Forum » Operacijski sistemi » Debian Gnu/Linux kot workstation
Debian Gnu/Linux kot workstation

Zois[SLO] ::
skrat ni mi jasno kako bi debiane povezal z xpji v omrezje, rabim pa zato da bom lahko dal kasno datoteko na debiana iz xpjev (brez uporabe diskete ali cd-ja) in se nespomnem drugega nacina kakor preko ftp-ja. v prejsnem postu sem izpostavil flash animacuijo ker se nisem spomnim drugega (lahko pa tudi kako sliko al kaj podobnega)
Govorjenje je potreba, poslušanje je umetnost.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zois[SLO] ()

Skrat ::
Ja FTP je ena varjanta. Potem imas se SCP ali pa direktno mountanje Windows shera z uporabo smbmount
Free software is a matter of liberty, not price.

ok sm pogledu malo helpe in sm si en racunalnik ki uporablja xpje v omrezju nastavil tako da mi ga linux prepozna :) kako bi pa lahko iz xpjev prekopirav kak fajl v linux recimo v /home/zois ?
Tudi xp-ji mi prepoznajo linux masino v omrezju samo ko pa zelim pogledat katere podatke seram v linux pa me upraša za geslo in uporabniško ime. Probu sm oa že usa geslo od root do navadnega uporabnika in uporabnikov na xp-jih, kako bi se potem resil ta problem?
Tudi xp-ji mi prepoznajo linux masino v omrezju samo ko pa zelim pogledat katere podatke seram v linux pa me upraša za geslo in uporabniško ime. Probu sm oa že usa geslo od root do navadnega uporabnika in uporabnikov na xp-jih, kako bi se potem resil ta problem?
Zgodovina sprememb…

hruske ::
greš na oni računalnik, kjer maš linux in kot root vpišeš
# smbpasswd -a uporabnik
in nato vpišeš še geslo za tistega uporabnika.
# smbpasswd -a uporabnik
in nato vpišeš še geslo za tistega uporabnika.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

kako bi pa dovoli da lahko kot uporabnik zois naredm kako datoteko na ta fail, al gor nalozim kaj?
a se da ta zadeva uporabit tudi za druge uporabnike ki niso v domačem omrežju?
a se da ta zadeva uporabit tudi za druge uporabnike ki niso v domačem omrežju?

hruske ::
kamor imaš na linuxu pravico pisat imaš tud v sambi.
Za koga drugega pa bi to imel? Načeloma namreč ni priporočeni laufat samba strežnika, ki bi se videl na internet.
Za koga drugega pa bi to imel? Načeloma namreč ni priporočeni laufat samba strežnika, ki bi se videl na internet.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

hm ok sambo sem usposobil in si lahko zapisujem gor datoteke in ostalo iz xpjev videl sem pa da mi ponuja funkcijo dadaj tiskalnik, seveda priklopim tiskalnik na linux kišto in probam dodati vendar mi napiše da tega tiskalnika nemoram dodati ker nimam pravic, se probam prijaviti kot administrator vendar zadeva ne gre. kako bi potem aktiviral printer na debianih?

am to printas tako da mores pol na linux kisti kej se tipkat da bo sprintalo, al lahko jst kr v xpjih nastavim da je to kot omrezni printer, ki pac laufa na linux kisti. in da bi potem lahko kr iz catie ali autocad ali kaj podobnega vn sprintu kako zadevo?
in ce se to da kje bi bil kak malo bolsi help kukr samo google?
in ce se to da kje bi bil kak malo bolsi help kukr samo google?
Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::
prvo vprasanje je odgovor: da
za drugo vprasanje pa nimam casa podrobna navodila pisat :/
Malo se sprehodi po linuxprinting.org
za drugo vprasanje pa nimam casa podrobna navodila pisat :/
Malo se sprehodi po linuxprinting.org

ok samo kaj pa naredim ce ni tuki notr mojga printrja ? jst uaporablam IBM 4039 LaserPrinter? je morda kje bol kak podroben opis kako nastaviti prav v debianih, prov za cups?
za printrje sm pa gledu tukaj
pa se eno uprasanje, kako se rece tistemu orodju za compilat krnel da ti ni treba jet po tistih tecnih vrsticah ampak se ti prov tako "pol" graficno modro orodje prikaze tak modra zadeva je?
za printrje sm pa gledu tukaj
pa se eno uprasanje, kako se rece tistemu orodju za compilat krnel da ti ni treba jet po tistih tecnih vrsticah ampak se ti prov tako "pol" graficno modro orodje prikaze tak modra zadeva je?
Zgodovina sprememb…

Skrat ::
make menuconfig ali celo make xconfig
Free software is a matter of liberty, not price.

samo si mores tisto orodje dol potegnat, ce to delas v tekstovnem sistemu

omerta ::
Pozdrav!
zanima me, ali lahko preko apt-get naložim driverje za grafično kartico (Radeon 9600SE)
Lp
zanima me, ali lahko preko apt-get naložim driverje za grafično kartico (Radeon 9600SE)
Lp
Nemo

r5r ::
Glede gonilnikov za grafično kartico ti priporocam, da jih kar potegnes s spleta.
Mene pa zanima zaznavanje enega sata diska priklopljenega na pci promise kontroler in sicer če so potrebni dodatni gonilniki ali ga linux zazna kot navaden ata disk.
Mene pa zanima zaznavanje enega sata diska priklopljenega na pci promise kontroler in sicer če so potrebni dodatni gonilniki ali ga linux zazna kot navaden ata disk.

And it makes me wonder.

Gandalfar ::
Poskrbis, da so moduli vklopljeni v kernelu oz. najboljse kar vgrajeni v kernel. Sarge kernel bi ti jih moral zaznati.

r5r ::
Bom si pogledal kernel, kateri gonilnik je potreben, sicer pa to spada pod SCSI naprave. Se motim ?
And it makes me wonder.

theD3viL- ::
Js mam še zmeri problem z ALSA .. in sicer napišm u konzolo alsaconf in mi najde zvočno in use... pol pa že napiše d je use uspešno kongureral in use... odprem xmms dam en mp3 in mi ne napiše nobenga errorja... vse naj bi predvajal ampak ne sliš se nč! v Kmixu mam use do konca naglas... nevem kje bi bil problem... pls help!

64202 ::
XMMS ma vec output pluginov, se (zal) ne podreja avtomatsko trenutnemu desktopu. Stisni Ctrl+P za preferences in probaj kateri output ti deluje. Ker omenjas KMix, je to verjetno KDE, torej aRts output zna biti pravi. Vcasih je treba pocakati kako sekundo, da se inicializira!
Aja, pa poglej se, kaj ti rece alsamixer (da nimas slucajno mute).
Aja, pa poglej se, kaj ti rece alsamixer (da nimas slucajno mute).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 64202 ()

ta aRts k si reku .. js ga nimam .. =/ mam sam ALSA 1.2.10 output plugin ... k nedela
pol mam pa še DiskWriter ki tud nedela.. pa eSound output ki mi jav error, pol pa še OSS driver.. k pa dela vendar use hrešči!!!
pol mam pa še DiskWriter ki tud nedela.. pa eSound output ki mi jav error, pol pa še OSS driver.. k pa dela vendar use hrešči!!!

am.. kaj pa nej zdj nardim ? kkšn predlog kako bi uštimu sound ?

HerrBaron ::
Poskusi najprej
killall atrsd
če ti slučajn atrs daemon teče, pa nimaš output plugina v xmms
killall atrsd
če ti slučajn atrs daemon teče, pa nimaš output plugina v xmms

Ampak to je sam za xmms .. bi lohka naredu to za use ? k zdj u xmmsu dela dobr... naprimr sistemski zvoki pa delajo tko k prej.. ?

A potem si izbral arts? Kaj ti pa rece control center -> sound & multimedia -> sound system?
Poskusi tam dati kak event, pod System Notifications -> Play sound pa stisni play. Moralo bi delat, ce ti arts laufa!
Poskusi tam dati kak event, pod System Notifications -> Play sound pa stisni play. Moralo bi delat, ce ti arts laufa!
Zgodovina sprememb…

Am.. u Nadzornem središču > Zvočni sistem > Strojna oprema lohka izberem sam OSS pa ene par drugih.. ampak druge nedelajo, OSS pa hrešči.

Pa še neki... cdja mi sploh noce prebrt...zazna ga pa use... sam k dam notr pa grem u file:/cdrom mi sploh ne nardi nč... kokr da nebi blo cdja notr...
Moj cd-rom: LITE-ON LTR.
Moj cd-rom: LITE-ON LTR.

Saj uporabljas Debian? No, jaz mislim, da si si za zacetek izbral pretezek distro. Svetujem ti SUSE ali Mandrake, kjer se ne bos ubadal s takimi neumnostmi :). Pa verjetno ti bi kdo predlagal tudi Ubuntu, glede na to, da je to Debian tema, Ubuntu pa easy verzija debiana.

No, drugace pa KDE podpira mountanje cdromov - odpri konqueror in klikni zvezdico na levi strani in potem "Devices". Alternativa je link "devices:/".
Ce vidis gor CD-ROM, klikni in se bo zmountal. Ko ga hoces ven vzeti, pa naredi isto, samo izberi Unmount (ne vem prevoda v slo.:).
Ce pa ne vidis CD-ROMa, pa moras popraviti /etc/fstab in dodati CDROM notri.
Ce vidis gor CD-ROM, klikni in se bo zmountal. Ko ga hoces ven vzeti, pa naredi isto, samo izberi Unmount (ne vem prevoda v slo.:).
Ce pa ne vidis CD-ROMa, pa moras popraviti /etc/fstab in dodati CDROM notri.

Pa ne... k sm hotu dat že RH gor, Fedoro etc. in mi je pr ush napisal screen not found... alpa nism znou urihtat neta... zdj sm dau pa s-t linux na disk, pa updatu, upgradu pa use po gandalfarjevih navodilih....
Am cd-rom je vidn, ampak k dam cd notr pa ga kliknm se ne zgodi nč...mountan (uklučn pa je)
Am cd-rom je vidn, ampak k dam cd notr pa ga kliknm se ne zgodi nč...mountan (uklučn pa je)

Aha ok :)
Napisi mount v konzolo. Bi morala biti vrstica z iso9660 noter. Pa se copy pasteaj v forum output komande "cat /etc/fstab".
Napisi mount v konzolo. Bi morala biti vrstica z iso9660 noter. Pa se copy pasteaj v forum output komande "cat /etc/fstab".
Zgodovina sprememb…

v /etc/fstab je pa tole:
/dev/hda1 / ext3 defaults 0 1
/dev/hda2 none swap sw 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
/floppy /floppy supermount auto,users,fs=vfat,dev=/dev/fd0 0 0
/cdrom /cdrom supermount auto,users,ro,fs=auto,dev=/dev/cdrom 0 0
/dev/hda1 / ext3 defaults 0 1
/dev/hda2 none swap sw 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
/floppy /floppy supermount auto,users,fs=vfat,dev=/dev/fd0 0 0
/cdrom /cdrom supermount auto,users,ro,fs=auto,dev=/dev/cdrom 0 0

nope, k napišem mount... :
/dev/hda1 on / type ext3 (rw)
proc on /proc type proc (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw)
/floppy on /floppy type supermount (rw,noexec,nosuid,nodev,fs=vfat,dev=/dev/fd0)
/cdrom on /cdrom type supermount (ro,noexec,nosuid,nodev,fs=auto,dev=/dev/cdrom)
usbfs on /proc/bus/usb type usbfs (rw)
/dev/hda1 on / type ext3 (rw)
proc on /proc type proc (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw)
/floppy on /floppy type supermount (rw,noexec,nosuid,nodev,fs=vfat,dev=/dev/fd0)
/cdrom on /cdrom type supermount (ro,noexec,nosuid,nodev,fs=auto,dev=/dev/cdrom)
usbfs on /proc/bus/usb type usbfs (rw)

Aha supermount - ta podpira avtomatsko mountanje v stilu winsev, torej se ni treba zafrkavat z rocnim mountanjem. Kaj pa rece komanda dmesg, pise notri kaj v zvezi s cdromom?

jap,..
hdc: attached ide-cdrom driver.
hdc: ATAPI 52X CD-ROM CD-R/RW drive, 2048kB Cache
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.12
Drgač pa za sound.... piše..
Intel ICH soundcard not found or device busy
hdc: attached ide-cdrom driver.
hdc: ATAPI 52X CD-ROM CD-R/RW drive, 2048kB Cache
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.12
Drgač pa za sound.... piše..
Intel ICH soundcard not found or device busy

Kaj pa 'ls -l /dev/cdrom'
moralo bi biti /dev/cdrom -> /dev/hdc, ali pa mogoce /dev/cdrom -> /dev/scd0
moralo bi biti /dev/cdrom -> /dev/hdc, ali pa mogoce /dev/cdrom -> /dev/scd0
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Operacijski sistemi | 365226 (994) | polozweii |
» | Python - pošlji aplikacijo na serverOddelek: Programiranje | 1644 (879) | HotBurek |
» | Debian in iptablesOddelek: Operacijski sistemi | 1764 (1486) | karafeka |
» | X window na Debianu mi ne delaOddelek: Operacijski sistemi | 1467 (1386) | roscha |
» | Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Operacijski sistemi | 36239 (23780) | Trubadur |