» »

Minimalna plača

Minimalna plača

Temo vidijo: vsi
««
14 / 35
»»

Okapi ::

Če v Sloveniji umreš od lakote si si večinoma sam kriv,
In še en primer napačne logike.;(( Po tvojem ti ni hudega, dokler ti ne preti smrt od lakote.

O.

IceIceBaby ::

BDP niti slučajno ne morejo dvignit žepne firme z nekaj zaposlenimi študenti. Tito je 1945 naprej vložil vso energijo ljudstva, da je iz kmetijsko dninarske države, kakršna je bila kraljevina, iz precej porušene dežele, do leta 1960 ustvaril precej uspešno gospodarsko silo. Bilo je veliko zgrešenega (kje pa ni), vendar je vsak, ki je hotel delat imel delo, s katerim je lahko živel, otroci naše največje bogastvo (večina lumpov, ki sedaj sedijo v političnih klopeh in se gre igrice v peskovniku), so se lahko šolali tudi na najboljših univerzah doma in po svetu, ogromno je bilo vlaganj v infrastrukturo, dvigoval se je standard, obrtniki, ki so nudili podporo večjim firmam, so rasli, kot gobe po dežju, skratka, kljub odrekanju, je vedno svetila lučka v lepšo prihodnost.


Tole je fail na več področjih. Juga ni bila uspešna gospodarska sila. Še manj je bila uspešna zaradi Titeja in njegovih. Zaradi komunistov smo danes 10 let za našimi razvitimi sosedami.

Tudo to, da je imel vsak delo je bullshit. Zakaj pa misliš, da je v Sloveniji toliko Bosancev? So imeli preveč super službe v Bosni, pa so šli za foro kopat premog v Slovenijo?

Niti ene firme niso spravli skupaj v 20-ih letih. In potem govorijo, kako je bil prejšnji sistem zanič. Bog nam daj še enega Tita z vsemi dobrimi in slabimi stvarmi, potem bo morda v tej greznici, zasvetila rahla lučka napredka.


Politiki niso podjetniki. Zakaj bi oni spravljali skupaj firme?

Dajte si že enkrat dopovedat, da mala podjetja, niti nimajo resursov niti niso sposobna povečat BDP in postavit to državo ob bok razvitih. Imamo šolane in pametne ljudi, vendar morajo vse, kar bi radi naredili ali prodati tujcem ali pa se sami preseliti v okolje, ki zna dobre ideje, še kako porabit.


Malo gospodarstvo je v vseh ekonomskih velesilah ključnega pomena. Nekaj zanimivih podatkov iz USA:

- 9. Small businesses create more than 50 percent of the nonfarm private gross domestic product (GDP).
- 6. Small businesses employ about 50 percent of all private sector workers.
- 4. Small businesses make up 97 percent of exporters and produce 29 percent of all export value.
- 1. The latest figures show that small businesses create 75 percent of the net new jobs in our economy.

Tukaj se oglaša nekaj "podjetnikov", ki ne spravijo skupaj v letu, za enoletno plačo naših ministrov in jamrajo, kako je podjetništvo v tej državi v škripcih. Najuspešnejši so tisti, ki imajo celo poslovanje firme naslonjeno na študentsko delo in potem tu filozofirajo, kako lahko 4 članska družina preživi z minimalno plačo, v resnici pa še za leasing avta nimajo.


Pa vseeno jih ne slišim jamrati, da nimajo za kruh. Očitno zase že znajo poskrbeti, pa še za kakšnega študenta zraven.

Karaya 52 ::

solatko je izjavil:

Na kozlanje mi gre, ko poslušam razne liberalne ekonomiste, desne ekonomiste in nekaj prostih lovcev, ko nakladajo o tem, da je treba šparat. Fantje, pri 0 oziroma +1, se nima kaj šparat, potrebno je vložiti vse sile, v ustvarjanje pogojev za prihod tujega kapitala, vendar ne, zjebal smo BMW, ameriški igralniški center, logistični center......, pa bi samo en od teh, morda nekaj krat presegel sedanji BDP in zaposlil množico ljudi.


Ne gre za varcevanje, ne sme se trositi vec kot ustvarimo, ker na dolgi rok to pomeni samo en izid. Bankrot. V taksnih okoljih pa te firme nocejo poslovati.

AC kriz je dober projekt, slabo izpeljan zaradi politike nacionalnega interesa, ki je na tem gradila svojo gradbeno elito.

Mr.B ::

solatko

Povejte mi za eno firmo visoke tehnologije, ki zaposluje vsaj 1000 dobro plačanih, visokoproduktivnih delavcev, namesto Litostrojske umazane, neproduktivne tehnologije.


Tisto podčrtano je vzrok, samo ti tega ne razumeš, verjetno imaš hude probleme v tej temi :Se bo industrija kdaj vrnila na zahod? Ker industrija tipa Litostroj je v Evropi še zelo prisotna in profitabilna, res pa je da jo znajo Kitajci dobro kopirajo,...

Pa tudi imeli smo nek Iskratel, ki pa je kot večina Slovenskih "visoko tehnoloških", bla bla bla bila prisesana na državne seske, torej Telekom, seveda pa pred vizije vodstva, so brez problemov zgubili zgodbo z Rusijo in ostalim svetom....

Litrostroj, če bi obstajal, bi bil danes v slveniji zelooo potreben, no tudi Iskro smo imeli, nekaj ot te je še ostalo, in deluje zelo uspešno, seveda tista, ki nibila v interesu radarja prepordaje polnjenja žepa.

Industrijo potrebujemo, in to zelooo, samo imam solatko občutek da itak nebi razumel...

Trgovina je super, dokler primerno plačaš tistemu ki ustvari , potem pa relativno majhno maržo trgovina prodaja naprej... Samo kaj ko se pri nas to dogaja na način, kupimo poceni zunaj, pordamo našim JS in JU drago.... Problem je v tem da si za to moral vzeti kredit zunaj plačati za to obresti, ko odšteješ seveda vse stroške kredita prodajalca tipa Merkator, Merkur, kaj šele Bauhaus, na koncu obračunavaš davek, torej priliv v državno blagajno, verjetno ali oziroma skoraj zagotovo ne dobiš pozitivne nule da pokriješ stroške kreditov s pomočjo katerih si izplačal plače JU in JS....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

jype ::

Karaya 52> ne sme se trositi vec kot ustvarimo

To je totalna neumnost, ki jo lahko izjavi samo nekdo, ki nima niti najmanjšega pojma o tem, kako gospodarstvo deluje.

Karaya 52 ::

...ker na dolgi rok to pomeni samo bankrot. Jype, naslednjic do konca preberi.

Mr.B ::

Oba imata prov, dokler je celotni izračun prilivov in odlivov za državo pozitiven....

Problematično je, ČE povečano trošenje in zadolževanje ne prinese rezultatov. Kar pa je od leta 2008 dalje zelo problematično v primeru Slovenije...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

Yohan del Sud ::

Ahem. Naj nekdo razloži potem nam neukim cepcem, kako godpodarstvo deluje ...
www.strancar.com

Zgodovina sprememb…

Mr.B ::

jype, ti bo enostavno rekel, dokler je rast BDP-ja večja od obresti kreditov, potem se ni potrebno bati ....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Yohan del Sud ::

Yohan del Sud je izjavil:

Ahem. Naj nekdo razloži potem nam neukim cepcem, kako gospodarstvo deluje ...
www.strancar.com

solatko ::

IceIceBaby - Kje si prebral trditev, ki mi jo podtikaš. Tito je firme ustanavljal (ne on osebno, temveč jugo gospodarska politika) na področjih, kjer je bila tudi delovna sila. Bosna je imela kar nekaj velikih sistemov, ki pa niso zadoščali za veliko populacijo v teh koncih, zato so šli za boljšim kruhom v Slovenijo, pa tudi Srbijo (nekaj velikih industrijskih sistemov so imeli Srbi), nekateri pa naprej v Nemčijo, Švico...., skratka država se je lepo razvijala, ni stagnirala, kot sedaj vse države bivše yuge.

Nič ne plačujete zaradi yuge, plačujete zaradi sesutja celotnih panog, ki so šle nekaterim politikom v nos, saj bi lahko pokazale (z normalnimi reorganizacijami, posodobitvami in pravilnim lastninjenjem), da v prejšnjem sistemu, le ni bilo vse tako slabo. Vendar so v SLO prevladali parcialni politični interesi, vse politike je bolel k. za gospodarstvo - so bile važnejše teme - denacionalizacija, spreminjanje zgodovine, iskanje kosti, ustanavljanje malih občin, prevzemanje nadzora nad raznimi službami, politično sesuvanje "sovražnika", tako na levi, kot na desni, razvoj korupcije in s tem rednega financiranja strank (KPJ in KPS sta imeli v ta namen članarino - do 10% bruto plače, glede na višino lete). Bil se je boj za privatizacijo dobrih firm, kako pa bo ta država funkcionirala v bodoče, pa ni brigalo nikogar, tiste, ki smo pa na te stvari opozarjali že od začetka lastninjenja, so pa skoraj proglasili za državne sovražnike in naslednike totalitarizma, če prav so ravno te, prevzeli vse vidne funkcije in jih držijo še danes. Komunist vedno ostane komunist, v najslabšem oziru.

Slovenija je imela s svojimi vezami in sposobnostjo svojih državljanov, lepo možnost, uvrstiti se ob bok Luxemburgu, Avstriji ali celo Švici, vendar je na teh prostorih živelo in še živi, preveč barab, ki jih b.k. za državo in državljane.
Delo krepa človeka

Gladi ::

Kar je hotel IceIceBaby je bilo to, da brez komunizma pri nas bi bili dandanes ob boku recimo Avstriji(gospodarsko). Razne variacije planskega gospodarstva in podobne metode so bile precej destruktivne za našo državo.

Sicer so pa tvoje izjave malo čudne. Enkrat trdiš da je vsak v Jugoslaviji, ki je hotel delat, tudi dobil službo, drugič pa govoriš kako so Bosanci se selili iz rodne države v Srbijo, Slovenijo, celo izven Jugoslavije v Švico in drugam. Torej ni bilo dovolj dela da so odšli drugam? So imeli drugje večji standard? Jah se ne čudim, socializem in njegova siva sredina je pa ja zakon.

solatko ::

Gladi - poglejte zgodovino. Nikoli nebi bili bližje Avstriji in drugim, kot smo sedaj. Najbližje smo jim bili v osemdesetih letih in takrat, ko je Markovič naredil konvertibilni dinar. Seveda taka situacija, zaradi parcialnih interesov politikov, ni bila možna na daljši rok, ne glede na sposobnost gospodarstva v takratni yugi.
Bili smo daleč najbolj razviti v vzhodnem delu Evrope, pa smo to skockal v nekaj mesecih, po osamosvojitvi. Vem, ker sem delal v gospodarstvu in sem na lastni koži doživel, metanje polen pod noge, morebitno uspešnim firmam, na zunanjem trgu. Vse je bilo podrejeno političnim interesom takratnih strank in RKC-ja.

Bosanci so imeli veliko več otrok, kot takrat že precej razvita Slovenija, imeli so tudi drugačno mentaliteto, drugačne prioritete, drugačne potrebe, želje in interese, kot bolj zahodno usmerjeni Slovenci. V sloveniji že takrat ni bilo cenjeno pravilo juga - lako čemo. Zavedali smo se, da se brez muje, še čevlje ne obuje. Za vse zidarje, kovinarje in druge poklice, med drugim tudi za zdravnike, inžinirje, enostavno v Bosni, ni bilo dosti dela, se je pa vsako leto zgradil kak obrat, vendar so bile plače precej nižje, kot v SLO.
Enaka je situacija v vseh razvitih državah - sever Italije, je veliko bolj razvit, kot jug, tudi Avstrija in Nemčija, nimata enako razvitega celega ozemlja.
Pozabljaš nekaj, yuga je bila celota, torej so bosanci še vedno delali doma. Tudi veliko slovencev je delalo v drugih republikah, pa so bili še vedno domači. Z razpadom so postali tujci.
Ti se čudiš sivi sredini, misliš, da so Nemci imeli takoj take razlike v plačah, kot jih imajo sedaj. V 60-ih letih, so imeli direktorji firm v ZRN razmerje plač 1:4, v yugi približno 1:2,5 in niso bili najbolje plačani zaposleni v firmah. Z zakonom o združenem delu, je politika naredila veliko škodo v podjetjih, saj se je krepko povečala birokracija, število direktorjev in zmanjšala odgovornost vodilnih, razmerje pa je naraslo (brez vidnih zaslug za povečanje učinkovitosti) na 1:4 na povprečno plačo, torej lahko tudi 1:10 snažilka/direktor, dodanih pa je bilo tudi cel kup privilegijev. Od takrat, so pričeli dobivat direktorji najvišje plače v kolektivu, ne glede na rezultate poslovanja. Od takrat naprej se ta družba razslojuje, ne glede na učinkovitost, važen je samo položaj.
Delo krepa človeka

jype ::

Yohan del Sud> Ahem. Naj nekdo razloži potem nam neukim cepcem, kako godpodarstvo deluje ...

Zelo enostavno: Gospodarska rast brez zadolževanja ne obstaja, vsaj na zahodu, kjer je otrokom prepovedano delat v tovarnah in je torej najprej treba ustvariti izgubo, da se dolgoročno lahko sploh pričakuje dobičke.

Temu nekateri rečejo socializem, drugi pa edina smotrna družbena pogodba. Kaliforniji, recimo, je z zadolževanjem uspelo ustvariti presežke, o katerih si nihče niti mislil ni, da bodo takšni - zdaj pa počnejo ravno obratno in rezultati že jasno kažejo, da delajo napako, ker se skupaj z javnimi šolami tudi profiti selijo drugam.

ZaphodBB ::

Temu nekateri rečejo socializem, drugi pa edina smotrna družbena pogodba. Kaliforniji, recimo, je z zadolževanjem uspelo ustvariti presežke, o katerih si nihče niti mislil ni, da bodo takšni - zdaj pa počnejo ravno obratno in rezultati že jasno kažejo, da delajo napako, ker se skupaj z javnimi šolami tudi profiti selijo drugam.

Super demagogija. Kalifornija je precej bolj zakomplicirana in živemu bogu ni jasno kako problem rešit.

http://www.vanityfair.com/business/feat...
Super članek, toplo priporočam branje cele serije (Grčija, Irska, Nemčija) o finančni krizi izpod peresa Michaela Lewisa.

Jype ti si pa še enkrat dokazal, da si demagog, ki se pretvarja za intelektualca.

Edit:
A compelling book called Cal­ifornia Crackup describes this problem more generally. It was written by a pair of journalists and nonpartisan think-tank scholars, Joe Mathews and Mark Paul, and they explain, among other things, why Arnold Schwarze­neg­ger’s experience as governor was going to be unlike any other experience in his career: he was never going to win. California had organized itself, not accidentally, into highly partisan legislative districts. It elected highly partisan people to office and then required these people to reach a two-thirds majority to enact any new tax or meddle with big spending decisions. On the off chance that they found some common ground, it could be pulled out from under them by voters through the initiative process. Throw in term limits—no elected official now serves in California government long enough to fully understand it—and you have a recipe for generating maximum contempt for elected officials. Politicians are elected to get things done and are prevented by the system from doing it, leading the people to grow even more disgusted with them. “The vicious cycle of contempt,” as Mark Paul calls it. California state government was designed mainly to maximize the likelihood that voters will continue to despise the people they elect.

But when you look below the surface, he adds, the system is actually very good at giving Californians what they want. “What all the polls show,” says Paul, “is that people want services and not to pay for them. And that’s exactly what they have now got.” As much as they claimed to despise their government, the citizens of California shared its defining trait: a need for debt. The average Californian, in 2011, had debts of $78,000 against an income of $43,000. The behavior was unsustainable, but, in its way, for the people, it works brilliantly. For their leaders, even in the short term, it works less well. They ride into office on great false hopes and quickly discover they can do nothing to justify those hopes.


Zelo podobna situacija nam, dežela ideološko preklana točno na pol, kjer imajo ljudje radi puf in velike avtomobile, ter neomejeno socialo. Če hoče kdo kaj spremenit so pa referendumi, na katerih se ljudje soglasno odločijo da bo država plačala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZaphodBB ()

jype ::

ZaphodBB> Zelo podobna situacija nam, dežela ideološko preklana točno na pol, kjer imajo ljudje radi puf in velike avtomobile, ter neomejeno socialo. Če hoče kdo kaj spremenit so pa referendumi, na katerih se ljudje soglasno odločijo da bo država plačala.

Ja. 30 let nazaj so pa dejansko bili pripravljeni plačat to socialo na račun lastnega standarda, da bodo njihovi otroci odrasli v kvalitetno okolje, ki bo omogočalo državi, da je v samem vrhu na tehnoloških področjih - and it worked!

Demagogi so zgolj tisti, ki se derejo, da samo plačujejo, v zameno pa ne dobijo ničesar.

ZaphodBB ::

Ja. 30 let nazaj so pa dejansko bili pripravljeni plačat to socialo na račun lastnega standarda, da bodo njihovi otroci odrasli v kvalitetno okolje, ki bo omogočalo državi, da je v samem vrhu na tehnoloških področjih - and it worked!

Nihče ne oporeka temu. Večina ljudi ve, da morajo jesti meso in da je zato da bo deca zdrava potrebno priskrbet kak zrezek. Ampak putike se ne zdravi s šniclji in ko gredo stvari predaleč se je treba malo ustavit.

Demagogi so zgolj tisti, ki se derejo, da samo plačujejo, v zameno pa ne dobijo ničesar.

Predvidevam, da to leti name? Tega nisem nikdar izjavil. Niti ne mislim tako.

jype ::

ZaphodBB> Predvidevam, da to leti name? Tega nisem nikdar izjavil. Niti ne mislim tako.

Ne leti nate, leti na armchair neocons.

IceIceBaby ::

P/P ratio je pri davkih porazen. Dobimo nekaj, ampak lahko bi dobili VELIKO več, če vmes ne bi bilo 100 levelov pijavk in nesposobnežev.

jype ::

To eni pravijo tudi za Apple računalnike.

IceIceBaby ::

Ja, trolli in fanboyi. Pa še ena razlika je, nihče te ne sili, da kupiš produkt s slabim P/P. Davke je treba plačati. Ko upravljaš s skupnim denarjem je zadeva malo bolj občutljiva.

Pri državnem trošenju denarja se da sicer precej natančno določiti, kje se denar zapravlja po nepotrebnem in kje bi ga lahko porabili več.

jype ::

Checks and balances.

It's all we need.

mtosev ::

za slovenčke kateri se rad nonstop pritožujejo http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statis...
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

VelikiTun ::

Ko boš ti Slovenček enkrat služil denar in vzdrževal familijo, pa se vrni.

nurmaln ::

mtosev je izjavil:

za slovenčke kateri se rad nonstop pritožujejo http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statis...

Pa si ti sigurn da več kaj linkani graf pomeni?
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Tilen ::

Tema že precej časa sameva, zato se mi zdi primerno, da jo malce obudimo in aktualiziramo.

Povprečne mesečne plače, Slovenija, maj 2013



Povprečna mesečna bruto plača za maj 2013 je znašala 1.523,65 EUR

Povprečna bruto plača ne vključuje : malice, potnih stroškov, božičnice, regresa

Najvišja bruto plača je bila z vidika dejavnosti v oskrbi z električno energijo, plinom in paro, in sicer 2224.55 evra, ter v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (2175.07 evra). Najnižja bruto plača je bila v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (991,1 evra) in v gostinstvu (1097.03 evra).

http://vimeo.com/70318706
---

Rast BDP


(Primerjava : Slovenija, Grčija, Poljska, Turčija, Hrvaška, Romunija)

Rast minimalne plače


(Primerjava : Slovenija, Grčija, Poljska, Turčija, Hrvaška, Romunija)

Stopnja brezposelnosti


(Primerjava : Slovenija, Grčija, Poljska, Turčija, Hrvaška, Romunija)

Plače očitno sploh niso tako slabe. Samo tisti, ki jamrajo, so bistveno bolj glasni od onih drugih.

Glede na vse omenjene podatke se torej lahko vprašamo :

- Imamo previsoke plače?
- So naše plače dolgoročno vzdržne?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

MadMax ::

Seveda imamo previsoke, sicer ne bi bilo debate o tem, ker bi že vsi pocrkali.
/sarcasm off.

Daj ti meni od te golaž/segedin statistike napiši, koliko jih ima nadpovprečno plačo, koliko podpovprečno?
Ali še bolje, koliko je znotraj povprečna +/- 15% ter koliko na eno in drugo stran?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

PaX_MaN ::

Tolk jih ma kokr jih je vzel nadpovprečno/podpovprečno plačo.

solatko ::

Meni pa napiš, kolikšna je plača po kolektivnih pogodbah, ker tiste po individualnih, krepko dvignejo povprečno plačo.
MadMax - cca 75% zaposlenih, ne dosega povprečne plače.
Delo krepa človeka

PaX_MaN ::

MadMax - cca 75% zaposlenih, ne dosega povprečne plače.

Sauce?

Tilen ::

Število prejemnikov minimalne plače (januar, 2013): 48.625
Vir : UMAR

Število delovno aktivnega prebivalstva : 730850
Vir : stat.si

Delež izplačanih minimalnih plač glede na vse izplačane plače : 6,65%
Delež izplačanih minimalnih plač glede na skupno število prebivalstva : 2,366%

Se pravi, če srečaš 100 ljudi, imajo (v povprečju) manj kot trije minimalca.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

PaX_MaN ::

Pa preden je Pahor zvišal minimalno plačo je blo prejemnikov le-te za pol(!) manj pa nbenga parazita na minimalcu!

MadMax ::

solatko je izjavil:

Meni pa napiš, kolikšna je plača po kolektivnih pogodbah, ker tiste po individualnih, krepko dvignejo povprečno plačo.
MadMax - cca 75% zaposlenih, ne dosega povprečne plače.
Na tole sem ciljal, ja.

PaX_MaN je izjavil:

Pa preden je Pahor zvišal minimalno plačo je blo prejemnikov le-te za pol(!) manj pa nbenga parazita na minimalcu!

Zdaj pa imamo podjetja, ki pahorjev minimalc razumejo kot "za poln delovni čas". Ali drugače, če iz kakršnega koli razloga (bolniška, dopust, dopust četudi te nanj napoti delodajalec zaradi pomanjkanja dela, "po novem" celo če je v igri državni dela prost praznik) ne delaš vse možne delovnike ves čas, ne dobiš od pahorja niti p. Delavci v takih podjetjih so pahorju zelo hvaležni, ker jih je rešil bede in životarjenja.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

PaX_MaN ::

Ja halo, menda ne misliš da te bo polno plačeval za NEdelo??!

Tilen ::

MadMax je izjavil:

solatko je izjavil:

Meni pa napiš, kolikšna je plača po kolektivnih pogodbah, ker tiste po individualnih, krepko dvignejo povprečno plačo.
MadMax - cca 75% zaposlenih, ne dosega povprečne plače.
Na tole sem ciljal, ja.

PaX_MaN je izjavil:

Pa preden je Pahor zvišal minimalno plačo je blo prejemnikov le-te za pol(!) manj pa nbenga parazita na minimalcu!

Zdaj pa imamo podjetja, ki pahorjev minimalc razumejo kot "za poln delovni čas". Ali drugače, če iz kakršnega koli razloga (bolniška, dopust, dopust četudi te nanj napoti delodajalec zaradi pomanjkanja dela, "po novem" celo če je v igri državni dela prost praznik) ne delaš vse možne delovnike ves čas, ne dobiš od pahorja niti p. Delavci v takih podjetjih so pahorju zelo hvaležni, ker jih je rešil bede in životarjenja.



http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_i...

143. člen
(polni delovni čas)




(1) Polni delovni čas ne sme biti daljši od 40 ur na teden.


(2) Z zakonom oziroma kolektivno pogodbo se lahko določi kot polni delovni čas delovni čas, ki je krajši od 40 ur na teden, vendar ne manj kot 36 ur na teden.


(3) Z zakonom ali drugim predpisom v skladu z zakonom ali kolektivno pogodbo se lahko določi za delovna mesta, pri katerih obstajajo večje nevarnosti za poškodbe ali zdravstvene okvare, polni delovni čas, ki traja manj kot 36 ur na teden.


(4) Če polni delovni čas ni določen z zakonom ali kolektivno pogodbo, se šteje kot polni delovni čas delovni čas 40 ur na teden.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

jernejl ::

Nekaj statističnih podatkov o mediani, za leto 2010 (podatkov za novejša leta zaenkrat ne poznam)

Mediana letne bruto plače za leto 2010 za 18,9 % nižja od povprečne letne bruto plače

V letu 2010 je mediana letne bruto plače znašala 14.385 EUR, to je za
18,9 % manj od zneska povprečne letne bruto plače (17.730 EUR). To
pomeni, da je 50 % zaposlenih oseb prejelo letno plačo, ki je bila nižja od
14.385 EUR, 50 % pa plačo, ki je bila višja od tega zneska. Mediana in
povprečje se razlikujeta zato, ker je večina zaposlenih oseb prejela plačo,
ki je bila nižja od povprečne, zato je mediana praviloma boljši kazalnik
porazdelitve plač od povprečja.

Mediana letne plače zaposlenih moških je za leto 2010 znašala 14.405
EUR (povprečje: 17.957 EUR), letne plače zaposlenih žensk pa 14.326
EUR (povprečje: 17.454 EUR). Nadalje je 1. kvartil letne plače znašal
10.385 EUR (za moške 10.630 EUR, za ženske 10.160 EUR), 3. kvartil
pa 20.658 EUR (za moške 20.191 EUR, za ženske 21.196 EUR). To
pomeni, da je v Sloveniji za leto 2010 75 % zaposlenih prejemalo plačo,
višjo od 10.385 EUR, 25 % zaposlenih pa plačo, višjo od 20.658 EUR.


vir: http://www.stat.si/doc/statinf/07-SI-14... (str. 5)

MadMax ::

Očitno nekateri nočete razumet, kaj govorim, zato še enkrat:
letošnji 15. avgust (četrtek) je dela prost dan, zaradi česar delavec ne bo dobil izplačanih tistih 790 bruto, ampak samo dobrih 600, kot jih ima po pogodbi, čeprav bo oddelal vse mžne delovnike. Ne delovnike po osnovi 790 ter praznik po osnovi 600, ampak vse po 600.

Tako lahko teoretično dobi izplačano pahorja letos le marca, julija in septembra, seveda pod pogojem, da delavčev delovnik zajema zgolj ponedeljek-petek, ter da vse tudi oddela. Se pravi kvečjemu 3x v celem letu.
Če je komu to tako pošteno, da s tem kuje pahorja v nevemkakega odrešenika, ima očitno mnogo nadpovprečno plačo in se mu =be za rajo, ali pa je šolarček v mamahotelu.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Tilen ::

@Jernejl

Iz te mediane sledi, da je leta 2010 imelo vsaj 50% delovno akivnega prebivalstva mesečno plačo višjo od 1.257 EUR bruto. Brez malice, potnih stroškov, regresa, dodatka na delovno dobo, uspešnost...
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

LeQuack ::

Slovenija je res ena revna država. Žalostno.
Quack !

Mr.B ::

Kolikšna pa je dejanska "Frekvenčna razporeditev" oziroma distribucija posameznih plač. Tega ne najdem. S tega grafa bi se lahko dobilo dejanska razporeditev posameznih plač in njihovo število. Lahko bi dali neko excelico ven, kjer se bi tista hrbtenica lepo videla, in ne samo povprečje.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

PaX_MaN ::

75% pod povprečno plačo, ostali nad.
Tko k je solatko napisu.
(Sicer ni res, ampak kaj bi to).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Blinder ::

ti paxman pomoje ne veš kaj je mediana in kaj je povprečje.

https://www.google.si/search?q=differen...
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Tilen ::

Mr.B je izjavil:

Kolikšna pa je dejanska "Frekvenčna razporeditev" oziroma distribucija posameznih plač. Tega ne najdem. S tega grafa bi se lahko dobilo dejanska razporeditev posameznih plač in njihovo število. Lahko bi dali neko excelico ven, kjer se bi tista hrbtenica lepo videla, in ne samo povprečje.


Po podatkih iz 2010 je cca 365000 plač (brez malice, prevoza, dodatka na deovno dobo, regresa, ...) nad 1.257 EUR bruto, cca 365000 pod 1.257 EUR bruto. Minimalcev je 48625 ali 6,65% (januar 2013). Danes sem obudil precej staro temo. Začeli smo tukaj, kjer najdeš tudi nekaj ostalih aktualnih podatkov glede plač.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Mr.B ::

Ne vem če je na linkih to kar iščem. Iščem recimo koliko bruto plač je med 800-900€, koliko med 900-1000€, koliko 1000-1100€, itd...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Tilen ::

Ne, tega ni.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: Tilen ()

PaX_MaN ::

Blinder je izjavil:

ti paxman pomoje ne veš kaj je mediana in kaj je povprečje.

https://www.google.si/search?q=differen...

Tis pa nepismen k nis niti prebral en post pred mano.

Tilen je izjavil:

Ne, tega ni.

Se strinjam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Mr.B ::

Še vedno "premalo" vem samo da je razporeditev 65/35...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

denabiker ::

še malo pa bomo s 7. stopnjo izobrazbe na minimalcu v našem podjetju, pred 1 mesecem so zopet znižali...z precej delovnimi izkušnjami sem padel po cca. 2 letih zniževanja na 850. Pa precej folka ima manjšo od mene, ker nimajo toliko stimulacije in delovne dobe:) Jao meni.
Ampak po drugi strani, ko gledam par kolegic v hotelu 5*, ki delajo (gostinski tehniki) deljeno vsak dan, dobijo z vsemi dodatki (sobote, nedelje, deljeno, prazniki, nadure...) okrog 600 si mislim, da sem še car.
Ko srečam folk in svojo generacijo pa nanese pogovor o plačah, pa večina ima malo nad minimalcem z dodatki. WTF? Pa izobražen folk, je res da večina ekonomistov, teh je pa kot listja in trave.
Potem pa mi slabo pride, ko poslušam kravatarje iz GZS in vlade o ukinitvi minimalne plače, pa spet o predlogih o ukinitvi potnih stroškov in malice, pa spet da malica se ne bi štela v delovni čas itd.
Odprimo pozitivno temo noooo:)

Okapi ::

sem padel po cca. 2 letih zniževanja na 850.
Povej raje, koliko dobiš zares, z vsemi dodatki vred.;)

O.

LitralSM ::

IceIceBaby je izjavil:

BDP niti slučajno ne morejo dvignit žepne firme z nekaj zaposlenimi študenti. Tito je 1945 naprej vložil vso energijo ljudstva, da je iz kmetijsko dninarske države, kakršna je bila kraljevina, iz precej porušene dežele, do leta 1960 ustvaril precej uspešno gospodarsko silo. Bilo je veliko zgrešenega (kje pa ni), vendar je vsak, ki je hotel delat imel delo, s katerim je lahko živel, otroci naše največje bogastvo (večina lumpov, ki sedaj sedijo v političnih klopeh in se gre igrice v peskovniku), so se lahko šolali tudi na najboljših univerzah doma in po svetu, ogromno je bilo vlaganj v infrastrukturo, dvigoval se je standard, obrtniki, ki so nudili podporo večjim firmam, so rasli, kot gobe po dežju, skratka, kljub odrekanju, je vedno svetila lučka v lepšo prihodnost.


Tole je fail na več področjih. Juga ni bila uspešna gospodarska sila. Še manj je bila uspešna zaradi Titeja in njegovih. Zaradi komunistov smo danes 10 let za našimi razvitimi sosedami.

Tudo to, da je imel vsak delo je bullshit. Zakaj pa misliš, da je v Sloveniji toliko Bosancev? So imeli preveč super službe v Bosni, pa so šli za foro kopat premog v Slovenijo?

Niti ene firme niso spravli skupaj v 20-ih letih. In potem govorijo, kako je bil prejšnji sistem zanič. Bog nam daj še enega Tita z vsemi dobrimi in slabimi stvarmi, potem bo morda v tej greznici, zasvetila rahla lučka napredka.


Politiki niso podjetniki. Zakaj bi oni spravljali skupaj firme?

Dajte si že enkrat dopovedat, da mala podjetja, niti nimajo resursov niti niso sposobna povečat BDP in postavit to državo ob bok razvitih. Imamo šolane in pametne ljudi, vendar morajo vse, kar bi radi naredili ali prodati tujcem ali pa se sami preseliti v okolje, ki zna dobre ideje, še kako porabit.


Malo gospodarstvo je v vseh ekonomskih velesilah ključnega pomena. Nekaj zanimivih podatkov iz USA:

- 9. Small businesses create more than 50 percent of the nonfarm private gross domestic product (GDP).
- 6. Small businesses employ about 50 percent of all private sector workers.
- 4. Small businesses make up 97 percent of exporters and produce 29 percent of all export value.
- 1. The latest figures show that small businesses create 75 percent of the net new jobs in our economy.

Tukaj se oglaša nekaj "podjetnikov", ki ne spravijo skupaj v letu, za enoletno plačo naših ministrov in jamrajo, kako je podjetništvo v tej državi v škripcih. Najuspešnejši so tisti, ki imajo celo poslovanje firme naslonjeno na študentsko delo in potem tu filozofirajo, kako lahko 4 članska družina preživi z minimalno plačo, v resnici pa še za leasing avta nimajo.


Pa vseeno jih ne slišim jamrati, da nimajo za kruh. Očitno zase že znajo poskrbeti, pa še za kakšnega študenta zraven.

Napaka. Ne zaradi komunistov, zaradi kvazi socialistov, socidemokratov in socikapitalistov (ironija, vem ja). Če štejemo socializem kot uvod v komunajzar™ vode, potem so bili socialisti tisti izmečki sveta, ki niso znali furati ne kapitalista in ne komunista, pa še furali so kvazi vode s svojim (kvazi alter-)egom™.
Če bi furali pravi komunajzar stil, bi bili 10 let pred našimi sosedi. Če bi furali pravi kapital shit - istotako. Ker pa furamo malo to, malo ono - ki je povrh vsega še ostanek sfailanega kvazisistema, pa smo kjer smo. Tolažimo se, da nismo na najslabšem.
««
14 / 35
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28237991 (5815) Malidelničar
»

Ali še v Slovenij kdo dela za manj kot minimalca? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
639837 (7183) Invictus
»

V kratkem podražitev hrane v Sloveniji 2017 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19236329 (31955) Utk
»

Francija omejila popoldansko službeno elektronsko pošto (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22351839 (45346) antonija

Več podobnih tem