» »

Človeška nesramnost brez meja

Človeška nesramnost brez meja

1 2
3
4

gruntfürmich ::

YaN-cH je izjavil:

Motiš se, prav nič ne prihraniš pitne vode, če jo ti ne porabiš gre pa v reko.


točno tko. ampak folk je butast in verjame medijem, ki nabijajo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

SomethingEls ::

O mater ste natvezl... 8-O

Ti verjetno ne veš, da pri okolje-varstvu ne gre toliko za estetiko, kot za zmanjšanje škodljivega vpliva na okolje (od katerega smo odvisni) in za zmanjšanje škodljivega vpliva na naše zdravje, saj je vse med sabo povezano. Okolje ni nekaj tam ločenega od nas, ampak je v močni povezavi z nami in z našim zdravjem.

Ne gre za hinavščino, ampak za izobraževanje in vzgojo, ki temelji na preverljivem znanju in ne na "mislim, da je tako".

Mi delamo za naravo in narava dela za nas. Brez narave človek ne obstaja.

Kako lahko živali uporabijo plastiko, steklo, železo itd?


Narava ni tako občutljiva kot si nekateri predstavljate. Preživela je že marsikaj hujšega kot nekaj plastičnih vrečk. Povej mi par stvari s katerimi smo ljudje tako zelo oškodovali naravo.

Zeleni niso naredili še nič dobrega... vse kar delajo je, da ovirajo napredek, ko si za vsako novo tehnologijo izmislijo neko škodljivost.
Ja saj naravovarstvo je preverljivo... ampak ni prestalo preverjanja.

Pločevinko lahko žival uporabi za zavetje. :)


Še toliko bolj. V sistemu neobveznega vojaškega roka nikomur ni obvezno v vojaški poklic. Ko sprejmeš vojaški poklic, sprejmeš tveganje za svoje življenje. Če to ni altruizem, kaj je potem?

Altruizem po tvoji definiciji, da nekomu pomagaš brez da bi imel sam od tega korist ne vzdrži (oz. vzdrži delno odvisno od perspektive).

Če izhajaš iz stališča, da si ti ločena entiteta in nisi na nikakršen način povezan s soljudmi in okoljem, potem je tvoja definicija altruizma pravilna.

Če pa izhajamo iz stališča, da je vse med sabo povezano in nisi ločena entiteta od okolja in soljudi, potem je vsako altruistično dejanje hkrati tudi sebično, saj delaš v korist celote katere del si.
-----

Gospodarstvo oz. finančni sektor stagnira (ali ne vidiš?). Ravno zato, ker je razmerje med individualno sebičnostjo in altruizmom bila neenakomerna v korist individualne sebičnosti.


Kateri poklic je pa obvezen? Vojak je plačan za svoje delo, ima korist torej ni altruist... če pa nimaš v mislih altruizma pa ne uporabljaj tega pojma.

Nikoli nisem trdil, da sem povsem ločen od ostalega sveta. Pravim samo, da s sebičnostjo najbolj pomagaš drugim saj če se več sebičnežev trudi, da bi zaslužili več od drugega, delajo vedno boljše izdelke... ergo napredek.

V pravem kapitalizmu nima noben bosameznik moči znatno škodovati gospodarstvu... ko pa se enkrat vmeša država in vzdržuje neuspešne (s tem, da državljane prisili v financiranje njihovega preživetja) gre pa vse skupaj navzdol.

Problem finančne krize je v človeški naravi. Preveč individualne sebičnosti, premalo altruizma (ki je v osnovi sebičnost kakor sem že razložil).

Zato: bodimo sebični in pomagajmo sebi tako, da pomagamo drug drugemu. Ker, če ne pomagamo in če ne upoštevamo soljudi, potem delujemo proti sebi. Saj, če nismo altruisti, bo družba katere del smo, propadla in posledično propadamo mi sami. Zato moramo biti bolj sebični (altruisti)!

Individualna sebičnost generira razvoj in napredek posameznika. Altruizem (ki je v svoji osnovi sebična) generira razvoj civilizacije. Vidiš razliko?

Altruizem ne more obstati brez sebičnosti. Civilizacija ne more obstati brez altruizma. Vsak civiliziran človek je altruist in sebičen hkrati. Brez altruizma ni civilizacije, brez sebičnosti ni altruizma. Altruizem je korak naprej od individualne sebičnosti. Altruizem je sebičnost (njegov evolucijski korak naprej).


Cel spis je brezvezen, ker uporabljaš dva nasprotujoča pojma.


Sem že razložil, da nisi sam na svetu in da se moraš prilagajati ostalim posameznikom. Družba je posledica teh odnosov, konfliktov in prilagajanja. Vsi smo temu podvrženi. Popolne individualne svobode ni. Ne obstaja!


Meja moje svobode je tam kjer se začne tvoja.

In nisem rekel, da moraš kritično ubogati, ampak sodelovati v dobrobit družbe, katere del si. Okolje-varstvo pa je pomembno za civilizacijo.


Po tvoje je dobrobit družbe to kar TI misliš, da je dobrobit družbe in hočeš, da delam v dobrobit družbe... ergo, moram ubogati tebe.



urby, izgleda ali da samo na forumu nimaš meje ali pa res tako misliš, ampak nekje je treba potegniti mejo in NE smeš nastaviti še drugega lica. tega se dosti folka na zaveda in tudi to je problem, ker preveč potrpimo. potem pa se znašamo nad šibkejšimi.

zelo neumna in škodljiva vzgoja je ta, da misliš da si bo osebek 'že gor prišel'. ne, potrebni so tudi bolj represivni ukrepi, če je to potrebno. ker taka vzgoja je najboljša. zapomni si to, in ne ponavljaj kot papiga ker ti je v nedeljo župnik natvezil...


gruntfürmich...

Kaj si hotel povedat? Nimam meje na tem forumu... nekje je treba potegniti mejo in ne smem nastaviti drugega lica... kaj ima to s čemurkoli kar sem rekel?

Kaj misliš z "že gor prišel"? Ne smem ponavljat kot papiga kar mi župnik pove, ne smem nastaviti desnega lice, ko me nekdo udari po levem... imam samo občutek ali ti na podlagi nevem česa sklepaš, da sem jaz veren?

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Narava ni tako občutljiva kot si nekateri predstavljate. Preživela je že marsikaj hujšega kot nekaj plastičnih vrečk. Povej mi par stvari s katerimi smo ljudje tako zelo oškodovali naravo.

Kadmij, cianidi, svinec, arzen, hormonski motilci etc. list goes on.

Plastične vrečke so zanemarljive, narpram tem efektom. So pa estetsko moteče, no to je skoraj edino, kar so.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Mordecai ::

Res brez meja. Naši sosedje so zahrbtni, pohlepni, spletkarijo...
"Ubili" so našo smreko, zavajajo našega psa (škoda da nimamo bulmastifa:D), pa še pot nam pogosto zaparkirajo.
Tamal od sosedov vsak dan mami pravi nekaj v smislu: "Goni se koza zabita!"
Njihov tamal pa ne ve drugega govoriti, kot, kaj imajo oni boljše in kaj mi ne, njegovo besedišče pa sestavlja 70% psovk....

Roman bi lahko napisal o človeški nesramnosti. Kaj moreš. V Ameriki je tako, da če ti sosed stopy na tvojo zemljo, ga smeš ustreliti. Se mi zdi...

guest #44 ::

Jaz bi se strinjal, da današnje izobilje povzroča nevzgojen naraščaj. Kje pa si lahko v zgodovini zaružil 10 ur igranja igric? Če te ni oče prej fanj prebutal oz lakota prisilila.

Tudi gostota poselitve (torej prenaseljenost) je povzročila razvrednotenje človeških odnosev. V majhni vasi so se vsi dovolj dobro poznali, lahko si bil s kom skregan ali prijatelj, v obeh primerih si se moral s to osebo ukvarjati. V mastih pa dejansko postaneš nek "drone", ki je nekomu v napoto.

Slišal sem iz prve roke, da so današnji osnovnošolčki precej bolj nedisciplinirani kot prejšnje generacije.


OT: Smešno mi je ko ljudje omenjajo onesnaževanje in naravo skupaj. Narava je mišljena tam kot neka ločena zadeva. Nevem, če ste opazli ampak vodo katero pijete, hrano katero jeste, zrak katerega dihate so vsi odprti sistemi. Veliko hrane se tudi uvaža iz dežel kjer ni neke kontrole nad uporabo kemikalji. Ljubljanski bazen podtalnice katero iz katerega vsi pijemo pa se nahaja pod največjim mestom v državi.
v končni fazi ne delamo dobro za "naravo", ampak za svoj obstoj.
Jaz sem prepričan, da če bodo ljudje še se še naprej tako ošabno lotevali uničecvanja narave mislim, da bomo prej izumrli kot pa, da nas bo tehnologija rešila.
Maji so "izumrli" prav zaradi tega ker je potrošnja prehitela tehnološke zmogljivosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

Manu ::

www je izjavil:

www
Potemtakem je dobro, da so nekateri, ki smetijo.


Manu
Ne. Da šoloobvezniki gredo k čistilni akciji (kot del okolje-varstva) je dobro, da se bodoča generacija nauči bolj skrbnega ravnanja z naravo.


Se mi zdi mejčkn izventeme pa vseeno, da odgovorim

Čistilne akcije niso nekaj novega. Osnovne šole svoje učence pošiljajo pobirat smeti vsaj že 40 let, pa zgleda, da se nekateri niso naučili nič in se nikoli ne bodo in še naprej smetijo in vedno bodo in to v taki meri, da jim take akcije niso kos. Iz tega lahko zaključimo, da je nesmiselno in nepravično mularijo siliti čistiti nekaj, kar večina nijh niti ni nasvinjala in bo v nekaj dneh spet nasvinjano. Take akcije so nesmiselne in neučinkovite. Seveda pa problem z mimo koša odvrženimi odpadki ni nerešljiv, samo pravilno se ga je treba lotiti in npr. tiste, ki bodo čistili dobro plačati in tiste, ki bodo svinjali dobro kaznovati.

Ta zadnja čistilna akcija ni nesmiselna in je imela vsaj en učinek in to je: iz nelegalnih odlagališč v naravi smo odstranili več kot 70.000m3 odpadkov.
Jaz se tudi spomnim čistilnih akcij v osnovni šoli. In ne smetim po naravi. Ker je to del mene. Doma tudi ločujem odpadke. Celo moj oče, ki jih ima nekaj čez 55 je takoj aktivno začel ločevat odpadke.

Veliko mojih kolegov je okoljevarstveno ozaveščenih. Se spomnim, da smo se enkrat pogovarjali o tem, kako ne razumemo ljudi, ki mečejo smeti mimo koša za smeti.

Ne vem, zakaj vse gledamo skozi denar. Ali ni že sama ideja "čisto okolje" dovolj smiselna in privlačna, da bi skrbno ravnal z odpadki?

Sem že napisal, da lahko otroci vzgojo doživljajo tudi kot "vsiljevanje". Tako pač je. Vzgoja je in bo vedno pomemben del civilizacije.

Samo zato, ker nekateri nočejo biti vzgajani še ne pomeni, da bomo z vzgojo tudi nehali.

Življenje ni samo: "delam kar mi je všeč in kar mi paše", ampak "delam, kar je smiselno in kar je dobro, četudi mi ni všeč".

On some positions, Cowardice asks the question, "Is it safe?" Expediency asks the question, "Is it politic?" And Vanity comes along and asks the question, "Is it popular?" But Conscience asks the question "Is it right?" And there comes a time when one must take a position that is neither safe, nor politic, nor popular, but he must do it because Conscience tells him it is right. ... This is the challenge facing modern man. - Martin Luther King

SomethingEls ::

Veliko mojih kolegov je okoljevarstveno ozaveščenih. Se spomnim, da smo se enkrat pogovarjali o tem, kako ne razumemo ljudi, ki mečejo smeti mimo koša za smeti.


Vi pa ste nekaj posebnega... res ni veliko ljudi, ki tako pravi... :))

Ne vem, zakaj vse gledamo skozi denar. Ali ni že sama ideja "čisto okolje" dovolj smiselna in privlačna, da bi skrbno ravnal z odpadki?


Malo si naiven, če misliš, da okoljvarsvene organizacije ne gledajo skozi denar.

Sem že napisal, da lahko otroci vzgojo doživljajo tudi kot "vsiljevanje". Tako pač je. Vzgoja je in bo vedno pomemben del civilizacije.

Samo zato, ker nekateri nočejo biti vzgajani še ne pomeni, da bomo z vzgojo tudi nehali.

Življenje ni samo: "delam kar mi je všeč in kar mi paše", ampak "delam, kar je smiselno in kar je dobro, četudi mi ni všeč".


Vzgoja in vsiljevanje mnenja ni isto. A ti misliš, da če nekateri ne bomo hoteli biti khm... "vzgojeni" nas boste pa prisilili?

Ne smem dalati kar mi je všeč in kar mi paše ampak moram telati tisto kar TI praviš, da je smiselno in dobro četudi mi ni všeč... aha.

BlueRunner ::

A ti misliš, da če nekateri ne bomo hoteli biti khm... "vzgojeni" nas boste pa prisilili?


Morda ne prislili per se, zagotovo pa je prisila tudi to, da se zaračuna dodatne stroške, ki jih povzroča vaše obnašanje. Če želiš smetiti, plačaš odškodnino za pospravljenje smetja. Če ne želiš sortirati, plačaš stroške sortiranja, ki ga opravlja nekdo drug.

To so prisile, ampak bazirajo pa na čisti ekonomski računici tega, da določena obnašanja povzročajo nepotrebno stroške, ki jih je nepravično prelagati na tiste, ki ravnajo ekonomsko bolj racionalno. Če imam rad solidarnost pri sociali (tega ne skrivam), pa ne pristajam na solidarnost kar počez in za vsako ceno. Še posebe ne takrat, kadar je popolnoma v moči vseh, ne glede na socialne ali druge okoliščine, pravilno ravnanje enostavno dosegljivo.

Ali ni ekonomija svéta in posledično tudi takšen pristop (ki ne predstavlja kršitve človekovih pravic) pravilen že iz stališča ekonomije?

Zgodovina sprememb…

www ::

Zgleda, da imate tako imenovani okoljevarstveno ozaveščeni vsakega, ki dvomi o smiselnosti takih očiščevalnih akcij za onesnaževalca, ki non-stop odmetava odpadke levo in desno. Narobe, vsaj v mojem primeru. Iz mojih rok ni padla še ena smet ne na javnem mestu ne kje v naravi pa tudi doma imamo koše in kante za smeti. Smeti po mestu, parkih in kjerkoli v naravi me motijo, sleherna smet me moti, zato v take enkratne akcije ne verjamem. To je podobno, kot če bi stanovanje pospravili enkrat na leto. Vsak dan je treba čistiti. Zakaj ne bi to delali profesionalci, ki ne bi "goli in bosi" vlekli morda tudi nevarne odpadke iz brezen in nelegalnih odlagališč? Je skrb, da bi šolski otroci naleteli na uporabljene igle narkomanov na dan akcije zamrznjena? Zakaj ne bi bile kazni za odmetavanje višje? Zakaj embalaža ni vračljiva? Zakaj stvari niso sistemsko urejene? Take akcije so potuha za državo, ki bi stvari morala urediti. Ministrstvo za okolje in prostor natančneje.

gruntfürmich ::

SomethingEls je izjavil:

Vzgoja in vsiljevanje mnenja ni isto. A ti misliš, da če nekateri ne bomo hoteli biti khm... "vzgojeni" nas boste pa prisilili?
Ne smem dalati kar mi je všeč in kar mi paše ampak moram telati tisto kar TI praviš, da je smiselno in dobro četudi mi ni všeč... aha.


točn tko. ampak ti si preneumen, da bi to spoznal. cel zakonik ti določa kaj smeš početi in kaj ne. in je kr obsežen, da boš vedel!
pa ne verjamem da se tudi na tisto tko požvižgaš kot na tole... aha :O

www je izjavil:

... zato v take enkratne akcije ne verjamem. To je podobno, kot če bi stanovanje pospravili enkrat na leto. Vsak dan je treba čistiti. Zakaj ne bi to delali profesionalci, ki ne bi "goli in bosi" vlekli morda tudi nevarne odpadke iz brezen in nelegalnih odlagališč? Je skrb, da bi šolski otroci naleteli na uporabljene igle narkomanov na dan akcije zamrznjena? Zakaj ne bi bile kazni za odmetavanje višje? Zakaj embalaža ni vračljiva? Zakaj stvari niso sistemsko urejene? Take akcije so potuha za državo, ki bi stvari morala urediti. Ministrstvo za okolje in prostor natančneje.


nekateri vemo da zdajšnje ministrstvo / sistem ne bo nič zrihtal, ampak bomo sami.
nekateri pa so enostavno ali preleni ali neumni in mislijo da ker morajo 'oni', potem pa bodo že... če pa ne bodo, bo pa najlažje kritizirat, ker pač kaj postoriti je enostavno pretežko.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

nevone ::

točn tko. ampak ti si preneumen, da bi to spoznal. cel zakonik ti določa kaj smeš početi in kaj ne. in je kr obsežen, da boš vedel!
pa ne verjamem da se tudi na tisto tko požvižgaš kot na tole... aha


Če nekdo ne smeti in hkrati ne čuti potrebe, da bi pucal, je pač to njegova pravica. Noben zakonik, če je pameten ne bo uvajal obveznega čiščenja za vse, prej obvezno nesvinjanje za vse.

Po drugi strani pa, če so nekateri posamezniki tako veseli, če lahko s takšno akcijo očistijo Slovenijo pa naj se je udeležijo, tudi prav. Ampak vsiljevati prostovoljstvo je pa neumnost če ne že malo nesramnost včasih. Sicer je pa posameznikov, ki jih taka nesramnost moti malo, še manj je tistih, ki imajo tudi dobro razčiščeno, zakaj jih moti in niso le apriori proti.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

A. Smith ::


Tudi gostota poselitve (torej prenaseljenost) je povzročila razvrednotenje človeških odnosev. V majhni vasi so se vsi dovolj dobro poznali, lahko si bil s kom skregan ali prijatelj, v obeh primerih si se moral s to osebo ukvarjati. V mastih pa dejansko postaneš nek "drone", ki je nekomu v napoto.
Prihajam iz majhne vasi. O zgodovini medsosedskih odnosov v tem kraju bi lahko antropologi napisali toliko študij, da bi začeli povsem novo vedo. Poanta? Folk je bil doma, nikamor ni hodil in ob prostem času niso imeli ljudje drugega dela, kot da so se j*bali med sabo. Šlo je za mejne spore, podtikanja, poškodbe lastnine, itd. Zamere so se vlekle desetletja. Še deset let nazaj je bila med seboj sprta velika večina hiš in stiki se začenjajo obnavljati šele zdaj, ko je začelo stare krjavlje počasi pobirati.

Tako da, preden hvališ, pomisli, koliko poznaš obravnavano temo. Zadnje čase so sosedski odnosi na podeželju v redu stvar, vedno pani bilo tako. Od priseljencev v našem koncu še zdaj poslušam, da nimajo zasebnosti. To so stvari, ki jih opaziš, ko so ti enkrat odvzete.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

www ::

nekateri vemo da zdajšnje ministrstvo / sistem ne bo nič zrihtal, ampak bomo sami.


Teden dni po akciji in spet smeti vse naokoli. Pa še trava in listje je zraslo med tednom in marsikaj prekrilo. Hvale vredno kar so prostovoljci naredili ampak stvari niso zrihtane in na tak način tudi v 100 letih in po 100 akcijah ne bodo. Država mora to sistemsko urediti ali pa ne bo nikoli urejeno. Morda potrebuje brco v svojo leno rit v obliki protesta. Namesto akcije glasen protest, kot to počno sindikati in takoj iztržijo povišanje plač.

Mipe ::

Pa vendar bolje kot nič, kajne? En korak naprej nas še vedno pelje naprej, če samo stojimo na mestu in gledamo smeti, pa nikamor ne pridemo.

maketa ::

80% povratne embalaže pa je stvar skoraj rešena.Če ne boš imel potrdila da si embalažo vrnil-adijo...

T-h-o-r ::

gruntfürmich je izjavil:

YaN-cH je izjavil:

Motiš se, prav nič ne prihraniš pitne vode, če jo ti ne porabiš gre pa v reko.


točno tko. ampak folk je butast in verjame medijem, ki nabijajo...



v sloveniji je na srečo tako

problem je, ko bo poraba tako narasla, da se bodo rečne struge izsušile (kot že naktere večje svetovne reke)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

ahac ::

Pri nas se tega ni za bat. Kadar je "suša" in kmetom vse crkne (torej vsako leto) itak država pokrije "škodo". Drugje po svetu pa namakajo njive in je dost večja nevarnost, da zmanjka vode.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

gruntfürmich ::

T-h-o-r je izjavil:


v sloveniji je na srečo tako
problem je, ko bo poraba tako narasla, da se bodo rečne struge izsušile (kot že naktere večje svetovne reke)


poraba ne bo nikoli tako narastla, da se bodo reke posušile. sploh zdaj ko je obilo padavin (pozitivna stran GW:D)
nekatere so izginile, ker so jih speljali na polja.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

guest #44 ::

A. Smith je izjavil:


Tudi gostota poselitve (torej prenaseljenost) je povzročila razvrednotenje človeških odnosev. V majhni vasi so se vsi dovolj dobro poznali, lahko si bil s kom skregan ali prijatelj, v obeh primerih si se moral s to osebo ukvarjati. V mastih pa dejansko postaneš nek "drone", ki je nekomu v napoto.
Prihajam iz majhne vasi. O zgodovini medsosedskih odnosov v tem kraju bi lahko antropologi napisali toliko študij, da bi začeli povsem novo vedo. Poanta? Folk je bil doma, nikamor ni hodil in ob prostem času niso imeli ljudje drugega dela, kot da so se j*bali med sabo. Šlo je za mejne spore, podtikanja, poškodbe lastnine, itd. Zamere so se vlekle desetletja. Še deset let nazaj je bila med seboj sprta velika večina hiš in stiki se začenjajo obnavljati šele zdaj, ko je začelo stare krjavlje počasi pobirati.

Tako da, preden hvališ, pomisli, koliko poznaš obravnavano temo. Zadnje čase so sosedski odnosi na podeželju v redu stvar, vedno pani bilo tako. Od priseljencev v našem koncu še zdaj poslušam, da nimajo zasebnosti. To so stvari, ki jih opaziš, ko so ti enkrat odvzete.




Sej sem reku, da tudi če se kregaš ga vsaj poznaš. V mestih je to mal bolj razrečeno ker je več folka. Ko sem jz živel na vasi sem poznal vse svoje vrstnike. Z enimi sem se ujel z drugimi pa ne tolk, sem pa jih poznal in pač nek odnos je bil.
Priznam, da je precej odvisno od naselja do naselja.



Glede vode, vodo vzet iz reke in jo preusmerit na polja niti ni taka grozna zadeva. Masna bilanca ostane sta. Razlika je če ti to vodo vzameš in jo onesnažiš pa potem spustiš. V tem primeru uničuješ nadaljno kvaliteto vode. Voda se seveda s časom očisti, sam to je vse odvisno kolk se ti da čakat.
Naprimer, morje prevzame veliko naše nesnage in mu tako spreminjamo kemično sestavo. Mogoče še ne globalno, ampak lokalno pa definitivno. Prej kjer je bila nesnaga skladiščena v zemljini skoriji jo zdaj prestavljamo v morje. In the grand scheme of things ni razlike, za mortalna kratkoživa bitja kot smo ljudje pa je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

BlueRunner ::

Glede vode, vodo vzet iz reke in jo preusmerit na polja niti ni taka grozna zadeva. Masna bilanca ostane sta. Razlika je če ti to vodo vzameš in jo onesnažiš pa potem spustiš.

Pesticidi, herbicidi, gnojila.

Le zakaj je voda v Prekmurju najbolj onesnažena v Sloveniji in skoraj na meji tega kar je dovoljeno piti?

gruntfürmich ::

če ti preusmeriš reko nastane katastrofa za ekosistem (soča, aral...)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

BlueRunner ::

To je pa potem samo še "bonus".

Kakorkoli že. Voda dejansko postaja strateški vir 21. stoletja. V Sloveniji jo imamo še vedno na pretek, kar pa ne pomeni, da lahko z njo neodgovorno ravnamo ali pa, da jo bo vedno na pretek.

V spominu pa imamo reko Krupo, ki še danes ni pitna, ker so v Iskri kondenzatorjih kakšnih 10km stran od izvira na odprtem nepravilno hranili sode s PCB-jem. Takšna reka potem ni več primerna niti za zalivanje... koliko let pa bo še strupena pa samo sam bog ve.

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

HM, šele sedaj našel tole temo... Še mojih nekaj centov, na original temo:

Problem odnosa, predvsem mlajših generacij, ni nobena skrivnost: dovoljeno je vse in še več. Sredi devetdesetih se je na veliko začelo govoriti o otrokovih pravicah, konec devetdesetih so v šole prišle knjižice s pravicami (in dolžnostmi) učencev/dijakov. Otrokovo krhkost se poudarja na vsakem koraku, telesno kaznovanje se prepoveduje (pa ne mislim pretepanja s pasom in žganja dlani na štedilniku, ker je otrok ukradel čokoladico v trgovini; ampak dve po riti, po prstih), ker da pušča psihične posledice - le kako smo preživele prejšnje generacije, ki smo bile včasih s strani staršev našeškane? Svet gre v overprotekcijo otrok, ujčkali in pestovali bi jih do 21. leta (v ZDA je treba 17-letnike ščititi pred 22-let starimi "spolnimi sprevrženci"), odgovornosti pa se ne terja, dokler zadeve ne eskalirajo tako daleč, da pride do prekrškov in kaznivih dejanj. Potem se pa zgražamo nad najstniškim nasiljem in objestnostjo...

Pereč problem nastane, ko se združi par dejavnikov: 1.) Otroke se zavija v vato, vsi so angelčki, ki jim lahko stremo srce že z napačno besedo, zato morajo starši preštudirat vsaj 5 novodobnih knjig o otroški psihologiji in se vzdržati vsakršnega šeškanja; 2.) Moderna družba terja od staršev veliko časa, otroci so v veliki meri prepuščeni sami sebi, televiziji, računalniku; 3.) Moderna družba je v bistvu zelo razdrobljena: družine se ograjujejo, pojem privatnosti se razume v najbolj sprevrženi obliki, torej kot izredno nezaupanje med znanci in neznanci, zunanji svet mora ostati strogo zunaj zaklenjenih vrat. Otroke vzgaja vsaka družina sama, učitelji, sosedi in totalni neznanci so lahko škodljivi "čudni strici", ki bodo otroke zlorabili ali pa prodali za organe. Celo širša družina se ne sme preveč vtikati v vzgojo, tuji otroci pa so itak nedotakljivi, tako da jim ne smeš več naviti ušes ali jih kresniti po prstih, če jih stegujejo tja, kamor ni treba; 4.) Prav zaradi točk 2. in 3. postajajo ljudje brezbrižni in se ne vtikajo v tuje otroke.

Še ne tako dolgo nazaj si jih, če si po cesti zganjal traparije, lahko dobil okoli ušes od popolnega neznanca ali soseda. Učitelji v šolah so kar s "tadolgimi ravnili" kakšnega divjaka natolkli, da so ga ukrotili. Še do nedavna so v vzgojnem repertoarju imeli tudi nenapovedano spraševanje, danes je to psihično nasilje. Če si bil kaznovan v šoli ali te je na cesti ozmerjal/navil ušesa sosed, si se bal doma povedati, da ne bi dobil še kakšne kazni. Danes bi skrbnega soseda, ki bi vandalu zaradi razbijanja šip napel ušesa do riti, "skrbni" starši poslali kriminaliste na dom in v civilni tožbi iztožili lep kupček denarja za "duševne bolečine".

Pa ne, da sem pristaš telesnega kaznovanja. So še drugi načini, vendar si je že zgodaj potrebno nehat lagat, da otrok pri dveh, treh letih ne razume. Kaznovanje, najsi bo telesno ali druge vrste, ni nič drugega kot klicanje na odgovornost. Če si pri objestnem 14-letniku, ki smo ga zalotili pri uničevanju nabiralnikov, razbijanju šip, zažiganju kante za smeti, lažemo in zatiskamo oči, mu delamo mnogo več škode, kot če "ujame kakšno okoli kepe" ali pa če mu navijemo ušesa. Otroka je treba klicat na odgovornost, če pričakujemo, da bodo odrasli v odgovorne ljudi.

Tukajle sem našel tipičen primer mamice, ki je nad kaznovanjem svojega 2-letnega otroka s strani strica blazno ogorčena. In cel kup odgovorov, ki kažejo na zaskrbljujoče razmišljanje modernih staršev: KLIK

Takšno strogo ograjevanje in drobitev družbe je v časovni skali človeške evolucije nekaj povsem novega. Človeški živelj je evolucijsko zgrajen tako, da funkcionira v družbi. Naši predniki so živeli v tropih, hordah, plemenih, vaseh, itd., kjer so vsi odrasli skrbeli za vse otroke - vključno z igro in s kaznovanjem. To ograjevanje in odmik drugih odraslih iz vzgoje tujih otrok je perverzija družbe, ki mladini ne koristi, in ravno to je ena izmed bistvenih komponent situacije, ki jo opisuje OP. Redki so, ki razmišljajo tako, kot tale mama iz prej linkanega foruma:
Za vse, ki rohnite, kako vašega pa nihče ne bo to pa on pa ta tretje. Jaz vam bom pa tako rekla: če bo nekdo posredoval, ker mene iz ne vem katerega razloga ne bo zraven in bo moj mulc štalo delal, mu bom rekla "hvala". Pa tudi, če mu bo 2 čez rit pripeljal, ker si jih je prislužil. Zaradi staršev, ki so prepričani, da se njihovega otroka niti pogledat ne sme pod napačnim kotom, je danes vse več - pristne in narejene! - brezbrižnosti, ko se gleda mularijo, ki kamenje meče v avtomobile, ki peljejo pod nadvozom, ko se gleda mulce, ki se drug na drugega spravljajo, ko se gleda vrstniško nasilje, ko se ne ukrepa pri objetsnosti, vandalizmu itd itd - zato, ker se vsakdo boji prezaščitniških staršev, katerega mulca že ne bo nihče niti pogledal. Dajte bit realni. Vsak otrok kdaj naredi kapitalno neumnost in se nadvse prizadevno potrudi, da izzove ali kazen ali pa eno čez rit. Ne eno in ne drugo ni še nikomur naredilo škode, veliko škode pa dela občutek nedotakljivosti, ki ga dajemo svojim otrokom. Ja, bom ponorela in skočila v ksiht tistemu, ki bo otroku naredil krivico, pa ni važno, a z eno čez rit ali pa "samo" z besedo. Če pa mu bo pripeljal eno po zadnji plati, ker je bil 3 x opozorjen in še vedno dela štalo, pa niti glave gor ne dvignem, ker me bo prvič sram, da je moral nekdo posredovat namesto mene, drugič me bo sram, da mulcu 3 opozorila ne pomagajo in tretjič bom lahko samo lepo vesela, da je nekdo preprečil, da si ni moj otrok kaj naredil oz. da si ni še kdo kaj naredil po zaslugi mojega otroka. Tko da moji otroci v podvrsto "absolutno nedotakljivih" ne paše!

Včasih smo jih nemalokrat ujeli od soseda, znanca, nekoga pač, ki je šel mimo in opazil naše vragolije. In roko na srce, upam, da moja mularija ne bo po meni, kar se inovativnosti pri kozlarijah tiče. Ampak da bi šel kdo domov tožit, da te je Francelj Kilavi 2 x okrog buče, nam na kraj pamet ni padlo, kvečjemu nas je bilo strah, da bo šel dotični domov povedat, kaj ga sračkamo. Ker garantirano bi doma sledil epilog -pri nas sicer ne v obliki kakih batin, kako klečanje in "hausarest" sem pa ziher ujela. Škodilo mi je bistveno manj, kot če bi mi nekdo "štango držal" in ne povedal, da se npr. vozimo (kaj vozimo- divjamo!) z motorjem brez čelad (ha! WTF je čelada??) v samih kopalkah pri 11 letih okoli naselja. Po cesti, kjer so bili šleperji stalnica. Tako me je sosed videl, očofal na sredi ceste, pa prav lepo sem ga prosila, naj ne pove mami in atu. Preden je ata prišel s šihta, je že vedel. Pa ne samo on En teden "hausaresta" in pospravljanje drvarnice sta bila odlično zdravilo za mojo "inovativno" rit.

Danes bi bil ta sosed verjetno tiho. Ker zihr bi od današnjih staršev dobil pod nos, naj se za svojo mularijo briga, meni pa bi se slej ko prej uspelo zmazat z motorjem po cesti, sploh glede na to, da z nogami niti slučajno nisem dosegla do tal. Potem bi se pa spet vsi (hinavsko!) spraševali, kako da noben ni videl, vedel, posredoval...


Tale blog je bil že polinkan na S-T, pa mislim, da je povsem primerno, da si ga preberemo večkrat: Naj bodo vsem odraslim mar vsi otroci
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Bananovec ::

ahac je izjavil:

Pri nas se tega ni za bat. Kadar je "suša" in kmetom vse crkne (torej vsako leto) itak država pokrije "škodo". Drugje po svetu pa namakajo njive in je dost večja nevarnost, da zmanjka vode.

OD države ne dobijo glih dosti. Suša je krneki in je zdaj že par let ni bilo. Dosti boljše je, če vdari toča in vse uniči ker kmetje od zavarovalnice dobijo(samo tisti, ki si zavarovanje lahko privoščijo = to je pa spet zelo drago) več kot so pridelki sploh vredni (ti pa so vredni skoraj 0€).
Da ne omenim še tega, da slovenski kmetje prodajajo pridelke v tujino nato pa jih slovenski podjetniki iz tujine odkupujejo. Epic fail.

nevone ::

@imagodei
Preveč permisivna vzgoja je problem, prav tako je problem preveč kritična vzgoja. Le da v prvem primeru občuti probleme okolica, v drugem pa več ali manj otroci, ki so pod pritiskom preveč kritičnih staršev. Obe skrajnosti sta slabi. Kako loviti ravnovesje je umetnost vsakega posameznika, vsi pa nimajo istih sposobnosti in tudi karakterne lastnosti ljudi (otrok in staršev) precej vplivajo na to, kakšna vzgoja bo. Zato se strinjam, da se včasih mora vmešati okolica, ker preprosto vsak posameznik ni zmožen idealne vzgoje. Tudi jaz se strinjam z navedbami mame iz tvojega linka.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

gruntfürmich ::

BlueRunner je izjavil:

To je pa potem samo še "bonus".

Kakorkoli že. Voda dejansko postaja strateški vir 21. stoletja. V Sloveniji jo imamo še vedno na pretek, kar pa ne pomeni, da lahko z njo neodgovorno ravnamo ali pa, da jo bo vedno na pretek.


lol ja, kakšen bonus?? malce čudno pišeš o strateškem viru in da z njo neodgovorno ravnamo, po drugi strani pa je kul da se spelje na polja...

in zakaj vode naj ne bi bilo na pretek? in zakaj bi postala strateški vir?
voda bo ostala voda, in čistila se bo enako kot dozdaj. le tista področja ne smemo uničiti, pa ne bo postala nobena 'najbolj zaželjena surovina'...

nevone je izjavil:

@imagodei
Preveč permisivna vzgoja je problem, prav tako je problem preveč kritična vzgoja. Le da v prvem primeru občuti probleme okolica, v drugem pa več ali manj otroci, ki so pod pritiskom preveč kritičnih staršev. Obe skrajnosti sta slabi. Kako loviti ravnovesje je umetnost vsakega posameznika, vsi pa nimajo istih sposobnosti in tudi karakterne lastnosti ljudi (otrok in staršev) precej vplivajo na to, kakšna vzgoja bo. Zato se strinjam, da se včasih mora vmešati okolica, ker preprosto vsak posameznik ni zmožen idealne vzgoje. Tudi jaz se strinjam z navedbami mame iz tvojega linka.

o+ nevone


imho ne. dandanes praktično ni več kritične vzgoje, zato ni problem če je le-te več kot permisivne...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

@imagodei:
Čestitke za pogum, da izpostaviš svoje tako zelo "politično nekorektno" stališče.
Posledice tele moderne vzgoje bo družba trpela še vsaj 100 let.
Zbogom in hvala za vse ribe

gruntfürmich ::

WarpedGone je izjavil:

@imagodei:
Čestitke za pogum, da izpostaviš svoje tako zelo "politično nekorektno" stališče.
Posledice tele moderne vzgoje bo družba trpela še vsaj 100 let.


tudi žorž in podobni avtorji se tega še kako zavedajo, in zato tudi dajejo napotke za vzgojo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

BlueRunner ::

lol ja, kakšen bonus?? malce čudno pišeš o strateškem viru in da z njo neodgovorno ravnamo, po drugi strani pa je kul da se spelje na polja...

Preberi v naslednjem vrstnem redu: moj post, tvoj post, moj post. Opazi navednice. Razmisli.

in zakaj vode naj ne bi bilo na pretek? in zakaj bi postala strateški vir?

Pogooglaj, pa boš videl. Ni težko najti.

imagodei ::

Ja, me veseli, da se kdo strinja z mojimi pogledi. Upam, da vas je mnogo - pa ne zaradi zalivanja mojega ega, ampak zato, ker me res skrbi, kakšno medvedjo uslugo dela trenutna klima bodočim odraslim.

No, pa pazite zdaj to. Najprej, iz bloga Naj bodo vsem odraslim mar vsi otroci (se splača prebrat):
Pred časom sem bral intervju s starejšim britanskim trenerjem. Na vprašanje, kaj ga najbolj moti pri delu, je odvrnil, da se otroka, ki dobro (ali slabo) skoči, teče ali vrže žogico, nič več ne upa potrepljati po rami ali ga stisniti k sebi. Časi so taki, da te zaradi bežnega dotika mladoletnika, s katerim mu hočeš pokazati svojo naklonjenost - ga pohvaliti ali potolažiti -, kaj lahko obtožijo spolnega nadlegovanja.
...
Skoraj nezaznavno in brez razprave, ali je to prav in zaželeno, smo se znašli v položaju, ko odraslim ni dovoljena nobena interakcija z otroki, razen če niso sorodniki, prijatelji ali za to poklicno usposobljeni. Evolucija je majhne otroke ustvarila prisrčne, nas pa pravila silijo, da nam je pri odzivanju na njihovo prisrčnost nerodno. Kar se je začelo kot razumljiva želja, da bi otroke zaščitili pred spolnim nadlegovanjem, je mutiralo v nekaj veliko širšega in motečega: predpostavko, da lahko vsak odrasel človek ogroža kateregakoli otroka. Sprevrženo pa je to, da je malo dokazov, da to drži.


In potem, 24ur, Debeli rtič, 30.04.2010:
Za vzgojitelja v otroškem letovišču na Debelem rtiču sodelavci pravijo, da je spal z otrokom v postelji.
...
"Tega vzgojitelja smo opazovali že nekaj časa," je za 24ur.com dejala ena izmed vzgojiteljic Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS na Debelem rtiču. Pravi, da se je vzgojitelj vedno zelo vživel v igro z otroki. "Otroke je poljubljal, bil je preveč nežen, preveč jih je objemal. Čeprav otroci so ga imeli radi, mogoče so vse skupaj dojemali kot igro," je dejala vzgojiteljica. Nato pa naj bi ga vzgojitelji še ujeli, medtem ko je spal v postelji z otrokom. "Bil je samo v spodnjih hlačah in z erekcijo," pripoveduje vzgojiteljica.

Seveda prikladno manjka kontekst, v katerem so ga zalotili. No, možno je vse, tudi da gre res za pedofilijo; mogoče pa ga je zjutraj "zalotila" kaka mlada, neizkušena vzgojiteljica, ki enostavno ne ve, da so spontane jutranje erekcije nekaj normalnega - pa ni važno, ali si v postelji sam, ali pa jo s kom deliš.

No, glavno, da je bil preveč nežen in da jih je preveč objemal. To je res nenormalno. Mogoče bi bilo boljše, če bi skupaj gledali Ogrish ali pa kakšne podobne strani na netu.
- Hoc est qui sumus -

T-h-o-r ::

imagodei ftw, pa čeprav sem jaz že v tej generaciji, katero preveč cartlajo

kar je res je res
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

LuiIII ::

Imagodei dobro povedano. Sam veljam med mojimi sorodniki oz. med mojimi nečaki za bolj ta hudega strica, ki jim kar pove kar jim gre in če ne drugače kakšno uho navije. Seveda če zadeve eskalirajo do te mere tudi staršem povem kaj so otroci delali ali še bolje otroku, ki sem ga kaznoval naročim, da gre povedat svojim staršem kaj je storil in da sem ga kaznoval. Tudi sam pričakujem to od drugih, ko kaznujejo moje otroke. In če moj otrok pride k meni in joka, da ga je ta in ta odrasli okregal ali ga po riti,... ga najprej vprašam kaj je bilo, da se je to zgodilo. Do sedaj se še ni zgodilo, da ne bi rekel, da je prav da jih je dobil in da enostavno stvari, ki so razlog za kaznovanje ne sme delati. Skušam tudi razložiti zakaj stvari za katere je bil kaznovan ne sme delati.
Podpiram to, da otrok išče meje, a pri škodljivem prestopanju meje in pri očitnem izivanju naše reakcije mora biti tudi naš odziv hiter in zadosti močan, da otrok, ki neposredno morda ne vidi kakšne so posldice njegovega dejanja, spozna, da bo za tako stvar vedno kaznovan. Seveda je otroku to potrebno tudi razložiti saj drugače je kaznovanje samo sebi namen. Kaznovanje mora za sabo vedno potegniti tudi spoznanje.

gruntfürmich ::

BlueRunner je izjavil:

lol ja, kakšen bonus?? malce čudno pišeš o strateškem viru in da z njo neodgovorno ravnamo, po drugi strani pa je kul da se spelje na polja...

Preberi v naslednjem vrstnem redu: moj post, tvoj post, moj post. Opazi navednice. Razmisli.

in zakaj vode naj ne bi bilo na pretek? in zakaj bi postala strateški vir?

Pogooglaj, pa boš videl. Ni težko najti.


glej, mene ne zanima googlovo nabijanje in kozlanje na 24ur.
če imava midva debato se vsaj potrudi navesti osnovne trditve.
ali tudi teh nimaš, ker pač vse prepustiš guglu? (btw, na netu niso samo takšni pogledi kot ti milsiš...)

imagodei & matthai bi se morala povezati!:)) pure love;)

LuiIII je izjavil:

Imagodei dobro povedano. Sam veljam med mojimi sorodniki oz. med mojimi nečaki za bolj ta hudega strica, ki jim kar pove kar jim gre in če ne drugače kakšno uho navije. Seveda če zadeve eskalirajo do te mere tudi staršem povem kaj so otroci delali ali še bolje otroku, ki sem ga kaznoval naročim, da gre povedat svojim staršem kaj je storil in da sem ga kaznoval. Tudi sam pričakujem to od drugih, ko kaznujejo moje otroke. In če moj otrok pride k meni in joka, da ga je ta in ta odrasli okregal ali ga po riti,... ga najprej vprašam kaj je bilo, da se je to zgodilo. Do sedaj se še ni zgodilo, da ne bi rekel, da je prav da jih je dobil in da enostavno stvari, ki so razlog za kaznovanje ne sme delati. Skušam tudi razložiti zakaj stvari za katere je bil kaznovan ne sme delati.
Podpiram to, da otrok išče meje, a pri škodljivem prestopanju meje in pri očitnem izivanju naše reakcije mora biti tudi naš odziv hiter in zadosti močan, da otrok, ki neposredno morda ne vidi kakšne so posldice njegovega dejanja, spozna, da bo za tako stvar vedno kaznovan. Seveda je otroku to potrebno tudi razložiti saj drugače je kaznovanje samo sebi namen. Kaznovanje mora za sabo vedno potegniti tudi spoznanje.


hehe, tudi jst mlatim svoje nečakinje kolikor se le da, ker so kar razvajene in ne poznajo reda. pa tudi z sosedo sem se skregal okoli njihovega froca. jebat ga, ideali so pač ideali, in odstopat ne mislim:O
je pa težko ravnati; ne veš ali bi tujega otroka namlatil ali bi si zatislil oči ali bi obvestil starše ali pa bi kar vsem skupaj dal eno orng zaušnico...:|
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

glej, mene ne zanima googlovo nabijanje in kozlanje na 24ur.
če imava midva debato se vsaj potrudi navesti osnovne trditve.

No, mene pa ne zanimajo tvoja nezmožnost, da bi povezano prebral tri zaporedne poste, opazil narekovaje in morda kdaj tudi kaj sam pogledal okoli sebe, če se ti kaj ne bi prineslo na srebrnem pladnju.

ali tudi teh nimaš, ker pač vse prepustiš guglu?

Torej praviš, da raje vidiš, da ti jaz naštevam povezave, ki jih vrže Google, če dam za poizvedbo "water strategic resource", kot pa, da bi to storil sam?

No, če ti pa Google ne zadošča, pa si poglej malo vsebine na spletnih straneh Ministrstva za okolje in prostor. Niso poguglani, je pa bilo ministrstvo skozi leta naročnik nekaj študij, ki so se posvečale upravljanju ali pa omenjale pomembnost upravljanja z vodnimi viri. Drznim si misliti, da zato, ker je to strateški vir, ki ni kar tako samoumeven.

btw, na netu niso samo takšni pogledi kot ti milsiš...

Se strinjam. Zato mi boš verjetno pokazal kakšne povezave na mnenja, kjer se trdi, da kemično onesnaženje vode ni problematično, v kombinaciji z veliko porabo vode za irigacijo (do točke izsušitve) nima kakšnih posebnih posledic in, da nadzor nad lastnimi viri ni strateškega pomena za obstoj in prosperiteto države (kako neki bi hrvati belo pogledali, če bi v poletnem času zajezili Muro in Dravo za potrebe lastnega namakanja). Sploh pa me zanimajo mnenja, da voda ni strateški vir.

Uh, pa saj lahko postavim kakšno svoje mnenje tudi v drugačno obliko: recimo kaj se bi zgodilo z dobavo elektrike iz menda prihajaočega 2. reaktorja JE Krško, če bi prišlo v poletnem času do bistvenega upada pretoka Save. Tam lahko pride do kumulativnega součinkovanja TET, JEK in akumulacijskih HE. Kaj je bolj pomembno? Elektrika za naše klime (energetska varčnost, kaj je to?) ali življenje v Savi od naše južne meje navzdol? Ali bo to naslednji spor med Hrvaško in Slovenijo? Saj verjetno se je že kdo razpisal na temo, da to sploh ni težava in, da teh malenkosti res ne rabimo upoštevati.

Saj voda ni strateški vir, mar ne? (to je cinično retorično vprašanje - če slučajno kdo ne razume te retorične figure).

Pyr0Beast ::

Voda je strateški vir, ko jo primanjkuje, ne takrat ko jo je dovolj :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

gruntfürmich ::

BlueRunner je izjavil:

Uh, pa saj lahko postavim kakšno svoje mnenje tudi v drugačno obliko: recimo kaj se bi zgodilo z dobavo elektrike iz menda prihajaočega 2. reaktorja JE Krško, če bi prišlo v poletnem času do bistvenega upada pretoka Save.


drugo si bom sam pogledal in poiskal, če že ti nisi sposoben podati povezav, ali pa jih nočeš ker zavračaš bolj konstruktivno debato v smislu: ah, poguglaj pa boš videl...:O [primitivizem]

glede navedka pa lahko rečem: ne skrbi. dandanes ti objekti nisi zelo odvisni od rek.
v prihodnosti oz. ob dodelavah lahko pravzaprav to celo zanemariš.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

glede navedka pa lahko rečem: ne skrbi. dandanes ti objekti nisi zelo odvisni od rek.
v prihodnosti oz. ob dodelavah lahko pravzaprav to celo zanemariš.

OK, oba bloka TET imata res minimalen vpliv. Za JEK pa nisem tako zelo prepričan. Nekaj let nazaj (2003 ali 2004 - samo po spominu, tudi za to nimam linka) mislim, da je prišlo do zaustavitve JEK, ker filtri zaradi smetja niso spuščali dovolj vode za hlajenje. Takrat je bil razlog preveč vode, kar je po celotnem toku nabralo preveč smetja (listje, veje, debla, odpadki, ...) kar je zamašilo filtre. Si pa predstavljam, da lahko začne vode primanjkovati tudi zaradi npr. nepričakovane suše. Takrat bi tako bilo potrebno izbirati npr. med HE Blanca, kjer je akumulacijsko jezero ali pa JEK, kjer je potrebna zadostna količina pretoka za hlajenje. Če pa je manj vode za hlajenje, pa bi pričakoval, da bo toplotni vpliv na reko večji, saj bo večji procent (Relativen delež) vode uporabljen pri hlajenju.

Nimam pa podatkov o novih generacijah reaktorjev oziroma primerjav zahtev za hlajenje s temle Westingouse, ki ga imamo treno v JEK.

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

@gruntfürmich: NEK prvič in NEK dugič. Na žalost oba članka povezana iz 24ur, kar te bo morda res zmotilo. Če pa imaš pri roki naročnino, pa lahko vsaj drugega preverjeno pogledaš na STA. Glede na to, da sta tudi na 24ur samo povzetka novic in ne opinion pieces, pa ne vidim posebej hude težave z vsebino.

To je tisto, kar mi da misliti, da je tudi v Sloveniji potrebno paziti na vodo v smislu pametnega načrtovanja potreb in porabe. Ne samo pitne ampak tudi industrijske.

Iz vidika pitne vode pa je težava tam kjer je prisotno intenzivno kmetijstvo, saj to v podtalnico spravi celo vrsto strupov. Tako imaš lahko sicer veliko vode, vendar pa ta ni pitna, ali pa je njeno prečiščevanje mnogo dražje, kot sicer (sicer se jo prečisti mehansko in po potrebi biološko - filtri in klor). Dražja in manj kvalitetna voda == nižja kvaliteta življenja.

Na širšem področju, ki ga lahko opišem kot kraška tla (praktično vsa južna in jugozahodna Slovenija) pa je izpostavljena tako sezonskim sušam in onesnaževanju iz preteklosti - dal sem že en primer onesnaženja, ki se zgodi na enem kraju nad podzemno reko, vse skupaj pa potem izbruhne 10, 20, 50 in več kilometrov stra, tam kjer je vodno zajetje. Podatlnica pač ni statična, podzemne reke pa lahko na tem področju eno onesnaženje zelo hitro odnesejo navzdol po toku proti zajetjem.

gruntfürmich ::

BlueRunner je izjavil:

@gruntfürmich: NEK prvič in NEK dugič. Na žalost oba članka povezana iz 24ur, kar te bo morda res zmotilo. Če pa imaš pri roki naročnino, pa lahko vsaj drugega preverjeno pogledaš na STA. Glede na to, da sta tudi na 24ur samo povzetka novic in ne opinion pieces, pa ne vidim posebej hude težave z vsebino.

To je tisto, kar mi da misliti, da je tudi v Sloveniji potrebno paziti na vodo v smislu pametnega načrtovanja potreb in porabe. Ne samo pitne ampak tudi industrijske.

Iz vidika pitne vode pa je težava tam kjer je prisotno intenzivno kmetijstvo, saj to v podtalnico spravi celo vrsto strupov. Tako imaš lahko sicer veliko vode, vendar pa ta ni pitna, ali pa je njeno prečiščevanje mnogo dražje, kot sicer (sicer se jo prečisti mehansko in po potrebi biološko - filtri in klor). Dražja in manj kvalitetna voda == nižja kvaliteta življenja.

Na širšem področju, ki ga lahko opišem kot kraška tla (praktično vsa južna in jugozahodna Slovenija) pa je izpostavljena tako sezonskim sušam in onesnaževanju iz preteklosti - dal sem že en primer onesnaženja, ki se zgodi na enem kraju nad podzemno reko, vse skupaj pa potem izbruhne 10, 20, 50 in več kilometrov stra, tam kjer je vodno zajetje. Podatlnica pač ni statična, podzemne reke pa lahko na tem področju eno onesnaženje zelo hitro odnesejo navzdol po toku proti zajetjem.


za nek1 so zgradili hladilne bloke, da so bolj neodvisni od save. če se jih še več postavi, bodo še bolj. za nek2 pa se itq načrtuje da praktično ne bo potrebovala save za obratovanje.

glede voda se strinjam da je potrebno skrbno varovati 'vodonosna' področja, ampak to je pa tudi vse kar je potrebno storiti. ostalo je samo paranoja s strani medijev, imho. ker če boš 'ti' (mi) preveč varčeval z vodo imho spet ne bo dobro; ne bo pretoka, voda zastaja, možnost rasti mikroorganizmov...
vode pa zmanjkalo imho tudi ne bo (razen ob poletni suši, kar pa je druga zgodba); kolikor je v zrak izpuhti jo mora nazaj dol pasti. edino uprašanje je, kam bo padla. pa tudi če se ozračje segreva; to samo pomeni da bo več padavin, in čisto nič drugega (manj absolutne vlažnosti, več izparevanja).
tko da je vodna fama zame samo medijsko nabijanje...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

BlueRunner ::

za nek2 pa se itq načrtuje da praktično ne bo potrebovala save za obratovanje.

Mi lahko poveš za ime kakšne NE, kjer so to že storili? Da grem malo več pofirbcati, ko bom vedel kje je kakšen zgleden model.

ker če boš 'ti' (mi) preveč varčeval z vodo imho spet ne bo dobro; ne bo pretoka, voda zastaja, možnost rasti mikroorganizmov...

Errr.... kaj to? Voda je tekla tisoče let pred nami in tekla bo tisoče let za nami. Naša NEuporaba je edina stvar, ki na to NE vpliva. Vse ostalo pa vpliva.

vode pa zmanjkalo imho tudi ne bo (razen ob poletni suši, kar pa je druga zgodba); kolikor je v zrak izpuhti jo mora nazaj dol pasti. edino uprašanje je, kam bo padla. pa tudi če se ozračje segreva; to samo pomeni da bo več padavin, in čisto nič drugega (manj absolutne vlažnosti, več izparevanja).

Saj je ne rabi zmanjkati. Dovolj je že to, da jo je premalo ali pa, da je za določen namen neuporabna. Zato "strateško ravnanje s strateško surovino" v moji knjižici pomeni, da je potrebno načrtovati njeno uporabo, izrabo in predvideti realne scenarije po sistemu "kaj če". Sam si dal za primer Aral, ki je krut primer odostnosti strateškega načrtovanja. Primer gledanja izključno na kratkoročno korist, ki pa nima dolgoročne vzdržnosti. Dodatno pa se mi scenarij, da bi soseda Hrvaška "vzela stvari v svoje roke" sploh ne zdi nerealn, če bi Slovenija s svojimi posegi bistveno spremenila količino te vode (v okviru 50 - 100 let). V njen vzhodni del voda pride ali pa ne pride iz Slovenije. Kako daleč pa bi pri temu jemanju v roke šla, pa si ne bi upal napovedati. Je pa IMHO ta voda veliko bolj pomembna, kot pa nekaj parcel neposredno ob meji in nekaj kvadratnih milj morske površine. Torej je voda "strateška" tudi za našo sosedo in to je pametno upoštevati pri načrtovanju morebitnih večjih posegov.

glede voda se strinjam da je potrebno skrbno varovati 'vodonosna' področja, ampak to je pa tudi vse kar je potrebno storiti. ostalo je samo paranoja s strani medijev, imho.
in
tko da je vodna fama zame samo medijsko nabijanje...

Katera paranoja? Izgleda, da imam mentalni filter nastavljen tako, da to paranojo ne registriram kot paranojo ali pa jo preprosto odfiltriram kot beli šum.

Zgodovina sprememb…

KandazaR ::


Mi lahko poveš za ime kakšne NE, kjer so to že storili? Da grem malo več pofirbcati, ko bom vedel kje je kakšen zgleden model.


Primer je TE Šoštanj (razlika med TE in NE je samo v načinu pridobivanje pare). Nima reke za hlajenje vode.
Če pa je kje kaka reka polek je pa to samo še dodaten plus (ne rabiš toliko hladilnih stolpov) oz. še boljše je da se nahaja nekje ob morju (npr NE v Franciji).

BlueRunner ::

Kaj pa kakšna NE? Brskam po spominu in kartah, pa najdem samo takšne, ki so ob vodi.

Pyr0Beast ::

Primer je TE Šoštanj (razlika med TE in NE je samo v načinu pridobivanje pare). Nima reke za hlajenje vode.

Hladiti se mora, tako kot vsaka druga. Če ne drugače pa s hladilnimi stolpi.
Samo to je neučinovito, drago in energetsko požrešno.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

gruntfürmich ::

nekaj vode seveda mora biti, ampak za hlajenje gre pa lahko vse preko hladilnih stolpov. je malce potratno, ampak se da.

--- Samo to je neučinovito, drago in energetsko požrešno. ---
no daj nehaj nabijat...

pravzaprav ima turbina večji izkoristek z hladilnimi stolpi kot z savo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Elaborate zakaj bi imela večji izkoristek.

In zakaj potem ne furajo hladilnih stolpov za NEK tudi čez zimo/pomlad/jesen.

Sam stolp je treba prepihavati, voda na vrh pa ne pride kar sama.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

gruntfürmich ::

voda iz hladilnih stolpov ima nižjo temperaturo kot sava. zato lahko tudi več entalpije potegne ven pri padcu tlaka na kondenzatorju.
je pa res da potrebuješ črpalke in ventilator. ampak turbina pa ima lahko večji izkoristek.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Mipe ::

In od kod pride ta voda?

BlueRunner ::

Tole sem našel pri iskanju primerjav med hlajenjem TE in NE tudi iz vidika porabe vode oziroma zahtev za hlajenje. Sestavek je v celoti vreden branja.

gruntfürmich ::

Mipe je izjavil:

In od kod pride ta voda?

po ceveh od bilokot...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Pyr0Beast ::

voda iz hladilnih stolpov ima nižjo temperaturo kot sava. zato lahko tudi več entalpije potegne ven pri padcu tlaka na kondenzatorju.
je pa res da potrebuješ črpalke in ventilator. ampak turbina pa ima lahko večji izkoristek.

Ni pomembno samo kolikšno ima izhodno temveč tudi koliko ima vhodno temperaturo, ta je odvisna tudi od pretoka.

V bistvu pa bi bilo mnogo bolje postaviti NEx na eno solidno lokacijo v bližini kakšnega mesta, še bolje željeno kar v notranjost gore, pa do/od tam peljati cevi za vodo, tako da so lahko hladilni stolpi oddaljeni tudi kakšen km ali dva ter lahko imaš izbiro med enim ali več vodnih virov, glede na trenutne razmere.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sledenje lastnega otroka (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
19024379 (19587) stalker
»

2018 je potrebno biti bolj odprt (ali bolj skrajen) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6712119 (8413) 111111111111
»

Težave in rešitve, zakaj je kapitalizem uničil človeštvo. (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
40890095 (76737) T-h-o-r
»

21. stoletje, v Sloveniji pa še vedno ljudje brez vode (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17026992 (24327) Mipe

Več podobnih tem