» »

Cosmos - Carl Sagan

Cosmos - Carl Sagan

MUC ::

Ali kdo ve, približno kdaj je bila ta poljudno-znanstvena oddaja predvajana na na takrat še RTV Ljubljana v 80' letih?

popster ::

sej jo dobiš na netu.. zakaj bi te zanimal čas oddajanja? pojdi v knjižnico, če majo kake stare sporede in išči (no malo dolgo zna trajat>:D)

MUC ::

Ja, cela ja na YouTube-u, ampak jaz potrebujem okviren čas predvajanja.

Starih časopisov nihče ne hrani, mogoče NUK, ampak verjetno se da kako drugače priti do podatka.

Yohan del Sud ::

Se spomnim do neke mere, bil takrat vzgodnjih najstniških letih, morda še niti to ne. Se pravi okrog leta 1985 plus minus tri leta. Pred 1980 itak da ne, ker so takrat šele lansirali. Žal bolj točen ne morem bit. So pa zadevo vsaj enkrat ponavljali v roku enega leta, ali pa sem gledal na tv zagreb še enkrat.
www.strancar.com

pegasus ::

Delo ima svoj arhiv starih časopisov, a prepričan sem, da če pokličeš na rtv, ti bodo našli nekoga, ki ti bo znal povedati.

BigWhale ::

Je kdo zacel gledati 'reboot' :> serije? Vceraj je bil na sporedu prvi del. In ves hype, ki je bil ustvarjen, je prevec dvignil pricakovanja. Ceprav zaradi vsega hype-a niti nisem pricakoval dosti.

Prvi del je bil sestavljen iz treh ~15 minutnih sklopov:

- vesolje je fucking ogromno, petnajst minutna razlaga o tem kako je zemlja majhna v primerjavi z drugimi planeti, soncem, osoncjem, osoncje, galaksija, local cluster, supercluster, observable universe.

- cerkev je bad, m'kay! Brainfuck jamranja kako je cerkev zatirala znanost. S complimentary risanko kako so Brunota zazgali na grmadi. Spet, 15 minut. Ta celoten del bi lahko skrajsali na minuto in bi ostalih 14 minut porabili za kaj drugega.

- vesolje je fucking staro, petnajst minutna razlaga o tem kako je vesolje staro. Vecji del razlage je skoncentriran na zadnjih 'nekaj let' razvoja vesolja.

Eye candyja je ogromno in so stvari kar spodobno in lepo narejene. Ampak v tem prvem delu so popolnoma odvec. Ves ta eye-candy ni naredil oddaje nic manj dolgocasne. Podajanje same snovi je bilo na zelo poljudnoznanstvenem nivoju. Verjetno sem samo prevec pricakoval in v bistvu niti nisem target audience, pa sem zato prevec negativno kriticen.

PS: A bi moral napisat spoiler alert? Upam, da se ni kdo med branjem prijel za glavo in reku: "FUCK!!! Kako je mogu povedat! Zdaj pa vem, da je Jupiter vecji od Zemlje! Sploh nima smisla, da gledam epizodo!"

PrimozR ::

BigWhale je bilo v pre-screne reviewih rečeno, da je prva epizoda malce 'light' pa da se res posveti osnovam, predvidevanje je pa, da bo to pač... osnova ostalim delom, ki bodo na temle znanju gradili.

Je pa tako, nisi ciljna publika, ciljna publika so general people. Meni je bil prvi del zakon, ker je IMO narejen dobro in razumljivo, seveda z vidika, da znanost, znanje in učenje spet postaja RES kul (tech in geek sta že itak in, ampak ne tako močno, kot bi lahko bila). V 60ih in 70ih je v ZDA recimo vesoljski program močno podpihoval mulce za razne inženirske poklice, zadnjih nekaj let se je pa takih stvari manjkalo. IT je sicer pomagal, ampak IT ni vse.

PrimozR ::

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stargate Universe in druge Sci-fi serije (strani: 1 2 3 467 68 69 70 )

Oddelek: Sedem umetnosti
3451577296 (11240) Gregor P
»

Prometheus (strani: 1 2 3 422 23 24 25 )

1221222338 (9956) EwokPredator
»

Terminator: The Sarah Connor Chronicles (strani: 1 2 3 4 5 6 )

26730466 (18731) kitara8
»

Mrtev Mars ... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
35127014 (19599) drejc

Več podobnih tem