» »

Zmeden - kam naj z denarjem?

Zmeden - kam naj z denarjem?

technolog ::

Torej, v treh letih se mi je od dela in štipendije "nabralo" dobrih 2,200€. Ni mi v interesu tega porabit, saj sem že kupil vse, kar sem rabil (kolo, prenosnik). Zato bi bil zelo hvaležen, če bi mi kdo svetoval kam naj ta denar dam za ene 7 let.

Prebral sem veliko prejšnjih tem, pa se je vedno govorilo o večjih zneskih in za veliko daljši čas. Maksimalen čas, ko bi bil pripravljen stegnit rokce stran od tega denarja je 5-10 let. Stvar mora bit taka, ga je glavnica in inflacija zagotovo poplačana (ali tam okoli 96%), se pravi ne bi rad vložil tega v neke X delnice - z eno besedo nočem tvegat, saj je za tem denarjem veliko znoja.

Zaenkrat imam denar v štumfu v spodnjem predalu omare, dobesedno. In kar malo škoda mi je, ko se inflacija obrestno obrestno nalaga. Ravno tako mi je škoda dat v banko za 1,5% na leto, saj dobim po enem letu iz tega ravno za eno kosilo.

Kaj mi predlagate?

comgen ::

Državne obveznice, 6% letno, nobenega tveganja :)

Mare3 ::

Dej ga men da ti ga čuvam :D

Pšenični ::

"Zaenkrat imam denar v štumfu v spodnjem predalu omare, dobesedno. In kar malo škoda mi je, ko se inflacija obrestno obrestno nalaga. Ravno tako mi je škoda dat v banko za 1,5% na leto, saj dobim po enem letu iz tega ravno za eno kosilo."

Povej še naslov....se hecam.

Če vezeš mislim da so obresti 3%. V parih letih je to res bolj malo. Tko da malo vprašaj, kako je z obveznicmi...

Tilen ::

LON ti ponuja 4.15%. Boljše ponudbe trenutno nisem našel.

http://slo-tech.com/forum/t437107/p2894...
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Avenger ::

comgen je izjavil:

Državne obveznice, 6% letno, nobenega tveganja :)


Kaj ko bi še kakšen link dal? Jaz najdem RS 64 s 4,26% letno, zapadlost '12, RS 66 4,625%, zap.'24, RS 67 4,25%... več ne najdem. Da nisi tistole štirico podložil s silikonom in je naenkrat postala 6? :))
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

McHusch ::

Če resno misliš o sedmih letih, je optimalna izbira podrejena obveznica NLB26 s 6,25 % p.a. NLB ne bo šla po gobe. Če pa bi denar potreboval prej, to ni dobro, ker je likvidnost te obveznice nikakva in ti bo ves donos požrl slab tečaj.

Je pa 7 let dolga doba. V tem času se lahko zgodi marsikaj. Od lažjih pretresov v obliki povečanja EURIBOR-ja do hude inflacije, razpada evra ali pa nič od tega. Ker tega ne veš, se jaz denarju ne bi nepreklicno za toliko časa odrekel.

Če ne veš, kaj bi naredil, je najbolj narediti nič. Daj v 3-mesečni depozit in premisli. Še druga realnost pa je, da je 2200 EUR hudo malo denarja in da kaj pametnega od tega ne boš imel.

Tilen ::

Glavnico vam bo vrnila po 7 letih, vmes pa dobite vsako leto 6,25% bruto obre­sti. Če ste fizična oseba, bodo vaše neto obre­sti zna­šale 5%, saj vam bo banka odtr­gala še 20% doho­dnine.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Pšenični ::

"Če ne veš, kaj bi naredil, je najbolj narediti nič. Daj v 3-mesečni depozit in premisli. Še druga realnost pa je, da je 2200 EUR hudo malo denarja in da kaj pametnega od tega ne boš imel."

To je tudi moj predlog. Inflacija se všteje vsake 3 mesece, če se poveča, tko da je to optimalno.

LeQuack ::

Nabavi si 1 kvadratni meter v celovških dvorih. Baje je prijetna soseska in nepremičnine bodo šle samo gor (magična krogla je rekla). Priporočam spodnje etaže, ker imajo standardno vgrajen bazen, ne vem zakaj pravijo da zamaka in plesni, to je Jankovič posebej naročil za svoje volivce.
Quack !

cortez ::

Kaj pa z 22.200EUR ? Al bi kupili Krko , al predlagate kaj boljšega ?

kreki ::

Kupi zlato in ga imaš lahko ravno tako v predalu. Cena zlatu bo v sedmih letih sigurno takšna, da boš ohranil vrednost današnjih 2200EUR lahko se pa zgodi da boš imel celo dobiček.
Priklopljen na šštrom.

Blazz ::

izogibaj se vsemu kar je vezano na zlato. v 7 letih bo 100% razgnalo balon in vse kar je vezano nanj bo šlo v K*. Za tako dolgo dobo je najbolj varno vezati v banki. Obveznice so že malce bolj rizkantne od vezave v banki, res pa je da še vedno spadajo v varne naložbe. Kakršnokoli vlaganje v delnice na LJ borzi je za tak drobiž brezvezno in tako obdobje precej rizkantno. Drgač pa 2200 eur je drobiž za vlaganje. Banke se znajo pri višji zneskih recimo 20-30k eur pogajat za višje letne obrestne mere.

še enkrat, izogibaj se zlatu, razen če boš dnevno/tedensko sledil trgu zlata...

cortez ::

resno sprašujem ; če bi imel 20.000 EUR, kam bi se jih varno splačalo naložiti; v obveznice, depozit, nakup delnic ?

Izi ::

cortez je izjavil:

resno sprašujem ; če bi imel 20.000 EUR, kam bi se jih varno splačalo naložiti; v obveznice, depozit, nakup delnic ?

Če si kaj brskal po podobnih temah, bi ti moralo biti jasno, da na tvoje vprašanje ni odgovora oz. je za vsakega človeka drugačen.
Najprej moraš odgovoriti ali si pripravljen zgubiti določen delež od teh 20.000 EUR.
Potem je vprašanje kolikšen delež si pripravljen izgubiti, preden boš naredil samomor >:D

Če nisi pripravljen prav nič izgubiti potem veži depozit na banki ali pa kupi državne obveznice. Drugega nimaš.

Pri ostalih naložbah gre pa po enostavni računici.
Če obstaja možnost da boš v enem letu podvojil vložen znesek potem je povsem enaka možnost, da ga boš prepolovil. Pa še vse vmesne možnosti imaš na razpolago.
Sploh pa z nakupom delnic marsikdo misli na vložitev denarja v kakšen vzajemni sklad. Direktno kupovanje in prodajanje delnic je prekomplicirana zadeva za posameznika in ponavadi rabiš borznega posrednika.

cortez je izjavil:

Kaj pa z 22.200EUR ? Al bi kupili Krko , al predlagate kaj boljšega ?

Krko so sicer izbrali za Gazelo leta, ampak če si njen delničar ti bo takoj jasno, da je ta Gazela poginila že precej let nazaj. Njene delnice so trenutno na letošnji najnižji točki. Marsikdo bi si misli, da nižje sploh ne more več ampak v Sloveniji smo znova in znova presenečeni.
Moj nasvet: Kar se tiče delnic se izogibaj Slovenije kot hudič križa.
Kar pa seveda ne pomeni, da enkrat le ne bo začelo rasti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

technolog ::

Torej... Naj denar po vaše kar lepo pustim tam, kjer sem ga imel do sedaj?

Nekako sem pogledal in je inflacija 2%, banke pa ponujajo do max 3,9% ob pogoju da vežem za 3 leta ali več. To je še vedno samo 1,9% na leto, a bom imel vsaj inflacijo pokrito. Če ne bo boljših predlogov se bom kar za to opcijo odločil.

Iskal sem tudi pod državne obveznice, pa tudi ni nič.

Se pa strinjam da to ni nek velik znesek, ampak nekaj pa je.

genius11 ::

S tem denarjem si lahko dan danes obrišeš rit.

OFF:
Se opr.izrazu, samo tako pač je. Nekaj je vseeno.

Imam tudi sam malo več pa vem, da bi si moral tudi še nekaj novega kupit, sploh pa gorniška oprema, stane sigurno 3000 evrov.

Ali pa novo kolo in obleke?

Ali pa fitnes (mišična masa), cca 300-400 evrov/mesec bi me stalo?

Ali pa ???

Tako, da šparaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: genius11 ()

Thomas ::

Dokapitaliziraj NLB!

Ker ti maš dnar, uni ga pa nimajo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Phil ::

Nekako sem pogledal in je inflacija 2%, banke pa ponujajo do max 3,9% ob pogoju da vežem za 3 leta ali več. To je še vedno samo 1,9% na leto, a bom imel vsaj inflacijo pokrito. Če ne bo boljših predlogov se bom kar za to opcijo odločil.


Veži za manj časa (3 oz. 6 mesecev) z avtomatskim podaljševanjem. 3 leta je zelo dolga doba in v tem času se lahko zgodi marsikaj. 2k je pa tudi tako majhna vsota da pridobil/izgubil boš malo v vsakem primeru.

Dokapitaliziraj NLB!
Ker ti maš dnar, uni ga pa nimajo.


To bo tako v vsakem primeru, razen če gre za klošarja ;(.

algo ::

Če si mlajši od 27 let, odpri varčevalni račun za mlade pri NLB. 1 teden ti denar stoji potem pa lahko z njim že razpolagaš. Obresti so mislim da okoli 0.5%. Pri tako majhnem denarju je čisto vseeno ali daš vezati za 3 mesece in imaš obresti 1% (1.8EUR/mesec) ali pa vezano samo za 7 dni in dobiš slab EUR na mesec... Je pa res, da moraš za odprtje tega računa dati 50EUR, ki jih ob zaprtju dobiš povrjene. Po moje je to še najbolš, ker če boš dal vezati za dlje časa in boš denar potreboval prej bo kredit, ki bo garantiran s tem vezanim denarjem po čisto drugačnih obrestnih merah in boš krepko v minusu.

Za daljšo vezavo je po moje bolj primeren nekdo, ki ima par 10k tukaj, pa tam, pa ne vem kam bi jih dal, pa mu ležijo na bančnem računu, pa se vozi v BMW, pa ma veliko hišo in denarja kot solate. Ti, ki si pa "garal" in v 3 letih nabral 2200EUR pa verjetno nisi ravno najbolj primeren kandidat, da vežeš težko prigaran denar za več let (z izkupičkom recimo 200EUR v 3 letih), pa brez zamire, da ti ne bo kasneje žal.

PacificBlue ::

Dokapitaliziraj NLB!

Ker ti maš dnar, uni ga pa nimajo.


Če pa Damjan pravi, da se bo kreditni krč z dokapitalizacijo se povecal;)

amigo_no1 ::

Trenutno se bo zmanjšal (iz -80 na 0, bo pa pri tem šlo 80 od 200 mil E "kar tako").
Po stari dobri praksi poslovanja NLB se bo čez 5 let zgodba ponovila. Juhej.
Dokapitalizacijo == fancy beseda za proces reševanja podjetja da ne propade že jutri.

Thomas je izjavil:

Dokapitaliziraj NLB!

Ker ti maš dnar, uni ga pa nimajo.

"Bomo" najeli posojilo, ker ga tako ali tako država nima (denarja za dokap.).

NLB & odprtje tega računa dati 50EUR ? Niste resni. To je rop pri belem dnevu.
Hypo alpe ima 3% obresti, pomoje ne kasirajo 50 E za odprtje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

algo ::

Mislim, da moraš dati 50EUR nisem pa 100%. Sem pa prepričan, da ti jh vrnejo, ko račun zapreš. Po moje bolje to kot pa vezati za leta ali pa tudi ne, kakor za koga.

AlesLJ25 ::

10.000 eur se splaca vezat za 1 max 2 let...pri NLB.. Al je spet zguba casa in dnarja. lp

amigo_no1 ::

Moraš še povedati za koga se se splača :D.

LeQuack ::

Dej v oglasnik, da posodiš 2000EUR z 10% obresti na mesec. Interesenti bodo zihr.
Quack !

bosmla ::

Malo bolse ga skrij. Ce ga bos kazal (banki, borznikom, DRZAVI, ali komerkoli) ga bos imel zmeraj manj! Namrec nikomur ni v interesu, da bi TI imel vec.

milc ::

Investiraj v svoje znanje. Udeleži se kakšnega dobrega tečaja/izobraževanja. Znanje je ena redkih, če ne edina investicija, ki je ne more pojesti noben kolaps, balonček, recesija ali podobne umetne tvorbe moderne družbe.

neki4 ::

Če to znanje ne bo uporabil v praksi, mu tudi to ne pomaga. Kot slaba investicija.

kreki ::

Kupi za ta denar travco in jo prodaj naprej po delih. Zaslužek zagotovljen.
Priklopljen na šštrom.

Mipe ::

Kupi vso tisto piratizirano robo na svojih računalnikih. Ali pa vsaj del... dva jurja najbrž ne bosta dost. >:D

_Dormage_ ::

Karkoli delaš, izogibaj se NLB!
Jst prisegam na delanice vendar nič Slovenskega ker je naše gospodarstvo obsojeno na propad.

KuntaKinte ::

LeQuack je izjavil:

Dej v oglasnik, da posodiš 2000EUR z 10% obresti na mesec. Interesenti bodo zihr.


this,vendar samo v primeru,da imaš veliko prijateljev,ki na zunaj delujejo kot da uživajo samo surovo meso

algo ::

_Dormage_ je izjavil:

Karkoli delaš, izogibaj se NLB!


Zakaj? Saj je v državni lasti. Takoj ko ji gre slabo, hop, pa davkoplačevalci poravnajo dolg in so spet na zeleni veji. :)) Mene bi bolj skrbelo, če bi se država iz NLB umaknila... potem bi se verjetno tudi sam :D

amigo_no1 ::

Tisi ziher "dobil" tajkunski kredit pri njih, ane ? Drugače ne vem zakaj bi zagovarjal kar princip.

_Dormage_ ::

algo je izjavil:

_Dormage_ je izjavil:

Karkoli delaš, izogibaj se NLB!


Zakaj? Saj je v državni lasti. Takoj ko ji gre slabo, hop, pa davkoplačevalci poravnajo dolg in so spet na zeleni veji. :)) Mene bi bolj skrbelo, če bi se država iz NLB umaknila... potem bi se verjetno tudi sam :D


Samo zato ker gre državi še slabše! :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Depozit - katera banka ima najvišje obresti? (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Loža
722145369 (8427) kombinezon
»

Kam ta trenutek s 30K EUR na daljsi rok? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15956217 (14970) Buggy
»

Varčevanje v banki DA/NE in nadzor države (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10322074 (19767) Furbo
»

Obresti

Oddelek: Loža
346974 (6109) BlueRunner
»

Kam naložiti večjo količino denarja

Oddelek: Loža
4921126 (18996) Spock83

Več podobnih tem