» »

Pravni nasvet, GPL client-side, closed source SaaS

Pravni nasvet, GPL client-side, closed source SaaS

S74nk0 ::

Lep pozdrav!

Sem nov na tem forumu in upam da sm uvrstil vprašanje pod pravo rubriko...
Kakorkoli imam par vprašanj glede GPL licence in njene (pravilne) uporabe, saj ne želim kršiti zakonov.
Imam program, kjer želim uporabljati GPL modul vendar ne morem pa izdati vse kode in me zanima če je možno kako izdati rešitev, tako da koda, ki mora biti zaprta tudi ostane zaprta. Uporabljal bi CGAL knjižnico za vizualizacijo podatkov, ki je ne bom spreminjal, bistvo programa pa je računanje in obdelava podatkov/točk, ki pa ne sme biti odprta in ta je plačljiva.

Zanima me,
1) če imam CLIENT SIDE program ki uporablja določeno GPL knjižnico (to pomeni da je tudi moj program izdan pod GPL in je koda odprta, kar me ne moti), in pošilja podatke na strežnik (kjer je zaprta koda in poslovna logika) kjer se podatki obdelujejo in vrnejo nazaj, ali to pomeni da SaaS koda mora biti tudi pod GPL in odprt? Gre se samo za parsanje podatkov, računanje na strežniški strani pa bi bila plačljiva storitev, CLIENT SIDE program pa bi samo vizualno prikazal podatke.
2) Ali je možno uporabljati pristop da bi imel dva programa lokalno, kjer bi eden spet samo grafično prikazoval in bil GPL, drugi program pa bi bil zaprt, podatke bi pa samo parsal. Torej da bi imel plačljivi program in GPL program za izrisovanje podatkov.

LP

SasoS ::

IANAL, tole je samo prijateljski nasvet :)

1. Načeloma ne bi smel bit sporen, saj gre za ločena programa na ločenih mašinah.

2. Je lahko sporen, odvisno kako sta programa zgrajena in kako komunicirata. Del ki je GPL (in vezan s knjižnjico za vizualizacijo) ne sme bit odvisen od zaprtega dela in obratno. Če recimo en program skreira izhodne podatke (txt ali kaj podobnega), ki jih potem obdelaš z zaprtim programom in potem uvoziš nazaj bi pomoje bilo ok (se pravi podoben princip kot 1).

Gandalfar ::

A pogoje: http://www.cgal.org/license.html si sel brat? A zate veljajo LGPL ali GPL deli?

S74nk0 ::

@Gandalfar: Na žalost GPL, če bi bil LGPL nebi imel problema

@SasoS: Po branju licenc (ki jih ne razumem najbolje), se mi zdi prva opcija tudi izvedljiva, vendar se bo treba posvetovat s kakim pravnikom (so kaki pravniki ko imajo izkušnje s tem v Sloveniji?). Drugače pa pri drugi opciji pa to odvisnost bi lahko odpravil tako če bi plačljivi program izvažal točke v nekem standardu za izvažanje točk (mesh)? Je to tak mišljeno?

SasoS ::

Ja tako nekako.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GPL/LGPL

Oddelek: Programska oprema
486691 (3865) čuhalev
»

Francoska policija s prehodom na Linux prihranila 50 milijonov EUR (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
54368470 (57434) Icematxyz
»

Projekt GNOME praznuje 10. obletnico (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
599536 (7900) 'FireSTORM'
»

Kolikšen del programske kode je še zaščiten?

Oddelek: Programiranje
231990 (1396) yeti
»

Se je SCO polastil Linuxa?

Oddelek: Operacijski sistemi
181933 (1663) DMouse

Več podobnih tem