» »

star projektor sankyo dualux 1000

star projektor sankyo dualux 1000

bechanirej ::

zanima kje bi lahko našla koga, ki se ukvarja s popravljanjem starih projektorjev. imam namreč star projektor sankyo dualux 1000 in bi ga rada popravila. mislim sicer, da je potrebno le zamenjati žarnico, toda tudi to ne vem kje bi jo lahko kupila. našla sem jih sicer na ebayu, a nisem prepričana če je pravi model, niti če bi jo znala zamenjati.
vseh informacij bom vesela :D

MadMax ::

Huh, krasen kos nostalgije za nekoga :)
Žarnica je 8V 50W P15s oziroma P30s (prva mislim da je USA, druga pa evropska oznaka).

http://www.donsbulbs.com/cgi-bin/r/b.pl...
Upam, da bodo linki delali, sicer pa guglaj za sylvania syl 17 8v 50w, zadeva je zelo specifičnega izgleda, srebrna z okenčkom.

Tale žarnica je izjemno občutljiva na vibracije med delovanjem.
Če je žarnica fuč vidiš po tem, da film teče skozi projektor, svetlobe pa ni (sicer je svetlobo videt tudi skozi reže projektorja).
Zamenjava je izjemno preprosta, plastičen pokrov na desnem boku zgoraj povlečeš navzven (spodaj so tečaji, "panti", zato ne odpade stran) in že jo imaš na dlani. Kot že vidiš iz slike podnožja, jo samo zasukaš za ene 40° pa je zunaj.

Je pa pri teh letih takorekoč nujna še ena napaka, to je počen jermenček (gumica) v pogonu. V tem primeru projektor niti ne "zagrabi" filma, če pa predolgo vztrajaš pri neuspelih poskusih pa zaradi pregretja tudi umre žarnica, ker gre jermenček iz motorja na vse ostalo. Brez jermenčka torej deluje le žarnica, če in dokler deluje...
Za dostop do jermenčka pa je potrebno razdret projektor iz leve strani, mislim da ima pokrov nekaj vijakov s križnim nastavkom.
Za sam jermenček bo treba pa improvizirat. Za silo se ga lahko zlepi s sekundnim lepilom iz primernega gumijasega profila (cca 4x4mm po spominu izpred let...), jaz sem ga nekoč sestavil iz nadomestnih gumic kompleta tesnil zavornih cilindrov stoenke...

Projektor je pač star cca 35 let, za tiste čase čudo tehnike (večje čudo so bili le še tonski), zato se ga splača obravnavat starosti primerno.

Upam, da je kaj napisanega v pomoč.

Aja, na naslednjem linku vidiš kako je glede dostopa do žarnice (tale na videu sicer ni čisto originalna, lahko pa je ustrezen nadomestek), pa kako se ga vklopi, prva brzina brez žarnice, druga z, naprej in nazaj.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

MadMax ::

Šment, tolikokrat popravil post...
Ko sem pobrskal po ebayu in naletel na http://www.ebay.com.au/itm/Sankyo-Dualu... sem se spomnil, da ima ventilator direkt na osi motorja, torej do pregretja žarnice ne more priti zaradi jermenčka. Je že vsaj ene 15 let kar sem ga nazadnje razdiral, pa je ušlo iz spomina...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

bechanirej ::

hvala za izčrpen odgovor. mi bo v veliko pomoč :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Projektor: kaj kupiti (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Zvok in slika
38369055 (1944) matobeli
»

Projektor za "zunanji kino"

Oddelek: Zvok in slika
253644 (2890) Kaj
»

Doma narejen projektor (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Zvok in slika
42870351 (20054) Šolar
»

Žarnica za projektor, kako preveriti

Oddelek: Zvok in slika
143616 (2305) Dr_M
»

Homemade projektor (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
738623 (5077) dj_andy

Več podobnih tem