Forum » Loža » Minimalna plača
Minimalna plača
Temo vidijo: vsi
GGGGG ::
Zanimivo bi bilo videti statistiko dejanskih izplačil. Prevoz, malica, regres (tudi 13. plača?) se ne štejejo v tale povprečja. Tisto pravo statistiko torej, ne "1500 bruto" + še 50% raznih dodatkov.
Mediana je očitno pri 1257€ bruto. To pomeni v povprečju recimo cca. 900€ neto izplačila na račun (odvisno od št. otrok in vzdrževanih članov).
Potem pa temu prištejmo še
- Malica, minimalno 80€/mesec
- Regres, minimalno 55€/mesec (650 na leto)
- Potni stroški, recimo 50€/mesec*
*Nimam pojma kakšno je dejansko povprečje kilometrine, ampak 50€ pomeni cca 280km na mesec oz. malo več kot 12km na dan. Se mi zdi, da je številka precej konzervativna.
Torej. Polovica zaposlenih slovencev dobi mesečno na račun slabih 1100€ ali več. Ni ravno bogatija, se pa da preživeti, glede na to, da je pri nas življenje zelo poceni.
Mediana je očitno pri 1257€ bruto. To pomeni v povprečju recimo cca. 900€ neto izplačila na račun (odvisno od št. otrok in vzdrževanih članov).
*Nimam pojma kakšno je dejansko povprečje kilometrine, ampak 50€ pomeni cca 280km na mesec oz. malo več kot 12km na dan. Se mi zdi, da je številka precej konzervativna.
Torej. Polovica zaposlenih slovencev dobi mesečno na račun slabih 1100€ ali več. Ni ravno bogatija, se pa da preživeti, glede na to, da je pri nas življenje zelo poceni.
denabiker ::
sem padel po cca. 2 letih zniževanja na 850.Povej raje, koliko dobiš zares, z vsemi dodatki vred.
O.
to plus malica, vse skupaj še ne jurja! V prejšnjih firmah kar sem bil je pa še malenkost slabše. Saj se ne bom pritoževal, zdaj smo team in je dosti lažje, v prejšnjih firmah sem bil pa tudi vodja projekta, delal za 3 ljudi, ves živčen, časovni roki za popizdit, pa še en projetk ne dokončaš že pride drugi, tako da še na dopust 1 leto nisem mogel iti.
Zdaj vsaj lahko na dopust grem
Hockey ::
Zanimivo bi bilo videti statistiko dejanskih izplačil. Prevoz, malica, regres (tudi 13. plača?) se ne štejejo v tale povprečja. Tisto pravo statistiko torej, ne "1500 bruto" + še 50% raznih dodatkov.
Mediana je očitno pri 1257EUR bruto. To pomeni v povprečju recimo cca. 900EUR neto izplačila na račun (odvisno od št. otrok in vzdrževanih članov).
- Malica, minimalno 80EUR/mesec
- Regres, minimalno 55EUR/mesec (650 na leto)
- Potni stroški, recimo 50EUR/mesec*
*Nimam pojma kakšno je dejansko povprečje kilometrine, ampak 50EUR pomeni cca 280km na mesec oz. malo več kot 12km na dan. Se mi zdi, da je številka precej konzervativna.
Torej. Polovica zaposlenih slovencev dobi mesečno na račun slabih 1100EUR ali več. Ni ravno bogatija, se pa da preživeti, glede na to, da je pri nas življenje zelo poceni.
Popolnoma nepomembno, ker malico poješ in potne stroške porabiš za prihod na delo. Ti bi se delal dobrotnika, ker si nekomu plačal 3 EUR malice? Morda celo trdiš, da nekdo dela ogromen mesečni biznis iz malice, ki si jo prinese od doma, katera pa najverjetneje kar pade z neba?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Hockey ()
Okapi ::
Aja, ker če ne bi v službo hodil, pa malice ne bi jedel, ne? Nekateri ne štekate, da s plačo pač pokrivate vse stroške, ki jih imate, z delom v službi in življenjem nasploh.
Me prav zanima, kako bi se pizdili, če bi v trgovini videli listek s ceno, kjer bi pisalo, da stane kila kruha 1 evro, potem bi pa na blagajni izvedeli, da morate plačati še 10 centov za malico prodajalca, pa 15 centov za prevozne stroške peka, pa 5 centov nagrade za pridno delo in 8 centov nadomestila za delovno dobo kmeta, ki je pridelal pšenico.
O.
Me prav zanima, kako bi se pizdili, če bi v trgovini videli listek s ceno, kjer bi pisalo, da stane kila kruha 1 evro, potem bi pa na blagajni izvedeli, da morate plačati še 10 centov za malico prodajalca, pa 15 centov za prevozne stroške peka, pa 5 centov nagrade za pridno delo in 8 centov nadomestila za delovno dobo kmeta, ki je pridelal pšenico.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
thramos ::
Malice in potnih stroškov sicer ne dobiš na praznike in za dopust, tako da recimo da za en mesec tega lahko odšteješ ... ampak so potni stroški pomoje višji, tako da je cifra verjetno kar točna.
Popolnoma nepomembno, ker malico poješ in potne stroške porabiš za prihod na delo. Ti bi se delal dobrotnika, ker si nekomu plačal 3 EUR malice? Morda celo trdiš, da nekdo dela ogromen mesečni biznis iz malice, ki si jo prinese od doma, katera pa najverjetneje kar pade z neba?
Ja, pa obleko rabiš, položnice moraš plačat, ... dejmo kar vse odštet od neto plače.
Tilen ::
Na IRCu (irc.sioff.net) #slo-tech smo po daljši debati okrog minimalne plače, ter s pomočjo vseh javno znanih statističnih podatkov in s pomočjo uporabnika seba-, prišli do bolj realne slike strukture plač.
Graf:
Graf:
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: Tilen ()
Smurf ::
Se, da izvesti izvesti se vrednosti Y osi in dX? (Da dobim obcutek koliko procentov je v dolocenem rangu)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
GrimReaper ::
Iz tega grafa vidim da je moj cilj prit iz trenutnih 1000 bruto na 1300 bruto. Potem bom lahko rekel da jih ima polovica nižjo plačo, polovica pa višjo.
Ampak za 1000€ neto se bo pa treba še potrudit (ok, če bi bil plačan na trud, bi moral imet že sedaj 1000€ neto), to je nekje 1400 bruto. Vsaj pri meni sem opazil da je treba bruto množit z 0,72x.
Ampak za 1000€ neto se bo pa treba še potrudit (ok, če bi bil plačan na trud, bi moral imet že sedaj 1000€ neto), to je nekje 1400 bruto. Vsaj pri meni sem opazil da je treba bruto množit z 0,72x.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
kriko07 ::
Lep pozdrav
Da nebom odpiral nove teme,bom kar tukaj vprašal.
Ali mogoče vete kakšne so kaj plače poklicnega gasilca?
Da nebom odpiral nove teme,bom kar tukaj vprašal.
Ali mogoče vete kakšne so kaj plače poklicnega gasilca?
xerror ::
Mi lahko kdo razloži tole?
Imam minimalno plačo, kar je ponavadi meja za odobritev kredita. Ampak zatakne se, ker pri bankah pravijo, da je neto minimalna plača 603€, jaz pa dobim 560€
Imam minimalno plačo, kar je ponavadi meja za odobritev kredita. Ampak zatakne se, ker pri bankah pravijo, da je neto minimalna plača 603€, jaz pa dobim 560€
Koliko pa misliš, da bi dobil s 600 EUR, če bi ti upoštevali minimalko 560 EUR? 5000 EUR na 15 let?
NLB (informativni)
Odobreni znesek 5.003,00 EUR
Začetna mesečna obveznost: 40,00 EUR
Število obrokov in odplačilna doba kredita (v mesecih): 159
Skupni stroški kredita: 1.808,81 EUR
Efektivna obrestna mera: 5,47%
Skupni znesek, ki ga mora plačati kreditojemalec: 6.811,81 EUR
S 560 neto pač ne moreš dobiti kredita, ker ti minimalna plača mora ostati. Minimalen obrok je od 30-40 EUR, tako da bo 603 EUR kar pravilen znesek. Žal, na lepe oči se ne da več tako zlahka.
NLB (informativni)
Odobreni znesek 5.003,00 EUR
Začetna mesečna obveznost: 40,00 EUR
Število obrokov in odplačilna doba kredita (v mesecih): 159
Skupni stroški kredita: 1.808,81 EUR
Efektivna obrestna mera: 5,47%
Skupni znesek, ki ga mora plačati kreditojemalec: 6.811,81 EUR
S 560 neto pač ne moreš dobiti kredita, ker ti minimalna plača mora ostati. Minimalen obrok je od 30-40 EUR, tako da bo 603 EUR kar pravilen znesek. Žal, na lepe oči se ne da več tako zlahka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
Saj ni na lepe oči. Cela plača, ki jo dobim je x2, ampak osnova je pa prikazana kot minimalc, ker pač delodajalca manj stane.
Wrop ::
Saj ni na lepe oči. Cela plača, ki jo dobim je x2, ampak osnova je pa prikazana kot minimalc, ker pač delodajalca manj stane.
Banko ne zanima koliko ti v resnici še dodatno dobiš na roko. Tko, da poizkusi pri drugi banki, ali pa najbolje, da kar gledaš za novo službo, kjer delodajalec ne bo mutil okoli prispevkov. Ne morem verjet, kaj človek vse požre, da gre delodajalcu na roko, s tem, da si sam sebi jemlje iz ust.
Boone ::
Mislim, da njega bolj zanima kako to, da banke trdijo da je minimalec 603 neto, on pa dobi 560 neto.
Mavrik ::
Na bankah nič takega ne trdijo, oni trdijo, da je najmanjša (== minimalna) plača, ki jo ti moraš prejemati, da ti dajo kredit, 603EUR. To nima veze z zakonsko definicijo minimalne plače.
No, in tu te je zdaj udarilo laganje državi in neplačevanje prispevkov.
No, in tu te je zdaj udarilo laganje državi in neplačevanje prispevkov.
The truth is rarely pure and never simple.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mavrik ()
Kaboom ::
minimalna plača je z zakonom določena v bruto. banka ima pa svojo neto cifro, njihova odločitev...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.
Banko ne zanima koliko ti v resnici še dodatno dobiš na roko. Tko, da poizkusi pri drugi banki, ali pa najbolje, da kar gledaš za novo službo, kjer delodajalec ne bo mutil okoli prispevkov. Ne morem verjet, kaj človek vse požre, da gre delodajalcu na roko, s tem, da si sam sebi jemlje iz ust.
Že tako sem težko prišel do zaposlitve za nedoločen čas, tako da ne bi ravno iskal nove službe, pa tudi uživam v trenutnem delu. Za plačilo dobim dogovorjeni znesek, samo delodajalec pač to prikaže kot minimalc, preostalo pa kot višjo malico in višje potne stroške.
Sem že pregledal nekaj bank pa je večinoma povsod napisano, da mora biti višina dohodka minimalna neto plača, ki naj bi trenutno znašala 60,€.
St235 ::
Ja in posledice davčne goljufije s katero koristiš samo in le delodajalcu zadaj pač ti nosiš. Lahko pa delodajalca vprašaš, če ti da kredit.
Je res tako težko razumeti? Banka zahteva, da ob minimalnem obroku (od 30 eur mesečno naprej) mora tvoj minimalen dohodek znašati 603 EUR, kar je minimalna plača v neto + minimalen obrok. Kako bi ti plačal minimalen obrok, če dobiš minimalno plačo, ki ti mora ostati? Ne moreš.
Zgodovina sprememb…
solatko ::
Vsi zaposleni na tak način se strinjate s tem, da delodajalec nateguje državo, ko pa zbolite ali v tem primeru najetja kredita, pa jamrate.
To je čista utaja davkov in zaposleni to podpirate.
Ko bi vam vsaj izplačevali bruto in prihranili tisti del, ki ga morajo še dodat - bruto-bruto. Potem vas nategujejo pri nadurah, da jim delate doprinos v razmerju 1:1.....
Skratka bananistan.
To je čista utaja davkov in zaposleni to podpirate.
Ko bi vam vsaj izplačevali bruto in prihranili tisti del, ki ga morajo še dodat - bruto-bruto. Potem vas nategujejo pri nadurah, da jim delate doprinos v razmerju 1:1.....
Skratka bananistan.
Delo krepa človeka
MadMicka ::
Ne vem, zakaj kvasite o goljufanju pri davkih. Je pa ja legalno, če podpiše delavec pogodbo za minimalno plačo in obenem za maksimalno neobdavčeno povračilo stroškov za prehrano in prevoz.
Sicer pa pojdi v računovodsko službo pri delodajalcu in povej, naj ti izplačujejo minimalno neto plačo v višini 603,32 EUR. Pač podpišeš izjavo glede davčne osnove.
Namreč, minimalna neto plača je različna že v primeru, da upoštevaš različno splošno olajšavo.
Npr. če upoštevaš mesečno splošno olajšavo v višini 543,32 EUR, pride pri bruto 789,15 EUR neto 603,32 EUR, če pa upoštevaš olajšavo v višini 275,22 EUR, pa pride neto 560,42.
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis...
Se pravi, uredi zadevo z delodajalcem in potem zopet na banko po kredit.
Sicer pa pojdi v računovodsko službo pri delodajalcu in povej, naj ti izplačujejo minimalno neto plačo v višini 603,32 EUR. Pač podpišeš izjavo glede davčne osnove.
Namreč, minimalna neto plača je različna že v primeru, da upoštevaš različno splošno olajšavo.
Npr. če upoštevaš mesečno splošno olajšavo v višini 543,32 EUR, pride pri bruto 789,15 EUR neto 603,32 EUR, če pa upoštevaš olajšavo v višini 275,22 EUR, pa pride neto 560,42.
Ne vem, zakaj kvasite o goljufanju pri davkih. Je pa ja legalno, če podpiše delavec pogodbo za minimalno plačo in obenem za maksimalno neobdavčeno povračilo stroškov za prehrano in prevoz.
Hvala za razlago, sedaj razumem od kje 603,32 € :)
Kaj pa pomeni za delodajalca, če upošteva drugo splošno olajšavo?
Za ostale, ki pravite, da podpiramo goljufanje delodajalcev... Na večino razgovorih so me vprašali, če si lahko zrihtam status študenta ali pa če bi delal preko avtorske, tisti ki so ponujali zaposlitev so jo pa za določen čas in tudi z minimalno plačo za začetek.
Trenutne službe pa ne nameravam menjati, ker uživam v trenutnem delu s trenutno ekipo, pa na sploh precej naredijo za nas, samo plača je zaenkrat taka kot pač je. Bom pač privarčeval in bom nakup nekaterih stvari prestavil.
Saj pravim, velika večina delodajalcev, si viša dobičke na račun davkov in v škodo delavcev, ki so v teh razmerah primorani sprejeti tako pogodbo.
MadMicka - Saj dohodnino do dejanske olajšave bo pa itak naslednje leto plačal. Seveda vse je legalno in legitimno, ni pa pošteno do zaposlenih, posebej v primeru dolgotrajne bolezni ali invalidnine. Na to seveda ne pomisliš, sicer te pa posledice za delavca tako ne skrbijo.
MadMicka - Saj dohodnino do dejanske olajšave bo pa itak naslednje leto plačal. Seveda vse je legalno in legitimno, ni pa pošteno do zaposlenih, posebej v primeru dolgotrajne bolezni ali invalidnine. Na to seveda ne pomisliš, sicer te pa posledice za delavca tako ne skrbijo.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()
MadMicka ::
Delodajalca nič ne stane, če upošteva eno ali drugo splošno davčno olajšavo. Namreč namesto, da v tvojem imenu in za tvoj račun plača malce več dohodnine DURS-u, jo plača malo manj in tebi nekoliko višjo neto plačo.
solatko, sploh ni nujno, da bo karkoli doplačal drugo leto, pač odvisno, če nima nobenih drugih obdavčljivih prihodkov, razen regresa za letni dopust, bo verjetno na nuli, se mi ne da računat. Ampak, celo če malo doplačaš, bolje za delavca, da ga država brezobrestno kreditira med letom, kot pa obratno.
Zdej pa ti meni razloži, kaj točno ni pošteno? Da dobiš minimalno plač in maksimalne stroške za vožnjo, prehrano in regres, ali da dobiš minimalno plačo in minimalne stroške? Pa prosim, ne ti men podtikat, za koga me skrbi in za koga ne.
solatko, sploh ni nujno, da bo karkoli doplačal drugo leto, pač odvisno, če nima nobenih drugih obdavčljivih prihodkov, razen regresa za letni dopust, bo verjetno na nuli, se mi ne da računat. Ampak, celo če malo doplačaš, bolje za delavca, da ga država brezobrestno kreditira med letom, kot pa obratno.
Zdej pa ti meni razloži, kaj točno ni pošteno? Da dobiš minimalno plač in maksimalne stroške za vožnjo, prehrano in regres, ali da dobiš minimalno plačo in minimalne stroške? Pa prosim, ne ti men podtikat, za koga me skrbi in za koga ne.
Ok, zastopim, se pravi, če to podpišem, pridem pri dohodnini na nulo ali pa malo doplačila? Sedaj je bilo vedno nekaj vračila.
MadMicka - Najboljše za delavca je, da dobi plačo po kolektivni pogodbi, malico po zakonski osnovi in tisto kar je čez, lepo prijavljeno, kot redni mesečni dohodek, od katerega so plačani vsi prispevki. To se hudičevo pozna, ko mora na zavod, v bolniškem staležu, na banki za pridobitev kredita....., skratka delavec je s plačilom najvišje malice in prevoza, dolgoročno v minusu, delodajalec pa ima na ta račun, večji dobiček.
Samo to je narobe, nič drugega.
Velika razlika je če dobi delavec 603€ + malico in prevoz v maximalni višini recimo, da je to 300€ ali če dobi malico in prevoz cca 140€ ali malo manj, plače pa 800€.
V bistvu s sto evri manjšim dohodkom, pridobi veliko več pozneje.
Samo to je narobe, nič drugega.
Velika razlika je če dobi delavec 603€ + malico in prevoz v maximalni višini recimo, da je to 300€ ali če dobi malico in prevoz cca 140€ ali malo manj, plače pa 800€.
V bistvu s sto evri manjšim dohodkom, pridobi veliko več pozneje.
Delo krepa človeka
Švicarji so na današnjem referendumu z veliko večino zavrnili uvedbo zakonsko določene minimalne plače 3300 EUR oz. cca 18 EUR/ uro. Uvedbo najvišje minimalne plače na svetu je zavrnilo 77 odstotkov volivcev.
Switzerland 'rejects world's highest minimum wage'
Me zanima, kakšen bi bil rezultat pri nas. :)
Switzerland 'rejects world's highest minimum wage'
Me zanima, kakšen bi bil rezultat pri nas. :)
Zgodovina sprememb…
Minimalna plača se je v Sloveniji od leta 2007, do leta 2014, povečala za 50%.
Minimalna plača
Not so bad.
Minimalna plača
Not so bad.
Zgodovina sprememb…
PrihajaNodi ::
Tudi kava se je podrazila za 50%. Kaj si vcasih dobil za 5 jurjev, majka. Danes je 20€ enako 1000 sit.
Samo pravim, ker se mogoče komu, ki je imel 1000 neto, v tem času ni dvignilo na 1500 neto, brez da bi se karkoli pogajal.
Zgodovina sprememb…
jernejl ::
Ja, ampak 19% je bilo v tem času inflacije. Preostanek (22%) pa je bila povišica, ki so si jo zaradi krize izmislili v času Pahorjeve vlade.
O ustreznosti takih ukrepov (ki je unikum) v času krize, govorijo podatki, da se je medtem brezposelnost od takrat skoraj podvojila, javni dolg pa se je več kot podvojil. Oboje je bilo torej precej "nadpovprečno" v primerjavi z EU.
O ustreznosti takih ukrepov (ki je unikum) v času krize, govorijo podatki, da se je medtem brezposelnost od takrat skoraj podvojila, javni dolg pa se je več kot podvojil. Oboje je bilo torej precej "nadpovprečno" v primerjavi z EU.
medenko ::
Vse je šlo več gor kot sama minimalna plača. Včasih si z minimalno plačo prišel normalno čez mesec, danes dihaš na škrge oziroma s karticami mesec v mesec prestavljaš plačilo računov ali si zapufan. Če sploh kje dobiš kak kredit.
Pa ni se vsem dvignila plača avtomatsko. Jaz jo imam 9 let isto takorekoč.
Pa kakor je jernejl omenil, brezsposelnost x2, javni dolg x2 itd.....
Pa ni se vsem dvignila plača avtomatsko. Jaz jo imam 9 let isto takorekoč.
Pa kakor je jernejl omenil, brezsposelnost x2, javni dolg x2 itd.....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: medenko ()
krneki0001 ::
DeFacto21> Aja, no probajte.
We do! No, poleti ne bomo, ker gremo na morje, ampak v štiričlanski družini s psom vred je na mesec 1000 evrov dovolj (kar je manj kot 250 po glavi, če pasjo glavo šteješ poleg).
Smo štiričlanska familja, živimo v lastni hiši, imamo lasten gozd (da si sam naredim drva za ogrevanje), pa je vseeno 700 evrov položnic (zavarovanje za hišo (hiša mora biti zavarovana, pa ne za 15 evrov, kot to večina dela, ampak letno pride okoli 400 evrov), 2 avtomobila (osnovno + voznik + šipe), 2 mobitela (EU neomejeno), internet(amis brez telefona in televizije, ker za tv ni časa), elektrika, voda, kanalizacija, smeti, stavbno zemljišče, 1 otrok v varstvu) hrana pride okoli 500 evrov, okoli 350 evrov gre za gorivo (ker smo ogromno na cesti - relacije), tako da ne verjamem, da prideš s 1000 evri skozi. Redni servisi za avto tudi niso poceni, če sam ne znaš pošraufat (jaz tukaj prišparam ogromno, ker me redni servis za 1 avto pride 55 evrov, tako da nekih 220 evrov na leto plačam za servise). Že samo vrtec te pride okoli 300 evrov, za varstvo plačujeva 200.
Če razdelim stroške samo varstvo otroka (2400 evrov na leto), za hišo (zavarovanje 400€ letno) in 2 avtomobila (zavarovanje 320€ + 260€, cestnina 153€ + 96€, tehnični pregled 37€ + 37€ in vsak avto vsaj 2 servisa na leto 4x 55€), je to blizu 330 evrov na mesec. Kje so potem še ostale položnice, hrana, obleka in kakšna igrača za otroke?
V službi se mi tudi ni dvignila plača nekje 9 do 10 let, zato sem dal odpoved in šel delat za tujo firmo.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()
Invictus ::
PrihajaNodi je izjavil:
Tudi kava se je podrazila za 50%. Kaj si vcasih dobil za 5 jurjev, majka. Danes je 20EUR enako 1000 sit.
Če imaš minimalno plačo, pol tako nimaš kaj hodit na kavo ...
Si jo raje sam skuhaš.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
PrihajaNodi je izjavil:
Tudi kava se je podrazila za 50%. Kaj si vcasih dobil za 5 jurjev, majka. Danes je 20EUR enako 1000 sit.
Če imaš minimalno plačo, pol tako nimaš kaj hodit na kavo ...
Si jo raje sam skuhaš.
Ja ampak kruh in mleko moraš pa vseeno kupovat. In kruh se je poražil za 250% od uvedbe evra. Recimo maxi štruca je bila 166 tolarjev, danes je skoraj 2 evra (torej iz 0.70 na 1.88 evra).
Si pa najdeš peka ki prodaja štruce pod 1 EUR.
Se vidi, da od tukaj udeleženih, še noben ni bil nikoli v takem položaju.
Če imaš 500 evrov plače in 2 otroka, pa najemnina recimo 150 evrov, položnice 150 evrov (pa je ponavadi več), potem bo kruh tudi za evro drag, ker ti skoraj nič ne ostane. Kje so potem še obleke in ostale dobrine.
Če imaš 500 evrov plače in 2 otroka, pa najemnina recimo 150 evrov, položnice 150 evrov (pa je ponavadi več), potem bo kruh tudi za evro drag, ker ti skoraj nič ne ostane. Kje so potem še obleke in ostale dobrine.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()
DavidP ::
krneki0001 je izjavil:
DeFacto21> Aja, no probajte.
We do! No, poleti ne bomo, ker gremo na morje, ampak v štiričlanski družini s psom vred je na mesec 1000 evrov dovolj (kar je manj kot 250 po glavi, če pasjo glavo šteješ poleg).
Smo štiričlanska familja, živimo v lastni hiši, imamo lasten gozd (da si sam naredim drva za ogrevanje), pa je vseeno 700 evrov položnic (zavarovanje za hišo (hiša mora biti zavarovana, pa ne za 15 evrov, kot to večina dela, ampak letno pride okoli 400 evrov), 2 avtomobila (osnovno + voznik + šipe), 2 mobitela (EU neomejeno), internet(amis brez telefona in televizije, ker za tv ni časa), elektrika, voda, kanalizacija, smeti, stavbno zemljišče, 1 otrok v varstvu) hrana pride okoli 500 evrov, okoli 350 evrov gre za gorivo (ker smo ogromno na cesti - relacije), tako da ne verjamem, da prideš s 1000 evri skozi. Redni servisi za avto tudi niso poceni, če sam ne znaš pošraufat (jaz tukaj prišparam ogromno, ker me redni servis za 1 avto pride 55 evrov, tako da nekih 220 evrov na leto plačam za servise). Že samo vrtec te pride okoli 300 evrov, za varstvo plačujeva 200.
Če razdelim stroške samo varstvo otroka (2400 evrov na leto), za hišo (zavarovanje 400€ letno) in 2 avtomobila (zavarovanje 320€ + 260€, cestnina 153€ + 96€, tehnični pregled 37€ + 37€ in vsak avto vsaj 2 servisa na leto 4x 55€), je to blizu 330 evrov na mesec. Kje so potem še ostale položnice, hrana, obleka in kakšna igrača za otroke?
V službi se mi tudi ni dvignila plača nekje 9 do 10 let, zato sem dal odpoved in šel delat za tujo firmo.
Hvala, da si povedal. Vzeto na znanje.
LP, DavidP
GGGGG ::
Tukaj udeleženi večinoma znamo računati. Vemo, da se je ob 50% višjem minimalcu in 19% inflaciji, realni dohodek dvignil.
PrihajaNodi ::
Saj jih greš lahko iskat v Hoferja ali Lidla. Pa še sveže so.
Na Karitasu in rk pa celo zastonj!
PrihajaNodi je izjavil:
Saj jih greš lahko iskat v Hoferja ali Lidla. Pa še sveže so.
Na Karitasu in rk pa celo zastonj!
Vprasanje je komu. Bavcarju Hildi in ostalim baronom sigurno. S(u)ars njih sevede ne bo izpustil. Drugi so lahko srecni za sluzbo ali brezplacno pripravnistvo. Je pa znanje matematike koristno, da.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
krneki0001 je izjavil:
Se vidi, da od tukaj udeleženih, še noben ni bil nikoli v takem položaju.
Ne, nekateri res nismo bili. Nočem si sploh predstavljati kako se nekateri prebijajo skozi mesec. Samo smo za to nekaj naredili. Pa malo spodbude od staršv tudi pomaga. Pa ne finančne,a mpak moralne.
Je pa res da se ljudje precej neodgovorno odločajo za otroke. Pač v katoliškem smislu, kolikor jih bo bog dal.
Protestanti imajo toliko otrok kot jih lahko preživijo ...
Pa ne mi o tem da se zgodi. Kontracepcija je v Sloveniji še precej poceni ... Za ženske to ponavadi pomeni obisk genikologa ...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 42152 (9976) | Malidelničar |
» | Ali še v Slovenij kdo dela za manj kot minimalca? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 11281 (8627) | Invictus |
» | V kratkem podražitev hrane v Sloveniji 2017 (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 40666 (36292) | Utk |
» | Francija omejila popoldansko službeno elektronsko pošto (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 55634 (49141) | antonija |