» »

Raspberry Pi

Raspberry Pi

««
30 / 91
»»

barakus ::

Tero namesto upora lahko uporabiš tudi nitko iz tiste žičkaste gobice za posodo, isto zažari.

Tero ::

Dobra ideja bom jutri sprobal.

Je pa smešno ker jaz 6 let nazaj že isto stvar vpraševal pa mi ni noben znal povedat kašnega pametnega odgovora
Kako električno zakurit ogenj?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tero ()

darkolord ::

Je pa smešno ker jaz 6 let nazaj že isto stvar vpraševal pa mi ni noben znal povedat kašnega pametnega odgovora
Am v bistvu je že tretji odgovor v tisti temi bil točno to kar delaš sedaj :)

blackbird42 ::

Primerjava temperatur RPi LAN/USB chip-a
Rev.1 (0002): 48,5
Rev.2 (0004): 45,5

To je če RPi ne dela nič (oz. teče na njem zgolj Raspbian z vsemi update-i).
Bom ob priliki probal mal obremenit zadevo (identično seveda) pa še enkrat primerjavo naredil.

Sc0ut ::

Ok, potrjeno iz prakse - če je pi overclokan gre torrentiranje v franže. Hitrost 1 kb... Obstaja tudi tema na uradnem pi forumu, samo ne najdem trenutno linka.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

hojnikb ::

Ja če je Pi overclockan na določene vrednosti, pride do sd card curruptanja...
#brezpodpisa

Rias Gremory ::

Zanima me kaj ste vi uporabili za napajalnik?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

SiByte ::

Polnilec od telefona ;)
Intel i7 6950X @ 4,2GHz | ASUS STRIX X99 | ASUS STRIX GTX 1080 Ti 11GB @ SLI
4x8GB Corsair DDR4 @ 3000MHz | 1.2TB SSD Intel 750 @ PCI-e | 6TB WD Red

Polnilec od Omnie :D
#brezpodpisa

Polnilec od NOKIA telefona. Je zanimivo namreč da na polnilcu piše 2000mA. Tolko res Nokia telefoni porabijo za polnenje?!

Mogoče pa ni dejansko tolikšni tok ampak je tolikšni zarad izgub. No važno da dela.

BlaY0 ::

Hmm, priheftam wireless tipkovnico/miško na USB in se RPi reboota. Je to normalno?

mislim da pi ne podpira hotswapa na usbju afaik..
#brezpodpisa

69charger ::

Jaz sem normalno hotswappal miško/USB ključ, tako da je problem verjetno drugje.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

darkolord ::

Možno da cuza preveč štroma.

Sem zadevo priklopil med multimeter. V tistem momentu ko se to zgodi, ni pokazalo kakšnega spajka. Drugače pa brez tega dongla kuri 450 mA, ko kaj tipkam na tipkovnico pa okrog 550 mA. RPi je priklopljen na 1 A napajalec. Drugače pa gre za OpenELEC distro.

Možno je tudi, da ti multimeter ne pokaže špice ker se tako hitro zgodi vendar je zadosti, da se Pi sesuje.

Možno ja... bom še danes ali jutri (če bo cajt) naredil par testov.

lukaz ::

A ni tko da Rpi spusti čez sam 700ma?

Kako to misliš "čez spusti"?

Pi ma še eno varovalko pr main power railu ki je omejena na 0.7A..
#brezpodpisa

bf4ed ::

Kak mulitimeter si uporabil?
Digitalen? Potem ti špice ne bo prikazalo.

Za take stvari se uporablja klasičen analogni.

bf4ed je izjavil:

Kak mulitimeter si uporabil?
Digitalen? Potem ti špice ne bo prikazalo.

Za take stvari se uporablja klasičen analogni.

Uporabil sem oba.

hojnikb je izjavil:

Pi ma še eno varovalko pr main power railu ki je omejena na 0.7A..

Ja, ampak 550 je manj od 700...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

Ja, ampak 0.7A je manj od 1A. :D

Ja kaj ima to veze? Tudi če imaš 10 A napajalnik, lahko ven potegneš samo toliko kolikor lahko odjemalec požre.

DOOM_er ::

ali obstaja kakšen adapter ki bi ga priklopil na usb na računalnik in na vhod za kartico na raspberryju?
Robots will steal your job. But that's OK

stb ::

Obstaja:
 sd kartica z vgrajenim usb konektorjem

sd kartica z vgrajenim usb konektorjem

...ampak verjetno to ni to kar želiš. Kaj pa bi sploh rad?

DOOM_er ::

ma nekaj bi rad delal v assemblerju za rpi, in se mi ne da stalno kvačkat tja pa sem s kartico
Robots will steal your job. But that's OK

Qemu zalaufaš in delaš lepo na PC-ju.

JAO JAO JAO.
Tale vodiš ki sem ga jaz sam napisal za instalacijo 3g modema ne deluje več. usb-modeswitch enostavno več noče zamenjat usb id-ja :(
Ima mogoče kdo kakšno idejo kako za raspbian najti starejši .deb paketek za usb_modeswitch. Ker od takrat ko sem jaz to pisal se je zgleda nekaj spremenilo.

:(

wave ::

Je komu uspelo uporabit android telefon kot daljinec za upravljanje rasbmc-ja preko bluetootha?

Če te prav zastopim, bi rad telefon spremenil v BT HID device? Hmm, zakaj? Če imaš RPi na mreži, lahko z Androidom prek WiFi-ja lepo zadevo kontroliraš.

Z AndroHid-om si poskusil?

Nism se še igrou z bluetoohom, ker me je najprej zanimalo če sploh deluje v tej smeri.
Drgač preko wifi-ja mi je ratalo, vendar samo če je biu RPi povezan preko DATA porta na Siolu,
če imam pa na VIDEO, pa stvar ne deluje. Zakaj mi router ne vidi RPi-ja preko video?

Jasno da ne, ker gre za različna VLAN-a.

Ja naj BI delovalo. RPi moraš skonfigurirat, da se avtomatsko spari s telefonom ter prihefta HID profil, ko je ta na voljo. Enako kot recimo za BT miško.

Tero je izjavil:

Ima mogoče kdo kakšno idejo kako za raspbian najti starejši .deb paketek za usb_modeswitch. Ker od takrat ko sem jaz to pisal se je zgleda nekaj spremenilo.

A v pool-u ni starih paketev?

TRIROG ::

Mi lahko kdo svetuje, kje se da najugodneje dobiti RasPI zanima me predvsem tisti z ethernetom?

Hvala!

Assass1n ::

Bolha, rabljen.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

@TRIROG: Jaz imam enega viška (rev 2). Niti iz paklca ga še nisem vzel, ker sploh ne najdem cajta. Še za enega ga nimam zadosti. Če te zanima mi pošli ZS.

Drugače pa Nano Elektronika 41 EUR brez poštnine. Farnell UK 41 EUR s poštnino vred.

pumaxx ::

Je mogoče že kdo imel težavo z mrežnim priključkom? Naenkrat mi ne dela. Ne zazna ga ruter niti če ga priklopim direktno na modem ga ne zazna. Ima malina sploh kakšno garancijo?

Je napajanje stabilno tudi pri obremenitvi? Si kaj navijal?

Je stabilno, poskusil z dvema usmernikoma, zamenjal lan priključek ni bil navijan.

Prešvoh napajanje mogoče? Izmeri napetost na TP{1,2}. Veliko je odvisno od kabla. Doma imam 6 kablov. Priklapljal sem jih na napajalec, ki spušča ven okrog 5,3 V ter meril napetost na RPi-ju. Dva od 6 kablov sta bla popolnoma zanič kar se napajanja tiče in sicer na drugi strani je ven prišlo 4,3 oziroma 4,7 V kar je prešvoh. Posledično mi recimo na teh dveh kablih niti tipkovnica priklopljena direktno na USB ni delovala.

Ne ni napajanje, sem ravnokar še probal usmernik od Ipad-a in ne dela.

Ugotovil da tudi USB ne dela. Sem pa opazil da mi je zadnji teden na USB tipkovnica včasih prekinjala. Na TP1-TP2 imam 5.05 volta.

cholt45 ::

OK.d je izjavil:

no fino so me na rs-u razveselili z dobavo še za +5 week, tako če bo-bo skupaj 15 tednov;(

Enako, jaz sploh nisem dobil maila, čakam pa že nekje od oka 3 mesece pa pol.
Pomojem bo enkrat drugo leto :D

Prekličeš naročilo in naročiš pri farnellu. En tedn kasneje se že igraš :P

Če želite imeti IPTV in internet hkrati prek SIOL-a na Raspberry Pi (Openelec) sledite tem vodiču.

1) Port na routerju nastavite na TRUNK
    2) Potem rabite IP od STB-ja in ga povečate za 1...IP dobimo tako, da na daljincu pritisnemo MENU+rumena+modra tipka (npr. 10.10.10.10 -> 10.10.10.11)
    3) Preko SSH protokola (Putty) se povežete na RPi (user:root, pass:openelec) in vpišete nasledne ukaze
    cd /storage/.config
    touch autostart.sh
    chmod 0777 autostart.sh
    vi autostart.sh
    4) Potem vstavite v autostart.sh naslednjo kodo in shranite (:wq)
    xxx.xxx.xxx.xxx -> SIOL STB ip +1
    yyy.yyy.yyy.yyy-> Gateway (ponavadi 192.168.1.1)
    usleep 1000000
    vconfig add eth0 3999
    ifconfig eth0.3999 xxx.xxx.xxx.xxx up
    route add -net 224.0.0.0 netmask 240.0.0.0 dev eth0.3999
    (
    usleep 65000000
    route add default gw yyy.yyy.yyy.yyy eth0
    )&

Voila, sedaj vam bo ob zagonu samodejno nastavil vlan in nemoteno uporabo
iptv-ja in interneta!

DuleKrtola ::

Do par dni nazaj sem upoarbljal PulseAudio sink, nanj sem streamal zvok z MPD (na PIju) in občasno zvok z druge mašine. Pulseaudio je pošiljal zvok na alsa driver. Z amixer sem lahko nastavljal volume in balance (stereo). Ker je pulseaudio en jajc sem ga purge-al dol in se s tem odpovedal stremanju iz druge mašine. MPD sem preusmeril direktno na alsa driver, in sedaj špila le mono. Sem probal tudi s čisto svežim zadnjim wheezyjem in je isto, zvok mi dela samo mono :(
tole pljune ven amixer:
Simple mixer control 'PCM',0
  Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined penum
  Playback channels: Mono
  Limits: Playback -10239 - 400
  Mono: Playback -30 [96%] [0.30dB] [on]

Ne rata mi zgooglat nič na to temo, oz. nihče ne piše o tej težavi. Je možno da je to hardwaresko, da je en kanal odpovedal? in kako potem lahko vseeno na obeh kanalih špila isti signal?

echoman ::

Tudi sam sem se lotil nastavljanja IPTV in stvar mi je delovala, vse dokler dobivam samo črn ekran (ni slike TV kanala) po tem ko enkrat obiščem kanal. Uporabljam pa OpenELEC v navezi s TVHeadEnd in pa VLAN povezavo. Vse sem namestil že večkrat, poskusil z Raspbmc ampak enostavno ko enkrat kanal pogledam in TVHeadEnd zapiše informacije o streamu, slike ni več če se kasneje vrnem na ta program. Kupil sem tudi licenco za MPEG2 kodek, poskusil preko MPEG2 playliste ampak zadeva je enaka kot prej.

Kako ste vi nastavili IPTV, katere kodeke imate (kanali na MPEG4 se predvajajo v h264), ste imeli podobne težave?

Že v naprej se vsem skupaj zahvaljujem za pomoč!

Probej s starejšo verzijo sistema od r12001...KLIK
««
30 / 91
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21938249 (5087) fulgur
»

Raspberry Pi & alternative (strani: 1 2 3 422 23 24 25 )

1205264759 (23975) pierch
»

Orange PI (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29654404 (17712) hojnikb
»

Raspberry Pi za HTPC

Oddelek: Kaj kupiti
486594 (5893) GTX970
»

Prodali že dva milijona Raspberry Pi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
8826012 (20909) hojnikb

Več podobnih tem