» »

Apple lani plačal dva odstotka davka na dobiček, konkurenca še bolj skopa

Apple lani plačal dva odstotka davka na dobiček, konkurenca še bolj skopa

BBC - Udrihanje po Applu je v zadnjem času moderno, zlasti zaradi neskončnih tožb zaradi kršitev patentov in modelov ter ciničnega odnosa, a kar takoj povejmo, da se spodaj opisanih davčnih trikov poslužujejo vsi. Meja med izmikanjem in utajo davkov je namreč sila tanka in Apple, Microsoft, Google in ostali velikani si lahko privoščijo najboljše strokovnjake, ki poskrbijo, da je njihova davčna osnova karseda nizka.

The Sunday Times je v poročilu, ki ga je Apple posredoval ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC), izbrskal, da Apple izven ZDA plačuje manj kot dva odstotka davka na dobiček. V preteklem fiskalnem letu so plačali 713 milijonov dolarjev davka na dobiček 36,8 milijarde dolarjev. Ker Apple tako čez palec pogledano polovico dobička ustvari izven ZDA, je to pomembno. Še bolj zgovoren pa je podatek, da je davek na dobiček v ZDA 35 odstotkov, na Irskem, kjer ameriška podjetja rada ustanovijo evropske firme, pa 12,5 odstotka na dobiček iz poslovanja in 25 odstotkov na ostale dobičke.

Ko so se na Irskem pojavile ideje o zvišanju tega dobička, kar so zahtevali kreditodajalci, so IT-velikani posvarili irsko vlado, da bi to poslalo izrazito negativen signal in preplašilo vlagatelje. Irska je pač priljubljen otok za izogibanje previsokim davkom. O nadaljnjih metodah, kako to stopnjo efektivno še zbiti (metodi se pravi dvojni irski sendvič z nizozemskim nadevom), smo že obširno pisali. Trik je v ustanovitvi še ene družbe, ki posluje na Irskem, a ima sedež v davčni oazi. Ta družba je potem lastnica tretje družbe, ki ima sedež na Irskem in prodaja izdelke za Evropo, hkrati pa prvi družbi plačuje visoke licenčnine, tako da računovodsko ne prikaže dobička. Ves dobiček pobere podjetje, ki ima sedež v davčni oazi (in vmes naredi še ovinek skozi Nizozemsko). Za prodajo izdelkov v ZDA pa niti ta ovinek ni potreben, ampak se denar v oaze preliva v obliki licenčnin na izdelke.

Vse to je že znano, novost so le sveže številke. Predlani so plačali 2,5 odstotka davka na dobiček v vrednosti 24 milijard dolarjev. Lani se je dobiček povzpel za 53 odstotkov na 37 milijard dolarjev, povprečna obdavčitev pa je padla na 1,9 odstotka. Tega denarja seveda Apple ne more enostavno prenesti v ZDA, zato se njegove denarne rezerve v tujini kopičijo. Konec septembra so imeli že 82,6 milijarde dolarjev gotovinskih sredstev v tujini, lani pa okoli 70 milijard dolarjev. Hkrati pa Apple z računovodsko mahinacijo, ki so jo ob enormnem dobičku lahko privošči, poskrbi še za bonus v prihodnosti. Čeprav davkov v ZDA na ta dobiček ne plačajo, vseeno oblikujejo rezervacije za prihodnost. Če jih ne bodo potrebovali, bodo ob njihovi sprostitvi samo s to operacijo pridelali 10 milijard dolarjev dobička.

Apple ni edini grešnik. Microsoft, Amazon, IBM in Google, če omenimo le največje, počno enako. Amazon je lani plačal 0,4 odstotka davka na svoj dobiček v tujini. Google je obdavčitev zbil na 1,8 odstotka. Ali je takšno početje legitimno, presodite sami.

19 komentarjev

mailer ::

Naj pridejo k nam. Pa krize za nas ne bo več :D

Tamius Han ::

Očitno je legitimno, moralno pa ni kaj preveč.

opeter ::

Skratka, multiji in večja podjetja se izogibajo plačevanja davkov. Zato pa so države tam, kjer so.
Legitimno sicer izgleda, da je, saj bi drugače fasali kakšno kazen ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

blackbfm ::

Zato pa so države tam, kjer so.


sploh ne zato, ampak zato ker so glupi ljudje na oblasti, ker je važna najprej lastna rit potem pa vse ostalo

St235 ::

legitimno nikakor ni, žal pa je legalno.

Namesto pljuvalnja po državah in državljanih je treba gledat na stvari iz vidika individulane države. Irci so se s tem v veliki meru rešili krive in privabili velike multinacionalke. Posledično to pomeni znižanje brezposelnosti, manje socialne transferje, prenos know-how... To, da pa na globalni ravni zato Apple pobere manj davkov pa se Ircem sladko fučka.

Oziroma drugače rečeno, a bi imel kdo kaj proti da Apple/google/ms in ostali perejo denar v sloveniji, če zato odprejo 50.000 delovnih mest in nam pustijo samo 0,5% dobička?

Zheegec ::

Zanimivo, sedaj je nekako potrebno ugotoviti, kako se lahko tudi splošno prebivalstvo izogne visokim obdavčitvam - naj zakonske luknje vsaj enkrat delujejo v prenost povprečnega Jožeta. Bi se dalo kaj narediti s kakšnim državljanstvom kakšne države "na naftni ploščadi".?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Mavrik ::

Na državni ravni izogibanje obdavčitvam splošnemu redko koristi.
The truth is rarely pure and never simple.

carota ::

Jah, če je rodna gruda bolj mačehovska od tuje, kaj drugega naj pričakuje v zameno?

Pred leti je pri nas politika nekaj dribljala sedaj najbogatejšega Slovenca, Sandija Češka. In kaj je naredil? Preselil sedež podjetja v tujino. Dobro dela, nudi delo več sto zaposlenim, plačuje davke in potem ga še zajebavajo?!? Pa nismo edini. Pred leti sem bral, da poslujejo Rolling stones preko firme, ki je registrirana na Nizozemskem, ker so se tam lahko ugodneje dogovorili kot v domovini.

Prospekt ::

Če pogledate z druge strani: Apple, Microsoft, Amazon, IBM, Google in podobni zelo malo prispevajo k budgetu ameriške teroristične vojske.

killzone ::

Samo še dodatna potrditev tega, kar vem že nekaj časa. Davke plačuje v veliki meri samo srednji in nižji sloj.

Martin Krpan ::

Ravno sinoči je bila na Al Jazeera Balkans
oddaja o tem. ZDA jim vsakih 5 let omogoči , da te utajene davke preneseje nazaj v ZDA po 5% namesto 35% obrestni meri. Izgovor je , da bodo z tem denarjem odprli nova delovna mesta , v resnici pa jih še veš zaprejo , denar pa porabijo za odkup lastnih delnic.
Po 35% obrestni meri pa obdavčujejo male podjetnike ki poslujejo samo na domačem trgu.
Je pa hec , da je takšen Joe the Plumber v resnici Joe the Bubmer in še voli za republikance ki so to zakuhali.

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: Mavrik ()

Martin Krpan ::

Davčni stopnji , ne obrestni meri :D.

Zakaj je post podvojen ? Samo enkrat sem kliknil Pošlji , častna pionirska!

T0RN4D0 ::

Zanimivo.

Drugače je pa kar skladno s kapitalističnimi principi... Dret tamale, ko enkrat prideš na vrh si pa izven pravil igre.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

francek1 ::

St235 je izjavil:

legitimno nikakor ni, žal pa je legalno.

Namesto pljuvalnja po državah in državljanih je treba gledat na stvari iz vidika individulane države. Irci so se s tem v veliki meru rešili krive in privabili velike multinacionalke. Posledično to pomeni znižanje brezposelnosti, manje socialne transferje, prenos know-how... To, da pa na globalni ravni zato Apple pobere manj davkov pa se Ircem sladko fučka.

Oziroma drugače rečeno, a bi imel kdo kaj proti da Apple/google/ms in ostali perejo denar v sloveniji, če zato odprejo 50.000 delovnih mest in nam pustijo samo 0,5% dobička?

Ponudimo jim plačilo 0,25 %, pa da vidimo, če to drži...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Markoff ::

Zanimivo. Naši naci-o-analni interesneži bi Apple kar izgnali, ker ves dobiček tanka ven iz države. Ker to je menda najpomembnejši vir financiranja proračuna. Debili.

No, Ameri pa razumejo, da je več 10.000 delovnih mest na leto vrednih več kot 1.000 let plačevanja polnega davka na dobiček, pa še zagotavlja jim kontinuiteto kulturnega izvoza. :)
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

St235 ::

Jap, zato je popolnoma zgršeno primerjat obdavčenje široke populacije, kjer je denar dejansko v tem, da striktno pobereš drobiž od vsakega posameznika in obdavčitve korporacije, kjer je treba sam davek od dobička tehtat tudi z številom delovnih mest in milion drugimi faktroji.

Irska se je kot kaže dobro pobrala iz krize tudi na račun take davčne politike. So pač ugotovili, da je 2% applovega profita boljše kot 0% applovega profita in z vidika države in seveda državljanov je to odlično.

71GA ::

Denar, ki ga Aple ima je nekoristen, saj ga ne morejo porabiti. Nikoli ga niti ne bodo. Žalostno je, da države ne omejijo premoženja takih podjetij, ki se jim gre v končni fazi zgolj za njihov "ego"-želijo biti namreč najbogatejše podjetje... SO WHAT SCREW YOU YOU SUCK ANYWAY! LINUX IS FREE AND IT IS BETTER THAN YOUR BILLIONS OF DOLARS!

blackbfm ::

google je tudi ego, pa furajo linux:)

SkipEU ::

Brez Evropejcev pri teh švinglarijah ne gre. Ne samo Nizozemske, ki je povsod poleg, tu so še vsa mogoča britanska ozemlja, od Bermude, Kajmanskih, Anguille itd.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropska komisija: Apple mora plačati 13 milijard evrov utajenih davkov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
10449365 (44604) Spura
»

Applov izvršni direktor pred Senatom: davke plačujemo

Oddelek: Novice / Ostale najave
3413111 (11392) 17rnn
»

V pričakovanju Applovega zagovora pred Senatom

Oddelek: Novice / Ostale najave
189244 (8085) celada
»

Facebook lani plačal davek na dobiček po 0,3-odstotni stopnji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7224313 (21869) nekikr
»

Ameriške IT-multinacionalke se izogibajo davkom

Oddelek: Novice / Rezultati
289433 (8629) Manu

Več podobnih tem