» »

Katero razsvetljava doma ??

Katero razsvetljava doma ??

Netrunner ::

Preurejam si komplet elektriko doma in sem prišel do faze kjer moram izbrati kakšne luči nabavit ... Do sedaj sem imel klasične žarnice na nitko pa kakšno varčno sem pa tja. Razvoja na tem področju nisem spremljal in ko sem hotel izbrati sem bil kar zmeden saj dobi razne led, neonske, plinske, hibridne in kaj jaz vem kaj še ... pa da to še ni vse .. eni pravijo vzami take ker je boljša svetloba, drugi drugačne ker manj porabijo .. tretji zagovarjajo spet nekaj xy ...

V dnevni sobi sem želel imeti dimmer pa sem ugotovil da je treba pazit kaj kupiš saj vse žarnice tega ne podpirajo .. ?? .. eh

Prosil bi za nasvet kaj se najbolj splača in zakaj .. in kako je z svetilnostjo .. pa še barva luči me bega .. ene so rumene ene bele ene modre ... eh.

Ne bi rad imel nekih varčnih z živim srebrom ampak kaj boljšega .. se pravi varčnega, dobro svetlečega in ne strupenega..
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

RejZoR ::

V prostorih kjer ne gori dolgo imej halogenske klasične, tam kjer pa gorijo dolgo pa LED ali CFL varčne. Zaradi tistega miligrama živega srebra se ne bi glih metal ob tla, itaq pa je zaprt znotraj steklene cevke. Če je ne razbiješ ni nič škodljiva.

Cool White in Day White sta beli barvi svetlobe, Warm White in Comfort White pa potegne na rumeno barvo. Oz višja kot je temperatura v kelvinih bolj je svetloba bela oz ko greš višje dobi moder odtenek.

Za dimmer si ubodi halogenke, sicer obstajajo varčne, ki se lahko regulirajo ampak so drage in imo ni vredno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

St235 ::

Jaz sem ravno pred kratkim to rihtal v stanovanju. Bolj ali manj sem šel vse na led, razen stropn luči so halogenke, ker so prišle z lustrom.

Kar se barve svetlobe tiče, je tako, da je meni za večerno branje, gledanje TV itd Cool white preprosto preveč bela. Tako je na koncu situacija takšna da so v spalnici, dnevni in jedilnici warm white. Delavnica, kopalnica, hodnik in kuhinjski pult pa cool white.

Osvetlitev sem delal z led trakovi (hodnik, kuhinja, delavnica, računalniška miza), stropnimi lučmi - dnevna, jedilnica, spalnica. Ter barvni led trakovi za ambient v dnevni za televijo in kaučem. V kopalnici je centralna plafoniera v knaufu in luči okrog ogledala. Nek šmoren da morajo bit obraz osvetlen z vseh strani.

energetik ::

Od žarnic na nitko boš imel od septembra naprej le še halogenke, ostale se poslavljajo.
Torej v prostore, kjer se pogosto prižiga in ugašajo luči, halogenke. Pod kuhinjske omarice T5 fluorescentke (katero barvo WW, CW, DW boš dal je odvisno od tvojega okusa). So izredno učinkovite sijalke (bolj kot LED), prižgejo se takoj in ne utripajo.
Povsod drugd bi jaz namontiral kvalitetne luči z vgrajenim elektronskim balastom, kjer potem menjaš samo svetlobno cev. Imaš na voljo kompaktne, lahko pa uporabiš prav tako T5 ali pa T8 sijalke, ki jih namontiraš ob stenah, seveda tako, da vidiš samo posredno svetlobo. V kombinaciji z elektronsko regulacijo (DALI Osram) si lahko narediš avtomatsko regulacijo svetilnosti, lahko pa celo da se ti spreminja barvna temperatura (daywhite podnevi, warmwhite zvečer, recimo).
LED so trenutno še veliko dražje od fluorescentk, hkrati pa so večinoma manj učinkovite od fluorescentk.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Netrunner ::

uf .. hvala za inf. Bom šel v akko specializirano trgovino in si malo ogledal kako vse to zgleda ...

kaj se dogaja z temi razsvetljavami zadnja leta... :)
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Žarnice s celotnim spektrom svetlobe? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9844382 (42228) jebiveter2
»

Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
594126534 (95458) BigWhale
»

Varčna sijalka vs. žarnica (stroškovno) (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9928360 (23686) BlaiseM
»

LED vs varčne vs navadne žarnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8035631 (25732) Malajlo

Več podobnih tem