» »

Google se je poravnal s francoskimi založniki

Google se je poravnal s francoskimi založniki

BBC - Google bo ustanovil 60 milijonov evro vreden sklad za inovacije pri digitalnem založništvu (Digital Publishing Innovation Fund), s čimer bo sklenil spravo s francoskimi založniki. Jedro spora, ki se vleče že nekaj let, so bili zaslužki, ki jih Google ustvari s prikazovanjem povezav do novic na spletnih straneh francoskih časnikov. Google je namreč z oglaševanjem služil lepe denarje s prikazovanjem povezav oziroma iskalnih zadetkov (sama vsebina je bila še vedno na straneh časnikov), kar se je zdelo časnikom nepravično. A Google jim je zagrozil, da jih bo v celoti blokiral iz svojih iskalnih zadetkov - in kogar ni na Googlu, ga ni. Francija pa je zagrozila, da bo obdavčila spletno oglaševanje in zbiranje osebnih podatkov, ker Google oboje počne.

Po dveh mesecih intenzivnih pogajanj so našli kompromisno rešitev. Čeprav so časopisne hiše zahtevale, da jim Google plačuje za prikazovanje povezav do njihovih člankov, se to ne bo zgodilo. Namesto tega bo Google ustanovil omenjeni sklad, ki bo "podpiral iniciative za transformacijo digitalnega založništva za francoske bralce". Kaj točno to pomeni, Google ni pojasnil, so pa zatrdili, da časopisom ne bodo izplačevali tantiem ali česa podobnega. Druga novost, ki so jo Francozi izposlovali v poravnavi, pa je znižana cena za pristop h Googlovim oglaševalskim omrežjem, ki bo veljala za francoske časnike, in povišanje zneskov, ki jih bodo prejeli iz AdSensa. Podrobnosti še niso javno znane.

Urad francoskega predsednika je povedal, da so izjemno ponosni, da so kot prva država na svetu sklenili tovrstni dogovor. S tem je bil tudi vzpostavljen precedens, po katerem bodo podobno ureditev bržkone kmalu terjale tudi ostale evropske države. Spomnimo, da so sorodno ureditev že decembra sprejeli za belgijskega založnika Copiepresse (torej ne na državni ravni), ki je prav tako dobil večji kos pogače iz AdSensa in več besede pri urejanju povezav. Še vedno pa se Google pogovarja z nemškimi založniki, ki imajo prav tako stroge zahteve.

5 komentarjev

Deneb ::

Sporazumeli so se kot lopovi na sejmu, odsedaj bodo samo znani casopisi financirani, blogi pa ne. S tem se je Google odrezal od svoje baze, to jih bo drago stalo.

Tamius Han ::

@Deneb -- Prav res. Sedaj bi bilo idealno, če bi Google priredil iskalne logaritme tako, da bi oseba, ki išče določeno časopisno hišo nekam pod vrh dobila kakšen obskuren blog, ki kritizira to časopisno hišo. Ali pa ko bi nekdo iskal kakšen dogodek bi Google najprej našel male bloge, ta velikim medijem pa nalimal drugotni pomen.

zaj_tam ::

A Google jim je zagrozil, da jih bo v celoti blokiral iz svojih iskalnih zadetkov - in kogar ni na Googlu, ga ni.


Tole je kar creepy. Potem bodo pa spet nakladali o net neutrality itd.

Lonsarg ::

Kaj ima vsebina neke spletne strani(google zadetki) z nevtralnostjo interneta(vsak internetni promet je enakovreden)? lol.

Tukaj gre za izključno eno stvar, protimonopolne zakonodaje. Tako kot se je Microsofta jebali, ker je imel večinski delež za operacijske sisteme, je prav da se tudi Googla, ki ima večinski delež tako oglasov, kot tudi iskalnikov. Sicer pristop, ki se ga grejo tile francozi v tej novici ni ravno vzorm Medtem ko davek na zbirko osebnih podatkov se mi zdi pa kr fajn zadeva.

Barbarian ::

pa naj francozi naredijo svoj iskalnik, ki bo bolj priljubljen in enostavno boljši kot je sedaj google.

enostavno je kaznovati nekoga zato ker je najboljši in najbolj priljubljen. Malce težje pa je narediti nekaj boljšega in na tak način rešiti problem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lažne vesti oblikujejo javno mnenje in vplivajo na volitve (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
17949494 (36669) gus5
»

AdSense plačilo preko Western Union-a v Sloveniji?

Oddelek: Loža
101960 (1639) [D]emon
»

Kaj vse je Google obljubil EU

Oddelek: Novice / Zasebnost
87302 (4970) SkipEU
»

AdSense jo je stal nadomestila za brezposelnost

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
274678 (3310) Dragi
»

ToboAds (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Izdelava spletišč
12517030 (11988) TuRBo_1

Več podobnih tem