» »

Megalomija ali polomija Univerziada leta 2013 v Mariboru?

Megalomija ali polomija Univerziada leta 2013 v Mariboru?

««
«
1 / 6
»»

BALAST ::

Za univerziado je Maribor že večkrat kandidital ampak za naslednji projekt bi potrebovali 300 miljonov EUR.
Glede na to da je Trbiž porabil 70 miljonov EUR, pa je priredil dosti več kot lahko ponudi Maribor. Od kje so torej privlekli izračun za 300 mio EUR?

http://24ur.com/novice/slovenija/smrdi-...
http://www.delo.si/clanek/75949

Ted ::

V teh 300 oz. 160MIO evrov so verjetno zajeta skupno vsa sredstva države, občine in EU, ki se jih da vsaj približno povezati z univerzijado. Tudi recimo gradnja in obnove cest, turističnih objektov itd. Realnih sredstev namenjenih za denimo ledeno dvorano in organizacijo športnih tekmovanj pa kaj dosti več ko 70 MIO evrov tudi ne bo. Vse ostalo bo pa denar, ki bi itak v vsakem primeru moral iti za obnovo cest in ostale infrastrukture.
Mah...

Sc0ut ::

150 univerzijada, 150 v žepe.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

BALAST ::

Na slo-tech sem postavil vprašanje, ker menim, da na 24kur uporabniki dajejo samo puhle ideje in že stokrat povedane besede od TV novinarjev.
Pa še glede stroškov se mi zdi nenormalno preveč, glede na to da je tudi v EU čutit posledice globalne krize in upad turizma. Kar se bo še poznalo par let na proračunu turističnih centrov.
Poleg tega je pa v primerjavi z prihodkom(ne dobičkom) DARS Vinjet 2008 to nezaslišano.

Če Maribor dobi ta denar bo šel 50% vsem županovim možjem in zgrajeni objekti bodo segnili v roku 5ih let. Zato je moje mnenje da si Maribor to ne zasluži. Raje naj država podpre kak projekt na Obali, da ne bo Slovenija izgubila še ta turistično bolj zanimiv prihodek.

djordjevic ::

A zimskega in celoletnega športnega turizma (priprave) pa Mariboru ne privoščimo? Se sme samo obala ukvarjat s turizmom? Nigga, pliz.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Mati ::

Kolikor vem so to novinarske race, ki jim butli nasedejo (beri uporabniki 24 kur).
Skupni projekt je vreden menda 160 mio EUR od tega je zajeta avtocesta Maribor - Ruše.
Vse nastanitvene zmogljivosti bi se naj financirale iz privatnega kapitala.

Jaz menim, da si Janković ne zasluži pomoči države v znesku 34 mio EUR za Stožiški stadion, zdaj ko mu je par privatnih investitorjev odpovedalo sodelovanje, saj bo stadion obiskovalo v povprečju 300 ljudi na teden. Sam menim, da naj Slovenija raje investira v Maribor, ki je najhitreje rastoča turistična destinacija v Sloveniji in jo je zaradi tega potrebno še posebaj razvijati.

;)

dzinks63 ::

Nekaj več o kandidaturi: KANDIDATURA ZA ORGANIZACIJO XXV. ZIMSKE UNIVERZIADE MARIBOR 2011

PRIZORIŠČA TEKMOVANJ




Takšen projekt mora biti dovršeno pripravljen, je pa idealna zadeva za kregarijo pri nas, kjer vsaka stran zagovarja svoj prav. Mislim, da do pozitivnega dogovora in soglasja v Sloveniji ne bo prišlo in zadeva bo najbrž padla v vodo. So si preveč nevoščljivi in zavistni eden proti drugemu, da bi kdo kaj imel in da bi se le ta lahko potem trkal po prsih in nabiral pike pri volilcih, to smo pa mi "zrihtali"

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

PaX_MaN ::

Slabo kaže. Bolfenka majo not. :|
Pa fali jim vsaj en lektor: zaseneževanje.

Mati ::

Slabo kaže. Bolfenka majo not. :|


Ne razumem povezave. Lahko razjasniš kaj je narobe z Bolfenkom?

mtosev ::

meni je vseeno al bo al ne bo. Luksic pa Francu Kanglerju dviguje pritisk.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

SmeskoSnezak ::

Od kje eni slišijo 300M eur meni tudi ni jasno. Župan je reko, da so vse cifre javne in dosti manše ter celo razdeljene v dele. Ravno zadnjič je mel intervju, če se ne motim v Odmevih. Pobrskaj za videom, mislim da še ni tri dni nazaj blo. V njem je zatrdil tudi to, da se trudi in bi se spodobilo, če bi čimveč pridobili čimveč EU sredstev za pomoč, kjer se da. Tako da je realna cifra ŠE MANJŠA!! (če gledaš samo SLO in občinska sredstva)

In štajerci ga podpiramo. Gre se za dobro izvedbo, dobili bi veliko športnih "novosti". Nekatere so že v izgradnji. Da ne omenjam turizma in prepoznavnosti Maribora, Štajerske in posledično Slovenije! Samo eni pač ne vidijo prek svojega nosa in neke velike cifre, ki jih bluzijo medijske hiše.
@ Pusti soncu v srce... @

djordjevic ::

Enim je pač jasno, da Maribor nima druge alternative kot nadaljnji razvoj športnega turizma v navezi z bogato trgovinsko ponudbo. Eni vidimo malo naprej. Trapasta, zaplankana večina pač ne. Bi pa bilo zanimivo videti komentarje, če bi tovrstno tekmovanje prirejala Ljubljana.
No grave is deep enough to keep us in chains.

SmeskoSnezak ::

Kar se mene tiče, ti povem komentar. Čestital bi jim! Da izbolšujejo ponudbo in turizem ter prepoznavnost Slovenije in njenih krajev. Itak pa je celi turistični sektor v Sloveniji treba mal na noge postavit. Za Maribor neke vem, da se "prebuja" :D
@ Pusti soncu v srce... @

Hardstyle ::

Ljubljana (beri Jankovič) je dala rdečo luč in to je to. Jankovič bi rad mel dva stadiona po 30k sedežev na tekmi pa se je v soboto zbralo rekordnih 700 gledalcev (vstopnine ni!) v Mariboru pa se zbere 3000tisoč gledalcev ob karti 10€! Ko so rezultati je vsak stadion premali, ko pa jih ni je treba stadion tud nekak vdrževat.

Glede univerzijade pa mislim, da je preveč politike zadaj. Če bi to blo v LJ sploh nebi blo dobenega medijskega vmešavanja oz. mešanje dreka. In vlada se ne more zgovarjat na recesijo, ker je ta denar bil že planiran v proračunu tako, da ni nobene "luknje" kakor rad reče minister za šolstvo - burek.

Mati ::

Poleg tega ob tej tako slavni luknji me zanima od kod potem najdejo denar za sofinanciranje Jankovićevih stadionov in džamije?

Ta vlada decentralizaciji resnično ni naklonjena. Mislim, da si z vsem sranjem kopljejo luknjo iz katere naenkrat več ne bodo vidli. Takrat bodo samo volilni lističi ljubljančanov premalo.

BALAST ::

Tud če Ljubljanski pa Mariborski župan zamenjata vloge, bo projekt univerzijada pravi cirkus.
Že ko bodo na vrsti prenove CEST in križišč bodo padale tožbe in odškodnine v vrednosti po stotine tisoč EUR in kot po sedaj znanih naukih iz večjih projektov na cesti-avtocesti (polomijah) zavlačevani v nedogled.
kaj šele pri Hotelih hostelih, študentskih blokih, zimskih napravah, reševalnih helikopterskih ekip...

Slovenija je premajhen lonec za vse te ribje čorbe. Preveč začimb in nič konkretnega za pod zob.

Prvo izključevanje golazni bi morali začeti pri POLITIKIH in JAVNI UPRAVI. Šele potem bo iz tega nastalo kaj hranljivega.

LuGi ::

Škoda denarja za-to bedarijo.

Karaya 52 ::

Nevoščljivost kaj pa drugega. Sem bil pred tednom na Voglu in kamorkoli sem prišel je bila to tema pogovora. Izgovorov miljavžnt. Žalostno, sicer pa sem nekaj takega od vlade tudi pričakoval. Kanglerju se bo verjetno spipalo, Maribor pa tako živi od turizma.

fosil ::

Se mi zdi smešno ob univerzijadi govorit o promociji.

Koliko vas je recimo že spremljalo pretekle univerzijade?
Ste gledal prenose? So sploh bili?
Sploh veste kje so bile pretekle univerzijade?
Morda kdo ve kje bo letošnja univerzijada?
Zna kdo naštet slovenske dobitnike medalj?

Bi rekel, da so zelo redki ljudje, ki znajo odgovorit na zgornja vprašanja.
Toliko o promociji.
Tako je!

djordjevic ::

Ja, sej. Zato pa itak najboljše, da vse odpovemo. Denar, ki ga bomo 'prišparali', pa porinimo v rit Istrabenzu in Pivovarju.
No grave is deep enough to keep us in chains.

USS Liberty ::

Če smo že dobili univerzijado v MB, je prav, da Slovenija to tudi korektno izpelje. Samo od tukaj naprej je pa treba Kanglerju jasno povedati, da je to razmeroma nepomembna prireditev in da to nikakor niso zimske olimpijske igre, predvsem pa to, da ta projekt nikakor ne sme postati megalomanska Kanglerijada, kjer bi se poleg univezijade na proračunski denar prilepile še razne lokalne pijavke in bi ogromne vsote denarja zmetali stran za neke stvari, zaradi katerih nas bo potem naslednjih 20 let bolela glava.

Treba je jasno dati papirje na mizo in javnosti povedati točne številke, koliko bo to državo stalo, saj doslej javnost ni dobila na vpogled točnih številk. Opleta se z različnimi vsotami. Kangler je nekaj govoril o 160 milijonih, pa potem o 100 milijonih, pa o nekih 40 milijonih, ki naj bi jih Slovenija dobila od EU za ta projekt, kar jaz močno dvomim.

Dejstvo je, da bo na koncu vse to morala plačati država in če univerzijada bo, za njo nikakor ne smemo porabiti več denarja, kot so ga porabili Italijani v Trbižu, kjer so projekt izpeljali uspešno in zelo racionalno.

Pa veliko je govora o gradnji skakalnic v Mariboru, kar se mi zdi čista neumnost, saj tam ni nobene tradicije, pa tudi klimatski pogoji so takšni, da bi bile te skakalnice pod naravnim snegom kakšna dva tedna na leto. Absolutna nacionalna prioriteta mora biti prenova Planice in potem lahko tudi skakalni del univerzijade izvedejo v Planici na prenovljenih skakalnicah.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

djordjevic ::

Načeloma je že dogovorjeno z mednarodnim organizacijskim odborom, da zaradi krize skoki niso obvezna disciplina, za drobitev univerzijade, kot so si to zamislili naši vrli velmožje z vrha vlade (Planica, Jesenice ...) pa FISU noče niti slišati. Kar je po premisleku povsem korektno in razumljivo. Mariborska univerzijada pomeni Maribor + Rogla + Ruše. Nič več.
No grave is deep enough to keep us in chains.

SmeskoSnezak ::

Skakalnice bi ble tam proti Rušam nekje. Sonce jih naj ne bi vidlo, razen zvečer. Če bo zima dokaj podobna letošnji, bodo razmere vrhunske.

Btw, se dosti vozim tam mimo, ko delajo ven iz mesta hitro cesto. Kvalitetna gradnja vsaj tak na uč. Ustavlo jih je izkopavanje nekih starih artefaktov, ki so jih našli tam, kjer bi naj stal rondo. Sicer bi hitra cesta že bla do tja verjetno končana, vključno z rondojem. Pa hvala bogu, da so to mestne ceste. Se opazi razlika med hitro cesto v mestu in od mesta naprej do Frama. Tak da ne jamrat o kvaliteti.

Zasneževanje ne bo problem. Ker se ogromno smučam, lahk povem, da so nabavli nove naprave. Podobne sem že opazil v Avstriji, mogoče je to nov model.

Cifre kolikor jaz vem so javne. Kangler je jasno izjavil v odmevih, da naj si ljudje malo preberejo kaj na to temo in ne slepo verjet medijem, ki vse napihujejo kot običajno!! In ja, so različne cifre, ker se gre za fazno gradnjo in se računa koliko bi naj prišla kaka faza. Suma sumarom bi naj bila maximalno 150mio, če sn prav razumel. Pa še to so rekli, da bo mogoče manša.

Opleta se z različnimi vsotami. Kangler je nekaj govoril o 160 milijonih, pa potem o 100 milijonih, pa o nekih 40 milijonih, ki naj bi jih Slovenija dobila od EU za ta projekt, kar jaz močno dvomim.

Zakaj dvomiš? Kangler hoče EU sredstva! To je izrecno omenil! Samo kot smo že rekli, folk je nevoščljiv pa si zmišluje neke bedarije! Samo da ne bi kaj dobrega ven nastalo, kaj?

Ja, tista "razdrobljenost" po celi Sloveniji je spet ena taka nevošljiva floskula politikov. Naj bodo rajš tiho pa naredijo kaj za svoj kraj!
@ Pusti soncu v srce... @

SmeskoSnezak ::

Če bi si vi sploh kaj prebrali, bi mogoče naleteli na tole.

Glavni viri financiranja bodo:
• lokalne skupnosti (10%),
• država, regija, Fundacija za šport (20%)
• evropski razvojni skladi (70%).


Zakaj se sploh še folk buni, ko pa bi radi več kot 50% dobili iz EU skladov? Medijsko napumpan folk, povrhu pa še nevoščljiv. :P
@ Pusti soncu v srce... @

PaX_MaN ::

Mariborska univerzijada pomeni Maribor + Rogla + Ruše. Nič več.

Pa Celje? A Gradec je tudi v Mariboru?

Zakaj se sploh še folk buni, ko pa bi radi več kot 50% dobili iz EU skladov?

Saj, radi bi. Dokler ga ne, je pa tako, kot da ga niso.

djordjevic ::

Pa Celje? A Gradec je tudi v Mariboru?

Opa, moja slaba. Poudariti sem sicer hotel, da gre za projekt štajerske univerze, ne pa ljubljanske.
No grave is deep enough to keep us in chains.

USS Liberty ::

Projekt zimskih olimpijskih iger bi bil za Slovenijo veliko bolj koristen kot univerzijada. Olimpijske igre bi nam poleg veliko športnih in turističnih objektov prinesle še velik dobiček, da ne govorimo, kakšno ogromno promocijo bi to imelo za Slovenijo…

Za ZOI pa ne bi kandidiral Bled, ampak glavno mesto Ljubljana, kot večji center, tako kot je bil prireditelj Torino in ne mali Sestriere. Najbolj oddaljeno prizorišče od LJ bi bila Planica, ki je oddaljena dobrih 80 km, kar za ZOI ni nič posebnega, saj recimo v Vancouverju so nekatera prizorišča oddaljena 130 km.

Prizorišča pa bi bila:
-Ljubljana - otvoritev in zaključek iger na novem stadionu v Stožicah
hokej (v novi dvorani za 10.000 v Stožicah)
umetnostno drsanje(v prenovljeni Hali Tivoli)
hitrostno drsanje (tukaj gre lahko za montažen začasen objekt)
-Jesenice - hokej (izgradnja nove hokejske dvorane za 6000 gledalcev)
-Pokljuka - biatlon(posodobitev obstoječega biatlonskega centra)
-Kranjska gora - alpsko smučanje (slalom, veleslalom), akrobatsko smučanje
-Planica - smučarski skoki, smučarski teki, nordijska kombinacija

Zgraditi bi morali še stezo za bob in pa smukaško progo...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

BALAST ::

Za olimpijske igre bi morali prvo zvečati aerodrom za 5x, šele potem pride na vrsto bob steza.

djordjevic ::

Koristno bi bilo oboje, samo jeba (za tiste goreče nasprotnike) je, da bi imela največ koristi od tega ožja in širša Štajerska. Now, we can't have that, can we? Logično in edino pravilno namreč je, da bi, recimo, za kandidaturo za zimske olimpijske igre stopila vsa Slovenija skupaj, ne glede na to, kje bi se posamezne discipline izvajale.
No grave is deep enough to keep us in chains.

bluefish ::

ne sanjajte o OI. Še Rusija, ki ima precejšen vpliv, je za lobiranje in kandidaturo zapravila tono denarja. Seveda pa se pri tem šele začne.

Nihče namreč ne pomisli, da je potrebno zgraditi dodatne športne objekte, renovirati stare, urediti cestne povezave, zrihtati nastanitvene kapacitete za športnike, obiskovalce, ves spremljevalni cirkus. To pa seveda pomeni kreditiranje v nebo.

Zaslužki seveda so, vendar pa ne verjamem, da pokrijejo celoten vložek - stavb namreč po koncu dogodka ni možno kar tako podreti ali pa vsakodnevno uporabljati, saj imajo še veliko večje in bolj športno podkovane države težave z ohranjanjem in zapolnitvijo.

SmeskoSnezak ::

Hmm... kakšna zanimiva ideja, bi kdo rekel. Jaz bi prej rekel hinavščina. (sarkazem) A še več denarja bi stran vrgel? Še večji projekt? Sploh imajo izkušnje s tako velikimi projekti? Bolje z malim začeti. Ne, ne. Vi bi najraje kar OI naredili, velik spektakel, zapravli še več denarja. Zanimivo, zelo zanimivo.

A zimska olimpiada pa ni promocija? Ja, ker če zdaj en % ljudi ne ve za to, to pomeni, da ne bi bila promocija?!? Ne bi imeli dobička? Poglej, koliko so kitajci zapravli in kakšne spektakularne zgradbe z high-tech idejami so naredili. Zapravli so ogromno denarja za to. Koliko imajo sedaj profita in več turizma zaradi tega? So rešili vremensko zagato ali ne? So nehali blokirati internetne strani?

Jaz vidim olimpiado kot lep začetek bolšega "lokalnega" turizma. Dobili bomo nove objekte, stari se bodo sanirali in izbolšali. Gre se večina za privatni kapital in privatniki vedno gledajo na kakovost! Športno udejstvovanje se bo povečalo, zanimanje bo naraslo. Tako kot se moraš za plavanje voziti poleti do morja, se lahko komot pripelješ na štajersko pozimi smučat (or whatsoever). In vsaj na tem delu se bodo zdaj zadeve pošlihtale v nulo!! Pri nas bodo končno uredili avtocestno infrastukturo za naslednje stoletje, bi lahko rekli. Pozitivnih stvari je še več.

In bolje, da če zaje****, da je nek manši projekt, kot pa velikanski OI, kjer se more še več ljudi uskladiti in še večji kompromisi delati. Če že zdaj tako štalo delajo okol tega. Še bolj sarkastično rečeno, bi se pobili, če bi delali OI.

Če bo projekt uspešen, pa se lahko kasneje prijavi še na OI, saj bomo kapacitete že imeli. In se bo dejansko manj denarja porabilo za gradnjo novih in sanacijo starih! In da bi bila promocija še večja, bi lahko več krajev imeli, dopolni tisti tvoj seznam še z Mariborom, Rušami, Celjem. No, vidiš. To pa je že bolj vrhunsko in profesionalno narejen načrt. In zakaj bi gradil smukaško progo, če je le-ta že v gradnji? Se vidi, kak ozko razmišljaš!

Btw, MB letališče se povečuje. Tu se spet vidi ozko razmišljanje, da bo Ljublana glavna! Zakaj pa ne bi še v MB pristajali?

Še ena cvetka je tisto o oddaljenosti. Ker je Slovenija tak velika kot Kanada, kajne, da bi mogli met vse oddaljeno po 100km? Jebelo sonce... Najbolše da še vključimo Hr, Ita, itd. pri naših OI, kajne? Kako razmišljajo eni... =))
@ Pusti soncu v srce... @

Mati ::

Ne Snežak, fora v tej naši državi je ta, da kar ni v LJ je brez veze in treba zminirat.
V kolikor pa LJ slučajno uspe pridobit kak projekt, pa se ne sprašuje o ceni, niti se ne piše o tem v medijih.
Poglej ljudje bi kar OI imeli v Ljubljani, pa čeprav stane organizacije ene ZOI krepko čez 1 milijardo EUR, pa najvišji hrib v okolice je Šmarna gora, ki v bistvu sploh ni gora, pač pa se samo tako imenuje, da deluje višja, kot je v resnici. ;)

Kot ste ugotovili, tipična slovenska fovšija s podporo sedanje vlade.

Kaj pa 34 mio, ki jih mislijo vrečt v Stoćice, ker Jankoviću kuzla v hrbet skače? A na to pa se ne bo nihče obregnil?

fosil ::

Tole je tipičen primer kako se da ljudi napumpat z lokal patriotizmom potem ko zmanjka pravih argumentov.
V politiki je vedno tako, če nimaš pravih argumentov pač uporabi nacionalizem.

Tako se sedaj govori samo o tem kako zlobni Ljubljančani ubogim Mariborčanom ne privoščijo tega dogodka.

Nihče pa ne odgovarja na sledeča vprašanja:

Kako to, da če je denarja od privatnih investitorjev, EU-ja in lokalnih skupnosti na pretek, organizatorji niso sposobni plačat niti začetnega milijona?
Angleži imajo glede tega dober pregovor, ki pravi: Put you money where your mouth is.

Kaj se bo dogajalo z objekti, ko bo zadeva končana? Kdo jih bo vzdrževal in kdo uporabljal? Skakalnice na primer, še v Planici propadajo, pa so redno v uporabi.

Kako to, da pri tem projektu govorimo samo o stroških? Športni dogodki so danes biznis in se da z njimi dobro zaslužit. Tukaj pa o tem ne govori nihče, morda zato ker je tale univerzijada komercialno čisto nezanimiva?

Kar se črpanja denarja iz EU-ja tiče pa vemo kako je. Danes je Slovenija neto plačnica v EU, ker ni sposobna pobrat vsega denarja. Le zakaj bi bilo tokrat kaj drugače?

Ampak seveda, namesto odgovarjat na ta vprašanja in še na mnoga druga je veliko lažje pumpat ljudi z lokal patriotizmom in govorit o fovšiji.
Tako je!

SmeskoSnezak ::

Ja, je za razmislit. Prejšni odgovor je bil v celoti sarkastičn, če nisi opazil! Z veseljem ti bom odgovoril na vprašanja, ko bom si kasneje vzel malce več časa in razmislil. ;)

Aja, pa preberi si spodnji del posta še enkrat, tisti je bolj resno mišljen. Mogoče boš našel kak odgovor na postavljeno vprašanje tam. ;)
@ Pusti soncu v srce... @

Mati ::

Tole je tipičen primer kako se da ljudi napumpat z lokal patriotizmom potem ko zmanjka pravih argumentov.
V politiki je vedno tako, če nimaš pravih argumentov pač uporabi nacionalizem.

Tako se sedaj govori samo o tem kako zlobni Ljubljančani ubogim Mariborčanom ne privoščijo tega dogodka.

Nihče pa ne odgovarja na sledeča vprašanja:

Kako to, da če je denarja od privatnih investitorjev, EU-ja in lokalnih skupnosti na pretek, organizatorji niso sposobni plačat niti začetnega milijona?
Angleži imajo glede tega dober pregovor, ki pravi: Put you money where your mouth is.

Kaj se bo dogajalo z objekti, ko bo zadeva končana? Kdo jih bo vzdrževal in kdo uporabljal? Skakalnice na primer, še v Planici propadajo, pa so redno v uporabi.

Kako to, da pri tem projektu govorimo samo o stroških? Športni dogodki so danes biznis in se da z njimi dobro zaslužit. Tukaj pa o tem ne govori nihče, morda zato ker je tale univerzijada komercialno čisto nezanimiva?

Kar se črpanja denarja iz EU-ja tiče pa vemo kako je. Danes je Slovenija neto plačnica v EU, ker ni sposobna pobrat vsega denarja. Le zakaj bi bilo tokrat kaj drugače?

Ampak seveda, namesto odgovarjat na ta vprašanja in še na mnoga druga je veliko lažje pumpat ljudi z lokal patriotizmom in govorit o fovšiji.


Fosil, poglej nihče ne govori čez hufobne ljubljančane, ker oni imajo prav malo pri tem, niti se nobenega nič ne vpraša. Gre za to, da vlada odkrito preferira glavno mesto in s tem ustvarja centralizacijo, ki pa je smrt za ostale regije, saj nimajo niti možnosti se enakomerno razvijati.

Trenutna vlada je pač ostanek komunizma, kjer se je že vedno preferiralo neke centreala Moskva, Minsk, Sofija, Beograd....in to kar trenutno počne vlada, da za vsak jeben euro, ki ga je treba vložit izven centra zažene celo medijsko industrijo, ko pa je treba poplačat izbrisane, sofinancirat džamije, pomagat Jankoviću pri Stožicah, to pa pometa pod preprogo in naj ostane vsem skrito.

V kolikor se je prejšnja vlada opredelila, da Slovenija želi izvesti univerzijado, je prav da se jo zdaj izpelje, kot je bilo načrtovano, pa čeprav se je medtem oblast menjala. Še vedno zaenkrat živimo v isti državi, vsi prispevamo v isto malho in prav je, da imamo vsi enako možnost iz nje črpati, ne pa samo ljubljanski projekti. Navsezadnje Ljubljane ni za eno zanikrno zahodno predmestje.

fosil ::

Evo, to je točno to o čemer govorim.

Jaz govorim o univerzijadi. Ti pa govoriš o komunistih, džamiji, Jankoviču...

In točno to je značilno za slabo pripravljene projekte. Ko začnemo govorit o konkretnih zadevah in ko se začnejo postavljat konkretna vprašanja, se začne govorit o temah, ki s samim projektom nimajo veze.

To je čisto metanje peska v oči in kaže na to, da vse skupaj stoji na trhlih temeljih.

In vsak, ki si drzne povzdignit glas proti ali reči, da je zadeva zastavljena preveč megalomansko, je seveda tako označen za anti-štajerca, komunista, fovšlivca in podobno.
Tako je!

KandazaR ::

Jaz sem pa vedno imel občutek da se je ravno v jugi (razen politike) dogajalo vse decentralizirano. Dobesedno tovarna v vsako slovensko vas (čeprav to ni bilo smislno). No pa pustmo to. On topic. Od turizma tud ni nevem kolk denarja. Pač pride v intervalih. Maribor sem pa osebno vedno imel za industrijsko prestolnico slovenije (pa s tem ne mislim samo težke). Škoda, da je ta naslov zgubila preko namerno propadlih podjetij (tam...). In ja ta denar bi bilo bolj pametno vložiti v npr kak raziskovalni inštitut v mariboru po zgledu jožef štefan.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

djordjevic ::

Največja žalost pri vsem skupaj je, da mnoga podjetja zdaj zgledno poslujejo - in glej, ga, zlomka - s povsem enakimi naročniki kot pred stečaji, le da je bila takrat upravnik cele firme država, zdaj pa razkosano vodi v bolj ali manj enakem obsegu pet privatnikov. Nenamerno uničenje podjetij my ass.
No grave is deep enough to keep us in chains.

USS Liberty ::

Jaz nisem iz LJ, sem z gorenjskega in imam enak odnos tako do LJ kot do MB, tako da meni ni treba podtikat nekakšnega ljubljanskega antištajerstva.

Na gorenjskem bi tudi recimo komot izpeljali univerzijado, nekaj takšnega kot je priredil Trbiž v Italiji, pa tudi cele zimske olimpijske igre bi se dalo na gorenjskem narediti, če bi le bilo malo več poguma in podjetniškega duha...

Kar se pa tiče Maribora, pa univerzijada naj bo in jo podpiram. Kot država si pa sedaj nikakor ne smemo privoščiti blamaže, da bi potem, ko so nam zaupali to prireditev, vse skupaj odpovedali. V prejšnjih postih sem hotel nakazati predvsem to, da univerzijada za razliko od zimskih olimp. iger komercialno zelo malo prinese, saj je medijsko povsem nezanimiva. Kjer pa v športu ni velikih medijev, tam tudi ni denarja. Ker pa se bomo morali pri univerzijadi zanesti predvsem na lastne javne vire, je zato je treba biti pri projektu racionalen in realen.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

saj vlada je predlagala, da bi zmanjšali predvideni proračun, pa se je prah že začel vzdigovati. Ne vem sicer, kdo je v eter splavil cifro 300M, vendar bi stvar verjetno brez problema izpeljali s četrtino tega. Saj ni mus, da obnovimo in zgradimo še n kilometrov (avto)cest, nekaj obveznega flikanja in je.

BALAST ::

djordjevic to ne bo čisto držalo, prej je velik del gospodarstva stal na sekundarnih področjih, sedaj se pa vse premika na terciarne in proizvodnja že dolgo časa upada v sloveniji.
Ko je bila stvar v državnih rokah je imelo več ljudi zaposlitev in tudi večja mesta so zaradi tega dobila obliko. Sedaj ko pa je že veliko privatiziranih sektorjev se pa le ti obnašajo kot lobiji oz oligarhi. Prej je imela država boljši pregled nad uvozom izvozom, ko pa je napočila ekonomska kriza, so se trudili da presedlajo na kakšne druge vire zaslužka (kot panoga - ne kot nelegalno prekupčevanje)
Sedaj se ša vsi obračajo na pomoč države pa odpustke, pa čeprav so privatizirane inštitucije.

No da še malce na univerziado navežem. Ko bo recimo 10% investicije položenih na mizo bodo prvo oligarhi priskočil na pomoč in bodo radi dajali nasvete (nekakšno politiziranje) in iz vsega bo nastal še kak hujši prepir ali celo referendum) Prej ko je bila pa Jugoslavija, bi se pa zagotovo te faze jemanja denarja znebili in takih krvosesih pijavk kot so privat podjetja, do nedavnega še poznali niso.

Sedaj se pa kaže vse v luči tega privatniškega trenda, da na kogarkoli tleh stojiš plačaš zasluge vsem ljudjem, ki so pred teboj stali na teh tleh. Pa čeprav je samo domnevano (koliko jih je šlo mimo) plačali bomo davkoplačevalci do zadnjega. Ni ga politika, ki ne bi izkoriščal voljo ljudstva in njegovega denarja.

Zato je ta univerzijada že v samem začetku zelo velika črna luknja pomežana z prevarami in zločini.

djordjevic ::

Ne, ne, saj ne trdim, da je v MB sploh perspektiva furat velika proizvodna podjetja. Ni. Če ne drugega, že zato, ker nimamo lastne delovne sile in jo na veliko uvažamo. Pravim samo, da bi določene firme očitno _lahko bile_ preživele, pa je bilo nekomu v interesu, da se jih lepo spravi v stečaj, stečajni upravitelji pokasirajo mastne pare, dotične firme pa odkupijo privatniki za bakšiš. In danes z njimi poslujejo prav tako lukrativno kot poprej država. :) Kje je mariborska perspektiva, sem zapisal že v enem od prvih postov. :)
No grave is deep enough to keep us in chains.

BALAST ::

Ja s tem pojasnilom se pa strinjam, edino kar dvomim, da stečajni upravitelj deluje v bolj lastno korist kot korist države. Saj bo tudi on plačan z delom izkupička ki ga prigara za državo.
V ozir da eno dobro delo še ne pomeni rešitve.

paljer ::

Prvič, če hočeš priti do evropskih sredstev za infrastrukturni projekt, moraš najprej zgraditi te objekte in poravnati račune izvajalcem, šele na podlagi plačanih računov se odobri oziroma zavrne evropsko pomoč. Kar pomeni, da je potrebno projekt najprej financirati s svojega (pro)računa, kar pomeni vsaj kratkoročno zadolževanje, kar vsekakor ni dobro.
Drugič, še nikoli nisem slišal za univerzijado, menim da zanjo ni slišalo več kot 95 % ljudi. Torej, o kakšni promociji govorimo tle. Nehajte že ta slovenski šport poveličevati kot nekakšen promotor države v svetu, kar vsekako ni.
Tretjič, objekti bi bili po tem dogodku slabo zasedeni, 3/4 leta prazni, kar bi še dodatno povečevalo stroške v prihodnje.
Skratka, popolnoma zgrešen projekt, ki bi ga morali brez dvoma takoj preklicati.

Mati ::

Sam se spomnim univerzijade v Zagrebu, ne vem več katerega leta, ker sem bil še froc, vendar mi je ostalo v spominu kak veledogodek se je takrat naredil iz te univerzijade.
Sedaj pa naj bi naenkrat bila univerzijada najslabše, kar ima šport na tem planetu sploh ponuditi?
Smells like dead fish to me!

V končni fazi ima univerzijada velik marketinški potencial, saj se bo tukaj družilo na tisoče mladih športnikov, ki se bodo sigurno še vrnili.

Ne vem zakaj je potrebno takoj minirat vsak projekt, preden ga sploh izpeljemo?

Jaz se tudi ne spomnim več nosilcev medalj iz zadnjih ZOI, ampak vseeno ne bi bil proti če bi Slovenija dobila to čast prirediti igre.

djordjevic ::

Skratka, popolnoma zgrešen projekt, ki bi ga morali brez dvoma takoj preklicati.

Upam, da ne bo tebe nihče relevanten vprašal za mnenje.
No grave is deep enough to keep us in chains.

solatko ::

Kruha in iger - preizkušen recept za slabo socialno situacijo.

Hardstyle ::

Nihče pa ne odgovarja na sledeča vprašanja:


Kako to, da če je denarja od privatnih investitorjev, EU-ja in lokalnih skupnosti na pretek, organizatorji niso sposobni plačat niti začetnega milijona?
Angleži imajo glede tega dober pregovor, ki pravi: Put you money where your mouth is.


Privatni investitorji bi vlagali v objekte (hotele,apartmaje,opremo itd.). EU sredstva lahko dobiš šele, ko imaš vsa gradbena dovoljenja. Lokalne skupnosti bi plačale zemljišča,gradbena dovoljenja ipd. Plačati je treba 3 milijone in ne enega.

Kaj se bo dogajalo z objekti, ko bo zadeva končana? Kdo jih bo vzdrževal in kdo uporabljal? Skakalnice na primer, še v Planici propadajo, pa so redno v uporabi.


Hoteli,apartmaji se bodo koristili v turistične namene saj bodo vsi v sklopu pohorja ostalo pa bo študentsko naselje (bloki). Ledena dvorana se uporablja čez vso leto. Planica je v redni uporabi? Od kdaj je 1 tekma na leto redna uporaba? Poglej si ta članek in bodi pozoren na datum izdaje ČLANEK (slika na shrani.si). Da bi uspeli povezat zlato lisico in smučarske skoke pa je zmagovalna kombinacija. Ta vikend skoki naslednji vikend zlata lisica.

Kako to, da pri tem projektu govorimo samo o stroških? Športni dogodki so danes biznis in se da z njimi dobro zaslužit. Tukaj pa o tem ne govori nihče, morda zato ker je tale univerzijada komercialno čisto nezanimiva?


Ker je ti še nisi videl še ne pomeni, da je komercialno nezanimiva.


Kar se črpanja denarja iz EU-ja tiče pa vemo kako je. Danes je Slovenija neto plačnica v EU, ker ni sposobna pobrat vsega denarja. Le zakaj bi bilo tokrat kaj drugače?


Zakaj pa tokrat nebi bli uspešni? Če prej nismo bli to pomeni, da moremo odnehat oz. da je neuspeh zagotovljen?


Ampak seveda, namesto odgovarjat na ta vprašanja in še na mnoga druga je veliko lažje pumpat ljudi z lokal patriotizmom in govorit o fovšiji.



Jankovič bi zgradil 2 stadion po 30tisoč sedežev med tem ko je sedaj na tekmah po 500gledalcev (v tem krogu celo 700). Si se vprašal kdo bo vzdrževal taka objekta oz. če sta sploh potrebna dva? Verjetno ne. Pozabil si tudi KDO bo sofinanciral ta DVA objetka - država! V LJ bo država sofinancirala DVA stadiona med tem ko za MB ne da xyz€ za dokončanje LV(hvala g. Zveru za vsaj del sofinanciranja).

Za planico je namenjenih 40milijonov €!!! V Mariboru pa bi dve (tri?) skakalnici/e stale 9milijonov€ pa je to preveč za državo!

Pa sem ti odgovoril.

USS Liberty ::

>>>>>>>Sam se spomnim univerzijade v Zagrebu, ne vem več katerega leta, ker sem bil še froc, vendar mi je ostalo v spominu kak veledogodek se je takrat naredil iz te univerzijade.

Tudi jaz se spominjam univerzijade v Zagrebu, samo to je zato, ker je bila ta stvar takrat v naši domači državi, pa je bilo veliko pompa o tem, izven Jugoslavije se pa ni nihče zanimal za to prireditev v Zagrebu. Spominjam se, da je takrat Sovjetska zveza v Zagreb na nogometni turnir poslala mladinsko ekipo Žalgirisa, Jugoslavija pa je igrala proti njim s svojimi profiji s Pančevim na čelu.

Univerzijada pač ni nikakršen atraktiven športni veledogodek, to je dejstvo. Kdo pa recimo pri nas ve, da je bila po Zagrebu naslednja univerzijada leta 89 v Duisburgu. Jaz sem moral googlat, da sem to izvedel. Zimske Univerijade so pa še veliko manj medijsko atraktivne od poletnih.

Svetovna prvenstva v alpskih in nordijskih disciplinah ter biatlonu so veliko več vredna in medijsko pokrita, kot je pa zimska univerzijada. Sloveniji bi za njeno promocijo veliko več pomagalo, če bi ji enkrat recimo uspelo prirediti svetovno prvenstvo v alpskih ali pa nordijskih disciplinah.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

SmeskoSnezak ::

A vi nekateri, ko smatrate univerzijado za manjvredno športno udejstvovanje se sploh poslušate? A ste mogoče naredili statistiko? Vprašali več kot 1000 ljudi, kaj o tej zadevi? Če niste, dajte nehat glumit norca. Zaradi vašega subjektivnega mnenja se ne bo odreklu enemu dobremu projektu!

Univerzijada je čist kul zadevščina. Je za mlade in perspektivne športnike! Če bodo ti videli Slovenijo, njene lepote in dobro urejene športne površine, se bodo z veseljem vračali. In ti bodo glas širili. A mladi športniki niso vredni naše univerzijade ali kako? Zakaj pa bi bli vrhunski športniki vredni kaj več potemtakem? Če se že zatira mlade...(vrhunski bi si rekli:glej tote bedake, univerzijado so skenslali, pa so se večkrat potegovali za izvedbo... bomo kar bojkotirali ZOI, če so tak nesposobni) daj se enkrat po buči pa začni razmišlat!

(to je skor tak, ko eni sprašujejo, zakaj sploh delajo to zlato liscio, itak se zmeče vun nevemkolko denarja. naj jo rajš sploh več ne prirejajo)

Ko bi kasneje priredili ZOI, bi ljudje prišli v še večjem številu kot sicer, saj bi imeli "izkušnje" že od prej. Od kod? Od univerzijade!

Si kje videl da so takoj priredili ZOI ali pa POI, kar tako iz zabave? Da si je ena država, ki še ni priredila čist nič, ni imela nobene pametne infrastukture, itd. rekla:Mi bomo pa naredli kar OI. Čeprav nimamo čist nič pojma, mi bomo to naredli!

Dajte nehat zabavat samega sebe pa nas.
@ Pusti soncu v srce... @

Zgodovina sprememb…

««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Andrej Fištravec

Oddelek: Loža
224488 (3626) Karaya 52
»

Maribor Beda od mesta? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15230535 (25947) RockyS
»

Kaj bi se zgodilio, če bi se del Slovenije želel priključiti sosednji državi? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16323211 (19470) Karaya 52

Jankovicu je dolgcas (strani: 1 2 3 429 30 31 32 )

Oddelek: Loža
1584213758 (181821) Pšenični

Več podobnih tem