» »

Debian Gnu/Linux kot workstation

Debian Gnu/Linux kot workstation

««
35 / 40
»»

drejc ::

@antonija: imho za desktop je sid tanajtabol...dela super že N mesecev brez problema.

@debian struckoti: Je že kdo dejansko probal apt-get dist-upgrade za downgrade iz unstable na stable in a je zadeva delovala tko kot more (se prav vse dev knjižnice so šle na prastare verzije, etc...)?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

hruske ::

Downgrade brez ponovne namestitve teoreticno ni izvedljiv, glede na to, da imajo paketi, ce je vzdrzevalec paketa dober, pripravljene skripte za prehod na nove pakete. Starejsi paketi ne morejo imeti skript za prehod iz novejsega paketa, ker ne vedo kaksen bo novejsi paket.

Tako da downgrade nikoli ne bo 'deloval'.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Nu, če sem se že oglasil, lahko povem se kaj več o Debian sceni trenutno.

APT v unstable ima sedaj podporo za prenos delnih Packages.gz ni Sources.gz (apt-get update), tako da sedaj ne prenaša več vsakič 3 Mega, ampak se prenosi merijo po novem v nekaj sto kilobajtih.

Vim 7.0 je v unstable

Java je po novem v non-free. Prej sploh ni bila uradno pakirana, ampak je bilo potrebno ustvariti paket ročno ali pa pognati .bin. Nekateri so se sicer že bunli, da pravzaprav še vedno ne more bit v non-free glede na licenco.

Debian ima po novem grafični installer, image se dela dnevno za i386, bootate z "installgui" oz. "expertgui" možnostjo.

V Meksiku se je končal 6. Debconf.

Google je sprejel kar enpar zanimivih projektov za Debianov del Summer of code.

Tk, na hitro.

drejc ::

Mojster mene pa zanimajo sledeče zadeve:

- apt-pinning: ali obstaja kak tool ala Synaptic, ki bi mi povedal keri distro paše kak paket? (sicer sem ga rabil le za javo, ampak bi blo fajn da bi kar ostal)

- obstaja kak dober mirror, kjer bi dobil naslednje backporte (ni jih na backports.org) za stable: kde3.5, fglrx, eclipse pa še kak kernel 2.6.16 ?

- Kaj je bolj safe, nucat backporte ali apt-pinat pakete z testing verzije?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

- apt-pinning. V kakem smislu orodje, tako, da ti ve povedat iz katere veje - stable/testing/unstable - je paket?

- mislim, da se nihce ni lotil takega podviga (kde).

- sam uporabljam backporte, pa še tam, kjer je to res nujno, poskušam brez tega.

Če bi rad imel workstation in server in če imaš dovolj dobro kišto, bi mogoče prav prišel Xen.

antonija ::

Sid? As in pre-Sarge?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Sid ~ unstable
Etch ~ testing
Sarge ~ stable

Paketi potujejo iz unstable v testing, vsake toliko časa, ko se naredi nova izdaja, pa se testing zamrzne in postane testing stable. Sid je vedno unstable, ostala imena pa se pomikajo.

Tisti, ki se niste presli na Xorg 7, preberite si http://wiki.debian.org/Xorg69To7 da boste vedeli kaj se vam lahko pripeti.

Danes je namres Xorg7 prisel v testing.

atasmrk ::

No, jest se spet oglasam. Tisti moj problem s prejsnje strani se s prehodom na nov X-org ni popravil (sicer sem bil skepticen, da se bo). Se zmerej mi najmanjsa openGL stvar zamrzne racunalnik. Pa kaj so takega naredili med 6.8 in 6.9?

Kaksna ideja, kako stvar odpraviti? In ne, graficne ne mislim menjat. :)

atasmrk ::

Pa se tole, ko zalaufam recimo glxgears mi racunalo cudno piska. Tam nekako 15000 Hz ima ta zvok (od oka).

donfilipo ::

Same here! Sem se že zjezil tako da neprestano prežim in inštaliram različne distrote a vsaj za tri nove: ubuntu dapper, etch in suse lahko rečem da imajo isti problem. Nihče ne ve prav kaj je, kar me muči, je, če so sploh dojeli..tisti ki znajo popravljati...kaj je problem. No, če bo kdo našel, rešitev za zmrzovanje pri radeonih, naj pove. Please!:O
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

christooss ::

Jp tud danes sm ugotovil da radeon povzroča probleme. Sem kupil novo grafo pa je :)
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

r5r ::

Torej, tole pi^1em iz konzole Debiana, vendar mi ni jasno zakaj ^1umniki ne delujejo. Seveda imam slovensko tipkovnico, ampak to nima veze. Kaj moram spremeniti ali namestiti?

S tem se ukvarjam 3/4e 2 leti, vendar brez uspeha.

Dodano:
Windows sistem... 3/4 = ž, ^1 = š.
Rad bi angleške ukaze in navodila, a slovenski razpored tipk in prikaz znakov.
And it makes me wonder.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: r5r ()

antonija ::

Kaksen slovenia locale al pa kaj podobnega?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

v terminal napiši

setxkbmap si

potem pa še odpri xorg.conf mislim da je v mapi /etc/X11/xorg.conf

in poišči opcijo keymap. spremeni jo iz us na si shrani in to je to

Zanima me za konzolo in ne za grafični vmestnik. :)
And it makes me wonder.

Vmesnik, ne vmestnik.

Morda s tem?

http://melkor.dnp.fmph.uniba.sk/~garabi...

Super, sedaj sprejema UTF-8 kodo s tipkovnice, samo še vedno ne prikaže šumnikov na zaslonu. Namesto njih sta dva "čudna znaka", torej UTF-8. :\

Dodano:
consolechars -f LatArCyrHeb-16 in kbdconfig pomagata. =)
And it makes me wonder.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: r5r ()

m1h4 ::

Zdravo!
Zanima me naslednje prej sem ze imel opravka z Debian-om in mi je vse lepo delovalo, internetno povezavo sem imel preko pppoe skonfigurirano, ker sem si lastil Siol ADSL, sedaj pa se mi zatakne, namreč prešaltal sem na T2 in imam internet preko optike, no in prek optike uporabnik nima nobenega uporabniškega imena in gesla in sedaj se tukaj zatakne kako skonfigurirat internetno povezavo. Namreč optika deluje tako da UTP kabl vtaknem v mrežno zaženem računalnik odprem FireFox in deluje normaln namreč mi ni treba štelan ničesar, recimo kot je bilo to treba pri ADSL.

lp

roscha ::

V

/etc/network/interfaces:

naj bo:

auto ethX
iface ethX inet dhcp

za tem poženeš: ifdown ter ifup

bo?

edit: X seveda zamenjaš z zaporedno št. mrežne kartice.. 0, 1, 2,...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: roscha ()

Kako pogledam katera je mrezna ali je 0 ali 1 ker imam dve, ko sem nalozu mi je to napisalo samo sem pozabil, vseeno bom poskusil.

hvala

Probej obe možnosti pa je :)

Bug ::

ellow

mam blem z apt-get update... vbistvu zadeva ni nek blem..pac ko napisem komando za posodabljanje virov dobivam ven sledec:

apt-get update
Get: 1 http://backports.debian.or.at sarge-backports Release.gpg [189B]
Errftp://ftp.si.debian.org unstable Release.gpg
Could not connect to ftp.si.debian.org:21 (164.8.6.249). - connect (111 Connection refused)

torej, vidim, da mi si.debian ne dovoli...ni mi jazsno zakaj...moja sources.list datoteka ima sledece vnose:

#deb file:///cdrom/ sarge main

deb ftp://ftp.si.debian.org/debian/ unstable main non-free contrib
deb-src ftp://ftp.si.debian.org/debian/ unstable main non-free contrib

deb http://security.debian.org/ sarge/updates main contrib non-free

to naj bi bila unstable varianta...

Dajte mi prosim svetovat in napisite od kod vi dol vlecete...torej ce bi mi pokazali vase sources.list... rabim nekaj kaj bo zanesljivo... ne pa da dobivam zgornje napake...
katere vse vire priporocate za unstable vejo...

hvala

lp,
bug

Gandalfar ::

Ocitno je slovenski server spet down.

Vse kar rabis naredit je zamenjat

ftp.si.debian.org

z

ftp.at.debian.org

jaz navadno iz avstrije vlecem, ker boljse dela.

ellow

drugace pa mam dobre vire?

ali se priporocas kaksen vir?

lp,
bug

ce je notr vse kar rabis, potem ne rabis notr tlacit kaj vec. Drugace kaksen debian-multimedia repozitorij navadno ne skodi

ellow

hmm...finta je lih v tem, da ne vem kje obstajajo kake liste teh repozirorijev...da si potem clovek izbere katere repozitorije bo uporabil...

http://www.apt-get.org/main/ ... tu sem nasel kar nekaj...je se kaj boljsega?

lp,
bug

Vprasanje je .. kaj ti manjka? :)

ellow

heh, vbistvu nic... samo bi rad videl kaj se vse nudi :8)
Da potem ko rabim kaj novega dobim cimprej...:D

lp,
bug

roscha ::

Nisi v polknih, zato ne razmišljaj tako.

V osnovnih debian repozitorijih je slabih 20.000 paketov, tako da dodatnih NE potrebuješ. Vsaj večinoma ne.

Uporabna (zame) sta samo dva dodatna:

1. debian-multimedija ---- zaradi mplayerya
2. kiberpipa ---- zaradi cinelerre (hvala Andraz Tori)

Torej. Ko veš kater dodaten program rabiš in ta že ni vključen v distribuciji, potem uporabi apt-get.org
Prej je vpisovanje repozitorijev "na slepo srečo" neumnost.

ellow

da da, saj nimam namena vnasat vseh repozitorijev...
kot sem rekel, pac bi samo rad vedel za njih cim vec...lahko bi rekli da razsirjam obzorja sebi :D

lp,
bug

Kaj je norbe ko vtipkam base-config in mi napise command not found?

lp

Mislim, da novejša verzija Debiana nima več base-config.

Druga možnost: nisi root. :)
And it makes me wonder.

kaj pa hoces z base-config pocet?

seveda sa sem root. Nekaj hocem spremeniti pri apt config

Daedalus ::

Za apt config maš datoteko:

/etc/apt/apt.conf pa /etc/apt/sources.list

In en kup ukazov, ki si jih lahko pogledaš z ukazom man apt.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

A je kdo probal novi inštaler. A je vsaj približno tolk funkcionalen kot text mode inštaler. Ker na Ubuntu LiveCD je en grefični inštaler pa se z njim res ne da inštalirat :) Vsaj jst ne znam priklopit še par diskov. V text mode no problem.

A je debianov inštaler obdržal obsežnost?

HAM ::

Kaj je norbe ko vtipkam base-config in mi napise command not found?

Mogoce dpkg-reconfigure base-config

Nov problem, sj je kr na slikcah ko napišem apt-get update. X-window sm ze istallriu samo ko jih zazenem se odpre tak siv okn in mi vrze v bash.

Slika1

Slika2

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m1h4 ()

dej si ti kr kaksen (k/x)ubuntu gor. bo lazje za zacetek

Če nimaš nič bolj pametnega za povedat, ko to da naj zamenjam linux dobi raje tiho. Debin se mi zdi primeren in bom z njim nadaljeval.

Daedalus ::

Malo lepše se obnašaj, za začetek.

sources.list maš narobe vpisan - ti lepo piše, da ne najde poti, ki so vpisane. Al pa si pozabil updejtat zadeve - poženi apt-get update.

Za X server je pa treba konfiguracijo še poštimat, prej ko rata uporaben. Pa če maš res take probleme - vzemi Ubuntu. Je narejen na Debianu, samo je precej bolj enostaven za končnega uporabnika. Debian sam po sebi je pač surov material, ki rabi dosti dela, da si ga poštimaš po želji.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Danes je izšel Gnome 2.16 rc sedaj me pa zanima kdaj in kje se bo pojavil v debianovih repoziotorijih. Zanima me cko vaše ocene. Al je že notr glede na to da so ponavadi freezi že prej.

Hvala za odgovore res me tole zanima samo informativno

pred final ne

Hm zakaj pa so pol backportsi pa experimental?

backportsi so za portanje aplikacij iz testing/unstable veje na stable vejo preko neuradnega repozitorija.

v experimental pa dajo maintainerji paketke, ko zelijo, da jih kdo preizkusi. Navadno to dejanje oznanijo na namenski mailing listi npr. debian-gnome ali pa kar na debian-devel. To, da je gnome izdal rc necesa ne pomeni, da bodo debianovi mainteinerji kar skocili na izdelavo paketkov.

Sem zdaj preveril in je gnome 2.14 ze v testingu in z isto verzijo kot v unstable tako, da bo 2.16 hitro prisel v unstable verjetno, ker jim ne bo treba prej se 2.14 do konca spravit v testing.

Kako naložim ta paket gor če ga zapečem na cd oz disketo, ker mi ne deluje internet.

lp

blue ::

dpkg -i ime_paketa.deb

pazi na dependencies. (mogoče ta paket potrebuje še kak paket... )

Če kdo uporablja Debian unstable in so mu izginile črke v Xserverju, potem naj naredi

apt-get install xserver-xorg-core=2:1.0.2-10

Z neta sem potegnil ta paket mozilla-firefox-gnome-support_1.0.4-2sarge9_i386.deb in ko ga želin installirat mi javi tole:
89-212-18-29:~# apt-get install mozilla-firefox-gnome-support_1.0.4-2sarge9_i386.deb
Reading Package Lists... Done
Building Dependency Tree... Done
E: Couldn't find package mozilla-firefox-gnome-support_1.0.4-2sarge9_i386.deb
89-212-18-29:~#
89-212-18-29:~#

prijvlen sem kotr root
««
35 / 40
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1074334291 (4371) BCSman
»

Python - pošlji aplikacijo na server

Oddelek: Programiranje
201539 (774) HotBurek
»

Debian in iptables

171657 (1379) karafeka
»

X window na Debianu mi ne dela

91375 (1294) roscha
»

Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

53034270 (21811) Trubadur

Več podobnih tem