» »

Facebookov IPO povzročil vihar tožb in preiskav

Facebookov IPO povzročil vihar tožb in preiskav

Los Angeles Times - Facebookova javna ponudba delnic (IPO) in petkov začetek kotacije postajata vedno bolj tragikomična, saj se niso uresničila pričakovanja investitorjev o visokih poletih in večdesetodstotnih dobičkih. Namesto tega je delnica prve tri trgovalne dni polzela vse do 31 dolarjev, včeraj pa je prvikrat nekoliko pridobila in končala pri 32 dolarjih, kar je še vedno 15 odstotkov pod ceno iz IPO. Če so sprva investitorji le začudeno gledali in kritizirali investicijsko banko Morgan Stanley, da je pripravila IPO s preveliko emisijo delnic, so sedaj ubrali ostrejše strune.

Zoper Facebook, izvršnega direktorja Marka Zuckerberga, investicijski banki Morgan Stanley, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Barclay's in druge pripravljavce IPO so vložili tožbo zaradi oškodovanja delničarjev. Tožbo je vložila odvetniška pisarna Robbins Geller Rudman & Dowd LLP, ki je v velikem Enronovem škandalu iztržila sedem milijard dolarjev odškodnine. Obtožbe so resne, saj jim očitajo manipulacijo z IPO-jem oziroma trgovanje na podlagi notranjih informacij. Tožba naj bi kmalu postala skupinska.

Tik pred začetkom IPO je Morgan Stanley popravil oceno za prihodnje dobičke in prihodke Facebooka, a je ni javno objavil, temveč sporočil le prijateljskim delničarjem. Oceno so popravili, ko je bil road show v polnem teku in tik po razgrnitvi prospekta za IPO. Morgan Stanley je namreč zaradi nizke rasti prihodkov zavoljo migracije uporabnikov na mobilne naprave, kjer je reklam manj, opozoril na nevarnost. Podobno sta tudi JPMorgan Chase in Goldman Sachs popravila svoje napovedi v istem času. Prvotne napovedi prihodkov so znašale več kot pet milijard dolarjev za leto 2012, popravljene pa 4,85 milijarde dolarjev. Za drugo četrtletje leta 2012 so napovedali 1,11 milijarde namesto predhodne 1,18 milijarde dolarjev. Tovrstno ravnanje je zelo neobičajno, saj banke, ki pripravljajo IPO, med postopkom svojih ocen navadno ne popravljajo. Zaradi tega so si nakopali tožbo, v kateri jim delničarji očitajo prikrivanje informacij o "resnem upadu napovedanega dobička". Facebook obtožujejo še, da so bankam naročili, naj znižajo napovedi in jih pred IPO-jem razkrijejo velikim privilegiranim investitorjem. Facebook obtožbe zavrača, banke pa jih še niso komentirale.

To pa ni edina tožba, ki jo je povzročil Facebookov IPO. V torek je odvetniška pisarna Glancy Binkow & Goldberg v imenu nekega vlagatelja vložila še eno tožbo v primeru. Borza Nasdaq se spopada s to tožbo, v kateri ji investitorji očitajo nepravilnosti pri izvrševanju naročil na prvi dan, ko je vladala manjša zmeda. Mnogo naročil ni bilo izvedenih, žal tudi precej prodajnih. Morgan Stanley je sicer napovedal, da bodo transakcije raziskali in poskrbeli za pravično rešitev, Nasdaq pa je priznal, da bi bili prekinili trgovanje, če bi se zavedali obsega tehničnih težav.

Saga se nadaljuje. Uradno preiskavo Facebookovega IPO je napovedala tudi ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC). FINRA (Financial Industry Regulatory Authority) se preiskavi pridružuje. IPO bo preiskoval tudi ameriški kongresni odbor za bančništvo. Preverili bodo tudi obtožbe, da je Morgan Stanley večje investitorje postavil v privilegiran položaj z razkrivanjem informacij pred javno objavo in očitke, da so bile v prospektu navedene neresnice in izpuščeni pomembni podatki.

A po drugi strani ostaja dejstvo, da je bil Facebook po ceni iz IPO nesramno drag, po zadnjem padcu cene pa je še vedno nadpovprečno drag. Na trenutno ceno znaša indeks P/E 60 (za primerjavo, Googlov je 13,3). Se je pa IPO odlično iztekel za ustanovitelje. Zuckerberg je prodal 30,2 milijona delnic in zanje dobil 1,13 milijarde dolarjev, Peter Thiel pa je dobil 633 milijonov dolarjev.

9 komentarjev

carota ::

A ni bilo rečeno, da Zuckerberg ne bo prodajal? Mogoče pa je ženina beseda prevladala. :)

Gavran ::

Kje pa piše, da mora cena delnic pi IPOju zrasti? So pač gamblali in popušili kar je bilo pravzaprav jasno že prej - Firma z 800 milijoni letnega dobička ne more biti vredna sto milijard. Zuckerberg je pač pobral davek na neumnost.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

nekikr ::

Saj to je tisto smešno. Če bi zaslužili bi bili lepo tiho, ker so v kockanju izgubili so pa glasni in zahtevajo odškodnino. Me zanima, če isti princip uporabljajo v igralnicah...

Looooooka ::

Slava mu :D

jlpktnst ::

Pač, cukerberg je zmahiniral prodajo tako da je bil dobiček max. Kaj je čudnega tu? So raje razdelil par miljonov.

p.s. kockanje ni kockanje če eden ve kam bo padla obtežena kocka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jlpktnst ()

antonija ::

Ce so dali ven poterncialnim delnicarjem druge informacije kot so jih imeli sami, potem to precej smrdi po insider tradingu... Sej se je angaziralo kar nekaj birokracije, tako da ni hudica da bo prislo do
/sarcasm on
pravicne odlocitve
/sarcasm off
.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

nOrO ::

Prav jim je šarlatanom mešetarskim.
Zakaj se je morala borza tako izroditi, da škodi realnemu sektorju, pa tako fajn instrument bi lahko bila?!??!

Blisk ::

S tožbo si bo FB rit obrisal. Ker ima roko čez FB ameriška vlada in razne agencije....

wooted ::

Blisk je izjavil:

S tožbo si bo FB rit obrisal. Ker ima roko čez FB ameriška vlada in razne agencije....



link?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook izgubil desetino vrednosti, borza pod navalom skoraj pokleknila

Oddelek: Novice / Ostale najave
3610142 (6311) nekikr
»

Kotacija Facebooka 18. maja

Oddelek: Novice / Ostale najave
53390 (2544) opeter
»

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
3010078 (8034) antonija
»

Zynga hoče zbrati milijardo dolarjev v javni ponudbi delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
289434 (8326) techfreak :)
»

LinkedIn želi s kotacijo prehiteti Facebook

Oddelek: Novice / Ostale najave
66702 (5590) Matevžk

Več podobnih tem