» »

Ubuntu/Upravljalnik nastavitev zaštekal

Ubuntu/Upravljalnik nastavitev zaštekal

Robocop1 ::

Pozdravljeni!

Danes sem na sveže naložen Ubuntu 9.04 namestil nekaj programov (sicer nič sumljivega - vse to sem že večkrat namestil pa ni bilo problema). Na koncu sem se odjavil (mislim da je Dropbox zahteval novo prijavo za delovanje) in ponovno prijavil, nakar naletim na naslednji problem:

Dobim obvestilo:
Ni mogoče pognati upravljalnika nastavitev 'gnome-settings-daemon'. Brez zagona upravljalnika nekatere nastavitve ne bodo učinkovale. To se lahko pokaže pri uporabi Bonobo ali pa KDE upravljalnikov nastavitev.

Računalnik se slabo ali pa sploh ne odziva, tema je bila malce čudna (tudi če spremenim katero drugo, če čudna), pladnji pa so pomanjklivi - manjka napis "Programi Mesta Pomoč" in nekaj ikon.

Morda kdo ve kako zadevo spet usposobim, preden se lotim formatiranja?

BaRtMaN ::

Dvomim, da je zdravljenje simptomov smiselno, bolje bi bilo odkrit povzročitelja. Za začetek pa lahko v terminalu ročno poženeš
$ gnome-settings-daemon
pa nam pokažeš, kaj pravi.

Robocop1 ::

Takole sem naredil: ob prijavi sem izbral sejo 'terminal' in tam pognal ukaz 'gnome-settings-daemon', ki je izpisal tako vsebino:

(gnome-settings-daemon:4043): Glib-CRITICAL **: g_propagate_error: assertion 'src != NULL' failed
(gnome-settings-daemon:4043): Glib-CRITICAL **: g_propagate_error: assertion 'src != NULL' failed
(gnome-settings-daemon:4054): Glib-GObject-WARNING **: cannot register existing type 'GstValue'
(gnome-settings-daemon:4054): Glib-CRITICAL **: g_once_init_leave: assertion 'initialization_value != 0' failed
(gnome-settings_daemon:4054): GStreamer-CRITICAL **: gst_element_register: assertion 'g_type_is_a (type, GST_TYPE_ELEMENT)' failed

Po te vsebini pa ni skočil sam nazaj v terminalov prompt, ampak sem moral pritisnit CTRL+C. Kaj naj zdaj storim? Z namizjem si ne morem pomagat - tudi varna GNOME seja se ne odziva. (se opravičujem, če sem se kje zatipkal - ampak moral sem na roke prepisat vsebino)

BaRtMaN ::

Probaj še tole (dela v 9.10, za 9.04 probaj najprej "apt-cache search glibc" pa poglej, če se številke za glibc ujemajo):
$ sudo apt-get install --reinstall glibc-2.10-1
Lahko poizkusiš še
$ sudo dpkg-reconfigure -a
ampak moraš vedt, kaj delaš, ker ti zna kakšno vprašanje postavt.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

Robocop1 ::

To mislim da ne bo šlo. Za izvedbo "sudo apt-get install" bi potreboval dostop do neta. Kot rečeno pa je moje namizje mrtvo, zato niti povezave ne morem vzpostaviti. Lahko izvajam le ukaza v terminalu, ki niso odvisni od neta.

Nekje sem prebral, da bi moral odstranit nekaj datotek, in jih sistem avtomatsko spet ustvari (s privzetimi vrednostmi) ob prijavi. Tole bom probal jutri. Če uspe ok, če ne, gre pa linux dol z diska.

Pa tudi znanja imam bolj malo o zgornjih ukazih. Če kdo pozna rešitev naj napiše (dobi za gajbo pira), sicer pa me jutri čaka formatiranje.

BaRtMaN ::

Sicer znajo biti učinki tegale izrazito nepredvidljivi, ampak lahko probaš premakniti vse nastavitve za GNOME in aplikacije z:
$ mv .gconf/ .gconfFOO
$ mv .gconfd/ .gconfdBAR


To stori iz kakšnega navideznega terminala (npr Ctrl+Alt+F2), ko gdm ni pognan. Ustaviš ga s
$ sudo /etc/init.d/gdm stop
.

Robocop1 ::

Sem že našel krivca in zadevo popravil. Namesil sem program Empathy (messenger), po katerem je ubuntu nehal delovat. Zdaj mi je pa to čudno: to pomeni, da na Ubuntu 9.04 ne morem imeti nameščenega Empathy?

blaz87 ::

Po vsej logiki bi ga mogo met. Imam pa jaz osebno raje program: emesene.

Robocop1 ::

Saj prav to mi je čudno. Zdi se mi, da sem ga enkrat že imel - nisem pa prepričan, če je bilo to na verziji 9.04. Imam pa tudi program emesene. Običajno pa si namestim 2 programa in sem potem lahko z dvema različnima računoma online. Je morda pomembno v kakšnem vrstnem redu nameščam programe? (spomnim se, da je ob namestitvi pisalo, da bodo nameščeni paketi xlib... in gstreamer... - kar pa v mojem primeru povzroči napako)

BaRtMaN ::

Hecno, ni kej. Za IM meni sicer odlično deluje Pidgin, ga Empathy še ni dosegel. Naenkrat sem lahko prjavljen na vse servise (MSN, XMPP-GTalk, XMPP-Facebook, IRC) in vmesnik je nenačičkan.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu vprašanja (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1061177985 (46824) poweroff
»

Ubuntu 12.04 Precise Pangolin (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1194224345 (159479) Zvezdica27
»

Izšel Ubuntu 12.04 LTS (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13435924 (29067) panteist
»

Ubuntu Oneiric Ocelot 11.10 (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Operacijski sistemi
813182507 (148446) Icematxyz
»

gnome

Oddelek: Operacijski sistemi
11819 (688) zigismund

Več podobnih tem