» »

Računalniški pisalni stroj

Računalniški pisalni stroj

«
1
2

dronyx ::

Ne vem, kam tale tema sodi, zato sem jo dal kar sem. Dejstvo je, da po pisarnah še vedno dela čuda nekih ljudi, ki opravljajo isto delo, kot pred 30 leti strojepiske. Današnji računalniki so po moje za njih čisti overkill, tudi iz stališča finančnih stroškov, zato je moj predlog, da bi se razvil poseben sistem za taka delovna mesta, ki bi posnemal filozofijo starih pisalnih strojev in v celoti temeljil na odprtokodnih brezplačnih rešitvah. Nekaj mojih pogledov sem predstavil na blogu, so pa dobrodošle vse konstruktiven ideje in predlogi.

Računam, da bi lahko do konca leta štartal s startupom, če seveda uspem zbrati kapital oziroma kakšnega partnerja (družabnika, da ne bi kdo upal na kaj več ali celo resno zvezo).

IceIceBaby ::

Pomoje je problem v tem, da praktično nobeno delovno mesto ne zahteva samo tipkanja. Mogoče se motim, ampak kolikor poznam delo po firmah je na vsakem računalniku zraven vsaj še kak email pa pri večini še kakšna specializirana aplikacija.

Poleg tega je treba dokaj natančno poračunati tudi ceno. Naprava bi bila praktični mini prenosnik z malo boljšo tipkovnico in vgrajenim tiskalnikom. Manjši tiskalniki imajo običajno precej dražje izpise, zato so v podjetjih prešli na velike tiskalnike sharane preko mreže. Potem je tukaj sama cena tiskalnika. Zakaj bi plačeval za 10 majhnih, počasnih tiskalnikov, če lahko v vsako nadstropje postavim stroj, ki ga lahko uporabljajo vsi.

Pa še en problem vidim. Danes praktično ni delovnega okolja brez mrež in povezovanja. Te tipkarce bi verjetno v večini primerov dobile na svoj "pisalni stroj" nek dokument, ki bi ga bilo potrebno samo dopolniti, urediti itd. Tu se pojavi problem združljivosti. Če na tem pisalnem stroju teče kak android ali kakšna oblika desktop linuxa znajo biti izpisi bolj kompleksnih dokumentov čudni.

Pa ne me narobe razumet. Pomoje take naprave imajo določen potencial. Ampak je precej problemov, pa mogoče zadeva, ki je omejena res samo na pisalni stroj ni prava rešitev. Je pa zanimivo, ker je niša res zelo ozko usmerjena in v takih nišah je precej lažje uspeti.

dronyx ::

No ja, saj jas nisem mislil dobesedno samo pisalni stroj. Seveda bi imel vgrajen mrežni priključek, wi-fi, pa tudi sistem, ki je sposoben poganjat kakšnega poštnega odjemalca. Ampak cena take naprave bi bila morda lahko okrog 350 - 400 EUR, velika prednost pa tudi v tem, da bi bilo vzdrževanje bistveno cenejše in bi dobil vse "out of the box". Priklopiš na elektriko in strojepiska začne lahko delat.

Če samo pomislil zapisničarke na sodiščih, govorim o letnem dobičku, ki je bistveno večji od Telekomove izgube.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

IceIceBaby ::

Hmm, 350-400EUR je toliko, kot dajo firme za PCje. Nettopi se dobijo za ta denar ali še ceneje.

Verjetno bi se dalo vse skupaj izdelati za precej manj. Android prenosniki se na kitajskem prodajajo pod 100USD (maloprodajna cena). Verjetno bi bila to podobna zadeva, le, da bi vzel stran baterijo, dodal tiskalnik in boljšo tipkovnico.

za 350-400EUR je pomoje razlika v ceni premajhna, da bi se komu splačalo. Za 200EUR pa vprašanje, če nebi bili takšni sistemi zelo popularni.

energetik ::

Tako je, za 300EUR se dobi sistem s Sempronom, 2GB DDR3 in 19-20" LCD. Če gor namestiš zastonjski Ubuntu+LO, pa je za tipkanje/e-mail povsem dobra varianta. Razen če bi za 350EUR ponudil zraven še kakšno 24/7 pomoč na terenu.

dronyx ::

OK, potem moram postaviti ceno nižje, čeprav ne vem, kako bo s tiskalnikom. Ampak pod 250 EUR se ne bom pogovarjal. Ali mi da lahko kdo kakšne linke proizvajalcev opreme, ki bi bila lahko primerna za to (small form factor...). Stavim pa na Kitajce, da so mi sposobni izdelati nek laserski mini tiskalnik pod 50 EUR oziroma bodo verjetno kar celoto delali nekje na Kitajskem, pri nas pa bi razvijali programsko opremo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

IceIceBaby ::

Custom hardware zna bit precej drag. Pomoje se ti splača nabrati obstoječe komponente, pa samo zapakiraš v neko kul ohišje. Saj veš...izgled produkta je med najmočnejšimi motivatorji za nakup, tudi v poslovnem okolju.

Primer poceni računalnika, ki bi lahko mogoče služil za osnovo. Oz...toliko da se malo orientiraš koliko zadeva stane. Če bi spisal dovolj light OS bi moralo tudi teh 300mhz poganjati software za takšno uporabo.

http://www.dealextreme.com/p/7-tft-lcd-...

Če te zanima kaj glede kitajcev in dela z njimi pošlji PM ali mail na sasokastelic@gmail.com Delam redno z njimi, so mi tudi že custom izdelke delali.

dronyx ::

To zadevo moram jaz še malo preštudirat, kje so tržne niše in kaj reklamirati kot feature, ki ga drugi nimajo. Recimo za kakšnega šefa je velika prednost, če sistem sploh ne bi imel brskalnika, ker potem tajnica ne more izgubljat časa na Facebooku. Na sodišču v sodni dvorani ne rabiš drugega kot da se ti zažene v urejevalnik besedila in da ko stisne gumb tiskaj prileze ven papir z zapisnikom, ki ga nekdo podpiše.

St235 ::

V specifičnih okoliščinah bi znala biti zadeva zanimiva, vprašanje pa je kaj pravzaprav nudi več od navadnega PC za ceno 300EUR. Ti pa boš ugodno ceno z vgrajenim tiskalnikom zelo težko dosegel. PRedvsem pa se vsi tredni obrčajo v to, da se raje kupi en dober tiskalnik/fotokopirc/kavomat kot pa 10 slabših. Ker vzdrževanje in funkcionalnost sta pri eni napravi dosti večja. Konkretno že podjetje z 5 zaposlenimi imaveč od ene mrežne multifunkcijske naprave za 500EUR, kot petih tiskalnikov za 100EUR.

Večje firme bo problem predvsem v tem, da je uporaba vgrajenega tiskalnika nesmiselna, ker stojijo zraven občutno močnejše mašine, ki služijo celotnemu nadstrpju in se jih da centralno vzdrževat (servis, parpir, toner...). Ravno tako bo tvoj sistem uporablja lspecifičen prilagojen operacijski sistem, ki bo imel probleme z splošno združljivostjo (mreža, tiskalnik, specifičen software)

Manjša podjetja za to ne bodo zainteresirana, ker morajo zaposleni v takšnih podjetjih preprosto opravljati preveč različnih nalog, da bi bilo to uporabno.

Bistveno vprašanje na katero je treba odgovorit je ali je tržna niša delovnih mest, ki so 100% zapisniškarska dovolj veliko. Namreč zelo malo tajnic poznam, ki zgolj prepisujejo ali tipkajo dokumente. Že sam si v uvodu svojega članka ugotovil, da strojepisci in strojepiske praktično več ne obstajajo. Ponavadi so zadolžene še najmanj za urnik nadrejenega, telefone, rezervacije hotelov... Skoraj vsako podjetje uporablja vsej en kos namenskega softwara. Manjša podjetja ponavadi od tajnic zahtevajo uporabo naprimer spletnega bančništva, večja podjetja pa imajo razvite svoje aplikacije. Vse to pa na predlaganem stroju nemogoče.

Moja ocena je, da je ideja dobra, venadar bi bilo potrebno identificirati nišno skupino, ki bi ji bili takšni produkti zanimivi. Na tvojem mestu bi razmišljal o namenski stenografski napravi, ki temelji na tvoji ideji. Ravno omenjeni sodni zapisniki, se ne pišejo vklasični pisavi ampak stenografiji. Klasično tipkanje je preprosto prepočasno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

dronyx ::

@Lakotnik29: Saj jaz ne mislim, da bi naredil čisto nov sistem. Tekel bi gor prilagojen Linux, ki bi lahko poganjal vse programe, ki jih tajnica potrebuje, lahko tudi urejanje koledarja ali rezervacijo hotelov. Bistvo bi bilo, da ne dobiš škatle, ki je strojno in programsko predimenzionirana, ampak kompakten sistem, ki počne točno samo to, kar tako delovno mesto zahteva, s tem pa se zaposleni lahko osredotoča na delo, ne pa da počne vse drugo.

Ko se ocenjuje strošek delovnega mesta, se pri nas velikokrat kar malo pozabi šteti vse licence. Če pogledam okrog sebe, je cena delovnega mesta, ne glede na to, za koga gre približno taka: 500 EUR PC, 160 EUR monitor, 50 EUR dodatna bižuterija, osebni tiskalnik 150 EUR, OS 150 EUR, Office 300 EUR, licenca za poštni program 150 EUR (dejansko baje 300 EUR), licenca za prijavo na mrežo 80 EUR, plus stroški še ostalih licenc (antivirus...). To je skupaj 1700 EUR. Če moj sistem zadošča za 30% delovnih mest in stane 300 EUR je to popolna zmaga (velja seveda za kapitalizem, ne dogovorno ekonomijo).

Drugače tudi sicer podpiram idejo, da se delovna mesta razdeli na zahtevnost glede uporabe IT (A, B, C, D...) in se določi, kaj pripada kateremu DM. Tajnica zanesljivo ne potrebuje iste opreme, kot nekdo v računovdstvu, ali pa receptor na vratih. Pri nas pa je večinoma standard za vse enak.

Tak sistem pa seveda ni mišljen kot desktop za inženirja v Intelu ali Nasi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

dronyx ::

Zgoraj sem še pozabil dodati, da ko imaš delovna mesta rangirana, potem se lahko tudi naredi jasne specifikacije, kaj mora določena custome made programska oprema izpolnjevati, da ustreza kriterijem za delovna mesta, kjer se bo uporabljala. Na "mojem pisalnem stroju" za delovna mesta razreda A pač ne bo dot neta, activexa in podobne krame, ampak mora delati v čisto navadnem brskalniku.

St235 ::

Pri zgoraj opisanem smo pa že bližje software rešitvi kot hardware. Torej prilagoditev operacijskega sistema za specifične potrebe delovnega mesta.

Najprej sem razumel da predlagaš out of the box rešitev, kar pomeni tudi v naprej zacementiran software in hardware, ki ga dobim iz škatle. To bo pa težko zadostilo potrebam strank, ker uporabljajo različne spletne banke, zazlične poštne odjemalce... Če bo potrebno software prilagajt vsakemu kupcu posebej, pa to več ni out of the box rešitev.

Namreč če pogledam zgornjo računico znesek seveda zgleda astronomski. vendar pa smo na enem ljubljanskem podjetju (8 zaposlenih) ravno v prejšnjem mesecu delali nekaj podobnega kar predlagaš ti.

8 računalnikov, 8 monitorjev, server, mrežni tiskalnik in odprtokodne software rešitve. Računalniki so bili zgrajeni na platformi e5700 z 2gb rama. Cena po kosu je bila 180EUR+DDV, monitor lcd 80EUR + DDV, namestitev sistema in potrebnih aplikacij 300EUR. Skupaj je bil strošek na uporabnika okol 600EUR+DDV in so imeli kar zgoraja opisuješ za 1.7kEUR. Samo to razliko v ceni smo dosegli z softwarom ne hardwarom. Pri tem, da praktično nismo rabili sprejemati kompromisov, kot jih predlagaš ti. Vsi računalniki lahko brez težav poganjajo vso programsko opremo, ki jo podjetje rabi (računovodski servis). Dsotop do neželjenih spetnih vsebin je rešljiv z proxy in FW nastavitvami, vendar v konkretnem primeru ni bil željen.

Torej hardware, ki zna to kar ti želiš stane okrog 260EUR. Pod to ceno boš težko prišel, sploh če razmišljaš o vgrajenem tiskalniku.

Drugo pa je cena prilagajanja softwara. Če boš strankam želel prodati celovito rešitev boš moral praktično vsaki stranki modificirat odprtokodni sistem, da bo ustrzal njihovim specifikacijam. To pa zahteva kar nekaj informacijskega znanja in ni ravno poceni.

Če boš imel software fiksen v skladu z rangiranjem delovnih mest. Pa se hitro ujameš v problem,da imajo vse stranke specifične zahteve, ki zahtevajo prilagajanje.

Moje izkušnje so sledeče. Velika podjetja, ki imajo svoje informatike so neprimerena tarča za take rešitve. Informatiki bodo namreč strmeli k čim večji kompatibilnosti in čim manjšim spremembam in robnim rešitvam. Ravno tako se takšni veliki sistemi redko gradijo iz nič, kar pomeni postopen prehod, ki je nočna mora za vse informatike. Problem velikih firm je tudi število zaposlenih, ki so bolj ali manj trdi za spremembe in odprtokodne rešitve.

Ciljna skupina so po mojem manjša podjetja in trženje celovite rešitve. Torej poceni hardware z prilagojenimi softwarskimi rešitvami. Samo profit tega je v sofwaru in ne hardwaru.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

dronyx ::

@Lakotnik29: vsak ki prodaja računalnike ve, da tu niso več zaslužki 1000 mark po kosu, ampak gre za drobtinice, tako da na tem področju ni več nekih velikih možnosti. Bistvo je seveda v celoviti rešitvi, ki jo pa podpira tudi standardiziran HW. Torej če se nekomu nekaj pokvari, se samo v nekaj minutah zamenja celotna škatla in prestavi SSD disk, pa stvar rešena, ne pa tako kot sedaj, ko računalnik vzamejo na servis, medtem pa se nek sistemc trudi cel dan, da usposobi za delo nek drug računalnik in študira, kaj vse je potrebno še naredit, da bo gospa lahko delala.

Tak sistem ima tudi to prednost, da stranki lahko prodaš komplet vse, od strojne opreme, do know-howa, kako organizirati sistem ter odpustiti odveč osebje.

Bi bil pa tu glavni vir zaslužka seveda zopet support. Tu je pač glavni denar in mesečni pavšali za pripravljenost, saj to vemo.

Poslovni model bi pa temeljil na sistemu tipa Mc'Donalds in franšiz. Vzamete nas in natančno veste, kaj dobite. V Sloveniji ali Južni Afriki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

dronyx ::

Kar se tiče tiskanja na zmogljive mrežne tiskalnike sem pozabil odgovorit.

Včasih se mi zdi, kot bi bil an forumu zadovoljna.si, ne pa slo-tech.si! Če odmislim klasični cirkus z nameščanjem gonilnikov za milijon možnih naprav na vsaki računalnik, obstaja verjetno tudi opcija za nek appliance (lahko tudi na windows tehnologiji, ker verjetno za Linux res ne obstaja taka baza gonilnikov), ki ga priklopiš na omrežje in ta poskrbi za to, da se tiskalniški posli usmerjajo iz "pisalnega stroja" na mrežne tiskalnike. Računalnik natisne zadevo podobno kot kakšen PDF writter v datoteko, potem pa to pošlje tiskalniškemu "routerju", ki poskrbi za to, da na pravem tiskalniku prileze ven papir.

Tu gre spet za nek ekosistem, kot se temu danes reče, ki zraste okrog neke tehnologije. nekaj denarja pa kapne tudi od tega, k'neda?

noraguta ::

swoje cajte je bil Amstrad CPC @ Wikipedia , vsaj za nekatere pisatelje je bil zakon in se ga še vedno spominjajo orošenih oči. čeprav nisem nikoli razumel zakaj.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

IceIceBaby ::

To sem pa jaz imel svoje čase. CPC128 :) Zakon zadeva.

onyx, saj obstajajo print serverji, ki poskrbijo za te stvari. Ni komplikacij z driverji. Jaz vseeno ne vidim bistvene prednosti tiskalnika. Ampak je tudi res, da govorimo o malenkostih, ki se potem definirajo skozi market research in development. Sam koncept se mi ne zdi napačen.

dronyx ::

Danes popoldan sem stal na blagajni Merkatorja in opazoval delavko za blagajno v luči moje ideje. Ona ima tam pred sabo zaslon, na katerem je aplikacija, ki jo uporablja pri svojem delu. Nobenega balasta, zgolj tisto nujno, kar potrebuje pri svojem poslovnem procesu. Lahko bi imela na blagajani pod mizo tudi klasičen PC, na njem Windowse 7, klasično namizje in ena od ikon bi bil pač program blagajne. Na ozadju bi bila slika njenega kužka, na namizju pa še 50 drugih ikon, od seminarske privat naloge na faksu naprej. Če kupcev ne bi bilo, bi šla na internet pogledat novice, ali klepetat prek MSN s kolegicami. Vendar ne. Za njen poslovni proces se natančno ve, kaj obsega in prepričan sem, da tako okolje, kot ga ima, za delodajalca pomeni zgolj manj težav in celo višjo produktivnost, saj gre prodajalka, ko ni kupcev, zlagat blago na police, namesto da zabija čas.

In če bi delali resno analizo, je takšnih delovnih mest veliko, bistveno več, kot si upamo priznati. Ampak az blagajno je to samoumevno in nihče ne more jokat, da so mu kratene pravice, ker nima Windowsov 7 in maila.

Kar se tiče dediceted strojne opreme.

Tu jaz sledim Applovi filozofiji. Če imaš en tip standardne strojne opreme, ki nastaja v "tvoji hiši" seveda vse deluje bistveno bolj zanesljivo, kar je upam logično. Zanesljivo delovanje pa je eden izmed ključnih ciljev moje zamisli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Okapi ::

Kar bi ti v bistvu rad, je en maksimalno poenostavljen in posameznemu poslovnemu namenu prilagojen uporabniški vmesnik. Nekaj takega, kot je Media Center v Windowsih za tiste, ki imajo PC v dnevni sobi priključen na tv.

V ozadju pa še standardiziran (kar se strojne opreme tiče) in kar se da poceni PC.

O.

noraguta ::

dronyx je izjavil:

Danes popoldan sem stal na blagajni Merkatorja in opazoval delavko za blagajno v luči moje ideje. Ona ima tam pred sabo zaslon, na katerem je aplikacija, ki jo uporablja pri svojem delu. Nobenega balasta, zgolj tisto nujno, kar potrebuje pri svojem poslovnem procesu. Lahko bi imela na blagajani pod mizo tudi klasičen PC, na njem Windowse 7, klasično namizje in ena od ikon bi bil pač program blagajne. Na ozadju bi bila slika njenega kužka, na namizju pa še 50 drugih ikon, od seminarske privat naloge na faksu naprej. Če kupcev ne bi bilo, bi šla na internet pogledat novice, ali klepetat prek MSN s kolegicami. Vendar ne. Za njen poslovni proces se natančno ve, kaj obsega in prepričan sem, da tako okolje, kot ga ima, za delodajalca pomeni zgolj manj težav in celo višjo produktivnost, saj gre prodajalka, ko ni kupcev, zlagat blago na police, namesto da zabija čas.

In če bi delali resno analizo, je takšnih delovnih mest veliko, bistveno več, kot si upamo priznati. Ampak az blagajno je to samoumevno in nihče ne more jokat, da so mu kratene pravice, ker nima Windowsov 7 in maila.

Kar se tiče dediceted strojne opreme.

Tu jaz sledim Applovi filozofiji. Če imaš en tip standardne strojne opreme, ki nastaja v "tvoji hiši" seveda vse deluje bistveno bolj zanesljivo, kar je upam logično. Zanesljivo delovanje pa je eden izmed ključnih ciljev moje zamisli.

na merkatojevih blagajnah so windowsi.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

bluefish ::

Hm, vse lepo in prav, vendar bi bilo najprej potrebno točno določiti, kakšen tip delovnih mest predstavlja tvoj ciljni trg. Dandanes so le redka administrativna dela, ki zahtevajo le eno ali dve specifični aplikaciji.

dronyx ::

@blueFish: zapisničarka na sodišču, receptor v hotelu in povsod drugo na vratih, kjer vodi evidenco gostov, delavka v lekarni, blagajne v trgovskih centrih, pa da ne naštevam naprej, ker globalno gledano gre številka v stotine milijonov.

Če pogledaš nek Google Apps in k temu prišteješ še dejstvo, da večina aplikacij danes teče v brskalniku, je v bistvu prava zadeva za to področje dejansko računalnik, ki mu je desktop spletni portal firme in na njem vidi samo to, kar potrebuje za delo. Recimo če si predstavljaš zapisničarko, ona prižge PC in idealno čez 10 sekund se prijavi v portal in pade direktno v nekaj takega kot je samo google dokument. Čisto osnovno urejanje, samodejno shranjevanje in tiskaj. To je isto, kot so imeli včasih pod dosom, ko se je avtomatično štartal dw5 in je začela takoj tipkati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

hamax ::

Jaz si ne predstavljam tocno kako si si ti to zamislil.
Sigurno ne bi zelel imeti tipkovnice priklenjene na ekran, ker je tako ekran preblizu. Printer v sami masini pa je tudi veliko predrag predvsem zaradi barv.
Torej na koncu dobis racunalnik v ekranu z zunanjo tipkovnico. To sicer ze obstaja, vendar je v tem segmentu verjetno se nekaj prostora.
Sploh ce razvijes se celovito programsko okolje.

dronyx ::

@hamax: tehnično gledano si zadevo predstavljam nekako modularno in tako, da vse paše enostavno skupaj. Kot nekakšen blade sistem. Kdor hoče tak osnoven tiskalnik za par izpisov na dan vzame škatlo višine nekaj cm in velikosti nekoliko večje od A4, na to postavi PC enake dimenzije, ki se sestavi tako, kot postaviš kakšen mrežni tiskalnik na duplex enoto. Nobenih kablov, študiranja, kako se kaj poveže. To lahko naredi vsaka tajnica sama. Potem postaviš gor naslednji modul, ki je poklopljiv LCD kot pri prenosnikih in spet nobenih kablov. Samo dvigneš ekran in to je to. Seveda tipkovnica in morebitna miš pa se priklopi posebej.

Bistvo je, da je vsa oprema standardna in da recimo okvaro lahko rešiš tako, da vzameš drug modul, prestaviš SSD disk in zadevo sestaviš nazaj. To mora biti narejeno v parih minutah. Ker bi bila cena takega sistema nizka, imaš lahko na zalogi par modulov, pa rešen problem s serviserji.

Celoten ekosistem (to je danes killer buzzword) pa lahko za manjše firme outsourcaš tudi pri sebi, pa jim prodaš zadevo kot cloud computing.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Ales ::

Izumil si thin cliente? ;)

Pa ne rečem, da tak modularni pristop nima več prostora na tržišču, vse je odvisno od izpeljave projekta... Začni s poslovnim načrtom, tehnična izvedba načeloma ni problem.

Pyr0Beast ::

Dodaj še baterijo za backup pa tako zadevo imenuješ ... LAPTOP !

Ali pa nettop.

Ne vem kaj komplicirate, kot da je tako težko tistih par kablov priklopiti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

techfreak :) ::

dronyx je izjavil:

@blueFish: zapisničarka na sodišču, receptor v hotelu in povsod drugo na vratih, kjer vodi evidenco gostov, delavka v lekarni, blagajne v trgovskih centrih, pa da ne naštevam naprej, ker globalno gledano gre številka v stotine milijonov.

Ne pozabimo, da za evidenco gostov potrebuješ poseben program, ki je ponavadi pisan samo za Windows OS.
Tudi za blagajno imajo ponavadi svoj program, ki spet deluje samo na enem OSu.

Torej mora tvoja naprava podpirati več OSov, poleg tega tajnica/prodajalka/... ne more nič sama narediti, ker mora nekdo namestiti in vzdrževati OS, nastaviti mrežo, namestiti potrebne programe ter nastaviti pravice dostopa uporabnikov.

St235 ::

Tako kot sem zgoraj omenil:
specializiorana rwešitev za manjhna podjetja (klicni center, računovodstvo, anketiranje, majhne trgovine...) kjer zraven prodaš še support. Vgrajen tiskalnik v nobenem primeru (razne mogoče na blagajni) ne upraviči svoje cene v primerjavi z mrežno rešitvijo.

Večje firme s svojim IT odelkom se tega ne bodo lotevale. Sploh ker bo problem z kompatibilnostjo z obstoječim softawarom ,če ne boš uporabil splošno razširjenega OS.

Ne vem kajtočno si ti predstavljaš pod modulano zasnovo in predvsem ne vem zakaj govoriš o SSD diskih, glede na to, da je ideja da je to budget hardware. Tajnica ali blagajničarka s ssd diskom nič ne profitira. 5s hitrejši start up time pa ne odtehta cene.
Modularno so setavljeni praktično vsi PC od dneva ena naprej. Crkne disk- mejaš disk, crkne napajalnik- nejaš napajalnik...

ŠE vedno ne vidim prave rpednosti v reševanju zadeve z hardwarom. Vse to je moč doseči z obstoječimi računalniki z prilagojenim softwarom.

msjr ::

Eh, čisto brezveze, kdor bo rabil pisalni stroj, bo kupil nekaj takega: Brother Em-630, za vse ostale je navaden laptop/notebook/karkoli bolje.

 EM630

EM630

poweroff ::

Kaj pa software? Če bi šel na Windowse cena licenc pri vsem skupaj ni zanemarljiva. Linux pa menda ni za državno upravo, hehe...
sudo poweroff

bluefish ::

dronyx je izjavil:

Če pogledaš nek Google Apps in k temu prišteješ še dejstvo, da večina aplikacij danes teče v brskalniku, je v bistvu prava zadeva za to področje dejansko računalnik, ki mu je desktop spletni portal firme in na njem vidi samo to, kar potrebuje za delo. Recimo če si predstavljaš zapisničarko, ona prižge PC in idealno čez 10 sekund se prijavi v portal in pade direktno v nekaj takega kot je samo google dokument. Čisto osnovno urejanje, samodejno shranjevanje in tiskaj. To je isto, kot so imeli včasih pod dosom, ko se je avtomatično štartal dw5 in je začela takoj tipkati.
Vse to lahko rešiš z obsoteječo strojno opremo, ker dvomim, da bo neka firma samo zaradi novega sistema menjala vse računalnike. Seveda se dolgoročno lahko zamenja tudi kliente za cenejše in varčnejše naprave.

Je pa tole po eni strani odkrivanje tople vode. Kot študent sem delal na eni od zavarovalnic in se uporablja podoben princip. Vsak uporabnik ima svojemu delu prilagojen sistem oz. dostop do aplikacij.

dronyx ::

@Ales, @Pyr0Beast in ostali kritiki:

Ali kdo pravi, da je Mc'Donalds izumil lepinjo in goveji zrezek? Izumil oziroma uspešno poslovno izpeljal je nekaj drugega.

@techfreak: Tvoje razmišljanje se mi zdi povsem neinovativno. Enako bi lahko razmišljal Apple, ko se je odločil za razvoj telefona. Saj nima smisla, ker vse teče na Nokiji in Symbianu. Pa danes?

Moja franšiza pač pokriva nek tržni segment in kdor najde tu rešitev prav, ostali pa imajo še vedno druge možnosti. Saj v kapitalizmu v poslu ljudje neprestano sprejemajo odločitve in tehtajo, kaj je bolje, ceneje...

@Lakotnik29: Poanta custom hardware je v filozofiji Appla. Zadeve delujejo na naši opremi in to preiskušeno, če vas to ne zadovolji, so na trgu druge rešitve. Tak poslovni model se pač ne more ukvarjati z milijon nekimi različnimi računalniki, ker to stroške močno dvigne.

Vzemi Mc'Donalds spet za primer. Oni določijo, kako mora izgledati big mac in vse franšize delajo z big maci. Ni tu da eden malo indijske kuhinje, drug naredi skoraj kebab tretji uporablja kozje mleko namesto milk šejka...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

bluefish ::

Ne, vendar bo tudi ti moral znati prodati idejo oz. produkt. Brez argumentov, zakaj je tvoj sistem boljši od obstoječih, žal najbrž ne bo šlo.

Matako ::

noraguta je izjavil:

swoje cajte je bil Amstrad CPC @ Wikipedia , vsaj za nekatere pisatelje je bil zakon in se ga še vedno spominjajo orošenih oči. čeprav nisem nikoli razumel zakaj.


Verjetno si mislil Amstrad PCW? Ker to je bil ta sistem "za pisanje", ki ga je veliko pisateljev uporabljalo, ne CPC. In nista bila kompatibilna.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

noraguta ::

eh ne splača se izumljat neke prav hudičevo namenske rešitve , če vse omenjeno lahko rešiš z nekim kiosk modetom ter ustrezno aplikacijo(no-frill editor). pa če se ne motim takšne zadeve celo prodajajo.

Matako je izjavil:

noraguta je izjavil:

swoje cajte je bil Amstrad CPC @ Wikipedia , vsaj za nekatere pisatelje je bil zakon in se ga še vedno spominjajo orošenih oči. čeprav nisem nikoli razumel zakaj.


Verjetno si mislil Amstrad PCS? Ker to je bil ta sistem "za pisanje", ki ga je veliko pisateljev uporabljalo, ne CPC. In nista bila kompatibilna.

tega ja
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

poweroff ::

No, mene še zmeraj software zanima.
sudo poweroff

msjr ::

Za ljubitelje Retro zadev.

dronyx ::

msjr je izjavil:

Za ljubitelje Retro zadev.

Tale video je še boljši.

St235 ::

Apple ima drugačno vizijo. Oni gradijo na prestižu znamke, na estetsko dovršenih modelih in na lastnih programskih rešitvah, ki niti pod razno niso prilagojene uporabniku ampak od uporabnika zahtevajo, da se prilagaja njim. Zato tudi praktično ne najdeš sistemov, ki temelijo striktno na macih. Ne poznam večje firme kjer bi mrežo sestavljali samo maci, ker je preprosto preveč omejitev pri njihovem delovanju.

Ti predlagaš low cost varianto, ki je prilagodljiva uporabniku. Popolnoma nasprtoni koncept.

Ideja Mcdonaldsa, da so vsi hamburgerji enaki pa telji na spet drugačnih temeljih. Oni si ime ustvarjajo tudi s tem, da če greš na mac v New Yorku ali v Sloveni ali v Singapurju približno enak okus in da vsak kupec ve točno kaj bo dobil ko plača.

Vprašanje pa se pojavi, kako to filozofijo aplicirat na računalnike. Namreč windows je tisto, kar se predstavlja kot isti okus, ko prižgeš računalnik. Zaposleni, ki menja firmo se bo v 99% srečal z istim sistemom ko bo menjal podjetje. Gradit ta image na nišnem produktu po mojem mnenju ni realno.

Ideja verjamam ,ima potencial, samo take brainstorming debate te lahko odlično opozorijo na bodoče težave, predvsem pa na pomisleke in vprašanja, ki jih bodo imeli tudi posamezni invetitorji ali potencialni odjemalci.

Bistveno vprašanje na katerega mi moraš kot poencialnemu kupcu odgovorit je: V čem je sistem boljši od ostalih rešitev? Če recimo imam na mizi ponudbo, ki sem jo zgoraj opisal (osnovni PC, monitor, server in skupno multifunkcijsko napravo, ter prilagojena odprtokodna rešitev) in tvoj out of the box sistem. Kaj so po tvoje prednosti, ki jih ti ponujaš?

Bistven koncept kjer pa po mojem mnenju ne boš priše čes je pa tiskalnik. Mrežna upraba tiskalnika ni noben bavbav in ne zahteva bistveno večjih stroškov vzdrževaja in poraba. Tiskalnik vgrajen v tako napravo bi ceno nesorazmerno dvignil. Če pogledaš POS in podbne naprave, ki omogočajo neposredno tiskanje pa ti bo tudi hitro jasno, da je takšno tiskanje za tvoj namen neprimerno. Ob enem pa ne rešiš problema scanerja in fotokopirca, ki ga bo firma vseeno rabila. Torej bodo še vedno nosili srošek multifunkcijske naprave in še strošek tisklanika v vsakem računalniku.
Potem je tukaj problem vzdržljivosti takega mini tiskalnika. Si rpedstavljaš logistiko, da moraš v firmi vzdrževat sistem 200 mini tiskalnikov, namesto 10 multifukncijskih naprav.

Po drugi strani pa preveč mešaš različna področja aplikacije. Namreč lokacije, ki si jih ti oposal (hotelir, trgovka, zapisnikar) potrbujejo dejansko različne rešitve. Tvoja ideja pa zahteva rpaktično svojo linijo za vsakega od poklicev. Ker trgovka z a4 printerjem si kaj dosti ne more pomagat, zapisnikar pa z POS terminalom.
Argumenti o blokadi FB in spletnega dostopa, so neumesni. to omogoča vsak software. Blagajne naprimer lepo tečejo na win okolju pa v merkatoju še nisem videl prodajalke, ki bi pasianso zlagala.

Torej bistveno vprašanje, ki mi ga moraš odgovorit je zakaj kupit nestandarden kos opreme, če lahko kupim za isti denar PCz vso njegovo modularnostjo in prigodljivostjo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

dronyx ::

@Lakotnik29: Tisto s tiskalnikom je bilo mišljeno bolj kot šala, da bi sistem dobesedno simuliral stare pisalne stroje. Ampak če dobro pomislim niti ni slaba šala. Namreč isto bi se lahko vprašali kupci Applov. Zakaj za vraga kupiti nestandarden kos opreme, če lahko kupim standardnega, ki ga uporabljajo vsi ostali (beri, navadn PC pri Mlacomu za 450 EUR). Razloge za odločitev v prid Appla si lepo naštel. Gre za vrhunski design in dovršene modele. Ampak Mlacom bi lahko bil Apple, če bi ga ljudje sprejeli kot nekaj posebnega, ne samo še ena škatla.

Nestandarden kos opreme bi pa kupil zato, ker rešuje točno tvoje potrebe in to za bistveno manj denarja in težav z vzdrževanjem, kot pa ti to ponuja standardna oprema. Kot pa omenjeno, so tu potrebne nekatere tehnološke inovacije, ki stranko prepričajo in naredijo iz Mlacom škatle "Appla" (sem dal namerno v navednice, da ne bi kdo mešal konceptov) plus seveda spremljajoči "ekosistem", torej programska oprema, ki ni na voljo v drugi obliki (kot recimo nekatera kozmetika, ki jo ne moreš kupiti nikjer v klasični trgovini).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

fosil ::

Ideja zna bit sicer potencialno zanimiva, ampak to bi se lahko šel nek velik proizvajalec hw-ja, kot recimo hp, dell, asus..., ne pa nek slovenski s.p. ali d.o.o.
A resno misliš da se bodo drugi prilagajali tvojemu ekosistemu? Da bodo torej firme za računovodske programe in podobno naredile posebne verzije programov za tvoj računalnik? Če nimaš nekih res močnih vez v javni upravi, zaradi katerih bi vsa javna uprava prešla na tvoj ekosistem lahko na to kar pozabiš.
Kot majhen igralec se lahko samo ti prilagajaš drugim, drugi se tebi ne bodo. Še velikani imajo pogosto težave z vsiljevanjem standardov.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

St235 ::

Zakaj pa je tvoj sistem toliko bolj stabilen kot win ali linux okolje? Apple je do tega prišel z desetletji razvoja, 1000 zaposlenimi in milionskimi vložki. Kaj od tega imaš ti za ta projekt?

Ravno tako še vedno ne verjamem da si bistveno cenejši od mene, ki mu ponudim navaden pc in prilagoditev odprtokodnih programov.

Podobno kot ugotavlja Fosil boš kot majhen podjetnik težko vsilil standarde. Zato moj pomislek o hardware prisotpu k zadevi. Sem pa prepričan, da ideja o izdelavi namenskega softwara prilagojenega striktno nalogam delovnega mesta je ideja, ki ima potencial. Bi ap moral software teči na navadnih budget mašinah.

Za uveljavitev svojega ekosistema bi potreboval preprosto večji brand name. Apple si ni imena ustvaril z iphonom in omejenim OS, temveč je ime Apple skupaj z naporednim vmesnikom ustavrilo iphone mit. Če bi to lansiralo manjše podjetje bi kljub odličnemu vmesniku gladko pogorelo.

Jaz bi, če te to veseli šel na tvojem mestu v španovino z par programerji in se lotil zadevo predstavljat kot poceni alternativo windows in njihovem okolju z nebroj dragimi licencami. Skupaj z izobraževanjem uporabnikov in odprtokodnimi rešitvami bi zanl bit predvsem za manjša podjetja izjemno zanimiv.

dronyx ::

@fosil: Jaz nisem nikdar mislil na slovenski s.p. moja zamisel je firma za nizkocenovno poslovno računalništvo tipa Mc'Donalds - torej globalna firma, kjer je centrala nekje na Tajvanu ali ZDA in skrbi za ogrodje in piše pravila igre, lokalne franšize pa skrbijo za implementacijo in support.

Sem pa človek, ki ideje ne zadrži zase, ker verjamem v "eter idej" (zamisel za nekaj podobnega facebooku sem jaz dobil nekje 2001 na mestnem avtobusu št. 6, nekdo v ZDA je pa šele nekaj let zatem zadevo naredil in to naredil očitno pravilno) in bom osnovne zamisli spravil na papir ter poskušal najti v tujini koga, ki jih bo prebral in morda zagrabil.

Glede strojne opreme se nagibam v smer, da so osnovni modularni gradniki narejeni znotraj firme oziroma pod isto blagovno znamko, za vse ostalo pa se izbere najprimernejše rešitve in se te podpre (sistemi za črtno kdod, izpisi nalepk, računov...), ostalo pa pač ne obstaja. Mc'Donalds tudi izbere dobavitelje krompirja, zrezkov in solate, če komu paše drugačen krompir in po tem dobi ošpice, pa izvolite prosim drugam.

@lakotnik29: Zakaj pa je tvoj sistem toliko bolj stabilen kot win ali linux okolje?

Saj bi šlo za Linux okolje, ki teče samo na eni vrsti strojne opreme. To sem že nekajkrat napisal da počne v bistvu Apple (seveda ne z linuxom), samo da kupci teh proizvodov tega ne razumejo najbolje.

Pred dnevi mi je slučajno padla na pamet ideja, da bi naredili pameten mobilni telefon in tablico tipa iPad, kjer bi bila tablica samo docking station za mobilni telefon. Torej 10" zaslon, dodatna baterija in malo boljši zvočniki. Vsa druga elektronika, vključno z komunikacijami ter OS pa bi tekel na telefonu. Ko bi telefon vstavil v tablico, bi OS preklopil resolucijo in uporabniško izkušnjo. Daljše sem idejo opisal na blogu in jo poslal tudi parim največjim firmam po mailu. Ko bo (če bo) to prišlo nekega dne na tržišče pa bom vedel, da ne gre za čisto neumnost (takrat za Motorolino rešitev nisem vedel, je pa zelo blizu moji ideji).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

poweroff ::

Ah, se pravi bi tvoj pisalni stroj laufal na Linuxu?

Glede telefona in tablice... povezava preko Bluetooth bi morda rešila strojne težave...
sudo poweroff

dronyx ::

@Matthai: Če se greš nizkocenovno poslovno računalništvo ni govora, da daš samo za OS čez 100 EUR in za urejevalnik besedil, ki ga bo uporabljala neka zapisničarka na sodišču 300 EUR. Pa tudi pisalni stroj ni pravi naziv. Gre bolj za nekakšen "computer appliance".

Glede brezžičnih povezav takih "hibridov" (danes sem odkril še zanimivo rešitev hibrida med tablico in laptopom Lenovo IdeaPad) nisem navdušen, ker potem nikdar ne veš, kje ti leži telefon in zakaj zadeva neha delovati, ker si izven dometa. Pravilno narejena fizična spojitev se mi zdi dosti boljša rešitev in kot kupec zanesljivo prej izberem to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Pyr0Beast ::

Eh

Šparati je najdražje. Nabaviš stacionarca in ekran pa ti taka zadeva služi nadaljnih 10 let.

Če ti bo crknilo pri laptopu, boš naredil kaj ?

Ram je draži
Diski so dražji
Vse je dražje

Poleg tega pa je ergonomija na psu.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

fosil ::

V firmah je itak tako, da je znesek za tisti pc, ki ga ima strojepiska še najmanjši strošek.
"Ta prav" denar se začne potem pri serverjih, licencah za programe, podporo in tako naprej.

Je pa sicer res da se pogosto špara ravno pri tistih osnovnih pc-jih in potem vse skupaj dela obupno počas.
Tako je!

poweroff ::

dronyx je izjavil:

@Matthai: Če se greš nizkocenovno poslovno računalništvo ni govora, da daš samo za OS čez 100 EUR in za urejevalnik besedil, ki ga bo uporabljala neka zapisničarka na sodišču 300 EUR. Pa tudi pisalni stroj ni pravi naziv. Gre bolj za nekakšen "computer appliance".

Ne razumem. Hočeš reči, da je v primeru raznoraznega uradniškega dela, kjer se računalnik uporablja samo za tipkanje besedil (po tvojih izračunih je tega fuuul) cena OS-a in urejevalnika besedila čisto previsok strošek?

Zdaj pa samo še zatrdi, da bi se dalo na takšnem nizkocenovnem appliancu čisto normalno shajati z odprtokodnim urejevalnikom besedil - pa te bom povprašal po zdravju.
sudo poweroff

dronyx ::

@Matthai: Zadnjič je šel v penzijo sodelavec, sicer sekretar po nazivu. Vprašal me je, kako pobriše pošto, pa sem mu dejal, da s tipko delete. Naslednje vprašanje pa je bilo, kje je tipka delete. Imel pa je na mizi računalnik sigurno zadnjih 15 let. Tako dolgo kot jaz.

Meni gre včasih skoraj na jok, ko vidim, koliko denarja se zmeče za IT in kako malo je vse skupaj dejansko izkoriščeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

poweroff ::

Nekaj drugega sem vprašal.

Se ti zdi, da bi na takemle appliancu odprtokodni OS + urejevalnik špilala ali ne?

In če ja - zakaj na klinčeve uradniške mašine ne bi namestili sfriziranega Linuxa?
sudo poweroff

dronyx ::

@Matthai: Seveda bi. Gre pa tu za stroške vzdrževanja. Pri obstoječi praksi, ko imaš čuda nekih tipov opreme, je drago predvsem vzdrževanje vsega tega. Če bi imela državna administracija 15.000 enakih PC "appliancov" (podobno kot imamo samo en tip Xboxa 360), potem imaš lahko celoten sistem na nekem SSD disku, za vse aplikacije se pa zahteva, da se uporablja natančno določene spletne standarde. To pa potem lahko v celoti vzdržuje manjša ekipa ljudi.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

rabljen računalnik - uporaba v gostilni (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
11219332 (16107) 111111111111
»

Nov intervju: Matjaž Kaše, tisti državni uradnik, ki v službi uporablja Linux (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
26273391 (50213) GTX970
»

Londonska mestna četrt z Windows XP na Chromebooke (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6431484 (27886) MrStein
»

MJU objavilo pogodbo z Microsoftom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9930380 (27060) BigWhale

Več podobnih tem