» »

Inženir iz SpaceX na temnem spletu prodajal notranje informacije

Inženir iz SpaceX na temnem spletu prodajal notranje informacije

Slo-Tech - James Roland Jones, ki je bil zaposlen v SpaceX, je včeraj na predobravnalnem naroku priznal krivo trgovanja na podlagi notranjih informacij, s tem ko je na temnem spletu (dark web) prodajal notranje informacije o podjetju. To je prvi primer, v katerem je ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) ukrepala in predlagala pregon zaradi kršitev na temnem spletu. Obtoženemu inženirju grozi do pet let zapora.

Kot trdi tožilstvu, je Jones v letih 2016 in 2017 na temnem delu interneta iskal notranje informacije za lastno trgovanje. Da bi pridobil dostop do zaščitenih strani, je lagal, da ima tudi sam nejavne, notranje informacije. Nekaj informacij je pridobil tudi od agentov FBI pod krinko, česar ni vedel. Z ukradenimi identitetami je potrem odprl trgovalne račune in na podlagi dobljenih infromacij tudi trgoval.

Hkrati mu v še enem postopku SEC
očita tudi prodajo in zavajanje. "Notranje informacije", ki jih v resnici ni imel, je potem prodajal na več tržnicah, pri čemer je sodeloval z neznano osebo. Predstavljal se je z vzdevkom MillionaireMike. Skupaj sta ponujala prodajala informacije, ki sta jih neutemeljeno označevala kot notranje informacije, za katere so kupci plačevali z bitcoini, tudi do 27.000 dolarjev. Številni so na podlagi kupljenih informacij potem tudi dejansko trgovali na borzi.

SEC ob tem poudarja, da niti temni del interneta ne predstavlja varnega zatočišča za kršitelje zakonov.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hekerji z vdorom do finančnih informacij, borzniki z njimi do dobičkov

Oddelek: Novice / Varnost
126080 (4096) HPME
»

Kako je Selerity objavil Twitterjeve rezultate pred Twitterjem

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1312462 (8784) Jst
»

Časovni popotnik obogati na borzi

Oddelek: Loža
382816 (1716) Thomas

Več podobnih tem