» »

Katera banka?

Katera banka?

««
2 / 10
»»

guest #44 ::

Ouch, jaz pa sem pred nedavnim na ABANKO prešel. Upajmo, da se bo z združitvijo kaj izboljšalo.

dronyx ::

guest #44 je izjavil:

Ouch, jaz pa sem pred nedavnim na ABANKO prešel. Upajmo, da se bo z združitvijo kaj izboljšalo.

S kakšno združitvijo? Za Abanko je rešitev samo konkretna dokapitalizacija s strani Zavarovalnice Triglav, ki je 25% lastnica in ima edina denar.

vasquez ::

Gorenjska banka je zaustavila postopek združevanja potem ko so ugotovili v kakšnem stanju je Abanka.

guest #44 ::

Sicer nimam velikih cifer gor, ampak kaj...je boljše bail-at sokler je še zgodaj?

jaz33 ::

A banka

jest10 ::

Eh, tiste 50€, kolikor jih imam ponavadi na visi electron, bom že preživel, če propadejo.

dronyx ::

Kar se bančništva tiče je zame zelo pomembno zaupanje. Če vsak mesec slišim, da banka, v kateri varčujem, izgublja bonitetno oceno in bo s takim tempom čez eno leto v defaultu, sta zame samo dve možnosti. Ali sprejmejo kakšen odločilni korak in mi povrnejo zaupanje, ali pa moram spet zamenjati banko. Tiste garancije za vloge tu ne igrajo kakšne bistvene vloge, ker ne vemo, kako se bo to zares obneslo v praksi, ko bo propadla prva večja banka.

dronyx ::

Če odmislim slovenske banke, ki so vse po vrsti v velikih težavah, sem šel raziskovat, kako se držijo tuje banke pri nas. SKB sicer posluje z dobičkom, ampak po nekaterih podatkih naj bi bile najbolj kritične banke v evropi UniCredit, Société Générale in Dexia. Société Générale je lastnica SKB, Unicredit pa tudi nastopa na našem trgu. Potem ostanejo pa samo še avstrijske banke, pri čemer ima Hypo že tako slab image, za Sparkasse pa ne vem.

Kako je s hranilnicami mi ni znano, upam pa da poslujejo bolje, ker ponavadi hranilnice bolj konzervativno upravljajo z denarjem oziroma gre običajno za kreditiranje prebivalstva.

opeter ::

Kaj pa pravite na Deželno banko? Je dovolj "varna", da bi tja prenesel prišparan denar?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

mk818764 ::

http://www.easybank.at/easy/Produkte/Ko...
vse storitve zastojn, če dobiš sem plačo.
Če nimas plače vzames tole(4EUR na mesec - vse vključeno za navadnega smrtnika):
http://www.easybank.at/easy/Produkte/Ko...
Za študente tudi gratis:
http://www.easybank.at/easy/Produkte/Ko...

ker smo v EU je vseeno, kje mas banko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mk818764 ()

business18 ::

Živjo,

skratka imam eno vprašanje, želim vezati denar kot vsako leto na NLB-ju za 13 mesecev, da dobim vsaj nekaj od tega (višje obresti). Sedaj me je malo strah ker je slovenija na slabem z denarjem in še posebej NLB.... se lahko zgodi isto kot na Cipru in ne bomo mogli dvigovat denarja...? Ga raje nesem v Avstrijo kjer mislim da so finančno boljši :)

mk818764 ::

do 100.000€ ti jamči država za vloge :)
samo vprašanje je, če lahko verjameš državi.
Če imaš višek denarja...kupi zlato pa boš največ dobil. Noben ti ne teži pa še davka ne boš plača. Čeprav mislim, da pri nas zahtevajo DŠ, tako da ti svetujem nakup v tujini.
Hehe, ja, karkoli se odločiš, ti svetujem v tujini.

fosil ::

So pa v Avstriji obresti nižje.
Se ti bolj splača pri nas.
Tako je!

yoco ::

Živjo! A ma Gorenjska banka mogoče pre-paid mastercard? Se pravi, da "nanjo" položim denar in zapravim kolikor je gor!

bedak ::

po mojem mnenju Hypo ali SKB
Hypo ima še celo bojše obresti

Runnagain ::

Dejte men prosim nekaj razjasnit.
Država vsakemu posamezniku garantira 100k na računu. Velja to za vsako banko, slovensko in tujo?
Pa recimo, da gre NLB v franže, država nima več denarja (bankrotira), ali je mojih 100k na NLB še vedno varnih?
Je kaj razlike, če imam teh 100k na kakšni drugi, tuji banki, recimo sparkasse ali sberbank, in država bankrotira?

BTW, ali ima kdo račun na SBERBANK? Če, kakšna je to kaj banka?

LP, Runnagain!!

Zgodovina sprememb…

delfinus ::

Jamstvo za vloge v bankah (Vir: Banka Slovenije)

Karaya 52 ::

Sparkasse zna biti ugodna, drugace je pa s temi 100k € tako-tako.

Runnagain ::

Hm, Sparkasse ali Sberbank? Še kakšna druga v redu banka s poslovalnico v Kranju?

fosil ::

Vloge so enako varne v domačih in tujih bankah.
Pri obeh jamči država.
Če gre kaj narobe tuje matične banke s svojim denarjem sigurno ne bodo reševale prihranke Slovencev v slovenskih podružnicah.
Tako je!

bojany ::

Banka Koper je zakon :D
- Poslovalnice ima po vseh večjih krajih (pa tudi manjših).
- Vse (razen dviga gotovine) lahko urediš preko elektronske banke (tudi najem kredita ali depozita... si upam trditi, da nobena banka v SLO ne omogoča zadev, ki jih omogoča ta elektronska banka)
- Elektronska banka je na voljo tudi za mobilne telefone, kot namenska aplikacija, tako da lahko zadeve urejaš tudi preko smartfona
- možnost posedovanja predplačniške kartice (super za plačevanje preko neta)
- Seveda so vloge zajamčene, kot je opredeljeno v zakonu o bančništvu (to velja za vse banke, ki prejmejo dovoljenje za poslovanje Banke Slovenije)
- Je članica Intese SanPaolo, ki je druga največja v Evropi
- Ena redkih v Slo brez izgube
- o vseh zadevah se lahko pogajate, tako da so primerjave, ki se promovirajo v časopisih dražja/cenejša banka, pravzaprav nesmiselne
- ...

Skratka, nema da nema :)

Evo še link do t.i. paketa dobrodošlice, če se kdo odloči za zamenjavo:
http://www.banka-koper.si/dobrodosli
LP, B

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bojany ()

fosil ::

Sicer pa za zelo ugodno velja Delavska hranilnica.
Tudi ena redkih brez izgube.
Tako je!

Yohan del Sud ::

Sberbank je največja ruska banka, z nakupom Volksbanke lani je tako prišla prek njene podružnice sem. Nisem bankir in nisem gledal ponudbe, ampak meni izgleda kot nekaj za resno pogledat, če iščeš banko na frišno ali si nezadovoljen s sedanjo. Sicer pa velja za razviti svet, da ena banka služi v povprečju 100000 ljudi (izjema so davčne oaze). V slo jih imamo sedaj se mi zdi trenutno 23 -2 v likvidaciji. Niso pa vse splošne. Lahko kdo iz branže potrdi?
www.strancar.com

Zgodovina sprememb…

mk818764 ::

Gledam CENIK Sberbank, pa mislim, da so naše banke bolj poceni. Jaz bi vseeno raje odprl v tujini recimo kaka Easybank, kjer je vse zastojn če imaš redne prilive.

ferdov ::

@YdS
V Sloveniji je 18 bank z licenco, od tega 3 v likvidaciji (SIB :) še vedno + sveži FB in ProB)

Ljudi?
Koliko strank naj bi imela banka je odvisno od tega s čim se ukvarja. SID pri nas je daleč od tega, ker ima specifično funkcijo. Če gre za retail, potem recimo, če je private banking je lahko bistveno manj, pa se vseeno ukvarja z individualci.

jurre ::

@Runnagain
nasproti Probanke imaš Unicredit, jaz sem se za njih odločil. Veliko jih gre k njim, zadnje čase jim dobro laufa, paketi so mi tudi OK.

Karaya 52 ::

Tukaj si lahko preračunaš, koliko te banka stane. Je pa to precej čez palec.

bokiboom ::

Imam mogoče malo nevmesno vprašanje ampak vseeno se navezuje na banke :D torej , če kdo ve naj mi prosim razloži kako poteka fizičen prenos denarja med različnimi bankami ne le po sloveniji temveč tudi po svetu ? npr: jaz nakažem 500€ prijatelju v Nemčijo in moja banka mora nekako teh 500€ spraviti do tiste banke, ne le kot podatke na računalniku ampak tudi kot bankovce.

Rias Gremory ::

Vsaka banka ima zalogo bankovcev in kovancev. Ko nakažeš se preračuna, če je druga valuta in potem ima on denar. Bankovce pa dobi iz bankine shrambe.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

bojany ::

bokiboom je izjavil:

Imam mogoče malo nevmesno vprašanje ampak vseeno se navezuje na banke :D torej , če kdo ve naj mi prosim razloži kako poteka fizičen prenos denarja med različnimi bankami ne le po sloveniji temveč tudi po svetu ? npr: jaz nakažem 500€ prijatelju v Nemčijo in moja banka mora nekako teh 500€ spraviti do tiste banke, ne le kot podatke na računalniku ampak tudi kot bankovce.


Zadeva je precej kompleksna in bi potreboval nekaj strani, da pojasnim celotno zadevo ampak bom vseeno poskusil, poenostavljeno kar se da:

Prenos denarja med domačimi subjekti (v SLO) je urejen tako, da poteka preko t.i. SEPA plačilnih nalogov. Ti nalogi vsi potujejo preko ene centralne točke (podjetje Bankart je upravljalec sistema v SLO in hkrati Centralni procesor (CP) ), prenos nalogov pa se vrši petkrat na dan. Fizično se denar ob tem, ko nakažeš kolegu na drugi banki 500€ NE prenaša. Kaj se zgodi in kako pride denar do kolega? Druga banka preko Centralnega procesorja (Bankart) prejme nalog za nakazilo denarja tvojemu kolegu, kar tudi naredi. Hkrati (oziroma še prej) si Centralni procesor zabeleži prenos naloga in označi, da je tvoja banka dolžni kolegovi banki 500€. Seveda je teh transakcij ogromno in CP izračuna koliko je katera banka kateri banki dolžna denarja (v + in -). Temu se reče neto pozicija banke. Vsaka banka ima pri Centralni banki odprt t.i. poravnalni račun preko katerega se nato konec dneva prenakažejo sredstva med bankami, kaj in koliko pa Centralni banki pove CP. Morda se bo kdo vprašal "Kaj pa, če ena banka nima denarja za poravnavo vsega, kar bi morala?". Tu nastopi varovalni mehanizem oz. t.i. poravnalna jamstvena shema, ko morajo preostale banke založiti manjkajoči znesek in potem banka, ki nima denarja, te zadeve uredi v čim krajšem času, seveda s pripadajočimi obrestmi (se ne spomnim, da bi bil kdaj tak primer. Če se to zgodi je z banko nekaj res hudo narobe.)

Prenos denarja v tujino je odvisen od tega, ali gre za nakazila znotraj EU (mislim na države z uvedenim €) ali izven EU (to so tudi države EU, ki nimajo €).
Običajno se za plačila znotraj EU uporablja enak plačilni nalog kot za domača plačila, t.j. t.i. SEPA plačilni nalog. Seveda pa tukaj nalogi potujejo po drugi poti kot domača plačila. Princip pošiljanja denarja je enak, kot velja za domači plačilni promet, le da je tukaj poravnalni agent EBA. Plačila se med bankami prenašajo enkrat na dan, torej veliko manj prijazno, kot imamo v Sloveniji. - mimogrede, plačilni promet, kot ga imamo v SLO, lahko večina (če ne že vse) EU in svetovne države, samo sanjajo.

Na svetovnem nivoju se denarna sredstva nakazujejo s pomočjo omrežja, ki se mu reče SWIFT, kar je tudi ime organizacije, ki z omrežjem upravlja. Centrala je v Belgiji, uporabljajo pa drugačna sporočila za prenos sredstev, kot so SEPA nalogi.
Da bi lahko banka delovala na svetovnem nivoju od SWIFT-a prejme t.i. BIC kodo. (BIC - Bank Identity Code). Po tej kodi se ve, kateri banki je sporočilo namenjeno. Tipov sporočil za prenos sredstev med bankami je v tem sistemu ogromno, za prenos sredstev pa se uporabljata v glavnem dve sporočili. To je t.i. MT103 in MT202 oz. MT204.
Pri prenosu preko SWIFT-a so zadeve še nekoliko bolj zapletene, kot pri prenosu sredstev doma. Težava, ki se tukaj pojavlja je ta, da morata imeti banki, ki si izmenjujeta denar, med seboj povezani. To pomeni, da mora imeti ena banka pri drugi odprt transakcijski račun (Banka A mora imeti TRR pri banki B in obratno). Ko ena banka (recimo banka A) pošlje drugi banki (recimo banka B) zahtevo za nakazilo 500€ nekomu pri drugi banki, je ta nalog nepreklicen in takoj, ko ga druga banka dobi vzame denar iz TRR-ja banke A in ga nakaže osebi, ki je prejemnik denarja. Taka nakazila so t.i. STP (Streight throu processing) nakazila, ki se vršijo brez posega fizičnega človeka. Vse skupaj poteka preko SWIFT omrežja v katerega mora biti vsaka banka povezana. Gre za zaprto in zelooooo varovano omrežje. Hekerji do njega ne morejo in tudi za NSA je bil to pretrd oreh :) - zaradi tega so pri EU parlamentarcih izsilili, da jim mora SWIFT omogočiti vpogled v vse finančne transakcije.

Seveda bi bilo iluzorno pričakovati, da bi imela vsaka banka pri vsaki drugi banki odprt TRR in to tudi ni potrebno. Zaradi tega se banke poslužujejo alternativnih poti za prenos denarja. Tu mislim predvsem na to, da če hoče npr. banka A nakazati denar nekomu v banko D in z njo nima povezave, mora poiskati banke, ki so vmes in imajo potrebne povezave. Recimo, banka A ima odnos z banko B, banka B pa z banko C, ki ima TRR pri banki D. Čeprav banka A in D nimata direktne povezave se krog prenosa denarja odvija tako kot je opisano v prvem primeru in sicer med posameznimi bankami v verigi. Seveda ni čisto tako enostavno ampak za ponazoritev bo. Drugače pa Banka A pošlje preko SWIFT-a spročilo MT103 na banko D, ki seveda sporočila ne sprovede, ker z banko A nima poslovnega odnosa in nima od kje vzeti denarja. Zaradi tega čaka na nakazilo, ki pa ne pride direkt iz banke A temveč iz banke C. Kako se pa to zgodi? Banka A, hkrati z MT103 pošlje banki B sporočilo MT202, ta pošlje sporočilo MT202 naprej do banke C in ta naprej do banke D. MT202 pomeni prenos sredstev iz računa ene banke na račun druge banke in tako denar pride do končnega naslovnika.

Simple, ko pasulj... al pa tudi ne :)
Upam, da mi je uspelo vsaj malo odkriti tančico nad skrivnostmi bančnih poti :)

LP, B

dejanslo ::

Bojan, hvala za tole razlago. Nisem v finančnih vodah, je pa zanimivo branje. Kako pa banka A najde pathway do banke D - a gre za podoben sistem kot pri routanju podatkovnega prometa al' kako? :) Pri takšnem poteku vmesne banke računajo provizijo? In zakaj hekerji ne morejo do tega zaprtega in zelo varovanega omrežja? Je le-to fizično ločeno?
There`s More Than One Way To Do It

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dejanslo ()

bojany ::

dejanslo je izjavil:

Bojan, hvala za tole razlago. Nisem v finančnih vodah, je pa zanimivo branje. Kako pa banka A najde pathway do banke D - a gre za podoben sistem kot pri routanju podatkovnega prometa al' kako? :) Pri takšnem poteku vmesne banke računajo provizijo? In zakaj hekerji ne morejo do tega zaprtega in zelo varovanega omrežja? Je le-to fizično ločeno?


Iskanje poti med bankami poteka s pomočjo seznama bank, ki je na voljo v el. ali fizični obliki (velike debele knjige :) ) Drugače pa ima večina manjših bank (ja, tudi NLB je za svetovne razmere mala banka) odprte račune pri velikih bankah, kot so Deutsche Banke, US Chase bank,... Te banke imajo veliko bolj razpredeno mrežo (ker seveda to veliko stane. Tako kot fizikalci plačamo za vodenje TRR-ja, tako mora tudi banka plačati za vodenje svojega TRR-ja pri drugi banki, le da to stane precej več) in posledično transakcije običajno naredijo tri 'skoke'. Torej, če se izvaja transakcija v US, gre običajno do Chase banke in od tu do končne banke. Če banka nima računa pri Cahse se uporabi NLB, pri kateri ima večina bank svoje račune in potem ona poskrbi, da gre denar naprej (spet po principu, ker je večja banka ima večjo mrežo TRR-jev po svetu, ker si to lahko privošči... pa ne bi zdaj o tem, da to plačujemo mi vsi :) ).
Za vsako tako posredovano transakcijo se seveda zaračuna medbančna provizija, ki jo ima vsaka banka javno objavljeno.

Tehnično gledano je SWIFT omrežje zvezdasto omrežje. Za dostop do tega omrežja mora imeti vsaka banka najeti vsaj dve VPN liniji s katerimi pride le do vhoda v samo omrežje, ki je ločeno od ostalega sveta. E, sam vstop do omrežja pa je varovan s posebnimi varovalnimi moduli (velika črna škatla), do katerih je a) težko priti, da bi jih sploh videl, b) nihče razen razvijalcev pri SWIFT-u ne ve kaj je noter, c) zadevo je potrebno periodično menjati oz. nadgrajevati - protokoli za izvedbo menjave so pa izjemno strogi.

Je pa lepa stvar tega omrežja, da enostavno dela. Če se prav spomnim, nam je bil predstavljen podatek, da so imeli nenačrtovanega izpada v zadnjih 20 letih, celih 6 minut :)

LP, B

krneki0001 ::

Tudi pri Bankartu se sedaj pogovarjajo o podobnem konceptu kot ga ima SWIFT. Dobili naj bi zelo podobno "črno škatlo". Sicer se malo več ve, kaj bo v škatli, ampak za vdret notri bo še vedno pretežko tudi za NSA. Imajo pa na bankartu kr nekaj problemov s procesiranjem vse te mase podatkov. Pa najbrž ne tok s samim procesom obdelave, ampak transport in razbijanja datotek na manjše kose jim pa delata probleme, ker slovenske banke ne znajo sprejeti tako velikih XML datotek (ja, vse kar je SEPA se prenaša v XML datotekah z ogromno overheda, in te datoteke so res ogromne).

Je pa zanimivo da je podatkovna baza SWIFT-a oracle in da imajo poročila narejena s crystal reports, ki jih dobiš zapakirane kar v aplikaciji - ne rabiš nič svojega razvijat - vse pripeljejo in postavijo ter testirajo kar možje od swifta.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

bojany ::

krneki0001 je izjavil:

Imajo pa na bankartu kr nekaj problemov s procesiranjem vse te mase podatkov. Pa najbrž ne tok s samim procesom obdelave, ampak transport in razbijanja datotek na manjše kose jim pa delata probleme, ker slovenske banke ne znajo sprejeti tako velikih XML datotek (ja, vse kar je SEPA se prenaša v XML datotekah z ogromno overheda, in te datoteke so res ogromne).


Ni problem, da ne bi banke znale sprejet tako velike količine, gre za to, da je sama obdelava tako velike količine, procesorsko precej potratna zadeva. To velja predvsem za Bankart, ker tam dobijo zadeve iz vseh bank. Ampak so stručkoti pa običajno vse zrihtajo :)

LP, B

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bojany ()

krneki0001 ::

No ja, o stručkotih nebi. Jih je par, ki izstopajo (tako kot kjerkoli drugje), ampak so v manjšini.

Potratno je to, da morajo XML obdelovat, namesto, da bi se za formated plain text zmenili in bi s tem delali. Ta XML ima overheada preveč (3x račun, 5x ime in priimek, bic tudi po 7x isti vpisan. Sej razumem, da evropa želi imet vse to sranje zraven, ampak za nacionalno shemo je to preveč.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Viktor33 ::

Pozdravljeni.
Zanima me kakšna je trenutna situacija na trgu. Nekako po mojih izračunih za moje potrebe, torej dvig denarja, nekaj direktnih bremenitev, varčevanje in spletne banke mi izgleda delavska hranilnica najbolj ugodno. Torej katere banke bi trenutno priporočal, sem pa trenutno na NKBM in bi se rad rešil iz propadajoče ladje preden potone :).

LPV

mk818764 ::

Kar ostani tam kjer si. NKBM ima najboljšo spletno banko. Cene pa so itak primerljive. Ko pa bo propadla, pa ne skrbi, nimas toliko denarja, da bi bil oškodovan

bojany ::

mk818764 je izjavil:

Kar ostani tam kjer si. NKBM ima najboljšo spletno banko.


Nenene... Niti približno to ni res... BankaIN pri banki Koper je edina prava spletna banka. Lahko opraviš vse razen dviga gotovine, za kar pa imaš bankomat. Ko rečem vse je to res vse. Tudi sklepanje pogodb, odobritve kreditov, poizvedovanje za raznoraznimi ponudbami, obr. merami,...

LP, B

Nesta ::

Najboljse banke trenutno v Sloveniji so verjetno SKB, Banka Koper in Gorenjska banka.

Nevem zakaj danes ko so bluzili o NLBju, NKBju in Abanki niso se povedal katere banke so slabe in katere dobre??
Zakaj se predvsem NLBja ne zapre ko je totalno prevec zapufana in se ohrani te banke ki so in se v njih vlaga ...?

Hayabusa ::

Nevem zakaj danes ko so bluzili o NLBju, NKBju in Abanki niso se povedal katere banke so slabe in katere dobre??

Tu imaš en seznam v stres teste vključenih bank:
https://slo-tech.com/forum/t558512/p425...

Master_Yoda ::

Sem se en ki premislja o prestopu iz NKBM k Delavski Hranilnici in me zanima vase mnenje. Je kaksen komitent tukaj ? Ste zadovoljni? Ve kdo kako DH stoji financno ?

Invictus ::

Greš v kako banko ki ima matico v tujini.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Runnagain ::

Sel na Sparkasse. Zaenkrat zadovoljen, poceni vodenje, problemi se se niso pojavili.

logit ::

Sem preskočil z NLBja na Delavsko in je zaenkrat vse super. Uporabljam spletno bančništvo DH NET. Najboljše je da se več ne oziram čigav bankomat kje stoji, saj ne jemljejo provizije za dvige na tujih. Z enim obiskom sem vse uredil. Predhodno pa si seveda priskrbel digitalno potrdilo Sigen-Ca.

mk818764 ::

Če imaš digitalno potrdilo, ali lahko uporabljaš mobilno spletno bančništvo?
Recimo bankanet nkbm lahko uporabljaš v polni meri, kako pa imajo to rešene druge banke?

DDevil ::

hmm tud jaz razmišljam o prehodu iz nlb na delavsko hranilnico, @logit a deluje vse vredu (predvsem spletno bančništvo) ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DDevil ()

Alamar ::

Sam sem na delavski že 6 let in vse dela brezhibno. Vzdrževalca dela na spletni banki napovedo veliko časa v naprej.

logit ::

@logit a deluje vse vredu (predvsem spletno bančništvo) ?

Vse tako kot treba.

cortez ::

Bil na banki in baje zbirajo podatke o komitentih :
kakšen status imaš, kje delaš, kakšen položaj imaš, zakaj uporabljaš banko, koliko imaš mesečni priliv, ali posluješ s tujino ; s katero državo itd...

vse te podatke zbirajo za vsak TRR posebej po neki direktivi zveze bank oz. splošnega poslovanja bank.

Ali so tudi vas mučili s temi problemi oz. ve kdo kaj več o tem ?

Nekako se mi zdi, da zbirajo neke osebne informacije, ki so izven njihovih pristojnosti.

OZZY ::

cortez je izjavil:

Bil na banki in baje zbirajo podatke o komitentih :
kakšen status imaš, kje delaš, kakšen položaj imaš, zakaj uporabljaš banko, koliko imaš mesečni priliv, ali posluješ s tujino ; s katero državo itd...

vse te podatke zbirajo za vsak TRR posebej po neki direktivi zveze bank oz. splošnega poslovanja bank.

Ali so tudi vas mučili s temi problemi oz. ve kdo kaj več o tem ?

Nekako se mi zdi, da zbirajo neke osebne informacije, ki so izven njihovih pristojnosti.



To niso problemi. Gre za zakon o pranju denarja. Vsak odstopanje od prometa se preverja oz. se mora preveriti. Zato je dobro ob odprtju računa dobiti čim več informaciji o poslovanju stranke. Ali je napovedala tako poslovanje in nakazila, plačila itd.. Tukaj ne gre samo za javljanje transakcij nad 15000 oz 50000 EUR. Gre za mesečno odstopanje od prometa stranke v procentih. S tem se jeb** vsak mesec po par dni če ne celo cel teden. Pregledaš kaj je stranka navedla ob odprtju nato še promet itd.. Spišeš poročilo in pokličeš stranko po potrebi, da pojasni zadevo.
Če zadeve ne narediš tako kot je treba odgovarjaš ti, ki pregleduješ in posledično še banka.
Go with the flow.
««
2 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delavska hranilnica (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
837184245 (4670) V-i-p
»

katera Banka (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19052969 (2492) cortez
»

Menjava banke (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16629082 (12178) nejc_nejc
»

Osebni račun katera banka? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8521478 (11517) kriko1

nlb paketi? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5517338 (14242) ahac

Več podobnih tem