» »

Debian Gnu/Linux kot workstation

Debian Gnu/Linux kot workstation

««
17 / 40
»»

r5r ::

Muci me FTP povezava iz odjemalca na server, server ima odprt TCP port 21. Na server se povezem iz Debian s pomocjo programa ftp, ncftp, gftp in stvar noce delovati mogoce zaradi pasivnega protokola(sam ne vem kaj je to). Na strezniku je instaliran vsftpd, ampak ne deluje tudi ce namestim proftpd. Napaka se pojavlja samo kadar dostopam do steznika iz kiste, ki jo varuje enostaven pozarni zid(dovoli vse povezave iz pc in nazaj do pc; od drugih v pc pa ne -- Primoz style firewall ... tnt.aufbix.org)

Mogoce bi bilo treba preklopiti na aktivni prenos. Zal firewall mora ostati .
And it makes me wonder.

Gandalfar ::

da bi v kaksno dokumentacijo pogledu si ze razmisljal?

stran na www.proftpd.org

Atos ::

prejšnji post r5r

Sid je unstable verzija in tam niso vsi paketki prevedeni. Tako da s prehodom na sid ne boš nič naredo.

Moraš iti na sarge. To je testing. Tam je KDE 3.2.3

Woody pa je stable, ampak tam maš komaj KDE 2.2

Tak jaz to razumem.

jaz imam iz unstabla ze 3.3 sam nekateri pravijo, da se jim ne uspe namestiti. Pa trenutno ne utegnem raziskati kater dependency ni vredu

Ko se uspesno povezem na vsftpd, napisem ls in zadeva preide v passive mode, kako ostati na active, client je ftp. Gledal sem google in vrsto strani, vendar na nobeni ni napisano kako omogociti aktivni prenos.

Ali obstaja se kak druga moznost prenosa "vecjih" datotek, ce je server linux.
And it makes me wonder.

hruske ::

man ftp pa si preberi?

Uspelo mi je, za prenos sem uporabil kar ssh.
Zdaj pa me zanima katere boljse akcijske igre se splaca igrati na sistemu (gonilnik: aty128fb, Ati Rage 128 32MB). Trenutno igram SuperTux, TuxRacer, Tux Kart, Enemy Territory. ;)
And it makes me wonder.

Atos ::

Nekje stakni cedego (WineX) pa bo ti večina windows špilov šla tudi na Debianu.

kihc ::

Jaz pa se zdaj za konec počitnic spravljam naložit debiana za "normalno" uporabo (se pravi poleg windowsov), pa me samo neki zanima -- a se mi Lilo sam skonfigurira da potem ob bootu lahko izbiram med windows in linux ali moram kaj posebi nardit?
x

prvic zna, ja. :)

vcasih je problem kasneje pri nadgradnji kernelov.

mhm, problemi cist na zacetku - mam integrirano mrezno - nforce2 chipset in ne najdem podpore med moduli. Obstaja kakšna druga možnost kot da zadevo snamem z nvidijine strani? Namreč sem sredi installa in ne morem dostopat do neta.
x

CCfly ::

modprobe forcedeth bi moral zadostovati, če imaš prevedenega.

nope, forcedetha-a ne najde :/ Še kakšen predlog?
x

Imaš izvorno kodo od jedra na disku ?

Ne, kolikor vem je ni, pa tud če bi jo imel mi nepomaga dost, ker nimam še nameščenih orodij za komapjlanje.

Zdaj razmišljam da bi kernel naredu na enmu drugmu računalniku in ga potem nekako prinesu sem, samo mi ni še povsem jasno kako bom to izvedel ...
x

ce mi das .config file pa poves tocno katero jedro zelis ti ga jaz prevedem in ti dam debe nekam online

drugace pa, ce imas dostop do enga debiana s temi orodji (recimo zadnji stl .. sam to je tko, za probat in upat na najboljse.. nisem se probu kompajlat kernela v njem)

reces samo:

cd /usr/src/linux
make menuconfig
make-kpkg kernel_image

in ti izpljune v /usr/src .deb paketek z jedrom, ki ga samo namestis z dpkg -i in ti sam popravi lilo ali pa grub. Ti moras sam se kisto resetirat.

Ja zej kernel mam narejen, (če bo delal bomo vidl), samo zdej ga neznam prenest iz ene particije na drugo.

Mam ga na hda5 (fat32), ki pa jo neznam mountat (upam da se tako reče?). V /etc/fstab sem dodal eno vrstico, samo pol mi ob ukazu mount -a napiše da mount point ne obstaja. Kako ga naredim?
x

CaqKa ::

naredi recimo
md /mnt/hda5
pa v fstabu daj da bo /mnt/hda5 kazal na /dev/hda5
potem pa samo daš mount /mnt/hda5

md ? bash: md: command not found
x

mkdir je mislil

HellRaiseR ::

Moj problem y debianom se nanasa na xmms in sicer zvok dela vendar, pa mi noce zmanjsevati glasnosti(ta je vedno na 100%), ce pa xmms pozenem kot root potem stvar dela. Kasna ideja zakaj?

Uporabnik nima dovoljenj za spreminjanje glasnosti. Pri gentooju bi bilo dovolj, da uporabnika dodaš v skupino audio (etc/group).

uporabnik ima dovoljenj. Pomojem ima c-media zvocno, ki ne zna voluma rihtat, ker ni dovolj speficikacij na voljo.

Odlično. Predvidevam da gre za skrivnosti, razkritje katerih bi spremenilo naš pogled na svet in uničilo našo civilizacijo.

PS: pod vplivom člankov o ATI-ju
PS2: saj ste hoteli vedeti :)

Em, da malo vec povem. S tem sem se dosti ukvarjal, ker imam tudi sam maticno na kateri je AC97 zvocna.. bolj natancno cmedia pa pol ena cifra.

Izkaze se, da zadeva sicer dela z also ampak volume control jim nikako ni uspelo zrihtat. Sem kr nekaj googlal in je dost depresivno dogajanje. Po tem sem obupal in si dal SB Live! notr.

Se bom cez pol leta ponovno k temu problemu vrnil.

Eh sem ze pogruntal problem je bil z dovoljenji za /dev/mixer :D

Se eno vprasanje mam in sicer me muci avtomaticni logout po casu okoli 10min... Avtomaticni logout bi rad izkljucil pa ne vem kje.

pingec ::

Pa še jest neki vprašam: Kako nej instaliram ta debian package na SATA disk? ker avtomatsko ga ne prepozna, na googlu je kr dost na to temo napisanga, sam v slovenscini bi blo se bols :D.
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

ker d-i si pa probal?

unga k si ti dal link v prvem postu.

Sem zdej posodobu prvo stran. Probi tega.. je ene dve leti novejsi :)

nov d-i installer

:D hehe ql sej sm tud jst najdu na googlu neki tazga sam k je tolk direktorijev pol da se zgubim 8-O

Najlepsa hvala.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pingec ()

Hm se nekaj ce instaliram debian na isti disk kot so winsi, a morm nardit prej nove particije še za linux al lahk med instalation setup to porihtam?

pametno je, da si naredis toliko PRAZNEGA placa kot mislis odstopit linuxu.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

iso2000 ::

Tudi jaz sem uspešno namestil Debian Sid-a po navodilih, imam pa seveda nekaj težav, pri rešitvi katerih vas prosim za pomoč. RAčunalnik je povezan preko routerja na net in jaz bi sedaj rad imel statičen ip, oz. bi ga določil v Debianu in pod tem ip.jem bi imel ta računalnik. Sedaj mi router pač dodeli ip. Kako in kje spremeniti, da bom ob zagonu imel že določen ip in ga sistem ne bo poskušal dobiti od routerja? Drugo vprašanje je pa inštalacija Jave. Na Sun-ovi strani nisem našel nič pametnega.
Hvala!

mene pa zanima v tasksel ce imam v sources.list unstable mi ne ponudi desktopa če pa dam mirror za stable pa mi ponudi da pobere desktop sam pol napise aptitude failed a kdo ve zakaj oz kaj nej popravim?

Ne vem če ti bo kaj pomagalo, jaz sem se zadeve lotil na drugačen način. Ko ti da na izbiro inštalacijo paketov nisem izbral nič. Potem pa sem x-e dobil s pomočjo apt-a. Ukaz: apt-get install x-window-system-core

Nato sem sledil navodilom, kot jih je na prvi strani napisal avtor te teme. In mi je lepo namestilo KDE 3.3

lp

iso, za tvojo tezavo si oglej "man interfaces" in potem ustrezno uredi /etc/network/interfaces

Hvala za namig! Sem nastavil in deluje:)
LP

No jaz sem si zdaj končno spet imel čas za tole in sem po Ganadalfarjevih navodilih uspel zamnajat kernel tako, da net dela bp ...

Zdaj pa sem ostal pri nameščanju namizja, in sicer bi enkrat za spremembo probal inštalirat Gnome, samo nevem katero verzijo in kako, ker apt search izpljune en kup zadev, nimam pa pojma katera bi bila prava?

Aja Debian je unstable.
x

Skrat ::

Osnovo za gnome imas v paketku gnome-core
Free software is a matter of liberty, not price.

Phoebus ::

Še bolj pa priporočam samo "apt-get install gnome" ker deluje in naloži vse kar je treba, vključno z appleti ipd.

hmm, ja zdej sem probal prvo varianto zadeva sicer deluje samo ne povsem -- meče razne error pop-upe (nekaj v zvezi z x-serverjem), pa recimo firefox se mi ne zažene, medtem ko mozilla 1.7 deluje b.p.

Bom najverjetneje jutri naredu še en frišen install, ker najbrž imam vso zadevo nekoliko zbrkljano.
x

zadevo probi pognat iz konzole, recimo meni zdaj po sveži namestitvi ni deloval xmms, ce pa ga v konzoli pozenes, ti izpise, da ga moti libmikmod.so ki ga potem zacasno premaknes v /root in ponovno probas pognat xmms, pa vidis da dela. :)

mogoče kdo ve kko se znebiš tistih grozno malih črk pri gtk1.2?

eto sm ze najdu: tole dela zame:
Re: non trival problem with gtk1 and font size on SID

Zelo v redu. :E

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

Gandalfar: Glede na to da ponujas kernele, bi jaz rabu enga. Sam sem se mucil, pa ni delu (lahk da se je narobe instaliru). Zal nimam config fajla, vem pa katero strojno opremo mam:
lspci:

0000:00:00.0 Host bridge: Intel Corp. 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (rev 03)
0000:00:01.0 PCI bridge: Intel Corp. 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX AGP bridge (rev 03)
0000:00:07.0 ISA bridge: Intel Corp. 82371AB/EB/MB PIIX4 ISA (rev 02)
0000:00:07.1 IDE interface: Intel Corp. 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01)
0000:00:07.2 USB Controller: Intel Corp. 82371AB/EB/MB PIIX4 USB (rev 01)
0000:00:07.3 Bridge: Intel Corp. 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 02)
0000:00:10.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
0000:01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc 3D Rage Pro AGP 1X/2X (rev 5c)

Notri je eden Pentium 2 procesor z 128 MB rama. Pa gor bi laufal KDE, pa ce lahko dodas iptables. USB, FW ni potreben.
And it makes me wonder.

A debianov kernel ti ne dela?

Daedalus ::

Pomoje ga zeza custom kernel:D Meni je prvič ratalo skompajlt svoj kernel po treh poskusih in obilici preklinjanja. Pol sem pa še enkrat, res pazljivo prebral tole.

Zdaj pa veselo na delo;)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

3h poskusih? Jaz sem ga v enem vikendu naredu okrog 20x :D :D :D
x

V Kcontrolu mi ne uspe nastaviti slovenski razpored tipk. To se je zgodilo ko sem skompajlu svoj kernel, kaj moram se dodati v kernel, da bo delovalo. ;(
And it makes me wonder.
««
17 / 40
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1107344613 (2500) polozweii
»

Python - pošlji aplikacijo na server

Oddelek: Programiranje
201568 (803) HotBurek
»

Debian in iptables

171688 (1410) karafeka
»

X window na Debianu mi ne dela

91395 (1314) roscha
»

Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

53034823 (22364) Trubadur

Več podobnih tem