» »

Padanje Facebooka se nadaljuje, Apple postal najdražje podjetje vseh časov

Padanje Facebooka se nadaljuje, Apple postal najdražje podjetje vseh časov

Slo-Tech - Kar se borznega parketa tiče, sta Apple in Facebooka tisoče kilometrov vsaksebi. Medtem ko je Facebook prvi in najbolj napihnjen socialni balonček v spuščanju, Apple za zdaj še intenzivno raste. Od sredinega komentarja je Facebook še naprej izgubljal in v petek, ko je bilo pričakovati povečan prodajni pritisk, pristal pri rekordno nizki ceni 19 dolarjev - ali natanko polovici vrednosti iz javne ponudbe delnic. V petek so namreč delnice lahko prodali nekateri veliki institucionalni vlagatelji, ki so jih pridobili med IPO-jem, kar je povečalo ponudbo in tečaj dodatno zbilo. Danes se je Facebook sicer nekoliko odbil in pridobil pet odstotkov, tako da kotira okoli 20 dolarjev.

Apple pa je danes presegel tečaj 660 dolarjev, s čimer je njegova tržna kapitalizacija zrasla na 621 milijard dolarjev. To je - precej. Apple je letos prehitel naftnega giganta Exxon Mobil in se zavihtel na vrh lestvice podjetij z največjo tržno kapitalizacijo. Tretji je kitajski PetroChina, četrt in peti pa sta Microsoft in IBM. Gre seveda za podjetja, z delnicami katerih se trguje na organiziranem trgu. Če prištejemo tudi državne mastodonte, je največji Saudi Aramco, ki je vreden med 700-800 milijardami dolarjev.

Največji je torej že nekaj časa, je Apple danes dosegel še en rekord. Če pogledamo nominalno, je postal najbolj vredno javno kotirajoče podjetje v zgodovini. Doslej je ta primat držal Microsoft, ki je 30. decembra 1999 dosegel 620,6 milijard dolarjev tržne kapitalizacije. V realnih dolarjih (upoštevana inflacija) je to še vedno rekord, saj bi v današnjih dolarjih znašalo približno 825 milijard. Danes je redmondski gigant vreden tretjino tega. Številke gor ali dol, bolj pomemben je razlog, ki poganja Applove delnice. Samo letos so pridobile že več kot 60 odstotkov. Zadnja nakupna mrzlica je posledica navdušenja ob skorajšnji napovedi iPhona 5 in nove verzije iPada Mini. Temu pritrjujejo tudi poslovni rezultati, saj je Apple letos vsako četrtletje pridelal velik dobiček. To je investitorje tako razvadilo, da so jih v zadnjem kvartalu kaznovali, ker rast dobička ni bila dovolj visoka. Trenutno Apple kotira pri P/E okoli 15, Facebook pa 70 (če odmislimo enkratno izgubo, ki je bila posledica začetka kotacije in IPO-ja).

254 komentarjev

««
«
1 / 6
»»

guest #44 ::

Kapo dol Jobsu in marketing oddelku...da je na suho nategnil toliko ljudi.

Limit-sky ::

Glede na veliko postov na ST se obdobje Appla počasi izteka. Oz. se je že izteklo... :))
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.

skika ::

Bravo Apple! Z najboljšimi izdelki so dosegli kar si zaslužijo!

francek1 ::

Padec bo grozovit, lastniki delnic pa se bodo obešali...Potreben je samo en trigger večjega vlagatelja.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Phantomeye ::

Vedno sem bil prepričan, da bo facebook propadel zaradi tega, ker se bodo uporabniki naveličal or sumtin, nisem si pa predstavljal, da bo balonček kriv

Fritz ::

Balončki...business as usual.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Zeratul ^^ ::

Microsoft jih nebi smel resit pred propadom..

jype ::

Zeratul ^^> Microsoft jih nebi smel resit pred propadom..

In kje bi potem dobili spodobne prenosnike?

Dr_M ::

Ce ne drugega, znajo prodajat. :)

hojnikb ::

Vsako jabolko enkrat zgnije.. Tudi to jabolko bo enkrat >:D
#brezpodpisa

blackbfm ::

Pred jabckom pa samsung & co

Dr_M ::

Heh, a ti sploh ves, kaj je Samsung?

hojnikb ::

blackbfm je izjavil:

Pred jabckom pa samsung & co

hahahaha what are you smoking ? :))
ti sploh veš kako VEEEEEEEELIKO podjetje je samsung ?
#brezpodpisa

Pluser ::

Ne zatopim zakaj nekateri ljudem ne zaželijo dobro . Kaj so vam naredili ?

nUUb ::

Kolikor vem, je Samsung eno stopničko nižje kot Apple, torej dobavlja strojno opremo in bo težko padlo pred jabolkom. Apple pa naroči dele ter jih sestavi. Seveda IMO, je resnica morda bolj kompleksna.
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

FlyingBee ::

mah Apple je zaprta in precej dokončna firma, Samsung pa bo mogoče prerastel samega sebe

trnvpeti ::

Propadel ne bo niti samsung,niti apple
Se facebook bo prezivel.
Pac eni so spusili nekaj denarja.

dzinks63 ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

Grumf ::

Wiki:
Notable Samsung industrial subsidiaries include Samsung Electronics (the world's largest information technology company measured by 2011 revenues),[3][4] Samsung Heavy Industries (the world's second-largest shipbuilder measured by 2010 revenues),[5] Samsung Engineering and Samsung C&T (respectively the world's 35th- and 72nd-largest construction companies), and Samsung Techwin (a weapons technology and optoelectronics manufacturer).[6] Other notable subsidiaries include Samsung Life Insurance (the world's 14th-largest life insurance company),[7] Samsung Everland (the oldest theme park in South Korea)[8] and Cheil Worldwide (the world's 19th-largest advertising agency measured by 2010 revenues).[9][10]


Samsung donates around US$100 million per annum to the Samsung Medical Center (Korean: ?????), a non-profit healthcare provider founded by the group in 1994.[91] Samsung Medical Center incorporates Samsung Seoul Hospital (Korean: ??????), Kangbook Samsung Hospital (Korean: ??????), Samsung Changwon Hospital (Korean: ??????), Samsung Cancer Center (Korean:?????) and Samsung Life Sciences Research Center (Korean: ?????????). Samsung Cancer Center, located in Seoul, is the largest cancer center in Asia.[92] Samsung Medical Center and the multinational pharmaceuticals company Pfizer have agreed to collaborate on research to identify the genomic mechanisms responsible for clinical outcomes in hepatocellular carcinoma.[93]


As of April 2011 the Samsung Group comprised 59 unlisted companies and 19 listed companies, all of which had their primary listing on the Korea Exchange stock-exchange.


Ne bi se jaz na japčkovem mestu bodel s samsungom... :D
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

JesusChrist ::

Samsung bo propadel pred appleom? Hahahah sami neizobraženi komedianti tukaj gor :D Bo treba začet brat kaj dejansko samsung je in kaj obsega :D Ni to ko apple ki ma enih par aluminjastih laptopov pa tablic :))
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Grumf ::

JesusChrist je izjavil:

sami neizobraženi komedianti tukaj gor


Ah ne, to pa ne, so samo fanatični verniki :D
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Relanium ::

blackbfm je izjavil:

Pred jabckom pa samsung & co

Komentar meseca :))

BosKo ::

guest #44 je izjavil:

Kapo dol Jobsu in marketing oddelku...da je na suho nategnil toliko ljudi.

Saj te tukaj tudi po malem na suho nategujejo, saj pa je vsaka druga novica Applova. Nekdo je dobro očitno plačan.

nekikr ::

Malo on-topic, da se zavistneži pomirite: P/E med 15-25 je ok, kar je več je pa preveč. Kar pomeni, da je Facebook še vedno precenjen vsaj 4x, Apple pa sploh ne, čeprav je dosegel ta rekord. Svaka čast :)

Zdaj pa udrihajte po njih še naprej, saj imate pravico, danes ste se že usrali, kar je višek vaše produktivnosti ;)

JesusChrist ::

Še dobro da mamo tako produktivne in nezavistne kot si ti tukaj gor da držite tehtnico na normali :) Kak kaj tvoji svetovno poznani izdelki?
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

nekikr ::

Nimam svetovno znanih izdelkov, vseeno pa spoštujem tiste, ki jih imajo, zelo. Za razliko od večine pubertetnikov tu gori. Si že potegnil dol najnovejši dvdrip s Partisa medtem ko si sral?

JesusChrist ::

Ne, zapravim precej denarja za ogled novih filmov v kinu (tudi po večkrat na teden). Sem ustrezno odgovoril na tvoje prepotentno vprašanje?
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

nekikr ::

Ne. Glede na tvoje komentarje si navaden slovenček, ki nobenemu ne privošči nič, še večja neumnost pa je, da ne spoštuješ tistih, ki so kaj naredili v "življenju". In Apple je to naredil. Kako/zakaj/s kom nima veze, taki nizki komentarji so pa pač...nizki.

JesusChrist ::

Če sem napisal kaj čez apple? Ali le čez tiste 13 letnike, ki nimajo pojma kakšen obseg ima samsung? Poskrolaj malo gor ;) Glede nizkih komentarjev si pa lepo sam sebe predstavil, ko si vse druge posadil na nivo "drekov ki kradejo medtem ko serejo in sploh niso produktivni nikjer", sebe pa kot je izpadlo na prestol nad te hlapce.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Samurai ::

Najdita si že privat izbo vidva golobčka. :))

Apple je čisti kapitalist in Samsung prav tako. Kdo pa koga prehiti se meri na trgu, ki pa ga z odvetniki oba konkurenta še predobro poznata.

Kupci ali po domače ovčke se bodo pa teple za dejstvo, kdo je boljši, medtem ko bodo plačevali višje cene ravno zaradi teh tožb.

Kaj mene briga kdo ima večjo borzno vrednost, ko pa vem da je borza nepoštena in zelo omejena igra za kapitaliste in špekulante.

Dobesedno bi se morali vprašati, zakaj je več denarja v borzi, kot pa ga je sešteto kadarkoli obstajalo v žlahtnih kovinah ali papirju. 8-O

furion ::

facebook danes naredu 5%

trnvpeti ::

Google je rekel, da bo pokazal,kako se delajo tablice.
Oz. da bodo pokazali applu, kako se streze stvari....
Razen,da jih niti izdelati ne morejo, niso nic kaj pokazali.

techfreak :) ::

Rdeči: dvignite nivo debate.

Zgodovina sprememb…

Looooooka ::

trnvpeti je izjavil:

Google je rekel, da bo pokazal,kako se delajo tablice.
Oz. da bodo pokazali applu, kako se streze stvari....
Razen,da jih niti izdelati ne morejo, niso nic kaj pokazali.

Jih bo zal Microsoft prehitel.
Mene bolj zanima nekaj drugega.
A apple se zmeraj vec kot 50% prihodkov dobi iz prodaje iphona?
Ker ce ja...potem ga bojo slej k prej naj...vsaj glede na cedalje boljsi razvoj vseh firm v tem segmentu.

next_byte ::

Apple ne stavi na strojno opremo temveč na programsko opremo!
Koliko je vredna programska oprema 0 ali veliko. Koliko je vredno vaše znanje, koliko je vreden kos mesa.

Se strinjam pa da je konkurenca potrebna in dobrodošla da nebi kdo slučajno na lovorikah zaspal. Uporabljam ipad, in ga nebi nikoli zamenjal za kakroli andoridnega, pa ne zaradi strojne opreme katera bi bila super najbolša čeprav zaslon je naravnost čudovit, ampak zaradi dovršenosti programske opreme! Detajlov. Kateri naredijo sam izdelek čudovit!

IceIceBaby ::

Po besedah borznih analitikov in mnenj na forumih je Apple tik pred propadom že zadnjih 10+ let.

Vsak nov izdelek je zadnji, vsakič, ko dosežejo mejnik v vrednosti delnice so tik pred pokom balona, vsakih nekaj tednov pride kakšen iKiller ven...

Looooooka ::

http://www.zdnet.com/blog/bott/microsof...

Ce tole drzi mora najbolj pazit Google...potem Apple, sledi Microsoft. Realno gledano pa verjetno samo Google.
Ostala dva sluzita z vec razlicnih podrocij in je manj verjetno, da jih nek boom ubije na vseh frontah naenkrat.
No...ce ne upostevamo dejstva, da je Microsoft znan po tem, da vrze ful prevec denarja za zadeve, ki se ne obnesejo :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Isotropic ::

kdo ma delnice od EPL?

stock ::

Ah Microsoft pa ne bo šel kar tako, ima namreč popolni monopol. Google je prvi, ki bo šel za Facebookom. Medtem pa bo Jabolka pojedel njegov največji in trenutno zelo uspešen nasprotnik Samsungov Galaxy, dejansko jaz verjamem da to izključno ta telefon razbil imidž iPhona do dna z njem pa bo šlo še vse ostalo.

spirit ::

Apple je pač Apple, in bo moral nekje resno zasrat da bo padel. Drži da bo lažje padel Google (vseeno težko ker so kar razvejani) Microsoft in Samsung pa zelo zelo težko, kar ne pomeni da nemogoče, nobeden pa ne bo padel kar čez noč razen če bo prišlo do neke resne afere.
Google se malo preveč nosi in želi preveč nadzora, dejansko se obrača proti uporabnikom zaradi katerih živi in če bo dolgo in močneje nadaljeval svoje trenutno ozkogledo delovanje se bo našel nekdo, ki bo njegovo nalogo prevzel ker jo bo opravljal bolše z manj preprekami, tako kot so zaradi Googla padli drugi lahko zaradi drugih pade Google, je pa res da ga ne bo lahko izpodriniti, če ga ne bodo začel resno srat.
jype za tvoj komentar pa upam da se hecaš, ker Apple še zdaleč nima najbolših prenosnikov in je še manj edini ki ima dobre.

jype ::

spirit> jype za tvoj komentar pa upam da se hecaš, ker Apple še zdaleč nima najbolših prenosnikov in je še manj edini ki ima dobre.

Pokaži boljšega od Retina MBP z i7 za isti denar.

JesusChrist ::

Ker Retina display ti pa res prinese k performansom ogromno ja.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Truga ::

2000neki resolucija na laptopu je awesome. Jaz mam 1920x1080 na mojem 13" laptopu, pa se nebi cist nic branu met se mal vec.

jype ::

ninjeti> Ker Retina display ti pa res prinese k performansom ogromno ja.

Za moje delo je ločljivost pomembna. Kar si ti misliš o tem, me v resnici sploh ne zanima. Rad bi zgolj URL na boljši in cenejši prenosnik.

JesusChrist ::

Kaj pa delaš? Ker se mi zdi da maš vsak teden drugo službo in popolnoma drugačen pogled na HW in SW potrebe. Aja pa Spirit nikjer ni omenil cene, da od njega zahtevaš CENEJŠI prenosnik. Get ur shit str8.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Zgodovina sprememb…

jype ::

URL, ne filozofsko debato, prosim.

JesusChrist ::

jype je izjavil:

URL, ne filozofsko debato, prosim.


Preberi še enkrat moj komentar, prosim.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

kepi ::

JesusChrist je izjavil:

Ker Retina display ti pa res prinese k performansom ogromno ja.


Za povprečnega uporabnika je to sigurno nekajkrat pomembnejša stvar kot 5% hitrejši procesor...

jype ::

ninjeti> Aja pa Spirit nikjer ni omenil cene, da od njega zahtevaš CENEJŠI prenosnik. Get ur shit str8.

Če ni cenejši, potem pač raje kupim nekaj, kar poganja vsaj na pol spodoben OS.

kepi> Za povprečnega uporabnika

Nikakor ne gre za povprečnega uporabnika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple ni največje podjetje na svetu

Oddelek: Novice / Ostale najave
4620472 (16570) driver_x
»

Apple vreden 700 milijard dolarjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6017057 (13585) Invictus
»

Alibaba in ZDA v pričakovanju največje javne ponudbe delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
96887 (5510) Tilen
»

Kotacija Facebooka 18. maja

Oddelek: Novice / Ostale najave
53390 (2544) opeter
»

Apple najvrednejše podjetje na svetu

Oddelek: Novice / Rezultati
2814994 (12744) OmegaBlue

Več podobnih tem