» »

Srečno življenje...

Srečno življenje...

1
2
3 4 5

Okapi ::

kdor nenehno analizira vse (čeprav včasih napačno) je že po definiciji inteligentnejši od večine, ki je ignorantska.
Kar seveda niti slučajno ni res.

O.

tpleko ::

a pol je inteligentnejši tisti, ki ga ne zanimajo stvari?

Okapi ::

Naivno analiziranje vseh in vsakogar ni stvar ali znak inteligence, kot tudi ni stvar neinteligence, če te nepomembne stvari (ali ljudje) niti najmanj ne zanimajo.

Je pa slabo znamenje, kar se pameti tiče, če tako kot jverne ugotoviš, da je nekdo bolj zadovoljen s svojim življenjem, ker je bolj neumen, ti, ki si strašno pameten, pa imaš zato same probleme.

O.

tpleko ::

zame je inteligentnjši tisti, ki se sploh začne spraševati, zakaj so lahko nekateri stalno srečni, kot nekdo, ki tega vprašanja ne bi postavil.

jaz sicer nasprotno mislim, da večja inteligenca pomeni tudi večjo sposobnost za srečo. pač možgani so na splošno pri takih ljudeh bolj razviti. tako kot deževnik ne more občutiti neke velike sreče, tako tudi neumni ljudje nimajo kapacitete občutiti take sreče, kot jo ima nekdo z bolj razvitimi možgani. btw depresija niža IQ, medtem ko ga sreča viša. :)

jype ::

blackbfm> Resno, ne si delat preveč iluzij, ni dosti treba da se človeku življenje obrne na glavo, samo taprava stvar te mora ruknit.

Ti si delaš iluzije, da si jaz delam iluzije. Meni se je življenje po najtežji preizkušnji v življenju že dvakrat obrnilo na glavo, pa nisem opazil, da bi me kaj posebej iz tira metalo.

Okapi> Je pa slabo znamenje, kar se pameti tiče, če tako kot jverne ugotoviš, da je nekdo bolj zadovoljen s svojim življenjem, ker je bolj neumen, ti, ki si strašno pameten, pa imaš zato same probleme.

Pol pa še reče, da sem jaz neka čudna pametna in srečna izjema. The nerve!

Če bi želel biti nesrečen, bi želel biti astronavt, ker ravno točno to pa zaradi fizičnih danosti ne morem biti. Moram bit pa res zabit, da si ne želim ravno tistih reči, ki so mi nedosegljive!

genesiss ::

Pomaga delo na sebi, spoznavanje samega sebe. Travme običajno odprejo vrata v čustveni svet posameznika, skozi njih lažje dostopamo do "trebuha" (za razliko od "glave", kjer moderna zahodna družba preživi večino časa). Takrat lahko s primernim pristopom to izkoristimo in skozi čas in delo "zrastemo". Je pa res, da imamo ljudje različne sposobnosti opisovanja in dojemanja našega notranjega sveta.

Inteligentni (IQ) ljudje imajo pogosto težave s perfekcionizmom, črnobelim gledanjem na svet, prekomerno skrbjo (excessive worry)... in zato večjo verjetnost da razvijajo nekatere psihične motnje (OCD, anksioznost). Seveda je pomemben faktor tudi okolje (starši, šola).

Sklepanje, da si ti, ker si inteligenten, manj sposoben biti srečen, je zmotno, oziroma vsaj nefunkcionalno. Srečo (kot jo poznam jaz) občutiš v nekih kratkih obdobjih, ko kak trigger pritisne na tvoje čustvene antene. Je pa občutljivost teh anten povezana s tvojim splošnim psihičnim stanjem. Intenzivne občutke sreče jaz največkrat doživim ko se soočam s kakšnimi od svojih strahov ali pa se zgodi nekaj res prijetnega a redkega. Takrat ko imam obdobje mirnosti, zadovoljnosti.. čustva niso tako intenzivna in kar grem skozi življenje, brez truda, stvari se kar dogajajo. In ne se slepiti - tudi zadovoljni ljudje se počutijo žalostne, prestrašene, tesnobne. Vejo pa, da je to normalno, človeško. Ne moreš biti cel čas srečen in dobre volje. Prepričan sem da poznaš občutek sreče - to pomeni da si ga že doživel in si ga torej sposoben začutiti.

Mislim da je tvoj problem bolj to, da si nezadovoljen s svojim življenjem. In to se da spremeniti. Kar meni pomaga: delo na sebi, razvijanje svojih potencialov, soočanje s strahovi.

Če bi pa rad algoritem kako biti srečen: http://lesswrong.com/lw/4su/the_science...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: genesiss ()

blackbfm ::

Meni se je življenje po najtežji preizkušnji v življenju že dvakrat obrnilo na glavo, pa nisem opazil, da bi me kaj posebej iz tira metalo.


No vidiš, če bi bil normalen, bi te sigurno vrglo iz tira:))

genesiss ::

@jype
Lahko razložiš, kako to zgleda ko te najtežja preizkušnja v življenju ne vrže iz tira?

kr1ženska ::

jverne kako veš, da je zares srečna?
1. kaj se pri njej doma za 4-stenami dogaja ne veš
2. kaj se dogaja v njeni glavi ne veš

Največja glupost je, ko kdo naredi samumor in ga vsi znanci šokirani opisujejo kot zelo veselo osebo z dobrim, srečnim življenjem.

Ljudje znamo na odru življenja izvrstno odigrati ogromno vlog.

Izkušnje;
nekatere pokopljejo (sprašujejo se zakaj prav jaz) kar jih pahne v depresijo,
spet drugi ven potegnejo najbolše in jih vsaka težka izkušnja okrepi, nekaj nauči.

Inteligenca ti pomaga pri sreči v primeru, da strmiš po nekih višjih cijlih. Nekateri so pač srečni, ko gredo vsako nedeljo v cerkev, drugi so srečni, ko večji del dneva meditirajo, spet tretji ko se ukvajajo z družino, četrti z ročnim delom itd.
Eni so srečni ko rešujejo probleme svetovnega vidika, drugi so srečni ko poberejo pridelek dan preden je huda toča. Kdo od njuj je bolj srečen, težko rečem.

Ali bi res morali biti Einsteini, da bi bili srečni??

Ko smmo ravno pri pameti si bom pa sposodila še en verz:
"Once you get a B.S., you think you know everything. Once you get an M.S., you realize you know nothing. Once you get a Ph.D., you realize no one knows anything!"

Dr_M ::

No evo, pa sem ga nasel.
Iz urban distionary.


Being so hyped up you lose touch with reality.

Aaron: Hey whats wrong with Cj?
Nick: What do you mean?
Cj: (staring at wall) I love this painting
Aaron + Nick: Dude he be jype'n

:D

jype ::

genesiss> Lahko razložiš, kako to zgleda ko te najtežja preizkušnja v življenju ne vrže iz tira?

Najtežja me je - nisem več asshole, prej sem pa bil (nočeš vedet).

Potem sem še dvakrat imel zasuk, ki je popolnoma spremenil vse načrte - prvič sem ugotovil, da ne bom nikol našel lepe in pametne ženske, ki bi ji bil všeč (in sem se s tem sprijaznil), drugič pa, ko je ena taka našla mene (in sem se moral sprijaznit s tem, da nikoli ne bom najboljši v rečeh, ki terjajo ogromno časa, ki je poslej pripadal dekletu).

No, vmes so bili še tumorji, umirajoči bližnji in podobne reči, ampak ker sem se med najtežjo preizkušnjo naučil, da ni nič sramotnega v tem, da se z realnostjo sprijazniš in ne objokuješ dogodkov, na katere nimaš nobenega vpliva, sem skozi vse to zlahka zmanevriral, pri tem pa še komu pomagal pri soočanju z zoprnimi rečmi.

kr1ženska> Največja glupost je, ko kdo naredi samumor in ga vsi znanci šokirani opisujejo kot zelo veselo osebo z dobrim, srečnim življenjem.

Aki Kaurism?ki je enkrat dal intervju za Delo, ki bi ga moral vsak Slovenec prebrati, še posebej tisti, ki ne mislijo narediti samomora, pa se čutijo poklicane drugim razlagat, kako je samomor grozna reč.

Isti Aki je tudi zelo dobro ubesedil tisto, kar jaz smatram za svoj vir sreče: Ko je izgubljeno zadnje upanje ni več razloga za pesimizem. Nekaj podobnega kot Sunset Limited, le precej bolj brutalno - in hkrati mirno, zadovoljno in, ja, zares, srečno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

tpleko ::

kr1ženska je izjavil:


Največja glupost je, ko kdo naredi samumor in ga vsi znanci šokirani opisujejo kot zelo veselo osebo z dobrim, srečnim življenjem.


saj se ujema: samomore delajo ljudje, ki so navelčani življenja, ki jim ni nič več zanimivo. konstantno srečen je lahko tisti, ki živi preprosto življenja, kar zna postati dolgočasno, in potem se ubije, ker misli, da je že vse videl.
so pa tudi ljudje, ki igrajo srečo, ker je moderno biti srečen, v glavi so pa vsi depresivni. na drugi strani so pa tudi ljudje, ki na zunaj izgledajo vsi nesrečni, ker jih boli qurac, kaj si ljudje mislijo o njih, navznoter pa prekipevajo od sreče. jaz spadam bolj med zadnje.

jype ::

tpleko> saj se ujema: samomore delajo ljudje, ki so navelčani življenja, ki jim ni nič več zanimivo.

To žal ni res. Samomore delajo ljudje v psihozi. Premišljeni ljudje samomor naredijo le redko, pa praviloma tudi zelo odgovorno (vnaprej počistijo za seboj).

tpleko ::

tudi če imaš "psihozo" (napako v možganih) se ne boš šel fentat, če se ti zdi življenje zanimivo. isto kot ne boš nehal gledat film, če ti je zanimiv. še vedno trdim, da je v resnici glavni motiv za samomor naveličanje z življenjem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tpleko ()

blackbfm ::

No ja, tak simpl pa spet ni. Gre bolj za nezmožnost prenašanja psihičnega pritiska in v končni fazi obupanost da bi lahko bilo kdaj bolje.

Mislim da zarad dolgčasa nihče ne gre delat samomora :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

jype ::

Psihoza je akutno stanje, iz katerega je človeku treba pomagat. V takem stanju človek ne more racionalno presoditi situacije, zato je takrat še bolj dovzeten za početje traparij, med katere spada tudi samomor.

IcEk` ::

tpleko je izjavil:

tudi če imaš "psihozo" (napako v možganih) se ne boš šel fentat, če se ti zdi življenje zanimivo. isto kot ne boš nehal gledat film, če ti je zanimiv. še vedno trdim, da je v resnici glavni motiv za samomor naveličanje z življenjem.


Kolega je imel polno in družabno življenje, težko bi rekel da se je naveličal živet pa je naredil samomor. Naše domneve so, da ga je končanje zveze s punco čist odpeljalo, kaj se mu je v glavi pletlo takrat je vedel samo on. Pa če bi napisal pismo pa bi v njem pisalo, da mu je dolgcajt pa se je rajsi ubil bi ga z groba vun potegno pa ga na gobec, ker je to najbolj mimo razlog. ... Punce/fanti, osamljenost, depresija, droge, družba, travmatične izkušnje to bi reko da so glavni dejavniki, ki vplivajo na človekovo psiho in te najhitreje pripeljejo do roba..

oracle ::

guest #44 je izjavil:

(ni emo izpad, zgolj misel dneva)

Oseba, ki jo poznam ima (relativno) izredno srečno in lepo življenje (vsaj do sedaj).

Omembe vrednih travmatičnih dogodkov praktično ni imela.

Je relativno dobrega zdravja.

Doma je relativno vse v redu.

Prijatle ima solidne.

Ima partnerja, ki ji ne greni življenje.

Denarja ne manjka.

Za prejšnjega se praktično ne rabi trudit.

Časa ima veliko.

Smeji se vsakemu privitimizmu.

Je še neizmerno naivna.

...
---------------------------------------------


Jaz pa sem precej drugačen. Imam pestro količino travm tako psihičnih kot fizičnih. Doma ni vredu, denarja še ni, prjatli so kar so...

Nevem no, mam občutek da nekatere osebe so "destined" za tragičnost (bolj ali manj) oz. gre za isti fenomen začaranega kroga, kot reveži ki težko ubežijo revščini.
Ne vrjamem, da lahko svojo srečo popolnoma sam kuješ. Mislim, da je tu odvisnost od zunanjih faktorjev precej velika.

Nekatere osebe uspejo živeti v svojem "child" bubble do konca svojih dni z malo travm.


Pa da ne boste mislili, da sem kakorkoli nevoščljiv. Zavisten mogoče malce, predvsem ker bi rad slednje tudi jaz doživel.

Moj p/p ratio je očitno zelo slabo štartal, kar ne pomeni, da sem vrgu puško v koruzo.


PS...to je čist moje anekdotno opažanje, inteligentnejši ljudje imajo precej večje nihanje v življenju kot manj inteligentni.(?)

Mladost je najpomembnejše obdobje v življenju. Do 20. leta se oblikuješ (v odvisnosti od staršev, okolice, travm...), potem pa živiš to, kar si postal. Tudi če se nekdo popolnoma spreobrne pri 30. ali 40. letih je to še vedno vse samo funkcija dogodkov iz mladosti.

Tako da če zelo poenostavim, nekateri se "rodijo" srečni, drugi se "rodijo" nesrečni. Tako pač je.

Lahko se sicer trudiš spremenit zadeve, ampak ta trud bo zopet v obsegu in uspehu, kot je bilo začrtano v mladosti.

Mesar ::

Zakaj pa je ravno 20 magična številka?
Your turn to burn!

oracle ::

jype je izjavil:

tpleko> saj se ujema: samomore delajo ljudje, ki so navelčani življenja, ki jim ni nič več zanimivo.

To žal ni res. Samomore delajo ljudje v psihozi. Premišljeni ljudje samomor naredijo le redko, pa praviloma tudi zelo odgovorno (vnaprej počistijo za seboj).

Tudi to ni res. Prave psihoze hitro najdejo svojo pot v bolnišnico.

Razlog za samomor je preprosto bolečina. Enako je pri samopoškodovanju. Gre se za nadomestitev psihične bolečine s fizično, ali pa ultimativna ukinitev psihične bolečine - samomor.

Zato pogosto slišimo kako je nek mlad človek živel srečno in polno življenje, potem se je pa nepričakovano ubil. To ni bila psihoza. Nekaj ga je tako bolelo, da se je zatekel k skrajnim ukrepom.

Zdej se bo našel nek pametnjakovič in rekel: ja ampak men je blo tud ful hudo, pa sm se pobral. Ja, obstajajo različne oblike in intenzitete psihične bolečine. Prav tako obstaja nagnenje k depresiji. Če si nagnjen k depresiji in se enkrat uspeš pobrat, je precej verjetno da boš čez čas spet na tleh. In morda še tretjič, četrtič. Morda bo vsakih slabše in na koncu sledi samomor.

Edino kar pomaga v teh primerih so zdravila, ki pa zopet niso čudežna in je stvar debate, če so res koristna.

Mesar je izjavil:

Zakaj pa je ravno 20 magična številka?

Pa dobr, par let gor al pa dol.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oracle ()

alexa-lol ::

Mislim, da nesrečen postaneš ko nekje začneš stagnirati oz. si neuspešen. Na primer ne moreš in ne moreš končati faksa, imaš občutek, da si predebel in ne moreš shujšati kljub temu, da goniš kolo vsak dan 2h, ne dobiš punce/fanta, ki ti je všeč... etc . Te neuspehi vplivajo na samopodobo in samozavest in edina stvar, ki jo lahko narediš je... divide and conquer in greš po korakih, si rečeš v naslednjem mescu bom pa vsak dan naredil to in to (moj video od prej).

Npr. ne moreš končati faksa... vsak izpit jemlješ kot svoj izziv in se osredotočiš la nanj... etc

Vsaka pot je sestavljena iz mnogih korakov.

Yosh ::

Samomor je striktno notranji fiziološko-biološko pogojen refleks. Pač gledam na to, da oseba je "broken" v fiziološkem smislu in sproži proces " samouničenja" tako kot pri apoptozi. Nič ni pogumnega, racionalnega v tem, seveda če pa je oseba psihotična, je pa po definicij psihoze že jasno za kaj gre. Toliko o tem.


Moral bi zastaviti vprašanje drugače. Pusti okolico, čeprav verjamem da je težko saj si vpet v njej, ampak raje poglej v sebe in najdi svoj mehanizem s katerim boš sebe opijal s srečo( in glej da ne boš pijanec-metaforično). Jype ima prav. Budistični vidik; sprejmi zunanjo realnost kakšna je. Kar ne pomeni neko notranje mrtvilo, ampak zgolj racionalna aplikacija na stvari katere so v tvoji domeni sprememb in katere enostavno niso.
In ja, si drugačen od ostalih; le v tem, da se sprašuješ o tem kako najti notranjo srečo, ki bo neodvisna od zunanjih sprememb, ki so konstante. Pravzaprav, nevem koliko se zavedaš, bojiš se lastne samote in smrti.
To je edina stvar o kateri človek konstantno premišljuje, le da ni centralna figura njegovega zavedanja in razmišljanja.
Torej odgovori so ti na dlani. Pusti(miselno) to punco, pusti(miselno) svoj socialni položaj, ne ukvarjaj se toliko s to zunanjostjo, kajti hitro boš ugotovil da bos ujet v čustvenem krogu, ki ti ne bo dajalo noben napredek.
Torej, racionaliziraj stvari, poišči prioritete, postavi cilje, najdi svoj varen kotiček, ki ti daje zavetišče, razumi da so stvari spremenljive in minljive, vedi pa da v vsem tem propadanju, ostajaš TI, ta čutna, zavedajoča entiteta, in "ona", "ono", ostaja s teboj do smrti.

Torej to je tvoja pot, tvoj odgovor na vprašanje in tvoja rešitev.
Share with others, your inner joy, goodness and beauty , and dont hurt them.

Qcube ::

Srečen si kadar se počutiš pomemben. Kako to doseči je stvar posameznika.

guest #44 ::

Qcube je izjavil:

Srečen si kadar se počutiš pomemben. Kako to doseči je stvar posameznika.


Izredno všeč mi je ta misel. Nekaj, kar še nisem slišal!

jype ::

oracle> Tudi to ni res. Prave psihoze hitro najdejo svojo pot v bolnišnico.

Močno odvisno od tega, kako nastanejo (in pogosto je vzrok ravno bolečina).

blackbfm ::

Gre se za nadomestitev psihične bolečine s fizično, ali pa ultimativna ukinitev psihične bolečine - samomor.


To se strinjam, ampak ko nastopi vrhunec, tik pred dejansko izvedbo samomora pride do neke vrste psihoze, takrat se človeku začne mešat. Jype ima delno prav, samo še vedno je to precej kompleksnejša stvar da bi jo lahko razložill v dveh stavkih.

kr1ženska ::

guest #44 je izjavil:

Qcube je izjavil:

Srečen si kadar se počutiš pomemben. Kako to doseči je stvar posameznika.


Izredno všeč mi je ta misel. Nekaj, kar še nisem slišal!

In kdaj se ti počutiš pomemben?

Zgodovina sprememb…

guest #44 ::

kr1ženska je izjavil:

guest #44 je izjavil:

Qcube je izjavil:

Srečen si kadar se počutiš pomemben. Kako to doseči je stvar posameznika.


Izredno všeč mi je ta misel. Nekaj, kar še nisem slišal!

In kdaj se ti počutiš pomemben?


Ne sej ni point v meni, sam všeč mi je misel.

Kdaj se počutiš pomembnega? Ko ustvarjaš nekaj kar drugi ljudje želijo/rabijo. Ko te partner potrebuje, ker si nenadomestljiv. Ko uspeš nekje in si zgled ostalim.

Definitivno je fant zadel vsaj del bistva, če že ne vsega, s tisto izjavo.

CleanPower ::

IQ imam baje 147, tako, da neumen baje tudi nisem.

LOL IQ, se ti hecaš?
Celsius - če hodlaš $400 za 30dni, dobiš 50$ nagrade
https://celsiusnetwork.app.link/1453486815

blackbfm ::

Taki s 140+ se vedno radi pohvaljo:D

Okapi ::

In skoraj nihče od njih te svoje strašne pameti ne more pokazati nikjer drugje, razen na testih IQ.>:D

O.

IceIceBaby ::

Tako so mi na testih izmerili, ne morem pomagat :) Ni mišljeno kot samohvala. IMHO je IQ samo en izmed mnogih dejavnikov, ki sestavijo človeka in je sam po sebi precej nepomemben. Če bi prebral cel post bi videl, da se je izjava nanašala na tisti "Inteligentni ljudje smo bolj nesrečni".

Yugos ::

Okapi je izjavil:

In skoraj nihče od njih te svoje strašne pameti ne more pokazati nikjer drugje, razen na testih IQ.>:D

O.


Ja v mensi paradirajo svoje IQ točke, seveda če imaš nad 150.
V realnem življenju pa vedno zmaga najbolj lačen in delaven...

jype ::

jverne> Ko te partner potrebuje, ker si nenadomestljiv.

In ti o sebi praviš da si pameten, racionalen, premišljen?

Ta je pa dobra.

guest #44 ::

jype je izjavil:

jverne> Ko te partner potrebuje, ker si nenadomestljiv.

In ti o sebi praviš da si pameten, racionalen, premišljen?

Ta je pa dobra.


Me prav zanima kaj si ti razumel?

Če imaš izredno dobrega partnerja, ki je "nenadomestljiv" potem seveda ti je pomemben. Za nadomestljive partnerje se ponavadi ne zgublja preveč spanca.

Če gre pomembnost iz roke v roko potem you have an ideal relationship.

Smurf ::

Yugos je izjavil:

Okapi je izjavil:

In skoraj nihče od njih te svoje strašne pameti ne more pokazati nikjer drugje, razen na testih IQ.>:D

O.


Ja v mensi paradirajo svoje IQ točke, seveda če imaš nad 150.
V realnem življenju pa vedno zmaga najbolj lačen in delaven...

V dolocenih dobro placanih poklicih (predvsem naravoslovnih) je visok IQ kar obvezen, ce hoces bit na vrhu svojega podrocja (in s tem dobro placan).

Okapi ::

V dolocenih dobro placanih poklicih (predvsem naravoslovnih) je visok IQ kar obvezen,
Predvsem v naravoslovju se pametni ne hvalijo s številko IQ, ampak z dosežki. Predvsem v naravoslovju nikogar ne zanima, ali ima naravoslovec IQ 120, 140 ali 210. Predvsem v naravoslovju so mnogi prepričani, da IQ sploh ni merilo pameti, ampak zgolj bolj ali manj neuporabno in celo zavajajoče merilo uspešnosti reševanja testov IQ.

Če bi recimo jaz hotel povedati, da nisem med najbolj neumnimi, ne bi povedal številke IQ, ampak to, da sem za (naravoslovno) diplomsko nalogo dobil študentsko Prešernovo nagrado.;)

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Smurf ::

Okapi je izjavil:

V dolocenih dobro placanih poklicih (predvsem naravoslovnih) je visok IQ kar obvezen,
Predvsem v naravoslovju se pametni ne hvalijo s številko IQ, ampak z dosežki. Predvsem v naravoslovju nikogar ne zanima, ali ima naravoslovec IQ 120, 140 ali 210. Predvsem v naravoslovju so mnogi prepričani, da IQ sploh ni merilo pameti, ampak zgolj bolj ali manj neuporabno in celo zavajajoče merilo uspešnosti reševanja testov IQ.

Če bi recimo jaz hotel povedati, da nisem med najbolj neumnimi, ne bi povedal številke IQ, ampak to, da sem za (naravoslovno) diplomsko nalogo dobil študentsko Prešernovo nagrado.;)

O.

Nisem rekel, da se hvalijo, ampak da je potreben (no lahko se tudi hvalijo odvisno od njihovega karakterja). Presernova nagrada pa je slab primer, ker jo lahko dobis tudi samo z delom. Tukaj mesas dosezke in inteligenco. Ne bo vsak inteligenten clovek imel dobrih dosezkov, ima pa zaradi njih boljsi potencial.

IQ je trenutno najboljse merilo za merjenje inteligence, ce bi bilo kaj drugega bi ga nadomestilo. Seveda pa ni idealen. Si pa upam dati roko v ogenj, da ni nobelovca v fiziki z IQjem 100, je pa verjetno kaksen z 130.

jype ::

jverne> Me prav zanima kaj si ti razumel?

Komentiram tvojo romantično iluzijo o tem, da so partnerji sploh lahko nenadomestljivi (no, razen če so edini v bližini, ko se zaplezaš v ledeniku nekje na Antarktiki, ali kaj podobnega).

Ker vsakogar smrt lahko čaka dobesedno na vsakem vogalu, si jaz sploh nočem predstavljati, da bi moja partnerka mene smatrala za nenadomestljivega, pa tudi jaz nje še zdaleč ne smatram za nenadomestljivo, kar pa ne pomeni, da je ne spoštujem dovolj, da bi se zgolj zato ker ni nenadomestljiva do nje obnašal grdo.

Razumem, da lahko partnerja občutiš kot nenadomestljivega zaradi hormonov, a ti vztrajno trdiš, da si analitičen človek, ki gleda globlje. Fino, a če ignoriraš koristne zaključke, ki pridejo iz tega, si lahko kvečjemu še manj brihten od povprečneža, ki sploh ne ve.

Okapi ::

IQ je trenutno najboljse merilo za merjenje inteligence
In še vedno do neuporabnosti slabo.

Presernova nagrada pa je slab primer, ker jo lahko dobis tudi samo z delom.
Ja, zlasti se tako tolažijo tisti, ki je niso dobili.:)

Ali, kot je rekel Edison "Genius is one percent inspiration, ninety-nine percent perspiration".

O.

Smurf ::

Okapi je izjavil:

IQ je trenutno najboljse merilo za merjenje inteligence
In še vedno do neuporabnosti slabo.

Presernova nagrada pa je slab primer, ker jo lahko dobis tudi samo z delom.
Ja, zlasti se tako tolažijo tisti, ki je niso dobili.:)

Ali, kot je rekel Edison "Genius is one percent inspiration, ninety-nine percent perspiration".

O.

Eh, sej lahko trmaris naprej, ce hoces. Tale z IQjem me spominja na trditev "lastniki dragih avtov kompenzirajo", v bistvu pa se s tem tolazijo lastniki malih ;) .

Tisto glede Presernove nagrade sem govoril iz prve roke. Jaz sem jo dobil z 2 tednoma dela (kot sem zapravil za pisanje diplomske naloge) in jo ne stejem glih med svoje top dosezke ;) (kljub temu, da je moje delo kot eno redkih imelo realno vrednost). Tako, da mi je jasno priblizno kaksne kvalitete morejo biti. Mimogrede, predvsem je vazno kako jo zavijes v celofan.

Ampak zdej smo ze offtopic :).

Okapi ::

Tako, da mi je jasno priblizno kaksne kvalitete morejo biti.
Študentska Prešernova je pi#kin dim, ampak sem precej prepričan, da je še vedno boljši indikator prihodnje uspešnosti v znanosti kot na nekem testu izmerjen IQ.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

tpleko ::

okapi in jupe spet na veliko težita.;(( od jupeta morajo ljudje spet vleči ven kaj bi rad povedal, okapi se dela preveč pametnega. IQ test ni popoln, je pa kar dobro merilo. predvsem IQ test ne meri talenta za naloge, katere se rešuje počasi, ampak v glavnem meri hitrost razmišljanja, pooembni dosežki pa se ustvarjajo počasi z vztrajnostjo.

Okapi ::

IQ test ni popoln, je pa kar dobro merilo.
Problem je, ker v resnici ni. IQ je zavajajoč BS, ker pri ljudeh vzbuja napačno prepričanje, da je tisti z izmerjenim IQ 140 pametnejši od onega z izmerjenim IQ 135, ali 120. Je podoben BS kot ocenjevanje računalniški iger na procent natančno, da so potem otroci (in vsi drugi, ki naivno nasedajo takšnemu ocenjevanju) prepričani, da je tista z oceno 92 boljša od tiste z oceno 88.

Če bi za začetek priznali, da je napaka pri ocenjevanju takšna, da je nemogoče ločiti med IQ 120 in IQ 140, bi seveda IQ takoj zgubil vso privlačnost, saj bi bilo mogoče reči le to, da lahko z njim ločiš kvečjemu močno podpovprečne od močno nadpovprečnih, za to pa testa itak ne potrebuješ.

O.

Yugos ::

Zanimivo je ker je test inteligence postavljen vseprej kot v realno življenje in ne
ocenjuje sposobnosti za spopadanje z zavrnitvijo, emocionalnimi problemi, fizičnim naporom, delegiranjem ljudi, razumevanjem človeške psihe, postavljanja ciljev in logistike. Da ne govorimo o spretnostih ki jih ljudje obvladajo kot so preciznost izdelave in spretnosti retorike in vodenja ljudi skozi govor.

Vse te stvari se učijo in jih lahko naučiš z treningom, sploh kako se prodaja kar je danes ena najbolj pomembnih veščin.

Nič od tega ne pokažeš na testu IQ.

Jaz bi ga prepovedal kot kakršno koli merilo dokazovanja pameti ker dokazuje samo sposobnost hitrosti procesiranja podatkov enako kot procesor, ne pove pa kako velik je disk in koliko znanja in izkušenj oseba premore!

IceIceBaby ::

Okapi, zapičil si se v tisto mojo izjavo in zdaj nekaj bluziš o dosežkih in prešernovih nagradah. IQ je točno to kar naj bi bil. Merilo inteligence. Nikakor pa to ni merilo uspešnosti, pameti v širšem smislu, števila prešernovih nagrad itd.

Problem je, ker v resnici ni. IQ je zavajajoč BS, ker pri ljudeh vzbuja napačno prepričanje, da je tisti z izmerjenim IQ 140 pametnejši od onega z izmerjenim IQ 135, ali 120.


To je problem tistih, ki ne razumejo kaj pomeni imeti visok IQ in kaj pomeni biti pameten.

pámet -i ž (á) 1. sposobnost dojemati, razsojati, ravnati glede na izkustvo: otrok pri tej starosti še nima dovolj pameti za tako odločitev;

Okapi ::

To je problem tistih, ki ne razumejo kaj pomeni imeti visok IQ
In kaj pomeni imeti visok IQ? Da si dober pri reševanju sudokujev?

O.

IceIceBaby ::

Za sudoku ne vem, še nisem probal. IQ pomeni sposobnost in hitrost reševanja določenih vrst problemov.

Za doseganje visokih ciljev sam IQ ne zadošča. Poleg same procesorske moči rabiš še čim več podatkov (spomin, izkušnje), daleč najbolj pomembna pa je motivacija.

Limit-sky ::

IceIceBaby ima prav. IQ vam pove, kako hitro vam delajo možgančki. Vsak problem je rešljiv. Nekdo ga reši v 10 minutah, nekdo pa v treh urah. In mensa test je ravno to. Koliko problemov uspeš rešiti v določenem času. In vsi, ki delajo ta test imajo isto število problemov in isti čas na razpolago. Vse naloge so vredne enako. Prva in zadnja. Gredo pa po težavnosti. Prva je najlažja, zadnja pa najtežja. Je pa zanimivo pri teh testih, da večina, ki jih dela so potem pametni, kao nisem se v redu zraven spravil, ali so me motili pri reševanju itd...
Sam sem delal Mensa teste in vam ne povem rezultat, da ne boste pametni potem, kako se hvalim. To je osebni podatek. Jaz sem dobil rezultat iz Anglije po pošti. So predlagali, da naj s tem podatkom delamo zelo pazljivo, saj če dosti ljudem to poveš se njihovo obnašanje do tebe lahko zelo spremeni.
Mensa naloge so pa take, da jih lahko rešujejo vsi. Od 5-letnega otroka do upokojencev. Nepismeni in inženirji.
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.

Zgodovina sprememb…

Smurf ::

Limit-sky je izjavil:

IceIceBaby ima prav. IQ vam pove, kako hitro vam delajo možgančki. Vsak problem je rešljiv. Nekdo ga reši v 10 minutah, nekdo pa v treh urah. In mensa test je ravno to. Koliko problemov uspeš rešiti v določenem času. In vsi, ki delajo ta test imajo isto število problemov in isti čas na razpolago. Vse naloge so vredne enako. Prva in zadnja. Gredo pa po težavnosti. Prva je najlažja, zadnja pa najtežja. Je pa zanimivo pri teh testih, da večina, ki jih dela so potem pametni, kao nisem se v redu zraven spravil, ali so me motili pri reševanju itd...
Sam sem delal Mensa teste in vam ne povem rezultat, da ne boste pametni potem, kako se hvalim. To je osebni podatek. Jaz sem dobil rezultat iz Anglije po pošti. So predlagali, da naj s tem podatkom delamo zelo pazljivo, saj če dosti ljudem to poveš se njihovo obnašanje do tebe lahko zelo spremeni.
Mensa naloge so pa take, da jih lahko rešujejo vsi. Od 5-letnega otroka do upokojencev. Nepismeni in inženirji.


Se relativno strinjam, edino ni trik le v tem, da eni resijo hitrej kot drugi, prav tako lahko resis probleme, ki jih nekdo ne bi nikoli.

Res je tudi, da ljudje iscejo 100 in en razlog, zakaj niso v necem dobri (tako kot povsod), pac obrambni mehanizem ljudi (si opazil kako je za Okapija bil najprej pomembna Presernova nagrada, nato pa je bla neki kar lahko vsak dobi :P). Pri ljudeh, ki kazejo take znake vcasih prav z uzitkom povem, da sem pri Mensi dosegel vse tocke in nato opazujem njihov odziv >:D.
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Inteligenca: AI vs Naravna

Oddelek: Loža
324594 (3819) FrRoSt
»

IQ test (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
658115562 (35855) gruntfürmich
»

iq test (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5111755 (10259) PrimozR
»

Človek brez ciljev v življenju (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12926905 (22706) [D]emon
»

IQ Test (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6120302 (17377) tsh2

Več podobnih tem