» »

Francoski ISP blokira vse oglase, mediji in strani ogorčeni

Francoski ISP blokira vse oglase, mediji in strani ogorčeni

Takole vidimo Le Monde brez blokade reklam in z njo.

Ars Technica - Oglasi so sestavni del interneta, saj predstavljajo glavni vir financiranja za ogromno množico velikih in malih spletnih strani, ki so za uporabnike brezplačno dostopne. Vse tehnike za blokiranje oglasov so zato nujno kompromis med dvema svetovoma. Uporabniki oglasov seveda ne bi želeli gledati, a če bi ugasnili, bi se zaprle tudi denarne pipice in posledično tudi strani same. Zato ni čudno, da je Microsoftova odločitev, da bo Internet Explorer 10 privzeto vključil zastavico DNT (Do Not Track), sprožila revolt med oglaševalci - pa čeprav ne gre za prikaz oglasov, ampak zgolj sledenje in profiliranje uporabnikov. Ker naj ne bi šlo za zavestno odločitev uporabnikov, marsikod ignorirajo Internet Explorerjevo nastavitev DNT. Si predstavljate, da bi nekdo avtomatično blokiral vse oglase na internetu?

Francoski ponudnik dostopa do interneta Free poizkuša prav to. S 5,3 milijona uporabnikov se je drugi največji francoski ISP odločil, da bo uporabnikom ponudil blokiranje vseh reklam na internetu. V sredo so posodobili firmware za ADSL-vmesnike svojih uporabnikov in ta posodobitev je prinesla možnost blokade reklam. Možnost je privzeto vključena in blokira vse vrste oglasov na internetu, prvi testi pa kažejo, da se skozenj izmuzne le malo reklam. Storitev omogoča le popolno blokiranje ali izklop, vmesnih nastavitev ali belega seznama dovoljenih oglaševalcev pa (še) ni. Kdor želi reklame vendarle gledati, ima možnost ročnega izklopa funkcije.

Kaj vse to pomeni? Možnosti je več. Nekako najočitnejša možnost, ki terja tudi najmanj sprememb v ustaljenem modelu interneta in dostopnosti vsebin, je prilagoditev oziroma obvoz. Strani bodo našle luknje in poiskale način, kako prelisičiti filter in vseeno servirati oglase. Bogatejše strani bodo to uspele prej, ostale bodo sledile z zamikom. Oglasov bo nekoliko manj, a še zdaleč ne bodo izumrli. Če pa se od internetnih reklam v celoti poslovimo, bo to korenito vplivalo na ustroj interneta. Ogromna množica zlasti manjših strani se financira pretežno od reklam, ki jih v njihovem imenu servirajo večji sistemi, kot je na primer Googlov AdSense. Večje strani oglase prodajajo same. Le najbolj ugledni in kakovosti mediji so si drznili uporabiti plačljiv model dostopa (paywall), mnenja o uspehu pa so deljena.

Na zadnjo potezo pa so se francoski mediji že odzvali. Večina jih opozarja, da je blokiranje reklam vse povprek škodljivo in uporabne poziva, da ga izključijo. Od AdSensa, NetAvenirja in AdTecha, če omenimo zgolj največja oglaševalska omrežja, je pač odvisnih ogromno strani. Seveda se zastavi vprašanje, kaj pa (zahtevnejši) uporabniki, ki uporabljajo različne razširitve in vtičnike za svoje brskalnike, ki počno isto. Teh je očitno tako malo, da škode ali "škode" ne povzročajo. Generalna blokada pa je nekaj drugega, nas prepričujejo.

35 komentarjev

vidz81 ::

kaj bo rekel Google

Modiano ::

vidz81 je izjavil:

kaj bo rekel Google

Točno to!
...Money can't buy happiness, but neither can poverty...

Nagi Bator ::

Dejstvo, da "flash blinkarije" na straneh dostikrat pozrejo vec bandwidth-a, kot vse ostalo na neki strani,
seveda ni ostalo neopazeno pri ISP-jih. Zdaj pa majo.

Zgodovina sprememb…

digitalcek ::

Vedno več uporabnikov spleta ob posiljevanju z oglasi - bruha!

Kot sem rekel že pred 10+ leti: perspektivo na spletu imajo LE strani z svojim lastnim-unikatnim contentom.
Vsi ostali webmastri pa se le šlepajo na druge (linkanje). Ker nimajo ideje. Ker nimajo kapitala za pordukcijo vsebin. Ker ne znajo. Ker ne obvladajo. Ker nimajo vizije. Ker nimajo občutka, do kam gre lahko teženje z reklamami.

antonija ::

Strani bodo našle luknje in poiskale način, kako prelisičiti filter in vseeno servirati oglase.
A ne spda to potem pod "zaobitje varnostne zascite" kar je baje nelegalno pocetje?

kaj bo rekel Google
Kaj pa rece na adblock, ghostery, noscript? Verjetno marsikaj, naredit pa ne more (in ne sme) nic. Ce mi hoce njihov streznik servirat podatke jih kar naj, kaj pa jaz z njimi naredim (jih pogledam, jim odgovorim, ali posljem doketno v smeti) je pa moj problem, ne googlov (lahko zamenjate google s katerimkoli drugim ponudnikom storitev na internetu).

Ce bi prai nas ponujali tole bi verjetno vzel, ceprav mi zgoraj napisani plugini za browserje lepo sluzijo in ze lep cas nisem gledal nobenih reklam (razen ce se vstopni bannerji v dolocene strani stejejo kot reklame).

@digic: dej napisi se kaj kar is rekle pred 10+ leti... bo zanimivo branje. Verjteno bo vmes tudi "moja muzika je najboljsa na svetu in cez 10+ let bojo vsi to vedeli!!" in pa "cez 10+ let se bom vozil naokrog z jahto in bom lahko jedel prsut vec kot enkrat na leto!!", ampak sklepam da je lazje izbrat eno izjavo, ki je sicer povsem napacna (in rahlo glupa) in jo predstavit kot prerokbo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

driver_x ::

Ogase imam vedno blokirane, ampak ideja, da mi spletne strani prijreja (cenzurira?) nekdo drug, mi pa vseeno ni všeč. Začeli so z oglasi, kmalu pa se na seznamu lahko znajdejo še druge "škodljive" zadeve.

Zero0ne ::

Tole o financiranju "zastonj" strani je navaden BS. Če bi kdo od mene rad denar, naj mi to pove in če mi njegove storitve koristijo, mu za to rade volje plačam. Nočem pa, da na meni služi s sledenjem in prodajo zasebnih podatkov. Brez kakršnihkoli moralnih pomislekov blokiram vse oglase.
uname -o

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zero0ne ()

axee ::

Še vedno nisem videl reklame, prilagojene zame. Ne potrebujem cenejših pomaranč, zmenka z popolno žensko ali pa novo avtomobilsko zavarovanje.

Nimam nič proti sledenju in prikazovanju personaliziranih oglasov, ampak očitno to še niso pogruntali in do takrat bom imel adblock prižgan.

MrStein ::

Ogromna množica zlasti manjših strani se financira pretežno od reklam,

S čim pa se Slo-Tech financira?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Glugy ::

Jz z vtičnikom blokiram reklame ampak vsake tok časa pa omogočm reklame pa kliknm nanje če spoštujem stran in jo podpiram. Sam nam pa tm k so ko iščem nove strani mel omogočen. Ker tm je ponavad polhn nasnage.

[D]emon ::

Osebno marsikaj blokiram ze na routerju. Preostalo pa z adblockom in podobnim. Tole kvecjemu pozdravljam, vendar se mi zdi opt-out pristop napacen.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

RejZoR ::

MrStein je izjavil:

Ogromna množica zlasti manjših strani se financira pretežno od reklam,

S čim pa se Slo-Tech financira?


Švercanje hrčkov...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Izi ::

Sploh ne vem kaj se reklamarji razburjajo, ker osebno ne poznam prav nobenega uporabnika računalnika, ki ne bi uporabljal vsaj Adblocka, če že na routerju ne blokira reklam.
Že običajne softwareske rešitve so tako zanesljive, da jaz sploh ne vem, da reklame na internetu obstajajo. Se pa včasih zgodi, da se začudim, kako prazna je kakšna stran ;)

Hair ::

to je zato, ker google plačuje premalo davkov. 100%! zakaj bi jim pustili oglaševanje, če se vse steka na kajmanske...

pred kratkim je bila o tem tudi novica na ST, če bo kdo zbrskal...

lp!
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

BaToCarx ::

Jst sm za to da moj isp blokira vse reklame, hkrati pa da se vzpostavi sistem (vsaj v .si) potem pa EU in global, kjer 10% od naročnine imam zato da "tipnem" strani ki jih pač hočem. Pa ne mi prodajat da tehnološko ni rešljivo, če znajo peerat in transit se menit ispji se pa lahko še zmenijo za 0% tax prenos dobrin na nosilce strani (ipje).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

antonija ::

jaz sem za to da ISP ne sme blokirati in shapati nic. Blokiranje reklam in druge nesnage naj bo odgovornost posameznikov. Sej so narocniki polnoletni in kot tako samostojne odrasle osebe, ne rabijo ujckanja drzave, EUja lai ISPjev.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

carota ::

Zero0ne je izjavil:

Tole o financiranju "zastonj" strani je navaden BS. Če bi kdo od mene rad denar, naj mi to pove in če mi njegove storitve koristijo, mu za to rade volje plačam. Nočem pa, da na meni služi s sledenjem in prodajo zasebnih podatkov. Brez kakršnihkoli moralnih pomislekov blokiram vse oglase.

Koliko prispevaš Slo-techu? Glede na to, da pišeš tukaj imaš nekaj od tega, morda včasih vprašaš za kakšno informacijo in prebereš aktualne novice.

Najmanj kar lahko sam naredim je to, da imam ta site whitelistan in včasih še na kakšno reklamo kliknem, če me pritegne. Vse strani, ki jih redno obiskujem imam whitelistane in sem že večkrat dobil servirano reklamo, ki je potem vodila do nakupa in koristi zame.

BaToCarx ::

Ja se lepo sliši antonija, bi se tudi strinjal, samo v RL ne deluje če ispji pa razni centri ne "ukrepajo" blokirajo/rutajo. Ali bi ti pričakoval da vsak polnoleten blokira pc ki je del botneta? Bo sploh to vedel?

antonija ::

Ce nekdo namnesko spama okrog (==botnet) so zato druga pravila kako ga sankcionirati. Zaradi teh nekaj primerov ne vidim potrebe po nadzoru in fitriranju vsega prometa s strani ISPjev, tudi ce bi to bilo zate bolj komfortna resitev.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BaToCarx ::

Saj si sam rekel da ne rabimo ujčkanja države/blabla, potem zakaj plačujemo? Ni komfortnih rešitev. Dajmo Free for all, pa gremo, bo moj kamen težji od tvojega? In čez par stoletji bomo spet na istem kot danes. Spregledal si moj 10% od naročnine ki ga direkt dam strani/stranem po moji volji. Reklame sem blokiral že na ISDN, je pač treba šparat linijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

antonija ::

Zakaj placujemo kaj? ISPje? Za to da nam nudijo storitev dostopa do interneta. Da bi jih pa placeval se za to ker je nekaterim pretezno instalirat adblock, se mi zdi pa neumno.

Dokler filtriranje interneta ni kategorizirano kot socialna dobrina (upam da nikoli ne bo), filtriranja prav nic ne rabimo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

#000000 ::

Naša bouhca je od zadnjega updejta uvedla da uporabniki z addblockom ne morejo lepo oddajati oglasov ali urejati oglasov če tako rečem

Prišlo je do napake!

Prosim poiskusite kasneje

In še eno opozorilo ki govori o protireklanih filtrih in kako je to naša stvar vendar morda neketere fukcije ne bodo delale zaradi tega :)

Lonsarg ::

Če se blokiranje reklam povzpne na dovolj velike odstotke, brez skrbi, da bodo razne strani ti prikazale sporočilo, da se spletna stran ne more naložiti, vklopite reklame.

mtosev ::

jaz nič ne blokiram
če mi ni všeč grem preprosto drugam
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

CyberPunk ::

Samo tole bom rekel: V vseh paketih in ISPjih, kjer obstaja obracunavanje po porabljenem prometu, bi moralo biti blokiranje reklam zapovedano in izvedeno ze na strani ISP. Le zakaj bi stranka placevala prenos podatkov za sranje, ki ga tudi pod razno ne potrebuje...
Way to go! :)

Manu ::

Ali pa lahko gledamo tako:

naj nam oglaševalci plačajo za internet pa bomo gledali reklame...
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

mtosev ::

saj te noben ne sili da odpreš site z reklamami ane
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

kitaj ::

Od blokiranja reklam do blokiranja česa drugega pa je seveda le majhen korak. Blokiranje reklam je všečen poseg v nevtralnost interneta. Iz zgodovine bi se že enkrat lahko naučili, kje se take "usluge" končajo.
Kot da bi se poštarji odločali, kaj ti vržejo v nabiralnik in kaj v kanto za smeti.

ABX ::

Nisem prebral originalnega članka ampak sklepam da so blokirane samo 3rd party reklame (hostane na drugem strežniku).
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Manu ::

mtosev je izjavil:

saj te noben ne sili da odpreš site z reklamami ane

In da ima stran reklame boš vedel ko... boš odprl dotično stran?

Sicer sem pa jaz imel nekaj drugega v mislih.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Daniel ::

Blokiram na Ruterju, ker mi vso tisto Flash utripanje, ki na nekaterih straneh skače v ospredje povzroča glavobole...

[D]emon ::

slo-tech se financira iz svetega duha, laufa pa na hrcke, ki so uvozeni iz belorusije in ukrajine :)) se vedno mi pa, hvala $bozanstvu, ni treba gledat reklam. *pats adblock and all that*
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

gruntfürmich ::

antonija je izjavil:

Ce nekdo namnesko spama okrog (==botnet) so zato druga pravila kako ga sankcionirati. Zaradi teh nekaj primerov ne vidim potrebe po nadzoru in fitriranju vsega prometa s strani ISPjev, tudi ce bi to bilo zate bolj komfortna resitev.

mislim da je zelo tanka meja med nadležno/skoraj škodljivimi opoup oglasi vsepovsod na strani in raznimi virusi, botneti...
zato ni slabo če isp ponudi blokiranje tega šodra; vsekakor je to bolj učinkovito in doseže veliko več ljudi kot pa inštalacija dodatkov, o kateri nekateri nimajo pojma.
seveda pa mora biti relacija vklop-izklop na končnem uporabniku.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Deneb ::

driver_x je izjavil:

Ogase imam vedno blokirane, ampak ideja, da mi spletne strani prijreja (cenzurira?) nekdo drug, mi pa vseeno ni všeč. Začeli so z oglasi, kmalu pa se na seznamu lahko znajdejo še druge "škodljive" zadeve.


Prav to je problem. Zivim v Franciji in internet mi dobavlja Free. Manj reklam je v redu, ceprav se da to funkcijo poljubno izkljuciti. Vsekakor nisem cakal, da mi moj dobavitelj ponudi brezreklamni splet, ze leta imam ad-block. Ne vemo pa, kako se bo to razvijalo naprej, ker je to le neke vrste cenzura. In vsaka diktature se zacne z navidezno prijaznimi ukrepi.

Grumf ::

No jaz si ne delim vaših skrbi, blokiram vse domače in tuje oglaševalce in vse kar smrdi po trackerjih na
nivoju mreže, deluje pa tako dobro da sem se zadnjič prav čudil kako izgleda internet brez blokiranja
reklam... kot da bi v smetnjak pogledal.

Če bi se oglaševalci držali nekih norm in mi ne zasvinjali celo surfanje ter me zraven trackali in na sploh
naredili vse da me oškodujejo pri mojih nakupih (eno je oglaševanje, drugo je pranje možganov), skratka obnašajo
se neetično... kot običajno kadar je edino vodilo denar.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čedalje več uporabnikov interneta blokira oglase (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
13345126 (39312) thramos
»

Free po posredovanju ministrstva nehal blokirati reklame

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4411494 (9420) Gregor P
»

Dobiček spletne strani

Oddelek: Omrežja in internet
453312 (2533) fahrenGONE

Več podobnih tem