» »

Heroin vs. mariuhana

Heroin vs. mariuhana

1
2
»

imagodei ::

zavajon je izjavil:

Kako sfaljen?!
A ve vidiš, da je trava skoraj tako "odvisnostna", kot amfetamini? Niti ne opaziš trume tresočih se odvisnikov od trave, ki begajo po ulicah? :D
Šele zdaj vidim, kakšno srečo sem imel, ko sem po 15 letih rednega kajenja trave nehal zato, ker mi pač ni več pasalo in sem se "skriziral", ne da bi se tega sploh zavedel.

Ok, vem da je tole sarkazem, ampak zgornjo tabelo vidva narobe razumeta.

Valjda je marihuana zasvojljiva - psihično. Ravno psihična odvisnost je najbolj trdovratna reč. Po drugi strani očitno (pa ne vem zakaj) misliš, da imajo amfetamini grozen potencial fizične odvisnosti. Pa ga nimajo. Z amfetamini in poživili na sploh je težko nehat in od njih postaneš pač odvisen psihično in deloma fizično: psihično že samo zaradi dopaminskega nagrajevalnega sistema, na katerega amfetamin orenk vpliva; telesno pa zato, ker se telo toliko navadi učinkov, ki te držijo "pokonci". Preden si telo opomore, pač nastopi stanje hude utrujenosti, izčrpanosti, izgorelosti, tako telesne, kot mentalne. Hujša kot telesna je pa psihična zasvojenost: brez amfetamina greš iz stanja ustvarjalnosti, evforije in polnosti energije v stanje totalne povoženosti, depresivnosti, skrajne utrujenosti. Par dni si nezmožen normalno funkcionirati.

Kako kdo doživlja psihično odvisnost je pa čist različno od posameznika do posameznika. Splošno sprejeto je, da pri odvisnikih telesna odvisnost mine v parih dneh, psihična pa ostane do konca življenja (zato npr. za alkoholike pravimo, da so ZDRAVLJENI, ne pa OZDRAVLJENI). Psihična odvisnost je tista, zaradi katere se npr. alkoholik ali narkoman po zdravljenju v ustanovi spet vrneta na stara pota. In tukaj veliko vlogo igra ravno dopaminski nagrajevalni sistem.

Kakorkoli - kakšna je bila metodologija merjenja odvisnosti od drog pri zgornji razpredelnici, mi ne vemo. Kamot se je pa avtor postavil na stališče, da se z amfetaminov lahko skineš sam, brez strokovne pomoči (kar pri alkoholu ali benzodiazepinih ni možno brez resnega rizika), podobno kot iz trave in je zato amfetamine postavil tako nizko (ne pa obratno, travo tako visko k amfetaminom). V vsakem primeru je prav, da je trava nižje od amfetaminov, ane.


zavajon je izjavil:

Pri zgornjem grafu že primerjava med tobakom in alkoholom pove, da gre tukaj za bedarijo.

Spet - zakaj? Alkohol psihično zasvoji kar hitro - nekateri strokovnjaki so mnenja, da je alkoholik že vsak, ki vsak dan popije pivo ali kozarec vina ob kosilu. Med alkoholizem (odvisnost od alkohola) se šteje tudi, če se človek "mora" 1x mesečno nametat, sploh če je to potem združeno še s kakimi sekundarnimi težavami, AKA nasilje nad ženo in otroci. Po teh strogih definicijah se lahko malodane vsak izmed nas vpraša, če nismo morebiti že odvisniki. (Psihična) odvisnost pač ni črno-bela zadeva.
Fizična odvisnost pri alkoholu se pa pojavi relativno počasi. Pri alkoholu imaš kamot pivsko turnejo, ki traja več tednov, pa se zjutraj še ne boš zbudil s tresočimi rokami, značilnimi za alkoholike.

Po drugi strani tobak/nikotin zasvoji psihično in fizično precej hitro.

Res je, če se odvajaš, pri nikotinu ni nobenega delirija, nobenih belih mišk, bruhanja... Nobenega življenjsko ogrožujočega stanja. Za razliko od alkohola se nikotina lahko odvadiš v domačem okolju. Alkoholni delirij lahko sproži zelo resna življenjsko ogrožujoča stanja. Ampak kljub temu, da odvajanje od nikotina pomeni le nekaj dni neprijetnosti, grizenja nohtov, razdražljivosti in potrtosti (ne pa belih mišk in mrzlega potu in bruhanja), pa večina kadilcev ne opusti svoje razvade. Ogromno je poskusov opustitve kajenja, ampak po tednu, dveh, treh - se kadilec vrne k svoji razvadi.

Skratka, ne poznamo metodologije merjenja na tisti tabeli. Če gre za hitrost zasvajanja, nikotin zasvoji hitreje kot alkohol.
- Hoc est qui sumus -

kivi113 ::



No ja... Simptome shizofrenije povezujejo predvsem z prekomernim sproščanjem dopamina oz. povečano občutljivostjo na nanj in pomanjkanjem GABA nevrotransmiterja oz. zmanjšano občutljivostjo nanj. Stimulacija CB1 receptorja s kanabinoidi zavira sproščanje GABA nevrotransmiterja, tako da Marihuana očitno lahko igra vlogo pri shizofreniji, ampak to ne pomeni, da je shizofrenija bolezen CB1 receptorjev. En podtip shizofrenije sicer povezujejo direktno s CB1 receptorji, drugače pa velja konsenz, da bolezen nastane zaradi dopaminskega neravnovesja oz. pretirane stimulacije D1 in D2 dopaminskih receptorjev, deloma pa tudi neravnovesja v ravni serotonina. (glej: Schizophrenia and the cannabinoid receptor type 1 (CB1) in: Cannabinoid CB1 receptor antagonism markedly increases dopamine receptor-mediated stereotypies)

Torej, ja, CB1 receptorji igrajo vlogo, samo shizofrenija ni bolezen teh receptorjev. Da bi THC dejansko povzročal shizofrenijo, je pa seveda daleč od dokazanega.


Super. Hvala, da si me popravil. Sam sem slišal bolj laično razlago, ki pa ni natančna :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kivi113 ()

Alexius Heristalski ::

Avenger je izjavil:

Še neki o travi: v enem dokumentarcu je predstavljena teorija, po kateri je THC komponenta, ki povečuje možnosti psihotičnih epizod in tudi hude dolgoročne posledice, na drugi strani pa so kanabinoidi CBD, CBN itd. ki je, oziroma eden izmed njih, sem že pozabil kateri, antipsihotik, torej izniči negativne efekte THCja. V dotičnem dokumentarcu je reporterka pokadila travo z visokim odstotkom THC in nizkim odstotkom CBD/CBN in se je počutila zadeto, ampak zamorjeno, morbidno, žalostno, drugi dan je pokadila travo z nizkim odstotkom THC in visokim odstotkom CBD/CBN in je bila potem bolj razpoložena, zgovorna, se je smejala, itd. skratka kar pravzaprav pričakuješ od tega.

Če ni naredila dvojnega slepega testa, je preizkus brezvezen.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

antonija ::

Ni brezvezen, ker je to ze precej znano dejstvo.

Od originalnih sort se danes uporablja dve: indico in sativo. Indica je to kar se vecinoma da kupit, sem pa spadajo vsi skunki in vecina zmagovalk cannabis cupa prav zaradi visokih % THCja ki jih ta sorta dosega. Indica te pribije na kavc (couch-lock), tam sedis kot prazen zakelj, bebvao se smejis vsaki neumnosti,... 8-)
Sativa je pa cist drugacna roza, sploh ce jo mickeno prej pozanjes. Tam gre pa za tisti zgovorni, dobro razpolozeni del. Ampak sativo je dokaj tezko najdet (naprodaj) ker je iz ekonomskega vidika precej manj ugodna od indic (manj izdelka pa vec problemov z vzgojo rastlin), pa se zraste v visave ce ima dost sonca (in hoces dost sonca, da bo cimvec smole) kar tud ni fino ker jo potem vsak najde...

EDIT: Tisto o razpolozenju pred/med kajenjem pa se vedno vpliva na koncni rezultat, ampak razliko med sortama se opazi v vsakem primeru.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

The Player ::

moj prjatu prav: "vsega po mal"
pr nobeni stvari ne smeš pretiravat, še posebej pri mamilih.
zakaj sta tobak in alkohol legalna je že premleta tema, namreč gre se za tradicijo, ki je ne more nihče izkoreniniti. Alkohol poznajo že od starega veka in so se ga rimljani zadeval itd. Edino muslimani so tok sposobni, da ne pijejo alkohola, čeprav eni se pol skrijejo v globoke jame, pa se ga tm zadevajo, češ, da jih Alah ne vidi :D
Tobak isto, imel so ga indijanci in je blo neki čist nouga in so to prnesl v Evropo. Najprej so mel cigare za high society, pol so začel pa delat cigarete za bolj nižje sloje. Baje so govoril, da tobak povzroča rak-a zato, k je biu šprican s nekim pesticidom al ne vem čim k je imel notri svinec. Še zmeraj je najboljša uporaba za kajenje vodna pipa.

pri travi tobak nima nič za delat, drgač, pa heroin je derivat opija oz. opij-morfij-heroin. Služil je kot anestezija in znanstveniki so delali na tem, da bi naredili popolno anestezijo, namesto tega so naredl strup ;(
sicer nisem nek podpornik konoplje, ampak itak je tako v prometu, da je bi jo lahko že legaliziral. Pa osebna uporaba drog je dovoljena, samo ne smeš imeti dodatnih zalog pri sebi, ker te potem obtožjo, da prodajaš.
bi pa rad videl tiste pametne buče, ki govorijo, kako je alkohol večji strup od konoplje, potem pa ne zdržijo poletnega dneva brez hladnega piva :D

imagodei ::

Ne glede na dolgi sestavek (ali pa ravno zato) morda nisem bil dovolj jasen glede razlike med marihuano in heroinom.

Drogi niti približno nista podobni; niti ne moremo reči, da heroin učinkuje podobno, le da mnogo močneje kot marihuana. Takšno razmišljanje je napačno. Res dana koncu obe delujeta na (povečano) raven dopamina v možganih, ampak stvari spet ne moremo tako zelo poenostaviti; češ če obe vplivata na dopamin, potem sta pa enaki. Tudi poživila vplivajo na raven dopamina, pa imajo popolnoma drugačen (stimulativen) učinek.


Bistvena razlika med marihuano in heroinom je v primarnem delovanju na možgane. Marihuana deluje primarno na kanabinoidne receptorje, heroin pa na opioidne receptorje. Po ne tako preprostih mehanizmih obe drogi preko verige receptorjev in nevrotransmiterjev povzročita dvig dopamina v možganih, kar prispeva k dobremu občutku. Možganska kemija je pa precej zapletena reč in ne moreš reči, da sta drogi podobni samo zato, ker je efekt enega konca kemične verige podoben.

Kot sem že napisal, heroin deluje primarno na mu opioidne receptorje, ki jih običajno stimulirajo človeku lastni endorfini. Ker morfij v obliki heroina zelo hitro prečka krvno-možgansko pregrado, so možgani in mu opioidni receptorji v bistvu preplavljeni z morfijem, zaradi česar uživalec doživi izjemne občutke sreče, odsotnosti strahu in vseh neprijetnosti, sproščenosti, odsotnosti bolečin... In prav zaradi te izjemne poplave endorfinom sorodnega morfija, jih telo skoraj v celoti neha proizvajati, do česar pride zelo zelo hitro (dovolj je že 2-3-kratno drogiranje v krajšem časovnem obdobju). Če zasvojenec ne jemlje heroina, doživlja hudo krizo zaradi pomanjkanja endorfinov - ta kriza se pa javlja ravno v kontra spektru: če presežek heroina/morfija povzroča izjemno pozitivne občutke, pomanjkanje povzroča izjemno negativne občutke: hudo slabost, hude bolečine v mišicah in kosteh, krče, tesnobo, strah...

Marihuana oz. THC se pa primarno veže na popolnoma druge receptorje (že omenjene CB). Mehanizem delovanja je povsem drugačen, deloma vpliva tudi na nekatere opioidne receptorje, vendar neprimerljivo manj kot heroin. Če ne drugače, je razlika že v tem, da kanabinoidi ne prestopajo krvno-možganske pregrade tako zlahka kot heroin. Celokupni efekti marihuane so zaradi različne farmakodinamike seveda različni, čeprav se nekateri efekti morda deloma prekrivajo. Vsekakor travo skadiš zato, ker umirja, zabava, sprošča, povzroča evforijo, poveča se užitek ob poslušanju glasbe, padeš v dogajanje, efekti včasih lahko mejijo na LSD ali gobice... Heroin si pa v žilo šopneš zaradi skrajnega užitkarstva, ker nadrealno stopnjuje občutke sreče in filinga "vse je OK". Ne samo psiho, tudi telo preplavijo valovi užitka, občutki so pa po pripovedovanju uživalcev mnogo boljši od konstantnega orgazma. Ne vem, če to lahko kakorkoli primerjaš s travo.


Marihuana in heroin sta toliko farmakološko različna, da sta tudi drugače klasificirani: heroin se po nekaterih delitvah nahaja v skupini depresorjev centralnega živčnega sistema, v podskupini narkotičnih analgetikov; marihuano pa uvrščajo v posebno skupino Cannabis. Takšna delitev je še najbolj smiselna, vsaj s stališča marihuane, saj stroka prepoznava, da gre za prav posebno rastlino, ki je ne moreš uvrstiti niti med sedative, niti med halucinogene, še manj med narkotike.

Druge delitve so manj liberalne. Heroin še vedno uvrščajo v Opioide ali Opioidne analgetike, ki spadajo v skupino Narkotikov; marihuano pa te razvrstitve tlačijo nekam med Sedative ali Halucinogene.

EDIT: Še par linkov:
Klasifikacija prepovedanih drog
Povzetek farmakodinamike kanabisa oz. THC-ja
Povzetek farmakodinamike heroina
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

mihco ::

oracle je izjavil:

T0RN4D0 je izjavil:

Odvisnost, škodljivost



Tale graf je sfaljen.


Nebi reko da je ravno sfaljen...so pa nekatere substance cudno nizko na grafu(predvsem imam v mislih lsd in ex na strani skodljivosti)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

antonija ::

"Tradicija" je bila se marsikatera druga droga, sploh trava je rasla (in se vedno bi) po vecini sveta, vkljucno z nasim vogalom balkana. Nelegalnie so pa droga (oz. vecina njih) postale ko si ljudje v 60ih mickeno pretiravali (hipuzli, kaj cmo 8-)) in so drugi (zavaljeni in debeli) ljudje z ambicijami pogruntali da imajo razlog za "vojno" (=dnar od drzave in politicno moc).

Heroin in kokain sta oboje bli zdravili, koko se je celo tlacil v cokolado ce se prav spomnim.

Še zmeraj je najboljša uporaba za kajenje vodna pipa.

Evaporator, ja. Vodna pipa je close second.

bi pa rad videl tiste pametne buče, ki govorijo, kako je alkohol večji strup od konoplje, potem pa ne zdržijo poletnega dneva brez hladnega piva

o/ :D
Sam zato ker vem da je alko hujsi strup od trave, to ja ne pomeni da ga bom nehal pit ;) Ampak to vse zato ker se mi zdi citat
"Life should not be a journey to the grave with the intention of arriving safely in an attractive and well preserved body, but rather skid in sideways, joint in one hand, beer in the other, body thoroughly used up, totally worn out and screaming "WOO HOO what a ride!" "
zdi cist vredu 8-)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

The Player ::

ma ja ni treba tok resno vzet moj komentar sam, se mi zdi smešn k vsi majo povedat tok čez alko, logično, da se ne sme pretiravat, vse po malih količinah, pa boš doživu devedeseta :D
drgač pa ja kokain so dajal v coca-colo, ki je bila najprej namenjena kot zdravilo proti kašlju in si jo lahko kupil samo v lekarni

tudi tradicije, so mel legalen opij pa so se ga zadeval, pa še vojne so ble zato, zdej je pa prepovedan, pa konopljo so imel za verske obrede itd. sam nekdo se je pač spomnu da to ni ql in zdej so problemi

antonija ::

Heroin je bil od Bayerja zdravilo. Cist zares, ni zajebancija. Enkrat v istem casu ko so izumli aspirin so tud heroin, in so ugotovili da heroin dost bolje zdravi simptome prehlada in glavobole kot pa spirin in so ga cimprej sforsirali na trg.

Tko je pa zgledala flaska:

Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

The Player ::

bayer to sem tut že slišal, samo nisem vedel, da je to alternativa aspirinu. vedel sem to, da je biu pač opij anestetik in so ga na bojiščih uporabljal, da so "lažje pretrpeli bolečine", potem so pa z raznimi kemijskimi posegi iz opija ustvarli morfij in iz morfija, heroin.

steev ::

mihco je izjavil:

oracle je izjavil:

T0RN4D0 je izjavil:

Odvisnost, škodljivost



Tale graf je sfaljen.


Nebi reko da je ravno sfaljen...so pa nekatere substance cudno nizko na grafu(predvsem imam v mislih lsd in ex na strani skodljivosti)

Zakaj tako misliš? Me samo zanima, ker se ne strinjam s teboj.
:|

antonija ::

 ;)

;)

Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

gendale ::

heroin se še danes v nekaterih državah (recimo v vb) uporablja kot zdravilo za zdravljenje bolečin
ne vem zakaj je to čudno?

mihco je izjavil:

oracle je izjavil:

T0RN4D0 je izjavil:

Odvisnost, škodljivost



Tale graf je sfaljen.


Nebi reko da je ravno sfaljen...so pa nekatere substance cudno nizko na grafu(predvsem imam v mislih lsd in ex na strani skodljivosti)

in kako ti lsd (telesno) škodi?
telesno je lsd zelo zelo varna snov, daljše uživanje ne povzroča nobenih težav (nevrotoksičnost, težave z jetri, ..), umreti od overdosa je praktično nemogoče
edini meni znani primer smrti povezane z lsdjem je, ko si je nekdo vbrizgal par 100mg
normalna doza je pa par 100 mikrogramov oralno

The Player ::

problem LSD-ja je, da pride lahko do flashback-a, takrat ko to najmanj pričakuješ npr. vožnja avtomobila in potem bo cela razprava,...
drgač pa tudi ni kakih trdnih dokazov o škodljivosti in zasvojenosti tega mamila, tako, da je pod vprašanjem.

poweroff ::

The Player je izjavil:

Baje so govoril, da tobak povzroča rak-a zato, k je biu šprican s nekim pesticidom al ne vem čim k je imel notri svinec.

Bedarija. Tobak je eden glavnih vzrokov raka na pljučih tudi če ni šprican. 85-95% ljudi z rakom na pljučih je kadilcev...
sudo poweroff
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sistem medicinske konoplje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7013739 (7888) Spajky
»

Zakaj ni konoplja legalizirana? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21741340 (29609) jype
»

Dekriminalizacija, legalizacija in odgovorna uporaba vseh psihoaktivnih snovi (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
80658069 (25026) jype
»

Ilegalne droge, uporaba in mladostniki (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
477118767 (108862) innerspace
»

Če polnoletna oseba omogoča mladoletni uživanje drog? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10110389 (8559) smilyxx

Več podobnih tem