» »

Raspberry Pi

Raspberry Pi

««
36 / 91
»»

SiByte ::

Zato ker grafična ni namenjena zajemanju slike.
Intel i7 6950X @ 4,2GHz | ASUS STRIX X99 | ASUS STRIX GTX 1080 Ti 11GB @ SLI
4x8GB Corsair DDR4 @ 3000MHz | 1.2TB SSD Intel 750 @ PCI-e | 6TB WD Red

DuleKrtola ::

če priklopim preko HDMIja na računalnik mi ga računalnik oz grafična ne zazna na tv pa dela ok.

omg

hojnikb ::

Uporab vnc in je problem rešen. Itk nebo neke razlike, dokler stvar ne dobi pospešen xorg..
#brezpodpisa

Mavrik ::

Tomaž je izjavil:

če priklopim preko HDMIja na računalnik mi ga računalnik oz grafična ne zazna na tv pa dela ok.

Grafična ma HDMI izhod, ne vhod. Takole ne bo šlo. Raspberrya boš moral (doh?!) priklopiti na monitor. Kupi HDMI->DVI konverter in priklopi na DVI vhod na monitorju.
The truth is rarely pure and never simple.

Tomaž je izjavil:

Če želiš tako potrebuješ nekaj takšnega. LINK

Tomaž ::

Napisal sem vprašanje preden sem dobro premislil :D Bom poskusil nastaviti preko SSHja, ker imam samo en DVI priklop na monitorju.
|XFX PRO 850W|Intel i7 4770k 4,5|MSI Z87-GD65 GAMING|
|Kingston Hiperx 2x 4Gb|Asus R9 290 Direct CU II OC|
|Intel SSD 520 180Gb|WD Blue 2Tb|Corsair H75|

Računalnik pač priklopiš prek VGA.

SiByte je izjavil:

Računalnik pač priklopiš prek VGA.

VGA na grafični nimam, adapterja VGA/DVI pa tudi ne :D

Ne moram dostopat do interneta. Na komando ifconfig eth0 mi izpiše:
eth0 Link encap: Ethernet HWaddr b8:27:35:82
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:62 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes: 18396 (17.9 8KiB) TX bytes: 2100 (2.0 KiB)

in na komando ping -c4 8.8.8.8 mi napiše connect: Network is unreachable

Lučka na rasspberiju za internet gori. V čem bi lahko bila težava?

darkolord ::

IPja nimaš

d4vid ::

sudo ifconfig eth0
sudo dhclient

Tole ponavadi dela na Ubuntu-based računalnikih.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Unknown_001 ::

Eno prašanje imam.

Ali se da dva ali več RPI-jev povezat tako, da delujejo, kot celota oz. en računalnik?

Ne, če hočeš met za brkskanje, da bi ti delovalo hitreje.

Da, če hočeš met kot server in imaš opravilo, ki ga lahko razdeliš na več PCjev (tem se reče cluster).

Drugače... Obstaja kak ARM-based računalnik, ki bi bil dovolj primeren za vsakdanjo normalno uporavo (Facebook, youtube, ...) pod Ubuntujem ali pa Debianom, Archom? Pi je dober, ampak pač FB no-go. Ampak ko ga imam kot HTPC, ga ne menjam za nič :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: d4vid ()

Unknown_001 ::

Ma ne bi mel za brskanje, sam Win 95 bi probal gor dat :D

PALOMINO ::

Mene pa zanima ali ga kdo uporablja kot media player in ima gor XBMC?
Kako deluje .mkv 1080p it'd...? Je ok?

Unknown_001 je izjavil:

Ma ne bi mel za brskanje, sam Win 95 bi probal gor dat :D

Tudi NE.

FullHD deluje tekoče. Sicer ga mam še na CRTju, ampak predvaja FullHD (recimo laptopu s Celeronom 2.0 in Intel grafično ter 2 GB rama že zmanka moči), preko Sambe iz strežnika.

Imam pa težavo s Rasbpmcjem, noče predvajat nič brez tega, da bi slika malo zaostajala. To se dogaja odkar sem ga namestil na novo kakšen teden nazaj. Se še komu dogaja kaj takega?

MisterR ::

Same težave. Raje nabavi rabljen namenski predvajalnik.

Ne menjam. S namenskim predvajalnikom ne morem počet stvari, ki jih s Pijem :)

Recimo boblight, ki ga mislim naredit v prihodnosti :)

Pa tudi takega vmesnika kot ga ima XBMC nima noben predvajalnik.

Mavrik ::

PALOMINO je izjavil:

Mene pa zanima ali ga kdo uporablja kot media player in ima gor XBMC?
Kako deluje .mkv 1080p it'd...? Je ok?

Po mojih izkušnjah je odvisno od datoteke. Nekateri 1080pji so preprosto meli preveč bitrata in je video šao out-of-sync, pri parih se mi je Pi preprosto rebootno ko jih je hotel predvajati in par podobnih zabavnosti.
Obenem pa vmesnik deluje precej počasi.

Osebno sem raje šao nazaj na Boxee Box, ker preprosto ni bila dovolj zanesljiva in hitra naprava za media center.
The truth is rarely pure and never simple.

Sj pi nikol ni bil mišljen za media center, tak da..
Kar se pa tiče samega predvajanja, dokler ni dts kodek, more stvar normalno predvajat fajle..
Za dts mu pa zmanjka moči (upam da dobijo kdaj licenco za dts, da tut to nebo več problem).

Pi nujno nuca pospešen xorg driver, porihtan CMA (to bo sploh prav pršl pr 256MB),DTS kodek in en spodobn fix proti curruptanju kartic..
#brezpodpisa

trnvpeti ::

d4vid je izjavil:

Ne, če hočeš met za brkskanje, da bi ti delovalo hitreje.

Da, če hočeš met kot server in imaš opravilo, ki ga lahko razdeliš na več PCjev (tem se reče cluster).

Drugače... Obstaja kak ARM-based računalnik, ki bi bil dovolj primeren za vsakdanjo normalno uporavo (Facebook, youtube, ...) pod Ubuntujem ali pa Debianom, Archom? Pi je dober, ampak pač FB no-go. Ampak ko ga imam kot HTPC, ga ne menjam za nič :)

odroid u2

Za desktop use je še vedno bolje kak atom kot pa ta ARM "jajčka"..
#brezpodpisa

clix ::

Jaz sem pa super zadovoljen z njim, kot media centrom.Prebavi mi prav vse 720p x264 datoteke, ne glede na to, ali imajo DTS zvok ali ne. 1080p in DTS pa ne vedno, ampak z navitim raspberryjem se stanje precej izboljša.

Ja, na 700 MHz se zajebava, ampak takoj ko ga naviješ na 750 Mhz je razlika opazna!

clix ::

Js ga mam na 900MHz.

Kako imate nastavljen jezik. Jaz nikakor ne more priti do znaka #. V sudo dpkg-reconfigure tzdata imam Ljubljana, sudo dpkg-reconfigure locales pa sem probal obe SI nastavitvi in ni spremembe. Po vsaki nastavitvi sem rebootal.

SkIDiver ::

Meni dela 1080p brez težav. Se pač pojavijo težave, če naredim par skokov naprej/nazaj za 10 minut, da moram prekiniti predvajanje in ga ponovno zagnati. Sicer pa dela. DTS in DD(AC3) pa posredujem naprej TV sprejemniku.

Imam pa težave z urejanjem config.txt datoteke v openelec. Odprem z vi, vendar je cel čas "readonly". Karkoli spremenim se seveda ne shrani.

EDIT: Poteben je remount za urejanje:)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: SkIDiver ()

clix je izjavil:

Js ga mam na 900MHz.

930Mhz na stock Vcore here ;)
Z overvoltom gre do 1180Mhu 8-)
#brezpodpisa

Vanadium ::

hojnikb je izjavil:

clix je izjavil:

Js ga mam na 900MHz.

Kako je pa kaj z data corupt na tej hitrosti? Nekaj sem bral da če je nafriziran ko piše na sd kartico lahko pride do data corupt ali to mogče samo velja za openelec?

chrispy ::

razmišljam da bi kupil tega raspberrypi ja. Uporabil bi ga kot nekakšen media center, preko katerega bi gledal filme ki jih imam na kompu. (vrjetno bi me prišlo ceneje pa tudi manj dela če bi kar kupil nekega low-price media servera, ampak ker mam preveč časa sem se odločil za to varianto)
zdej imam par vprašanj
na njem bi poganjal
kakšen youtube/brskalnik/ter aplikacijo plex (http://www.plexapp.com) na kateri imam sortirane filme)
-se da na raspberrypi naložit fedoro 14 ali pa centOS 6 ali pa ubuntu 10.04
-je možnost da bi dobil nekakšen wifi adapter tako da bi se lahko z njim povezoval brezžično?
-je kakšna možnost da bi namesto tipkovnice in miške uporabljal kar telefon oz. nekakšen malo bolj napreden dalinjski upravljanik

bi stvar sploh delovala? ker tale raspberry nevem kok močna stvar je, pač nočem da mi bodo filmi trokiral med predvajanjem heeh

če dobim še kakšno vprašanje se javim
lp

Zgodovina sprememb…

• spremenil: chrispy ()

Vanadium je izjavil:

hojnikb je izjavil:

clix je izjavil:

Js ga mam na 900MHz.

Kako je pa kaj z data corupt na tej hitrosti? Nekaj sem bral da če je nafriziran ko piše na sd kartico lahko pride do data corupt ali to mogče samo velja za openelec?

tu pa tam se mi zgodi da mi corrupta kartico; takrat je pač treba dat backup nazaj gor :D

chrispy je izjavil:

razmišljam da bi kupil tega raspberrypi ja. Uporabil bi ga kot nekakšen media center, preko katerega bi gledal filme ki jih imam na kompu. (vrjetno bi me prišlo ceneje pa tudi manj dela če bi kar kupil nekega low-price media servera, ampak ker mam preveč časa sem se odločil za to varianto)
zdej imam par vprašanj
na njem bi poganjal
kakšen youtube/brskalnik/ter aplikacijo plex (http://www.plexapp.com) na kateri imam sortirane filme)
-se da na raspberrypi naložit fedoro 14 ali pa centOS 6 ali pa ubuntu 10.04
-je možnost da bi dobil nekakšen wifi adapter tako da bi se lahko z njim povezoval brezžično?
-je kakšna možnost da bi namesto tipkovnice in miške uporabljal kar telefon oz. nekakšen malo bolj napreden dalinjski upravljanik

bi stvar sploh delovala? ker tale raspberry nevem kok močna stvar je, pač nočem da mi bodo filmi trokiral med predvajanjem heeh

če dobim še kakšno vprašanje se javim
lp

za raspberry je najbol optimalen rasbian (debian armv6 hardfloat) ali OpenELEC,če gre izkjučno za multimedijo. Wifi dela, sam morš met dober psu (1A+). Za daljinsko uporabljanje uporabiš Cec.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Jaz bi rad shranjeval datoteke iz rasberija na prenosni trdi disk. V ubuntutu sem ga formatiral na EXT4 in vse deluje normalno, ko pa ga priklopim na raspberrija pa je disk read-only.

Rias Gremory ::

Hmm...ima disk možnost za dodatno napajanje?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

PhotoBlaz ::

Zanima me, če je možno kje kupiti že sestavljen kit Raspberryja v škatljici z že nameščenim RDP(remote desktop protokol) klientom. Potreboval ga bi za vsakodnevno pisarniško delo preko RDP na strežnik, kjer je nameščena Win7/Win8 virtualka.

Ali so moje želje sploh realne?
Da bi sam nekaj nameščal, kombiniral in testiral ni časa, zato me zanima samo komplet varianta za nakup.
Hvala za pojasnilo/odgovore/nasvete!

Rias Gremory je izjavil:

Hmm...ima disk možnost za dodatno napajanje?

Disk ima svoje napajanje

jamiroq ::

David Braben ima na Redditu AMA: http://www.reddit.com/r/IAmA/comments/1...
(Kot reklamo za Elite 4 Kickstarter, a vseeno)

Za vse ki bi uporabljali raspberry pi za downloadanje torrentov in shranjevanje na zunanji trdi disk. Trdi disk mora imeti lastno napajanje. Priporočam da uporabite Putty ker lahko enostavno tekst kopirate ukaze( v Windowsu copy - ctrl + c, putty past-desni klik, copy označite tekst-desni klik)

Prvo je potrebno pripravit trdi disk in ga dati v skupno mapo v omrežje. NAVODILA 1. Opomba: pri ukazu sudo chmod 755 /media/ExternalHd namesto 755 napišite 777 (da bo možno branje in pisanje na disk za vse uporabnike)

Nato namestite program Deluge in Deluge web video navodila TUKAJ in še ukazi TUKAJ

Ko to naredite enostavno v vaš internetni brskalnik napišete http://ip raspberryja:8112/ (ip dobite z ifconfig LINK) in če ste vse naredili prav se vam bo odprl Deluge: web. Preko njega lahko dodajate torrente.

Če še kaj ne bo jasno pišite na ZS ali kar tukaj. :D

DOOM_er ::

am, ponesreči mi je uspelo zbrisati uporabnika pi :D , kako ga lahko spravim nazaj na prejšnje stanje z default pravicami kot ob inštalaciji?
Robots will steal your job. But that's OK

dodaj root userju password in iz roota potem dodaj novga userja :D

al pa reflashi kartico ... še najmnaj dela .D
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

dottor ::

Zanima me kako se PI odziva na razne USB PC daljince? Sprašujem zaradi navigacije v XBMCju. Na netu se najdejo za okoli 10€, pa bi si naredu doma s Pijem za gledanje filmov preko mreže na TVju pa da bi z daljincem upravljal, namesto da bi miško in tipkovnico vleku vn. Pa zanima me katero verzijo pol pobrat in naložit, saj na uradni strani najdem OpenELEC, Raspbmc, XBian in Raspbian.

Kdo vse pri nas ga ima? Samo IC Elektronika ali še kdo? Iskal sem na njihovi spletni strani ampak zdej nevem al sem jaz neumen in PIja ne najdem alpa majo prekleto zanič meni iskanja in ponudbe ;((
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Ima ga nano elektronika.

Glede daljincev imam enega čip šit s kitajske za 8€ in deluje dobro. Ne deluje mi le gumb za zmanjšat glasnost, ki pa na navadnem PCju dela. Ampak važno da dela.

Imam pa spet težavo: kadar brkljam med serijami, se PI obesi in na ekranu pokaže sivo popackana slika. Najbrž bo treba ponovno namestit Raspbmc.

dottor ::

Na bolhi sem našel ena dva z 512MB za 40€, kar je nekaj manj kot na nano elektroniki, s poštnino vred pride nekje isto, tako da bom še malo razmislu. Pol ga mam namen dat v eno črno ohišje, gor pripopat en USB HUB z zunajnjim napajanjem, WiFi USB ključek, in daljinec. Ker zdej nosim moj komp vsakič v dnevno za gledat filme gor. Če pa grem sestavljat komp samo za ga met ob TV pride že samo ohišje tolko, kje so še vse ostale komponente... Je pa res da se mi je začelo nabirat neki 775 robe doma, pa namesto v PI uložim v en 775 sistem in vržem XBMC gor.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

69charger ::

Malce reklame, se oproščam, ampak na slo-pi.com stane RPi 34€+DDV, cenejše kot na ostalih slovenskih trgovinah.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

Koliko jaz vem ga v Sloveniji se prodaja najceneje v trgovini HTE za 39,50EUR, v ceni je že vštet DDV (za cente nisem 100% :D). Razlika je samo v tem da slo-pi.com doda 20% DDV + 3EUR za poštnino, v HTE je DDV nekaj manj, ampak je treba it po njega osebno v trgovino v Celju, Ljubljani ali Mariboru.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tomaž ()

Rias Gremory ::

Ja potem ni ravno za primerjat, nekje imaš pač manjši luksuz- dostava.
Vseeno hvala za podatek, bo še prav prišel.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

kdo ve če ma ic elektronika tista bela ohišja na zalogi, da bi jih kr uzeu v trgovini brez naročanja ?
#brezpodpisa

69charger ::

Povprašaj jih po mailu ali pa jih pokliči. So pa ponavadi ohišja zelo hitro dostavljena, tako da verjetno kakšnega imajo.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

jinzo ::

@hojnikb
Glede na to da jih HTE v Mariboru ima (jaz ga uporabljam že nekaj časa zdaj, zelo konkretno še posebej za to ceno).

Jaz imam PI kar zadaj za TVjem brez ohišja :) Pač za CRTjem se lepo skrije, samo malo izolir traka sem dal na LEDice ker precej svetijo :)

BlaY0 ::

A kdo ima tisti low profile sd2microsd adapter in kje ga je nabavil?
««
36 / 91
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21942483 (9321) fulgur
»

Raspberry Pi & alternative (strani: 1 2 3 422 23 24 25 )

1205275642 (34858) pierch
»

Orange PI (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29657623 (20931) hojnikb
»

Raspberry Pi za HTPC

Oddelek: Kaj kupiti
486928 (6227) GTX970
»

Prodali že dva milijona Raspberry Pi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
8827793 (22690) hojnikb

Več podobnih tem