Forum » Strojna oprema » Raspberry Pi
Raspberry Pi
gasper113 ::
-ni stacionarnega neta (nesmiselna ker dvomim da imaš še TV zraven)
-wifi izven dosega (enako kot zgoraj)
-stacionarni net nedelujoč (priklopiš na klasičen PC in je enako)
-pi shranjen nekje na undisclosed lokaciji in služi kot Tor server (kaj pa ko pride položnica)
jaz še zmeraj ne vidim uporabnosti
-stacionarni net nedelujoč (priklopiš na klasičen PC in je enako)
-pi shranjen nekje na undisclosed lokaciji in služi kot Tor server (kaj pa ko pride položnica)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gasper113 ()
hojnikb ::
-stacionarni net nedelujoč (priklopiš na navaden PC in je enako)
od kdaj pa more bit pi nujno prikloplen tv ?
^^
-stacionarni net nedelujoč (priklopiš na navaden PC in je enako)
??
predplačnik ;)
#brezpodpisa
gasper113 ::
RaspberryPi brez slike in dostop do spleta zakaj že?
Predplačniško je še slabše ker je v večini primerov dražje!
ever heard of headless setup? SSH maybe ?
#brezpodpisa
Tero ::
Raspberrypi ima tudi gpio pine ki ga jih lahko koristno uporabiš za kaj.
Glede na to da SSH ne dela preko 3g je pa res škoda.
ps. Delam nekaj na tem :)
Glede na to da SSH ne dela preko 3g je pa res škoda.
ps. Delam nekaj na tem :)
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.
jl ::
Kje pa piše, da je RPi le medijski uprabnik. V povezavi z uControlerjem je moznosti uporab veliko. Poloznica, kot je eden zgoraj napisal te pride (Tusmobil internet prepaid) v najslabsem primeru 31eur...
gasper113: ti pravzaprav vprašuješ za kaj sploh uporabljat PI? raspberrypi seveda ni samo media player.
Prek 3G ne deluje! Žal!
Says who ?
vedno se najde workaround
@gasper113
Svetujem ti da svojga Pija prodaš in nabaviš Apple TV.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
BlaY0 ::
Jaz imam inet prek 3G. RPi mi služi kot 3G router. RPi je cenejši in zmoglivejši od katerega koli consumer routerja, čeprav je njegov primarni namen čisto drugačen. Res da nima switcha ampak v moji postavitvi je bistveno, da je zadeva čim manjša in da se jo lahko spravi na streho kar v ohišje od antene. Edino kar me malo moti je, da nima PoE funkcionalnosti, samo kolikor vem se že nekaj dela na tem...
Prek 3G ne deluje! Žal!
Kaj da ne. Če imaš svoj APN, ti dela vse.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
gasper113: Idej je veliko recimo meni pride na pamet:
-uporaba raspberry pi kot gps lokator
- uporaba pi-ja kot router
- kakšni senzorji preko GPIO- recimo merjenje temp.
itd..
-uporaba raspberry pi kot gps lokator
- uporaba pi-ja kot router
- kakšni senzorji preko GPIO- recimo merjenje temp.
itd..
In rešitev je?
@Tero
zanima me smiselna uporaba 3G
SSHjat preko 3g bi se dal z pomočjo Reverse ssh, čeprav tega v praksi nisn probu...
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
??? Lahko kaj več o tem poveš?
Telemetrija, odaljen nadzor, alarm, itd...the mind is the limit.
seveda ne za ozkoglede kot je gasper, ki vidijo pi le kot media center...
???
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
Malo sem narobe citiral. BlaY0 je napisal nekaj o svojem APN-u?! Pa me zanima če lahko kaj več o tem pove.
RPi je lahko smart home "kontroler".
Se spomnim ene 8 let nazaj je bilo treba za takšne in podobne reči zadeve spravit v na 4 MB eprom ter vse skupaj poganjati s kvečjemu 16 MB rama. Torej si moral poseči po raznih stripped down distribucijah ali si (tako kot jaz) kar sam narediti svojo.
Se spomnim ene 8 let nazaj je bilo treba za takšne in podobne reči zadeve spravit v na 4 MB eprom ter vse skupaj poganjati s kvečjemu 16 MB rama. Torej si moral poseči po raznih stripped down distribucijah ali si (tako kot jaz) kar sam narediti svojo.
SiByte ::
Kaj pa če bi povedal več o svojem APN-u?
Intel i7 6950X @ 4,2GHz | ASUS STRIX X99 | ASUS STRIX GTX 1080 Ti 11GB @ SLI
4x8GB Corsair DDR4 @ 3000MHz | 1.2TB SSD Intel 750 @ PCI-e | 6TB WD Red
Kaj pa če bi povedal več o svojem APN-u?
O svojem APNu kr pozabte
Z tunneling se da rešit večino teh stvari..
#brezpodpisa
Vsak resen provider omogoča enterprise dostop, kjer ti omogočijo svoj APN.
Dvomim da je pri nas kak
Če imaš point-to-point tunel, ki ti laufa non-stop, je možno tudi prek tega, samo za to rabiš na drugi strani neko mašino, ki je dostopna z interneta...
Zgodovina sprememb…
Uglavem, ugotovil smo, da četudi ma 3g zaprte porte navzven, to še ni problem za ssh in podobne zadeve ;)
#brezpodpisa
jl ::
Vsi operaterji omogočajo privat APN. Samo to ne pomeni, da boš tja prišel, vzel prepaid internet pa dobil še privat APN :)
Ena ideja je tudi da ssh-jaš preko tora :) Sicer malo neumno in počasno, a ne rabiš nobene svoje mašine nekje v internetu.
http://mancoosi.org/~abate/hidden-ssh-s...
http://mancoosi.org/~abate/hidden-ssh-s...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tero ()
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SiByte ()
ManDriver ::
Introducing turbo mode: up to 50% more performance for free
http://www.raspberrypi.org/archives/2008
http://www.raspberrypi.org/archives/2008
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?
If all the world is a stage, where is the audience sitting?
Smo že omenili. :)
Vem da ima nekdo od tukaj ono slovensko stran o raspberry pi. Oziroma sta celo dve? No jaz itak ne sodelujem v nobeni, mislim da bi pa bilo vredu da sem moj tutorial o 3G modemu skopira gor(mogoče ker na obe strani?) da je zadeva bolj opazna.
:)
Vem da ima nekdo od tukaj ono slovensko stran o raspberry pi. Oziroma sta celo dve? No jaz itak ne sodelujem v nobeni, mislim da bi pa bilo vredu da sem moj tutorial o 3G modemu skopira gor(mogoče ker na obe strani?) da je zadeva bolj opazna.
Zgodovina sprememb…
Še moja "small footprint" skripta za 3G, ki je takšna že par let. To skripto je med drugim poganjal tudi dd-wrt, nahajala pa se je kar v NVRAM-u, zato tak format. To skripto daš v rc.local in si zmagal. Kot rečeno rabiš le pppd+chat, usb_modeswitch (ni nujno) ter comgt (ni nujno, v končni fazi bi tudi s chatom lahko vse naredil). Trenutno pa laufa gor Bandrich-ov Bandluxe C339 iz Mobitelove ponudbe.
69charger ::
Smo že omenili. :)
Sem odpravil tiskarskega škrata in uredil vodič. Hvala za odlično izdelan vodič, še več takšnih ;) Vodič je objavljen na Slo-Pi: http://slo-pi.com/vodici/raspberry-pi-i...
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?
Sem pregledal cel thread pa nisem našel čisto konkretnega odgovora ampak samo nekaj v stilu "trial and error" oziroma "kupi hub, če ne dela prodaj in kupi drugega".
A mi lahko kdo pove, kako zdaj napajate RPi. Prek USB hub-a ali prek ločenega 1A+ polnilca? Kako je z napajanjem prek hub-a? Načeloma naj bi hub vsak USB port napajal z max 0,5A, ampak RPi nuca 0,7A! Se zadeva potem vsuva ali ne? Kaj ste ugotovili glede napajalnega kabla? Teorija je, da je pri 24AWG kablu in 5V 0,5A padec napetosti na pol metra 0,01V, pri 1A pa torej 2x toliko. Pri 28AWG kablu pa je padec že več kot 0,1A pri 0,5A in več kot 0,2V pri 1A. Večina teh USB v microUSB napajalnih kablov ima pa 28AWG drate za napajanje in so dolgi skoraj en meter kar znese skoraj 0,45V padca! Kako imate to v praksi zrihtano?
A mi lahko kdo pove, kako zdaj napajate RPi. Prek USB hub-a ali prek ločenega 1A+ polnilca? Kako je z napajanjem prek hub-a? Načeloma naj bi hub vsak USB port napajal z max 0,5A, ampak RPi nuca 0,7A! Se zadeva potem vsuva ali ne? Kaj ste ugotovili glede napajalnega kabla? Teorija je, da je pri 24AWG kablu in 5V 0,5A padec napetosti na pol metra 0,01V, pri 1A pa torej 2x toliko. Pri 28AWG kablu pa je padec že več kot 0,1A pri 0,5A in več kot 0,2V pri 1A. Večina teh USB v microUSB napajalnih kablov ima pa 28AWG drate za napajanje in so dolgi skoraj en meter kar znese skoraj 0,45V padca! Kako imate to v praksi zrihtano?
BlaY0: Jaz ti sicer ne znam odgovorit glede napetosti itd. Lahko pa ti povem da sem jaz uporabljal tale hub in pa kar prvi microusb kabel ki sem ga imel pred sabo, tako da je hub napajal sam pi.
In je delovalo normalno. Res pa da nisem nikoli preverjal napetosti.
In je delovalo normalno. Res pa da nisem nikoli preverjal napetosti.
Hmm, praviš "sem uporabljal". A si ga že prodal? Se pravi delal ti je na 500 mA. Pa si ga kaj obremenjeval? Kaj si mel pa vse priključeno gor?
Ja imel sem že en raspberry pi in tale hub ki sem ga prodal v kompletu. Ima pa brat po slučaju popolnoma enak hub ki ga uporablja na pcju in če hočeš lahko naredim kakšne teste in tudi voltmeter kam postavim :)
Zgodovina sprememb…
buneech ::
Bom js dons RPi prklopu na ta hub (pa še na enga Logitechovega), k mam enakega doma, da vidm kk dela.
Ne pozabit da tile hubi z napajanjem morajo imeti 500mA krat kolko je usb priključkov. Tako da bi naj brez problema napajali raspberry-pi. Tudi če porabi 700 ali več. Pač ne smeš vseh usb priključkov na hubu obremenit z 500mA
Zgodovina sprememb…
Čaki ne štekam zdej... hočeš reči, da če imaš pač napajalec dovolj močen oziroma dovolj malo naprav priklopljenih na hub, da ti potem en USB port dejansko lahko potegne kolikor toka pač lahko??? A ni to omejeno z varovalko na 500mA per USB port, saj to je standard? Torej vprašanje je ali lahko na single USB portu na hubu ven dobim recimo 1A, če se hub napaja z 1A napajalcem in nanj nimam priključenega nič drugega?
Jaz to trdim(lahko se motim :) ) Na hubu ni nobene varovalke na 500mA na port.
En hub sem imel celo narazen.(ne tega konkretno, ampak enega drugega) in se lepo vidi na pcb-ju da so napajalni deli usba samo vsi skupaj povezani in ni nobenih elektronskih elementov vmes.
En hub sem imel celo narazen.(ne tega konkretno, ampak enega drugega) in se lepo vidi na pcb-ju da so napajalni deli usba samo vsi skupaj povezani in ni nobenih elektronskih elementov vmes.
Zgodovina sprememb…
Res pa je da je lahk problem premajhen premer vodnikov, kot si že sam pisal.
Aha. torej prosto po Prešernu, kolikor pač pocuza toliko pocuza? OK. Premer zajl od zunanjega napajalca s katerim se napaja USB hub po moje ne bi smel bit problem, saj so zadosti debele. Naprej pa zna biti problem, če imaš daljši tanek kabel in nanj priklopljeno napravo ki cuza "velik" tok... tu se zna zadeva sesesti ker lahko napetost dejansko preveč pade.
Zgodovina sprememb…
wave ::
Glih v ta namen naj bi bilo priporočeno, da se kupi čim bolj poceni hub, ker ti nimajo varovalke za 500mA per port.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Strojna oprema | 38238 (5076) | fulgur |
» | Raspberry Pi & alternative (strani: 1 2 3 4 … 22 23 24 25 )Oddelek: Strojna oprema | 264661 (23877) | pierch |
» | Orange PI (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Strojna oprema | 54394 (17702) | hojnikb |
» | Raspberry Pi za HTPCOddelek: Kaj kupiti | 6592 (5891) | GTX970 |
» | Prodali že dva milijona Raspberry Pi (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Procesorji | 26011 (20908) | hojnikb |