» »

Pulitzerjevo nagrado dobil spletni časnik

Pulitzerjevo nagrado dobil spletni časnik

Sheri Fink

Slashdot - Pulitzerjeva nagrada je prestižno odlikovanje, ki se vsako leto podeli v 21 kategorijah. Štirinajst kategorij sodi v skupino novinarstva, šest jih podelijo za dosežke v literaturi, eno pa za skladateljstvo. Nagrado je leta 1917 ustanovil novinar in založnik Joseph Pulitzer, ki je tudi oče časnika St. Louis Post-Dispatch in kasnejši lastnik New York Worlda. Nagrada velja za najvišje priznanje, ki ga novinar ali novinarska hiša lahko doseže. Od leta 2007 v skoraj vseh kategorijah lahko kandidirajo tudi spletni elementi in letos je v eni izmed kategorij prvič v zgodovini zmagala spletna publikacija.

ProPublica je neodvisna neprofitna spletna redakcija, kjer novinarji objavljajo svoje raziskovalne prispevke pod licenco Creative Commons. Pri oblikovanju leta 2007 ustanovljene strani sodeluje 32 redno zaposlenih novinarjev in več kot 2200 prostovoljcev s skupnim ciljem - promovirati in razvijati raziskovalno novinarstvo.

Sheri Fink iz ProPublice je letošnja prejemnica Pulitzerjeve nagrade v kategoriji raziskovalnega poročanja. Nagrado si je zaslužila z zgodbo o težkih odločitvah v bolnišnici v New Orleansu po orkanu Katrina, ki je leta 2005 opustošil to mesto. Članek je natisnil tudi The New York Times. Sig Gissler, ki skrbi za Pulitzerjeve nagrade že več let, je ob razglasitvi dejal, da model ProPublice predstavlja način novinarstva za prihodnost, ki bo postalo vedno vplivnejše. The Washington Post je letos s štirimi nagradami najuspešnejši, sledi mu The New York Times s tremi. Priznanje prinaša tudi 10.000 dolarjev finančne nagrade.

4 komentarji

Brody ::

jebes... sami ameri

detroit ::

naši "novinarčki" si zaslužijo Pulitzerja for being idiots
Skero

uio ::

Jaz sem prebral tole zgodbo in je izredno dobra. Ženska si je zaslužila nagrado po mojem mnenju. Tudi kot zdravstvenemu delavcu me je zgodba izredno pritegnila. Je pa opisano tako živo in dokumentarno da si lahko razmere se kar preveč živo predstavljaš.

Poldi112 ::

Jaz sem površno bral, in ko sem mislil da sem na koncu sem videl, da sem šele na imam še 4 take strani.

In me je minilo :)

Bi bil pa vesel enega povzetka v 10 stavkih.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Večina strokovnjakov za izsiljevalske viruse v resnici plača izsiljevalcem

Oddelek: Novice / Varnost
176130 (4067) OK.d
»

Zamolčan konflikt interesov v medicinskih znanostih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
258589 (6726) antonija
»

AT&T izredno ustrežljiv do NSA

Oddelek: Novice / Zasebnost
78944 (7707) gus5
»

NSA brska po igri Angry Birds in Googlovih zemljevidih

Oddelek: Novice / NWO
3114866 (12093) trizob
»

Domače branje: The Data Journalism Handbook (2012)

Oddelek: Novice / Domače branje
133920 (3136) mp218

Več podobnih tem