» »

Facebook želi vaše bančne podatke

Facebook želi vaše bančne podatke

Slo-Tech - Facebook ima novo zamisel, kako še okrepi svojo vez z uporabniki. Največje ameriške banke je kontaktiral s predlogom za sodelovanje, ki bi vključevalo uporabo bančnih podatkov njegovih uporabnikov. The Wall Street Journal poroča [odprta povezava], da je Facebook začel pogovore z bankami JPMorgan Chase, Wells Fargo, US Bank in Citigroup glede potencialnega sodelovanja v prihodnosti. Končni cilj je ponuditi uporabnikom možnost dostopa do podatkov o kreditnih transakcijah in stanju na računu prek Facebooka.

Facebook razmišlja, da bi uporabnike pritegnil in predvsem zadržal na svojih straneh dlje tako, da bi jim v Messengerju ponudil bančne storitve. Zaradi tega je stopil v stik z bankami in preveril, ali obstaja pripravljenost za sodelovanje. Glavni problem je seveda varovanje osebnih podatkov, kjer ima Facebook precej burno zgodovino, zaradi česar je težko verjeti, da bi banke množično podprle Facebookovo idejo. Facebook je sicer zatrdil, da bančnih podatkov ne bi uporabljal za ciljano oglaševanje ali jih delil z drugimi podjetji. Le v JPMorgan Chase so se odzvali in zatrdili, da ne bodo delili podatkov o svojih komitentih z družbenimi omrežji, zaradi česar so morali nekatere predloge zavrniti.

To ni prvi Facebookov poizkus sodelovanja s finančnimi institucijami. Facebook že sodeluje z American Express, kjer lahko uporabniki prek Messengerja prikličejo uradno podporo uporabnikom. Mastercard komitentom omogoča, da s svojo digitalno denarnico Masterpass nakupujejo pri prodajalcih, ki podpirajo oddajo naročil prek Messengerja. PayPal uporabnikom omogoča pošiljanje denarja prek Messengerja.

Facebook tudi ni edini. Alphabet (Google) in Amazon sta prav tako že stopila v stik z bankami in povprašala, katere podatke bi bilo mogoče dobiti, da bi Google Assistant in Alexa znala osnove elektronskega bančništva.

17 komentarjev

filip007 ::

Problem so tretje tipi ljudi, zunanji izvajalci, špijoni, itd, oni bi najraje imeli vpogled v te podatke.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()

shadeX ::

. Facebook je sicer zatrdil, da bančnih podatkov ne bi uporabljal za ciljano oglaševanje


Ne vem sicer kakšni oz. koliko podatkov bančnih komitentov, bi bilo dostopno Facebooku ampak če bi recimo vedeli kolikšno je stanje uporabnika na bančnem računu (sicer ne verjamem), bi bil to eden izmed večjih vrednih podatkov, ki bi jih lahko Facebook sploh dobil.

In zadeva je potem zelo preprosta. Uporabniku bi na podlagi stanja na bančnem računu serviral bolj relevantne reklame in sicer tisti, ki ima par tisoč € na računu ne bi dobil reklame za novga BMW-ja ampak bi dobil za Cliota, medtem, ko bi bogatejšim ljudem serviral drage izdelke.

Če se ne motim je že Apple sanjal o tem pred časom in je ideja dokaj hitro padlo v vodo (varovanje podatkov).

Jarno ::

Clusterfuck ideja, ko se bo za vpis v FB profil zahteval certifikat z geslom oz. posebni avtentikator, potem bi se lahko pogovarjali naprej.
#65W!

zmaugy ::

Facebook z dostopom do zasebnih bančnih računov me asocira na Vogona, ki jaha gazelo na Vogsferi.

marvin42 ::

Sem že mislil, da je prvi april...
Mostly Harmless

branimirII ::

Facebook je sicer zatrdil, da bančnih podatkov ne bi uporabljal za ciljano oglaševanje ali jih delil z drugimi podjetji.

Jaz jim verjamem. Do zdaj so vedno drzali besedo. Cambridge analitica so samo izmisljene teorije zarote.

neverlucky ::

Lol prosim ne. Kaksna kretenska ideja.

zenith1 ::

Zadnje kar si človek želi, da ima Facebook bančne podatke.

Zuckenberg je pa itak tak sociopat, da glava boli.

user-pass ::

OK, cliché ampak vseeno: what could go wrong?

stara mama ::

... katere podatke bi bilo mogoče dobiti, da bi Google Assistant in Alexa znala osnove elektronskega bančništva.


Disaster incoming!!!

louser ::

Ali Pa in WeChat za zahodni trg torej?

Heisenberg ::

Folk se spomnite ko se je govorilo, da bo vsak dobim pod kožo čip na katerem bodo vsi vaši podatki? No to je sedaj realnost, samo da čip ni pod kožo ampak ste ga prostovoljno sprejeli v obliki telefona.
In vse gre v tej smeri da bo vse na enem mestu in če jim ne pašeš te s klikom v programu preprosto izbrišejo in ne obstajaš (je bilo nekaj filmov na to temo). V digitalni dobi je tako potem zelo preprosto krotiti ljudi po svoji volji. Komunizem (((Jewizem))) na delu.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

IRONY: ON.

Pa to je fenomenalna ideja!

Facebook že sedaj lahko vidi katere izdelke si ljudje ogledujemo, potem pa bo videl tudi katere smo dejansko kupili in koliko denarja za bodoče nakupe še imamo. Preko telefona nas tudi spremlja (lokacija,...), gleda s kom komuniciramo,...

Iz sedaj bomo res lahko dobili krasno personalizirano uporabniško izkušnjo. Facebook pomaga človeštvu.

I mean, what could possibly go wrong?

IRONY: OFF.

:))
sudo poweroff

dexterboy ::

No, končno ena pametna ideja v tem norem letu.
Ker teh aktivistov, ki stalno skandirajo, da nas korporacije špijunirajo, da se planet segreva, da je vse več prekarnih zaposlitev, da ne obstaja planet Nubiru, Zemlja naj bi krožila okoli Sonca in podobno, imam jest poln kufer in mi že pošteno sekajo na "organ"!
Tako bom preko fejsiča lahko kar iz plaže na morju sredi dopusta plačal mojo priljubljeno Pino Colado, ki mi jo bo pripravila fletna kelnerca... pa še frendi mi bodo lajkali objavo :)
Ali pa se bom prepustil drugim na fejsiču, da mi bodo kar oni plačali pivo, ki so mi ga dolžni še od lani :)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

zmaugy ::

"Nismo, častna beseda..."

https://money.cnn.com/2018/08/06/techno...

flbroker ::

Nic spornega ni v tem. Kdor hoce uporabljati Facebook naj tudi sprejme pogoje. Facebook ni dobrodelna organizacija ampak podjetje.

stara mama ::Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google gre v bančništvo

Oddelek: Novice / Ostale najave
167454 (4985) poweroff
»

Poletni napad na JPMorgan Chase prizadel več milijonov komitentov

Oddelek: Novice / Varnost
54694 (4010) antonija
»

Priljubljen vektor za krajo identitete - pametni telefon

Oddelek: Novice / Varnost
259362 (7508) Roadkill
»

Facebookov IPO povzročil vihar tožb in preiskav

Oddelek: Novice / Ostale najave
97159 (5802) wooted
»

JPMorgan Chase kupuje nov superračunalnik za boljše trgovanje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
14730416 (24858) Gregor P

Več podobnih tem