» »

Evharistični kongres + mučenec Alojzij Grozde

Evharistični kongres + mučenec Alojzij Grozde

1
...
3 4
5
»

Starodavni ::

durrenmatt :: včeraj, 15:22:10

Irelevantno, zgodovina in jezik nekega naroda sta nekoristna, če nimaš uspešne in perspektivne družbe.

Kar poglej afriška plemena, sama ponos jih je ko so skupaj in podobno, pa umirajo mladi in pogosto brez osnovnih dobrin. Jasno, da bi mene bolela kita za nacionalnost in jezik, ker meni to nič ne koristi. Jaz raje vidim, da človeštvo vse vere, nacionalnost in podobne stare nekoristne klobase vrže v smetišče zgodovine in gre naprej - k temu da se unificirajo v enotno vlado, enotno vojsko, enotno državo in enotnim (znosnim) standardom za vse prebivalstvo.

Ker kone koncev je 6 milijard ljudi potomcev vsega 1000-2000 borih prednikov, kolikor jih je preživelo izbruh vulkana na Tobi pred 50 tisoč leti.

In bog Deusvulta in muckalepa je navaden tiran, ki ga ne bom priznaval. Raje sem ateist, kot pa da se podrejam nekem fiktivnem bitju, za katerega ni nobenih dokazov, nobenih virov, samo sumljiva in zmaličena bukva biblija. In isto velja za vse ostale bogove, božanstva in podobna nadnaravna bitja, ki obstajajo samo v glavah oz. domišljiji ljudi.

Tudi jaz sem v svoji glavi ustvaril neko mogočno bitje, ki je boljše in učinkovitejše od vajinega boga, pa ker je le fiktivno bitje ga ne širim vseprek da je edina in nezmotljiva resnica. Ostaja zgolj v moji domšljiji.

Verniki so svojo domišljijo aplicirali še na resničnost in se temu pokoravajo, kako butasto.
Domišljija mora ostati samo domišljija in ne realno dejstvo.
Glede zgodovine pa:

"Those who cannot learn from history are doomed to repeat it." - George Santayana


In evharistični kongres ni nič boljši od jugoslovanskih mitingov in pionirčkov s partijskimi voditelji. Osnova je ista, le figure zamenjaš pa je.

durrenmatt ::

Starodavni je izjavil:

durrenmatt :: včeraj, 15:22:10

Irelevantno, zgodovina in jezik nekega naroda sta nekoristna, če nimaš uspešne in perspektivne družbe.


zanimivo, da so ravno kmetje, ki so najdlje na periferiji, najbolj narodno zavedni.
Menim, da je zate povsem irelevantno, za koga boš navijal jutri ob 16.00. Po mojem boš za Američane, ker so bolj perspektivna družba :8)

Starodavni ::

Durrenmatt. Vseeno, fuzbal je samo fuzbal.

Muckalepa ::

Belih podras je ogromno. Nekaj nordijskih: Hallštat Nordid, Troender, Borreby, Batltic, Bruenn itd.

http://www.theapricity.com/snpa/index2....







 Negroid

Negroid



Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Muckalepa ()

krneki0001 ::

1.) katerikoli bog ne obstaja, ker mi ga noben ne zmore pokazat, če pa ga ne vidim, potem ga pač ni.
2.) verniki so ovce in katerikoli vernik katerekoli vere ima manjše možgane kot ostali nadljudje, ki ne verjamemo v te pravljice.
3.) še celo mongoloidi imajo več možganov kot nekateri verniki na tem forumu v tej temi.
4.) tabeli so bili izdajalci, ker so izdali svoj narod, pa še sedaj se ne upajo opravičit za umore, ki so jih zakrivili, enako velja za pastirje "ovac", ki se tudi ne upajo opravičit za svoje izdaje.
5.) komunisti so bili morilci, ampak so se vsaj opravičili.

Muckalepa ::

Nauči se oblikovanja slovnično pravilnih stavkov, mešanec.

Vidi se, da sploh nisi prebral teme:

"1.) katerikoli bog ne obstaja, ker mi ga noben ne zmore pokazat, če pa ga ne vidim, potem ga pač ni."


Pa kaj si ti?

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Muckalepa ()

Starodavni ::

Muckalepa, tip je čisto lepo pojasnil in še oštevilčil.

boga, ne vašega ne drugih ni, sprijazni se. Za vsa dejanja si odgovorna ti in nobenega odpuščanja ne boš dobila ne od boga ne od satana. Odpusti ti lahko samo človek, ki si mu naredila neko zamero ali kaj hujšega.

Pravljice ne obstajajo v tem realnem svetu, odrasti, odpri oči. Vzemi si en dan dopusta od vseh verstev, poglej širše od verskega okvira in boš videla, da je ogromen svet za raziskat, še bolj kot ta namišljeni verski svet.

Vem, ker sem bil prej kristjan, stalno so mi vtepali neke klobase, a se ni najbolje prijelo, ker so bili patetični z vsiljevanjem softvera preko verouka.

Konec je naneslo tako, da sem vero opustil postopoma, sploh tudi zaradi mojih fizičnih hib. Kakšen bog pa dovoli, da je človek od rojstva zaznamovan z nekakšno hibo? Nikakršen, ker ga ni. Če bi bil jaz kreator nove vrste, bi jo ustvaril veliko bolj učinkovito, bolje opremljeno, trpežno in z daljšo življ dobo ter z manjšimi potrebami po surovinah. Tudi habitat za ta bitja bi bil stabilen, umetni planet. Googlaj za Dysonovo sphero.

Ne pa okolje, ki je že na daleč očitno, da je nastalo tekom časa, polno bakterij, nestabilne površine, dinamično vreme, polno zveri, nepredvidljivih okoliščin za poljščine. Da o vesoljskih nevarnostih ne govorimo, te so še hujše kot vse na Zemlji.
Pravi pekel, šele človekova dejavnost je ta pekel spremenila v znosen kraj, na nekaterih predelih raj.

POnovno? Kakšen bog neki je to, da nameni človeku bedna telesa in nevaren planet? Resen sem, če to ni dovolj tehten argument zoper boga in argument za evolucijo, naključja, počasen in zanimiv dolgotrajni razvoj. Pol ne vem zakaj verniki še naprej gonijo svojo iluzijo?

Zgodovina sprememb…

djordjevic ::

Zanimivo in za luciden um povsem razumljivo ter logično. Vesel sem, da je okoli mene čedalje več ljudi, ki znajo uporabljati svojo glavo. ;)
No grave is deep enough to keep us in chains.

krneki0001 ::

Muckalepa je izjavil:

Nauči se oblikovanja slovnično pravilnih stavkov, mešanec.

Vidi se, da sploh nisi prebral teme:

"1.) katerikoli bog ne obstaja, ker mi ga noben ne zmore pokazat, če pa ga ne vidim, potem ga pač ni."


Pa kaj si ti?


Zate sem nadčlovek, ki se mu moraš klanjat, ker ste verniki kot ti, manjvredna rasa z premajhnimi možgani (nekako tako kot to trdite vi za "negroide"), ker niste sposobni pogledati onkraj vaškega zvonika. Ter zato, ker znam uporabljat svojo glavo in mi ni treba bit ovca in imeti na sebi konjske plašnice, da bi vse verjel pedofilom, ki tvojemu sinu in še mnogim širijo ritno odprtino.

In ker mi ne moreš dokazat, da bog obstaja, niti tega ni sposoben nihče drug, potem trdim da boga ni. Nobenega, ne samo tvojega, nobenega.

Pyr0Beast ::

poweroff je izjavil:

Heh, nekaterim tukaj bi bolj pristojal izraz slovenska narodna nezavest.


Ehehehehe.


ok, za tebe je dovolj, če rečem, da se tvoja narodna zavest manifestira v tem, da pišeš slovensko in da navijaš za slovensko reprezentanco v JAR-u.

Aja ?
A če včasih pišem angleško in navijam za Real pa nimam več 'slovenske narodne zavesti' oz. bolje bi bilo reči, nisem slovensko narodno 'zaveden.

Še vedno sem slovenec zavest gor ali dol. To je le neka politična fraza za nabijanje.
Tako kot zločin proti naravi. Ali pa grehi. Same sh*.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

energetik ::

Starodavni je izjavil:

...POnovno? Kakšen bog neki je to, da nameni človeku bedna telesa in nevaren planet? Resen sem, če to ni dovolj tehten argument zoper boga in argument za evolucijo, naključja, počasen in zanimiv dolgotrajni razvoj. Pol ne vem zakaj verniki še naprej gonijo svojo iluzijo?

A zakaj? Zato da imamo ljudje svobodno voljo. Da se lahko za vsako stvar odločimo, kaj bomo naredili. Če bi nam nek bog točno določil obliko, bivališče in pamet (kar bi nam moral, če bi hoteli živeti brez bolezni, katastrof, vojn...), potem pač ne bi več mogli razmišljati in delati s svojo glavo. Ampak ti tega očitno ne zakapiraš.
Sicer pa ste zagrizeni nasprotniki vere povsem enako indoktrinirani kot nekateri fanatični fundamentalistični verniki, kot se vidi iz vaših komentarjev. Sploh pa ne vem, kaj vas tako mori tale Grozde. Neka organizacija, ki je ločena od države, je neko osebo po nekih svojih načelih imenovala za mučenca. In kaj potem? Se vas to kakorkoli tiče? Mirno bi lahko to preslišali in živeli po svoje naprej.
Poleg tega mešate RKC kot organizacijo in sam krščanski nauk (ki je pa praktično enak splošno veljavnim moralnim načelom po celem svetu).

djordjevic ::

Bi preslišali, če nam ne bi ta od-države-ločena-organizacija (RKC, da ne bo kakšne pomote) ob vsaki priložnosti vsiljevala svojega (edinega zveličavnega, might I add) pogleda na svet, svoje resnice in svoje vizije naše domovine in ter nenehno podpihovala kulturnega in ideološkega boja. That's why. Še nisem videl, da bi se v katerikoli temi kdorkoli obregnil ob evangeličane. Zakaj ne? Ker so pri nas verskim skupnostim za zgled. In noben pravi ateist (ki mimogrede spoštujejo univerzalne zapovedi ala ne ubijaj, ne kradi, ne goljufaj, ne prešuštvuj in podobno morda celo bolj zgledno kot verniki, ki si z institutom spovedi 'kupujejo' odpustke) vernikom ne odreka pravice do verovanja, hell, imate jo celo garantirano z ustavo. Ko pa s svojimi verskimi resnicami (zame osebno je to en velik šmorn, ampak that's just me) posegate v našo pravico do neverovanja in ko se razni poglavarji RKC pri nas vedejo, kot da smo državljani vsi po vrsti njihove pokorne ovčice, hkrati pa si želijo še žegen države in prisotnost na njihovih mitingih resnice ... Well, tu se šala konča.
No grave is deep enough to keep us in chains.

AmokRun ::

A zakaj? Zato da imamo ljudje svobodno voljo. Da se lahko za vsako stvar odločimo, kaj bomo naredili. Če bi nam nek bog točno določil obliko, bivališče in pamet (kar bi nam moral, če bi hoteli živeti brez bolezni, katastrof, vojn...), potem pač ne bi več mogli razmišljati in delati s svojo glavo. Ampak ti tega očitno ne zakapiraš.

Aja, kar za vsako stvar se lahko odločimo? Recimo jaz bi se zdaj odločil, da bi živel tukaj, na Zemlji, v tej obliki 1000 let. Tukaj me je pa Bog kar lepo omejil. Lahko pa vzamem pištolo in sosedu odpihnem glavo. Tu mi pa Bog daje proste roke.

Pa še razloži, kako se svobodna volja sklada z naravnimi katastrofami, kjer človek nima vpliva nanje. So se na Haitiju svobodno odločili, da bodo umrli v potresu? Se žrtve raznih morilcev svobodno odločijo da bodo umrle?

solatko ::

Moti nas izdajstvo naroda, kolaboracija in nepriznavanje zmote.
Moti nas, da hočete na vsak način, svoja nagnusna dejanja, opravičevati s tem, da pljuvate po, med zavezniki priznanimi žrtvami in borci proti fašizmu.
Moti nas, da ste s svojimi napačnimi odločitvami pripomogli, k 45 letnem enopartijskem vladanju, stranke, ki je bila ob vaših odločitvah za kolaboracijo v ilegali in praktično majhna (nekaj sto članov), marginalna strančica.
To nas moti.
Moti nas, da se ne zmorete obrnit sami vase in vsaj sebi priznati zgodovinskih zmot.
Samo na Poljskem lahko katoliška cerkev hodi z dvignjeno glavo, saj je bila del odpora in nosila praktično, poleg judov, največjo žrtev.
Po vseh ostalih deželah, pa bi se morala skriti v mišjo luknjo in vsaj stoletje moliti, da bi morda lahko oprala svoje smrtne grehe, pred ljudmi, pred Bogom, nikoli, če je ta res pravičen.
Moti nas zavajanje neukega ali vodljivega ljudstva, zaradi pridobivanja lastnih koristi.
Moti nas odnos do žensk, s strani verskih institucij.
Moti nas zakrivanje kaznivih dejanj, visokih predstavnikov teh institucij.
Moti nas širjenje nestrpnosti do vseh, ki se ne podrejajo željam in volji institucij.
Moti nas poizkus potvarjanje zgodovine.

energetik - Ne enači vere in institucij, nihče nima nič proti veri, zapomni si to enkrat za zmeraj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

nurmaln ::

energetik je izjavil:

A zakaj? Zato da imamo ljudje svobodno voljo. Da se lahko za vsako stvar odločimo, kaj bomo naredili. Če bi nam nek bog točno določil obliko, bivališče in pamet (kar bi nam moral, če bi hoteli živeti brez bolezni, katastrof, vojn...), potem pač ne bi več mogli razmišljati in delati s svojo glavo. Ampak ti tega očitno ne zakapiraš.


Ja tale bog je res fejst. Po eni strani pravite da nam je dal svobodno voljo, po drugi strani pa če ne delamo vsega točno tako kot on hoče, nas bo kaznoval z večnim trpljenjem v peklu.
Tako nekako kot da jaz pridem tebe, ti nastavim pištolo na čelo in rečem da če mi ne daš denarnice te ubijem. AMPAK IMAŠ PA SVOBODNO VOLJO DA SE ODLOČIŠ ČE MI DAŠ DENARNICO ALI NE! S tem da kazen ki bi jo jaz uvedel za neposlušnost je SAMO smrt, bog ti nameni veliko krutejšo kazen, trpljenje ki se nikoli ne konča. BUT HE LOVES US!;((
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

c3p0 ::

Kaj pa ima Bog s cerkvijo? Je le instrument, s katerim vodijo čredico. Kaj je še lahko večji strah, kot strah pred večnim peklom?

Če se jutri prikaže Jezus Kristus v Vatikanu, mu bo papež prvi zarinil nož v hrbet.

durrenmatt ::

Pyr0Beast je izjavil:


Aja ?
A če včasih pišem angleško in navijam za Real pa nimam več 'slovenske narodne zavesti' oz. bolje bi bilo reči, nisem slovensko narodno 'zaveden.


angleško pišeš samo 'včasih', z mamo pa se pri kosilu še vedno meniš samo slovensko.
Če real igra z xy preprezentanco, je prav vseeno, če zanj navijaš ali ne. Za koga pa bi navijal, če bi real igral s slovenskim prvakom? To me zanima.

djordjevic ::

Naj navija, za kogar hoče. Ni to bistvo svobodne izbire?
No grave is deep enough to keep us in chains.

Zeberdee ::

Pri RKC je potrebno vedeti, kakšen je bil njihov položaj pred drugo svetovno vojno. Naša stara mama je lepo povedala. Cerkev je bila prva. Ona temu pravi klerofašizem. Šli so celo tako daleč, da so duhovniki v večjem slovenskem mestu (Škofja loka) izpred frizerije, ki je bila last naše družine zaradi tega, ker je njen oče volil "naprednjake", preganjal stranke.

Potem se je začela vojna. Njen edini starejši brat je bil nekje pri Mariboru, kjer so tovkle štuke. Po nekaj tednih je prišel domov, vsi so bili prepričani, da je mrtev. Potem je bil vpoklican v vojsko, pa je spizdil. Kakšen komunizem, ne ga srat, šlo je zato, da se je bolje boriti v Sloveniji kot pa v prvih 20 minutah ko prideš iz transporta umreti. Instiktivni nagon.

Potem se je OF v Škofji Loki kar dobro razvil. Družina je pač bila ožigosana in včasih so izpred pokopališča nosili za grad hrano za partizane, ki takrat res niso imeli nič. Nekdo jih je izdal in ujeli so jih. Najprej so šli v hotel (tako so tiste, ki so preživele več imenovale zapor v Begunjah), nato so imeli zaslišanja in na srečo je mama ravno zamudila transport, ki je šel v Avšvic. Nekaj je k temu pomagalo tudi to, da je bila šolski primer arijske krvi. Tako je šla na prisilno delo v nemčijo.

Vmes sta se na ulicah Škofje loke srečala nemški oficir in partizan. Ker je bil slednji hitrejši je njen oče umrl kot talec. Pokopan za Kamnitnikom, skupaj z 50 ostalimi.

No potem je v Nemčiji materiala začelo zmanjkovati, vsi so bili naveličani vojne. Ravno večer po tem, ko je direktor ji podpisal, da je prosta do preklica, je na njeno barako padla bomba. Pravi, da so bili itak že tako naveličani, da so med uzbuno šli samo spat.

No, ko so po dolgem potovanju (potovalo se je le ponoči, podnevi so bili vlaki v tunelih) le prišli domov na Trato so jih zahakljali domobranci. "Aha vidve pa gresta z nami." Na srečo je bila v bližini nemška patrulja, zraven kasarne pa je pokopališče in zraven pokopališča domovanje (še sedaj je tako). Nemška redna vojska ni skrivila niti lasu mami in njeni sestri. Drugače bi verjetno posiljene končale ob glavni cesti.

To je zgodba, ki jo piše vojna. Naj omenim, da po vojni ni bila nikoli v zvezi komunistov, nihče se je ni dotaknil. Je pa ponosna, da je bila borka.

Nepravično do zgodovine in do zdrave pameti je razmišljanje, da se povojni poboji sedaj ne bi zgodili. Če bi meni zmešali brata (končal kot alkoholik s partizanskimi juriši), ubili očeta kot talca... Bi jaz, ko bi zmagal odšel lepo po hišah ljudi, ki so mi to storili (posredno ali neposredno) in jih pobil. In mislim, da bi to naredil vsak normalen človek, vsak malo bolj izprijen človek pa bi jih prej še mučil. Vsi se delamo fine, a smo totalno isti kot ljudje iz srednjega veka in ljudje iz druge svetovne vojne. Ampak se delamo fine.

durrenmatt ::

krneki0001 je izjavil:

1.) katerikoli bog ne obstaja, ker mi ga noben ne zmore pokazat, če pa ga ne vidim, potem ga pač ni.

sindrom nejevernega tomaža.
 Caravaggio

Caravaggio



krneki0001 je izjavil:

2.) verniki so ovce in katerikoli vernik katerekoli vere ima manjše možgane kot ostali nadljudje, ki ne verjamemo v te pravljice.

Zanimivo, da ljudem kot je bil Michelangelo pripisuješ manjše možgane od sebe. Dej pokaži kaj v svojem življenju, da te bomo lahko primerjali z njim.

krneki0001 je izjavil:

3.) še celo mongoloidi imajo več možganov kot nekateri verniki na tem forumu v tej temi.

izjava pod nivojem

krneki0001 je izjavil:

4.) tabeli so bili izdajalci, ker so izdali svoj narod, pa še sedaj se ne upajo opravičit za umore, ki so jih zakrivili, enako velja za pastirje "ovac", ki se tudi ne upajo opravičit za svoje izdaje.

oprani možgani. Še vedno zagovarjaš preživele (komunistične) sodbe. Komunizem je pošteno prizadel tvojo percepcijo.

krneki0001 je izjavil:

5.) komunisti so bili morilci, ampak so se vsaj opravičili.

a res? Kdo, kje? Stanovnik, Kučan, Ribičič?

Zgodovina sprememb…

djordjevic ::

durrenmatt je izjavil:

Kučan

Nevednost ni izgovor. V Kočevskem Rogu skupaj z Alojzijem Šuštarjem na skupni slovesnosti, kaj kmalu po osamosvojitvi.
No grave is deep enough to keep us in chains.

durrenmatt ::

djordjevic je izjavil:


Nevednost ni izgovor. V Kočevskem Rogu skupaj z Alojzijem Šuštarjem na skupni slovesnosti, kaj kmalu po osamosvojitvi.


Kučan se je te slovesnosti udeležil po uradni dolžnosti kot predsednik, ne pa kot komunist. Ničesar ne obžaluje. Povej mi raje, zakaj vsi, ki kaj vedo o teh zločinih, molčijo. Kot da gre za omerto. Zakaj Mitja Ribičič ne pove, kar ve? Raje bo v grob nesu stvari, ki bi osvetlile zadeve.

djordjevic ::

Ne delaj se neumnega. Dobro se ve, za kaj se je takrat opravičil. Vašo stran še čakamo.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Zgodovina sprememb…

nevone ::

Sej se cerkev tudi kar naprej nekaj opravičuje, pa jo zato nima nihče od nasprotnikov nič rajši.

Drugače se pa strinjam, da bi bilo higienično, da se takoimenovani desni klerikalci opravičijo za zločine, ki(če) so jih njihovi pripadniki zagrešili. S stališča NOB so nekateri pač bili izdajalci, razlogi zakaj, sedaj niti niso pomembni. To vztrajanje na brezmadežnosti jih bo namreč vedno bolj vlekla navzdol. Ker, kako že pravi verski nauk: Naj prvi vrže kamen tisti, ki je brez greha. Enostavno bodo sami sebe zaklali. Računat na ponižne in krotke je pase.

Pa ne me zdej razumet, da propagiram nasilje. Ne. Le opozarjam da ponižnost in krotkost (predvsem v mišljenju) vodi v propad. Tako kot tudi pretirana agresija.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

k4vz0024 ::

Moti nas izdajstvo naroda, kolaboracija in nepriznavanje zmote. Moti nas, da hočete na vsak način, svoja nagnusna dejanja, opravičevati s tem, da pljuvate po, med zavezniki priznanimi žrtvami in borci proti fašizmu. Moti nas, da ste s svojimi napačnimi odločitvami pripomogli, k 45 letnem enopartijskem vladanju, stranke, ki je bila ob vaših odločitvah za kolaboracijo v ilegali in praktično majhna (nekaj sto članov), marginalna strančica. To nas moti. Moti nas, da se ne zmorete obrnit sami vase in vsaj sebi priznati zgodovinskih zmot. Samo na Poljskem lahko katoliška cerkev hodi z dvignjeno glavo, saj je bila del odpora in nosila praktično, poleg judov, največjo žrtev. Po vseh ostalih deželah, pa bi se morala skriti v mišjo luknjo in vsaj stoletje moliti, da bi morda lahko oprala svoje smrtne grehe, pred ljudmi, pred Bogom, nikoli, če je ta res pravičen. Moti nas zavajanje neukega ali vodljivega ljudstva, zaradi pridobivanja lastnih koristi. Moti nas odnos do žensk, s strani verskih institucij. Moti nas zakrivanje kaznivih dejanj, visokih predstavnikov teh institucij. Moti nas širjenje nestrpnosti do vseh, ki se ne podrejajo željam in volji institucij. Moti nas poizkus potvarjanje zgodovine.


Tole je prava poanta. Napisano kot je treba.

1+

energetik ::

solatko je izjavil:

Moti nas izdajstvo naroda, kolaboracija in nepriznavanje zmote.
Moti nas, da hočete na vsak način, svoja nagnusna dejanja, opravičevati s tem, da pljuvate po, med zavezniki priznanimi žrtvami in borci proti fašizmu.
Moti nas, da ste s svojimi napačnimi odločitvami pripomogli, k 45 letnem enopartijskem vladanju, stranke, ki je bila ob vaših odločitvah za kolaboracijo v ilegali in praktično majhna (nekaj sto članov), marginalna strančica.
To nas moti.
Moti nas, da se ne zmorete obrnit sami vase in vsaj sebi priznati zgodovinskih zmot.
Samo na Poljskem lahko katoliška cerkev hodi z dvignjeno glavo, saj je bila del odpora in nosila praktično, poleg judov, največjo žrtev.
Po vseh ostalih deželah, pa bi se morala skriti v mišjo luknjo in vsaj stoletje moliti, da bi morda lahko oprala svoje smrtne grehe, pred ljudmi, pred Bogom, nikoli, če je ta res pravičen.
Moti nas zavajanje neukega ali vodljivega ljudstva, zaradi pridobivanja lastnih koristi.
Moti nas odnos do žensk, s strani verskih institucij.
Moti nas zakrivanje kaznivih dejanj, visokih predstavnikov teh institucij.
Moti nas širjenje nestrpnosti do vseh, ki se ne podrejajo željam in volji institucij.
Moti nas poizkus potvarjanje zgodovine.

energetik - Ne enači vere in institucij, nihče nima nič proti veri, zapomni si to enkrat za zmeraj.

Solatko, a ti ne razumeš, da vse to kar ti naštevaš počne nekaj cerkvenih "dostojanstvenikov" in ne večina kristjanov? In da večina sedanjih kristjanov nima nobene veze s sodelovanjem z okupatorjem in to tudi obsoja? Ti pa tukaj pljuvaš po vseh.
In to moti tudi mene, čeprav sem bil vzgojen v rimokatoliški veri. Pri vsem svojem prisostvovanju pri mašah in podobnem nisem niti enkrat od nikogar slišal navodil, da naj kdo na silo vsili vero "nevernikom", zaničuje ženske, širi nestrpnost in podobno. Niti enkrat. Vsi duhovniki, ki sem jih srečal, so bili pripravljeni na filozofski pogovor o veri in so sprejemali vsa drugačna mnenja. Kaj šele da bi pozivali k nestrpnosti ali vojnam. Če pa obstaja 1/1000 promila duhovščine, ki je nestrpna, ki nadleguje otroke itd, pa je to človeško, vendar jih noben vernik nikakor ne zagovarja. V vsaki skupini ljudi se pojavijo ekscesi.

nevone ::

Solatko, a ti ne razumeš, da vse to kar ti naštevaš počne nekaj cerkvenih "dostojanstvenikov" in ne večina kristjanov? In da večina sedanjih kristjanov nima nobene veze s sodelovanjem z okupatorjem in to tudi obsoja? Ti pa tukaj pljuvaš po vseh.
In to moti tudi mene, čeprav sem bil vzgojen v rimokatoliški veri. Pri vsem svojem prisostvovanju pri mašah in podobnem nisem niti enkrat od nikogar slišal navodil, da naj kdo na silo vsili vero "nevernikom", zaničuje ženske, širi nestrpnost in podobno. Niti enkrat. Vsi duhovniki, ki sem jih srečal, so bili pripravljeni na filozofski pogovor o veri in so sprejemali vsa drugačna mnenja. Kaj šele da bi pozivali k nestrpnosti ali vojnam. Če pa obstaja 1/1000 promila duhovščine, ki je nestrpna, ki nadleguje otroke itd, pa je to človeško, vendar jih noben vernik nikakor ne zagovarja. V vsaki skupini ljudi se pojavijo ekscesi.


Isto je s partizani. Niso bili vsi morilci. Celo večina ne.

Žalostno je, da nas ima vse skupaj za norca ene par ekstremistov na obeh straneh.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

energetik ::

Jah, tako je, na vsaki strani nekaj ekstremistov, pa večina ovc, ki jih ti ekstremisti nahujskajo. Potem pa rata, kar rata.

Gregor P ::

Mar resnično mislite, da bo opravičilo (enih in drugih ter tretjih) kogarkoli odrešilo kazenske odgovornosti za povojne poboje (vseh udeleženih strani)?!?8-O Zakaj mislite, da se o teh zločinskih dejanjih še dandanes molči?

Zeberdee je izjavil:

Nepravično do zgodovine in do zdrave pameti je razmišljanje, da se povojni poboji sedaj ne bi zgodili. Če bi meni zmešali brata (končal kot alkoholik s partizanskimi juriši), ubili očeta kot talca... Bi jaz, ko bi zmagal odšel lepo po hišah ljudi, ki so mi to storili (posredno ali neposredno) in jih pobil. In mislim, da bi to naredil vsak normalen človek, vsak malo bolj izprijen človek pa bi jih prej še mučil. Vsi se delamo fine, a smo totalno isti kot ljudje iz srednjega veka in ljudje iz druge svetovne vojne. Ampak se delamo fine.

In povsem normalno je tudi, da bi ta človek stopil pred sodnika, bil obsojen in šel lepo sedeti v zapor (morda bi sedel manj časa, če bi vse skupaj storil v stanju afekta ipd. ampak še vedno bi sedel). Ali mar meniš, da bi mu bilo treba kar izraziti razumevanje za storjeno dejanje in kar vse lepo oprostiti?!? Mar pobiti nimajo žalujočih družinskih članov? Naj se sedaj še oni maščujejo nazaj? A bo njim oproščeno? Kaj pa, če je pobil nedolžne?:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

solatko ::

In ti misliš, da bi se danes, dalo soditi vse zločine obeh strani pošteno in neobremenjeno, po takrat veljavni zakonodaji. Kje bi dobili dokaze. Kako si predstavljaš, da bi ljudje s krvavimi rokami, obsojali druge ljudi z enako krvavimi rokami. Lahko naredimo tudi tako, da še vse živeče udeležence, obeh strani, zapremo v neko graščino, jim pustimo en 5 cm pipec in, ko bi ostal zadnji, bi tega sodili za vse zločine obeh strani.

Tisti, ki smo bili rojeni po vojni in nimamo s temi pizdarijami nič, razen strupa v glavi, pa zunaj naredimo en oreng piknik, se ga pošteno nažremo, potem pa začnemo razmišljati, kako naprej in pustimo tiste pizdarije za seboj.

Ne more se zahtevat neenako obravnavo pred zakonom ali sodimo oboje ali nikogar.

Lahko pa začnemo spreminjat svetovno zgodovino, proglasimo vse cekvene zločine v zgodovini za človekoljubna dejanja, največje vojne zločince za mučence in zaveznike za hudičevo svojat, ki je za nekaj časa premagala dobro.

MadMicka ::

nevone pravi: "S stališča NOB so nekateri pač bili izdajalci".

To enostavno ni res. V najbolj krvavi vojni vseh vojn, v prekleti II. svetovni vojni sta bili dve strani. Nacifašistična in zavezniška.

Točno se ve, katere enote oz. vojske so se borile na kateri strani. In ko je bilo vojne konec, gorje premagancem. V vseh državah in narodih velja, da tisti, ki sodeluje s tujo vojsko na domačem ozemlju zoper lastne ljudi, je izdajalec.

To je bistvo. Kdo je kje in koliko zločinov zagrešil, bistva ne spremeni. Nacifašisti so si hoteli podjarmiti svet. Njihova vojska je vkorakla v tuje država. V vsaki tuji državi so našli "domače" pomagače. Na koncu koncev jim pač ni uspelo. Za razliko od ZSSR in USA po koncu II. svetovne vojne.

Še to, da ne bo kdo začel nabijati z neumnostmi, češ, partizani so pa sodelovali z Rusi. Ja, ampak Rusi niso okupirali naše države. Njihove enote so se tu znašle zgolj ob koncu vojne in še nato kmalu zapustile območje. Niso nikogar zapirale, niso imeli namena tukaj ostati, niso imele oblasti, itd. Da ne bi kdo spet prazne slame mlatil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

nevone ::

zaveznike za hudičevo svojat, ki je za nekaj časa premagala dobro.


To se tudi dejansko dogaja. Nekateri zmagovalci kar krepko tolčejo po zaveznikih. Ker tudi zavezniki v vojni so po vojni šli vsak svojo pot. Kdo je pa sedaj izdajalec? "Zahod", ker ni sprejel vzhodnega socializma ali "Vzhod", ki ni sprejel zahodnega kapitalizma. Ve se kdo je zmagovalec (trenutno).

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Gregor P ::

Kako pa mislite, da sodijo dandanes recimo vojnim zločincem na področju nekdanje Jugoslavije? Tudi Hrvatom idr. In če veš (oz. policija, državni tožilec etc.), kdo je koga ubil, ali pa če veš, da je izdal ukaze za poboje ipd. in mu lahko to tudi dokažeš, bo pač obsojen.

Problem je pač ker vsi zavestno molčijo oz. kljub že zbranim informacijam in dokazom noben zares ne ukrepa (ravno zaradi tega - sam domnevam - se verjetno noben ne upa dotakniti tudi "domnevnih izdajalcev" idr., ker če se bo nekje začelo, bodo prišli na vrsto kar lepo vsi).:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

luli ::

V vseh državah in narodih velja, da tisti, ki sodeluje s tujo vojsko na domačem ozemlju zoper lastne ljudi, je izdajalec.

Eni niso bili nič krivi, nekateri so bili otroci, nekateri pa špekulanti, podobno, kot so med osamosvojitvijo bili obrisani. Vidiš vzporednice?

solatko ::

nevone - Leta 1945 se je vojna končala in vsak od zaveznikov je šel na svojo stran eni na vzhod v svoj blok, drugi na zahod tudi v svoj blok. Hladna vojna pa se je v glavnem igrala med vohunskimi službami, vojaško industrijo in politiko. Nima pa to veze z dogodki do leta 1945.

Gregor P - Aja, nisem vedel da so se te zločini zgodili pred 60+ leti.
Če bi sodili zločine za nazaj po sedanjih zakonodajah, bi morali odgovarjat vsi zločinci od leta 0 naprej. Kaj misliš, kdo jih ima največ na glavi.
Danes sodijo po sedanjih zakonih in vprašanje je, kaj bodo o teh sodbah, čez 50+ let, govorili Srbi, Hrvatje in Bošnjaki.
V pravu je pač neko pravilo, da se sodi po zakonih, ki veljajo v trenutku storitve kaznivega dejanja in ne po novih za nazaj.

Kaj pa so bili krivi sorodniki partizanov, katere so pospravli od prababice, do dojenčkov?

Po vojni je največkrat Oko za oko, zob za zob - po svetopisemskem izročilu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Dualis ::

solatko je izjavil:

Moti nas izdajstvo naroda, kolaboracija in nepriznavanje zmote.
Moti nas, da hočete na vsak način, svoja nagnusna dejanja, opravičevati s tem, da pljuvate po, med zavezniki priznanimi žrtvami in borci proti fašizmu.
Moti nas, da ste s svojimi napačnimi odločitvami pripomogli, k 45 letnem enopartijskem vladanju, stranke, ki je bila ob vaših odločitvah za kolaboracijo v ilegali in praktično majhna (nekaj sto članov), marginalna strančica.
To nas moti.
Moti nas, da se ne zmorete obrnit sami vase in vsaj sebi priznati zgodovinskih zmot.
Samo na Poljskem lahko katoliška cerkev hodi z dvignjeno glavo, saj je bila del odpora in nosila praktično, poleg judov, največjo žrtev.
Po vseh ostalih deželah, pa bi se morala skriti v mišjo luknjo in vsaj stoletje moliti, da bi morda lahko oprala svoje smrtne grehe, pred ljudmi, pred Bogom, nikoli, če je ta res pravičen.
Moti nas zavajanje neukega ali vodljivega ljudstva, zaradi pridobivanja lastnih koristi.
Moti nas odnos do žensk, s strani verskih institucij.
Moti nas zakrivanje kaznivih dejanj, visokih predstavnikov teh institucij.
Moti nas širjenje nestrpnosti do vseh, ki se ne podrejajo željam in volji institucij.
Moti nas poizkus potvarjanje zgodovine.

energetik - Ne enači vere in institucij, nihče nima nič proti veri, zapomni si to enkrat za zmeraj.


Podpis pod tole , ni kaj dodati !

durrenmatt ::

nevone je izjavil:



Isto je s partizani. Niso bili vsi morilci. Celo večina ne.



bili so zlorabljeni za neke tuje interese. Za interese komunistov po izvedbi revolucije in prevzemu oblasti. Domobranstvo je bilo zgolj reakcija na komunistično revolucijo. Če komunisti ne bi pobijali naših, se naši ne bi samoorganizirali v samoobrambo v vaške straže in te ne bi potem prerasle v domobranstvo. Katoličani niso imeli namena kolaborirat. Prav tako so imeli radi domovino. Komunisti so jih prisilili v to. Zato je izvirni greh za delitev naroda pri komunistih in njihovi revolucionarnosti á la Stalin.

MadMicka je izjavil:



To enostavno ni res.


downloadaj si Soviet Story in si ga poglej. Tvoje poznavanje zgodovine je plod komunističnega pranja možganov in je preživelo.

djordjevic je izjavil:

Ne delaj se neumnega. Dobro se ve, za kaj se je takrat opravičil.


Da, ve se. Opravičil se je kot predsednik države, ne pa osebno kot komunist. Takrat je imel svojo partijsko izkaznico samo zamrznjeno, ni pa izstopil kot član.

Zgodovina sprememb…

nevone ::

bili so zlorabljeni za neke tuje interese. Za interese komunistov po izvedbi revolucije in prevzemu oblasti. Domobranstvo je bilo zgolj reakcija na komunistično revolucijo. Če komunisti ne bi pobijali naših, se naši ne bi samoorganizirali v samoobrambo v vaške straže in te ne bi potem prerasle v domobranstvo. Katoličani niso imeli namena kolaborirat. Prav tako so imeli radi domovino. Komunisti so jih prisilili v to. Zato je izvirni greh za delitev naroda pri komunistih in njihovi revolucionarnosti á la Stalin.


Hja, že res da je bilo domobranstvo reakcija na komunistično revolucijo. Ampak po istem principu lahko rečeš, da je bila komunistična vstaja reakcija na to, da komunistična stranka pred revolucijo ni bila dovoljena in preganjana od oblasti. Demokracije, ki bi dopuščala komunistično stranko, takrat pač nismo imeli. Danes jo imamo. Za to sta morali plačati obe strani neko ceno izgleda. In sedaj ko smo kvit, bi lahko šli novim zmagam nasproti. Zgodovino pa obravnavali kot opozorilo in "zanimivost".

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

poweroff ::

durrenmatt je izjavil:

bili so zlorabljeni za neke tuje interese. Za interese komunistov po izvedbi revolucije in prevzemu oblasti. Domobranstvo je bilo zgolj reakcija na komunistično revolucijo. Če komunisti ne bi pobijali naših, se naši ne bi samoorganizirali v samoobrambo v vaške straže in te ne bi potem prerasle v domobranstvo. Katoličani niso imeli namena kolaborirat. Prav tako so imeli radi domovino. Komunisti so jih prisilili v to. Zato je izvirni greh za delitev naroda pri komunistih in njihovi revolucionarnosti á la Stalin.

No ja, en moj dedek je bil v partizanih, drugi pri domobrancih. Tako da kar dobro poznam obe strani.

Najprej glede partizanov. Kakšen je bil verjetno tudi zaveden. A ne na Primorskem. Tam so ljudje točno vedeli zakaj so šli v partizane. Nona nikoli ni pozabila kako so jo v šoli pretepli, ker je govorila slovensko in ne italijansko. In ker je pri verouku molila slovensko in ne italijansko.

Po drugi strani pa je bil v vaškem okolju župnik edini vir informacij. Časopisov skorajda ni bilo, TV in radia tudi ne. In če je župnik rekel, da komunisti v Rusiji jedo otroke, so mu vaščani verjeli. (Jup, točno taki primeri so bili, imam doma celo nek predvojni časopis, kjer je članek o tem, kako komunisti jedo otroke).

Po nekaterih območjih Notranjske in Dolenjske ni bilo nikakršnega komunističnega nasilja, pa so se vseeno organizirale vaške straže. Ker jih je seveda Cerkev organizirala. Tako da po moji oceni je bilo kar precej domobrancev zavedenih, vsaj moj dedek in večina njegovih kolegov je bila. S strani Cerkve, ki svoje odgovornosti nikoli ni znala sprejeti.

Katoličani niso imeli namena kolaborirat... ampak kolaborirali so. Na stadionu so prisegli (!) Hitlerju. Cerkev je pa to požegnala.

Ko je pa zagustilo, so navadne ljudi poslali v Rog, vodstvo RKC se je pa poskrilo v tujino. Zato bi se Cerkev morala opravičiti predvsem svojim, ker jih je pustila na cedilu. Ampak od "Nezmotljive" tega pač ne bomo slišali...
sudo poweroff

durrenmatt ::

nevone je izjavil:

Ampak po istem principu lahko rečeš, da je bila komunistična vstaja reakcija na to, da komunistična stranka pred revolucijo ni bila dovoljena in preganjana od oblasti.


Povej ti meni, zakaj so danes neonacistične stranke prepovedane.
Prepoved komunistične partije je bila samoobramba političnega in družbenega sistema, ker ta sistam je vedel, da ga hoče KP zrušit v ognju revolucije, po zgledu Sovjetske zveze.

poweroff je izjavil:

A ne na Primorskem. Tam so ljudje točno vedeli zakaj so šli v partizane.


In komunisti so točno vedeli, zakaj so zamolčali tigrovce! (In ne samo zamolčali!) Sebi so hoteli pripisati primat oborožene vstaje proti okupatorju, kar je bila laž.

poweroff je izjavil:

Katoličani niso imeli namena kolaborirat... ampak kolaborirali so.

Ker so jih v to prisilili komunisti.

Zgodovina sprememb…

djordjevic ::

durrenmatt je izjavil:

poweroff je izjavil:

Katoličani niso imeli namena kolaborirat... ampak kolaborirali so.

Ker so jih v to prisilili komunisti.

Ja, seveda. Bi pa bilo fino, če bi bilo res, ne? Poniglavci.
No grave is deep enough to keep us in chains.

nevone ::

Povej ti meni, zakaj so danes neonacistične stranke prepovedane.
Prepoved komunistične partije je bila samoobramba političnega in družbenega sistema, ker ta sistam je vedel, da ga hoče KP zrušit v ognju revolucije, po zgledu Sovjetske zveze.


Ja, ampak mu to žal ni zadoščalo. Komunisti so vseeno strmoglavili sistem. Če je bila to nujna pot do sem, da imamo zdaj demokracijo, so be it. Tega ne moreš več spremeniti.

Higienično bi pa bilo, da bi za povojne poboje kdo odgovarjal. In da bi t.i. narodnim izdajalcem sodili na sodišču v povojni demokratični državi, ne pa na političnih procesih, ki jih je bil deležen marsikateri nedolžen. To gotovo ne govori v prid komunistov in njihove komunistične revolucije. Zato tudi danes nimajo prave kredibilnosti. Podpirajo jih le tisti, ki so zanje v revoluciji nekaj nakradli in ki so zanje pobili njihove sovražnike.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

poweroff ::

durrenmatt je izjavil:

In komunisti so točno vedeli, zakaj so zamolčali tigrovce! (In ne samo zamolčali!) Sebi so hoteli pripisati primat oborožene vstaje proti okupatorju, kar je bila laž.

A seveda. Kdo pa pravi, da so bili komunisti čisti kot solze. Saj tudi vemo kako je nastala osvobodilna fronta in kdo jo je sestavljal ter kdo si je potem prilastil vse zasluge...

durrenmatt je izjavil:

poweroff je izjavil:

Katoličani niso imeli namena kolaborirat... ampak kolaborirali so.

Ker so jih v to prisilili komunisti.

Prisilili? Verjetno so jih z orožjem sterali na stadion? Pa jim usta odpirali, ko so ponavljali prisego?

Saj razumem, zakaj so šli nekateri v MVAC. Ampak prisega Hitlerju je pa nekaj drugega. In izdajanje Angleških padalcev sovražniku tudi.

Ampak večina domobrancev je bila res preprostih domoljubov, ki so jih zavedli. Vodstvo, zlasti pa Cerkev, pa so vedeli kako stojijo stvari. In so se pač zakalkulirali. Jebiga, se zgodi.

Vseeno jim ne odpustim, da se lastnim ljudem niso opravičili.
sudo poweroff

durrenmatt ::

djordjevic je izjavil:


Ja, seveda. Bi pa bilo fino, če bi bilo res, ne? Poniglavci.


1. Komunisti so se odločili za oboroženi odpor šele takrat, ko so prišli do sklepa, da jim vojne razmere omogočajo izvedbo revolucije in prevzem oblasti po vojni.
2. Prilastili so si celotno vodstvo odpora in niso nobene druge politične skupine pustili zraven k vodstvu, istočasno pa tudi prepovedali vsak od njih ločen odpor proti okupatorju.
3. Hitro so začeli z revolucijo, kar je pomenilo poboje ideoloških, političnih nasprotnikov. Začeli so pobijat duhovnike in vplivne laične katoličane. Istočasno pa so s svojimi akcijami proti okupatorju le-tega provocirali, kar je imelo za reakcijo deportacije civilnega prebivalstva v lagerje in pobijanje talcev.
4. Katoliško podeželje se je samoorganiziralo v samoobrambi pred revolucionarnim divjanjem komunistov (njihovimi eksekucijami). Nastale so vaške straže. Njihov namen je bil, da je skupina vaščanov s puškami stražila vas pred divjanjem komunistov.
5. Ker se je delovanje komunistov krepilo, se je morala tudi nasprotna stran v obrambi pred njimi bolje organizirati. Nastalo je domobranstvo. Domobranci so imeli naciste za manjše zlo od komunistov. Kajti že takrat se je vedelo, da Nemčija ne more zmagati proti premoči Zahodnih zaveznikov. Da bi se lahko bolje borili proti komunistom so bredli vse globlje v kolaboracijo, saj so jih Nemci zalagali z orožjem in opremo. In sredi državljanske vojne je bilo tudi druge svetovne vojne konec.

No, zdaj pa dokaži, da kaj od zapisanega ne drži.

djordjevic ::

Piješ. Največji delirij (če ti pri prvi štirih točkah priznam vsaj do neke mere logične argumente) je namreč peta točka. Ravno zaradi tako globoko zakoreninjene vere v neverjetno preračunljivost domobrancev se kregamo še danes. Falili so. Basta. Pa saj smo to že pred leti dorekli. Ampak dokler se jih bo na vsak način skušalo oprati, je treba razumeti, da se bo NOB in partizane branilo še toliko bolj goreče (čeravno tudi tam niso bili vsi angelčki).
No grave is deep enough to keep us in chains.

kuglvinkl ::

Ya basta!
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

1
...
3 4
5
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Pretekle vojne, pozabljena zgodovina (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
728221 (6911) Primoz

Prevalje - odkrito novo grobišče povojnih pobojev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11420588 (18561) Ziga Dolhar

Brez priznanja ne bo sprave (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
586418 (5363) imagodei

Sodelovanje z okupatorjem je državljanska dolžnost (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63531010 (24528) Primoz

Več podobnih tem