» »

Računalniški pisalni stroj

Računalniški pisalni stroj

1
2
»

Okapi ::

Vprašal me je, kako pobriše pošto,
Zgodbica je sicer že stara, ampak na biologiji je pred leti en, zdaj že blagopokojni, profesor dobil svoj prvi pc in ga uporabljal točno tako kot "onyxov" računalniški pisalni stroj. Napisal je dopis in ga sprintal. Po kakšnem letu mu je asistent, ko ga je prvič videl, kaj počne, pokazal ukaz save;)

O.

bluefish ::

Vse res, vendar tvoj predlog še vedno ne odgovori na vprašanje, v čem se tako razlikuje od že znanih rešitev.

dronyx ::

Jaz sem pred 13 leti delal v neki finančni firmi in šef informatike (star nekje 55 let) je imel na mizi docking in laptopa. Ampak on ni nikdar tega ugašal, niti ko je odšel domov (seveda leptopa tudi ni nikdar vzel ven iz dockinga). Njegov računalnik je bil kot večna lučka. Potem pa se je zgodilo, da mu je nekdo iztaknil napajalni kabel (verjetno snažilka) in je prišel v IT, če mu kdo pokaže, kje se naprava prižge.

Imel je pa zanesljivo individualno pogodbo in plačo vsaj enkrat višjo od sistemcev, ki so vzdrževali sistem strežnikov, komunikacij...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

poweroff ::

dronyx je izjavil:

@Matthai: Seveda bi. Gre pa tu za stroške vzdrževanja. Pri obstoječi praksi, ko imaš čuda nekih tipov opreme, je drago predvsem vzdrževanje vsega tega. Če bi imela državna administracija 15.000 enakih PC "appliancov" (podobno kot imamo samo en tip Xboxa 360), potem imaš lahko celoten sistem na nekem SSD disku, za vse aplikacije se pa zahteva, da se uporablja natančno določene spletne standarde. To pa potem lahko v celoti vzdržuje manjša ekipa ljudi.


Saj zatopa kupiš točno toliko tipov opreme, kot je je podprto in teh težav ni. Ter se tudi uporabi standarde. In teh težav ni. (govorim o uporabi FOSS v JU).
sudo poweroff

Okapi ::

Imel je pa zanesljivo individualno pogodbo in plačo vsaj enkrat višjo od sistemcev, ki so vzdrževali sistem strežnikov, komunikacij...
Zato je pa sigurno cobol v nulo obvladal. In tebi bi se smejal, ko bi spraševal, kako se kartice v luknjalnik vtakne;)

O.

dronyx ::

@Okapi: Po moje ni obvladal skoraj nič, razen urejevalnika teksta. Ko so crknili diski glavnega strežnika, na katerem je tekla baza in so do njega dostopale tudi vse poslovalnice, je šel glavni sistemec do njega in mu razložil, kaj se je zgodilo. On pa je vprašal, če je to hudo. Ja, v bistvu je, ker so stranke stale v vrsti, delavka za šalterjem je bila nemočna, strežnik pa je bilo potrebno restavrirati iz traku. :D

@Matthai: Ko je govora o FOSS oz. Linuxu kot OS, gre za čisto isto zgodbo kot pri Microsoftu, le da je ta zastonj. Podprte je večina opreme, ki je na trgu in glede na zakonodajo, ti ne moreš kupovati istega tipa računalnikov, ker s tem kršiš zakon in omejuješ konkurenco.

Če pa nekdo pride z celovito Mc'Donalds rešitvijo in appliancom tipa Xbox360 (spet me prosim ne razumet dobesedno kot igralno konzolo) in se izkaže, da je to cenovno najugodnejše, potem si pa v podobni situaciji, kot so danes narejeni razpisi za OS in Office. Nihče ne piše specifikacij, kaj mora izpolnjevati ponujen OS ali pisarniška zbirka, ampak napiše, da zahteva Windows 7 64 bit Pro in Office ne vem katere verzije. In računsko sodišče s tem nima problemov, pa čeprav vemo, da na trgu obstajajo tudi druge rešitve, nekatere celo brezplačne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

poweroff ::

Aja? Omejuješ konkurenco, če rečeš, da mora strojna oprema ustrezati takim in takim zahtevam?
sudo poweroff

dronyx ::

Saj se že sedaj kupuje računalnike tako, da se napiše, kakšnim zahtevam morajo ustrezati. Omejevanje konkurence bi bilo, če bi ti imel 100 računalnikov model A proizvajalca X in bi napisal, da kupuješ še 50 računalnikov model A proizvajalca X, ker imaš že pripravljeno namestitev in tako odpade dodatno delo. Mi je bilo pa kot rečeno od nekdaj zanimivo, kako na področju SW pa ni bilo omejevanje konkurence, če kupiš direktno licenco Microsoft za Windows 7. Microsoft pa je tu sprejet kot edini možni ponudnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

poweroff ::

Zanimivo, ja. ;)
sudo poweroff

Pyr0Beast ::

Načeloma se defektne opreme ne kupuje. HW pa že dolgo ni več težava in je dovolj sposoben poganjati praktično poljubno programsko opremo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

rabljen računalnik - uporaba v gostilni (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
11219533 (16308) 111111111111
»

Nov intervju: Matjaž Kaše, tisti državni uradnik, ki v službi uporablja Linux (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
26273998 (50820) GTX970
»

Londonska mestna četrt z Windows XP na Chromebooke (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6431865 (28267) MrStein
»

MJU objavilo pogodbo z Microsoftom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9930535 (27215) BigWhale

Več podobnih tem