» »

3D TV - v čem je štos?

3D TV - v čem je štos?

Malcolm_Y ::

Čisto iz splošne razgledanosti me zanima, a se spozna kdo na 3D TV-je? V čem so posebni? Čist tak, če se komu ljubi mi razširit obzorja. Včeraj sem v Big Bangu probal gledat en TV iz njihove reklame s 3D očali in v bistvu ni razlike od anaglifne slike, ki jo gledaš z onimi rdeče-zelenimi folijastimi očali. Sam tako sliko mi predvaja tud navadn LCD TV. Al pa en star monitor. Torej se mi ne zdi nič posebnega, za kar bi plačal 2x več kot za navadn TV.

Torej, če mi zna kdo razložit, v čem je štos 3D TV-jev in 3D filmov - a so kako posebno narejeni, al je to, da nardijo eno zeleno in eno rdečo sliko, ki ju predvajajo par mm narazen, vsa znanost? Zraven pa še vesoljska očala za 100€, ki bi si jih sicer vsak lahko izdelal iz celofana. :)

zagi123 ::

Preberi si tale članek, ki ti odgovori na večino vprašanj. Si mogoče barvno slep?

Malcolm_Y ::

Hvala, lepa predstavitev, vem več. Nisem pa ziher glede tvoje pripombe o barvni slepoti, ampak nič ne de.

Lp.

sthep ::

Štos je v tem, da je to en velik marketinški nateg. Še vedno je veliko ljudi, ki temu nasede.
Tak 3D kot je na teh televizijah, je vseeno oz. bolje če ga sploh ni.

Redorange ::

Pomojem ni mislu nič slabega ko ti je rekel če si bravno slep.
Pri nas moških je to kar razširjeno.
Ugotoviš pa z nekimi barvnimi testi na katero barvo te martra

Malcolm_Y ::

Hvala Redorange, tisti stavek sem apriori razumel kot zbadljivko, bilo pa je povsem korektno. Hja, na testu za vozniško in na pregledu za službo sem vse teste vida uspešno prestal, res pa je da nosim očala in mogoče zato z obojimi slika ni 100%. Mislim, vidim že film v 3D, ampak se mi ne zdi tako blazno atraktivno, da bi se utopil v filmu in hotel kar vse gledati tako.

zagi123 ::

Ne, nisem mislil nič slabega. :)
Vprašal sem namreč zato, ker je med anaglifnimi očali in shutter očali občutna razlika - pri prvem vidiš neužitno dvobarvno sliko, pri drugem pa čisto normalno sliko. Zdej, ali si ti probal kaj drugega kot shutter očala...ali pa meniš da ni razlike zato, ker je 3d efekt enak?

Marketniški nateg pa itak. Pa še sfuzla se ti po parih minutah...

Malcolm_Y ::

Doma mam anaglifna očala iz kartona (iz tuš kina) in sem na računalniku gledal te rdeče-zelene zadeve in ne rečem, je kul, ni pa to nekaj gate parajočega.

Zdaj so pa ful popularne 3D televizije in sem hotel videti, kaka tehnologija je to. No, in včeraj to jaz probam, gledam 3D TV za dva jurja in je skor isti šmorn ko doma.

Zato mi ni jasno, zakaj bi nekdo kupil (pre)drag 3D TV, če pa lahk na navadnem TV-ju z zastonj očali dobiš skoraj čisto isti efekt.

Rippy ::

Če se ne motim so 3D televizije trenutno nateg. Cene so ponavadi absurdno visoke v primerjavi z stroški izdelave.

Razlika naj bi bila HDMI 1.4 standard (ki podpira prenose višje od 60Hz) in IR odajniki.

lmfao ::

Primerjava med rdeče-zelenim sranjem in temi očali, ki utripajo čisto zgrešena. Način delovanja je čist drugačen, cilj pa isti - ta, da vsako oko gleda svojo sliko. Da misliš, da je to nateg je samo zato, ker si gledal nek gnil posnetek z zelo malo "globine". Če gledaš PRAVI posnetek imaš občutek, da slika res pade zelo daleč v ekran ali pa skoči ven vse do tebe. Govorim iz ~5x po nekaj 10 minutne izkušnje v trgovini (60" Sony TV za 5k€) kjer očala utripajo z 240 Hz (120 na vsako oko). Sevada so očada tako draga, ker je to usklajevanje med TVjem in očali vse prej kot enostavno. DOBRE 3D zadeve so zaenkrat "luksus", ko bo pa dovolj 3D vsebine bo pa to bolj razširjeno:D.

Zheegec ::

Za nekatere med nami je 3D instant-headache v piksni :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Rippy ::

666fts zadeva brez dvoma deluje tako odlično. To sem mislil glede cene - razen seveda, če se uporabljajo kakšni posebni paneli. Da se pa nekateri zasloni osvežujejo z 313,1+ herci pa tudi ne prinese veliko. Usklajevanje je pa izjemno enostavno. Tehnologija seveda ni nova (npr. če se kdo še spomne Nvidia 3D Revolver? očal z TNT2 kartic).

detroit ::

3d je kot sem pričakoval fail:D
Skero

St235 ::

To, da nosiš očala je pomemben faktor. namreč takoj ko oči niso 100% je #D effekt dosti manj izrazit/uporaben. Tudi če uporabljaš leče. Enako od #D nimaš nič, če imaš težave z ločevanjem barv, globinskim vidom...

shinko ::

V big bangu sedaj reklamirajo pasivni 3d, ki ima dosti prednosti pred aktivnim 3d-jem. Razlika je predvsem v tem da ne potrebuješ aktivnih očal (ki prikazuje sliko diret na očalih, 3d učnike ustvari s tem ko menjava sličice med desnim in levim očesom). Pri pasivenm 3d je zadeva drugačna... očala so dosti lažja, ne rabijo baterije, ne sevajo, ne prihaja do meglenega učinka, manjša verjetnost je za glavobol, očala so zelo poceni in jih je mogoče dobiti neomejeno. Delajo tako, da vsaka stran očal "bere" eno vrstico na tvju.

KAkšen pa so razlike med tvji... en je zugoraj omenil da dobi isto sliko tudi na svjoem monitorju... novejši LG-ji imajo funkcijo ki iz 2d slike naredijo 3d... se pravi lahko gledaš poročila na rtv slo, ki so posneta v 2d v 3d tehnologiji..

za info... LG je napovedal da leta 2015 pridejo na trg 3d televizije, ki za 3d učinek več ne bojo rabile očal.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shinko ()

St235 ::

KAkšen pa so razlike med tvji... en je zugoraj omenil da dobi isto sliko tudi na svjoem monitorju... novejši LG-ji imajo funkcijo ki iz 2d slike naredijo 3d... se pravi lahko gledaš poročila na rtv slo, ki so posneta v 2d v 3d tehnologiji..


To je približno isto kot virtual surround in zoomiranje slik v CSI.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3D Filmi? Ne pa ne! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
11119401 (12417) kitl76
»

Kateri 3D LED TV s pasivnimi očali? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5920596 (15229) fpbs
»

3D pasivna tehnologija in filmi

Oddelek: Zvok in slika
73331 (3094) Robertos664
»

3D HD TV Sprejemniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
769315 (7230) Spajky
»

Z Nvidio bodo lahko vse igre 3D

Oddelek: Novice / Igre
357887 (3200) xsannyx

Več podobnih tem