» »

Zaposlitev diplomanta FRI

Zaposlitev diplomanta FRI

Williams ::

Pozdravljeni. Čaka me še zadnji (tretji) letnik na FRI (VSŠ) in 9 izpitov. Ker sem eno leto že izgubil v SŠ (imam končano gimnazijo in srednjo strokovno šolo, kar mi je vzelo 5 let) delam na tem da seveda naredim teh 9 izpitov čimhitreje.

Kar me zanima je sledeče. Gotovo je tu veliko diplomantov iz FRI. Zanima me kako in kje ste dobili zaposlitev? Kje ste opravljali prakso, ki je del VSŠ programa? Ali ste tam kjer ste opravljali prakso tudi naprej nadaljevali z delom? Kakšna je "zaposlivost" diplomanta iz VSŠ FRI programa? Koliko časa okvirno ste iskali delo?

Namreč prebiram že dolgo časa oglase in večina delodajalcev zahteva izkušnje, poznavanje specifičnih okolij,.... česar seveda na faxu ne spoznaš tako podrobno. Istočasno pa študentsko delo, kjer bi to lahko spoznal terja svoj čas in davek pri izpitih.

Odprl pa sem svojo temo ker se mi zdi da vseeno ne spada čisto pod "plače v IT industriji".

Invictus ::

Poslal sem 5 prošenj in "dobil" 5 služb.

LP I.

dolenc ::

A so te 4krat odpustil :D? Hec hec

Nisem diplomant, tko da tukej ne morem pomagat. Koker sem pa dobil občutek o trenutnem zaposlovanju, je bol švoh, povsod, če že vzamejo koga je to tak, ki je že pripravljen na delo.

Drugače pa so seveda podjetja, ki te vzamejo z minimalnim znanjem in potem uvedejo, ker imajo specifično delo in to da se ti naučiš tehnike ne vzame toliko časa koker pa vsebina, ki jo pa normalno ne moreš poznat iz štarta.

Pač, glih zdej je tak čas("krize"), pa zato same take oglase vidiš. Pa tud vse firme ne iščejo delovne sile po oglasnikih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dolenc ()

detroit ::

se strinjam z dolencem

v drugem odstavku je mene opisal hehe
Skero

LeQuack ::

Vsaj 3500 bruto reč da hočeš na razgovoru. Tako bodo vedeli, da si resen. Če ne bodo zadovoljni reč, da imajo v ZDA inženirji po 80-100k na leto. Treba se je cenit, za zgled si vzemi zdravnike.
Quack !

kihc ::

LeQuack je izjavil:

Vsaj 3500 bruto reč da hočeš na razgovoru. Tako bodo vedeli, da si resen. Če ne bodo zadovoljni reč, da imajo v ZDA inženirji po 80-100k na leto. Treba se je cenit, za zgled si vzemi zdravnike.


Prva služba, brez izkušenj, referenc. Smeh.
x

LeQuack ::

Sej potem ima še nekaj manevrskega prostora, tako da lahko popusti na ene 3000 bruto + dodatki.
Quack !

Williams ::

No ne gre se mi toliko primarno za to koliko bo plača, ampak za to kaj ste delali, koliko časa ste iskali zaposlitev, itd.

Sicer pa 8-O 3 jurje??? Mene so doma zmeri sekiral da bom mel samo 800 Eur plače.

LeQuack ::

Sej to sem o bruto govoril če pozorno spremljaš. Od tega ti še država ukrade nekje pol (za plače javnega sektorja, zdravnike in starine). Tako da iz tega dobiš dobrih 1500EUR. To pa že ni več tako veliko. Oz kot bi rekel Pahor ali pa zdravniki, drobiž, to je lih za malco pa za do službe se prpelat.
Quack !

detroit ::

jst bi rd vidu 1.5k začetne:D
Skero

moowy123 ::

detroit je izjavil:

jst bi rd vidu 1.5k začetne:D

Same here :)).

LeQuack ::

Informatikom očitno manjka en sindikat, ampak o tem smo že enkrat razpravljali v drugi temi. Ampak sindikat pravih informatikov, inženirjev, ne nekih kvazi informatikov in družboslovnih ved, ki nam kvarijo plače.
Quack !

BStne ::

ja naredmo kot zdravniki naše paciente, torej kompe,serverje,itd. dajmo na čakanje pa da vidmo kdo bo prej zbolu :D

Mipe ::

Diploma ali ne, brez delovne dobe in referenc boste bolj težko dobili 1.5k+ začetno. Tile zdravniki tudi niso začeli z bajno plačo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

zee ::

Točno tako. Ne vem od kje študentom pričakovanja, da bodo kot začetniki v poslu in brez referenc kar avtomatsko (lahko se zgodi, vendar res izjemoma) imeli plačo 3500 EUR bruto.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

detroit ::

jst ne vidim nobenga s tem zahtevam tuki, čeprou k smo že zbrani tuki mi lahko poveste kolkšn procent gre od bruto stran, si predstavljam da ni fiksno določen, pojma pa tudi nimam o tem
Skero

zee ::

Če dobiš na račun ~1000 EUR, je bruto nekje 1800-2000 EUR. To je žalostni del rožnega venca, ko začneš delat.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

BStne ::

tujina ftw

nobodyelse ::

Haha 3kEUR bruto, ti samo glej da boš pršu v firmo kjer ti bodo ponudil čimveč znanja...Če ob študiju nisi skoz delal, imaš potem zelo malo referenc in znanja...

Tako kot so ti doma rekli, če ti neka dobra firma ponudi 800EUR plače in te je pripravljena prvo leto usposabljati, dati mentorja, učiti bos lahko zelo zelo zadovoljen. Moj predlog je da niti malo ne glej na plačo, važna je firma v katero prideš, dobro se pozanimej s čim se ukvarjajo, na razgovorih pokaži čim več zanimanja o firmi, na vprašanja ti bodo ziher odgovorili...itd najprej rabiš znanje/izkušnje potem EUR...

detroit ::

lepo opisano, tako sm jst naredu hehe, sm še za plačo se zmenmo wish me luck kmal bo razgovor:)
Skero

kitaj ::

zee je izjavil:

Če dobiš na račun ~1000 EUR, je bruto nekje 1800-2000 EUR. To je žalostni del rožnega venca, ko začneš delat.

Če dobiš na račun ~1000€ je bruto bruto znesek okoli 1500€.

Gandalfar ::

zakaj se sploh za bruto pogovarjate?

LeQuack ::

Ker delodajalec bruto plača zate (no dejansko je bruto bruto). Tako da je to edini smiseln in primerljiv podatek za primerjavo plač in zato je tudi na primer v ZDA tako uveljavljen, tam imaš dejansko letni bruto zaslužek namesto mesečni. Ampak ker vsi uporabljajo iste cifre se da njihove plače zelo lepo primerjat.

Pri nas pa je ena sama zmeda z neto zneski, kaj ti pomagača če ti neko pove neko cifro v NETO, če je lahko končni znesek, ki ga dobi izplačan na račun čisto drug. Lahko je to samo osnovna plača, lahko je z ali brez dodatkov, z raznimi olajšavami in podobno. Čisto nezanesljiv podatek za primerjavo torej.

Sicer pa ni čudno, da so plače tako nizke če si predstavljate 3000 bruto kot nekaj bogatega, češ za ta denar boš moral pa umret od dela. Mišljenje se mora spremeniti.
Recimo delodajalci se večinoma pritožujejo, da na faks ničesar ne nauči in da zato tako nizke plače. Ampak predpostavimo primer, da bi bil faks tak, da bi te naučil vsega mogočega s praktičnega vidika, tako da ne bi rabil nobenega uvajanja. Bi bili delodajalci potem pripravljeni plačati polno ceno, kot si jo zasluži, za takega začetnika? Ali bi še vedno kot začetnik imel nižjo plačo? Vredno razmisleka, sedaj je to namreč idealen izgovor, da te ne plačajo veliko.

In to najbrž vsak ve, ampak v gospodarstvu je od začetne plače dosti težje priti kam višje, kakor pa se je že v začetku zmenit za višjo plačo. Oziroma lažje je najti drugo službo, ki ti plača več kot sedanjo firmo prepričati, da si vreden več. Tudi tu je potrebna sprememba mišljenja, sicer na drugi strani.
Quack !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeQuack ()

kljukusa ::

LeQuack je izjavil:

Sicer pa ni čudno, da so plače tako nizke če si predstavljate 3000 bruto kot nekaj bogatega, češ za ta denar boš moral pa umret od dela. .


Vse lepo in prav, ampak pri 3000 bruto na mesec je strošek podjetja ene 3600 (skupaj s prehrano in prevozom), potem pa imaš še regres, bolniške, izobraževanja, računalnik in ostale pripadajoče stroške kar na leto nanese okoli 50k stroškov za podjetje. Torej se delodajalcu splača dati tako plačo smao v primeru, da bo inženir v letu zaslužil vsaj 70k (ker te ne zaposlijo iz milosti ampak da jim boš prinašal dobiček). Torej, ali ti res novopečeni diplomant brez izkušenj prinese toliko? :) žal je tako, da dokler nimaš izkušenj ne moreš pričakovat bajne plače... In žal v sloveniji od te plače dobiš manj ko polovico, ampak to ni krivda delodajalca...

samo v razmislek >:D

LeQuack ::

To je seveda res, da moraš firmi prinesti tudi profit, to je tudi namen podjetja. Ampak redkokdaj bo to direktno odvisno od zaposlenega, bolj od vodilnih, kakšne projekte uspejo pridobiti in po koliko lahko prodajo tvoje delo naprej. Precej manj pa od izkušenj. Pa tudi izkušnje so tak pojem, ki se ga da manipulirat na milijon načinov.

Kdaj ima nekdo zadosti izkušenj? Takrat ko zna sam delati, takrat ko gre iz firme, takrat ko se tehnologija neha razvijati? In koliko ti potem te izkušnje pripomorejo drugje, če ne gre za isto vrsto dela? Vse to so preveč nemerljivi pojmi oz. jih je težko umeriti.

Dosti bolje bi bilo imeti sistem, kjer bi vsak zaposleni vedel, koliko je notri prinesel firmi letno, iz tega se da potem čisto objektivno oceniti, ali dobiva preveč ali premalo.
Quack !

hrenovka ::

To bo mogoče malo offtopic, ampak me nekaj zanima in zgleda da imate tukaj nekaj izkušenj glede zaposlitev. Sem diplomant FRI-ja, univerzitetna smer in kmalu bo 3 mesece od kar delam na firmi, kjer v javi programiram spletne portale. Folk na firmi je kul in mislim da mi delo laufa(večino stvari končam pred predvidenim rokom), pa stvari ki jih delam so mi razmeroma zanimive(malo pogrešam kej bolj teoretično zahtevnega ampak pač).

No, ko sem začel delat smo se zmenli za poskusno obdobje 3 mesce s plačo 1150EUR in nato reevaluacijo. Zanima pa me kakšno plačo lahko zahtevam ko to pride? Ne bi rad firme oropal, ampak ne bi mi niti blo kul delat za manj kot "sem vreden". Drugače sm si na željo šefa zrihtal študentski status in delam preko napotnic, sklepam da ne more škodit. Vaša mnenja?

krho ::

napotnice :| Takole jih staneš ene 40% manj čez palec. Ne teče ti delovna doba.. nimaš bolniške...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

hrenovka ::

Nimam dopusta, kredite lahko kr odmislim.. Zato tudi vključujem to zraven, kr bi blo lepo da dobim kakšen ekstra dinarček. Še vedno pa jim lahko rečem, da je to preveč jajcanja zame in naj me zaposlijo če mislijo al pa nič. Ampak zaenkrat mi ustreza tako. Imam bone, đabe zdravstveno itd, pa lahko kej freelancam zraven, tako da bi rajši ostal na napotnicah, pa malo več zaračunal.

Gandalfar ::

Raje zacni razmisljat kako si bos omislil dovolj narocnikov, da lahko svoj s.p. odprl.

LeQuack ::

Načeloma ni nič narobe s tem, da hočeš bit fleksibilen, moraš pa vedeti, da delodajalci ta način predlagajo več ali manj zaradi poceni dela. Na koncu boš mogoče res cenejši kot redni, ampak si moraš te zadeve kot so prehrana, prevoz, dohodnina in podobno vračunat v svojo ceno, zato da ne bo od tvojega neto zneska ostal potem drobiž.
Glede dohodnine se kar zmeni, da ti sproti plačujejo akontacijo (to pomeni, da ti dajo celoten znesek prek ene napotnice, namesto da razbijejo v zneske po 400EUR). Tako ti za to ne bo treba skrbet na koncu leta, razen če bi res veliko zaslužil in bi moral doplačati.
Quack !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeQuack ()

hrenovka ::

Gandalfar je izjavil:

Raje zacni razmisljat kako si bos omislil dovolj narocnikov, da lahko svoj s.p. odprl.


One step at a time :) Ne, resno, prav bi mi prišlo še kej delovnih izkušenj preden grem v kaj takega, ampak to je moja dolgoročna želja.

To pa sm tudi razmišljau da bi jim dal za plačat akontacijo, ja. Prehrano imam že plačano, kr je ena ura dnevno plačano kosilo, za prevoz pa itak ne bi dobil dosti, kr sm en avtobus od službe.

Najbolj me pa zdaj zanima kolko je neka primerna neto plača za nekoga z mojo izobrazbo in na mojem delovnem mestu, kr je to moja prva "prava" zaposlitev in nimam nekega dobrega občutka kakšne so te vsote na trgu.

Glodko ::

Samo tako za info ti povem da moja boljša polovica s srednjo šolo dobi toliko kot ti z diplomo kar zahtevnega faxa. Na tvojem mestu bi se tudi rešil tega študentskega dela. Šef se te lahko kot študenta tudi zelo hitro znebi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programerska plača (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Programiranje
413129234 (13002) Old Spice
»

Kako je IT služba v Avstriji? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11522040 (9805) Bonticer
»

[Delovna razmerja]Neto znesek na pogodbi za redno delovno razmerje za nedolocen cas (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7422211 (19664) St235
»

Koliko neto je 1500 bruto (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5542568 (40690) BlueRunner
»

Nasvet glede zaposlitve? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10317402 (15210) Jerry000

Več podobnih tem