» »

[fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera

[fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera

««
6 / 20
»»

solatko ::

BigWhale Linkaj ali citiraj, nimam časa iskat. Pa prosim za pojasnilo kaj je vera - brez katera.

rezator ::

solatko je izjavil:

Ja pa kaj se čudite, cerkev je na eni strani podpirala tisto, kar je nosilo denar, po drugi strani pa zavirala napredek in vprašanje je, kdaj bi bili ludje na luni, če bi cerkev razvoj podpirala, vedno pa je povsod podpirala oblast, pa ni važno v kakšni obliki je ta bila, vse zaradi svojih privilegijev. RKC je s svojim delovanjem že zavrla razvoj za nekaj stoletij, ne dovolimo, da ga zavira še naprej.
Za etiko in moralo mora skrbeti zakonodaja in oblast, ne pa najbolj pokvarjena inštitucija v zgodovini človeštva.


ja v tem postu si se pa kr 2x zmotil. no mogoče tudi večkrat.

1. to je narobe razumljeno da je cerkev zavirala napredek. prav naspotno je bilo. z propadom rima, ki je bil takrat večinoma krščanski in je bil napredek in znanost prav takšen kot pa takrat ko rim še ni bil krščanski. z propadom rima se je pa začelo drugo obdobje za znanost, pa ne zaradi cerkve, prav cerkev je bila tista, ki je učila ljudi, in če je nebi bilo bi bili še bolj v kurcu v znanosti. tako da ni bila cerkev kriva za počasen razvoj, ampak "barbarske države"

2.ni podpirala oblasti povsod. z anglijo se ni nikakor razumela v ezilabetinih časih. so bili v konfliktu. prav tako je bil glavni razlog da so severne države sprejele protestantsko vero, je bil ta da so jih podpirali (protestante) njihovi vladari, ker v protenstantizmu so se lahko ti vladarji oklicali za kralja brez papeža, kar pa v rimo katoliških državah takrat ni bilo možno, ker ej samo papež lahko okronal kralja.

to kar si napisal je osnovnošolska zgodovina

3." RKC je s svojim delovanjem že zavrla razvoj za nekaj stoletij, ne dovolimo, da ga zavira še naprej." ?! a majo toshiba, bmw, sony, microsoft kakšne težave z cerkvo? težave z cerkvo nastopijo v temah kot so kloniranje, genetski inžiniring in podobno. kar tudi sam veliko ne podpiram, razen za zdravstvene namene.

4."Za etiko in moralo mora skrbeti zakonodaja in oblast, ne pa najbolj pokvarjena inštitucija v zgodovini človeštva" ja solatko oblast je pa ful etična. in pomoje se nas bi veliko strinjalo, da je cerkev veliko bolj nedolžna kot pa oblast, pa naj bo še tako "demokratična". vendar tudi cerkev ni tako nedolžna. ni pa takšna kot jo vi opisujete. 2/3 folka ki je naredilo post v tej temi jo pljuva. in spoh ne ločite cerkve in vere, pljuvate vse poprek po obojem.

sram vas je lahk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rezator ()

RazzorX ::

rezator je izjavil:



1. to je narobe razumljeno da je cerkev zavirala napredek. prav naspotno je bilo. z propadom rima, ki je bil takrat večinoma krščanski in je bil napredek in znanost prav takšen kot pa takrat ko rim še ni bil krščanski. z propadom rima se je pa začelo drugo obdobje za znanost, pa ne zaradi cerkve, prav cerkev je bila tista, ki je učila ljudi, in če je nebi bilo bi bili še bolj v kurcu v znanosti. tako da ni bila cerkev kriva za počasen razvoj, ampak "barbarske države"


Samo še to.
Poglej dokler ni bilo krščanske vere in cerkve, kako lepo je šel razvoj. Od Egipčanov, Grkov, Rimljanov, vsi so imeli zelo zelo razvito tehnologijo in še marsikaj. Potem tu nastopi cerkev s svojo religijo. Pričakovalo bi se da se bo v srednjem veku razvoj le nadaljeval, ampak ne, tehnologija in kvaliteta življenja v srednjem veku je bila slabša - veliko slabša od starejših civilizacij. Torej ne ti meni, da je cerkev podpirala razvoj tehnologije in napredek.

i386 ::

RazzorX.. mogoče pa zato, ker so barbari uničili rimski imperij? Če bi spremljal zgodovino v SŠ, bi videl kako malo so trgovali po evropi, do leta 1000 je bilo polno spopadov ipd. Cerkev je pa ohranjala antično znanost, prepisovala antične knjige ipd. Iz teh antičnih knjig tudi teorija, da je zamlja ploščata, katero cerkev ni hotela zavreči v galilejevem času. Ok, tam so zavirali astronomijo. Kaj drugega pa ne. So bili vsi veseli, če je kdo pogruntal koj novega, uporabnega...

RazzorX ::

Ja, tudi zaradi barbarov. Ampak če bi ti vedel malo bolj podrobno o propadu rimskega imperija, bi vedel da ima prste vmes tudi cerkev.

Shegevara ::

Nevem zakaj je prišlo do razsvetljenstva, če je po vaše v srednjem veku tako močno naraščal znanstveni razvoj. Takrat je vse prišlo iz kitajske in arabskega sveta. Do l. 1550 je bila še sama duhovščina slabo izobražena, kaj šele posvetno prebivalstvo oz. kmetje nasploh. Jezuite, (izobražene menihe) so tudi šele takrat ustanovili. Izstopa seveda Italijanski prostor, kjer so več namenjali znanosti, še posebej po renesansi.

"2.ni podpirala oblasti povsod. z anglijo se ni nikakor razumela v ezilabetinih časih. so bili v konfliktu."


seveda da ne, če so pa izgubljali moč.

Lion29 ::

Ok, prebral sem nekaj uvodnih postov te teme... prevec je vsega, da bi sel vse brat... bom napisal svoje mnenje.. nisem pa preprican, ce ni ze kdo napisal to v tej temi...Tudi sam nekako ne dajem vec teze na to debato, ker sem svoje ze dal skozi (vzgojen v krsanstvu - krst, obhajiolo, birma... ministrant, etc)... kasneje pa "zagrizen" ateist - v bistvu sem tako sam sebe prepriceval v moj prav - zdaj pa sem cisto pomirjen, imam svojo resnico, za katero menim, da je v veliki meri dejstvo...in se sploh s tem ne obremenjujem in se drzim nacela "live and let live"


torej.. dejstvo je, da je vecina religij nastala iz vaskih bajk in zgodbic...Uporabljali so jih bodisi da so strasili otroke, bodisi da so jim na razumljiv nacin razlozili pojave v naravi, etc, etc. Te zgodbice so se prenasale iz roda v rod in bolj dopolnjevale... seveda se je dogajalo, da so se vaske zgodbice srecale z drugimi vaskimi zgodbicami, se pomesale.. sle skozi sito in ostalo je najboljse... iz leta v leto iz desetletja v desetletje iz stoletja v stoletje se je to ljudsko izrocilo bogatilo in bogatilo

to je nek preludij v vecino verstev.

Tudi krscanstvo ni izjema. Tekom stoletij in tisocletij se je na tistem podrocju bogatilo ustno izrocilo... cutil se je vpliv tako grskega sveta (z zelo bogato dediscino), iz perzijskega sveta in celo bolj iz notranjosti Azije... pa tudi iz evrope (nordijski svet pa keltski, etc)... se cuti vpliv...

stara zaveza je samo zapis vseh teh ustnih izrocil. To ni pisal en clovek, ki bi si preprosto kaj izmislil... ali kot je nekdo pisal, da je kopiral od drugod in dodal svoje elemente, da bi bilo bolj zanimivo.... to je potekalo stoletja n tisocletja!

Tej zapisi so polni nasilja.. umorov, raztelesenja, mascevanja, posilstev, detemorov, perverzij, etc.

V casu rimskih osvajanj (ki so si v veliki meri sposodili iz grske mitologije)...so se zacela drugacna gibanja in cuti se tudi romanski vpliv.

No in potem tisti bolj znani del. Jezus. Ce je zivel ali ni zivel, mi je vseeno... nastala je nova zaveza (kup zapisov Jezusovih ucencev)...

In vse to se zdruzuje v eno knjigo - bibilijo..po kateri naj bi se ravnalo krscanstvo

Iz te knjige je izvzeto OGROMNO stvari, ki za tiste case niso bile aktualne ali pa so bile nesprejemljive

saj veste, clovestvo se razvija in raste - se civilizira...

Samo religijo si je veliko skupin jemalo kot neko osnovo za nabiranje moci in preko nje podjamanja sirisih mnozic...

V imenu religije so zatirali razvoj in znanost, predvsem iz dveh razlogov:

1. strah pred izgubo oblasti / moci
2. nevedenje, supersticije


No tekom stoletij si je znanosti uspelo utreti pot v ospredje in tako je v zadnjih stoletjih nasa (cloveska) druzba mocno napredovala. Znanost je razlozila vecino Zemeljskih pojavov in sama religija je izgubila na moci (vse religije ne samo Krscanstvo)...

Ker pa je sama bibilija s svojimi nauki precej izven svojega casa, se sedaj krscanstvo posluzuje notacije, da so nauki v njej del intepretacije... tudi iz tega razloga je samo krscanstvo loceno na vec pod religij, ki imajo za osnovo Jezusa in celo biblijo.. a se med seboj kar veliko razlikujejo



tak, to je nek realen pogled na te zadeve... Sam nimam proti religijam nic. Ce se nekdo zeli butat z glavo v steno ali si metat pesek v oci.. lahko to mirne duse pocne kolko mu je volja... DOKLER NE POSREGA v MOJO SVOBODO.


aja, pa se da zakljucim moj point in ne samo neko lekcijo...Krscanstvo, tako kot vecina drugih religij, izhraja logicno iz poganstva...nenamerno pa si "izposoja" simbole / nauke in vse ostalo iz razlicnih drugih kultur
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

imagodei ::

rezator> "to kar si napisal je osnovnošolska zgodovina"

In osnovnošolska zgodovina ima tle kar prav. Ni treba nič potvarjat dejstev in olepševat okoliščin. Zdejle si hudo brcnil v kamen.
- Hoc est qui sumus -

rezator ::

ne mislim se ponavlat. mislite si kar čte, mi je čist ravno, kdo hoče naj bo proti veri, in se tolaži z takimi neumnostmi, kdor hoče naj pa veruje.

in zakaj ima vatikan takšno knjižnico, kjer je zbrano toliko starodavnih knijig in zapiskov, in ni nikjer na svetu takšne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rezator ()

bluefish ::

DeusVult je izjavil:

solatko je izjavil:

Pa gdaj ti bo jasno, da je Biblija, navadno knjižno delo. Biblijo je napisala, natiskala in izdala cerkev.
Biblijska resnica je fama, pravljica, zgodbica, tako kot Pika Nogavičke, samo teme so drugačne.


Biblija je od Boga dana resnica. A za romane tudi trdiš, da je njihov avtor tiskarna?
Ja, seveda. In prišla je po faksu iz "Nebes"?

Shegevara ::

bluefish je izjavil:

DeusVult je izjavil:

solatko je izjavil:

Pa gdaj ti bo jasno, da je Biblija, navadno knjižno delo. Biblijo je napisala, natiskala in izdala cerkev.
Biblijska resnica je fama, pravljica, zgodbica, tako kot Pika Nogavičke, samo teme so drugačne.


Biblija je od Boga dana resnica. A za romane tudi trdiš, da je njihov avtor tiskarna?
Ja, seveda. In prišla je po faksu iz "Nebes"?


če že rad verjameš boš dobil tak odgovor: Bog je z božjim navdihom vodil pisce te knjige skozi stoletja.

Zdaj edino to je čudno, ker je ena najbolj cenzuriranih in spremenjenih knjig vseh časov.

solatko ::

rezator - Kot prvo - ti si prvi, ki ne loči vere od institucije. Ne pljuvam po cerkvi, ker to ne bi nič pomagalo, vendar je siciljanska mafija, vajenček v primerjavi z RKC.
Kar se tiče Anglije, je Henrik VIII. prekinil odnose z Vatikanom, ker mu niso dovolili ločitve, saj njegova žena ni imela moškega potomca, kar je za kraljevo družino takrat pomenilo zaton vladanja.
O zgodovini nimaš niti najmanjšega pojma, saj je z uničenjem Aztekov in Inkov (samo pohlep po zlatu), uničila civilizaciji, ki sta bili v fiziki, gradbeništvu, astronomiji in ostalih tehničnih znanostih, vsaj tri stoletja, če ne še več, pred Evropo. 90% zlata južne Amerike je končalo v trezorjih Vatikana.
Govorimo o inkviziciji, ki je morala uničiti vse, ki niso mislili kot cerkev, cela stoletja ni pustila drugačnega pogleda na nastanek, obdukcije in s tem razvoj medicine, so bile proglašene za hudičevo delo in so se hvala bogu izvajale na skrivaj (je bila le želja po znanju, večja od strahu pred smrtjo).
V Vatikanski knjižnici so še danes na zaprtem oddelku med pornografijo in ostalo obskurno literaturo, tudi znanstvena dela, ki obstojajo samo v enem izvodu, ker so bile ostale, kot satanov proizvod, skurjene.
Institucija, ki je v zgodovini naredila toliko gorja, nima nikakršne moralne pravice, ljudi učiti o etiki, kot tudi volk nikoli ne bo mogel čuvat ovc.
In prosim, podaj mi link, kjer sem pljuval, po veri in verujočih.

Lion29 ::

solatko: fiziki in gradbenistvu? are you kidding me?

poglej kdaj so grki ze zidali karopole i cel kup drugega, egipcani piramide, ribljani kolosej in cel kup drugih zgradb.... nehi bluzit dej

strinjamo se lahko, da so maji zteki, inki in ostala ljudstva v juzni in srednji ameriki bila razvita na dolocenih podrocjih... ampak da reces, da so bila v gradbenistvu stoletja pred evropejci je pa mimo da bolj ne more biti

oni so imeli odlicne namakalne sisteme, poznali so tudi nebesne pojave: zenit, mrke, pozicijo zvezd (pa z opazovanje dobro stvari napovedovali)... vsekakor pa ne astronomije kot astronomije

o kaksni fiziki ti to govoris?
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

bluefish ::

Stari Grki in Egipčani so malce izven obdobja o katerem govorimo.

rezator ::

ja zato so bili kos evropski tehnologiji, ki jih je "zmlela v prah". na enega osvajalca oziroma vojaka ki je bil v na osvajalnem pohodu bi moralo umreti v boju 50 000 indijancev, ker so bili tako številčnejši proti kokvistadorjem. in še stoletja oz tisočletja so bili pred evropejci. hm potem pa ne razumem kako so jih lahko uničili, a mi lahk razložiš?

kje si pljuval po cerkvi? tukaj poglej: "Ja pa kaj se čudite, cerkev je na eni strani podpirala tisto, kar je nosilo denar, po drugi strani pa zavirala napredek in vprašanje je, kdaj bi bili ludje na luni, če bi cerkev razvoj podpirala, vedno pa je povsod podpirala oblast, pa ni važno v kakšni obliki je ta bila, vse zaradi svojih privilegijev. RKC je s svojim delovanjem že zavrla razvoj za nekaj stoletij, ne dovolimo, da ga zavira še naprej."

in nikakor ni šel ves denar cerkvi. španci so naprimer skoraj ves denar vložili v morsko floto da bodo osvojili angleže, vendar jih je pred angleško obalo zajel vihar in skoraj celotno floto je uničilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rezator ()

Lion29 ::

bluefish je izjavil:

Stari Grki in Egipčani so malce izven obdobja o katerem govorimo.



ja sej! tisocletja pred inki...pa so ze ustvarjali take masterpiece...

je pa res, da egipcani niso evropejci :)
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

solatko ::

rezator - Najprej se pouči o razliki med institucijo (cerkve imajo katoliške institucije) in vero, kot duhovno kategorijo. Pokaži mi, kje sem pljuval po veri in vernikih, hoditi v cerkev k ceremonijam, ne pomeni verovanja.

Konkvistadorji so bili veliko bolje oboroženi, saj so šli ropat, indijanci pa niso bili organizirani za napadanje, saj do prihoda roparjev iz evrope niso imeli naravnega sovražnika in so zlato uporabljali za okraševanje in durge predmete, ker jim je to pač pomenilo samo lep, svetleč in izredno obstojen material, poleg tega, se ga da še oblikovati izredno lahko.

Ja in špansko angleški spor se je začel, ko je Henrik zbrcal Vatikan, v španiji je pa vladal kdo? (ne kdo je bil na prestolu, temveč kdo je vladal)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

solatko ::

Lion29 - Malo mešaš obdobja, pojdi malo v zgodovino po letu 1. našega štetja in si oglej razvoj, pa zdi se mi, da namakalni sistemi sodijo v gradbeništvo, pa razne naprave v fiziko.....
Če pa pogledamo Kitajce, so bili pa še malo naprej ene 2000 let pred Kristusom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

rezator ::

pojem institucije je zelo širok in v to se nebi spuščal.

aja? indijanci so do prihoda evropejcev živeli v tihožitju, vsi so se imeli radi in živeli v miru. a to praviš ti? al sem te samo narobe razumel? bili so prav tako, kot evropejci, omadeževani z krvjo. a mislišd a so v miru živeli? tukaj si se pa fajn zmotil. prav tako so imeli vojne. in ne da niso imeli pušk in podobnih zadev ker so živili v miru, ampak niso jih imeli ker niso iznašli niti železa še. tako da so bili definitivno v tehnologiji za evropejci. v kakšni panogi izstopali, samo tako skupaj gledano so bli pa daleč zadaj. Evropejci so bili zanjih BOGOVI.

solatko: "Ja in špansko angleški spor se je začel, ko je Henrik zbrcal Vatikan, v španiji je pa vladal kdo? (ne kdo je bil na prestolu, temveč kdo je vladal)" za informacijo, ko so španci hotli izvest invazijo je bila v angliji na prestolu ženska, elizabeta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rezator ()

Lion29 ::

solatko: namakalni sistemi pa res tezko sodijo v gradbenistvo...

in jaz cisto nic ne mesam obdobij... mogoce nisem sledil debati, ampak iz tvojega posta sem razbral, da si rekel, da so bile civilizacije v j. ameriki stoletja pred evropejci v tistih panogah...

jaz sem samo omenil, da so bili evropejci tisocletja pred njimi
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

solatko ::

rezator - Podaj link, v kateri je katerikoli Bog pooblastil institucijo, za širjenje njegove volje na tem ljubem svetu. Pa spuščal v to se ne boš, ker ti razlika med vero in cerkvijo ni čisto blizu.

Indijanci niso živeli v tihožitju, vendar so bile borbe med njimi zaradi prevlade ali ozemlja, nikoli in prav nikoli zaradi pohlepa po zlatu. Evropa je v tem času razvijala orožja za plenjenje in podjarmljenja, razvite kulture so počele kaj bolj koristnega.
A železarstvo pa pomeni velik napredek, indijanci so pač imeli zlato in so ga koristno uporabljali, bogovi so bili zaradi SMODNIKA, ki pa tudi slučajno ni bil izum evropejcev.
Vatikan je Špance in Francoze naščuval proti Angležem, takoj, ko je dobil brco v rit, potem pa so se dolga leta pripravljali, saj je imela Anglija veliko močnejšo vojaško floto, kot cela ostala Evropa in bolje izurjene mornarje, za vojskovanje.
Lion29 - Namakalni sistemi (izgradnja) sodi v kaj? Načrtovanje namakalnih sistemov, sodi v ? Da te razsvetlim, v nizke gradnje, načrtovanje pa vsebuje kar nekaj znanja fizike.
Pa če si zgrešil, govorimo o obdobjih po našem štetju, ne v čas starih Grkov in Egipta ter časih cvetenja Rima.
Govorimo o civilizaciji v času Španskega ropanja južne Amerike. Narodi indijancev na severu, niso bili v razvoju niti blizu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Lion29 ::

namakalni ssitem sodi bolj v kmetijstvo

aham, nisem vedel o cem tece debata...sicer pa tudi v tem primeru... o kaksnem gradbenistvu ti govoris?

indijanci so imeli sotore...
inki in azteki so imeli neke zidanice, bolj boge, setemplji so bili bolj tako...

v evropi so se pojavljala nora mesta s prekrasnimi gradovi in prekrasnimi cerkvami...

o kaksnem gradbenistvu ti sanjas? pa cetudi bi vzeli namakalni sistem in njihove poti po nevarnih goratih predelih...se vedno ne pridejo niti do mezincev na nogi evropejcem

sicer pa verjetno tudi to ni point debate, ne?

tak da raje pustimo to in gremo nazaj na point debate
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

BigWhale ::

solatko je izjavil:

Govorimo o civilizaciji v času Španskega ropanja južne Amerike. Narodi indijancev na severu, niso bili v razvoju niti blizu.


A dej nehi! Uni so bli divjaki, ki so zidali obredne oltarje in na njih klali cloveske zrtve in se mastili z njihovim mesom.

Kej dost naprej od tega pa niso prisli.

Ce bi, potem bi oni pripluli v spanijo in poklali spance. Zgodilo se je pa obratno.

To velja na splosno za tisti cas, kaksno vlogo je imela pri tem cerkev je pa vseeno.

Sam tolk, da se razjasnijo stvari o tem, kolk so bli indijanci tam pametni. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

rezator ::

razlika med cerkvijo in vero je meni še kako jasna. sem veren in to zelo, verujem v Boga, vendar cerkvi ne dam zmeraj za prav (in zaradi tega tudi k maši ne hodim, kar za ene pomeni da nisem veren, vendar sam sem drugega mnenja) in v veliko stvareh delajo narobe, vendar kot sem rekel je naredila tudi zelo dosti dobrega in to nemore nobeden reč da ni.

ja za prevlado nad ozemljem. kaj drugega se je šlo pa v evropi? zlato je bil stranski plen, ki ej postal zelo pomemben, mogoče tudi pomembnejši od ozemlja. in nemorš reč da so bli indijanci manj okrutnejši... klali so kot za šalo ljudi, kot prasce in jih darovali bogovom, še v času ko so prišli evropejci do njih. a je v tistih časih evropa še to delala? že dolgo dolgo ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rezator ()

solatko ::

A v Evropi se pa obredno ni klalo ljudi, ne saj res, tu smo jih obsodli čarovništva in sodelovanje s hudičem, pa smo jih mal razčetverli, mal smo jih na natezalnice dal, drugače so bila pa inkvizicijska sodišča, pravi hotelski objekti z vsem komfortom hotela petih zvezdic. Pa v mračnem srednjem veku se je gradilo v glavnem v Italiji in carski rusiji. Največ so se gradile utrdbe pred turki, gradovi in obzidja. V teh gradnjah je blo pa bolj malo lepega, sploh pa se je malo lepega dogajal, razen posvečenim.
Žrtvovanja so predpisale institucije (tudi največje civilizacije niso mogle brez verskih institucij).
http://www.google.si/imgres?imgurl=http...
21. stoletje, kako bi svet izgledal, če religije sploh ne bi bilo ali, leta ne bi imela tako moč nad ljudstvi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

rezator ::

tega početja cerkve ne zanikam spoh. sem že prej napisal. "Človek je željan ubijanja in je okrutnejši in zlobnejši od živali, v svojem nezavednem" S. Freud.
ja glede 11/9 pa ni vse tako črno na belem in vprašanje je kaj je bilo vse tukaj... za primer sam en od mnogih linkov... http://www.dnevnik.si/novice/svet/10422... lahk bi novo temo odprli za to temo, sam pomoje itaq že obstaja. a boš rekel da vrjameš "uradni" razlagi napada na WTC?

Lion29 ::

ja valda... zdaj bomo presli se na teorije zarote :|

rad se imam za tolerantnega cloveka in vedno rad recem zase, da spostujem druge ljudi, sploh pa vernike...

pocasi bom si moral priznat, da jih ne. Namrec nikakor mi ne gre skup dejstvo, da v danasnjih casih, ko tolko vemo o svetu, ki nas obkroza, se nekdo slepo verjame nekim knjigam, ki so bile nekatere spisane vec kot 2000 let nazaj

lahko razumem, da si vsak predstavlja svet/zivljenje po svoje, da pa verjame v tocno taksnega Boga,kot ga opisujejo te knjige (torej slepo verjame ljudem, ki so ziveli 2000 let nazaj in so verjeli, da je Zemlja center vesolja), se mi zdi pa skrajno debilno
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Shegevara ::

Govorimo o civilizaciji v času Španskega ropanja južne Amerike. Narodi indijancev na severu, niso bili v razvoju niti blizu.


Res je. Vendar Španci niso bili kaj prida naprednejši od njih. Civilizirani ja, napredni pa ne veliko. Maji so se pred njimi kar samo med sabo pobili, Inki so bili popolnoma izmučeni zaradi boja proti sosednjimi plemeni, Azteki so pa pol svojih vojakov požrtvovali, kasneje so prišle še bolezni, verska prepričanja o prispelih bogovih, Špansko novačenje civilizacijam sovražnih plemen itd...
Za zmago špancev je botrovalo še milijon drugih različnih razlogov.

Ampak to sploh ni bil problem. Problem je bil le, da so Španci uničili kar se je uničit dalo. Načrtno so rušili kulturo in pokristjanjevali. Še danes jih ne maram zaradi tega. Nevem kako se to njihovo barbarsko vedenje sklada s kristusovim naukom, ampak če pogledamo tedanjo Evropo, je res težko obsoditi špance za take zločine, saj je bila takrat v Evropi tudi sama svinjarija in to tudi zaradi Cerkve.

Lion29 ::

Ja sej niso bili samo Spanci.. tudi portugalci in italjani... na severu pa francozi in anglezi...ceprav govorimo o casu le 500 let nazaj, jaz menim, da je cloveska civilizacija ogromno napredovala od takrat...preprican sem, da bodo v roku 100-200 let vojne preteklost
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

rezator ::

glih take svinje smo kot smo bili in tudi bomo. poglej ruvando, jugoslavijo, rdeče kmere, izraelce in arabce, američane, kitajce in tibetance, srbe in šiptare.... in dan danes cerkev ne mori več, pa tudi v j ameriki ni bila cerkev vsega kriva.

antonija ::

in dan danes cerkev ne mori več, pa tudi v j ameriki ni bila cerkev vsega kriva.

Krscanska mogoce res ne poziva vec k pobijanju vsega kar ni krscansko, to je res. Je pa zato druga religija prikorakala do priblizno istega kot krscani med krizarskimi vojnami in inkvizicijo in zdej pocne iste pizdarije.

Jaz sem se vedno mnenja da so religije kljub dobrimi deli, ki jih opravljajo za posameznike, suma-sumarum ena velika pizdarija kar se tice clovestva in njegovega napredka. Srednji vek (vec kot 1000 let!!) je lepo pokazal kaksen je svet pod cerkveno oblastjo (nazadovanje tehnologije in socialnega statusa ljudi glede na rimljane, grke, celo egipcane ki so zivel par tisoc let prej!!), ob pesanju moci takojsnje vojne proti "nekrscanom", preganjanje (aktivno in nacrtno) vsakega ki ne veruje v njihov nauk, ... ubistvu se tale nedavna posilstva prizadetih otrok zdijo kot "dobro delo" glede na to kar so prej poceli. In za vse dobimo samo eno kurcevo egoisticno zadoscenje za nekaj posamenikov? Zdej me pa zanima kolk vernikov je zadovoljno s tako bilanco? Pa se sploh nismo prisli do homofobije in drugih "jezusovih naukov" ki jih je cerkev tako zivahno zastopala in je se danes zastopa...

Za j ameriko: ne, cerkev ni bila vsega kriva. Vse bolezni je porihtala mati narava, smodnik smo ukradli kitajcem in ga uspesno uporabili proti domorodcem. Ampak da so izginile (as in gone, dead, ceased to be) tako velike in razvite in razvite civilizcije kot so bili inki, azteki in maji je bilo pa potrebno kar nekaj planiranja, logistike in seveda koncne izvedbe. In ce je tukaj cerkev samo "sveco drzala", mi nikakor ni jasno kako jo lahko se kdo priznava kot vodjo ljudske morale.

Dost podobno kot muslici pocnejo dons: precej jasno je (danes iz video posnetkov) da muslimanski duhovniki nagovarjajo, celo novacijo in urijo svoje vernike za pocetja ki jih je krscanska cerkev ze dala skozi (vsaj upam da so koncali s tem?). Edina razlika je ta, da so krscani to poceli ko so bila najbolj destruktivna orozja kos kovine in za pljunek mesanice zvepla, oglja in oksidanta, muslici danes imajo pa na voljo precej bolj ucinkovite metode pobijanja sovraznikov religije (ja,m religije. sovraznikov sosedovega starcka ki se petkrat na dan z glavo dotakne tal je bolj malo... verjetno nic).

Ampak kljub vsem dokazom kaj pocnejo ljudje v imenu religije, ti bo vsak "taprav musliman" kaj hitro razlozil da "beseda "islam" pomeni "mir"", in da "tega pocetja ne odobravajo", mogoce se jim celo gabi. Da bi pa imeli jajca in rekli "s takimi mnorilskimi kreteni pa jaz nocem imet opravka", to pa ne. Kaksna je pol razlika med njimi in krscani ki so vsako nedeljo pri masi in zagovarjajo cerkev, hkrati pa "ne odobravajo" posiljevanja otrok? Ni je, oboji omogocajo taka pocetja se naprej samo zato ker od religije dobijo osebno zadoscenje. Ful dobr.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Bias ::

Lion29 je izjavil:



rad se imam za tolerantnega cloveka in vedno rad recem zase, da spostujem druge ljudi, sploh pa vernike...


Am. Zakaj bi spoštoval in bil do vseh ljudi enak, SPLOH do vernikov?! Zakaj je bil potreben poudarek na "sploh"? So PREDVSEM oni opravičeni do spoštovanja in tolerance?

Lion29 ::

zaradi tega ker se v vecini primerov srecujem le z verniki, ki imajo tolko razlicen pogled na svet ze v osnovi od mene... tak da zato sem rekel predvsem vernike...in zato ker je debata v tej temi o krscanstvu :)
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

solatko ::

rezator - Vse te spore, ki si jih navedel, v veliki večini izhajajo iz razlik v verovanju. Ena najbolj značilnih pokrajin, kjer že stoletja divjajo večinoma medverski spori je balkan. Štiri verstva katoliška, protestantska, muslimanska in pravoslavna, se nikakor ne morejo dogovorit za mir na teh prostorih. Prav vsa nasprotja na balkanu izvirajo iz hujskanja cerkva, vernikov, proti drugi veri. Edini, ki je te verske pizdarije za 50 let utišal je bil tudi, z rahlo pomočjo sile, Tito. Predvsem zaradi njega in njegove politike palice in korenčka, je ta versko blazen folk na teh prostorih živel in se dokaj lepo razvijal. Verska blaznost duhovnikov in imamov, je morala bit za pol stoletja potisnjena v podzavest. V momentu, ko je strah in trepet teh barab, škripnu, je še v večjem žaru, prišlo vse na dan. Duhovščina katerekoli religije, brez krvi ne more preživeti, edina svetla izjema je budizem.
Ovce je pač potrebno jebat, da se množijo.

rezator ::

in kaj ma cerkev od tega da američani sfukajo afganistan, irak, vietnam, ... ? južna in severna koreja sta tudi v bojni pripravljenosti zaradi vere? ni sve tako z vero povezano kot se tebi zdi. hitler je tud žide iztrebljal zaradi vere? človek ne kloftaj neumnosti.


in juga? tukaj še zdaleč ni šlo zaradi vere. in ja vsaka čast cerkvi med to vojno, saj je bil Vatikan tisti, ki je prvi priznal samostojno Slovenijo!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rezator ()

Bias ::

rezator je izjavil:

in kaj ma cerkev od tega da američani sfukajo afganistan, irak, vietnam, ... ? južna in severna koreja sta tudi v bojni pripravljenosti zaradi vere? ni sve tako z vero povezano kot se tebi zdi. hitler je tud žide iztrebljal zaradi vere? človek ne kloftaj neumnosti.


in juga? tukaj še zdaleč ni šlo zaradi vere. in ja vsaka čast cerkvi med to vojno, saj je bil Vatikan tisti, ki je prvi priznal samostojno Slovenijo!


Se popolnoma strinjam s teboj. Je pa res, da je vera prevelikokrat izgovor (a v resnici v nobeni povezanosti z njo).

Shegevara ::

rezator je izjavil:

in kaj ma cerkev od tega da američani sfukajo afganistan, irak, vietnam, ... ? južna in severna koreja sta tudi v bojni pripravljenosti zaradi vere? ni sve tako z vero povezano kot se tebi zdi. hitler je tud žide iztrebljal zaradi vere? človek ne kloftaj neumnosti.


in juga? tukaj še zdaleč ni šlo zaradi vere. in ja vsaka čast cerkvi med to vojno, saj je bil Vatikan tisti, ki je prvi priznal samostojno Slovenijo!


se strinjam v vsem razen tem:
hitler je tud žide iztrebljal zaradi vere

rezator ::

to je bilo sarkastično vprašanje. to nisem trdil to sem njega vprašal, ker ni bilo tako

Bias ::

rezator je izjavil:

to je bilo sarkastično vprašanje. to nisem trdil to sem njega vprašal, ker ni bilo tako


:)

Shegevara ::

rezator je izjavil:

to je bilo sarkastično vprašanje. to nisem trdil to sem njega vprašal, ker ni bilo tako


hitler je žide iztrebljal zaradi vere, tu sploh ni debate, to mislim da vsak ve.

Bias ::

Shegevara je izjavil:

rezator je izjavil:

to je bilo sarkastično vprašanje. to nisem trdil to sem njega vprašal, ker ni bilo tako


hitler je žide iztrebljal zaradi vere, tu sploh ni debate, to mislim da vsak ve.



Aja? :)

Shegevara ::

"Hence today I believe that I am acting in accordance with the will of the Almighty Creator: by defending myself against the Jew, I am fighting for the work of the Lord."

( Adolf Hitler, Mein Kampf, Ralph Mannheim, ed., New York: Mariner Books, 1999, p. 65. )

solatko ::

rezator - Tebi je potrebno zgleda vse narisat in naslikat. Pojdiva po vrsti
1. Nisem rekel da je vse vojne povzročilo versko hujskanje - večina najbolj krvavih pa ja.
2. Afganistan in Irak sta nedovzetna za želje in potrebe širše svetovne skupnosti zaradi delovanja verskih voditeljev v teh državah, zraven lahko vtakneš še nekaj bližnje vzhodnih držav, ter Indijo in Pakistan.
3. Na daljnem vzhodu verstva nimajo neke odločujoče besede pri vodenju držav, zato tam, razen islamizacije nimajo teh problemov.
4. Hitler je jude iztrebljal zaradi zavrnitve judovskih bank, pri financiranju njegovih želja.
5. Najbolj si ga pihnu pa pri balkanu. Kompleten rompompom je nastal, ko je pravoslavna cerkev na veliko podprla velikosrbske težnje Miloševiča & company in prebujanje četništva z željo po ponovni vzpostavitvi kraljevine.
Muslimanski voditelji so narod pripravili na djihad.
Hrvaška katoliška cerkev je v polni meri podprla ponovno prebujanje ustaštva.
Slovenska cerkev pa ponoven dvig belogardizma, povzdig kolaboracije in obsodila vsa dogajanja pod vodstvom KPS in NOB oziroma OF.
Vatikan bi podprl tudi hudiča, če bi imel kaj koristi od tega - ne pozabi, da je s pomočjo svojih obveščevalnih služb točno vedel, da nas bo podprlo takoj vsaj pol razvitih evropskih držav, na čelu z Nemčijo.
Tako da ni potrebno tako napihovat tisto Vatikansko priznanje, pač niso hoteli zamuditi, pa še Rode je bil blizu direktorju.
Še vedno pa ni noben odgovoril, kakšno vezo ima vera in cerkev, za samo vero v nekaj in kateri Bog je dal katerikoli verski instituciji, koncesijo za delovanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Bias ::

Shegevara je izjavil:

"Hence today I believe that I am acting in accordance with the will of the Almighty Creator: by defending myself against the Jew, I am fighting for the work of the Lord."

( Adolf Hitler, Mein Kampf, Ralph Mannheim, ed., New York: Mariner Books, 1999, p. 65. )


Iz vere in ostalega je pobral kar mu je prijalo in pomagalo priti - biti - in ostati na oblasti. Vse svoje govore je sestavljal iz izsekov besed velikanov. To kar je povedano, je le izgovor in dobra manipulacija. :)

solatko ::

Bias - manipulirat hočeš ti, jude je Hitler uničeval zaradi judovskih bankirjev in zaradi nečiste rase, kar je uporabil pri vseh drugih narodih, ni pa nikogar uničeval zaradi vere, saj je lepo sodeloval s katoliško cerkvijo v Nemčiji in drugod, razen na Poljskem, kjer so se mu ravno verski voditelji prvi in najmočneje postavili po robu in to je edina zelo svetla luč v delovanju katoliške cerkve, se mi pa zdi, da so imeli poljski duhovniki kar nekaj problemov z Vatikanom.
Razsvetlite me prosim.

Bias ::

Solatko, da ne bo pomote. Nikakor ne želim manipulirat, kaj šele zagovarjat delo Hitlerja ali katoliške cerkve. Sem eden tistih ki so tolerantni do veroizpovedi, a jim imam željo zastavit premnogokatero vprašanje. Dejstvo je da ne simpatiziram z ideologijami verovanj, zavraćanja evolucije, ne simpatiziram z odnosom katoliške vere do splava, ne strinjam se z večino zadev, kar jim zadaja katoliška vera/vatikan/bog.

Hotel sem le povedati da je Hitler govore sestavljal (so mu jih sestavljali) podobno kot vsem diktatorjem (in da, politikom)...dobro gredo v uho in poveličujejo človeka/delavca. Kaj je imel s cerkvijo je bila verjetno le poteza katero je naredil, da bi imel "ob sebi" cerkev, ki je bila in je (pre)močna. In je imel od nje veliko korist. To je pa tudi vse. Kot je meni znano se ni nikoli resno identificiral kot (klasičnega) katolika. Vsaj njegovo simpatiziranje s poganskim to negira. In konec koncev se je imel za Boga...

Berserker ::

Krščanska vera izhaja iz judovske vere pravtako tudi islam. Egipčani so vero enega sončnega boga Atona z norim faraonom Ehnaton za kratek čas imeli že pred Judi, vrjetno je da so tudi Judi kopirali navsezadnje je njihov nomadski bog imel za znak ogenj, krščanstvo je pa en copy paste, tako da bi raje videl če bi Slovenci kr stare bogove obdržali ti vsaj niso pozivali k verskemu nasilju.

Bias ::

Berserker je izjavil:

Krščanska vera izhaja iz judovske vere pravtako tudi islam. Egipčani so vero enega sončnega boga Atona z norim faraonom Ehnaton za kratek čas imeli že pred Judi, vrjetno je da so tudi Judi kopirali navsezadnje je njihov nomadski bog imel za znak ogenj, krščanstvo je pa en copy paste, tako da bi raje videl če bi Slovenci kr stare bogove obdržali ti vsaj niso pozivali k verskemu nasilju.


No mogoče bi bili manj konzervativni z večimi bogovi :) se pa ne strinjam, da trenutna katoliška vera ali cerkev kakorkoli slovence oz. svoje vernike napeljuje h kakršnemukoli nasilju. Ta cahen je bil mal pretiran. Mogoče, pa ne vem vsega.

Shegevara ::

Bias je izjavil:


Hotel sem le povedati da je Hitler govore sestavljal (so mu jih sestavljali) podobno kot vsem diktatorjem (in da, politikom)...dobro gredo v uho in poveličujejo človeka/delavca. Kaj je imel s cerkvijo je bila verjetno le poteza katero je naredil, da bi imel "ob sebi" cerkev, ki je bila in je (pre)močna. In je imel od nje veliko korist. To je pa tudi vse. Kot je meni znano se ni nikoli resno identificiral kot (klasičnega) katolika. Vsaj njegovo simpatiziranje s poganskim to negira. In konec koncev se je imel za Boga...


Glej, v splošnem imaš prav, glede Hitlerja se pa hudo motiš. Če bi pustil ti hitlerja na miru, bi že zdavnaj lahko karkoli drugega govorili.

Če sam hitler reče...:
“I am now as before a Catholic and will always remain so.”


... je težko kasneje še kakšne posebne teorije klepat, če je že Hitler sam dosti odkrit glede svojega prepričanja.

Nevem zakaj ne privlečeš kakšnega Stalina, ker za njega bi se pa že lažje rekli, da ni bil pod vplivom verske ideologije, čeprav bi lahko tudi o tem udarili kar pošteno debato.

Bias ::

Shegevara je izjavil:

Bias je izjavil:


Hotel sem le povedati da je Hitler govore sestavljal (so mu jih sestavljali) podobno kot vsem diktatorjem (in da, politikom)...dobro gredo v uho in poveličujejo človeka/delavca. Kaj je imel s cerkvijo je bila verjetno le poteza katero je naredil, da bi imel "ob sebi" cerkev, ki je bila in je (pre)močna. In je imel od nje veliko korist. To je pa tudi vse. Kot je meni znano se ni nikoli resno identificiral kot (klasičnega) katolika. Vsaj njegovo simpatiziranje s poganskim to negira. In konec koncev se je imel za Boga...


Glej, v splošnem imaš prav, glede Hitlerja se pa hudo motiš. Če bi pustil ti hitlerja na miru, bi že zdavnaj lahko karkoli drugega govorili.

Če sam hitler reče...:
“I am now as before a Catholic and will always remain so.”


... je težko kasneje še kakšne posebne teorije klepat, če je že Hitler sam dosti odkrit glede svojega prepričanja.

Nevem zakaj ne privlečeš kakšnega Stalina, ker za njega bi se pa že lažje rekli, da ni bil pod vplivom verske ideologije, čeprav bi lahko tudi o tem udarili kar pošteno debato.


Lej no, naj se človek identificira s čemerkoli, to ne pomeni da je to-to. Hitler je že lahko da govoril, da je katolik, to je pa tudi vse. Katolik je forma človeka, ki živi po načelih sv. pisma in podoben šit. Nekako tako, kot bi zavaljen slinast lenuhar s popackano majco, razlagal da je špornik (ker mogoče gleda fuzbal)...am ne :)

V Hitlerju je bilo toliko katolika, kot je v meni Hitlerja. (če beremo to tako, da se strinjamo z mojo trditvijo haha)
««
6 / 20
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako se pogovarjati z vernikom? (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Loža
1084139727 (122843) Mrakw
»

Odnosi do Krščanstva v Sloveniji (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
55278276 (68034) gruntfürmich
»

Scientologija: STRUP za razumnost in neodvisnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9315345 (12542) Alek

Več podobnih tem