» »

Pezdir mladim predlaga, da se izselijo

Pezdir mladim predlaga, da se izselijo

1
2
3 4

opeter ::

Prehitevajo jih tisti, ki imajo poslovno žilico in kanček poznanstev, katero seveda aktivirajo v pravem času, na pravem mestu.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

jype ::

Mipe> Trdo delo se v Sloveniji ne izplača več. Pridne delavce prehitevajo prevaranti in zaslužkarji po levi in desni.

Si ti bolan al kaj?

Mene _niti najmanj_ ne moti, če me po levi in desni prehitevajo prevaranti in zaslužkarji, dokler zaslužim dovolj, da lahko preskrbim sebe in družino.

Pa saj nisem Slovenec, da bi si želel, da so drugi manj uspešni od mene!

toloplus ::

Gandalfar je izjavil:

nhjghvfhj je izjavil:

morda je zanimivo pogledat že letne plače od zda vs slo


Ki so na koncu dneva za nekoga, ki je sposoben, dosti visje pri nas.



Zgodbe iz vecine hollywoodskih filmov na temo "Chasing the American Dream" in realnost, kot jo dandanes dozivlja vecina drzavljanov ZDA, se kar precej razlikujejo. Npr.
Are you better off than your parents? Probably not if you're in the middle class. Incomes for 90% of Americans have been stuck in neutral, and it's not just because of the Great Recession. Middle-class incomes have been stagnant for at least a generation, while the wealthiest tier has surged ahead at lighting speed. In 1988, the income of an average American taxpayer was $33,400, adjusted for inflation. Fast forward 20 years, and not much had changed: The average income was still just $33,000 in 2008, according to IRS data. Meanwhile, the richest 1% of Americans -- those making $380,000 or more -- have seen their incomes grow 33% over the last 20 years, leaving average Americans in the dust. (Vir: CNN)

Za dodatna pojasnila o tej zadevi se splaca pogledat tudi akademsko predavanje harvardske prof. E. Warren.

overlord_tm ::

Ja povprecni stagnirajo, nadpovpreci bezijo. Nothing new. Ce bi se vedno veljala pravila narave, bi povprecni pomrli, tisti malo manj nadpovprecni bi postali novi povprecni in razvoj bi sel dalje. Tako pa imamo socialne drzave, ki omogocajo povprecnim biti naprej povprecni in smo tam kjer smo. Tistih nekaj nadpovprecnih mora za sabo vlecti vso maso, vecina je pa ze itak pogruntala, da ce ne bodo sami poskrbel zase bo pa drzava.

Gandalfar ::

@toloplus: kar je zavajajoce, glede na to da je standard of living in average narasel

gendale ::

overlord_tm je izjavil:

Ja povprecni stagnirajo, nadpovpreci bezijo. Nothing new. Ce bi se vedno veljala pravila narave, bi povprecni pomrli, tisti malo manj nadpovprecni bi postali novi povprecni in razvoj bi sel dalje. Tako pa imamo socialne drzave, ki omogocajo povprecnim biti naprej povprecni in smo tam kjer smo. Tistih nekaj nadpovprecnih mora za sabo vlecti vso maso, vecina je pa ze itak pogruntala, da ce ne bodo sami poskrbel zase bo pa drzava.

upam da se zavedaš, da je veliko bolj verjetno, da ti spadaš med povprečne :)
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

ThinkPad ::

Kaj je trdo delo marsikdo pri nas sploh ne ve. Pojdi v Ameriko, pa probaj...

jype ::

ThinkPad> Kaj je trdo delo marsikdo pri nas sploh ne ve. Pojdi v Ameriko, pa probaj...

Ni treba hodit v Ameriko, se da tudi pri nas trdo delat.

ThinkPad ::

Nisem rekel, da se pri nas ne da trdo delat. Le veliko mladeničev si tega še ne predstavlja prav dobro.

imagodei ::

Ah, the grass is greener...

Zdej, Slovencu it delat nekam v EU je sigurno lažje, kot it delat izven EU. Ampak je pa vedno tako, da bodo tudi v UK, Španiji, Franciji, na Nizozemskem... preferirali lokalce. Za začetek, kot je nekdo rekel v neki drugi podobni temi, lokalci poznajo lokalni dialekt, ki je lahko že prva ovira pri komunikaciji. (beri post v temi Selitev na Irsko in dva nižje).

Kar se pa tiče dela izven EU, recimo ZDA, Kanada, Avstralija, je pa vseeno treba vedet, da te tam nihče ne čaka ravno na letališču s kovčkom denarja, češ "O, ti si pa iz Slovenije, sigurno obvladaš, mi te zaposlimo!"

Sigurno ima delo v tujini lahko prednosti in glede na trenutno neperspektivno situacijo (npr., ravno sem bral kolumno od Lahovnika v Žurnalu, kjer potrjuje moje domneve, da je v EU ni države, kjer bi bilo razhajanje med povprečno plačo in povprečno ceno nepremičnine tako veliko, kot v Sloveniji in da mora torej Slovenec za nakup nepremičnine delati najdlje) se morda res splača uiti v tujino

Ne moremo pa zdej tega idealizirat in tujine proglašat za najboljšo stvar po narezanem kruhu. Konec koncev imajo v ZDA tudi klošarje na ulici. Veliko njih, pravzaprav... 8-O
- Hoc est qui sumus -

gruntfürmich ::

po mojem se tudi namerno razbija srednji razred. kar povsod bi znalo biti tko. in to je najhuje za povrečnega človeka na zahodu.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

IceIceBaby ::

Meni se še vedno zdi zanimivo, da zelo malo ljudi izkorišča internet in sodobne IKT nasploh pri delu. Sploh glede na to, da smo na tehnološkem forumu.

Kaj je lepšega kot živeti na poljubni lokaciji, ki ti ustreza in prodajati svoje delo po celem svetu. Danes to ni noben problem. Prodajaš se tja kjer te cenijo, živiš pa tam, kjer so najemnine nizke/vreme toplo/trava zelena...

ThinkPad ::

Kaj je lepšega kot živeti na poljubni lokaciji, ki ti ustreza in prodajati svoje delo po celem svetu. Danes to ni noben problem. Prodajaš se tja kjer te cenijo, živiš pa tam, kjer so najemnine nizke/vreme toplo/trava zelena...


Se lepo sliši. Velike firme delajo nekaj podobnega, a v njihovo korist. Delaš za njih v neki Romuniji in te potem plačajo kot Romuna...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ThinkPad ()

Gandalfar ::

To pac pomeni,da nisi dovolj dober.

IceIceBaby ::

Jah, oursourcing pač. Ampak tebi kot posamezniku internet omogoča, da narediš isto. Poiščeš delo v USA, kjer je urna postavka programerja 3x, 4x višja, živiš pa v Sloveniji. Internet = power to the people.

Je pa res, da je treba pogledati malo ven iz klasičnih okvirjev. 9-5 job je preteklost. To, da greš po faksu delati na firmo in delaš tam naslednjih 40 let tudi. Vsi trgi so se nenormalno spremenili v zadnjih 20 letih. Na borzi se trguje v milisekundah, trg delovne sile se pa nikakor noče premakniti.

Super Sonic ::

Glavno vprašanje je, kaj Pezdir še dela tukaj. Nekakšen mesija, ki rešuje Slovence?

Načeloma se z njim povsem strinjam. Če komu kaj tukaj ni všeč -> lahko gre. To ni nič novega, razlika je le v tem, da je to tokrat "objavil" On. Nekako sam nikoli nisem bil navdušen nad mladim rodom naših ekonomistov (Masten, Damjan, Pezdir, Polanec, ipd), predvsem zato, ker noben od njih ne razume naše države. Imajo neko fikcijo kako bi vse skupaj moralo izgledati, ampak ker to pač (še) ne zgleda tako, takoj nož v srce in počet (in pisat) vse vrste bedarij, ter se strelat v kolena.

Lahkovnih je sicer človek za poslušat, ga pa rado odnese na čustvenem področju, ko začne preveč komplicirat in se zaganjat za nepomembnimi stvarmi. Rad tudi odpove pod pritiskom, najboljši je takrat, ko od doma piše za Žurnal. Jaz bi težko primerjal Slovenijo in Francijo. Težko bi primerjal Ljubljano in Pariz. Verjetno je šel delat direkt primerjavo, 1:1, koliko se zasluži tam in koliko pri nas, koliko stane stanovanje v Ljubljani in koliko v Parizu.
Pa vendar, naša državica je majhna, zato je skoraj primerljivo, če se nekdo vozi iz sela v Ljubljano, kot če se tam nekdo vozi v službo čez pol Pariza. In stanovanja v selih so pri nas smešno poceni, pot v službo pa podobno dolga. Kaj torej računamo? Kaj hočemo računat?

Pri nas se ne cedita med in mleko, toda ravno tako bi enako rekel za ostale države. Sem bil predkratkim v Nemčiji, nekako sem dobil občutek, da bi vsi najraje zbežali k nam. Da bi živel v Franciji? Raje si odrežem nogo.

Edino kar sem do sedaj izkusil kot pozitivno spremembo; so Skandinavci. Ampak tam je ovira jezik, živijo pa tudi precej drugače kot mi, torej bi bil preskok zelo radikalen. No go. Tujci v tujini praviloma delajo več, imajo bolj "grozne" urnike dela, ipd. Ampak, ko človek pride čez mejo, je kar naenkrat lahko suženj, doma pa 5 minut čez delovnik pomeni osebno katastrofo in propad sistema.

Treba je delati, treba je delati dobro. Naša država je mala in (tudi) zato marsikdaj hendikepirana na več področjih. Marsikdaj je nerazumljivo draga, nerazumljivo razdeljena, toda pod črto bi rekel, da ne živimo tako slabo kot nas skušajo prikazati. Moje izkušnje kažejo, da je v tujini težje. Ne za vse in ne povsod, ampak za večino pa že. Tako jemljem takšne izjave kot zavajajoče.

Še vedno pa velja -> kdor hoče, lahko gre. Kamot. Kadarkoli. Kamorkoli. Samo gre naj.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

ripmork ::

Nekaj časa nazaj sem gledal oddajo, kjer se je ženska, po več deset-letni uspešni karieri v Kanadi vrnila nazaj sem, s familijo.
Razlog je preprost - višja kvaliteta življenja.

Ravno to je problem - zaenkrat nam gre kot celoti tu še predobro.
En kolikor toliko zdrav in konstruktiven vladajoč razum bi skušal najmanj ohranjati, če ne celo izboljšat stanje, kakršno je.
Preračunljiv in hinavski um bo pa grebel za lastno dobro, pa iskal mejo, do kje še lahko pokrade, pa istočasno zadeve še nekako za silo laufajo.
Kot otrok, ki išče mejo dovoljenega, dokler ne bo kazen dobil, da bo za drugič vedel.

Mogoče bi morali vladajoči doživljenjsko odgovarjati za svoje posledice. Če se npr. čez 10 let evidentno izkaže, da je ena reforma naredila veliko škode - hajd, idejni vodja v arest. Naj dobro zašvicajo in premislijo, preden pade odločitev o Falconu, Patrijah. Sej so tako dobro plačani ravno zato, ker nosijo odgovornost. Samo kam pa izgine odgovornost, ko se 4-letni mandat izzide?

vem, preveč na preprost način podano, but you get the big picture.

Super Sonic ::

"Mogoče bi morali vladajoči doživljenjsko odgovarjati za svoje posledice. Če se npr. čez 10 let evidentno izkaže, da je ena reforma naredila veliko škode - hajd, idejni vodja v arest. Naj dobro zašvicajo in premislijo, preden pade odločitev o Falconu, Patrijah. Sej so tako dobro plačani ravno zato, ker nosijo odgovornost. Samo kam pa izgine odgovornost, ko se 4-letni mandat izzide?"

Ravno v tem je mogoče še največji problem naše države.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

ThinkPad ::

To pac pomeni,da nisi dovolj dober.


Pa če si boljši, ne dobiš podobnega plačila tu kot tisti Američan, ki so ga zaradi tebe vrgli na cesto. Za podoben denar bodo iskali lokalca. Pol manj pa ne boš vzel, če si dober. Ker to (ali še več) že imaš tu. Sicer v resnici nisi dober.

IceIceBaby ::

Jaz ravno zdaj delam ene stvari za angleže po angleških tarifah. Če si enako dober lahko dobiš enako plačilo kot lokalci.

imagodei ::

Super Sonic> "In stanovanja v selih so pri nas smešno poceni,"

V kateri državi ti živiš?


RIPMORK> "Nekaj časa nazaj sem gledal oddajo, kjer se je ženska, po več deset-letni uspešni karieri v Kanadi vrnila nazaj sem, s familijo.
Razlog je preprost - višja kvaliteta življenja."


Um, hm... Če imaš polne žepe denarja (na tem mestu se ne opredeljujem o tem, kako priden (no pun intended) ali "iznajdliv" (pun intended) si bil v življenju, da si do tega prišel), potem je Slovenija verjetno krasna dežela za živet. Lepa narava, nizka stopnja pozidanosti, tehnološko še kar napredna... Vse je na dosegu roke. 20 minut vožnje z Bleda, pa si na Pokljuki ali na Mežakli, sredi največjih rovt, signal za GSM še vedno deluje, pa niti sledu o civilizaciji. Po drugi strani si iz teh rovt lahko v pol ure v nakupovalnem centru oz. v turističnem središču. V dveh urah si iz morske obale v alpski dolini, ali pa iz primorske vinske kleti v dolenjski zidanici.

Če si pa kot 25-letnik želiš omisliti lastno stanovanje, je pa največkrat to brez izdatne pomoči staršev ta hip utopija. So tudi izjeme, ljudje, ki so se že pri 20-ih ali še prej v življenju prav obrnile in uspele do 25. leta že nekaj ustvariti - jim povsem privoščimi in jih zelo spoštujem - ampak le-te so v Sloveniji redke.

Take izjeme v nekih normalnih državah, ki nimajo neke "bogus" 20+ let trajajoče tranzicije v izgovor za svoje zafurano stanje, posedujejo jahte in razkošne vile, pri nas je pa merilo za uspeh malce boljši avtomobil in lastno stanovanje oz. morda hiša (ki pa so jo že pomagali kupiti starši).
- Hoc est qui sumus -

jype ::

In kst ne dela za angleže po angleških tarifah zato, ker oni ne bi želeli delat z lokalci, ali pa ker bi radi imeli Slovence, sem prepričan. Z njimi dela zato, ker _dobrih strokovnjakov vedno primanjkuje_ in so zato lahko dragi.

Karaya 52 ::

Življenje v Sloveniji do sedaj res ni bilo slabo, če želite živeti na podeželju ali mestu velikosti Ljubljana. Ampak vse skupaj postane dolgočasno in zatohlo. Isti obrazi, elita ki ne spusti nikogar blizu in ki veselo zapira vrata in potem ... potem moraš it. Kar je najhuje, da še vedno nismo na realnih tleh in trošimo kredite kot Grki. Demografska situacija je tudi ena slabših, sploh ob tem pokojninskem sistemu, ki mu je težko narediti konec. Je pa marsikomu v tujini težko ker nima državne joške v obrazu.

toloplus ::

Gandalfar je izjavil:

@toloplus: kar je zavajajoce, glede na to da je standard of living in average narasel


Hja, tole je pa cisto odvisno s katere perspektive gledas. Ce povzamem nekaj rezultatov raziskav Warrenove:
V 50.-60. letih je bil v ZDA prehod iz "single-income family" (vecinoma oce kot vir druzinskih prihodkov) na "double-income" (zene z zaposlitvijo priskrbijo sekundarni vir dohodkov). To je bila osnova za obsezen dohodkovni surplus v tedanjem druzinskem proracunu, s katerim je tudi blaginja posameznika posledicno mocno narasla. Dandanes je double-income ze kar nekaj casa "standard", kar pomeni da so primerjalno gledano glede na obseg dohodkov pravzaprav oceti samohranilci/ matere samohranilke v financno podrejenem polozaju. Enako velja za druzine, v katerih en izmed partnerjev nenadejano izgubi vir dohodka (izguba dela, bolezen etc.).

Pravzaprav je paradoks, da se javnosti zdi, da danasnja "potrosna" druzba vse vec trosi za razne "obrobne" zadeve ala tehnika, obleke, zabava ... Ampak Warrenini izsledki dejansko kazejo obratno sliko. Za te zadeve povprecen (!) American danes (oziroma v zacetku 21. stol.) potrosi cca. 10-15% manj kot je pred 30-40 leti. Po drugi strani pa so v zadnjih treh, stirih desetletjih nesorazmerno narasle cene stanovanj (ter s tem obseg hipotekarnih kreditov), povecale so se premije za zdravstveno zavarovanje (ter obenem zmanjsal obseg/kvaliteta vanj vkljucenih storitev), in narasli so stroski za vzdrzevanje otrok. Pri single-income druzini v 70. letih je npr. dnevno varstvo bilo v domeni mater in s tem brezplacno, dandanes pa se vpisuje ze triletnike v javne/privante predsolske programe. V kolikor npr. otrok zboli, mora dandanes en izmed partnerjev posledicno ostati doma (no, razen, ce imajo slucajno v blizini kaksno staro mamo...), kar spet pomeni izpad polovice druzinskega dohodka. Izobrazevanje otrok pa je za starse se posebej pereca zadeva. V skladu z novodobnim ameriskim prepricanjem, da brez univerzitne izobrazbe vstop v srednji razred skorajda ni mozen, narasca tudi cena "kvalitetnih" sol. Ze zgolj financni plan za financiranje solnin za otrokovo univerzitetno izobrazbo pomeni preusmeritev obseznega dela druzinskega dohodka v "prihodnje sadove" (solnine pred 40 leti, v kolikor so sploh obstajale, so bile bistveno nizje od danasnjih), po drugi strani pa se tekma za "prestizno" izobrazbo zacne ze v zgodnjih otroskih letih. Warrenova npr. navede podatek, da v Illinoisu vpis v eno izmed bolj ekskluzivnih sol za predsolske otroke stane vec kot pa je solnina na univerzi primerljivega ranga). All in all, zivljenski standard je v zadnih 40 letih zagotovo narasel, vendar pa so se obenem nesorazmerno povecali tudi izdatki za nujno potrebne zivljenske potrebscine (in storitve). Posledicno narasca stevilo bankrotiranih druzin z otroki - predvsem v primerih kjer gre za single-income tip druzine. Warrenova v predavanju celo omeni podatek, da je v ZDA danes procent bankrotiranih druzin vecji od procenta druzin, v katerih sta se partnerja odlocila za locitev. Seveda pa bankrot pomeni tudi druzbeno stigmo (predvsem za otroke), kar se povecuje pritisk na starse. Ob dejstvu, da si ob nastetih izdatkih mnogo Americanov ne more privoscit ustreznega zdravstvenega zavarovanja (ali celo sploh nobenega zavarovanja), je riziko morebitne izgube druzinskega dohodka (sploh pri single-income druzinah) dejavnik, ki zelo vpliva na subjektivno oceno vrednosti druzbenega napredka v zadnjih stiridesetih letih.

jype ::

Karaya 52> Ampak vse skupaj postane dolgočasno in zatohlo. Isti obrazi, elita ki ne spusti nikogar blizu in ki veselo zapira vrata in potem ... potem moraš it.

Saj to pravi kst (in jaz se strinjam)! Da si komot fizično tukaj, delaš pa efektivno tam (ker efektivno tukaj lahko delaš samo za te, ki jih omenjaš).

poweroff ::

Slovenska mladina bi se že izselila v tujino... ampak samo, če bi šla mamica pa ati z njima.
sudo poweroff

jan_g ::

Fizično nisi 'komot' tukaj, ker večina IT firm ne dovoli dela na daljavo. Tudi tiste v Silicijevi dolini so dost zbirčne, kar se tiče dela na daljavo (če se ne motim, je tudi Zemanta, dokaj vroča IT firma, v zadnjem oglasu zahtevala delo na lokaciji firme). Ok, če delaš kot freelancer mogoče gre, malo tu malo tam, potegneš denar z več koncev. Ampak to ni nekaj stabilnega za vzdrževanje družine.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jan_g ()

redo ::

Kolikor jaz vidim, se mladina že izseljuje iz Slovenije. Morda pa imam samo srečo, da jih toliko poznam.

nhjghvfhj ::

ko smo ravno pri Zemanti, če se ne motim sem jo ravno prejšnje leto zasledil na objavljeni lestvici neplačnikov preko študentskega servisa.

Super Sonic ::

"imagodei - V kateri državi ti živiš?"
V Sloveniji.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

jype ::

tmptron> ko smo ravno pri Zemanti, če se ne motim sem jo ravno prejšnje leto zasledil na objavljeni lestvici neplačnikov preko študentskega servisa.

Vir?

nhjghvfhj ::

preko e-studentskega servisa je bil link na tole stran http://www.neplacniki.info/ in tukaj so bili navedeni, nisem pa ziher ali je bilo za lansko ali predlansko leto.

jype ::

Kdo pa te podatke zagotavlja? Ker od vseh, ki so z njimi sodelovali prek študentskega servisa, nisem slišal še niti ene pripombe (pa tudi sicer jim ne manjka denarja, zato ne vidim, čemu ne bi plačevali - napajajo se primarno iz nekaj milijonov dolarjev rizičnega kapitala).

opeter ::

ThinkPad je izjavil:

Kaj je lepšega kot živeti na poljubni lokaciji, ki ti ustreza in prodajati svoje delo po celem svetu. Danes to ni noben problem. Prodajaš se tja kjer te cenijo, živiš pa tam, kjer so najemnine nizke/vreme toplo/trava zelena...


Se lepo sliši. Velike firme delajo nekaj podobnega, a v njihovo korist. Delaš za njih v neki Romuniji in te potem plačajo kot Romuna...


Ampak je plača (če si seveda sposoben pogajalec) verjetno višja kot povprečna romunska. Potem pa si lokalni car. Saj ne.

Sicer pa, en zanimiv mehiški ZF film na tematiko "dela na daljavo":
http://www.imdb.com/title/tt0804529/

V drugih temah ves čas omenjate avtomatizacijo. Morda je ena od možnosti ravno to, kar kaže v tem filmu. Delo na gradbišču, iz vasi, od doma ali pa pri kakšno lokalni izpostavi multinacionalke. Čeprav po pokazanem sodeč prihodnost ni nič bolj prijazna od sedanjosti, morda ravno nasprotno.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

imagodei ::

Super Sonic je izjavil:

"imagodei - V kateri državi ti živiš?"
V Sloveniji.


In tebi se zdi, da so cene nepremičnin na podeželju nizke?

Kaj pa je zate "podeželje"? Vukojebina s propadajočimi hišami, kjer ni kanalizacije, telefona in GSM signala? Kjer se iz propadajočih kmetij mladi selijo v mesta, ker se moraš do najbližje pošte, šole, trgovine ipd. vozit z avtom 20 minut?
- Hoc est qui sumus -

jype ::

tmptron> http://www.neplacniki.info/ in tukaj so bili navedeni, nisem pa ziher ali je bilo za lansko ali predlansko leto.

neplacniki.info> Objavljenih je 443 podjetij, ki s plačilom študentskega dela zamuja več kot 60 dni.

Tega ne verjamem. Predobro poznam človeka, ki tam dela z denarjem in ne morem si predstavljati, da bi zamujal 60 dni - morda kak teden, če bi nepokreten ležal v bolnišnici, pa še to dvomim, da ne bi našel nekoga, ki bi reči uredil po nareku.

Če "so bili tam navedeni", bi morala stran omogočati natančen vpogled v to, sicer lahko konkurenca razširi govorice, da XY slabo plačuje, potem pa pobere ljudi, ki se bojijo delat tam, ker baje neredno plačujejo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

IceIceBaby ::

jan_g je izjavil:

Fizično nisi 'komot' tukaj, ker večina IT firm ne dovoli dela na daljavo. Tudi tiste v Silicijevi dolini so dost zbirčne, kar se tiče dela na daljavo (če se ne motim, je tudi Zemanta, dokaj vroča IT firma, v zadnjem oglasu zahtevala delo na lokaciji firme). Ok, če delaš kot freelancer mogoče gre, malo tu malo tam, potegneš denar z več koncev. Ampak to ni nekaj stabilnega za vzdrževanje družine.


Saj pravim, treba je malo pogledati izven okvirov. Veliko podjetji res ne dovoli dela na daljavo, veliko pa jih. Poleg tega imaš več možnosti in načinov dela, od redne zaposlitve na daljavo do občasnega freelancerja. Z izbiro delodajalca si sicer omejen na podjetja, ki znajo delati na daljavo, absolutno gledano pa je izbor neprimerno večji kot, če izbiraš samo med slovenskimi podjetji, saj lahko delaš po celem svetu.

Kar se tiče stabilnosti se pa ne strinjam.
Vezan si lahko na več podjetji, tako, da imaš vire zaslužka razpršene.

Poleg tega tudi redna služba pri nas danes ne zagotavlja ravno stabilnosti pa vsi jamrate, da so plače slabe. Če freelancaš za 3x, 4x povprečno slo. plačo si lahko privoščiš, da kakšen mesec ne delaš. Pa še 10 do 12 ur na dan več si doma, kar tudi ni slabo za družinsko življenje.

Kdo pa te podatke zagotavlja? Ker od vseh, ki so z njimi sodelovali prek študentskega servisa, nisem slišal še niti ene pripombe (pa tudi sicer jim ne manjka denarja, zato ne vidim, čemu ne bi plačevali - napajajo se primarno iz nekaj milijonov dolarjev rizičnega kapitala).


Študentski servisi poročajo. Ampak meni se tale seznam ne zdi en bavbav, če se podjetje ne pojavlja redno gor. Napotnice se založijo, mogoče kak študent prinese 2 napotnici, pa se potem dogovori v podjetju za plačilo na 1 ali kaj podobnega.

Mipe ::

Ne gre za to, da kdo ni "dovolj dober"... gre za to, da se marljive delavce izkorišča in potem zavrže ali pa prezaposli v slamnata podjetja, da se zmanjšajo stroški.

Na koncu strada pošten človek, nepošten pa se vozi v BMW-ju na elitne večerje.

Zaradi teh "poslovnih trikov" imamo zdaj to sranje od gospodarstva.

jype ::

Mipe> gre za to, da se marljive delavce izkorišča in potem zavrže ali pa prezaposli v slamnata podjetja, da se zmanjšajo stroški.

Marljivi delavci lahko ustanovijo lastna podjetja in izterjajo svoj denar po vedno bolj učinkoviti poti standardne izvršbe.

Mipe> Na koncu strada pošten človek, nepošten pa se vozi v BMW-ju na elitne večerje.

Ja, žal ta možnost obstaja. Ampak nikomur se ni treba vdati v usodo. En način sem opisal zgoraj.

amigo_no1 ::

Marljivi delavci lahko ustanovijo lastna podjetja in izterjajo svoj denar po vedno bolj učinkoviti poti standardne izvršbe.

Oh, še 1 teoretik.
Ko se ujameš v kolesje slo pravosodja si dober z 10 let.
Zelo učinkovito res.

cortez ::

Treba je ukinit delo za nedoločen čas in omejiti število sindikatov, ki so coklja razvoja pri nas. Vsi bi imeli pogodbe za določen čas (to je lahk tud do penzije :) in moral bi začet odgovarjat za delo, ki ga ustvarimo v delovnem času. Ne pa kot sedaj, ko imajo tisti, ki delajo za d.č. neke norme, ki jih morajo dosežt, tisti za n.č. pa brez norm, brez motiva, brez razvoja !

Mipe ::

Marljivi delavci se v glavnem ne spoznajo na podjetništvo, kaj šele da bi ustanovili podjetje. Podjetništvo ni nekaj, česar se naučiš v nekaj urah delavnic.

Gandalfar ::

Potem naj si pa najamejo nekoga, ki bo vodil njihovo firmo, kjer so oni lastniki.

jype ::

amigo_no1> Oh, še 1 teoretik.
amigo_no1> Ko se ujameš v kolesje slo pravosodja si dober z 10 let.
amigo_no1> Zelo učinkovito res.

Če ste marljivi železokrivci, potem seveda ne bo šlo. Deficitarni poklici so tisti, ki se jih lahko učinkovito prodaja.

opeter ::

jype je izjavil:

Mipe> gre za to, da se marljive delavce izkorišča in potem zavrže ali pa prezaposli v slamnata podjetja, da se zmanjšajo stroški.

Marljivi delavci lahko ustanovijo lastna podjetja in izterjajo svoj denar po vedno bolj učinkoviti poti standardne izvršbe.


Res je, samo to zelo težko v Sloveniji, kjer sodni mlini meljejo zelo počasi, so močno v zaostanku oz. obstaja splošno nespoštovanje sodišč in drugih javnih inštitov:
http://www.rtvslo.si/slovenija/konec-la...
http://www.rtvslo.si/crna-kronika/ni-zi...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

amigo_no1 ::

Treba je ukinit delo za nedoločen čas in omejiti število sindikatov, ki so coklja razvoja pri nas.

Delaš za določen čas ? Ti želim veliko uspeha pri pridobitni stanovanjskega kredita in podobnih zadev.

Coklja, če si mislil cokla niso delavci, temveč nesposoben vodstveni kader brez jasne vizije, ki živi 20 let za časom.


jype
Kaj imajo železokrivci z učinkovito izterjavo ? Ne mešaj golaža in otrobov.

jype ::

amigo_no1> Kaj imajo železokrivci z učinkovito izterjavo ? Ne mešaj golaža in otrobov.

To da se lahko, če so srečni, prodajajo eni stranki. Če si iskan, se lahko prodajaš stotim (in če od teh niso popolnoma vsi neplačniki, kar je običajno res, imaš možnost preživet izterjavo).

cortez ::

Amigo : vodstveni kader je samo podaljšek politike, ki je na oblasti že 20 let. Ali je kdo v naši politiki že naredil kakšno neumno ? Ali je za to tudi odgovarjal ?!!! Kako bo v menedžmentu drugače, če pa za neuspehe noben ne zna odgovarjati.

ŠE veliko se moramo naučiti ( lep primer smo imeli sedaj v Nemčiji, kjer je bivši obrambi odstopil zato, ker je delno prepisal doktorat. Pri nas smo enga podobnega poslali v Strasbourg).

Mipe ::

Le čevlje kopitar sodi naj. Skratka, ti delavci so strokovnjaki za področje, o drugem pa se jim še sanja ne. Kaj ve pek o termičnih lastnostih jeklenega trama? Kaj ve orodjar o vodenju podjetja ter logistiki? Kaj ve mizar o pravu in izvršbah?

Res je najbolje, da najamejo koga, ampak se še vedno morajo organizirati. Organizirajo jih delovodje, ki so vedno povsod iskani ali pa so pod okriljem svojih nadrejenih. Tako delavci spet ostanejo sami.

Organizirali so se v sindikati, vsi pa vemo, kako jim le-ti zelo pomagajo.

jan_g ::

IceIceBaby je izjavil:


Saj pravim, treba je malo pogledati izven okvirov. Veliko podjetji res ne dovoli dela na daljavo, veliko pa jih. Poleg tega imaš več možnosti in načinov dela, od redne zaposlitve na daljavo do občasnega freelancerja. Z izbiro delodajalca si sicer omejen na podjetja, ki znajo delati na daljavo, absolutno gledano pa je izbor neprimerno večji kot, če izbiraš samo med slovenskimi podjetji, saj lahko delaš po celem svetu.


Hotel sem reči, da tudi podjetja v tujini niso ravno zaljubljena v delo od doma. Sem bral zaposlitvene oglase od Googla, Microsofta, Twitterja, pa tudi raznih startupov (ki objavljajo na specifičnih forumih) in vsaj 95% oglasov je takih, kjer je pogoj delo na lokaciji firme.

IceIceBaby je izjavil:


Kar se tiče stabilnosti se pa ne strinjam.
Vezan si lahko na več podjetji, tako, da imaš vire zaslužka razpršene.

Poleg tega tudi redna služba pri nas danes ne zagotavlja ravno stabilnosti pa vsi jamrate, da so plače slabe. Če freelancaš za 3x, 4x povprečno slo. plačo si lahko privoščiš, da kakšen mesec ne delaš. Pa še 10 do 12 ur na dan več si doma, kar tudi ni slabo za družinsko življenje.


Tukaj je več 'če'-jev. Jaz priznam, da osebno poznam samo dva freelancerja, ki pa imata kar finančne težave v sušnih obdobjih (takrat, ko ne uspeta najti dela, ne pri nas ne na tujem). Vendar imata raje svobodo, ki jo tak način dela prinaša, kot finančno stabilnost. Verjamem pa, da obstajajo taki, ki s tem nikoli nimajo problemov.
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prispevki s.p.-ja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18145152 (8936) fikus_
»

Odprtje normiranega spja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16439759 (14634) Recordman
»

Normiranci so rak rana naše ljube Slovenije (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
823160286 (125106) jype

Več podobnih tem