ali mau manj mleka ali džusa ... ista figa.

Vseeno, dobra prebava mleka je bila tisto, kar so skandinavski prastarši imeli, skandinavski prastrici in pratete pa ne in so prej umrli, preden so sproducirali bratrančke sedanjim Olafom.

Moj main point je pač ta, da ima Red Queen krvave kremplje in zobe, za čisto vsako lastnost, ki jo nosimo. Evolucija je bloody.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

Za tiste, ki ne razumejo angleško, prevod zgornjega citata:
Novejše raziskave jasno kažejo da ljudje s potrjeno nezmožnostjo prebave laktaze lahko v svojo prehrano vključijo priporočeno količno mleka in mlečnih izdelkov brez da bi to povzročilo prebavne motnje.


Kaj torej bi moralo pisat na mleku?
"Prekomerno uživanje mleka lahko povzroči prebavne motnje"? Ja, res nujno potrebno opozorilo.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Moj main point je pač ta, da ima Red Queen krvave kremplje in zobe, za čisto vsako lastnost, ki jo nosimo. Evolucija je bloody.

Ampak se na splošno zelo motiš. Ker ni fora v tem, kdo prej umre, ampak kdo ima več potomcev. Delanje potomcev in skrb zanje je v naravi ena od bolj nevarnih dejavnosti in osebek, ki tega ne počne, lahko živi precej dlje, ker se ne izpostavlja različnim nevarnostim. Ampak vseeno zapusti manj genov.

Pri marsikateri živalski vrsti tisti samci, ki zaplodijo največ potomcev, niti slučajno niso tisti, ki najdlje živijo.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Kaj torej bi moralo pisat na mleku?

Več kot en ali dva kozarca mleka na dan lahko pri nekaterih odraslih povzroči določene prebavne težave. Kaj bi bilo narobe s takšnim opozorilom? Ljudje hočejo na prehrambenih izdelkih videti opozorila tudi na precej manj pomembne stvari.

O.

Azrael ::

En moj sodelavec ima astmo. Zanimovo je, tudi sam dolgo ni vedel, da mu mleko povzroči astmatični napad, mlečni izdelki (sir, skuta, maslo...) pa ne.
Nekoč je bil Slo-tech.

Thomas ::

Pri marsikateri živalski vrsti tisti samci, ki zaplodijo največ potomcev, niti slučajno niso tisti, ki najdlje živijo.


To je povsem točno. A ortogonalno na moje trditve. Ne pričakuj, da bi odrasla "laktozno netolerantna" Skandinavka 1000 B.C. ne imela otrok, ki ne bi bili preživetveno nič slabši od sosedovih.

Edino, če ni prej umrla od lakote. Še v mladosti.

TAKO dela evolucija.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

En moj sodelavec ima astmo. Zanimovo je, tudi sam dolgo ni vedel, da mu mleko povzroči astmatični napad, mlečni izdelki (sir, skuta, maslo...) pa ne.


Ja, laktoze ni v teh zadevah. Astmaticen napad pa lahko povzroci katerikoli od alergenov. Odvisno od cloveka.

Sheteentz ::

Imam kot odrasla oseba kakšno korist, če vsakodnevno pijem mleko? Samo da vem če se splača zapravljat gnar.

Dr_M ::

V mojih zgodnjih letih zivljenja, sem bil alergicen na kravje mleko, zato se ni se zdej gravza.
Zame je mleko najhuja stvar, ki se mi lahko zgodi v zivljenju. Ze sam pogled na to belo brozgo, mi "obrne" zelodec.
Nimam pa problemov s sirom in jogurti. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

JayKay ::

Imam kot odrasla oseba kakšno korist, če vsakodnevno pijem mleko? Samo da vem če se splača zapravljat gnar.


Ja boš dobo kalcij v sebe, pa se boš obranil pred osteoporozo :D

Pyr0Beast ::

Ja boš dobo kalcij v sebe, pa se boš obranil pred osteoporozo [:D]
Dejansko mleko pospesuje osteoporozo oz. ni pravega dokaza, da bi jo ustavljalo ali zaviralo :)

Homogenizacija + visoka temperatura + proteini povzroca nemalo kancerogenih snovi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

antonija ::

Homogenizacija ne povzroca nobene kancerogene snovi.

Proteini in visoka temperatura... hja. Meso, mleko, jajca, soja, fizol, grah, ... vse to so zivila s kar nekaj proteini. Vecino od njih se pred uzivanjem toplotno obdela (in to precej bolj "kruto" kot mleko pri pasterizaciji). Ce nimas problemov z zrezki oz. kuhanim grahom/fizolom potem je tvoj strah opred pogretim mlekom odvec.
Ce pa jes samo presno hrano potem ti pa zelim srecen preostanek zivljenja. Use it wisely.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Pyr0Beast ::

Sami proteini pod visoko temperaturo (vecinoma) samo koagulirajo.

Dodaj se mascobe in sladkorje, povecaj tlak in kmalu dobis kancerogene snovi :)

Kuhanje (v vodi) in dusenje ravno zaradi odsotnosti vrocih mascob ne povzroca tega efekta.

Cooking food at high temperatures, for example grilling or barbecuing meats, can lead to the formation of minute quantities of many potent carcinogens that are comparable to those found in cigarette smoke (i.e., benzopyrene).[1] Charring of food resembles coking and tobacco pyrolysis, and produces similar carcinogens. There are several carcinogenic pyrolysis products, such as polynuclear aromatic hydrocarbons, which are converted by human enzymes into epoxides, which attach permanently to DNA
Wiki

Predvsem zaskrbljujoc je zadnji stavek, da se epoksidi nato trajno povezejo na vas dedni zapis :)

Kravje mleko je prvotno bilo namenjeno za hitro rast mladega teleta. Temu prilagojena je tudi njegova struktura.

Kancerogene snovi se morajo seveda hidrolizirati, da se lahko odplaknejo iz telesa. Ce se to dogaja v vasem crevesju to ni ravno lepo, saj se tako hidrolizirani kancerogeni v debelem crevesju skupaj z zajetno kolicino vode posrkajo v krvni obtok, zaokrozijo po telesu ter se izlocijo s urinom.

Velika kolicina vnesenih proteinov v telo povzroca delno dehidracijo ter povzroci se vecjo potrebo po tekocini.

Sami proteini pa telesu ne koristijo kaj prevec za izgradnjo tkiv in se nato uporabijo kot vir energije (ce ste aktivni), kar kot rezultat sprosca velike kolicne amonijaka, ki je telesu izjemno skodljiv (Spomnite se tragedije Borisa Nekrepa).
(zelo znan zadah po amonijaku med sportniki ki vnasajo (pre)velike kolicine proteinov v telo ali pa med ljudmi na Atkinsovi (proteinski) shujsevalni dieti, zato se ga je prijelo kar ime Atkinsov zadah)

V idealnem okolju bo telo pretvorilo ta amonijak v manj strupeno obliko secnine ter ga izlocilo s secem, kar pa se seveda ne dogaja vedno.
Pretvorba proteinov v secnino in izlocanje le te je za ledvice zelo naporna naloga, kar lahko vidimo tudi v zivalskem svetu med zivalmi katerih primarni vir hrane je meso.
Levi, tigri in vecina zveri pogostokrat preminejo pri nizki starosti zaradi odpovedi ledvic. Ce se ti znaki pojavljajo ze prej jih nemalokrat uspavanje za pregled uspava za vedno, saj so ledvice izjemno dovzetne na njih.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kater mlek kupujete (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20425489 (12091) ales85
»

Homogenizirani mlecni izdelki telesu vzamejo več kalcija, kot ga vsebujejo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
666621 (5094) vostok_1
»

Mleko iz mlekomata (preverjeno) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18237692 (33125) Terman
»

Prehrana (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20648178 (44512) Matev

Mleko, počasni ubijalec

Oddelek: Loža
235041 (4464) imagodei

Več podobnih tem