» »

Minimalna plača

Minimalna plača

Temo vidijo: vsi
««
10 / 35
»»

rasta ::

@XrobertoX Mogoče bi še enkrat prebral vprašanje Gandalfarja in odgovoril nanj? Tako pa si samo prilepil kup naključnega besedila.

XrobertoX ::

Jp res je zato pa sem izpostavil zgolj zaradi stavke francijo glede tega vprašanja pa gre se zato da so stvari mnogo bolje urejene kot pri nas na primer živi pa se že zaradi tega bolje v bistvu celo drugače kot pri nas. Sociala zdravstvo da ne rečem recimo o porodniški ki jo je deležna mati tudi s pomočjo na domu da se ji stvari tudi olajšajo medtem ko ti pomočnica lahko otroka popazi to je tam povsod nekak urejeno govorim iz primera vendar tudi jaz ne vem vsega je pa to to tko nekak recimo temu bolje kar tudi je.
Robi

Zgodovina sprememb…

49106 ::

Zakaj pa negreš živeti/delat v Francijo?

če je tam tolk kul?

a tam majo 1000EUR minimalno plačo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

Mr.B ::

WarpedOne :: danes, 09:40:07citiraj #30% države bi bilo pa brezposelnih
Če je 30% prebivalstva tako brezupno nesposobnih, da niso sposobni počet NIČESAR, kar bi prinašalo nek profit in bi jih torej še kdo plačal da delajo, potem je to pač realno stanje kateremu je potrebno pogledat v oči in vseh teh 30% dat na socialno podporo. Ne pa jih ujčkat kot male otroke in jim pihat na dušo, kako da so ubogi ker jih izkoriščajo barabe.


No še en izmed velikih felerjev pretveze socialnega dialoga. LiberTarna Država v sodelovanju s Sindikalisti, postavi sistem, ker nevidijo dlje v prihodnost od dolžine svojega Kur***, zgolj zato da dobro zaslužijo vsi, potem pa pozabi da danes nima mehanizma, da te , kot nekateri pravite NESPOSOBNE ljudi, primerno motivirati. Ker kaj mi pa morete, manj kot minimalna mi ne morete dati,fuknete me na zavod, dobil bom 100EUR manj, ležanja doma.


Messiah :: danes, 11:10:37citiraj #Enostavna matematika: Ko boš ti dvignil plačo na 1000 eu, bodo vsi kapitalisti zbežali(Že sedaj se večini komaj izplača oz. ne izplača sploh). Plačo si efektivno spustil na 0 eu in tudi penzij in social nebo ;)


Feller, ker zaradi tega so lahko zaradi tega obremenitve v % manjše. Torej dovolj da poberejo isto EUR, kot sedaj od minimalca. Torej Kapitalisti ne bodo nikamor zbežali. :)) Toliko o sposobnosti Ekonomistov v Sloveniji.

In še en tvist zajeba. Za hrano in streho na glavi dela večina KITAJCEV. Torej za nikakršen Luksusz:D. Koliko lahko rečemo za Slovence
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zheegec ::

uuu jaaa, dvignimo minimalno plačo, da bodo potem pobrani davki enaki (če se nekaj podjetij zapre), ali pa višji (če se podjetja ne zaprejo). Ali se samo jaz temu ne morem nehati smejati?
Zakaj pa tega še nismo naredili? Pa saj je win-win?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Mr.B ::

Niso zaradi Socialnega dialoga, češ bomo firmo zaprli, bomo na cesti.
Sicer pa ALIEn3001, banana pri 600EUR neto je cca 300 EUR dajatev. Pri 1000EUR znižaš obremenitev plače, tako da je spet 300EUR dajatec. Hmm kako je računica s stroški dela. ALi pa malo obrnem, kaj misliš, da si tisti z minimalcem, lahko privošči, torej troši toliko kot tisti s 1000 EUR. Pa slovenija seveda ne rabi gospodarstva, glej imamo trgovino :|, ups baziramo na prepordaji, pa če ne razumeš. tisti z minimalcem bo zelo težko kupil TV za 600EUR, saj ima komaj za osnovne potrebščine, kot tisti s 1000 EUR. Ki brez težav kupi TV za 1000EUR, hmm koliko DDV-ja dobi na koncu država 8-)? To so osnove tržnega gospodarstva, trošenje se ne sme ustaviti....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gandalfar ::

Trosenje dodane vrednosti si seveda mislil.

Invictus ::

Zheegec je izjavil:


Drugače pa sem za to, da uporabnike z vzdevkom Invictus prepovemo. Nimam za to nobenega vzroka, samo tako pač naj bo, ker sem jaz najbolj pameten.
Vse, kar hočemo od države je, da se čim manj vmešava v podjetja - čim manj subvencij, vzpodbud in vsega ostalega, v zameno za to pa čim manjše davke. Pa da država nadzoruje, da vse deluje v okviru zakona. To je to.

V Tušu imajo minimalno plačo (velika večina), pa imajo kar dosti dobička. Tukaj ne vidim pointa. Po tvoji logiki bi ostalih samo tistih par podjetij, ki imajo proizvode/storitve z dodatno vrednostjo (pa še to so v dosti primerov tujci), 30% države bi bilo pa brezposelnih. Koliko pa ti plačuješ svojim zaposlenim?


Zanimiva toleranca tukaj do drugače mislečih.
Poleg tega Tuš ni podjetje, ki bi kakrkoli proizvajalo, ampak samo preprodaja. Prej ali slej je trg ali zasičen, ali pa ljudje ostanejo brez denarja, ali pa preprosto imajo doma že vse bedarije, ki so si jih lahko privoščili.

Point vsega je da državi ni v interesu, da ima podjetja, kjer je pogoj za obstoj minimalna plača. To pomeni, kot je bilo že omenjeno, samo razna dodelavna dela, ki prinašajo nek mizeren dobiček.
Kot prvo imaš nezadovoljne delavce, ki mislijo da je njihovo delo za trakom vredno več, kot drugo pa prinesejo premalo dodane vrednosti, beri davka.

V interesu države bi morala biti podjetja, ki prodajajo svoje storitve/izdelke na TUJEM trgu.Dokler bo tako malo dodane vrednosti na zaposlenega v Sloveniji, tudi ne moremo pričakovati boljših plač, saj preprosto ni denarja, s katerim bi jih poplačali ...

Vsak si naj zase izračuna koliko 1000 EUR na leto prinese podjetju. Pa si bo lahko izračunal svojo letno bruto plačo. V ZDA nekako velja pravilo da mora programer za svojo plačo narediti vsaj 6x toliko dohodka. Drugače se ga ne splača zaposliti.

LP I.

P.S. zaposlenim v državni upravi ni treba računati koliko EUR se zasluži z njihovim delom. Zna več narediti kak pakistanski otrok, ki šiva žoge ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Karaya 52 ::

Mahanje s šibo po kapitalu, ki se giblje zunaj ideoloških okvirjev, vseeno pa zakonito, ter domačijska zarukanost, da morajo podjetja ustvarjati delovna mesta točno tu in nikjer drugje, je že širša definicija nacional socializma. Z državnim nadzorom za rodno grudo - totalitarci, pod plaščem pravičnosti. Dajte si še malo duška.

Okapi ::

ter domačijska zarukanost, da morajo podjetja ustvarjati delovna mesta točno tu in nikjer drugje
Že spet delaš logično napako - kje je bilo rečeno, da morajo? Je pa to koristno. Ali pa ti povej, kako točno si predstavljaš, da bi lahko imeli prebivalci Slovenije dober standard brez zaposlitve v Sloveniji? Naj vsak najame 10 delavcev na Kitajcem, da bodo delali zanj?

O.

Karaya 52 ::

Ni koristno, ker sem že napisal da zaposleni v Gorenju ustvarijo manj dodane vrednosti od slovenskega povprečja. To je pot gospodarske dekadence in ni potrebno imeti steklene krogle da vidim kočni cilj "dobronamernih želja". Najprej so se selile kovačnice žebljev in rezljalci zobotrebcev, danes se tekstilna industrija, jutri se bo pa sestavljanje gospodinjskih apartov in ni sile ki bi zaustavila ta tok.

djordjevic ::

Mene tudi zanima tole, ja, od česa kanimo živeti, če se VSE gospodarske entitete odločijo lepo preseliti proizvodnjo/poslovanje v 'konkurenčnejše' okolje (hudo potenciram, ampak ajd, da bo v sozvočju z ostalimi nebulozami). Torej, do explain, please.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Okapi ::

Ni koristno, ker sem že napisal da zaposleni v Gorenju ustvarijo manj dodane vrednosti od slovenskega povprečja.
Se pravi je bolje, da proizvodnjo preselimo na Kitajsko, ljudje v Sloveniji pa bomo živeli od socialne pomoči. Ni kaj, revolucionarna rešitev vseh naših težav.

O.

Karaya 52 ::

To proces teče že od nekdaj, samo da smo bili Slovenci do sedaj "neto prejemniki". Sproščena delovna sila je potencial, ki lahko in mora ustavriti nove produkte in storitve katere pa bodo že v štartu zapisane "koncu" - ko postanejo tako banalne, da jih lahko dela že otrok oz. stroj. Vidva želita da Slovenija ostane tekstilna velesila (Mura bila največji teksilni obrat v EU - s tem so se tepkoti hvalili), kje je nekvalificirana delovna sila obsojena na delo v "lagerjih". Isto so želeli Londončani med industrijsko revolucijo, pa jim na njihovo srečo ni uspelo, drugače bi se še danes dušili v smogu teksilnih obratov.

monster-x ::

Hecni ste eni, ni kaj.

Po eni strani bi prepovedali določena podjetja (torej bi prepovedali delati nekaterim ljudem), po drugi strani pa bi imeli ne vem kakšna visokotehnološka podjetja. Valjda, z ljudmi, ki so že tako ali tako težko zaposljivi boste delali high-tech. Če prepoveš ta podjetja, bodo ljudje izgubili še tisti vir dohodkov in bodo v breme državi pa še določene družbene potrebe bodo ostale nezadovoljene.

Smešen je odpor do tujcev. Če tujec pri nas prodaja (poceni) robo, je kriminalec, če pa slovensko podjetje prodaja v tujini, je pa to oh in sploh zakon.

Namesto, da bi se na veliko "prodajali" tistim, ki imajo kapital in jih toplo sprejemali, je očitno bolj populistično, da jih preganjamo in jim jemljemo. :) Kdo pa bo investiral v takšno državo ...

Bo pač potrebno ugotoviti, da vas bo delodajalec moral bolje plačevati, če bo brezposelnih manj, ker vas teže zamenja. Kako pa do manj brezposelnih? Tako da se prepriča kapitaliste, da naj investirajo ravno k vam ...


Pa še to. Kdaj bomo videli kakšnega nakladača, da se bo dejansko lotil tako enostavne stvari kot je "socialno podjetništvo", "socialni kapitalizem" oz. kakorkoli mu že rečete? Vsak samo naklada, brez kakšnih resnih rešitev.

Tisti, ki pa imajo rešitve, so pa "teoretiki", katerih teorija ni šans da uspe. :)
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Okapi ::

Vidva želita da Slovenija ostane tekstilna velesila
Kaj noriš? Ne pogovarjamo se konkretno o tekstilnih tovarnah, ampak na splošno o podjetništvu. Od česa misliš živeti, če doma ni delovnih mest? Od dobička podjetij, ki proizvajajo v tujini? Od gastarbajterjev?

O.

Karaya 52 ::

Še enkrat: Sproščena delovna sila je potencial, ki lahko in mora ustavriti nove produkte in storitve.

Kdo si je pred 30. leti zamišljal IT sektor? Ni obstajal, danes pa zaposljuje nezanemarljiv delež prebivalstva. Kdo si je pred 200 leti zamišljal avtomobilsko industrijo in kako pomembna bo v nemški industriji? Kdo si je lahko predstavljal letalsko, farmacevtsko in vse druge panoge ki si jih je človek izmislil? Včasih smo vsi bili kmetje, danes jih je 5%, čez 100 let jih bo morda manj kot 1%. Ostali ne bodo gledali v zrak ampak bodo zaposleni v novih panogah ki so "tik za vogalom".

Protekcionistične politke je v EU deležno samo kmetijstvo (zaradi strateške odločitve da moramo biti samozadostni), pa vidimo kako zelo "uspešni" so. Jok in stok ker je pšenica tako poceni in zmetane gore subvencioniranega denarja vse to za zagotavljanje evropskega kmetijstva.

Karaya 52 ::

edit: zaenkrat so outsourcingu izpostavljene delovno intenzivne panoge. 40 let nazaj je bilo delo v tekstilni tovarni sanjsko delo, danes je to slabo plačan pekel. Ni se toliko poslabšala kvaliteta, kot smo mi postavili zahtevni in izbirčni.

djordjevic ::

Karaya 52 je izjavil:

Vidva želita da Slovenija ostane tekstilna velesila (Mura bila največji teksilni obrat v EU - s tem so se tepkoti hvalili), kje je nekvalificirana delovna sila obsojena na delo v "lagerjih".

Snemi plašnice, no. Če ti ne diši totalna diktatura kapitala, še ne pomeni, da sem zagovornik tega, kar mi lepiš. Sicer pa, preberi kak moj zgornji post na temo podjetij z nizko dodano vrednostjo, ne pa da mečeš ven pavšalne neumnosti.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Okapi ::

Sproščena delovna sila je potencial, ki lahko in mora ustavriti nove produkte in storitve.

Prvič: delovna sila bolj malo ustvarja nove produkte in storitve. Delovna sila samo dela, kar je pač doma na voljo delati (ali pa gre s trebuhom za kruhom, če dela doma ni). Nove produkte ustvarjajo znanstveniki, izumitelji, podjetniki ...

Drugič: kaj bi lahko slovenski delavci delali, česar kitajski ne bi znali narediti? Kot podjetnik se lahko spomnim, da bom delal module za bazo na Marsu ali nanorobote ali kvantne računalnike ali karkoli, pa se bom še vedno odločil za cenejšo proizvodnjo na Kitajskem, če ne bom videl neke koristi v proizvodnji v Sloveniji.

O.

monster-x ::

djordjevic, kaj je to "diktatura kapitala"?

Okapi, bravo. Seveda se boš odločil za proizvodnjo na Kitajskem. Zato pa ti mora slovenski delavec ponuditi neprimerljivo več, da se odločiš zanj. Če ti ne, greš drugam. Pač iščeš najboljše razmerje med ceno (količino ipd.) in kvaliteto narejenega. Zato pa je potrebno razmišljati v smeri, kako ali ustvariti znotraj podjetja dovolj dobro avtomatizacijo, katero bo lahko obvladala peščica delavcev, ki se jih zaradi velike proizvodnje in prodaje tudi dobro plača. Mišljenje, da morajo biti podjetja samo zato, da lahko ljudje delajo, pa četudi je to gledanje v zrak, je itak zgrešeno, ampak na žalost se ga je predolgo uporabljalo.

Slovenska tekstilna industrija lahko konkurira poceni delavcem le na način, da ustvarja močne blagovne znamke in da delavci prakticirajo postopke, ki jih Kitajci ne znajo. Ali pa da ljudi nadomestijo s stroji. Tako pač je, če vam je prav ali pa ne.

Kako pa zaposliti ljudi? Jah, privabite kapital namesto, da ga zatirate, znižajte davčne obremenitve, itd.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Karaya 52 ::

Število rojstev novih podjetij je premosorazmerno s količino proste delovne sile na trgu. Če ta kaj zna, toliko bolje, če ne zna nastane problem - ker ji ne preostane nič drugega kot delo v panogi, ki ne ustvari niti toliko dodane vrednosti da bi omogočila trenutni življenski standard. Ali se zmiga in ustvari kaj novega ali pa živi nižji življenski standard. Nismo vsi krivi, ker je nekdo zaspal na delovnem mestu, sam pa tudi nisem pripravljen zaradi tega kupovati dražjih produktov.

Če boš delal module za bazo, bo tvoje delo intelektualno zahtevno in tega ne zna vsak Kitajc. Space Shuttle lahko tudi sam pobarvam, čeprav ne bom imel pojma iz česa je barva sestavljena ker jo bo izdelalo high tech podjetje. Mi pa moraš dati penzl in barvo in vse to pripeljati k meni na dom - če se ti splača in če je okolje toliko stabilno da je tvoj biznis varen.

Problematična so delovno intenzivna podjetja in to že od nekdaj. "Uči se da ne boš delal kot jaz, star trot."

sidd ::

49106 je izjavil:

Zakaj pa negreš živeti/delat v Francijo?

če je tam tolk kul?

a tam majo 1000EUR minimalno plačo?


Pa veš da nisi daleč od resnice. Študentje gori delajo t.i. malo delo. Torej se jim šteje v delovno dobo, izkušnje, blablabla....Plačani pa so takole. Spodnja meja je minimalna plača, torej 8€/h. Tole si nisem izmislil ali pobral kje z interneta. Pač poznam preveč francozov pa so rekli kak je :).
Kolega recimo je delal kot pripravnik pa je kr bil na nekje 1200€. Prvi šiht, brez izkušenj. Tako da ja, gori vedo zakaj stavkajo. Se ne pusti folk j***t v glavo politikom. :D
no idea for signature
signed
I

djordjevic ::

Diktatura kapitala? Na kratko furanje podjetij na ravni bivše Mure, Boxmarka in še mnogo drugih. Delavcem znižuje plačo, dokler gre, ponuja sweatshop delovne pogoje, pobira delavce, ki zaradi brezizhodnega položaja sprejmejo še most crappy job, ker jim je izpod časti viseti na sociali za 100 evrov manj, po možnosti na veliko krši delovno zakonodajo (in kot bi se slikovito izrazil Pahor, 'nikome ništa'), plač ne izplačuje redno, tarna nad visoko obdavčitvijo dela (ki je, da bo paradoks popoln, dejansko živa resnica), hkrati pa poskrbi za upper echelon, ko pa vidi, da ne bo za novo jahto, požene firmo v stečaj, poruši hale in proda parcelo za kak nepremičninski projekt. Takega kapitala NE RABIMO. In ja, preden mi bo kdo spet očital, naj odprem firmo jadajada, govorim iz vidika podjetnika, ampak ne takšnega, ki najame 10 študentov in živi od njihovih žuljev, ampak takšnega, ki večino dela opravi sam in je pri tem plačan po učinku.
No grave is deep enough to keep us in chains.

nurmaln ::

Ker vidim da nekateri še kar ne dojamete...


Delavcem znižuje plačo, dokler gre.

Seveda, dokler je delavec pripravljen delat, naj.

Ponuja sweatshop delovne pogoje.

Če pogoji izpolnjujejo vse predpise je čist vseeno kako jih imenuješ. Kukr če.

Pobira delavce, ki zaradi brezizhodnega položaja sprejmejo še most crappy job

Se pravi da jim še vedno omogoča nekaj več kot bi imeli sicer.

Po možnosti na veliko krši delovno zakonodajo.

Takoj poslat inšpekcijo, po potrebi zapret firmo.

Plač ne izplačuje redno.

Takoj zapret firmo.

Tarna nad visoko obdavčitvijo dela.

Naj tarna, če mu kaj ni prav lahko neha, tako kot delavci.

Hkrati pa poskrbi za upper echelon.

Najbrž mu je ja v interesu da je management zadovoljen. Ampak to sam najbolje ve.

Ko pa vidi, da ne bo za novo jahto, požene firmo v stečaj, poruši hale in proda parcelo za kak nepremičninski projekt.

Če je firma njegova lastnina lahko z njo počne kar želi (v okviru zakona).
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

LeQuack ::

Za vse je kriva progresivna davčna lestvica, ki višje plače višje obremeni. Tako država sama proizvaja nizko plačane delavce, ki se delodajalcem najbolj splačajo.

Ta lestvica je dejansko skregana z vsako logiko in sploh ne bi smela obstajati, ker je to uzakonjena kraja. Nekdo z visokimi dohodki bo tudi ob konstantni stopnji dal več davkov državi kot tisti z nižjimi. Pol pa država reče fuck you nič ne boš ti uspešen in te zatre in ti vzame še 2x več.

Idealno bi bilo imeti lestvico, ki je obratna, se pravi z višjimi dohodki se niža stopnja. To bi delodajalce prepričalo, da se splača imeti delavce z visokimi dohodki in svet bi bil lep. Ampak prej bo morala biti najbrž še kakšna nuklearna vojna, ker državni aparati so narejeni tako, da so v največji meri zaščiteni pred prebivalstvom (nadzor nad vojsko, policijo...).
Quack !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeQuack ()

MadMicka ::

LeQuack, idealno bi bilo, če sploh ne bi bilo davkov, a ne :). Drugače, da ne bo kdo mislil, da imajo razvite države na široko odprta vrata državam v razvoju. Milijon razno raznih predpisov glede uvoza blaga služi in temu, da se uvaža po naših standardih neoporečeno blago in temu, da se omejuje konkurenca. Kdo bi vedel, kje se začne eno in konča drugo. Pa še to: ne moreš v razviti in zapleteni družbi zadeve poenostaviti do amena (kot so imeli npr. v času industrijske revolucije) in potem misliti, da bi tako karkoli rešil. Ničesar nebi rešil, le uničil bi dobrega, kar imamo.

XrobertoX ::

sidd je izjavil:

49106 je izjavil:

Zakaj pa negreš živeti/delat v Francijo?

če je tam tolk kul?

a tam majo 1000EUR minimalno plačo?


Pa veš da nisi daleč od resnice. Študentje gori delajo t.i. malo delo. Torej se jim šteje v delovno dobo, izkušnje, blablabla....Plačani pa so takole. Spodnja meja je minimalna plača, torej 8€/h. Tole si nisem izmislil ali pobral kje z interneta. Pač poznam preveč francozov pa so rekli kak je :).
Kolega recimo je delal kot pripravnik pa je kr bil na nekje 1200€. Prvi šiht, brez izkušenj. Tako da ja, gori vedo zakaj stavkajo. Se ne pusti folk j***t v glavo politikom. :D


E točno to končno en ki malo pozna mi smo pa ovce ki se pustimo jebat ehh kaj čem govort saj so vsi ostali komentarji neplodni tale mi je všeč je vsaj nekak realno napisan pa sicer to še ni vse...
Robi

Zgodovina sprememb…

Mavrik ::

Mavrik je premaknil sporočila v Varčevalni ukrepi vlade.

Gjurisic ::

Kaj bo z minimalnimi plačami v javnem sektorju.

McHusch ::

Nič ne bo. Minimalna plača ostane kakršna je. Če bo vlada resnično znižala plače za 15 %, bodo vsi, ki bi s tem padli pod minimalno plačo, dobili minimalno plačo. Že sedaj je prvih ~10 plačnih razredov en velik hec, ker so vsi pod minimalno plačo.

Okapi ::

Minimalna plača je 763 evre, ima jo prvih 12 plačnih razredov, 13. je pa 3 evre več. Će znižajo plače za 15%, pade v minimalno plačo prvih 16 plačnih razredov. Sysadmin s srednjo šolo je 17. plačni razred, in bo dobil par evrov več kot snažilka!

O.

St235 ::

Ne pozabit, da minimalna plača pripada zaposlenemu samo, če je dejansko delal. V primeru bolniške/porodniške... dobiš točno toliko kot pri posameznem razredu piše.

MadMicka ::

Lakotnik29, od kje tebi ideja, da znaša bolniško/porodniško nadomestilo toliko, kot to pri posameznem razredu piše? Lahko podaš zakonsko določbo?

Zadeva je sicer takšna, da pač bolniška do meseca in pol znaša najmanj 80% zadnje izplačane plače, nato pa 90% povprečne plače v preteklem letu, porodniška pa 100%.

Mislm, sej ti verjetn zdrava pamet pove, da če je npr. izhodiščna plača za posamezni razred bruto 300 EUR, da potem pač ne dobiš zgolj bruto 300 EUR oz. neto cca. 180 EUR?

Res me zanima, od kje sploh take poberete. A si to človek sam zmisl, al sliš od koga al kako?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

St235 ::

Zakon nikjer ne govori, da ti pripada NY% izplačena plače za pretekli mesec. Ampak, da ti pripada XY% plače v preteklem mesecu za polni delovni čas.

Plača je sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Sestavni del plače je tudi plačilo za poslovno uspešnost, če je le-to dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi. Šele nato se izračuna razlika do minimalne plače. Tako v primeru delavci, ki imajo plačo nižjo od minimalne v primeru bolniške dobijo ustrezno manjši delež. Edino prispevke mora delodajalec obračunat kot, da bi izplačal minimalno plačo.

80% pa je samo 30 dni, kolikor časa si breme delodajalca.

Se pa strinjam, da sem zgoraj narobe postavil zadevo. Minimalna plača je pač osnova za izplačilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

jernejl ::

St235 je izjavil:

Plača je sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov.

Torej je nadomestilo 80% plače ali 80% osnovne plače (brez dodatkov in razlike do minimalne plače)?

80% pa je samo 30 dni, kolikor časa si breme delodajalca.

30 delovnih dni traja približno mesec in pol.

St235 ::

30 delovnih dni je lahko 6 ali 5 tednov.

celotne plače, v primeru minimalne plače je to 80% minimalne plače (tukaj sem prehitro sklepal, nisem pa pogledal v zakon). Prispevke pa se vedno obračuna, kot da je bila izplačana najmanj minimalna plača.

Gjurisic ::

A so oni normalni moja plača je že zdaj 542,36 neto?
Kar pomeni, da je že zdaj pod zakonsko določenim minimalcem?
Pa ukinjanje regresa (govorim o javnem sektorju)
manjšanje plač pa kaj da nam manjšajo?

Invictus ::

Če se tako pritožujete nad minimalnimi plačami v javnem sektorju, si poiščite službo v zasebnem sektorju.

Tam so lahko plače precej višje, če kaj znate ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mr.B ::

Ali pa povprašaj sindikate kaj delajo, saj jim vlada vse na pladnu servira, ti pa sindikatu vsak mesec za nič dela daješ samoprispevek. Njihova plača je verjetno 3x toliko...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gjurisic ::

Sej se ne gre ali človek kaj zna ali ne zna
dejstvo je da večina slovenske populacije živi z minimalcem
in vsi moramo živet
pa naj se ponudi kaka prilika, da se folk prekvalificira
kako si bo nekdo z minimalcem omogočil prekvalifikacijo ali nadaljno šolanje!
je razlika če se
manjša unemu ki dobi 800, 1000, 1500 neto ali unemu ki dobi 542,36 neto!
Že če smo toliko v k.... a treba revež bit še večji revež.

Mr.B ::

Potem pa povprašajte sindikate zakaj je to tako...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gjurisic ::

Nisem v sindikatu!
Ali to spet pomeni da sem brez pravic?

Mr.B ::

Ne vbistvu to pomeni nič takega. Vprašal bi se , oziroma prdvem tiste ki so v sindikatu, in delajo za minimalca, zakaj plačujejo sindikat, saj je minimalc zakonkso minimalno določena plača, za to pa res ne vem zakaj bi nekdo plačeval še sindikat...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gjurisic ::

A jaz vplačujem sindikat?

Mr.B ::

Potem pa ti bom rekel takole :
Če ljudje delajo za minimalca, bo njihova pokojnina identična, kot pokojnina, ki bi jo dobili, ko bi bili na zavodu.
Hm zakaj pa potem sploh delati. Aja zato ker moramo delati za nacionalne interese. Primer Mercator.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gjurisic ::

O čemu pa ti govoriš?
Jaz govorim o nezmožnosti preživetja.
Nekateri imajo možnost izkoriščanja ljudi ki nimajo druge izbire
raje kot sociala ipak če delaš je malo več.

Mr.B ::

Gjurisic, sej a delaš v kašnem JU ali JS, potem bi tvoje odgovore še razumel.. Da ti dam relan vprašanje, ali veš kdo katerega leta moramo ukiniti nadomestilo za prevoz na delo. Me zanima komu se bo dalo delati za minimalca, in to seveda v času, ko še zdaleč vsaj Slovenija ne bo iz gospodarske krize, v primerjavi z ostalo Evropo...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gjurisic ::

Delam blizu doma par kilometrov,
ker se zavedam da pri potnih stroških gubi država
nima davkov
jaz nimam penzije
PREJ KO SE POTNI STROŠKI UKINEJO BOLJE
naj se vse vračuna v plače
pa da ne omenim koliko bi država prišparala
delam v javnem sektorju za MINIMALCA!
Že tako sem na prostaški palici:
ni regresa
ni prevoza
manjšanje plače za 15%

ČE SMEM VPRAŠAT KOLIKO PA TI DOBIŠ NA MESEC?!

WarpedGone ::

Dej, uporabi tiste tri molekule med ušesi in si razloži, kako ti lahko znižajo minimalca za 15. Boš vidu da ne gre, minimalnc je minimalc ravno zato ker je minimalc. Ne sme/ne more bit manjši.

Kurčiš se za čist brezveze. Štrukelj te ljubi.
Zbogom in hvala za vse ribe
««
10 / 35
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28238038 (5862) Malidelničar
»

Ali še v Slovenij kdo dela za manj kot minimalca? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
639854 (7200) Invictus
»

V kratkem podražitev hrane v Sloveniji 2017 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19236477 (32103) Utk
»

Francija omejila popoldansko službeno elektronsko pošto (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22351897 (45404) antonija

Več podobnih tem