» »

Doma narejen projektor

Doma narejen projektor

Dalton_Jr. ::

Jaz imam tak projektor doma že nekaj let. Kdor se loteva tega projekta naj si pogleda kak tuj forum kjer je res veliko slik in načrtov. Sam imam 250w daylight sijalko in LG 14-15" monitor, kupil novega in snel ven lcd panel:) Za filme je stvar vredu, samo pri temnih sekvencah včasih malo manjka odtenkov in pri zelo kontrastnih scenah svetli deli oddajajo preveč svetlobe in tako posvetlijo(pobledijo) celotno sliko. Je pa res da nimam platna. Sicer nisem prebral vseh postov, vendar priporočam vgradnjo UV stekla, da zaščitite LCD pred škodljivimi uv žarki žarnice, sicer vam bodo s časom zbledele barve, zelo fajn je met tud IR steklo za zaščito pred toploto in za lepše barve, samo je ful drago in pri nas se težko dobi.

Imam en fresnel viška, kupljen pri Krosu, če kdo rabi. Takrat sem kupil 2, potem pa sem ugotovil da je vsak iz dveh polovic:\

Lp
Dalton

brainiac20 ::

ej jas rabim fresnel :D Kaj žarnica je pa drugač vredu? 250w samo ?... nekam malo se mi zdi ker tota od grafoskopa slabo sveti :D

Dalton_Jr. ::

Zivjo, ce rabis fresnel me kontaktiraj na 051 351 406, sem z Nm, lahko pa poslem po posti. Ne mores primerjat navadne 250w zarnice,halogenke... z metalhalogeno, to so tiste luci ki jih uporablajo pr javni razsvetljavi(20.000lumnov):D Samo lcd pol pobere ogromno. Tovrstna 250W je pomoje idealno, ker 400W ti bo samo prevec grela izkoristek pa ne bo dost bolsi. Na tujih forumih večina priporoča prav to žarnico, ni več watov nujno boljše:) Taka žarnica ti vrjetno tud bolš razprši svetlobo kot tista ki je na navitje(če ne misliš uporabit parabole), tako boš mel bolj svetle kote.

Jst mam tole... http://www.svetila.com/eProdaja/product...

komplet elektronike za žrnico me je prišel nekje med 15-20.000 bivših tolarjev.

Lp
Dalton

uporcek ::

Živjo fantje je kdo kej napredvov pri izbolšavi projektorja ? oz se spomnil kakšno nadgradnjo?:D

K0K0 ::

Ja jest sm pr demontaži prerezov en fcc kabl na monitorju :'(. Sm mal slabo pogledu in nism vidu da je pod salotejpom še kabl. Najhujš je pa to da monitor sploh ni bil primeren za projektor čeprav je bil na seznamu tko da sm ga čist brez veze uniču;((.
Zdej iščem samsunga sam seveda trenutno ni nobenga.

suntrace1 ::

Čakam na leče iz Lumenlaba - upam da bodo kmalu. Rabim samo še IR filter, vendar ga bo težko dobiti, sploh pa tako velikega da prekrije cel 15" zaslon.

KOKO, za kateri model monitoja pa je šlo?

uporcek ::

Ok dej mi povej v čem je fora tega IR filtra sej človk te svetlobe tko al tko ne vidi ? OK sej vir te IR svetlobe je žarnica. No jest mam namen uporabit neonske žarnice se pravi 6 x18W (nekako realnoz navadnimi žarnicami 6 x 100W) menda bno to kr precej močno seveda pa vse ni 100% izkoriščeno tko da če bom 50% imev izkoristka pri žarnicah bo še ok oz več bo odlično. Ker bom uporabil samo polovico une f ma nevem kako se že napiše tista leča :D zdejle zutrej sem še preveč zaspan.
Ma nevem kdaj bom jest naredu svoj projektor, ker nikol nimam cajta k mam zravn še toliko dela.:D škoda ker ni dan dolg 36 ur hm to bi blo fajn ker bi lahko še mal več spal :)

suntrace1 ::

IR svetloba kvari kristale v paneli in ta sčasoma zbledi.

Tole z neonkami pa ne vem kako se bo obneslo. Kolikor vem, se lumni ne seštevajo.

uporcek ::

:D pa sej tut jest ne vem, sam sej je vsen, še zmerej bo veliko svetilne moči!:D

uporcek ::

ok kje in kako kupiš IR filter in kako zgleda kolko košta pa a tele varčne žarnice oiroma neonke fluo oddajajo IR svetlobo ali ne ...?

:D

droid ::

pomoje neonke ne škodijo kristalom sej usi lcdji so osvetljeni z neonkami

uporcek ::

ja to imaš pa prav !:D sicer imajo neke folije seveda je to odvisno od ekrana...... možno da starejši monitorji imajo dodatne loarizacijske folije dodane.

Bajsi ::

Helou!
Fantje, mešate jabolke in hruške.
Vi govorite o UV svetlobi. IR svetloba je toplotni del svetlobe. IR filter je velikosti cca. 8x8cm in se ga dobi v VEGI in stane približno 16Eur. Zelo pomembna pa je njegova lega. Postavljen je tik nad žarnico in sicer s tisto stranjo navzdol, kjer je odbrušen rob. Zelo pomeben je pri projektorskih žarnicah, kakršne uporabljajo v grafoskopih in diaprojektrojih, ker odajajo neprimerno več toplote kot MH žarnice, kakršne uporabljajo za DIY projektorjih.
UV močno kvari LCD matriko, zato potrebujete UV filter, ki pa je v obliki folije velikosti kakršne pač rabiš. Lahko pa si omisliš UV filter za fotoaparate in je okrogle oblike, velikosti od FI30mm do FI72mm.
Pri projektorskih žarnicah UV filtra ne potrebuješ, ker ima žarnica že sama UV filter v obodu "bulba"
Cao, Bajsi

pies: nekaj nepopolnih fotografij, saj je projektor že popolnoma dokončan, lahko vidite na: webshots

BTW: Je kdo, ki ve za "skladišče fotografij", ki ima hitrejši download. Ta webshots mi bo požrl živce s tem počasnim nalaganjem!

Opkow ::

//OffT
Bajsi
Probaj moj-album. :)

suntrace1 ::

@Bajsi: Imaš prav glede IR in UV. Veš mogoče, kje so dobi ta UV folija?

p.s. Za slike probaj shrani.si

Bajsi ::

Helou!

Filtre, takšne in drugačne, dobiš na: IzzoTek

Hvala za namige za "skladišče fotografij", vendar me bolj zanima kakšen bolj tuji naslov, ala Webshots.

Cao, Bajsi

droid ::

Zdravo!

Kupil sem rabljen lcd 14" ki je lih pravi za leče od grafoskopa, pri razdiranju pa sem opazu da bo treba nekaj podaljšat.





Enega od teh moram podaljšat. Vrjetno bo lažje podaljšat tistega manjšega, jaz bi pa rajši podaljšal tistega z dvemi priključki ker pol bi vezje manj štrlelo.
Rad bi če bi mi kdo povedal kaj bi se dalo nardit in če bi mi iz tiste strani od ffc kablov dal link kjer je kabel ki ga rabim.

Hvala!

bf4ed ::

Ja jaz bi na tvojem mestu odspajkal tisti manjši konektor s plošče in na njega potem žičke do plošče.

Če znaš kaj mislim.:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bf4ed ()

droid ::

Mogoče zgledajo na sliki večji kontakti ma jas za take stvari nimam niti mikro spajkalnika niti natančne roke.
Tako da rajši pustim da mi pokriva tistih par cm če se ne da podaljšat brez spajkanja.

ge ::

Pozdravljeni,

mogoče bo kdor vedel rešitev za moj problemček. Pred kratkim sem nabavil en zelo star projektor Sony VPL-S500E , ki pa ima (po vsej verjetnosti) zanič žarnico. Ali obstaja kakšna možnost zamnejave originalne žarnice s kakšno nadomestno oziroma predelava le-te ?

V navodilih piše, da je originalna žarnica "250W DC drive metal halid lamp", tukaj sta še sliki;





Pri podrobnejšem pogledu je opaziti, da je žarnica v bistvu zalepljena (z nekakšno belo trdo snovjo ) v center ohišja.
Na kakšen način jo spraviti ven (in ne poškodovati ostalega) in kaj potem dati noter ? :8)

Vprašanje je tudi, če je zanič samo žarnica ! :|
Pri vklopu projektora ni svetlobe, vse ostalo deluje. Po 2-3 minutah delovanja se prižge kontrola lučka "lampa" in projektor se samodejno ugasne.

LP
Ge

uporcek ::

ge poizkusi za kakšnimi halogenkami,... Glej na to da bo vir bele svetlobe,... lahko bi lmalo preučil zadevo glede vrste osnovne barve oziroma vira svetlobe.....:D :D :D :D :D :D :D :D :D

droid ::

bf4ed ::

droid zgleda že kot da je dober. :))

droid ::

Sestavl sem, trenutna pa še nisem nardil nosilca za a veliko vezje.
Zelo sem zadovoljen s sliko pri prižgani luči in televizji blizu platna.
Edino kar me moti je tisto vezje ki pokriva lcd in žarnica ki ne daja bele svetlobe.
250w halogenka.













Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: podtalje ()

alexio8888 ::

Prodam vse kar rabite za izdelavo projektorja:
-400w žarnico
-lcd 15-ko- že razstavljeno
-leče od grafoskopa
-grafoskop
-ventilatorje
-vse kar rabiš za priklopit žarnico

Vse kar morate narediti je, da vse pritrdite na mesto.
To sem kupil pred tremi meseci in enkrat sprobal. Delalo je zelo lepo in to na umazanem zidu.Slik nimam. Prodajam pa zato ker nimam več časa za gledati filme.

Cena:400 €

Kontakt na msn ali telefon: ukmar.aleks@hotmail.com 040-172-456-Aleks

alexio8888 ::

Prodam pa vse v kompletu!

droid ::

Sem gledal poceni rabljene projektorje brez žarnice in me zanima če bi blo možno nekako predelat da gre not kaka bol poceni žarnica.

Je že kdo kaj proval?

suntrace1 ::

Končno sem dobil kit iz Lumenlaba - če ima kdo kakšen 15'' LCD, že razstavljen ali ne, samo da nima FFC problema, in ga želi prodati, naj me kontaktira na ZS ali suntrace1NO@SPAMemail.si :)

Sem pa čakal na leče 3 mesece, predvsem zato, ker sem nakazal z money orderjem (čekom po domače). Glavobol za aspirin in persen skupaj.

uporcek ::

Živjo ljudje

Ali kdo pozna delovanje in kako zgleda svetlobni difuzor? Pa mem grede kje se ga da kupiti, koliko stane.? :d

Zgodovina sprememb…

uporcek ::

Živjo fantje!

Koliko vatne žarnice kaj imate v doma narejenih projektorjih? In kakšne žarnice so to halogenske,.

Lp j. :d

Zgodovina sprememb…

uporcek ::

:d

Mem grede če kdo ve koliko lumnov imajo vaše žarnice?

Lp j. 8-O

Zgodovina sprememb…

K0K0 ::

Jest mam (pripravljeno) 400w metalhalidno osramko :D.
Vbistvu mam že več kot pol leta vso robo razen monitorja. Monitorja ni, ker sm pri razstavljanu pomotoma prerezal kabel :(.
ps.
Proda kdo kak primeren 15" montor ? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: K0K0 ()

uporcek ::

Koko jest mam doma vse tut že nevem koliko časa,. Manka mi pa samo tut lcd monitor oziroma sam elektronika za matriko poganat, sicer sem jo že sam enkrat nekej sestavlov. Res da mi nekako mankata 2 dela. Pru je mikro kontroler k mi obrača ene signale drugo pa proži sliko (bl matematično časovna zadeva), druga pa moram dodati še ojačevalnik. Drugače pa imam leče od grafoskopa, ekran je velik 12. 1 (800x600) za silo bo. Imam pa 6x14w varčnih žarnic zaenkrat testno brez parabole. Seveda se mi zdi, da mi nekako premalo svetijo žarnice. Če bom dodov parabolo bo nekaj procentov bolš mogoče pa bom še dodov 2 žarnici.

Koko imaš še elektroniko za un ekran? :d

Lp j. :))

Zgodovina sprememb…

uporcek ::

Pa ke se vsi skrivate?! Starejša tema | novejša tema

Živjo folk, moram rečt da ste kr nekam tihop ratali. Ne vem zakaj je to tako. No mal sem brskal po spletu in našel en zanimiv pdf, za koga ki ga malo mučijo adapterčki je to ravno pravšnja rešitev zanj. Evo tukaj je link : http://www.linear.com/pc/downloaddocume...

Zanima pa me ali kdo zna programirat oziroma pisat programe za mikrokontrolerčke? :d

Zgodovina sprememb…

Desk-Star ::

Pozdrav vsem!
Nekako se ne morem odločiti, ali je ta žarnica primerna, torej,če bo dovolj 250W. Kakšne ste uporabili ostali?

link

Ima mogoče kdo kakšen boljši predlog?


LP

filtr ::

zdravo folk:>
se vracam nazaj. Nekaj casa nazaj, ob odprtju tele teme, sem biu prisoten tudi jaz. Imel sem tudi nekaj narejenega in je delovalo nekaj casa, sedaj pa nedela nic vec, kajti stalo mi je v kleti , FFC kabel sem sfrkal nekaj, pa se povrh vsega je bila zarnica slaba. Sedaj me zanima, ce lahko v grafoskop ki ima 36V 400W zarnico dam drugo zarnico neko halogen ki je menda zlo dobra za to, ce bi jo lahko priklopil in da bi zrihtal 24V ali pa 12 odvisno kolk ma zarnca. tale nej bi bla tadobra
.

Zdej imam problem se nekje!... namrec, grafoskop sem moral postavit ravno predse da je bila slika na platnu ostra in da ni bila prevelik. Ce sem ga postavli za sabo, kar nanese 4.5m oddaljenost od platna, pride slika prevelika, zato me zanima ce se da dobit kake lece, ali karkoli da bi sliko dobil manjso?? rad bi izkoristil celoten lcd zaslon in sam "projektor" bi bil oddaljen 4.5 metra od platna. Platno imam diagonalo 269cm.

Zanima me ce mi lahko kdo na mail poslje slike ki ima doma grafoskop s 400W zarnico da vidim kako zadeva zgleda pri vas.

upam da mi boste zanli pomagat.

LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filtr ()

filtr ::

zdravo:)
Sedaj sem nasel nekaj:)
bil sem pri opptiku in mi je rekel da obstajajo long throw lece in da kostajo od 1000€ naprej...:S kaj zdaj...?!?!
Mislite da se da kje dobit kako tako leco za pocen denar..?
Ali pa ce je izvedljiva kaka druga opcija?

LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

Yoxi ::

Če rabi kdo šolski grafoskop za sestavo home made projektorja naj se javi, mam doma enga, leče so ohranjeje n nič spraskane, vem da so not 2 žarnice in da je ena po moji krivdi fuč ker sem odlomil kontakt na žarnici in da je 24v tadeva. torej če kdo rabi prodam za solidno ceno KLIK
Klik, klik, klik, klik........mal klikam :-)

droid ::

Nekaj takega bi blo dobro provat: Semi-DIY-Projector

Naj kdo od moderatorjev prosim odstrani moje slike iz zgornjega posta, ki gre še meni na živce ko se slike odpirajo. Hvala.

jobber ::

Če kdo rabi leče od grafoskopa jih najde na bolhi.

filtr ::

zdravo:)
prodam lepo sestavljen lcd panel ki se ga polozi na grafoskop! Zraven dam tudi odlicen grafoskop s 400W tnima zarnicama in enega z 250W zarnico.Prvi grafoskop ima dve zarnici in obedeve se lahko naekrat uporabljata in stem pridobite svetilnost. Monitor ki je razstavljen je nek Samsung s 400:1 kontrast. Slika je zelo lepa. Prodajam ker nameravam kupit lcd tv! se pravi:
2xfgrafoskop ter lcd panel. Vse skupaj se da videt sprobat itd. Zraven dam dva nova 92mm ventilatorja ki hladita panel.

vse skupaj dam za 150€,kaj se da zmenit okoli cene!
Film se da gledat tudi ob dnevni svetlobi!!!cisto mimogrede o svetilnosti!

kontakt na 040 201 931
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

Desk-Star ::

Še vedno izbiram primerno žarnico, opcije pa so sledeče:

HQI-BT 400W-D E40 (working with NAV ballast)

HQI-T 250-D

HQI-TS 250-D UVS

Najbolj se mi dopade druga, (HQI-T 250-D) samo me skrbi, da ne bo 250W (20000 lumnov) pretemno ? Spet po drugi strani pa da bo 400W prevroče. Lahko kdo potrdi, da je projekcija z 250W metalhalogenko še vedno gledljiva pri delno zatemnjeni sobi?

Ima mogoče kdo mail od uporabnika dj_andy, ki je predstavil svoj projektor na drugi strani te teme, da ga vprašam kako se njemu zdi projekcija, saj mislim da je uporabil HQI-T 250-D žarnico.

Pa če kdo ve, kaj je NAV balast. Je to navaden balast?

LP

filtr ::

Zakaj pa mislis da bi bilo pretemno?
kaj si mislil 20.000lumnov al 2.000???
Jaz imam obicno od grafoskopa 400W in pri delno zatemnjeni sobi se da gledat! je malenkostno pretemna v temnejsih delih filma. Drugace ko je soba 90% zatemnjena je film vec kot odlicen!!!

Ce bos dal notri zarnico 400W jo lahko pohladis brez problema, poleg tega daj vmes kaljeno steklo in panel hladi z 2x92mm ventilatorjme spodaj in zgoraj potem pa nebi smel bit problema.

LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

Desk-Star ::

Mislil sem 20.000 lumnov. :) Saj piše tam zraven Luminous flux (lm): 20000. No, najbrž se bom odločil kar za HQI-T 250-D, pa bom videl, kako bo.

LP

filtr ::

daj sporoci kako se vidi v primerjavi z navadno zarnico za grafoskop!

LP filtr

P.S.
Ce kdo rabi lcd panel in grafoskop imam se na voljo! Samsung LCD MONITOR 400:1 kontrast!

info na:
buckozlucko@gmail.com
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

filtr ::

IMAM 2 grafoskopa za izdelavo projektorja!

eden 250W in drugi 400W(ima 2 zarnici ki se lahko naenkrat uporabljata)
oba brezhibna!

LP Matej
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

suntrace1 ::

Če ima kdo 15'' LCD panelo viška, naj me kontaktira na ZS.

Personanonim ::

Jaz tudi iščem 15" LCD panelo. Kontakt na ZS.

Aleks126 ::

Mene zanima, kaj narediti,da bi imel sledečo situacijo. Imam pač doma narejen projektor(grafoskop,...). Kaj bi moral narediti,da bi lahko gledal naprimer tekmo na slovenijo 2 ali tv 3, če ni interneta na računalniku in ni siol tv-ja. Povejte kakšne možnosti imam

Opkow ::

Klasicni TV tuner oz DVB-x kartico v racunalnik, ali kaksno externo varianto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Diy projektor

Oddelek: Pomoč in nasveti
161841 (1585) nUUb
»

Homemade projektor (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
738622 (5076) dj_andy
»

homemade projektor

Oddelek: Strojna oprema
173243 (2339) propeler
»

Home-made LCD projektor

Oddelek: Zvok in slika
101992 (1646) danielka84
»

Projektor...home made

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
62200 (1935) Highlag

Več podobnih tem