Forum » Loža » Kazni/Pravice/Zakoni itd..
Kazni/Pravice/Zakoni itd..
omega_pet ::
Zivjo,
Trenutno sem se dal studirati malo zakone v sloveniji. Prebral sem kazenski zakonik in sem bil kar malo sokiran, saj do sedaj nisem imel pojma kaj vse je kaznivo dejanje in kaksne so kazni za dolocena dejanja.. Sedaj bom pocasi zacel brati se ustavo itd..
V bistvu je moje vprasanje, ce mi lahko kdo priporoca, kaj bi se mi splacalo se prebrati na tole temo.. Kaj bi bile tiste osnove, da vsaj malo dobim obcutek kako dela cel sistem. Ali so kje zbrane vse pravice in dolznosti drzavljanov na enem mestu? Pa razni prekrski (recimo videl sem, da ce dvignes nogo na kolesu ti lahko policaj napise kazen za 40€) in ostale neumnosti..
Za odgovor(e) se vam ze v naprej full zahvaljujem.
Trenutno sem se dal studirati malo zakone v sloveniji. Prebral sem kazenski zakonik in sem bil kar malo sokiran, saj do sedaj nisem imel pojma kaj vse je kaznivo dejanje in kaksne so kazni za dolocena dejanja.. Sedaj bom pocasi zacel brati se ustavo itd..
V bistvu je moje vprasanje, ce mi lahko kdo priporoca, kaj bi se mi splacalo se prebrati na tole temo.. Kaj bi bile tiste osnove, da vsaj malo dobim obcutek kako dela cel sistem. Ali so kje zbrane vse pravice in dolznosti drzavljanov na enem mestu? Pa razni prekrski (recimo videl sem, da ce dvignes nogo na kolesu ti lahko policaj napise kazen za 40€) in ostale neumnosti..
Za odgovor(e) se vam ze v naprej full zahvaljujem.
Aston_11 ::
ZDR - delo.
ZZZDR - družina oz. družinski zakonik
ZD - dedovanje.
KZ-1 kazniva dejanja in ideje, kako kaj narediti, npr. loviti ribe z lučjo
ZGD - gospodarske družbe
zbirka predpisov glede varnosti v cestnem prometu, bivši ZVCP
SPZ - stvarno pravo
ZKZ - zemljiška knjiga
OZ - ta bi moral biti prvi, obligacije, obveznosti, podrejeno tukaj Zakon o potrošnikih...
SZ - stanovanjski zakonik
verjetno za osnove bi to bilo dovolj
je pa malo morje tega... npr. poglej malo pri državnem zboru, koliko zakonov imajo tam in kako hitro jih spreminjajo, da ne veš, ali se šalijo ali imajo samo slab IQ
ZZZDR - družina oz. družinski zakonik
ZD - dedovanje.
KZ-1 kazniva dejanja in ideje, kako kaj narediti, npr. loviti ribe z lučjo
ZGD - gospodarske družbe
zbirka predpisov glede varnosti v cestnem prometu, bivši ZVCP
SPZ - stvarno pravo
ZKZ - zemljiška knjiga
OZ - ta bi moral biti prvi, obligacije, obveznosti, podrejeno tukaj Zakon o potrošnikih...
SZ - stanovanjski zakonik
verjetno za osnove bi to bilo dovolj
je pa malo morje tega... npr. poglej malo pri državnem zboru, koliko zakonov imajo tam in kako hitro jih spreminjajo, da ne veš, ali se šalijo ali imajo samo slab IQ
PaX_MaN ::
Zelo težko boš to naredil, ker je (zihr) v vsakem zakonu vsaj en člen, ki pravi da "če kdo krši ta in ta člen tega zakona dobi domov položnico/ga štrafata policija in/ali tožilstvo in/ali sodstvo".
PaX_MaN.. ma vseeno je fajn kaj vedet o temu..
Aston 11: a si prav pravnik, da vse to poznas?
Aston 11: a si prav pravnik, da vse to poznas?
bauci ::
Majhen popravek Aston_11:
ZKZ - je Zakon o kmetijskih zemljiščih in ne Zakon o zemljiški knjigi.
Omega_pet, predvsem pa pazi, da ko boš bral zakone, da boš našel trenutno veljavni zakon, ker se ti tako hitro spreminjajo in imajo cel kup dopolnil.
Tukaj imaš stran z vsemi zakoni http://zakonodaja.gov.si/ in uspešno delo ti želim :).
ZKZ - je Zakon o kmetijskih zemljiščih in ne Zakon o zemljiški knjigi.
Omega_pet, predvsem pa pazi, da ko boš bral zakone, da boš našel trenutno veljavni zakon, ker se ti tako hitro spreminjajo in imajo cel kup dopolnil.
Tukaj imaš stran z vsemi zakoni http://zakonodaja.gov.si/ in uspešno delo ti želim :).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bauci ()
uuuu.. tega je pa res ogromno..
Vglavnem.. fulll hvala.. se se kej oglasim, ko vse prestudiram
Vglavnem.. fulll hvala.. se se kej oglasim, ko vse prestudiram
bauci ::
Še to: če te bo kakšen zakon res bolj zanimal, probaj dobiti npr. v knjižnici ta zakon z razlago. To je knjiga, kjer strokovnjak s tega področja za vsak člen zakona napiše razlago, kaj naj bi ta člen pomenil. Včasih pomaga pri razumevanju.
Venomus ::
To je res koristno... vsak bi moral poznati vsaj osnove prava in kako deluje sistem. Potem se veliko lažje razume zakone, kako delujejo.
Meni osebno je najbolj koristilo pravo v srednji šoli, od takrat sem odnesel še največ.
P.s.: Zanimivo je to, ko si omenil dvigovanje nog na kolesu... pri tem tik-tak nabereš visoko kazen.
Ravno zadnjič sem videl enega kolesarja med vožnjo.
- Govoril je po mobitelu
- Z eno roko je držal mobitel, druga roka v žepu. Ne sme se izpuščati balance iz rok tudi.
- Noge so mu visele dol, med vožnjo, ni jih imel na pedalih.
Torej 3 kazni naenkrat dobi v sekundi.
Meni osebno je najbolj koristilo pravo v srednji šoli, od takrat sem odnesel še največ.
P.s.: Zanimivo je to, ko si omenil dvigovanje nog na kolesu... pri tem tik-tak nabereš visoko kazen.
Ravno zadnjič sem videl enega kolesarja med vožnjo.
- Govoril je po mobitelu
- Z eno roko je držal mobitel, druga roka v žepu. Ne sme se izpuščati balance iz rok tudi.
- Noge so mu visele dol, med vožnjo, ni jih imel na pedalih.
Torej 3 kazni naenkrat dobi v sekundi.
Te s kolesom so kar butaste ja.. sam jas se bol bojim kaksnih intelektualni itd.. da kaj kje narobe reces, kaj pomeni zloraba polozaja, kdo ima kje kaksno pravico itd..
Zadnjic sem videl na yt enega cloveka, ki je nekje napisal premajhno stevilko za koliko zidov je umrlo med drugo svetovno vojno.. Grozi mu zapor in to par let.. zanikanje holokausta... take stvari so res smrtonosne.. pa bi si rekel clovek, ki ne pozna zakonov, da je tole cisto nenamirno in pohlevno dejanje... se posebej, ce ga primerjas s kaksnimi posiljevalci, morilci itd.. ki dobijo manj za res grozna dejanja..
Zadnjic sem videl na yt enega cloveka, ki je nekje napisal premajhno stevilko za koliko zidov je umrlo med drugo svetovno vojno.. Grozi mu zapor in to par let.. zanikanje holokausta... take stvari so res smrtonosne.. pa bi si rekel clovek, ki ne pozna zakonov, da je tole cisto nenamirno in pohlevno dejanje... se posebej, ce ga primerjas s kaksnimi posiljevalci, morilci itd.. ki dobijo manj za res grozna dejanja..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: omega_pet ()
Gandalfar ::
Bos dal URL in bo lahko okoli tega tekla debata. Do takrat so pa tele pravne stvari zelo rekla-kazala.
Bom probal se enkrat najti.. Drugace pa mamo tudi u Sloveniji ta zakon:
(1) Kdor javno spodbuja ali razpihuje narodnostno, rasno, versko ali drugo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, ali spodbuja k drugi neenakopravnosti zaradi telesnih ali duševnih pomanjkljivosti ali spolne usmerjenosti, se kaznuje z zaporom do dveh let.
(2) Enako se kaznuje, kdor javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost.
Ce mas mal smole lahko kar mocno nasrkas.. ni za se hecat.. tle notri pase vse zivo..
ponavadi pa itaq ni nic, saj so ljudje se kolikor toliko normalni v Sloveniji..
(1) Kdor javno spodbuja ali razpihuje narodnostno, rasno, versko ali drugo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, ali spodbuja k drugi neenakopravnosti zaradi telesnih ali duševnih pomanjkljivosti ali spolne usmerjenosti, se kaznuje z zaporom do dveh let.
(2) Enako se kaznuje, kdor javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost.
Ce mas mal smole lahko kar mocno nasrkas.. ni za se hecat.. tle notri pase vse zivo..
ponavadi pa itaq ni nic, saj so ljudje se kolikor toliko normalni v Sloveniji..
Tistega videa trenutno ne najdem.. bom se jutri malo poskusil...
Drugace pa se vam res splaca gledati ta govor.. kaj se lahko zgodi, ce mas malo smole:
Drugace pa se vam res splaca gledati ta govor.. kaj se lahko zgodi, ce mas malo smole:
Tear_DR0P ::
ampak še vedno imaš na slo-techu kar nekaj kalibrov, ki javno izražajo svoje večvrednostne nazore, pa niso šli sedet (s čimer IMO ni nič narobe) - se moraš kar potruditi pri navajanju napačnih številk o pobijanju v II. sv. vojni, da greš samo zaradi tega sedet :D
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
Samuel Clemens aka Mark Twain
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Slovenska policija (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8438 (6952) | KaiV6 |
» | pravno / filozofsko vprasanjeOddelek: Problemi človeštva | 2118 (1709) | donfilipo |
» | Spletno oko ne zagotavlja anonimnosti?Oddelek: Novice / Zasebnost | 6526 (4451) | winifred |
» | Stališče ministrstva za pravosodje glede hrambe prometnih podatkov (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Zasebnost | 14109 (9095) | aljazh |
» | Nepravičnost ameriškega sodnega sistema? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 4857 (4135) | Thomas |