» »

Doma narejen projektor

Doma narejen projektor

««
«
1 / 9
»»

frikec() ::

Tole sem delal v zadnjem mesecu. 4 slike za pokušino :)

Črte na sliki so na steni.







  • spremenil: podtalje ()

Highlag ::

Objektiv imaš od Epija :D
Never trust a computer you can't throw out a window

frikec() ::

Jap, stari episkopi prav pridejo :)

gumby ::

kolk je kaj glasna tale stvar?

frikec() ::

Dva 120mm ventilatorja sta zelo tiha. Dva 80mm sta malo glasnejša, ampak bom vmes vrinil en potenciometer, da ju malo stišam.

pinx ::

kolikšen strošek in katere komponente?

Daedalus ::

Bi bil pripravlen napisat članek?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

tx-z ::

Mogoče bi lahko povedal kaj sploh je v tej stvari? a to si kupu lcd projektor pa ga samo sm not vgradil?:\ lcd razstavu pa dau luč zadi ......khm...;)
tx-z

OldSkul ::

Dej povej raje kako si to naredil, ne pa se tle samo hvalit.

frikec() ::

Vse skupaj je naneslo okrog 70k. Sicer planiram naslednji teden zamenjat še fresnelove leče ker te, ki jih imam sedaj niso najboljše. Žal je take, ki bi jih potreboval težko dobiti pri nas.

Članek? Ne vem, mogoče ko bo volja. Sedaj potrebujem malo počitka :)

frikec() ::

Mater ste zahtevni :). V grobem je noter lcd iz 15" monitorja, razcepljena fresnelova leča in metalhalogena žarnica. Bom naložil še kako sliko kasneje.

frikec() ::

Še dve sliki, kjer se vidi notranjost.



Zgodovina sprememb…

  • spremenil: podtalje ()

Highlag ::

Tale žarnica je sicer "približno prava", še zdaleč pa ni optimalna. Ima preveliko "nitko" oziroma razmak med elektrodama. To povzroča zamazano sliko. Je pa verjetno relativno poceni, ker je namenjena razsvetljavi. . Kakšno moč ima? 250W?

Naši izdelki so imeli za žarnico kondenzor in nato samo eno dvoslojno fresnelovo lečo pred LCD-jem. Za kondenzorjem je bil še toplotni filter.
Never trust a computer you can't throw out a window

frikec() ::

Vem, obstajajo manjše metalhalogenke, ampak so precej dražje. Kondenzorja ne rabim, pa tudi težko bi dobil takega, ki bi zdržal ob 400w žarnici. Zmazane slike nimam. Sicer pa žarnica izpljune 39000 lumnov. Lečo sem pa moral razcepit ker je imela prekratko fokusno razdaljo. Trenutno je v kišti samo ena razcepljena leča. Naslednji teden verjetno dobim še eno 330mm za na drugo stran.

frikec() ::

S pregrevanjem pa tudi nimam problemov. Žarnica ima že UV filter, nimam pa IR filtra. Je pa dobro poskrbljeno za hlajenje. Po dveh urah delovanja je aluminij okrog žarnice in dveh večjih ventilatorjev topel na otip, fresnelova leča je pa lepo hladna ker piha direkt čez njo.

filtr ::

Ja resno bi mogu nardit podroben clanek, ker je zelo veliko ljudi zainteresiranih za to zadevo!:D Pa veliko si jih nemore privoščit projektor iz stacune...

Am mene sam zanima zaenkrat ce ga lahko od strani udprtga slikas pa zraven napises katera stvar je kera...ce se da seveda, bi biu zelo vesel...:D

Najprej sem si zamislil da bi si naredil projektor,vendar nimam dovolj pojma v lečah...se je treba kej naucit0:)

A je drgac LCD monitor zakompliciran razmontirat? A lohka kej fejst zajebes? A se kej pregreva lcd ce das zarnco uzad??

Heeelp me:'( :(


LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

ReBi ::

kako ti je pa uspel lcd od zadaj osvetlit? js sm drugač neki podobnga naredu z lcdjčkom od kamere, sam je slika... fej, pa še ovolj svetlobe ne pride skoz zaslonček. kater lcd pa si uporabil pri tem?

ReBi ::

ahaha! js mam tud zdej projektor s svetlo sliko. za lcd od kamere sm postavu 800W reflektor:D res je reolucija ful nizka, ampak za videospote medtem, ko imam na ekranu msn je super. slika 1m po diagonali nad navadnim monitorjem kar lepo izgleda, sam še montirat ga morm nekak na strop.

danielka84 ::

Ce LCD razastavis, dobis ven lcd panel, ki je skoraj prozoren, torej skozenj sveti ta zarnica in skozi komplet lec se slika projecira na steno.

Sam sem naredu podobno zadevo, le da je bla celotna zasnova horizontalna.
Uporabu sem metal-halid = metalhalogena? , zarnico 400w, fresnelke, pri zarnici 220mm fokus ter za lcdjem 330mm fokus.

zarnico, trafo pa starter sm dobil pri temule tipu http://users.volja.net/psunder/ sicer ima to za drugacne namene, vendar pravtako deluje >:D

Je pa ena stvar, da se zarnica greje kot hudic, ohisje sem imel iz lesa in okol zarnice se je tako zagrelo, da se nisi smel prijeti ohisja(lesa), sicer se les vzge pri 600 stopinjah celzija, pa vseen. imel sem 2x 80mm outtake ventilatorja.

bom kasnej napopal se par mojih slik gor, projecirana slika je pa zelo podobna temu kar ima tukaj frikec.


Se eno vprasanje za frikeca, kako imas pa narjen fokus mehanizem? na sliki ni nic vidnega.

lp

ReBi ::

zgorniji del škatle vn pa not premika, če ga pokonc postavš

frikec() ::

OK, lepo po vrsti.

filtr: bom slikal danes zvečer in prilepil sliko. Kar se tiče LCD-ja, previdnost ne škodi, ker so flat kabli precej občutljivi in jih lahko hitro pretrgaš. Za hlajenje pa moraš vsekakor poskrbet. Boš pa precej hitro ugotovil, da se zadeva pregreva in lahko pravočasno ugasneš (začne se s črno piko na sredini slike, ki se potem veča).

ReBi: s 400w metalhalogeno žarnico. Vse potrebno dobiš na svetila.com.

PuLpKeKs: notranjost je obravana z barvo, ki je odporna na 600 stopinj celzija. Okrog žarnice in ventilatorjev je aluminij, ki je prav tako pobarvan in prevzame večino toplote, tako da se lesa lahko dotaknes. Sedaj imam še platno in zadevo precej bolj optimizirano. Dobil sem boljšo fresnelko. Fokus mehanizem je pa kar vzet iz episkopa skupaj s projekcijsko lečo.

frikec() ::

ReBi: Spregledal sem eno vprašanje. LCD je iz monitorja EIZO Flexscan L360. Kupljen na bolhi.

kiFni ::

Hudo dobro izgleda.
Mene zanima kje dobiti - kupiti material (leče, žarnice)? A bi se dalo to naredit iz starega dia projektorja? Probal sem pa je zgledal kar vredu, samo lcd je imel malo točk in je bilo vse pikasto.

filtr ::

Zdravo...frkec, bi ti lahko samo povedal kje se da dobit fresnelke?

LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

frikec() ::

Fresnelove leče lahko dobiš iz kakega starega grafoskopa, lahko jih kupiš pri nas recimo pri Vegi ali pa Krosu, lahko jih pa naročiš iz tujine (lumenlab).

kiFni ::

Zdaj pa mene še nekaj zanima. Se sploh finančno splača gradit projektor, ali rajši nekaj časa u štumf dajat, pa it kupit. S tem mislim vse (material, letanje od štatucene do štacune-bencin, gajba pira - da nisi žejen ko delaš, xx? ur dela,....) Vem da je filing če nekaj sam izvirno narediš in se pohvališ frendom, sploh pa če še povrh vsega dela:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kiFni ()

frikec() ::

Finančno se vsekakor splača, drugače ne bi šel tega delat. Kvaliteta slike je primerljiva s projektorji, ki stanejo 300 in več tisočakov, žarnica traja 10.000 ur in več, ter stane relativno malo. Kar se tiče vloženega truda, pa moraš sam pri sebi razčistit ali si pripravljen delat. Seveda pa ima projektor eno pomanjkljivost - velikost. Če ga nimaš kam pospravit je lahko problem.

filtr ::

Ja a se da naprimer samo LCD panel dat na grafoskop namest prosojnice? dvignes ga za 4 cm okol in okol nekak zazidas in na vsako stran das dva venta, in glih fajn pihata po fresnelu in po LCD panelu. dva vleceta notr dva pa vn venta.navrh pa das se eno sipo, da se lcd ne unic kj..... mam pa drgac tatenk grafoskop...aj to uredu? a je ql zmisu? a bi sploh delal?:>
lol kva je drgac sploh fora da mas svasta lec tko k jih ma frkec, en objektiu ud episkopa? K ce bi dau na grafoskop mas pa sam fresnel pa eno leco, pa pomoje da bi ql delal, ce se vid prosojnca cist fajn...?!?1


LP FiLtR>:D

kle je pa se slika moje zamisli
click
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: podtalje ()

frikec() ::

filtr: ne vem če sem te prav razumel, ampak leč imam ravno toliko kot bi jih dobil, če bi jih pobral iz grafoskopa. Torej eno fresnelovo in objektiv. Moj je pač od episkopa in ne od grafoskopa. Sicer je pa precej bolje če imaš dve fresnelovi leči, kar pa pri meni trenutno ni izvedljivo. Pri taki postavitvi bi morala bit žarnica precej bližje prvi leči in ker nimam IR filtra se zadeva prehitro pregreje.

Kar se tiče postavitve matrike nad grafoskop; zadeva je izvedljiva in je bila tudi že narejena. Vprašanje je le koliko te bo motila svetloba, ki ne bo pokrita. Poleg tega moraš zamenjat žarnico v grafoskopu. Tiste v grafoskopu niso dovolj zmogljive. Moraš računat da lcd matrika ni enako kot prosojnica. Čez gre samo cca. 10% svetlobe. Seveda to s seboj prinese še težave s temperaturo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: frikec() ()

cojss ::

Zanimivo, tudi sam razmišljam o izdelavi takega projektorja. Zanima pa me, kakšne morajo biti kaj razdalje od leče do platna za sliko z diagonalo okrog 70"?

filtr ::

Kolk velko sliko pa lahko dobis?

A je zarnca sam mocnejsa, pa je ubistvu usen kasna je, (sam da je navoj taprau?

LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

frikec() ::

cojss,

v mojem primeru;

15" lcd = 381 mm diag.
Fokusna razdalja objektiva = 320 mm
Želena velikost projekcije: 70" = 1778 mm

Razdalja = ((1778 mm * 320 mm) / 381 mm) + 320 mm = 1813 mm

frikec() ::

filtr,

kako veliko sliko lahko dobiš si izračunaš po zgornji formuli.
Kar se tiče žarnice so pa najboljše metalhalogene, ker imajo precej večji izkoristek v primerjavi z navadnimi halogenkami.
Seveda je ne moreš priključit kar direktno na vtičnico. Potrebuješ še ustrezen navoj ali konektorje, dušilko in ignitor.

sirotka ::

KAj pa tista varjanta s starim tvjem in lečo? To mi doma stoji, pa me zanima, kako se obnese? Najbrž ni dost svetlo:\ ?

filtr ::

Hm...jes sm probal tisto, vendar imas se vedno podnapise v kontra smeri napisane....Grrr...ni zadost svetlo ja....:P
Zato pa zj sprasujem za tole razlicico...LCDD varjanta
LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

kiFni ::

Jaz se na te leče pa žarnice ne spoznam. Če bi bil kdo prijazen pa napisal, kaj moram kupit. Kako prodajalcu rečt kaj rabim, da me ne bo trapast gledal, ko bom rekel, rabim žarnico in leče, filtre, samo ne vem kakšne:)

filtr ::

http://forum.sibila.si/viewtopic.php?t=...

poglejte si une slike k je levji kral gor....mudel je to dobu iz tvja in fresnela. pa ce das pred tv fresnel, za tem pa se leco, bi delal?
Zgleda dost ql....

Pa ce tv ukol ubrnes, oz. v driverjih za grafo ubrnes sliko, more delat nurmaln? mam 2 lece od grafoskopa, fresnel svasta....

Zj me zafrkava sam dnar ane...zgleda da bom mogu pocakat do poletnh pocitnc, da bom lahko naredu projektor iz lcdja, ker mat mi noce dat kesa za lcd k s m ji povedu kva bom znemu delu ane....
Grrr....

LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

filtr ::

zdravo...me samo zanima, kolk stane metalohologenka, pa se kar pase zravn da jo prklopm na strom??? Am....pa zj za lcd ane...a se ql vid ce je en mal starejsi z 350svetilnosti...kontrast ene 200 15 milisekund...pa tko???a je to dobr? zej kes mam ane...drgac pa a je dost 400W zarnca za silo u grafoskopu...? zaenkrat bi rd cimcnj skoz prsu...ker rabm to tut za seminarsko ane...!

LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

frikec() ::

filtr, lahko izbereš med dvema različnima žarnicama.

Prva izbira je cenejša, ampak malce slabša zaradi večjega izvora svetlobe.

1. Žarnica (400w) HQI-BT je cca. 12.500
Dušilka ... 5.000
Ignitor ... 2.000
Navoj ... 700

Skupaj cca. 20k

2. Žarnica (400w) HQI-TS ... 16k
Dušilka ... 5.000
Ignitor ... 2.000
Okovi ... 2 x 6.600

Skupaj cca. 36k


Edit: kar se tiče LCD-ja je dobro da ima čim večji kontrast. Sicer pri starejših LCD-jih ne moreš pričakovat nekega blaznega razpona, ampak vseeno. Moj ima recimo 300:1. Še boljše je če najdeš takega s kontrastom 400:1.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: frikec() ()

filtr ::

ful dobr:) a misls da bo ql za silo ce je notr zarnca od grafoskopa 400W??? tko saj za pokazat u sol, k bom mimgrede se za projektno naredu?pa mogoce sprejemljiva slika zaenkrat? sm probu ze s TV-jm pa je ful pretemno. pa a je pr tep slika sprejemljiva za film pogledat frkec? ja un lcd ma 350kontrasta! pa uni lcdji, k so bl zanc, k se dvejst misk za sabo vids, a je to kj narobe za film poi k nardis use skp? morm se kupt pa raj prej prasam:)

LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

frikec() ::

filtr, poskusi malo bolj razločno pisat ;)

Glede žarnice; če boš uporabil kar obstoječo iz grafoskopa boš sicer lahko nekaj pokazal, vendar zadeva ne bo primerna za gledanje filmov. Sicer pa poskusi in poročaj. Ugibam pa, da je svetilnost žarnice premajhna. Podobno si ugotovil s TV-jem.

Kar se mojega projektorja tiče, slika pove več kot tisoč besed (glej prvi post), čeprav je s fotoaparatom za domačo uporabo težko prikazat dejansko kvaliteto. Slika je odlična. Od kar sem izdelal projektor skoraj vsak dan pogledam kakšen film ali del serije.

O LCD-jih je bilo pa že večkrat veliko povedano. Kupiš takega, ki ima čim večji kontrast in nek spodoben odzivni čas. Tudi če ima kak mrtev piksel ne bo hudega, sploh če je kje pri robu.

Za primerjavo si lahko ogledaš mojega http://www.eizo.com/support/discontinued/lcd/l360.asp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: frikec() ()

cojss ::

filtr, tukaj imaš tudi tabelo monitorjev primernih za projektor. Pri teh je preverjeno, da se dajo normalno razstavit in da nimajo fiksno pritrjene elektronike: link

frikec() ::

Pardon,
lcd, ki sem ga uporabil za projektor je L365 in ne L360.

Kontrast je 450:1.

http://www.eizo.com/support/discontinued/lcd/l365.asp

filtr ::

sori...se bom u prihdonje bol potrudu:)
Joj...kje nej jes dubim monitor k je na unmu seznamu...jao....sm gledal mal po bolhi pa tko pa nubenga pametnga ne najdem...
A taki LCD-ji k so po dve let stari se dajo razstavt al so samo doloceni monitorji oz. od dolocenih proizvajalcev?

LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

frikec() ::

filtr,

ne vem. Ko sem jaz kupoval se sploh nisem oziral na to. Čeprav je moj monitor slučajno na tistem seznamu sem vseeno imel težave z enim od FFC kablov, tako da sem ga moral potem podaljšat.

filtr ::

Zdravo...
na tistem spisku monitorjev ki se naj bi dali razstavit sem nasel: IIYAMA prolite E383! Dobim pa lahko monitor IIYAMA prolite E380 S. Verjetno sta si zelo podobna....pa me samo zanima ce se da prvi razstavit, se verjetno da tudi drugi...ker pomoje nebi sli monitorje iste serije delat drgac. samo rd bi se prej pozanimou, da nam kej zafrknu...

Hvala za razumevanje:P

LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

frikec() ::

filtr,

žal ni temu tako. Razlikujejo se celo monitorji istega modela. Model narejn X leta ni enak kot enak model narejen Y leta. Žal.
Sicer pa še nisem videl LCD monitorja, ki se ga ne bi dalo razstavit. Večinoma je problem zaradi prekratkih kablov.

cojss ::

Saj s kabli je problem in na tisen THG-jem seznamu so monitorji, kateri imajo kable in vse ostalo primerno za montažo v projektor, torej so kabli ali dovolj dolgi ali pa dovolj fleksibilni, da se elektronika lahko montira nekam, kjer ne ovira poti svetlobe.

filtr ::

AAAA tako, hvala za razlago...hm...poi bom pa vrjetn kr unga nabavu, pa razstavu pa namuntirou na grafoskop, pa uno zarnco k sjo ti dau notr (frkec()) poj pa ma da dela:)

LP FiLtR
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

frikec() ::

cojss,

ravno o tem ti govorim, da ni res. Monitor, ki sem ga sam uporabil (L365) je tudi na tistem seznamu in sem vseeno imel probleme s FFC kabli. Kot sem že rekel, razlike so tudi v enakih modelih.
««
«
1 / 9
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Diy projektor

Oddelek: Pomoč in nasveti
161841 (1585) nUUb
»

Homemade projektor (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
738622 (5076) dj_andy
»

homemade projektor

Oddelek: Strojna oprema
173243 (2339) propeler
»

Home-made LCD projektor

Oddelek: Zvok in slika
101992 (1646) danielka84
»

Projektor...home made

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
62200 (1935) Highlag

Več podobnih tem