» »

Linux in Wine

Linux in Wine

JercSI ::

Dokler še ne dobim novega računalnika imam nekaj časa za razmislek. Namreč prišel sem na idejo, da bi si namesto Windows 7, ki bi jih moral kupiti, namestil Linux z Wine. Ker Linuxa nisem uporabljal veliko (razen za faks), me seveda na začetku zanima kako hitro se da navaditi (1 teden, mesec...). Naslednje vprašanje pa je, kako je s podporo programov (starejših in novejših), dll knjižnic itd. (npr: office, winamp, nod32, zvočna kartica, directx, divx, garmin...). Katero distribucijo najbolj priporočate?

Hvala za odgovore.

bluefish ::

Če imaš vsaj nekaj pojma o računalništvu, potem se ga navadiš mimogrede, v nasprotnem primeru pa traja kak teden ali dva (seveda odvisno od tega, kako globoko pod pokrov se spustiš).
Za programe kot so Office paket, WinAmp, ipd. imaš na voljo kup alternativ - LibreOffice recimo,... AV programa ne potrebuješ.
Z ostalim pa je potrebno nekaj sreče in malce brskanja po internetu.

Pred nameščanjem sistema se pozanimaj, če je tvoja strojna oprema (ter ostala periferija) ustrezno podprta, saj boš v nasprotnem primeru zapravil ure in ure z iskanjem možnih rešitev.

Za začetek ti priporočam (K)Ubuntu ali Linux Mint.

technolog ::

Jaz sem se navadil zelo hitro. Moraš pokapirat tist package management (res enostavna zadevca), command linea pa navadnemu smrtniku ni treba znat (ampak je to samo bonus)...

Glede programov pa si poglej http://appdb.winehq.org/. Napiši program v okenček pa boš videl kako dobro deluje prek wina. Ampak ti raje svetujem alternative (office = OpenOffice, winamp=exaile, banshee, nod32 ne rabiš, zvočna kartica bi morala delovat nativno, divx tudi.)

JercSI ::

Trenutno si nameščam Ubuntu 10.10 na VirtualPC. Da vidim, če mi bo sploh uspelo namestiti Wine in tistih par programov, ki jih uporabljam tudi na windowsih. Načeloma pa sem že uporabljal OpenOffice, vendar se po enem tednu uporabe nikakor nisem mogel navaditi, tako da sem šel nazaj na Office. Vendar, če bo treba bom tudi ta program zamenjal.

Čeprav sem na hitro pregledal Kubuntu in ubuntu, je razlika samo v okolju (kde/gnome) in programih, ki so že gor (konqueror/firefox...).

Računalnik bo i7 2600k, 8gb rama.

technolog ::

Ja razlika je "samo" v okolju. Žal pa to ni samo "samo" :) To je ogromno.

Zero0ne ::

Tudi na Ubuntu lahko naložiš Konqueror oziroma na Kubuntu Firefox. Razlika je v tem, katero namizje preferiraš.
uname -o

JercSI ::

Pred časom sem imel nameščen Suse 8 ali 9 verzijo. Ker bom šel na novo, mi je praktično vseeno ali je kde ali gnome ali čist nekaj tretjega. Vsaj dokler bolje ne spoznam samega okolja in katero okolje ima več prednosti in slabosti. Po prvih slikah, pa mi ubuntu izgleda lepše =)

dux ::

@JerSI: Tako kot je že rekel tehnolog. Tvoje življenje bo mnogo lažje, če boš za svoje programe našel alternative, ki delujejo na Linuxu.
MS Office 2007 pa se da brez večjih težav poganjati preko wine, glede na količino RAMa pa brez težav poženeš virtualbox z navideznimi xp ali win7, če bo to potrebno.
Upanje je v nasih odlocitvah

opeter ::

Kot alternativa lahko poskusiš Linux Mint XFCE (sicer še RC različica):
http://blog.linuxmint.com/?p=1708
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

JercSI ::

Kot kaže, bom moral kar na windowish ostat =( Namestil sem si Wine 1.3.17 in nastavil kot windows Vista.
Začel sem s programom za svoj kolesarski števec PC Sport 2008. Program mi namesti brez napake, vendar mi ga ne zažene. Prav tako ne vem kako namestiti windows driverje za usb (števec je VDO Z3).

Brane2 ::

glede Winea- ne računaj preveč nanj.

Če stvar dela z njim, fajn.

Če ne, je*at ga.

Sploh pa je Wine daleč od neke stabilnosti. Nekaj ti lahko dela z njim, potem pa posodobiš sistem in ne dela več.

Ravno tako če posodobiš Wine in ti stvari ne delajo na novi verziji.

Je uporaben za laufanje tam nekih nekritičnih programčkov in tudi kaka igra zna delat z njim.

Poleg nekompletnosti ( ne implementira celotnega Win okolja ) in nestabilnosti ima Wine še en problem- je samo knjižnica.

Tisti programi, ki nekje pričakujejo direkten dostop kernelu, ne bodo delali.

Kitajci so se nekaj hvalili z Linux unified Kernelom, ki je dodatek k Linux kernelu, ki omogoči tudi to, ampak njihova izvedba je jako šepava in neuporabna za naše razmere.

Skratka, Wine je fajn, a ne pričakuj preveč.

Jaz na njemu laufam samo igrico Hitman 2 ( prastara zadeva ), prej sem pa še gonil Microchipov MPLAB ( za programiranje mikrokrmilnikov ) in nič več...
On the journey of life, I chose the psycho path.

opeter ::

Jaz imam sicer registrirano verzijo CrossOver Pro in ta deluje z kar velikim številom programom.
Se pa strinjam z Branetom, če program rabi specifično verzijo določenih datotek/knjižic, se zgodi, da ne bo delalo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

KoMar- ::

Namreč prišel sem na idejo, da bi si namesto Windows 7, ki bi jih moral kupiti, namestil Linux z Wine.

To ni niti približno enako. Daj raje še tistih 100-200 € za Winse in si prihrani muke. Wine se ponavadi uporablja za poganjanje točno določenega programa, za katerega potem (če je manj poznan) še porabiš nekaj časa, da zadevo usposobiš in ugotoviš, kaj sploh dela in kaj ne.

Tarzan ::

Posnami si windowse v Virtual Box in poskusi ta program namestiti preko virtualnih Windowsov. Meni večina zadev na tak način lepo deluje in zaganjam le še Linux.

dzinks63 ::

Čist tako, a je potem takšen Windows z Wine preko Linuksa legalen, je to čisto ok, se mi zdi da ne, razen če imaš tudi Windows z licenco in računom. Kaj pa ostali plačljivi programi preko Wine?

Brane2 ::

Ni Windowsa z Wine.

Wine je knjižnica, ki na Linuxu implementira klice windows knjižnic.

Ne vidim zakaj ne bi bil legalen.

Bom pa probal tale crossover...
On the journey of life, I chose the psycho path.

dzinks63 ::

Mogoče se nisva razumela, malo sem nerodno napisal tole za wine.

npr.:

1.
Imaš pod defolt instaliran linux, npr Ubuntu. Namestiš virtualbox in potem instaliraš v ta virtualbox windows preko katerega instaliraš ostale plačljive programe.

2. Imaš pod defolt instaliran linux, npr Ubunto. Namestiš Wine, in potem namestiš kup plačljivih programov.

Kako moraš imeti poštimano, da je vse skupaj legalno, ali obstaja celo kakšna tretja varianta?

Tarzan ::

http://www.virtualbox.org/
http://www.virtualbox.org/wiki/Screensh...

Verjetno si na tole mislil. Rabiš licenčne Windowse, ki jih posnameš v Virtual Box, ja. Dejansko potem zaganjaš sistem Windows iz Linuxa. Celotni windowsi se ti odprejo v oknu, lahko jih maksimiziraš čez cel zaslon, tako da praktično ne veš, da si še vedno v Linuxu. Če si že posnel Windowse, potem lahko za poskus namestiš tudi Linux iz Windows sistema, potem, ko boš spoznal, kako zadeva funkcionira, pa šibaš nazaj na Linux in si namestiš tam Windows virtualno mašino.

Samo manjša opomba, če nameravaš igrati 3D pospešene igre iz takih Windowsov, ne bo šlo. Marsikateri programi imajo lahko težave z zaganjanjem, ampak meni osebno vse deluje kot je treba. Je pa res, da načeloma potrebujem Windowse le zaradi Proklika NLB.

JercSI ::

@Tarzan: Kolikor vidim je VirtualBox kot VirtualPC, VMWare itd...

Sedaj sem se dva dni igral z Ubuntu in bi z veseljem uporabljal ta OS. Vendar žalost je ta, da mi tistih par programov, ki jih skoraj vsak dan uporabljam ne delujejo oziroma se naložijo do cca 90%, potem pa vrže vn napako. Za enkrat je moja odločitev, da si kupim windowse, ter ob naslednji menjavi računalnika (cca 5let in takrat obutim tole temo =), poskusim s preskokom na linux. Menda bodo do takrat razvijalci wine in ostalo dodelali, da bo vse delalo tudi na linuxih.

Hvala vsem za informacije.

trnvpeti ::

Povej kateri trije programi ti ne delajo

Icematxyz ::

Menda bodo do takrat razvijalci wine in ostalo dodelali, da bo vse delalo tudi na linuxih.


Morda še preden dokončno "odideš" na drugo platformo za obdobje 5 let storiš sledeče. Proizvajalca strojne opreme vprašaj, če slučajno razmišlja o podpori za svojo strojno in programsko opremo še za katero drugo platformo, kot Windows OS. Zakaj bi sploh poganjal ".exe" programe na Ubuntu, če to ni potrebno? Bo ".deb" paket verjetno boljša možnost, če bo na voljo!

Sedaj sem se dva dni igral z Ubuntu in bi z veseljem uporabljal ta OS.


In seveda ga lahko uporabljaš in to kljub temu, da boš kupil tudi kakšen drug OS! ;)

Zgodovina sprememb…

JercSI ::

@trnvpeti:
- PC Sport 2008 (v7.1.0.2) Program namesti, vendar ga ne zažene. Če bi se program uspešno namestil, pa še vedno ostaja odprto vprašanje o namestitvi driverjev za števec.
- videokamera: Sony DCR-HC62 (driver list) (v5.5.02) Program namesti in zažene. Vendar program utripa kot božična jelka :) Ne zazana mi kamere priklopljene na FW, če je priključena na USB jo najde. Morda je to težava VMWare-a, da ne zna komunicirat preko FW.
- Samsung new PC Studio (v1.5.1). Program se niti ne namesti. Prikaže se le InstallShield Wizzard in to je to.

@Icematxzy: Sem jih že kontaktiral zaradi ene druge stvari. Trenuten response time imajo kakšen teden do dva :)

Meni se zdi brezveze, če imam nameščena dva operacijska sistema. Torej bi imel windowse nameščene samo zaradi nekaj programov. Torej v primeru VDO-ja, bi moral vsak dan v windowse, prenest kolikor sem odfural, potem pa reset in v ubuntu. Če bi kej hotu spet pogledat, na novo resetirat comp.. itd. Pač rešitev bi bila, če bi si namestil okolje, kjer bi lahko emuliral windowse (kot je omenil Tarzan par postov višje).

Icematxyz ::

PC Sport 2008 (v7.1.0.2) Program namesti, vendar ga ne zažene. Če bi se program uspešno namestil, pa še vedno ostaja odprto vprašanje o namestitvi driverjev za števec.


Ubuntu uporabniki, ki se po vrhu vsega ukvarjajo še s kakšnim športom, kot je tek, pohodništvo, kolesarstvo... (tipkanje kolikor vem uradno sicer ni šport, ampak informacija, kot je na primer število udarcev srca med tipkanjem in dnevna količina porabljenih kalorij ob tem "športu" tudi komu lahko pride prav!) in bi radi uporabljali strojno opremo, ki beleži športno aktivnost v navezi z Ubuntu:

Strojna oprema:

Primerno primarno za Garmin ForeRunner modeli 205, 305 in 405!

Programska oprema:

Pytrainer is a tool to log all your sport excursion coming from GPS devices (with a focus on ForeRunnner 205, 305 and 405) or GPX ( http://www.topografix.com ) files. Pytrainer supports GPS track files and displays it in graphs, maps...


 PyTrainer GMaps

PyTrainer GMaps



 Prikaz graf

Prikaz graf



 Uvoz datoteka

Uvoz datoteka



 Uvoz naprava

Uvoz naprava



 Pregled tedensko

Pregled tedensko



 Pregled naloga

Pregled naloga



Home Page & SourceForge & Programsko središče Ubuntu

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
6611466 (9055) Hayabusa
»

Ubunto vs. windows 7 64bit (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
15632136 (28625) poweroff

Linux na zmogljivo novo mašino? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
924218 (3025) Mavrik
»

Ali Ubuntu postaja resen igralec? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20018776 (12308) techfreak :)
»

Izšel Ubuntu 7.10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
839123 (9122) kriko1

Več podobnih tem