» »

Zdravljenje raka s pomočjo genetsko spremenjenih bakterij

Zdravljenje raka s pomočjo genetsko spremenjenih bakterij

Slo-Tech - O ideji, da bi bilo mogoče viruse ali bakterije uporabljati za tarčno dostavo zdravil in s tem za zdravljenje različnih bolezni, se razmišlja že nekaj časa. Eden prvih poskusov na to temo je primer iz leta 1860 kjer so v Avstriji pacienta z rakavim obolenjem izpostavili bakterijski okužbi. Tumor se je močno skrčil in skoraj izginil, vendar je pacient kasneje umrl zaradi okužbe.

Nov korak v smeri uporabe bakterij za zdravljenje raka pa so naredili raziskovalci Masonic Cancer Clinic iz Univerze v Minnesoti, ki s pomočjo gensko spremenjenih bakterij salmonele razvijajo zdravilo proti raku.

Bakterije so gensko spremenili tako, da proizvajajo imunski spodbujevalec hormon interlevkin 2, ki spodbudi imunski odziv telesa v borbi proti tumorjem. Znano je, da salmonele lahko prodirajo v celice gostitelja, predhodne raziskave pa so celo pokazale, da salmonele zelo rade rastejo zlasti v rakavih celicah. Na ta način je mogoče interlevkin 2 prenesti v samo rakavo celico, s čimer je celica "označena", telo pa nato proti njej sproži imunski odziv. Hkrati so bakterije salmonele gensko spremenjene tudi tako, da jim je zmanjšana patogenost in pacientom ne povzročajo hujših zdravstvenih težav.

Interlevkin se sicer uporablja za zdravljenje malignega melanoma (oblika kožnega raka) in tumorjev ledvic. Raziskovalci upajo, da bo z omenjenim postopkom mogoče zdraviti rakava obolenja ledvic, vranice in črevesja.

Raziskovalci Univerze v Minnesoti pod vodstvom prof. Edwarda Greena so že uspešno izvedli testiranja omenjenega načina zdravljenja na miših, sedaj pa so pričeli testiranja na ljudeh. Če bodo testiranja uspešna, bodo pacienti morali spiti nekaj z gensko spremenjeno salmonelo okužene vode, salmonela pa se bo nato razširila v tkiva prebavnega trakta, tam poiskala rakave celice in nato sprožila imunski odziv proti njim.

Ideja je vsekakor obetajoča, tudi predhodne raziskave so spodbudne, kljub temu pa se je treba zavedati, da je pot do končnega zdravila še dolga - vsaj 10 let ali več.

11 komentarjev

PJani ::

Hmm pacient umrl zaradi okužbe...hmmm
C/C++

poweroff ::

1860 si spregledal?
sudo poweroff

RejZoR ::

Hm, sem prepričan, da bi marsikdo z rakom z veseljem preživel vse nevšečnosti, ki jih prinese salmonela, samo da se znebiš rakavih tvorb.
Če je to recimo edini stranski učinek...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

poweroff ::

1860 so delali poskus ali bakterije prvenstveno napadejo raka. Izkazalo se je da ja, vendar ker so rakavi pacienti oslabeli, to ni primerna oblika zdravljenja.

No, danes pa govorimo o tarčni dostavi zdravil. S tem, da se tukaj ne govori o "klasičnem" zdravilu, ki "zdravi samo", pač pa o zdravilu, ki spodbudi imunski odziv organizma.

Salmonele pa se uporablja kot transportno sredstvo za dostavo zdravila na pravo mesto.

Vsekakor zanimiv spoj Tehnologije in Narave. Upam, da se zadeva obnese.
sudo poweroff

Pyr0Beast ::


1860 so delali poskus ali bakterije prvenstveno napadejo raka. Izkazalo se je da ja, vendar ker so rakavi pacienti oslabeli, to ni primerna oblika zdravljenja.


Jaz bi zadevo klasificiral v isti rang, če ne še boljši, kakor kemoterapija.

Bakterije lahko zlahka pobiješ. Škodljive učinke kemoterapije in popolnoma _uničen_ imunski sistem pač ne moreš. Kemoterapija sodi na smetišče medicine, v isti rang kot trenje soli v rane.

Bakterije>kemo
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Dosti odvisno o čem govorimo. Pri levkemijah je verjetno kemoterapija + presaditev kostnega mozga ena bolj smiselnih metod.
sudo poweroff

antonija ::

Penicilin smo odkrili v 20 stoletju (med vojnama). Do takrat so bile bakterije smrtno resna zadeva (pun intended). Leta 1860 bi verjetno velik rpocent populacije (tud ce nimajo raka) umrl zaradi tistih bakterij.

Danes so bakterijo "eno tableto prosim dohtar" (ne)resna zadeva, z izjemo ene par bolj eksoticnih primerkov. Glede na wiki se priblizno 142.000 americanov vsako leto okuzi s salmonelo, od tega jih umre 30, kar je 0,02%. Pa americani niso glih vzor medicinske oskrbe.

Ce bojo tele bakterije dovolj izbircne da ne bojo oznacile prevec celic bo tole super. Mala vojska mikro-robotkov (cyborgov skoraj) ki pobija samo tisto kar jim recemo... sweet!
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

poweroff ::

Ja, točno to je problem. Ker interlevkin lahko zelo poškoduje jetra... zato rabimo tarčno dostavo.
sudo poweroff

Relanium ::

Če je nevarnost za jetra, bi tak od oka rekel da bi alkoholiki imeli najmanj šans za preživet, če se bo s tem zdravilo čez 10 let.

hmmmm

KoKi ::

Če prav razumem, zdravljenje z bakterijami pri levkemiji ni smiselno, ali pač? Kaj pa moraš naredit, da prideš med testirance?
# hackable

poweroff ::

Glede levkemije bolj ugibam, ampak praviloma najbolj agresivna kemoterapija tam poteka tako, da najprej uničijo konstni mozeg, potem pa ga presadijo iz zdravega pacienta. No, morda pa bi se dalo tudi drugače, damo s salmonelo skoraj zagotovo ne, ker salmonela potuje po prebavnem traktu.

Glete testiranja... pri nas - pozabi. Če se pa zdraviš v ZDA v kakšnem centru, kjer delajo te klinične teste, se lahko prijaviš pod določenimi pogoji (v glavnem sprejemajo bolj paciente v terminalni fazi).
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ljudje imamo očitno skrivnostne imunske celice, ki napadajo mnoge vrste raka

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
276200 (3949) WizzardOfOZ
»

Zaradi visoke učinkovitosti prekinili klinično študijo zdravila za zdravljenje raka p (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7027771 (13164) poweroff
»

Odkrili gen, katerega delovanje je pomembno pri nastanku in poteku raka trebušne slin (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6217391 (15980) poweroff
»

Zakaj so virusi uporabni: zdravljenje raka, genska terapija, biotehnologija, industri

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115544 (4115) gzibret
»

Zdravljenje raka s pomočjo genetsko spremenjenih bakterij

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
114850 (3739) poweroff

Več podobnih tem