» »

Gregor Golobič in doktorski študij

Gregor Golobič in doktorski študij

«
1
2

poweroff ::

Marta Gregorčič:

Prvi poskus proti izprijenosti

Drugi poskus proti izprijenosti

Se še komu zdi nenavadno, da je v primeru Zupana celotna akademska srenja glasno vpila, sedaj, ko je minister Golobič, je pa povsem tiho?

P. S. Pa prosim da desničarji ne uletite s svojim brezveznim nabijanjem - pričakujem konstruktivne prispevke.
sudo poweroff

overlord_tm ::

A me lahko kdo razsvetli za kaj sploh gre? Ker razen teh kolumen nisem njikjer zasledil nicesar. Ne razumem kako te lahko kar izbrisejo iz programa?!

Sicer po eni strani se strinjam, da imamo v sloveniji raznih doktorjev kot listja in trave, ampak omejevati bi bilo treba stvari z zahtevnostjo programov, tako da bi skozi prisli le najbolsi, ne pa tako da das papir vsakemu ki placa. Tako delajo razni zasebni izobrazevalni zavodi.

Ok, nasel se tole. Meni izgleda kot cisto zavajanje. Ne mores enacit vpisa na magistrske programe leta 98 in sedajsne magistrske programe, ki so samo stari uni ki traja eno leto dlje.

lexios ::

Neoliberalistični pristop?>:D

Presenetilo bi te, če bi vedel koliko privržencev ima že sama ideja privatizacije šolstva ali uvedbe šolnin, še posebno med delavskim slojem! Ali pa najbrž ne, če se prav spomnim šolnine podpiraš? Skratka, ne čudi me da so tiho, čudilo bi me, če bi bili glasni! Poglej si raje odziv "raje" na katerokoli študentsko vprašanje ali vprašanje javnega sektorja... Predpriprave (beri pranje možganov) pač mediji že izvajajo dlje časa in rezultati se kažejo!

Tko je, če za krmilo spustiš filozofa... Sj zafilozofirat zna (vsak)! Osnovna filozofija v ozadju najbrž ni izpopolnitev šolstva in kakovost znanja, primerno sito za omejitev vpisa, regulirano glede na potrebe trga in možnosti ali motiviranje populacije za delo, študentov pa za čimhitrejši, čimuspešnješi zaključek študija v ustreznem roku! Ne, trend je pač tak, da čas študija raste, torej kmalu bodo študirali vsi do 30 leta, kar je ok! Trend pač, namesto v penziji mladina "uživa" danes, marsikdo na pokojnino po spletu okoliščin sploh ne računa več in bo izkoristil še to kar lahko! And thats OK! Not much we can do ay? Dvignimo torej upokojitveno mejo in ta trend tržimo! Čez 5 let pa uvedimo še šolnine! Čudi me, da ni GG študiral menedžmenta, najbrž bi mu bilo marsikatero slovensko podjetje hvaležno!;((

A. Smith ::

No, javljam se neoliberalec, ki ga ti dogodki ne motijo.

Koliko doktorjev znanosti gospodarstvo potrebuje? Mislim, da ne kaj dosti. Ker če bi jih, lahko računate na to, da bi doktorske študente finančno podprla podjetja.

Celo s tem se ne strinjam, da država financira mesta raziskovalcev po fakultetah. Vso podporo bi morala umakniti, v zameno pa znižati obdavčitev razvojnikov v industriji. Razvoj bi se moral seliti iz univerz v industrijo, in ne obratno. Seveda se ne bo, ker država izčrpava industrijo in futra šolstvo.

In če Marta (preletel sem samo "prvi poskus") piše, da gre za elitno poneumljanje, se lahko samo strinjam. In najlažja pot do odprave tega je, da študij plača študent ali štipenditor (še bolje!). Potem se bodo univerze prilagajale študentom, ali še bolje, industriji.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

poweroff ::

Doktorskih študentov podjetja finančno ne bi podprla. Ker slovenska podjetja praviloma niso inovativno usmerjena, pač pa poslujejo po obrtniški logiki.

Sicer pa se lepo vidi koliko podjetij se je sploh sposobno prijaviti na kakšne razvojne razpise. Ne samo domače - tudi tuje. Za razliko od univerz.

Prilagajanje univerz industriji se sicer dobro sliši in ga podpiram, problem je, če ima industrija zelo kratkoročne interese. Ali pa sploh ne ve kaj je njen interes. V tem primeru se bo najprej financiralo 200 doktorjev marketinga, pol bo pa vse skupaj propadlo...
sudo poweroff

A. Smith ::

Matthai, slovenska podjetja bi že razvijala. Darja Radič je v nekem intervjuju omenila, da želi npr. Sava Tires/Goodyear pri nas odpreti razvojni oddelek, pa so plače za to preveč obdavčene.

Problem je, da si v zdajšnjih razmerah slovenska industrija drugačnega, kot obrtniškega načina, ne more privoščiti. Podjetja, ki so strukturno in lastniško stabilna (se pravi privat) zagotovo vedo, kaj je njihov interes, a jih dolgoročno vlaganje v razvoj enostavno predrago stane.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Invictus ::

Problem slovenskega gospodarstva je premalo donosa na zaposlenega. Ko bo industrija to povečala, bo tudi več denarja za razvoj. Ampak bi se lahko razpisal o obrtniški logiki. Pa se ne bom.

Drug problem je omejenost večine (pustimo izjeme) slovenskih podjetij na slovensko tržišče. To bolj ali manj pomeni životarjenje podjetja in delavcev z minimalnimi plačami.

Tretji problem so nesposobni direktorji in tržniki, ki ne znajo (ali si ne upajo) iti v tujino in se tam prodati. Saj je cel kup sejmov. namesto da se ga gredo nažret tja na službene stroške, naj se pripeljejo kako stranko. pa za to ni potrebno razstavljati svojih izdelkov, sam malo komunikacije je potrebno. Seveda ne v slovenščini. Znanje tujih jezikov je pa tako ali tako bolj bogo. (če si imel tuj jezik v osnovni šoli 5, še ne pomeni da ga znaš pri 30 letih).

V Sloveniji so delavci malo bolj obdavčeni kot drugje, podjetja pa so tam, tam. Mogoče kak procent razlike, ampak ni da bi iskali dlako v jajcu. Zakaj pa najbolj obdavčena država Nemčija tako dobro fura gospodarstvo?

LP I.

A. Smith ::

O tem, da je v Sloveniji delo bolj obdavčenmo, kot v Nemčiji, je že bila tema.

Nesposobne tržnike zaposlujejo nesposobni lastniki. Te predstavlja pri nas v največji meri država s svojimi lastniškimi deleži. Dejstvo, da je razvoj počakal, ker so inženirji dragi, tudi ni iz trte izvito. V Nemčiji poznajo za mlade razvojne kadre brdo davčnih olajšav.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

solatko ::

Sposobnih tržnikov ne morejo dobit, ker jih ni ali so za podjetnika predragi, tako kot se izogibajo uvedbi IT tehnologij, nimajo izdelanih internetnih storitev (to je pač vse strošek, v katerem ne vidijo profita, tako kot so pripravljeni dati za delavca le minimum, zahtevajo pa malo manj kot magisterska znanja).
V celi Sloveniji je mogoče 10 dejansko sposobnih managarjev, vse ostalo je poden od podna.
Če dodamo še silen nesposoben politični aparat, z nesposobnimi poslanci in vlado, nesposobno tožilstvo in policijo, ter zanič sodstvo, nam gre še dobro in to samo zahvaljujoč podlagi, ki smo jo prinesli iz prejšnjega režima.

lexios ::

Koliko doktorjev znanosti gospodarstvo potrebuje?


Nobenega! Čez 10 let niti diplomirancev ne bomo več rabl proizvajat... Sj znamo tržit! Šta nam to treba? Treba nam samo dilera i konobarice! ;((

Razvoj bi se moral seliti iz univerz v industrijo, in ne obratno.


Se strinjam! In s tem imam v mislih praktično uporabno, predvsem pa kakovostno pridobljeno znanje, ki ne služi zgolj pridobitvi naziva... To naj bi bil med drugim point bolonjske reforme, btw! Marsikje se najbrž ne bo tako obneslo? ;((

Inovativnost? To boš dosegel na predlagan način, s šolninami? Če je trn v peti strokovnost in pridobljeno znanje ter pomanjkanje razvoja v industriji, ni bolj bistveno poskrbeti/motivirati industrijo/univerzo za ustrezne navezave, omejiti število vpisnih mest, dvigniti kriterije in kvaliteto študija, predvsem za razne nepotrebne eksotike?

Seveda se ne bo, ker država izčrpava industrijo in futra šolstvo.


Prov, pa naj izčrpa še visoko šolstvo, industrija na ta račun na dolgi rok nikakor ne profetira, daleč od tega...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

BlueRunner ::

poweroff je izjavil:

Marta Gregorčič:

Prvi poskus proti izprijenosti

Drugi poskus proti izprijenosti

Se še komu zdi nenavadno, da je v primeru Zupana celotna akademska srenja glasno vpila, sedaj, ko je minister Golobič, je pa povsem tiho?


Jp. Nekaj se je vmes zagotovo spremenilo, vendar pa mislim, da vzroka spremembe ni za iskati v imenu ministra. Prej kje drugje.

Sicer pa imam pri vsem tem pisanju nekaj vprašanj, ki niso odgovorjena:
- Zakaj je problematično, da je država pripravljena sofinancirati samo določene smeri raziskovanja? Lahko bi bilo sporno katere so te smeri, ne pa sam pristop, ki se mi zdi smiselen. Marta pa tukaj problematizira celoten pristop.
- Promblematiziranje "celotne šolnine" je potem izvedeno iz prve dileme? Ali naj se financira sve po vrsti ali samo tiste teme, ki so vezane na strategijo? Tukaj mislim, da je Marta znova zgrešila: zagotovo so smeri, ki so strateško za državo pomembne in smeri, ki niso pomembne. Zakaj bi torej financirali nepomembne. Znova pa pogrešam problematizacijo vprašanja katere so pomembne teme. Samo en odstavek na to temo pač še ni verodostojna kritika in začetek polemike o odsotnosti strategije razvoja te države.
- Potem malo jadikovanja o strokovnih kompetencah, obvezna omemba Ultre in njegovega osebnega premoženja. Marsikomu všečno udrihanje, vendar pa mimo tarče. Kaj ima to udrihanje zveze s spremembani na doktorskem programu, ne vem. Znova je samo zadnjih nekaj besed namenjeno resnično sporni vsebini - katere so strateške teme, ki jih naj država res podpira.
- Kritika degradacije podiplomskih študentov je vmesna in primerna. Morda celo bistvena, glede na to, da ostalo zveni bolj ali manj samo kot jadikovanje. Zakaj se študente strokovno in finančno degradira je nekaj, za kar bi tudi sam pričakoval proteste s strani študentov. Vendar pa je iz njihove strani slišati predvsem glasno tišino. Za univerze razumem zakaj ne protestirajo. Izplača se jim.
- Potem znova verbalna diareja na temo poneumljanja. OK. Implementacija bolonjsekga sistema pri nas je gledano kot celota samo degradacija prejšnjega, sicer togega in neučinkovitega, vendar pa kvalitativno gledano zahtevnejšega in posledično boljšega sistema. Ni mi pa jasno kaj za hudiča pomeni izbris generacije. Kakšen izbirs in katere generacije? Zemeljevid možnosti za študij mi ni znana stvar, vendar pa se bojim, da se znova vrača k tistem pojmu, da mora država financirati tudi teme, ki so nepotrebne. Kaj je potrebno in kaj ne je tukaj najbolj pomembna debata, vendar pa znova ni odprta. Znova sledi samo pljuvanje po floskulah.
- Univerzitetne delavke in delavci naj bi bili sposobni boja za staro pravdo? Katero staro pravdo in na kakšenga boja? Če se gre za boj za dvig strokovnih akademskih standardov, so jih sami poteptali že s tem, ko so sami pripravljali bolonjske programe. Ti bi lahko bili drugačni, a niso. Za to se pač ne da kriviti aktualnega ministra ampak se lahko kar sami pogledajo v ogledalo. Če kaj, potem so tokrat zavohali samo možnost za svežo kri (denar). Če je kdo pričakoval kaj drugega, se je uštel. Pričakoval bi proteste štidentov, ne pa proteste "establishmenta". Kdor pričakuje, da bo "establishment" protestiral proti svojim koristim, je pač izgubljen v svoji utopiji.
- V drugem zapisu je veliko besed posvečeno kritiki kreativnega predstavljanja številk. Torej se gre v veliki meri za kritiko PR mašinerije, ki prerazporeditve predstavlja (spin doctors) kot pridobitve. OK. Poštena kritika, vendar je to kritika forme in ne substance. Tudi, če je forma gnila, je lahko substanca čisto dobra. Pospešeno porabljanje EU sredstev, preden bodo nepovratno izgubljena, je v osnovi dobro, čeprav se jih deli po ključu, ki Marti evidentno ni všeč.
- Omenjena je spolna diskriminacija. Na žalost samo omenjena, ker ni pojasnjeno nikakršno ozadje, kje, na kakšen način in na podlagi česa do nje prihaja. Menda obstaja arbiter, potem pa konec zgodbe. Znova nekaj, kar bi bilo potrebno razgaliti in predočiti javnosti, vendar pa zakopano nekje v labirintu jadikovanja.

Torej veliko jadikovanja, in odprta tri resna vprašanja:
- Zakaj študenti ne protestirajo in zahtevajo, da se že začete programe izpelje do konca v prvotno načrtovanem obsegu? Zakaj se jim krati pravice in obračunava vedno nove stroške?
- Kje je strategija razvoja in iz nje izhajajoč seznam vsebin, katerih raziskovanje in razvoj država podpira zato, da se bo dolgoročno dosegalo cilje izpostavljene v strategiji? Ni problem v selektivne financiranju tem, problem je, če te teme niso določene z res temeljitim razmislekom in strategijo.
- Kje se skriva spolna diskriminacija in na kakšen način se jo izvaja? Če je to res, potem je to kršitev Ustave in jo je potrebno nujno odpraviti.

Ostalo pa se mi zdi bolj verbalna diareja in jadikovanje... so pač stvari, ki so estetsko gnile, nimajo pa kakšnih hudih posledic, če jih sploh imajo.

luli ::

P. S. Pa prosim da desničarji ne uletite s svojim brezveznim nabijanjem - pričakujem konstruktivne prispevke.


FDV doktorjev naša država ne potrebuje. Če boste anomalijo odpravili sami toliko bolje. Časa imate max. 2 leti.

zee ::

V koncni fazi drzava ne potrebuje nobenega doktorja znanosti ampak predvsem doktorje medicine (=zdravnike), ostalih person z nazivom dr. je tako ali tako ze prevec.

Spada pa vse to v rubriko: univerza/fakulteta v vsako slovensko vas/mesto. Kaj nam pomaga 300 (izmisljena stevilka) fakultet/univerz, ki imajo tako zanic kurikulum, da se ne uvrstijo niti v Shangaijskih top500, in proizvajajo kader, ki je neuporaben za gospodarstvo.

Pa podkrepimo s primeri:
- kdo rabi Fakulteto za socialno delo - njeno funkcijo lahko brez tezav prevzamejo diplomanti, katere od psiholoskih/psihiatricnih smerina Filozofski fakulteti in/ali Medicinski fakulteti
- kdo rabi Fakulteto za upravo - za upravljanje upravnih funkcij so potrebni ljudje, ki poznajo zakone (pravniki!) in so funkcionalno pismeni (redkost dandanes)
- kdo rabi Pedagosko fakulteto - za ucenje in predavanje so potrebni strokovnjaki iz podrocja (kemiki, matematiki, slavisti), ki imajo opravljenih tistih nekaj potrebnih izpitov, s katerimi dobijo pedagosko/andragoska znanja, ki so potrebna za ucenje/predavanje. Trenutno je tako, da je nivo znanja stroke (kemije, matematike, ...) na Pedagoski fakulteti porazen.
- podiplomski studij v obliki, ki sem jo imel priloznost spoznati, je povsem nepotreben in neuporaben. Za solnine sem dal nekih 5000 EUR. Kaj sem imel od tega? Tri predmete, kjer se je bilo potrebno na pamet (!!) nauciti nekaj tisocstranskih "spehov", kdor je poskusal snov dejansko razumeti je bil cudak in je izpit padel (72% za oceno 6). Za 5000 EUR tudi nisem dobil iz referata nobenega pisma o tem, kdaj se zacnejo vpisi v naslednji letnik, kaksna so pravila za oblikovanje doktorske teme in doktorata. Stran vrzen denar? Nedvomno. Taksnih primerov je nebroj.
- racunsko sodisce je letos preverilo doseganje ciljev programa Mladi raziskovalci. Program je bil zastavljen kmalu po osamosvojitvi zato, da bi gospodarstvo lahko prislo do visokokvalificrane delovne sile. Rezultat? Od vseh mladih raziskkovalcev, ki so sli skozi program, se jih je samo 17% zaposlilo v gospodarstvu, velika vecina jih je ostala v javnem sektorju, minimalen odstotek jih je odslo v tujino. Racunsko sodisce je tudi kritiziralo porabo sredstev iz tega programa. (Vir.) Zakaj torej praviloma ne slisite za mlade raziskovalce, ki niso koncali programa usposabljanja? Zato ker je pogodba o zaposlitvi MR sestavljena tako, da je predcasna prekinitev pogodbe s strani MR-ja prakticno nemogoca, saj je (po treh mesecih, ko si lahko premisli) povezana z vec 10kEUR stroski, ki jih mora vrniti, ceravno je razlog za prekinitev obicajno na strani nesposobnega mentorja.

V branje predlagam tudi dvodelni prispevek, ki je bil objavljen v Dnevniku 14. (tu.) in 21. (tu.) avgusta 2010. Za prebiranje se je potrebno brezplačno registrirati.

Eh.

Če sklenem:
Tako kot se gremo domačijski kapitalizem, ki s "pravim" nima prav nobene veze, se gremo tudi domačijsko akademijo, ki je vse prej kot to.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

poweroff ::

BlueRunner - en del problema je, da je Golobič naknadno spremenil pravila igre. Ampak glavni problem zame je - zakaj se razni forumi za levico in akademska srenja oglašajo vedno, ko gre za "desne", ko pa bi bilo treba pokritizirati Golobiča, so pa tiho.

Luli - prosti trg! Nismo v socializmu, ko bi država potrebovala delovno silo, pač pa se danes delovna sila zaposluje na trgu. In glede na trg bom rekel takole - diplomanti iz FDV so skoraj vsi zaposleni. Diplomanti iz naravoslovja pa ne. Torej lahko kvečjemu sklepamo, da trg diplomantov naravoslovja ne potrebuje...

luli, luli, spet bo treba vzeti osnove prostega trga, kaj?
sudo poweroff

Blisk ::

Kaj naj rečem, tale Golubić ima že toliko stvari na glavi, da ne poznam koga, ki bi jih imel več.
Vsi lažejo, samo on govori resnico! Ja če verjamete!


http://www.revija-reporter.si/index.php...

pa še Ultra
http://www.vest.si/2009/06/03/golobic-o...
pa spet ultra
http://www.zurnal24.si/slovenija/mobite...

luli ::

Diplomanti iz naravoslovja pa ne. Torej lahko kvečjemu sklepamo, da trg diplomantov naravoslovja ne potrebuje...


Še kdo potrebuje kakšen drug dokaz kako se pride do raznih nazivov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: luli ()

poweroff ::

Blisk - "Afera podkupovanje Golobiča", tukaj gre vendar za zaroto desničarjev, vodeno s strani Malega Palčka in sproženo preko Fin... pardon Maribora. LOL!

luli - imaš probleme s prostim trgom? Si preveč zavzeto bral osnove Marxizma, pa ti sedaj kapitalizem dela težave? :D
sudo poweroff

Blisk ::

poweroff je izjavil:

Blisk - "Afera podkupovanje Golobiča", tukaj gre vendar za zaroto desničarjev, vodeno s strani Malega Palčka in sproženo preko Fin... pardon Maribora. LOL!

luli - imaš probleme s prostim trgom? Si preveč zavzeto bral osnove Marxizma, pa ti sedaj kapitalizem dela težave? :D


Pa nekam veliko je teh zarot proti njemu?
Verjetno tudi ta, da je bil tiho o njegovih vezah z Ultro, ko bi to moral povedati!

poweroff ::

Ja sej, to se vleče že od osamosvo... časa, ko je bil še v LDS. Glede Ultre je bil pa sicer res tiho, ampak samo, ker je želel zaščititi svoj vir... mislim, firmo, Ultro. Poleg tega se je sicer res zlagal, ampak tisto ni bila laž, bila je napaka. Pa priznal je, torej bi mu jo morali odpustiti! Sploh je pa on edini, ki se upa zoperstaviti komunis... mislim, Janši.

LOL.
sudo poweroff

lexios ::

In glede na trg bom rekel takole - diplomanti iz FDV so skoraj vsi zaposleni. Diplomanti iz naravoslovja pa ne.


Kje? V javnem sektorju? :P Ok, resno, kak vir na tole? Jst slišim kvečjemu obratno!;)

BlueRunner ::

poweroff je izjavil:

BlueRunner - en del problema je, da je Golobič naknadno spremenil pravila igre. Ampak glavni problem zame je - zakaj se razni forumi za levico in akademska srenja oglašajo vedno, ko gre za "desne", ko pa bi bilo treba pokritizirati Golobiča, so pa tiho.

Forumi za levico in akademska srenja so bili vsaj po mojem spominu jako tiho tudi takrat, ko se je za nazaj spremenilo dodiplomske stopnje izobrazbe in študentom, ki so vpisali VII/1 stopnjo (4.l VSŠ) to pred diplomo spremenilo v VI/2. stopnjo. Menda so v parlamentu takrat nekaj zagodrnjali samo pri SNS. Za ostale se pa ne spomnem, da se bi oglašali.

Bolje me intrigira zakaj študenti tokrat ne protestirajo vsaj tako glasno, kot so takrat... Ali je res takšna razlika med dodiplomskimi in podiplomskimi? Ali so eni v povprečju že preveč konformisti? Ali so se morali prevečkrat "predkloniti", da so sploh lahko prišli do doktorskega študija in sedaj pač ne morejo oporekati svojim dobrodelnikom (mentorjem)?

Morda res grdo, vendar pa mislim, da se je zapičila v napačna vprašanja in preveč besed zapravila na navadnem bentenju. Premalo pa je konkretnih informacij o konkretnih treh vprašanjih: zakaj se študenti ne bunijo, kako prihaja do diskriminacije in odsotnost javne razprave o strategiji razvoja. Pa še ta vprašanja se nekje med vsem bentenjem kar nekako porazgubijo.

overlord_tm ::

Ali so eni v povprečju že preveč konformisti? Ali so se morali prevečkrat "predkloniti", da so sploh lahko prišli do doktorskega študija in sedaj pač ne morejo oporekati svojim dobrodelnikom (mentorjem)?


Slovencki smo po naravi nagnjeni k temu. Zacne se ob nedeljskem kosilu, ko se zahvaljujemo bogu za krompir in meso.

poweroff ::

lexios je izjavil:

je? V javnem sektorju? :P Ok, resno, kak vir na tole? Jst slišim kvečjemu obratno!;)

No, v resnici za FDV ne vem, ampak diplomiranci družboslovne informatike smo zaposleni praktično vsi. Ena je bila kakšni dve leti ene pol leta brez službe, pa smo ji vsi pomagali iskati službo.

Sicer pa je večina zaposlena v zasebnem sektorju. Več o tem tule: http://www.fdvinfo.net/c/929/Zaposlitve.... Gor so tudi intervjuji z diplomanti...

P. S. Imate tudi naravoslovci kakšno podobno spletno stran / analizo? ;)
sudo poweroff

Sergio ::

Je ne rabimo, ker smo preveč zaposleni s služenjem bajnih maljonov. :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

poweroff ::

Hehe, ni videti v tisti temi o plačah v IT sektorju... :)
sudo poweroff

detroit ::

....zdj se mi bo pa še fdvjevc smeju čez mojo plačo


kam gre svet:D
Skero

poweroff ::

Mah, plače so tlele off-topic. Kar sem hotel reči, je to, da je treba včasih nehat čakat državo in vzet stvari v svoje roke. In družboslovni informatiki smo že take živalce, ki so jih naučili tega trika.

Drugače je pa point teme moje začudenje nad "nedotakljivostjo" Golobiča. Prepričan sem, da če bi isto naredil minister Zupan ali pa minister Janša, bi že pol Slovenije skakalo v luft...
sudo poweroff

bender rodri ::

Point, ki ga želi pokazat Matthai je sicer povsem na mestu, ampak IMHO bi lahko to sam najbrž bolje opisal kot to stori kolumnistka. Njeno pisanje se mi zdi totalen BS, če ne drugega že zaradi nenavajanja virov (vsaj tam kjer bi jih lahko - recimo tisto bluzenje o številkah). Kasneje še neka spolna diskriminacija. Po njenem mnenju torej dokler je več redno vpisanih študentk na podiplomskem študiju vse štima, ko se zadeva obrne je pa cela država skorumpirana. In seveda še neki fantomski arbitri? Hjao. Nekdo je nekoga očitno precej užalil.

Pod črto, Prvi poskus proti izprijenosti se mi je zdel kar obetaven, v drugem delu pa IMHO pade na celi črti in izpade kot neko žalostno dekletce, ki ne dobi Barbike za rojstni dan.

LOL
guez

BlueRunner ::

Ali ni zanimivo kako lahko napačna forma besedila v celoti izniči tisto nekaj vsebine, ki pa je še kako zelo pomembna? Jp. Tema bi definitivno potrebovala več izpostavljanja.

Nedotakljivost GG pa ni nič posebnega. Pri zelo sorodnem primeru se je tudi Zupana s strani "leve akcije" pustilo kar pri miru. Nikomur nič. Hkrati pa se tudi v tej temi, ki stoji sama zase, mimo pride še rezervna Ultra in GG-jeva pozna diploma. Mislim, kar nekaj. Če se gremo pogovarjati o njegovi dvoličnosti in "Bill Clinton" trenutku, potem privlecimo to ven. Če se gremo pogovarjati o Lahovnikovem odstopu in kregariji v koaliciji, dajmo to potegniti ven. Če govorimo o spremembah doktorskega študija, potem je omemba tega namenjena čemu točno? Kar tako malo za rezervo, ker ni dovolj drugih težav?

Osebno me bolj čudi kako se Križa-niča pusti pri miru ne glede na vse njegovo smetenje. Po Bajuku pa smo udrihali že, če je vejico narobe postavil. Pa je v tem trenutku na čelu mnogo bolj kritičnega resorja, kot pa GG. Visoko šolstvo lahko strategijo ustvarja še kakšno leto. Če pa bo vmes gospodarstvo crknilo in država šla skoraj v stečaj, pa visokega šolstva sploh več ne bo. Vsaj ne takšnega - univerzalnega, kot ga poznamo sedaj.

Okapi ::

racunsko sodisce je letos preverilo doseganje ciljev programa Mladi raziskovalci. Program je bil zastavljen kmalu po osamosvojitvi
Čisto tako, mimogrede, program mladih raziskovalcev je v resnici še od prej. Točnega leta ne vem, ampak začel se je tam okoli leta 1985.

O.

Okapi ::

diplomanti iz FDV so skoraj vsi zaposleni. Diplomanti iz naravoslovja pa ne.
Celo če to drži, ne pomeni popolnoma nič. Ker ne moreš za primerjavo na eni strani vzeti samo eno fakulteto, na drugi pa vso množico "naravoslovnih" fakultet (pri čemer verjetno niti naravoslovje ni točno definirano). Lahko bi primerjal zgolj vse družboslovne fakultete z vsemi naravoslovnimi (in pri tem povedati, kam sodijo tehniške, kot so elektro, strojna, gradbena ...).

O.

lexios ::

P. S. Imate tudi naravoslovci kakšno podobno spletno stran / analizo? ;)


Temu ne bi ravno reku analiza, a? Podobno spletno stran, kjer najdeš zaposlitvene oglase in še kaj, ima večina fakultet, med drugim med predstavitvijo študija tudi podobne spodnje vrstice:

Diplomanti [vsatvi poljubno fakulteto] imajo izredno široke možnosti zaposlitve...


V krogu prijateljev in znancev (FE, FMF, FRI, FS...) so zaposljeni vsi, brez problemov, od absolventa dalje. Večji problem je dokončati študij... Sicer ne vodim evidence, niti ne poznam konkretne statistike zaposljevanj oz. si ne bi upal na slepo vztrajati pri svojem stališču (da so študenti "eksotičnih smeri" naravoslovnih fakultet - FE, FMF, FRI... lažje oz. hitreje zaposljivi kot študenti "eksotičnih smeri" EF, FDV, FF...), vem pa za nekaj primerov in govoric še iz časov študija. Slej ali prej pa vsak najde zaposlitev, pa če tudi v gostinstvu!;) Samo človek se pol vpraša ali res potrebujemo dipl. komunikologa, da streže gostom?

zee ::

Če bo šlo tako naprej, bodo diplomanti delali v strežbi, v kuhinji pa bodo doktorji znanosti.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

lexios ::

Nedvomno, ob takšnem trendu in politiki, ko velik del populacije (ki je imela probleme solidno končati že samo srednjo šolo) študira zgolj ker je študij "zastonj" in ker "se ve", da nekega dne brez diplome ne bo službe niti v gostinstvu... Da o plači onih brez diplome ne govorimo! Seveda, problematične so potemtakem univerze, ki skozi okno mečejo davkoplačevalski denar in študenti, ki odžirajo delo... Damn it!;((

PS: Golobičeva rešitev je seveda šolnina?! ;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

detroit ::

šolnina je kul zadeva sam ne do te mere da bo moral študent delat SAMO za šolo da jo bo lahko plačal. Vsekakor pa je šolnina neka vzpodbuda za učenje. Čeprou tud fotr je lahko dobra vzpodbuda za učenje :P
Skero

poweroff ::

Okapi je izjavil:

Celo če to drži, ne pomeni popolnoma nič. Ker ne moreš za primerjavo na eni strani vzeti samo eno fakulteto, na drugi pa vso množico "naravoslovnih" fakultet (pri čemer verjetno niti naravoslovje ni točno definirano).

Saj vem. Samo lulija provociram, ker se je prej nekaj neumestno repenčil... :D

lexios je izjavil:

Temu ne bi ravno reku analiza, a? Podobno spletno stran, kjer najdeš zaposlitvene oglase in še kaj, ima večina fakultet, med drugim med predstavitvijo študija tudi podobne spodnje vrstice:

Imaš na tisti spletni strani tudi analize. Ankete med diplomanti, tistimi, ki niso končali študija, itd. Ful gradiva, samo poiskat je treba.
sudo poweroff

noraguta ::

za nazaj se na spreminja zakonodaje niti ne more biti veljavna. to je dokaj jasno. niti nevem zakaj bi človek to počel.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

BlueRunner ::

V bistvu ni čisto jasno. Zakonodaja velja za naprej, vendar pa je nekje notri še neko načelo po katerem se z zakonodajo, čeprav velja za naprej, ne sme kar tako spreminjati pričakovanj oziroma pogojev s katerimi si se strinjal na začetku procesa.

Recimo, da se ne sme spremeniti davčno zakonodajo tako, da bi začela veljati kar sredi (finančnega) leta. To bi namreč bistveno prizadelo čisto vse davčen zavezance, ki so celotno leto načrtovali v skladu s "staro" zakonodajo. Čeprav "nova" ne bi vplivala neposredno na prvo polovico leta, bi še vedno pokvarila celoletne načrte.

Tako tudi ni prav, da se spreminja zakonodajo za naprej na način, da se pokvari načrt vsem, ki so že preteklih X let delali in svoje načrte uskladili s predhodno zakonodajo. Tako se to pač ne bi smelo dogajati.

Žiga D. bi vedel povedati kaj več o temu... pa tudi o možnostih za uspeh, če se bi šlo v kakšen postopek, da se bi te anomalije poskusilo nevtralizirati. Kolikor vem tega dodiplomcem na stari VII/1 stopnji ni uspelo.

Zgodovina sprememb…

Klaatu ::

pod taktirko Gregorja Golobiča, katerega kredibilnost in strokovna dovršenost za položaj ministra za visoko šolstvo in znanost ni bila vprašljiva zaradi afere Ultra - takrat je bila na preizkušnji njegova pieteta do pravnih in etičnih kodeksov - pač pa danes, ko uvaja diskriminacijo socialno šibkejših skupin in razločevanje med podporniki in odpadniki neoliberalizma.

K temu bi dodal še Golobičevo kredibilnost 'večnega študenta', ki je svojo diplomo na filozofiji pisal od osamosvojitve Slovenije pa do tik preden je nastopil sedanjo funkcijo ministra za visoko šolstvo. Dober zgled.

Poznate on vic: Ata, ne mi težit z dokončanjem diplome, saj imam šele 40 let... :D

Klaatu ::

lexios je izjavil:

Slej ali prej pa vsak najde zaposlitev, pa če tudi v gostinstvu!;) Samo človek se pol vpraša ali res potrebujemo dipl. komunikologa, da streže gostom?


in potem se pojavi problem, da ti je v takem primeru pol šef en tipo ali baba, ki ima končano le dvoletno srednjo poklicno šolo ali pa niti tega ne in ti pol s*rje po glavi

zee ::

Jah. Takle mamo. Dvomim, da je v celi deželi Slovenski kakšen junak, ki je sposoben presekati ta gordijski vozel.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Sc0ut ::

To bo sofinancirano:
Boš pa mogo ob vpisu napisati cca. pol strani, kaj boš delal.
Uni Lj ji je že sporočila, da zavrača samo takšno sofinanciranje.


gospodarstvom ali
- reševanjem aktualnih družbenih izzivov z enega ali več tematskih področij:
1. inovativnih pristopov v gospodarstvu in negospodarstvu za večjo
gospodarsko rast,
2. boja proti revščini in socialni izključenosti,
3. zagotavljanje enakih možnosti v družbi,
4. staranja prebivalstva in demografijo širše,
5. kakovostjo izobraževanja,
6. trajnostjo znanja,
7. zdravja,
8. prehrane in živilstva,
9. okolja,
10. ekologije,
11. zelenih tehnologij,
12. biotehnologije,
13. materialov,
Stran 6 od 7
14. obnovljivih virov energije,
15. nanotehnologije,
16. informacijske in komunikacijske tehnologije,
17. kulturne dediščine.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Blisk ::

poweroff je izjavil:

Ja sej, to se vleče že od osamosvo... časa, ko je bil še v LDS. Glede Ultre je bil pa sicer res tiho, ampak samo, ker je želel zaščititi svoj vir... mislim, firmo, Ultro. Poleg tega se je sicer res zlagal, ampak tisto ni bila laž, bila je napaka. Pa priznal je, torej bi mu jo morali odpustiti! Sploh je pa on edini, ki se upa zoperstaviti komunis... mislim, Janši.

LOL.

Pa dober, če bi se Hitler opravičil, ker je naredil napako mu je tud oproščeno?
Kam pa pridemo s temi opravičili?
Sej to ni cerkev, da narediš pizdarijo, se spoveš in pol je vse ok in spet vse jovo na novo.

Sej pravm nekam preveč zarot prot njemu, to mi je čudn! Nekaj tukaj oreng smrdi!

poweroff ::

Ja, isto kot Janša, ne?
sudo poweroff

Matako ::

poweroff je izjavil:


Luli - prosti trg! Nismo v socializmu, ko bi država potrebovala delovno silo, pač pa se danes delovna sila zaposluje na trgu. In glede na trg bom rekel takole - diplomanti iz FDV so skoraj vsi zaposleni. Diplomanti iz naravoslovja pa ne. Torej lahko kvečjemu sklepamo, da trg diplomantov naravoslovja ne potrebuje...


Mah.. mogoče. Mogoče. Vsi diplomanti FDV, ki jih poznam (ok 3) so zaposleni v zloglasnih servisnih dejavnostih, ena je pa tajnica. Sploh pa je največji posamezni delodajalec "diplomantov FDV" država, tako da je govoriti o nekem trgu rahlo neokusno ...
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

poweroff ::

Res?

Anketa med diplomanti kaže, da je večina družboslovnih informatikov zaposlenih v zasebnem sektorju, razmeroma visok pa je tudi delež javnega in akademskega sektorja. Najbolj pogosto navedeno delovno mesto je vodja ali svetovalec.


http://www.fdvinfo.net/c/929/Zaposlitve...
sudo poweroff

Matako ::

Ja res, dawg! Kateri del besede "posamezni", ne razumeš?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

poweroff ::

Tistega, ki ne temelji na podatkih, pač pa prepričanjih brez podatkov.
sudo poweroff

zdravcc ::

Blisk je izjavil:


Pa dober, če bi se Hitler opravičil, ker je naredil napako mu je tud oproščeno?
Kam pa pridemo s temi opravičili?
Sej to ni cerkev, da narediš pizdarijo, se spoveš in pol je vse ok in spet vse jovo na novo.

Sej pravm nekam preveč zarot prot njemu, to mi je čudn! Nekaj tukaj oreng smrdi!
it's Godwin's law!
Goodwins law @ Wikipedia

cela tema je ena huda demagogija.

durrenmatt ::

zdravcc je izjavil:

it's Godwin's law!
Goodwins law @ Wikipedia

cela tema je ena huda demagogija.


Si se kdaj vprašal, zakaj se vse daljše debate na forumih prej ko slej 'zaletijo' v Hitlerja in naciste? Odgovor je preprost: Hitler, nacizem in holokavst od konca druge svetovne vojne veljajo za edino še preostalo 'absolutno zlo', o katerem v tem zrelativiziranem svetu obstaja splošni konsenz. Zato je to edina še obstoječa točka, okoli katere se svet vrti, zadnja 'neizpodbitna' primerjava, ki se je lahko poslužijo pisci na forumih.
Vse drugo na tem svetu se da izpodbijati: vero, komunizem, Boga, kapitalizem, društvo proti mučenju živali, bogračijado v Beltincih itd. you-name-it.
Posledično je vera v 'absolutno zlo', ki ga poosebljajo Hitler, nacizem in holokavst, edina še obstoječa sveta stvar, edina svetinja, ki si je nihče ne drzne negirati, če noče, da se proti njemu obrne tako rekoč ves svet.

Pri nas seveda še toliko bolj, ko pa je vendar cel povojni totalitarni sistem gradil opravičilo za svoj obstoj na izročilu 'svetega' upora proti temu 'absolutnemu zlu'.;)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mi smo univerza (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16921529 (18223) TESKAn
»

Ali imamo preveč diplomantov s fakultet? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15023172 (20854) BlueRunner
»

540 prostih delovnih mest in 103.831 iskalcev zaposlitve (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
49576501 (66496) lexios
»

Stephen Hawking bo obiskal Slovenijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8210635 (6480) sidd

Več podobnih tem