» »

Se bo industrija kdaj vrnila na zahod?

Se bo industrija kdaj vrnila na zahod?

strani: « 1 2 3

guest #44 ::

Predvidevate, da se bo masovna proizvodnja ponovno vrnila na zahod?

Kitajci kot kaže se počasi umirjajo. Indijci pa nabijajo še naprej. Afričani so še vedno popolnoma zgubljeni, latinska amerika pa neve kaj bi.


Čeprav bi morda bilo lepo, če bi vsi sam še programirali. Jaz menim, da se bo vrnila. Rečemo 20 let?


P.S. Sej nekaj malega industrije je ostalo tu, ampak ta se bolj posveča specializiranim izdelkom manjše kapacitete.

kuglvinkl ::

Kot je razložil Jobs Obami, vsaj na srednji rok niti pod razno.

Karaya 52 ::

Nekaj mesecev nazaj sta se Cameron in Sarkozy obklada, cigava drzava ima vec industrije. Vec pomeni bolje, ta paradigma se pocasi vraca, tudi na Otok, ki ga praviloma obvladujejo shopkeepers, tako Napoleon I. :)) Pa London City. Tega nebi odpisal, ceprav se je skoraj sam, ima kot industrija velike moznosti za uspeh v tem ustroju sveta. Za industrijo se mora pa marsikaj spremeniti, ce mene kdo vprasa smo ravno Evropejci tisti, ki se iscemo. Nekako ne moremo preskociti v visjo orbito, drzave iz nizje orbite, pa kolikor toliko civilizirane (kar Afrika v dobrsnji meri zal ni), pa nas brez vecjih tezav dohitevajo. Sledi stagnacija in minimalna rast kot posledica panoznega uravnavanja na trgu, vse do nove tehnoloske revolucije, precej drzna trditev, mogoce prevec... Ne vem, druge resitve nekako ne vidim. Ker vemo, da se racunima izide, ko bo stroj naredil cenejse izdelke kot Kitajski troli.

salex ::

Industrija se bo vrnila, samo ne vem ali v večji ali manjši obliki, sem pa prepričan, da je še dolgo časa do takrat.

Ramon dekers ::

Upam da ne. Kitajci bodo kmalu začeli uvažati vodo in druga živila potrebna za preživetje saj je tam ogromna onesnaženost. Mi bomo že preživeli tudi brez luksuza. Površine imamo dovolj vode prav tako. Hudič pa bo ko bo na Kitajskem toliko ljudi (procentualno glede na število prebivalcev) kot v Sloveniji ali še več. Kitajska vse kar si želi je obdržati je proizvodnja, to pa lahko stori le tako da bo potrošnja na zahodu, pa čeprav bodo morali to plačati v obliki denarne pomoči Evropi, važn da ma partija vleče niti.

Ideja da bi Kitajci povečali notranjo potrošnjo ni izvedljiva, saj proivzodnja temelji na nizki delovni sili ta si pa poleg ponaredkov in škart robe težko privošči kaj več.

Zgodovina sprememb…

dela ::

Ko bodo Kitajci imeli ful denarja (in po možnosti še bolj razvito tehnologijo od zahoda), ga ne bodo dajali zahodnjakom, da bi ti še naprej kupovali njihove izdelke, ampak jih bodo kupovali sami. Zapravljanje denarja ni neka umetnost, ki je Kitajska ne bi znala izvesti brez zahoda.

darkolord ::

Ah, kje. Na tak način ne. Zahodnjaki kupujemo od njih zaradi poceni delovne sile; če bi si želeli dvigniti standard, bi morali bolje plačati delovno silo, kar pomeni, da bi bili dražji, tudi za Kitajce, pa smo spet okrog.
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

dela ::

Standard se jim konstantno viša. Če bi jim bil primarni cilj ohranjanje proizvodnje, bi ostajal enak, ker bi si je tako zagotovili največ.

dela ::

Ne oporekam pa temu, da bodo kitajski delavci postali predragi za kitajske potrošnike (in tudi evropske) in tako vmešali kakšno drugo državo s poceni delovno silo.

Ampak enako so danes pač slovenski delavci predragi za slovenske potrošnike, pa zato še ne dajemo denarja načrtno tujcem, da bi kupovali slovenske izdelke. Raje si samo razkosamo ta denar, še zraven jemljemo kredite in brez pravega kritja kupujemo predrage izdelke (pa če so naši ali tuji), Kitajska bo pa nekoč na istem. Ker pač niso samo Američani takšni geniji, da znajo s polnimi žepi letet v trgovino, tud na kredit, dokler so še worthy. To je vsem cilj.

darkolord ::

Živijo samo od proizvodnje. Nekaj malega se lahko še dvigne standard, potem pa na tak način ne več.

Pri njih je problem (za njih, ne za nas :)), da so trenutno glede R&D praktično na ničli.
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

Zgodovina sprememb…

dela ::

R&D ne potrebujejo, ker se jim tech nosi na pladnju. Z vedno več denarja in vedno več techa tudi R&D ni problem zagnat.

kow ::

V ZDA je, zaradi nove tehnike pridobivanja zemeljskega plina (in rekordno nizke cene), industrija občutno pridobila na konkurenčnosti. Ker za razliko od naftnega, trg zemeljskega plina ni globalen, je trenutno v evropi cena plina 4x višja kot v ZDA. Ta konkurenčna prednost ne bo dolgo zdržala, ker se Kitajci močno trudijo pridobiti tehnologijo. Kitajska bi tako lahko močno občutno zmanjšala onesnaževanje, ker pokurijo ogromno premoga.

jype ::

darkolord> Pri njih je problem (za njih, ne za nas :)), da so trenutno glede R&D praktično na ničli.

Daleč od tega. V R&D so na ogromno področjih precej pred ZDA, hkrati pa imajo štirikrat večji notranji trg.

Ramon dekers ::

dela je izjavil:

Ko bodo Kitajci imeli ful denarja (in po možnosti še bolj razvito tehnologijo od zahoda), ga ne bodo dajali zahodnjakom, da bi ti še naprej kupovali njihove izdelke, ampak jih bodo kupovali sami. Zapravljanje denarja ni neka umetnost, ki je Kitajska ne bi znala izvesti brez zahoda.kitajci ne bodo imeli nikoli ful denarja. Partija ja, delavci pa ne. Tudi razvitp tehnologijo od zahoda ne bodo dobili.

jype je izjavil:

darkolord> Pri njih je problem (za njih, ne za nas :)), da so trenutno glede R&D praktično na ničli.

Daleč od tega. V R&D so na ogromno področjih precej pred ZDA, hkrati pa imajo štirikrat večji notranji trg.


japajade. Smo zadnjič probavali njihove solarne celice...so cenejše za vsaj 50% od naših hkrati pa tako krhke da počijo že ob blažji toči. Torej na katerem področju so tako dobri oziroma imajo razvit R&D?

dela je izjavil:

R&D ne potrebujejo, ker se jim tech nosi na pladnju. Z vedno več denarja in vedno več techa tudi R&D ni problem zagnat.kje pa se jim to nosi? Saj še iphona ne znajo prekopirat kje bodo še kaj drudzga. Ne oporokeam da ni kopij, ampak tiste kopije so slabše od navadnih telefonov

Zgodovina sprememb…

sirotka ::

Ramon dekers je izjavil:


japajade. Smo zadnjič probavali njihove solarne celice...so cenejše za vsaj 50% od naših hkrati pa tako krhke da počijo že ob blažji toči. Torej na katerem področju so tako dobri oziroma imajo razvit R&D?


Tehnolohija kopiranja jim zelo laufa.

Ramon dekers ::

Tehnolohija kopiranja jim zelo laufa.


ja iphonov pa ostale podobne robe.

Invictus ::

Industrija se bo vrnila v Evropo, ko bo Kitajcem porastel standard in ko bo cena prevoza iz Kitajske predraga.

In ko bo standard v Evropi dovolj padel da bodo ljudje začeli spet delati za trakom. Ker drugega ne bo. Do takrat bo pa Kitajska v vzponu.

Ima pa Kitajska že danes probleme zaradi prevoza, saj se bolj kot 1000 km v notranjost ne splača iti. Zato bodo poselili praktično vse območje ob morju. Kar poglejte kako rastejo mesta. Na koncu bo celo vzhodna obala Kitajske samo en velik megapolis.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Ramon dekers ::

Industrija se bo vrnila v Evropo, ko bo Kitajcem porastel standard in ko bo cena prevoza iz Kitajske predraga.


ja kdaj pa bo to? Industrija se bo vrnila ko Evropa in ZDA ne bo mogla več kupovati od njih. Še enkrat zakaj si kitajci tako močno želijo da bi mi kupovali od njih in nam hkrati dajejo denarne pomoči?
Njim se gre da obdržijo industrijo ker brez nje ne pomeni samo velike izgube denarja pač ogromno brezposelnih, upore... delavec v foxconnu pa itak ne bo mogel nikdar nabaviti ipada.

Kitajska res navidezno ni odvisna od zahoda, prosijo pa na kolenih zahodne multinacionalke naj ostanejo tam. Gre za podjetja tipa Nike, apple...dajo lahko ven še toliko ponaredkov pa jim to ne bo nič koristilo ko bodo te firme odšle...

Zgodovina sprememb…

JanBrezov ::

Mogoče se pa že vrača:
Chinese Open First Car Plant in Europe

Sicer ne najdem linka, a neko EU podjetje umika proizvodno iz kitajske nazaj v EU, ker so stroški transporta predragi, glede na višanje cene proizvodnje. Tudi interno med kitajskimi provincami se menda dogaja premik industrije, a je to namenoma, ker želijo uvesti high-tech (spet ne najdem linka).

Po število objavljenih znanstvenih člankov je Kitajska na drugem mestu (npr. ena izmed statistik, China poised to overhaul US as biggest publisher of scientific papers). Je pa res, da objava člankov morda ni pravi pokazatelj razvoja.

gruntfĂźrmich ::

za vračanje proizvodnje se mora najprej politika zedinit, da stanje kot ga imamo ni vzdržno (glede nesoglasij, zavlačevanj, mrtvih točk, davkov...) in se bo potrebno odreči marsikateremu davku na nič, IN potrošniki biti manj potrošni; se pravi manj zamenjavati nizkokvalitetno robo in dlje časa obdržati višje kvalitetno robo. cenovno je to itq isto, vendar v naših butastih glavah ni.
imho.

kar pa je jobs tvezil obami pa ni nič drugega kot da multikorporacije ljubijo sužnje.
"NamreĨ, da gre ta druŞba poĨasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne druŞbe...

Zgodovina sprememb…

dela ::

Ramon dekers je izjavil:japajade. Smo zadnjič probavali njihove solarne celice...so cenejše za vsaj 50% od naših hkrati pa tako krhke da počijo že ob blažji toči. Torej na katerem področju so tako dobri oziroma imajo razvit R&D?Kupi kitajske solarne celice za isto ceno kot evropske, pa potem poročaj. Da si ti dobil v roke poceni krš, še ne pomeni, da ne znajo boljših delat. Po daciah tudi bolj težko sodiš evropski R&D.

Ramon dekers je izjavil:


kje pa se jim to nosi? Saj še iphona ne znajo prekopirat kje bodo še kaj drudzga. Ne oporokeam da ni kopij, ampak tiste kopije so slabše od navadnih telefonov


Isto kot zgoraj.

RejZoR ::

Evropa je ogromen avtomobilski trg, tovarne pa rastejo v območju EU, da se izognejo dragim transportnim stroškom in carini. Strpat v kontejnerje 10 avtomobilov je pač mal težje kot pa 100.000 iPodov (volumensko in po teži)... Zato se za drobnarije splača kitajska, za večje stvari pa ne tolk.
RejZoR's Flock of Sheep @ www.rejzor.tk

sirotka ::

dela je izjavil:

Ramon dekers je izjavil:japajade. Smo zadnjič probavali njihove solarne celice...so cenejše za vsaj 50% od naših hkrati pa tako krhke da počijo že ob blažji toči. Torej na katerem področju so tako dobri oziroma imajo razvit R&D?Kupi kitajske solarne celice za isto ceno kot evropske, pa potem poročaj. Da si ti dobil v roke poceni krš, še ne pomeni, da ne znajo boljših delat. Po daciah tudi bolj težko sodiš evropski R&D.

Ramon dekers je izjavil:


kje pa se jim to nosi? Saj še iphona ne znajo prekopirat kje bodo še kaj drudzga. Ne oporokeam da ni kopij, ampak tiste kopije so slabše od navadnih telefonov


Isto kot zgoraj.

Kitajskih za isto ceno skoraj ni, tiste narejene, so pa ponavadi samo naštancane tam. Kitajske kopije so slabše, svetla izjema je Huawei .

Ramon dekers ::

ma saj to dopovedujem. Tisti paneli ki smo jih preizkušali so drek. Pa lahko pripelješ še tako "dobre" panele iz Kitajske pa bodo zanič. Zakaj? Že zato ker je na naših pleksi steklo ki ščiti panele in je že material toliko dražji, druga stvar je pa seveda tudi naša dražja delovna sila.

Je pa res da je znano samo podjetje Huawei, vse ostalo nevem. Da o high tech podjetju ne bi izgubljali besed

ampak quality =/=!quantity

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

V R&D so na ogromno področjih precej pred ZDA, hkrati pa imajo štirikrat večji notranji trg.
Na nekaterih področjih res, ampak to v glavnem niso consumer type zadeve. Tu in tam se najde kakšen, ki je (npr. Huawei, skoraj 50% zaposlenih dela v R&D), ampak daleč od tega, da bi to bistveno vplivalo na njihovo gospodarstvo.

Tehnolohija kopiranja jim zelo laufa.
No, pokaži kakšno dobro kopijo.
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

Ramon dekers ::

No, pokaži kakšno dobro kopijo.


še iphonov ne znajo kopirati, kje je šele programska oprema na njih. Saj delajo nizko kvalitetne motorke, kosilnice ampak to je pač potrošna roba in se bo slek ko prej ustavilo ko mi ne bomo mogli več nabavljati oni pa ne proizvajati. Koliko Kitajcev pa že ima hiše...večina jih je revežev.

noraguta ::

Ramon dekers je izjavil:

No, pokaži kakšno dobro kopijo.


še iphonov ne znajo kopirati, kje je šele programska oprema na njih. Saj delajo nizko kvalitetne motorke, kosilnice ampak to je pač potrošna roba in se bo slek ko prej ustavilo ko mi ne bomo mogli več nabavljati oni pa ne proizvajati. Koliko Kitajcev pa že ima hiše...večina jih je revežev.

ne deljo vse, tudi iphone. dejansko njihove proizvodnje tehnologije zahod nedohaja ne dohaja več. tista s pleksijem je pa bosa. kot da kitajci ne zanjo obdelat pleksija. inajo pa tudi šrot robo in če so ljudje pripravljeni za oblič ali motorko plačat 50€ jim jo prodajo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

darkolord ::

Proizvodno tehnologijo jim seveda še zmeraj dobavlja zahod. Ampak to jim čisto nič ne pomaga, če nimajo know-howa. Resda štancajo iPhone, ampak zunaj tiste tovarne je pa najbližji klon podoben majhnemu smrdljivemu kupčku.
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

Ramon dekers ::

seveda ampak pleski steklo doda ceno potem pa zadeva ni več tako poceni. Kot je bilo že rečeno to delajo zahodne korporacije, Kitajska poleg par firm Huawei nima nič. Kitajska sloni na zahodnih korporacijah.

Ramon dekers ::

se pa radi vozijo z bmwji, audiji, poršeji...zanimivo ane. Korupcije je toliko da glava pače. Njim se gre samo da partijska struja uživa...

kixs ::

Predvidevate, da se bo masovna proizvodnja ponovno vrnila na zahod?


Ko se bo denarni tok globalizacije obrnil. Se pravi, ko bo proizvodnja na zahodu cenejsa.

lp

LuiIII ::

Če bi se danes globalizacija sesula, potem Kitajska začne seveda toniti. Če se to zgodi čez 10 let pa niti pod razno ne več. Imajo prevelik notranji trg, ki lahko suportira R&D, ki je bistveno cenejši kot v zahodnem svetu.

Ramon dekers ::

kakšen R&D? Lepo pa vas prosim. Notranji trg njim nič ne pomaga dokler ima delavec 200$ plače in si ipada preprosto ne more privoščiti. Dajmo logično razmišljat.

VelikiTun ::

Na obrobju države je folk že relativno dobro izobražen in standard se viša, tako je predstava o revnem kitajskem delavčku že passe. Ravno zaradi tega se tovarne vse bolj umikajo proti notranjosti države.

Ramon dekers ::

ja tako je bilo že v zgodovini, notranjost je bila vedno bolj revna kot obalni del. Saj če pogledamo Mao Se Thung je izvedel revolucijo iz noranjosti proti obalnemu delu. Zgodovina se ponavlja. Vsi ne morejo biti izobraženi, vsi ne morejo imeti iphonov, bo pa pizdarija če bo miljarda ljudi brez dela ja. Celo več prej bo revolucija kot da bo Kitajski delavec dobil 600€ na mesec in kupoval zahodne izdelke.

noraguta ::

darkolord je izjavil:

Proizvodno tehnologijo jim seveda še zmeraj dobavlja zahod. Ampak to jim čisto nič ne pomaga, če nimajo know-howa. Resda štancajo iPhone, ampak zunaj tiste tovarne je pa najbližji klon podoben majhnemu smrdljivemu kupčku.

tovarne so konec koncev kitajske in zahod je praktično tja izvozil že vse znanje, šolanje kadrov jim gre pa tudi kar spodobno od rok. tako z šolanjem svojih ljudi v tujini kakor tudi kitajske univerze leto za letom močno pridobivajo na ugledu.

Ramon dekers je izjavil:

ja tako je bilo že v zgodovini, notranjost je bila vedno bolj revna kot obalni del. Saj če pogledamo Mao Se Thung je izvedel revolucijo iz noranjosti proti obalnemu delu. Zgodovina se ponavlja. Vsi ne morejo biti izobraženi, vsi ne morejo imeti iphonov, bo pa pizdarija če bo miljarda ljudi brez dela ja. Celo več prej bo revolucija kot da bo Kitajski delavec dobil 600€ na mesec in kupoval zahodne izdelke.

kitajci ne bodo kar tako izgubili celotnega zahodnega trga, poleg tega da so pokupili velike zaloge surovin in opcij v zahodnem svetu so trenutno tudi prevladujoč dobavitelj redkih zemelj pa še česa drugega.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

gzibret ::

DA, industrija se bo vrnila nazaj. Takoj, ko bo Kitajska ornk pritisnila na EU in omejila dobavo nekaterih surovin, bo EU spet začela investirati v raziskave lastnih ležišč i nrudarstvo bo doživelo nov razcvet. To bo s seboj prineslo nazaj tudi industrijo.
Vse je za neki dobr!

darkolord ::

tovarne so konec koncev kitajske in zahod je praktično tja izvozil že vse znanje,
Ne, ni. Kje se to znanje kaže?
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

zee ::

Poglej si lestvico TOP500 racualnikov. Stiri od petih so v Aziji. Dva sta na Kitajskem. Recimo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
thorin: Dual Xeon E5-2630v3, 32 GB RAM, Nvidia Geforce GTX 1080

RockyS ::

Tisti, ki govorite o slabih ponaredkih, kako pa vi veste da v slovenski trgovini dobite/plačate original?

Predlani so zasegli par zabojnikov motornih žag znamke stihl. V katero trgovino so bile namenjene? Ulični preprodajalec ne more zdilat take količine, niti je nabavit.
Lani so ponovno zasegli dva zabojnika oblačil in modnih dodatkov znamke adidas. Spet, kje končajo takšna oblačila? Na tržnici zagotovo ne, ker gre za predobre ponaredke.

Potem še štorija s Hervisom, kupiš adidas hlače, plačaš 65€, daš prat in ko daš iz pralnega stroja dobiš samo še navadne hlače, brez značilnih adidas črt. WTF? Uporabiš veze pri podjetju Mura da pogledajo kaj je blo, ugotovijo da se je za črte uporabilo barvilo. Neseš na Hervis, poveš zgodbo, oni pa ti rečejo da si narobe pral in da garancija tega ne krije?!?! No, ko je prišel odgovorni smo se malo prerekali in je hlače poslal nekam da jih pregledajo. Čez par tednov dobim klic da si lahko pridem po nove oz dobim denar nazaj. Ko sem želel izvedet rezultat pregleda so seveda rekli da tega ne morem izvedet.

Sam sem prijavil trgovino z obutvijo MASS, ker so prodajali ponarejene adidas superge(izgovor vodje poslovalnice je bil, da imajo obutev po kakovostnih razredih (made in xyz), prodajajo pa se po ceni 1. kakovostnega razreda, če so jih umaknili iz prodaje ali prodali celotno zalogo nevem, na policah jih kmalu več ni bilo.

Skratka, kako vi veste da imate original?

darkolord je izjavil:

tovarne so konec koncev kitajske in zahod je praktično tja izvozil že vse znanje,
Ne, ni. Kje se to znanje kaže?


Zakaj govorite samo o nekem hudem znanju? Res se vam vidi da ne znate živet brez elektronskih naprav.

Kaj pa vse posode, kuhalnice, kozarci, krožniki, igrače, orodja, modni dodatki in vse ostale zadeve ki nas obkrožajo na vsakem koraku? Vi imate vse made in eu al kaj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RockyS ()

zee ::

Nalepko "Made in EU" lahko vedno nalepis. :P
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
thorin: Dual Xeon E5-2630v3, 32 GB RAM, Nvidia Geforce GTX 1080

darkolord ::

Poglej si lestvico TOP500 racualnikov. Stiri od petih so v Aziji. Dva sta na Kitajskem. Recimo.
Uni prvi Kitajci so samo vrgli shitload denarja in kupili zahodno robo. ShenWei... OK. Ampak še zmeraj to nekako ne kaže na to, da bi Kitajci pridno uporabljali znanje, ki s(m)o ga zahodnjaki izvozili tja.

Tisti, ki govorite o slabih ponaredkih, kako pa vi veste da v slovenski trgovini dobite/plačate original?
Če je slab original ali slab ponaredek je v bistvu čisto isti šmorn.
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

Zgodovina sprememb…

RockyS ::

darkolord nimaš boljšega odgovora?

Ker slab original je še zmeraj original, slab ponaredek ki se prodaja po ceni slabega originala pa je precenjen ponaredek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RockyS ()

darkolord ::

Jah, videl sem slabe originale, dobre originale in slabe ponaredke (vsaj kitajske).

A sem lahko 100%, da dobim v trgovini original namesto ponaredka? Ne. Ampak, ko sem želel kupiti dober ponaredek, ga nikjer nisem dobil.

Pa obleke so zelo slab primer, ker tukaj res ni nobene hude tehnologije zadaj.
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

Zgodovina sprememb…

RockyS ::

Pa zakaj bi zdaj ti rabil zadaj neko hudo tehnologijo? Vi bi očitno radi da pride Foxcon v slovenijo samo zato da bi jabuk mel made in slovenija. Vse ostale zadeve, ki jih res NUJNO potrebuješ pa so lahko made in luna, samo da so elektronske zadeve ok, za ostalo vas boli kita...

Naslov teme je "se bo INDUSTRIJA kdaj vrnila na zahod?" in ne "se bota tehnologija&znanje vrnila na zahod?".

P.S.
dober ponaredek česa si iskal?

noraguta ::

Uni prvi Kitajci so samo vrgli shitload denarja in kupili zahodno robo. ShenWei... OK. Ampak še zmeraj to nekako ne kaže na to, da bi Kitajci pridno uporabljali znanje, ki s(m)o ga zahodnjaki izvozili tja.

no ja prfural so do vesolja , štancajo armanija icebreakerja, raplha, lenovo je njihov foxcon dela pa vse ostale brande v comp biznisu. kaj bi še rad?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

moj_nick ::

Na Philips brivnikih piše Made in Holland. Nekje sem bral, da jim je ceneje doma proizvajati.
110111001001010001010000

D3m ::

Tako je, na brivniku piše Holland. Del stikala je pa narejen v Sloveniji (ime firme ne bom zaupal).
|Lenovo E575|A6-9500B|
|Lenovo A10|Mediatek MT8121|

Invictus ::

Še zmeraj bolje kot pa uvoz iz Kitajske.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

RockyS ::

Definitivno.

Po drugi strani pa če recimo pogledamo slovenske proizvode, lahko tudi hrano, je vse toliko dražje, da si jih enostavno ne moreš privoščit. Redno hodim na tržnico, kljub temu da imam doma vrt ampak vsega se pač ne da pridelat doma. Cene so tako hudo navite, da ni čudno če kmetje propadajo. Hoferu in Lidlu res ne moreš konkurirat ampak da pride kilogram češenj 16€? Pa niso to bio varianta ali kaj podobnega. Navadne češnje, 16€/kg.
Hladilnik Gorenje v Sloveniji za 98€ dražji kot v Avstriji(recimo da je bil made in Slovenia).

Res škoda, da ne moremo sprejeti nekega zakona ki bi določal marže...
strani: « 1 2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajska okrepila nadzor wi-fi kavarn

Oddelek: Novice / NWO
193606 (2693) kitaj
»

Kitajska zaradi Nobelove nagrade za mir spet blokirala spletne strani z novicami

Oddelek: Novice / NWO
487223 (6012) zee
»

Kam gre 299 dolarjev od iPoda

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
393907 (1996) Manu
»

Odkrito veliko kitajsko kibervohunsko omrežje

Oddelek: Novice / Zasebnost
255438 (3344) morbo
»

Zakaj je podpirati ZDA intervencije moralna dožnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
834092 (959) jype

Več podobnih tem