» »

How the U.S. Lost Out on iPhone Work

How the U.S. Lost Out on iPhone Work

Brane2 ::

Tole je stvar, o kateri sem dolgo razlagal, pa se je folk samo smejal.

Priporočeno branje za vse predobro plačane sanjače v državnih in z njimi povezanih službah:

How the U.S. Lost Out on iPhone Work

Točno to, kar sem reku.
Počasi postaja konkurenca NEMOGOČA. In to ne samo zame, ampak za mnoge, ki so tehnološko daleč nad mano.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Gogyto ::

Aha, res bo.

Kaj pa tole?

http://www.rtvslo.si/svet/applova-visok...

Kot je že nekdo spodaj v komentarjih ugotovil - tisto 'fleksibilnost' se komot da razumet tudi kot sužnjelastniški sistem. Apple si v ZDA kaj takega, da sredi noči zbudi izmeno delavcev, ne bi mogel privoščiti. to lahko počne v tretjem svetu, pa še džabe je. :)

RockyS ::

V članku zamenjaš Apple z Gorenjem pa si tam tam.

dela ::

Mi je komično, ko pride en politik tipa Obama/Pahor do predsednika uspešnega podjetja in začne sanjat o več domačih delovnih mestih, medtem ko vsa podjetja z domačo proizvodnjo bežijo v Azijo ali propadajo. Mogoče še ponuja kakšne drobtinice, a delavec doma rabi 3x toliko denarja za preživetje kot v Aziji. Dokler se v Sloveniji ali ZDA ne da preživet z 200 $ na mesec (ali dokler se na Kitajskem ne bo standard precej zvišal), lahko Obame, Pahorji in Janše samo sanjajo o konkurenčnosti. Pa še po tem bo moral folk nekaj časa stradat, da bo spet pripravljen delat za 300 ali 400 $ na mesec, na lahek in postopen način to ne bo šlo. Pa do toge zakonodaje še prišel nisem.

Najprej se morata denar in standard bolj enakomerno po svetu razporedit, ker sta kot voda - vedno bo težila k temu, da bo gladina ravna in je potrebna neka energija, da se jo drži na enem koncu - z luknjastimi materiali pa sploh ne gre. Trenutno še predobro živimo.

dela ::

Posledično Kitajci pač postajajo (če že niso) mojstri na vseh področjih, zahodu pa ostajajo drobtinice kot je marketing in vodstvo. Nekaj dobro plačanega in visokoizobraženega kadra, za ostale pa ni prostora. Če bi bili na zahodu vsi tako strašno izobraženi in inovativni, tudi ne bi bilo problema - tako pa nis(m)o.

dela ::

Enako komično je, ko začne zahod Kitajski pokroviteljsko pamet solit v smislu: "Preveč ohlapno zakonodajo imate" ali "Podcenjeno valuto imate, dajte to zrihtat". Pa bi imeli Kitajci bolj prav, če bi odgovorili: "Ne, vi imate vse precenjeno in pretogo." 8-)

kmetek ::

monolog? ;)

zee ::

Ce bi kdo prebral prispevek, ki ga je nalepil Brane2, bi videl, da so place najmanjsi problem v celotni zgodbi. Bistveno vecjo tezavo za visokotehnoloska podjetja predstavlja manjko tehnikov, se pravi kadra, ki je tehnicno podkovan in ima veliko prakticnih znanj, kar tipicni diplomant ni.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

jan_g ::

Mah, ta delovna mesta, ki so odšla na Kitajsko, ne bodo več prišla nazaj. Jaz mislim, da ko bo Kitajec (oz. nasplošno tretji svet) postal predrag, se bo preprosto bolj investiralo v avtomatizirane tovarne z robotskimi linijami. Dokler pa so Kitajci tako poceni, se marsikateremu proizvajalcu v bistvu ne splača investirati v avtomatizirano proizvodnjo. To, da bi ponavljajoča, ročna/manufakturna dela prišla nazaj v Evropo/Ameriko? Not gonna happen.

Ampak, sem prepričan, da bodo tudi robotizirane proizvodnje cvetele bolj na Kitajskem kot kje drugje. Mislim na konkurenčnost oz. fleksibilnost okolja v širšem smislu. Pri nas na hitro postaviti tovarno oz. predelati proizvodno linijo, ki bi v roku par dni začela pljuvati izdelke, je praktično nemogoče. Tudi, če je vse robotizirano, rabiš cel kup dovoljenj, inšpekcijskih pregledov, takih in drugačnih nadzorov, da ne govorim o temu, da si odvisen od dobaviteljev (materiala, energije), ki se pri nas obračajo približno tako hitro kot polži, saj vsaka sprememba zahteva obilico sestankov in dokumentacije. Tukaj pa Kitajcev ne bo moč prehiteti prav hitro.

jype ::

Kar je zee napisal. Pa jaz bi z veseljem plačal $10 več za telefon in bi lahko v Foxconnu ljudje delali samo 8 ur na dan in samo 5 dni na teden (ker je, kot rečeno, delo tako majhen del stroška).

dela ::

zee je izjavil:

Ce bi kdo prebral prispevek, ki ga je nalepil Brane2, bi videl, da so place najmanjsi problem v celotni zgodbi. Bistveno vecjo tezavo za visokotehnoloska podjetja predstavlja manjko tehnikov, se pravi kadra, ki je tehnicno podkovan in ima veliko prakticnih znanj, kar tipicni diplomant ni.


Seveda, ampak to pride s prakso. Praksa pride z delom, delo pa (vsaj ko še nisi kompetenten) z nizko ceno. Začeli so praktično z nule, zahod pa proti nuli gre. Do tja sicer ne bo prišel, ampak se bo nekje na sredini srečal s Kitajsko in ustalil. Verjetno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

Daedalus ::

Ja, najeta praktično suženjska delovna sila je pač dobra za profit. Pa dokler je domestic biznisa dosti, da se pol za đabe izdelana roba prodaja z visoko dodano vrednostjo. Ko pa enkrat sfali enega ali drugega, si pa mrzel. In pri Apple odnosu, zna sfalit drugega.

@zee - v vrhunski kader je pač treba kaj vložit. Lahko ga sicer najameš, samo se s tem izpostavljaš. Prvič, ko nimaš za plačat račun, si out.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

zee ::

Preberi prispevek, prosim.

Apple je iskal tehnike, ne pa diplomantov. Vrhunski kader rabis za dizajn izdelkov in optimizacijo proizvodnega procesa, za sestavljanje koncnega izdelka, kar se gredo v Foxconnu, taksnega kadra ne rabis.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Daedalus ::

Same goes for you. Članek lepo navede iskanje angažma 8k delavcev, da so lahko v zadnjem trenutku spravili skup iPhone s steklenim ekranom. In obenem nekajkrat navaja navdušenje vodilnih delavcev nad skalabilnostjo delovnih procesov (= ogromna količina delovne sile on site) in delovno vnemo (= delamo 12 ur brez vprašanj) te delovne sile. Po drugi strani lepo navedejo, da Apple overseas zaposluje ~700k folka. Vse outsource.

Apple executives say that going overseas, at this point, is their only option. One former executive described how the company relied upon a Chinese factory to revamp iPhone manufacturing just weeks before the device was due on shelves. Apple had redesigned the iPhone's screen at the last minute, forcing an assembly line overhaul. New screens began arriving at the plant near midnight.

A foreman immediately roused 8,000 workers inside the company's dormitories, according to the executive. Each employee was given a biscuit and a cup of tea, guided to a workstation and within half an hour started a 12-hour shift fitting glass screens into beveled frames. Within 96 hours, the plant was producing over 10,000 iPhones a day.


Ja, visoko kvalificirana delovna sila ziher šrafva skup iPhone sredi noči, spodbuda za to pa jim je keks s čajem. Tehnik rečti nekomu takemu... je precenjevanje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Gogyto ::

Tako ja, Deadalus. Eni pač berejo selektivno in v takih člankih vidijo 'tehnike' in prilagodljivost, lol. Fora je, da kjerkoli na svetu izobraženih kadrov z visoko dodano vrednostjo še vedno primanjkuje. In z njo se delodajalec ne bo obnašal kot s sužnjem - ga sredi noči poslal sestavljat gadgete za keks in ginseng čaj...:)

Ja, Apple je očitno ravnotak 666 kot vsi ostali megakorporativni mastodont. iLaugh:))

Furbo ::

Najbolj gnusno je, da se ob vsakem novem obratu, tovarni, ki se pri nas odpira, pride zraven slikat politik ali cel šopek njih. Ne razumem, zakaj jih ne naženejo, saj ponavadi prav nič ne pripomorejo k uspehu podjetij, kvečjemu obratno.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj Apple proizvaja iPhone na Kitajskem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
12225343 (19260) jb_j
»

Foxconn kupuje Belkin, Wemo in Linksys

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
3110623 (8294) krneki0001
»

Zakaj se polovica iPhonov proizvede v Žengžouju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6721716 (17048) kitaj
»

Delavci v Foxconnu stavkajo

Oddelek: Novice / Ostale najave
4614653 (12277) nekikr
»

Se bo industrija kdaj vrnila na zahod? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13417397 (14421) donfilipo

Več podobnih tem