» »

Debian Gnu/Linux kot workstation

Debian Gnu/Linux kot workstation

««
15 / 40
»»

dr. Jst ::

Uspel sem ugotovit tolko, da bi to lahko blo ker se model tipkovnice v XF86Config-4 fajlu in Gnomeu ne ujemata. Problem pa je, da v nastavitvah ne morem izbrat svoje tipkovnice. Probal sem tudi v GConf editorju pa ne pomaga. Tak da dvomim da bo kakšen popravek za to.

Gandalfar ::

xsetxbmap je imel napako vceraj. Danes se enkrat xlibs updejtat oz. cele X11.

gnome se zmeraj uletava v unstable ampak pocasi bo ze zadeva cemu podobna :)

hruske ::

ja, osnova 2.6 men ze dela.. sam je se zmer mal tk...
hm... katere xlibs updejtat?

aja, a je debian zacel podpisovat pakete?

novi apt-get ima podporo za podpisovanje, ja

še en problem imam. Fonti c nekaterih programih so obpuno grdi(xmms(sem ga zaenjal z bmp-jem), xcdroast...). Probal sem porihtat z gtk-theme-switch, ampak ne pomaga. V theme switcherju se fonti spremenijo(tam že na za začetku niso grdi), ampak drugje pa ne.

Slika:

dodano: problem se ni pojavil pri Gnome2.6, ampak je obstajal že prej pri 2.4.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dr. Jst ()

moj_nick ::

V xmms lahko spremeniš fonte, drugje pa uporabljaj QT aplikacije.

Ne vem, zakaj nekateri uporabljajo KDE in GTK aplikacije in obratno.
110111001001010001010000

pri xmms so fonti grdi v maniju za nastavitve. Tistih fontov se pa v njem ne da urejat.

to je krivda programerjev, ker imajo sprogramirano v stari graficni knjiznici. reci jim, da bi rad lepse menije.

mi je prov vseeno kako lepo so meniji. Hočem samo da bom lahko prebral kar je napisano.

xcdroast se mi zdi da se ne razvija kej prevec intenzivno..

Ja, lahko si pa inštaliraš Gnome in v Control centru nastaviš fonte, ampak je malo nesmiselno inštalirat celoten desktop environment, da boš imel lepe fonte, ko pa lahko uporabljaš QT aplikacije (za writanje npr. k3b).
110111001001010001010000

babylon9 ::

no folk za resno delo izberite sarge installation net iso 100mb nadaljujte pa z testing debianom naprej ..

pa eno vprašanje je možnost dat uporabniku enmu pravice za mount brez da postane super user ali da te ne vpises
v fstab ampak napises svojo skripto.

r5r ::

slo bi z sudo ...
nisem se s tem ukvarju pa ne vem, mogoce bi lahko drugi pomagal
And it makes me wonder.

Gwanaroth ::

apt-get install sudo

in nato v /etc/sudoers dodaj:
user ALL=(ALL) ALL

..pa bo mel user pravice roota brez vednosti root passa.

Za izvrsit ukaz kot root, bo nato pognal "sudo root_ukaz"..

..ali v tvojem primeru: "sudo mount /dev/hdX /foo/bar", nakar bo promptan se 1x po user passu.

LP.
Lights often keep secret hypnosis..

man sudo

mas tud parameter, da mu das sudo pravice samo do mounta

medjugorje-si ::

Eno vprasanje: x11 od x.org in XFree86.org sta dva podobna si grafična umesnika. X11 naj bi nadomestil oziroma nadomesca XFree86(Ker je spremenil iz free na placljivi). Pri Fedori je ze X11, kako je s tem pri Debianu ali ga je kdo izprobal in kako se ga namesti...

Hvala
Herman
www.medjugorje-si.org

Kot koncni uporabnik ne bos opazil dovolj sprememb, da bi se ti splacalo preiti. Debian itak vkljucuje najboljse patche v svojo drevo.

medjugorje-si ::

To itak vem da Debian ima dobre pache, vendar me bolj zanima kako je z X11 na Debianu, si je kdo naložu, je imel kake probleme, ko si je kompajlau nov sistem, da je izbral X11 nemesto XFree86.

Hvala za odgovor
Herman
www.medjugorje-si.org

Sahel ::

Zivjo mene pa zanima, kako vklopiti bus mastering za AGP in host bridge. V navodilih od DRI-ja je neka skripta, ki ne deluje najbolje... ne nastavi vredodnosti registra...
DRI naj bi bil ze tko al tko v xfree-ju. Mam pa Voodoo-ja 3 3500 TV. In bi rad vklopu DRI. Distro->Slackware. Plata ABIT BE6-II. Glede na navodila moram samo se bus mastering nastimat... in to naj bi bilo to.
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

Atos ::

OK. Sem se sam tudi odločil, da bom inštaliral stvar vendar imam problem. Ko pridem do namestitve discover programa in ga uspešno tudi namestim mi, ko ga poženem, javi, da ne more pisati v datoteko libcury.so.2 (ne vem točno če je tako ime), ker ne obstaja. Prosim za nasvete.

morda si izbral malo neroden čas za instalacijo, ker je marsikater paket pokvarjen, npr. samba in gpdf, ker se navezujeta na eno knjižnico, ki je ni. žal. :(

tud men je crknu en pomemben program ker sem očitno nadgradil en paket, s katerim ni kompatibilen. predvidevam, da so to posledice tega, da je gnome 2.6 na poti v unstable. :\

mah, un libcupsys je foo..

jaz resujem tako, da stvari iz testinga namescam

boogoo ::

mah ja meni je tudi zaradi libcupsys, k3b-ja odinštaliralo :(. Samo sem ga pol iz lokalnega cacha z dpkg inštaliral, pa je nekaj spet jamral glede libcupsys, dela pa vseeno. Samo apt-get mi ga hoče odinštalirat.

Razmišljam da bi eno mašino dal na testing, kaj so paketi dosti starejši od tistih v unstable?

boogoo: ene 10-15 dni..

jz sm pa drugačen pristop ubral... deb vrstico v /etc/apt/sources.list imam na unstable, deb-src pa na testing. Pa uporabljas unstable, samo kar ne dela namestis iz testing z ukazom "apt-get -b source paket"

a ni lazje rect:

apt-get install blah/testing

? :)

ni tojk vznemirljivo a bo skompajlu al ne ;)

kako usposobit ripanje cd-jev v konzoli

# apt-get install vorbis-tools lame eject
# apt-get install abcde cdda2wav cdparanoia

ker po namestitvi cdda2wav noče delovat brez root pravic, je potrebno narest

# chmod 4755 /usr/bin/cdda2wav

s tem recemo, da zelimo program vedno poganjati s privilegiji lastnika, ki je v tem primeru root. če želimo rippanje omejit na kaksno doloceno skupino (za domačo rabo to običajno ni potrebno), potem recemo

# chmod 4750 /usr/bin/cdda2wav
# chown root.skupina /usr/bin/cdda2wav

abcde privzeto za lupljenje uporablja paranoio, kar je neugodno bodisi ker traja dolgo bodisi ker nekaterim olupi tišino. (?!?) da uporablja cdda2wav je potrebno poiskat in spremenit vrstico v /etc/abcde.conf v kateri pise CDROMREADERSYNTAX=cdparanoia v CDROMREADERSYNTAX=cdda2wav

abcde privzeto ripa v ogg, če pa slučajno želite soroden patentiran algoritem mp3 kodiranja, pa se je treba poigrat s /etc/abcde.conf

odkomentirajte in nastavite vrstice ki se zacnejo z:

#LAMEOPTS da pise LAMEOPTS=" -h -b 192 -m s "
#OGGENCOPTS da pise OGGENCOPTS="-m 128 -M 224"
#OUTPUTTYPE da pise OUTPUTTYPE=mp3

za vec moznosti "man lame" in "man oggenc"

ce imate samo en cdrom, mocno priporocam, da si nastavite spremenljivko CDROM na tisto kar vam izpise ukaz "grep 9660 /etc/fstab | cut -f 1", da vam bo avtomatsko sel brat cdrom ce imate dva, lahko se vedno prek ukazne vrstice izberete drugo napravo, npr "abcde -d /dev/sr0"

morda bo koga zanimala se nastavitev OUTPUTFORMAT in OUTPUTDIR.

boogoo ::

Kako nastaviti v debianu optimalne paramatre mrežnih nastavitev za brskanje po spletu. Imam ADSL 1mbit in je odzivnost pri surfanju ful slaba, ko sem pa sprobal SloTEch Linux 2, pa zadeva leti.

Zanimam me še nekaj, kako dobiti progres bar pri nalaganju sistema, podobnega kot ima recimo mandrake 9.1 ali ST linux.

poglej si bootsplash kernel patch

kihc ::

Jaz mam pa eno vprašanje ki je bolj splošno o linuxu

... namreč na web strežniku sem sedaj probal postavit en portal, ki potrebuje za nekaj določenih fajlov dovoljenje za pisanje po njih (permision should be set to 777). Zdej, po netu kar sem gledal vsepovsod piše kako se to nardi preko ftpja, samo jaz bi rabil tole naredit v ukazni vrstici, lahko nekdo pove kako to storim? thnx
x

chmod 777 fajl

kihc ::

lahko bi si mislil ;)

danke
x

Sahel ::

ammm...
mene sevedno zanima kako naj ustvarim ta bus mastering da mi normalno dela DRI :P
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

Kako moram narediti, da se mi bo zagnal eggdrop(pod uporabnikom: egg) ob vsakem zagonu Debiana. :)
And it makes me wonder.

A se da Debiana inštalirat z obstoječega Linux sistema (brez cd-jev)?

Ja, eni smo se razvadili ;)
110111001001010001010000

naredis particijo .. debootstrapas debian base notr, kernel, .. saj ves .. :)

Aja... pol pa ni panike ;)
110111001001010001010000

BluPhenix ::

No, jaz pa imam en problem, ki ga tukaj nisem nasu. Sicer ga je ze nekdo izpostavil na forumu, ampak ste mu zaklenili temo, ces da je STGL tema ze odprta.

Meni preden pride v kde navrze en kup errorjev od katerih zadnji je:
mnt/main/morphix/loadmod.sh: /mnt/main/morphix/loadmod.sh: input/output error sh: no jeb control in this shell.

Racunalnik je duron 600, plosca je msi z via cipsetom, graficna matrox g 400 prejsnji linux oziroma knoppix mi je delal zdej pa noce nic? Aja, na tej konfiguraciji mi je tudi pingo 2 laufal normalno.

LP

ker slo-tech linux pa mas?

Ne razumem... odprta je tema namenjena STGL-ju v stickyju. Zakaj je ne uporabite???
110111001001010001010000

pikachu004 ::

ko sem dajal gor debian 30r2 sem po nesreci narobe nastavil vertikalno in horizontalno frekvenco monitorja. sedaj ko hocem v graficni nacin je monitor nekaj casa 'mrtu' potem pride spet v text mode in napise
fatal server error
no screen found

mislim da je to zaradi napacnega vnosa frekvence.
kje..kako nej to popravim?
imam hyundai delux scan 14s js pa sem notr vpisal stevilke za monitro 17' :)
??

Skrat ::

V datoteki /etc/X11/XF86Config-4
Free software is a matter of liberty, not price.

lažje je, če kot root rečeš "dpkg-reconfigure xserver-xfree86" in pazis kdaj nastavis monitor.

Phoebus ::

Fantje, fantje :)

Jaz se še zdaj spomnem ko sm instaliral prvega slacka (bil je moj 1. linux) in je tako na VELIKO pisalo da MORAŠ pazit kaj vneseš, ker se lahko zgodi da monitor celo zgori če narobe ukucaš in da se je to že zgodilo. Imel sem pa prastarega 14" ki ni "odklopil" če je blo out of range, ampak začel piskat. >:D Potem si lahko predstavljate kako previdni sem vnašal in kako sem pazil na decimalke >:D >:D >:D

Ob zagonu naj bi izvedel ukaze:
su user
eggdrop bot.cong

Kam jih vpisem ? :)
And it makes me wonder.

Skrat ::

Naredi bash skripto - zapises jo v datoteko, ki izgleda nekako takole

#!/bin/bash
su user
eggdrop bot.cong

jo shranis v /etc/init.d/

In potem polinkas v /etc/rc2.d/, kjer so skripte, ki se zazenejo ob normalnem bootu, ki je pri Debianu v runlevel 2

ln -s /etc/init.d/tvoja_nova_skripta /etc/rc2.d/S**tvoja_nova_skripta

Pri cemer je ** neko dvomestno stevilo ki pomeni, kdaj ob zagonu se zadeva zazene. V tvojem primeru bo to najbrz S99tvoja_nova_skripta, ki se bo zagnala povsem ob koncu bootanja masine.
Free software is a matter of liberty, not price.

In potem polinkas v

ne, ne delat tega rocno, za to imas skripto, ki to dela.
preberi si

# update-rc.d --help

privzeti nivo je 20, tako da bi ob ukazu

# update-rc.d firewall defaults

skripta dodala v /etc/rc[2345].d S20firewall in v /etc/rc[016].d K20firewall. ukaz je precej enostaven za uporabo, pa marsikaj poenostavi.

Naprimer za firewall, ker hocemo da se zadeva postavi pred mreznimi karticami (/etc/init.d/networking), damo 19 namesto 20

# update-rc.d firewall defaults 19

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

maleni_ ::

Pozdravljeni!
Zanima me kako bi lahko rešil to težavo, iz neta sem si dll-jal debian GNU/Linux, link za to sem uporabil iz vašega foruma!Ko sem si vse lepo spekel na cd, sem priso vse lepo noter v inštalacijo, vse je vredu delalo, vse mi je uspelo naret, ko pa je prislo do "Base Debs" pa mi ni hotlo naret!Kaj naj naredim?!?Prej mi je iz iste mape instaliralo module, zdaj pa me j***:( ! Prosim ce ma kdo kako idejo naj mi pove, napise kaj naj storim!Za odgovor se ze vnaprej zahvaljujem!
MaLeNi
««
15 / 40
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1107344359 (2246) polozweii
»

Python - pošlji aplikacijo na server

Oddelek: Programiranje
201567 (802) HotBurek
»

Debian in iptables

171688 (1410) karafeka
»

X window na Debianu mi ne dela

91395 (1314) roscha
»

Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

53034777 (22318) Trubadur

Več podobnih tem