» »

Komisija za preprečevanje korupcije izdala mnenje glede ravnanja MJU v postopku nabave in vzdrževanja Microsoft programske opreme

Komisija za preprečevanje korupcije izdala mnenje glede ravnanja MJU v postopku nabave in vzdrževanja Microsoft programske opreme

Slo-Tech - Zgodba o nakupih programske opreme podjetja Microsoft s strani državne uprave je bila v zadnjem času že večkrat obdelana, tokrat pa jo dopolnjujemo še z mnenjem Komisije za preprečevanje korupcije glede ravnanja MJU v postopku nabave in vzdrževanja Microsoft programske opreme.

Po tem, ko smo v več člankih pisali o državnih nabavah programske opreme in IT storitev (del naših ugotovitev pa so povzeli tudi pri drugih časnikih, zlasti pri Dnevniku in Financah) je kranjsko združenje Tux sredi februarja 2010 na Računsko sodišče in Komisijo za preprečevanje korupcije poslalo pobudo za revizijo skladnosti postopkov naročanje pisarniške programske opreme za potrebe državnih organov RS v obdobju 2003 - 2010. Prav tako smo Komisijo za preprečevanje korupcije že decembra 2009 zaprosili za mnenje ali morda javno naročilo 2008/P 40 ni bilo prilagojeno v korist podjetju Microsoft.

Komisije za preprečevanje korupcije je zadevo preučila in 14. 6. 2010 sprejela mnenje številka 15, v katerem ugotavlja, da ravnanje uradnih oseb Ministrstva za javno upravo v postopku nabave in vzdrževanja Microsoft programske opreme nima znakov korupcije po 3. alineji 2. člena Zakona o preprečevanju korupcije in ne predstavlja konflikta interesov.

V mnenju komisija ugotavlja, da je MJU oziroma Center vlade Republike Slovenije za informatiko izvedel javna naročila za nabavo Microsoft programske opreme za delovne postaje skozi postopek s pogajanji, na podlagi česar je bila podpisana pogodba, sklenjena za obdobje 2009-2011. S tem je (po navedbah MJU) javna uprava proti Microsoftu kot velik kupec in dosegla bistveno bolj ugodne pogoje nabave, kot če bi programsko opremo nabavljal vsak organ samostojno.

Kot navaja MJU se je država odločila za postopek s pogajanji brez predhodne objave, kar je po zakonu o javnem naročanju mogoče storiti v primeru, če zaradi tehničnih oziroma umetniških zahtev predmeta javnega naročila ali iz razlogov, ki so povezani z varovanjem izključnih pravic, naročilo lahko izpolni le določen ponudnik. Vendar pa je po mnenju Komisije za preprečevanje korupcije MJU uporabo postopka s pogajanji brez predhodne objave upravičil in zato tako ravnanje ni bilo nezakonito.

Komisija je preverila tudi trditve enega izmed prijaviteljev, da naj bi javni uslužbenci, ki sodelujejo pri uvajanju in uporabi konkurenčnih rešitev odprte kode, sodelovali tudi pri pogajanjih z družbo Microsoft, kar naj bi predstavljalo konflikt interesov.

MJU je Komisiji pojasnil, da ravno to, da isti uslužbenci sodelujejo pri vseh teh aktivnostih, pomeni prednost pri pogajanjih z družbo Microsoft, saj široko poznavanje različnih področij s strani omenjenih državnih uradnikov omogoča boljša pogajalska izhodišča. To argumentacijo je Komisija sprejela.

Komisija je nato preverila tudi študijo »Ocena ekonomske upravičenosti MS-EA za obdobje 2003-2005«, ki naj bi jo naredili isti javni uslužbenci, ki so nato tudi sodelovali pri pogajanjih z družbo Microsoft, ter ugotovila, da javni uslužbenci v konkretnem primeru niso postopali pristransko oz. niso favorizirali točno določenega ponudnika, ampak so predstavili naročniku prednosti in slabosti posamezne rešitve. Se pa pri tej presoji Komisija ni spuščala v ocenjevanje strokovnosti tistih, ki so sodelovali pri izdelavi študije, ravno tako pa se ni opredelila o tem, kateri operacijski sistem in ostali programi so najboljši in kot taki edini primerni in smotrni za uporabo v javnem sektorju, saj za to ni niti pristojna niti usposobljena.

Edini očitek, ki ga je Komisija naslovila na MJU pa je ta, da ne obstaja konkretna študija, ki bi pokazala na smotrnost nabave računalniške opreme v daljšem časovnem obdobju, pač pa se je pri nakupu nove opreme za obdobje 2009-2011 uporabila le obnovljena študija. Po mnenju Komisije pa lahko pomanjkanje nove študije povzroči vsaj dvom v smiselnost takega nakupa. Komisija v svojem mnenju tudi navaja ugotovitev, da MJU tudi sam priznava, da brez izvedbe pilotskih projektov v različnih delovnih okoljih ne more podati ocene trajanja in stroškov takega prehoda.

Koruptivnega ravnanja v tem primeru torej Komisija za preprečevanje korupcije ni našla, kljub temu pa lahko še enkrat ponovimo zaključno misel iz članka o transparentnosti in gospodarnosti javne uprave pri nakupih programske opreme:

Nihče ne pravi, da bi država na vso silo morala pričeti uporabljati odprto kodo na vseh področjih. Nihče tudi ne trdi, da je prehod na odprto kodo in Linux na vseh področjih mogoč in smiseln. Obstaja pa dovolj indicev, da je uporaba odprte kode vsaj v delu poslovanja državne uprave verjetno smiselna in stroškovno učinkovita ter bi lahko z njeno uporabo morda lahko zmanjšali visoke stroške za informatizacijo javne uprave. To pa pomeni, da bi država odprto kodo morala začeti jemati kot resno alternativo, predvsem pa bi se morala pri nakupu programske opreme in storitev informatizacije začeti obnašati bistveno bolj transparentno in gospodarno. Za začetek morda lahko pričakujemo javno objavljeno pregledno analizo vseh stroškov za informatiko ter resno pilotno študijo o uvajanju odprte kode v javno upravo. Vprašanje namreč ni uporaba odprte ali zaprte kode, pač pa transparentnost in gospodarnost porabe javnih sredstev.

39 komentarjev

antonija ::

Bolded the funny parts, huh? :(
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

bosmla ::

Psi lajajo karavana gre v maloro...

hook ::

Seveda obstaja taka študija! Vrhovno sodišče jo je naredilo (leta 2006 se mi zdi, ali pa že prej) in ugotovilo, da je na srednji in daljši rok veliko bolj ugodno uporabljati FOSS rešitve (npr. OpenOffice.org) kot t.i. licenčno programje.

Blisk ::

Zdaj bodo javnim uslužbencem zmanjšali plače za 5%. V osnovi se jim pa ne da delat nove študije, za produkt, ki bi dejansko lahko bil brezplačen. S tem pa bi prihranili na stotine tisočev eurov. Dejansko za tabele in pisanje dokumentov je Open Office preveč dober.

AndrejS ::

kranjsko združenje Tux .. kaj to je združenje pingvinov :D ?

antonija ::

V osnovi se jim pa ne da delat nove študije, za produkt, ki bi dejansko lahko bil brezplačen.

Nic ni brezplacno. Razlika bi bila predvsem v tem da bi lahko isti denar (oz. zelo verjetno manj le-tega) sel za place IT delavcev ki bi v JU skrbeli za programje, namesto cez luzo monopolistu. Za vse tiste milijone se ziher tud v sloveniji najde junake ki bi stvar porihtali tako kot je treba, samo akj ko to ni prioriteta. Vazno je da imajo pogajalci "široko poznavanje različnih področij s strani omenjenih državnih uradnikov omogoča boljša pogajalska izhodišča", sploh ko je govora o provizijah. Ce se stvar naredi in-house potem provizije odpadejo, placat je pa treba delavce in je manj dnarja za delovno uspesnost in druge nagrade.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nekikr ::

S tem pa bi prihranili na stotine tisočev eurov


Medtem ko Jankovič "ukrade" za 20 milijonov evrov zemlje, podobno Kordež. Podobno Bavčar. Podobno Šrot. Pa se omejim na samo najbolj odmevne v javnosti.
Medtem, ko se neracionalno zapravlja desetine milijonov evrov za zdravila.
Medtem, ko se neracionalno zapravlja desetine milijonov evrov za vojsko. Slovenska vojska ima dovolj velik generalštab za armijo 100.00 vojakov, ne ubogih 7.000.
...

Med vsem tem nam gre najbolj v nos nekaj 100.000EUR, ki bi jih lahko, ali pa tudi ne prihranili. Vsega sigurno ne, ker tudi Linux+OO nista zastonj.

Na srečo res psi lajajo, karavana gre pa dalje.

r0ker ::

nekikr je izjavil:

S tem pa bi prihranili na stotine tisočev eurov


Medtem ko Jankovič "ukrade" za 20 milijonov evrov zemlje, podobno Kordež. Podobno Bavčar. Podobno Šrot. Pa se omejim na samo najbolj odmevne v javnosti.
Medtem, ko se neracionalno zapravlja desetine milijonov evrov za zdravila.
Medtem, ko se neracionalno zapravlja desetine milijonov evrov za vojsko. Slovenska vojska ima dovolj velik generalštab za armijo 100.00 vojakov, ne ubogih 7.000.
...

Med vsem tem nam gre najbolj v nos nekaj 100.000EUR, ki bi jih lahko, ali pa tudi ne prihranili. Vsega sigurno ne, ker tudi Linux+OO nista zastonj.

Na srečo res psi lajajo, karavana gre pa dalje.


amen. bogu hvala

poweroff ::

nekikr - se strinjam. Seveda to ni opravičilo. Ampak - si podpisal peticijo za ukinitev vojske?

Hook - se da to študijo kje dobiti? Jo lahko polinkaš?
sudo poweroff

nekikr ::

Nisem Matthai, ne vem kdaj so sploh zbirali podpise. Sem pa za to, da se ukine, ker realno gledano 7.000 slovenskih vojakov in ves naš mogočni arzenal že ene hrvaške ne bi premagalo, kaj šele koga, ki bi imel interes.

On-topic: z zgornjim komentarjem nisem mislil, da ker je "samo" 100.000EUR pa lahko razmetavamo z njimi, sigurno ne. A če bi nabavo zdravil uredili za recimo 10% (to je zelo, zelo majhna številka glede na nepravilnosti) bi prihranili toliko, da bi vsaka tajnica v javni upravi lahko imela 50 licenc Office in Win, i7 mašino in še dva tehnika, ki bi skrbela, da je vsak klik pravilen. In to vsako leto. Dvakrat ali trikrat. Takšna je razlika v denarju med to žepnino za licence in pravim denarjem, za javna naročanja in ostale "projekte" političnih veljakov.

desperados ::

O študiji iz leta 2006 ne vem nič. Vem pa, da se na sodiščih uporablja openoffice, kar kaže na to, da je študija pokazala smotrnost uporabe odpre programske opreme. Če se na sodiščih, bi se brez problema tudi na državni upravi. Uporabnike pa ne sme zanimati operacijski sistem, ampak le programi, ki jih uporabljajo za delo, zato ne vidim nobenega razloga, da se nebi uporabljal Linux ali kak drug *nix!

@antonija: Seveda je brezplačno! Administratorji morajo v vsakem primeru, ne glede na to katero programsko opremo se uporablja administrirati sisteme! Uporabnike pa je tudi v vsakem primeru potrebno naučiti uporabe neke programske opreme. Celotna debata govori o plačilu licenc, foss pa le tega nima!!! Če se po celem svetu vse premika na odprto zakaj oni naši na vrhu tiščijo glavo v pesek?

kitaj ::

nekikr je izjavil:

S tem pa bi prihranili na stotine tisočev eurov


Medtem ko Jankovič "ukrade" za 20 milijonov evrov zemlje, podobno Kordež. Podobno Bavčar. Podobno Šrot. Pa se omejim na samo najbolj odmevne v javnosti.
Medtem, ko se neracionalno zapravlja desetine milijonov evrov za zdravila.
Medtem, ko se neracionalno zapravlja desetine milijonov evrov za vojsko. Slovenska vojska ima dovolj velik generalštab za armijo 100.00 vojakov, ne ubogih 7.000.
...

Med vsem tem nam gre najbolj v nos nekaj 100.000EUR, ki bi jih lahko, ali pa tudi ne prihranili. Vsega sigurno ne, ker tudi Linux+OO nista zastonj.

Na srečo res psi lajajo, karavana gre pa dalje.

Kje pa naj se o tem piše, če ne na IT novičarskem portalu? Verjetno bo kak pravnik potrdil, ampak mislim, da na sodišču zagovor "saj je sosed ukradel več kot jaz" ne zagotavlja nedolžnosti.

luli ::

Te naše nabave so itak leglo korupcije, tako, da nabava v zvezi s programsko opremo zgleda prav vzorno napram ostalim. Pred kratkim sem klical lekarne, ki so v postopku javnega naročanja iskale programsko opremo za vodenje skladišča, ki bi delovala z njihovo programsko opremo, ki so jo malenkost prej nabavli, služi pa izdaji računa za izdana zdravila.
Gospa zadolžena za javno naročilo mi je kar direktno dala vedeti, da razpis po vsej verjetnosti ni pisan zame ter me vprašača čemu mi bo dokumentacija razpisa, če ne vem kako deluje obstoječ program.

desperados ::

In poleg vsega se ne govori le o 100000eur ampak o 2000000eur na leto! Vse kaže na to, da je "Komisije za preprečevanje korupcije" podlegla korupciji!

huelz ::

No, ta primer je vsekakor pokazatelj, kako se pri nas razpisi delajo.
Tud v smeri (pa sem to ze veckrat izpostavil), ko dajo konkreten primer in dodajo ali nekaj ekvivalentnega (v tem primeru hocemo MS programsko opremo ALI nekaj podobnega... like what, 32 al 64 bitno razlicico? :))).
Ko je govora o sistematizaciji, racionalizaciji in visji produktivnosti, se mi zdi da vecina teh stvari pri JU kar po defaultu odpade in so samozadosten sistem, ki sedi v lastnem dreku in se zdolgocaseno praska po riti.
Privat sektor pa ni kej boljsi za moje pojme (razen izjem, ki pa se itak ne obremenjujejo s tem, ker kljub povecini zajetnemu kupcku denarja ga ne mecejo kar cez okno za take oslarije).

hook ::

poweroff je izjavil:

Hook - se da to študijo kje dobiti? Jo lahko polinkaš?


Delam na tem ...

MacQ ::

antonija je izjavil:

V osnovi se jim pa ne da delat nove študije, za produkt, ki bi dejansko lahko bil brezplačen.

Nic ni brezplacno. Razlika bi bila predvsem v tem da bi lahko isti denar (oz. zelo verjetno manj le-tega) sel za place IT delavcev ki bi v JU skrbeli za programje, namesto cez luzo monopolistu. Za vse tiste milijone se ziher tud v sloveniji najde junake ki bi stvar porihtali tako kot je treba, samo akj ko to ni prioriteta. Vazno je da imajo pogajalci "široko poznavanje različnih področij s strani omenjenih državnih uradnikov omogoča boljša pogajalska izhodišča", sploh ko je govora o provizijah. Ce se stvar naredi in-house potem provizije odpadejo, placat je pa treba delavce in je manj dnarja za delovno uspesnost in druge nagrade.

Če govorimo samo o licencah, saj je IT podpora v obeh primerih plačljiva, potem dejansko odprta koda je brezplačna.

V mnenju komisija ugotavlja, da je MJU oziroma Center vlade Republike Slovenije za informatiko izvedel javna naročila za nabavo Microsoft programske opreme za delovne postaje

Poudarek je na Microsoft programski opremi . Normalno, da potem nihče sploh ni pogledal in dal naročila za odprto kodo, saj jih niti zanimala ni. Če to ni pristransko, potem res ne vem kaj je.
The sound of the ocean is dead, it's just the echo of the blood in your head.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MacQ ()

Icematxyz ::

Naročnik je, preden se je odločil za postopek s pogajanji brez predhodne objave, preko ocen ekonomske upravičenosti preveril trg in ugotovil, da glede na potrebe, zmožnosti in trenutno informacijsko opremljenost državne uprave obstaja le en ponudnik na trgu, ki ustreza predmetu javnega naročila.


Lahko pa najamejo zraven Mehdorna še kakšnega strokovnjaka s podjetja Google. Kakšno predavanje morda da se izvede.

Sicer pa že to da država sama ne stori popolnoma nič. In izhaja iz nazadnjaške drže. Kaj naj sploh proti temu narediš. Proti nazadnjaštvu takšnega obsega težko kaj.

Važno da sedaj vemo da korupcije ni bilo in je ni in je ne bo. Da obstaja praktično eden in edini ponudnik programske opreme, ki je primeren.

Tear_DR0P ::

Sicer pa že to da država sama ne stori popolnoma nič. In izhaja iz nazadnjaške drže. Kaj naj sploh proti temu narediš. Proti nazadnjaštvu takšnega obsega težko kaj.

država izhaja iz ljudi! dokler se mi tle jajcamo, je tam zunaj na stotine ljudi, ki delajo biznis - in dokler bodo delali biznis na MS opremi, tako dolgo ga bo država plačevala - razen če se prej najde par sposobih FLOSS ljudi
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

huelz ::

Ki jih pa po moji oceni tud ni tolk, da bi bli sposobni spelat tak projekt, al se motim?
One man band struckoti ne stejejo...

butec1980 ::

Matthai pa priloži prosim še stroške sodišč, upravnikov, protikorupcijske komisij, računskega sodiščae in njihovih ur, ki so se okvarjali s pritožbami, dokumentacijo, izračuni, ipd., priloži stroške študij, ki na koncu ugotovijo, da je prehod smiseln po n-tih letih (saj vsaka študija po celem svetu prikaže isto stanje, cene licenc so zanemarljive s vzdrževanja, po meri narejene programske opreme, storitev,...),.... Bi me prav zanimal ta izračun... :D. Grem skoraj stavit, da bi imeli EA za te stroške podpisan za naslednjih 20 let.

Sicer pa resen uporabnik OO ne more primerjati z MSO. Ker je razlika nekaj podobnega kot da bi primerjal fičota pa BMW-ja...oba te pripeljeta iz točke A v točko B. Se pa sprašujem zakaj ni več fičotov na cesti?!?

MacQ ::

Namesto Fičoja daj Megana, ker Fičoja več ne delajo, pa da bo primerjava boljša. Zdaj pa ti meni povej, če vidiš več BMWjev ali Meganov na cesti.
The sound of the ocean is dead, it's just the echo of the blood in your head.

Moravče ::

butec1980, pozabil si da so ti stroški nastali ravno zaradi nezadostne transparentnosti oz. dvomljivih dealov z MS in ne zaradi forsiranja FOSS. Poleg tega, kaj ti bo BMW, če imaš šiht 5km stran, po naselju...

gruntfürmich ::

poweroff je izjavil:

Ampak - si podpisal peticijo za ukinitev vojske?


malce of topic, ker na temo topica smo že veliko napisali:D (tudi če je vsota samo del proračuna za informatiko, ga ne bi smeli zanemarit. navsezanje gre za par 10 mio€ (če že ne drugega jih lahko dajo meni če jih tako tišči:)))), ampak kaj za vraga je to ena retardirana peticija, če pa si je večino folka želelo v NATO???
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

antonija ::

Normalno, da potem nihče sploh ni pogledal in dal naročila za odprto kodo, saj jih niti zanimala ni.

Za odprto kodo je potrben razpis?? Komu se pa placa za licence za odprto kodo? 8-O
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MacQ ::

Da se razpis za podporo, ne za licence.
The sound of the ocean is dead, it's just the echo of the blood in your head.

MrStein ::

gruntfürmich je izjavil:

poweroff je izjavil:

Ampak - si podpisal peticijo za ukinitev vojske?


malce of topic, ker na temo topica smo že veliko napisali:D (tudi če je vsota samo del proračuna za informatiko, ga ne bi smeli zanemarit. navsezanje gre za par 10 mio€ (če že ne drugega jih lahko dajo meni če jih tako tišči:)))), ampak kaj za vraga je to ena retardirana peticija, če pa si je večino folka želelo v NATO???

Ni želela večina v NATO.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

ToniT ::

@MrStein
Če se prav spomnim, je bil rezultat na referendumu za vstop v NATO 66% ZA.

sirotka ::

Ja pa dejte že prebolet madona.

motorc ::

huelz je izjavil:

Privat sektor pa ni kej boljsi za moje pojme (razen izjem, ki pa se itak ne obremenjujejo s tem, ker kljub povecini zajetnemu kupcku denarja ga ne mecejo kar cez okno za take oslarije).


Iz prve roke ti lahko povem, da se v naši največji firmi, ki se ukvarja s prodajo goriv, začeli testirati linux okolje na delovnih računalnikih (tistih za blagajno in pisarnah) - dosedaj je bil win2000. OpenOffice so začeli uporabljati pa že pred nekaj leti - namesto nadgradnje office2003 na office2007 so šli na OO.
Firma ima očitno druge študije ...

Tigorsami ::

Ko je že ravno Icematxyz omenil Mehdorna...

V času njegovega vodenja nemških železnic, so te zelo veliko poudarka dale na uporabo odprtokodne programske opreme. Na spodnji povezavi si lahko ogledate predstavitev, ki jo je imel CTO DB Systela Ingo Schwarzer na kongresu Open Source meets Business 2009.

http://www.heise.de/fastbin/eventmanage...

Oxford ::

motorc je izjavil:


Firma ima očitno druge študije ...


Ne, firma plača iz svojega žepa.

MrStein ::

ToniT je izjavil:

@MrStein
Če se prav spomnim, je bil rezultat na referendumu za vstop v NATO 66% ZA.

Udeležba 50% -> torej je "za" bilo 33% volilnih upravičencev.
Pa vsi niso volilni upravičenci. (po podatkih za nedavni referendum o AS, jih je 1.705.105 , torej je končna cifra 28% prebivalstva, malo več kot četrtina)

Se pa da lepo "floskulirat" s temi številkami. (pozdrav Ruplu...)

PS: Da dokončam začeto z bolj točnimi podatki:
- prebivalcev po štetju leta 2002 : 1.964.036 [1]
- volilnih upravičencev na dan referenduma: 1.613.305 [2]
- oddanih veljavnih glasovnic: 965.345 [2]
- volilo "ZA": 637.882

Torej:
- od upravičencev je volilo "za" : 637.882 / 1.613.305 = 39,5%
- od prebivalstva je volilo "za" : 637.882 / 1.964.036 = 32,5%
- trditev, da je večina bila "ZA", nima dosti opore v dejstvih. Tretjina je bila "za".

(zgoraj sem se zmotil, ker nisem točno vedel udeležbo, sem se le spominjal, da je bila blizu 50%)


[1] - Slovenia @ Wikipedia
[2] - http://nato.gov.si/eng/documents/refere...
Slo verzija: http://nato.gov.si/slo/slovenija-nato/r...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

MrStein ::

motorc je izjavil:


Iz prve roke ti lahko povem, da se v naši največji firmi, ki se ukvarja s prodajo goriv, začeli testirati linux okolje na delovnih računalnikih (tistih za blagajno in pisarnah) - dosedaj je bil win2000. OpenOffice so začeli uporabljati pa že pred nekaj leti - namesto nadgradnje office2003 na office2007 so šli na OO.
Firma ima očitno druge študije ...

Kaj zdaj? So začeli testirat ali imajo že (dokončane, torej z rezultati) študije?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

nekikr ::

Če se prav spomnim, je bil rezultat na referendumu za vstop v NATO 66% ZA.


Kakorkoli obrneš je to 66%. Če ne greš na referendum si kriv sam. Kolikšen delež prebivalstva je volil je prav tako nepomemben podatek. 39,5% volilnih upravičencev je šlo na volišče, ostalih 60% ne, kar pomeni samo to, da jim je vseeno kakšen bo izid. In ker je bil izid ZA, to pomeni, da je bilo "za" 66% ljudi ki so volili in 60% od 1,6 milijona ljudi. Pa obračaj kakor hočeš.

MrStein ::

Jaz nisem obračal, jaz sem naštel "raw" podatke, kot so.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

nekikr ::

Ki so nepomembni. 66% volivcev in 60% tistih, ki niso volili, je bilo "za".

MacQ ::

Aja, pol vzdržani glasovi ne obstajajo po novem? Ali je to samo v državnem zboru mogoče?
The sound of the ocean is dead, it's just the echo of the blood in your head.

poweroff ::

Dovolj z NATOm!

Tisti, ki niso odločali niso podprli ne ene, ne druge opcije, so pa odločitev prepustili drugim. Vse skupaj pa z MJU in korupcijo NIMA BLAGE VEZE. Odprite si novo temo o tem.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nerazumljivi in škodljivi posegi MJU v internet

Oddelek: Novice / NWO
196456 (4150) MrStein
»

Komisija za preprečevanje korupcije izdala mnenje glede ravnanja MJU v postopku nabav

Oddelek: Novice / NWO
3911264 (9801) poweroff
»

Vložena pobuda za revizijo in preučitev suma konflikta interesov in korupcije pri pos (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
9631302 (28648) Markoff

Več podobnih tem