» »

Nemci milijarde od koncesij vlagajo v optiko

Nemci milijarde od koncesij vlagajo v optiko

Heise - Deželni minister za gospodarstvo, promet in deželni razvoj v nemški zvezni deželi Hessen, Dieter Posch, je napovedal, da bodo zaslužek od prodaje koncesij za radiodifuzijske frekvence investirali v gradnjo optičnega omrežja, če se bodo njegovi kolegi s tem strinjali. Konec maja so namreč dokončali dražbo 360 MHz frekvenčnega pasu, za kar so iztržili 4,4 milijarde evrov. Frekvenčni pas se je sprostil s prehodom na digitalno oddajanje, sedaj pa so ga zakupili mobilni operaterji Deutsche Telekom, Vodafone, E-Plus in O2-Telefónica.

Iz izkupička bodo najprej poplačali zgodnje uporabnike frekvenc, a bo ostalo še kar nekaj milijard presežka. Ta denar želi Posch uporabiti za gradnjo optičnega omrežja po deželi, saj jim v nasprotnem primeru po njegovem mnenju grozi odrezanost od modernih komunikacijskih kanalov. Po študijah namreč tretjina nemškega prebivalstva ne more dobiti širokopasovne internetne povezave.

Kaj pa pri nas?

32 komentarjev

zee ::

Kaj pa pri nas?


Pri nas pa se nič ne dogaja. Inercija je "the name of the game".
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

PacificBlue ::

Jaz se trenutno nimam kaj za pritozevati:)

Te dni ravno mimo nas polagajo optiko. Je rekel delavec,da so polozili ze 600 km.

Financira se pa projekt z evropskimi sredstvi.

ALT ::

pri mojem bloku so jo polozli 3 lete nazaj.. ne se prevec veselit :(

T0RN4D0 ::

Pri nas pa imamo že skoraj vsi dostop do širokopasovne povezave. ;)

Nimamo pa 4 miljard viška.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Bananovec ::

Pri nas pa banda samo krade! Že par let je napeljana, vendar ne do končnik uporabnikov. :'(

Jinto ::

Jaz pa imam že od januarja napeljano optiko, financirano od EU. Ampak ne deluje, ker se že pol leta menijo z operaterji in urejajo birokracijo :D.

Mikrohard ::

Pri nas itak šenkvajo frekvence naokoli... poglejte, koliko je moral Tušmobil plačati za UMTS frekvence in izračunajte, koliko metrov optičnega kabla lahko za ta "denar" položijo :D

jakaspaka ::

Proti krizni ukrep Merklove.

bluefish ::

Pri nas je glede optike itak ena velika zmeda. Telekom polaga po svojih obstoječih kanalih za baker, Gratel razkopava ceste po nekem čudnem ključu, morda se pojavi še kdo tretji in prične s polaganjem vse počez.
Raje bi se ustvarilo skupno podjetje, ki bi v en kanal položilo več vodov in bi bili le ti pozneje na voljo posameznim operaterjem.

pss-m ::

pri nas pa je tako, da nam ni všeč ko se kaj gradi in se razburjamo,...

ja veliko bol racionalno bi bilo imeti eno optično omrežje v slo. ampak to ne bi smelo biti podjetje ker bi bil spet monopol nad cenami (lastnik bi moral biti država in ta bi morala za minimalen denar oddajati kable ponudnikom interneta).

Senitel ::

T0RN4D0 je izjavil:

Pri nas pa imamo že skoraj vsi dostop do širokopasovne povezave. ;)

Yeah right...

T0RN4D0 je izjavil:

Nimamo pa 4 miljard viška.

Tudi nimamo like 21 milijonov stanovanj za pokrit.

Fairplay ::

Vsaka čast nemcom za to potezo :))

LuiIII ::

Tako se to dela! Nek sekretar na ministrstvu za gospodarstvo (mislim, da je bil Matjaž Janša) je imel to idejo ene 4 leta nazaj. Konsolidacija širokopasovnih povezav (DARS, ELES, SŽ,...) in postavitev omrežja do vsake vasi tako rekoč. Žal se je seveda zadeva nekje zataknila. Kje? Ne vem, lahko pa ugibam.

lurker ::

Če bi se pri nas to zgodilo, bi polovica foruma že vpila "komunisti!!!" 8-)

cekr ::

Pri nas je v veljavi ena posebna zelo podjetniška in učinkovita praksa.
Najprej razkopljemo za vodovod, zasujemo, potem pride kanalizacija po istem postopku, elektrika, telefon, plin...
Nekatere ceste so zaradi takšnega načina že tako zaflikane, da je nekoga lahko pošteno sram.
Po občinah nimajo niti toliko slame v glavi, da bi naredili nek skupni plan in delali vse na enkrat oz. ob nekem delu bi se moralo zahtevati, da se zraven položi še dve plastični cevi za morebitno prihodnjo uporabo.
Toda to je že prehuda intelektualna zahteva.
Pa bi pričakoval, da se v večjih mestih gradi malo bolj racionalno. Ne, tam je še huje kot na vasi.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

lurker ::

Ja, bo treba na Plan nazaj prešaltat.

poweroff ::

LuiIII je izjavil:

Tako se to dela! Nek sekretar na ministrstvu za gospodarstvo (mislim, da je bil Matjaž Janša) je imel to idejo ene 4 leta nazaj. Konsolidacija širokopasovnih povezav (DARS, ELES, SŽ,...) in postavitev omrežja do vsake vasi tako rekoč. Žal se je seveda zadeva nekje zataknila. Kje? Ne vem, lahko pa ugibam.

Problem je Telekom. Oz. politika, ki se tja vmešava.

Pred desetimi leti so bile ideje o tem, da je treba monopol Telekoma razbiti, vendar tako, da se ustanovi "neprofitno" podjetje, ki bo zgradilo infrastrukturo po vsej državi (po ključu: vlagalo se ne bo samo na najbolj profitne konce, pač pa uravnoteženo, tudi po podeželju), to infrastrukturo pa bi nato tržili posamezni operaterji in go obešali svoje storitve.

Vendar pa je Slovenija bogata država in si brez težav lahko privošči izgradnjo dveh ali več vzporednih optičnih omrežij. Poleg tega lahko skozi državna podjetja financira svoje politične "prijateljčke" ter pri življenju ohranja podjetja z zastarelo tehnologijo. Da jim slučajno ne bi bilo treba investirat v razvoj!

Če mene kdo vpraša se je pa začelo že z Iskra Delto, ki jo je politika zgledno potopila. Najprej so bili domači politiki poslušni onim iz Jugoslavije, potem pa so ugotovili da vendar ne moremo v lastni državi podpirati uspešnih in so podjetje kar sami zatolkli do konca.

Treba je pa vedeti še to, da je Iskra Delta tisto podjetje h kateremu je v 1980-tih prišel Bill Gates prosit (!), če lahko svoj DOS prodaja z njihovimi računalniki. In so ga gladko odpikali. Tolk močni so bili.

Ampak slovenska zavist in negativna selekcija je še močnejša.

Evo domače branje na to temo: http://www.mihamazzini.com/slonadom/dom...
sudo poweroff

noraguta ::

dons nuben več optike ne nuca k imajo vsi wireles na ipadih
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

tony1 ::

poweroff je izjavil:

Treba je pa vedeti še to, da je Iskra Delta tisto podjetje h kateremu je v 1980-tih prišel Bill Gates prosit (!), če lahko svoj DOS prodaja z njihovimi računalniki. In so ga gladko odpikali. Tolk močni so bili.


Vse lepo in prav, ampak tole pa ni res. IDC je dobil licenco za MS(?)-DOS, in takrat je bil IDC (cela skupina Iskra?) večja od MSja, ampak to je pa vse. Ostalo iz citata ne drži.

P4ajo ::

Ah meni se zdi, da je optika že praktično samoumevna (brez premisleka), jaz v nekem x bloku v Postojni jo imam namreč že dve ali 3 leta.

Drugače pa ja, to, da se pri nas dvojno napeljuje je kapitalizem v vsem svojem čaru.
A drugi operaterji ne smejo uporabljati optike od telekoma?

Macketina ::

Matthai, Iskra Delta je bila menjava za priznanje nase nove drzave s strani ZDA. AFAIK. Sicer je pa bivsi direktor napisal knjigo o tem...

Isotropic ::

kako to mislis menjava? in zakaj?
sicer pa zanimivo, da je podjetje se vedno v stecaju (oz. aktivno) http://www.bizi.si/podjetje/o-podjetju....

poweroff ::

Ja, sem govoril s tem bivšim direktorjem. In je razlagal precej zanimivih zgodbic, tudi o Microsoftu.
sudo poweroff

cegu ::

Telekom je v nehal napeljevat optiko, ker je šla na njihove kable v glavnem konkurenca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cegu ()

Senitel ::

Trenutno na Telekomovih FTTH kablih ni nobene konkurence, tako da...

gokky ::

AFAIK se pripravlja, da bo na njih Amis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gokky ()

BlueRunner ::

Pred desetimi leti so bile ideje o tem, da je treba monopol Telekoma razbiti, vendar tako, da se ustanovi "neprofitno" podjetje, ki bo zgradilo infrastrukturo po vsej državi

Optika takrat še ni bila na sceni. Celotna zgodba z infrastrukturo pa je trajala do 2005, ko se je regulatorja in Telekom s stisnjemi zobmi iz Bruslja prisililo, da se je lokalna zanka razvezala. Predpisalo se je ločeno računovodstvo za infrastrukturni del in začelo siliti Telekom, kot ponudnika bakrene infrastrukture, da to infrastrukturo dejansko nudi vsem interesentom pod nediskriminatornimi pogoji.

Sicer pa je razdelitev podjetja ali ustanovitev novega ter prenos infrastrukturnih dejavnosti na njega vedno ena izmed možnih opcij. Nikoli ni izginila in še vedno se jo preigrava...

vlagalo se ne bo samo na najbolj profitne konce, pač pa uravnoteženo, tudi po podeželju

To se sedaj zagotavlja tudi brez Telekoma, ki na tem področju ni ravno neka alfa in omega mimo katere se ne da iti. Državna sredstva in evropski strukturni skladi nudijo financiranje teh gradenj. Nemčija je to (zanimiv recept, ni kaj) dopolnila s tem, da se denar iz koncesij steka nazaj v izgradnjo takšnih omrežij (mi imamo "bencinski evro" oni imajo "internetni evro" - toliko glede posebnosti strategij). Pri nas pa se te koncesije na žalost res pospravljajo v proračun.

V integralnem proračunu pa se ti zneski kar porazgubijo...

Vendar pa je Slovenija bogata država in si brez težav lahko privošči izgradnjo dveh ali več vzporednih optičnih omrežij.

Slovenija je država, kjer se teh stvari pač ne prepoveduje. Vprašanje pa je kako in s kakšnim tempom se bi pristopilo k izgradnji FTTH v Sloveniji, če bi imeli nek "interneten DARS" - iDARS. Pri nas si ljudje sicer ne morejo izgraditi zasebne avtoceste, lahko pa si povlečejo lastno optiko, vodovod, ... Ni rečeno, da se ne bi zgodilo isto in še hitreje, če bi imeli takšen iDARS. What-If scenariji so raznovrstni in govoriti o morebitni neekonomični potrošnji zasebnih sredstev (podvojena in potrojena infrastruktura) je problem zasebnikov. Meni se dozdeva, da je T-2 recimo naredil fantastično dolgoročno investicijo. Samo trenutno splošno gospodarsko krizo mora prebroditi. Nekdo drug pa lahko seveda reče, da je to bilo metanje denarja skozi okno.

Poleg tega lahko skozi državna podjetja financira svoje politične "prijateljčke" ter pri življenju ohranja podjetja z zastarelo tehnologijo. Da jim slučajno ne bi bilo treba investirat v razvoj!

To pa se bi z iDARS-om spremenilo kako? Na slabše ali na boljše? Ali se bi sploh spremenilo? Kdor mene vpraša, dobi odgovor, da je šele prihod T-2 prinesel resno konkurenco na področju širokopasovnega dostopa in z njo tudi razvoj storitev za vse uporabnike, ne glede na ponudnika. Scenarij omejevanja T-2 na tem področju bi IMHO imel samo slabe posledice za vse uporabnike.


Od tukaj naprej pa ni več replika na Matthajev post...


Raje bi se ustvarilo skupno podjetje, ki bi v en kanal položilo več vodov in bi bili le ti pozneje na voljo posameznim operaterjem.

Saj obstaja. Stelkom. Marsikdo najema te vode pri njih... Če pa je govora o zadnjem kilometru, pa lahko pogledaš malo po novih stanovanjskih naseljih. V njh imaš vse sorte različnih pristopov za komunikacijsko opremljenost. Od sistema "na to ni nihče mislil" do že položenih optičnih vlaken.


Po občinah nimajo niti toliko slame v glavi, da bi naredili nek skupni plan in delali vse na enkrat oz. ob nekem delu bi se moralo zahtevati, da se zraven položi še dve plastični cevi za morebitno prihodnjo uporabo.

Občine to sedaj vedno bolj združujejo. Še posebej tiste, ki imajo manj denarja v malhi, ker so manjše. Ker investitorjev na njihovih koncih običajno ni, pri financiranju npr. obnove ceste pridobijo še evropska sredstva in same investirajo v izgradnjo optične infrastrukture. Tipično ne do hiše ampak do omaric, vendar pa priklopi na podzankah še vedno bistveno skrajšajo razdalje za xDSL tehnologije in omogočajo dovolj visoke hitrosti.

Senitel ::

BlueRunner je izjavil:

Tipično ne do hiše ampak do omaric, vendar pa priklopi na podzankah še vedno bistveno skrajšajo razdalje za xDSL tehnologije in omogočajo dovolj visoke hitrosti.

Je kje v Sloveniji že postavljen kakšen dislociran DSLAM, razen čudovite pogruntavščine imenovane EMX? Razen svežine, ki jo je prinesel T2, se pri nas ni zgodilo še nič kaj posebnega za višje hitrosti.

gokky ::

Gore/Dole nad Idrijo (če še ni, je pa tik pred zdajci).

BlueRunner ::

Jp. Tik pred zdajci. Aktivna oprema je že postavljena, samo priključena še ni. Vse skupaj gre pa pod kratico GOŠO - Gradnja Odprtega Širokopasovnega Omrežja.

Njihova strategija pa je: "Občina Idrija daje na svoja zemljišča soglasje, da se lahko gradi na njenih zemljiščih za gradnjo širokopasovnega omrežja. Občina Idrija bo v primeru sočasne izgradnje prometno-komunalne infrastrukture racionalno izkoristila sredstva ter implementirala GOŠO na trasah, kjer je le-to možno."

Sicer pa se podobne stvari dogajajo tudi v drugih občinah. Mozirje, Gornji Grad, Moravske Toplice, ... pa verjetno še kje.

Predlog minimalnih standardov za to omrežje pa je dalo golobičevo MVZT in sicer: "Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo predlaga, da je stalno na voljo (always on) in da ima naslednje fiksne simetrične prenosne hitrosti: za gospodinjstva vsaj 2 Mbit/s, za manjše poslovne uporabnike in institucije od 10 Mbit/s do 50 Mbit/s ter za srednje in večje poslovne uporabnike in inštitucije od 50 Mbit/s do 100 Mbit/s, pri čemer mora potencialni soinvestitor in izvajalec gradnje predvideti in upoštevati možnost nadgradnje ter povišanje te prenosne hitrosti v naslednjih desetih letih za faktor 10."

Zgodovina sprememb…

Senitel ::

Aha, torej gre za primer, ko je izgradnja kompletnega FTTH bila predraga, je pa občina uspela spravit čez razpis za gradnjo odprtih širokopasovnih omrežij.
In zakaj Idrije ne vidim kot izbrane na nobenem razpisu (prvo odpiranje, drugo odpiranje, tretje odpiranje; iz zadnjega štejeta samo prvi dve občini, ker je za ostale zmanjkalo financ. No pa Slovenj Gradec delajo skupaj še z dvema ostalima občinama). So pa Gore nekako na seznamu naselji za katere obstaja interes vsaj enega izmed operaterjev (Telekom?).
Kdaj bo obljubljeni drugi razpis?

BlueRunner ::

Aha, torej gre za primer, ko je izgradnja kompletnega FTTH bila predraga

FTTH je itak vedno predrag glede na vse ostale variante. Omogoča pa ti ogromno prihodnje širitve. Torej dimenzioniranje na faktor 20x več prometa in še več, če računaš na potencialno nadgradnjo tehnologije. V okolju, kjer pa večina uporanbikov uporablja najcenejši dostop (ne glede na hitrost), pa je FTTH kratkoročno finančno zelo veliko breme.

In zakaj Idrije ne vidim kot izbrane na nobenem razpisu

Ne vem točno za Idrijo, ampak vem, da lahko občine lahko financirajo tudi same, lahko pa gredo v javno-zasebno partnerstvo, kjer zasebnik da sredstva, v zameno pa dobi koncesijo nad infrastrukturo za obdobje X let.

Konec koncev se temu reče lokalna samouprava - ne čakaš samo to, da ti dajo svinje pri državnem koritu kaj koruze, ampak greš sam v širni beli svet in tam poiščeš sredstva.

nekako na seznamu naselji za katere obstaja interes vsaj enega izmed operaterjev (Telekom?).

Tole z belimi lisami je bil znova svojevrsten nateg, ki ga je nov ZEKom (sprejet lani konec leta), upam da tokrat res, vsaj malo omejil. Kdor bo prijavil komercialen interes, potem pa nič storil, bo plačal kazen (50.000 do 400.000 EUR).

Praksa bo pokazala, če bo to tokrat pomagalo.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obvezni trojcek za optiko pri Telemachu

Oddelek: Omrežja in internet
175755 (5374) ABX
»

EU bo investirala 9,2 milijarde v širokopasovni internet (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6524340 (20959) BlueRunner
»

Vizualizacija hitrosti internetnih povezav na svetu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
72944 (1886) fosil
»

Odprto optično omreŽje

Oddelek: Omrežja in internet
51582 (1190) čupi
»

Evropski cilj: 30 megabitov za vsakogar

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
144466 (3587) nuclear

Več podobnih tem