» »

Problem z Intel DG45ID matično

Problem z Intel DG45ID matično

Keyser Soze ::

Imam en čuden problem.

Sistem je sestavljen iz Intel DG45ID matične, Q9550 (stock hladilnik), Kingston 2x2GB 667mhz value ram, Chieftec CTP-350-12G in ostala periferija (WD HDD, monitor preko onboard grafike - DVI, USB tipkalica in miš).

Včeraj sem zadevo zmetal vkup, nanjo namestil Win7 in ji stestiral. Vse normalno. Čez noč sem nato potegnil dol Win Server 2008, ga zjutraj na čisto namestil na sistem in se malček seznanil z njim.

Zadeva je še vedno laufala normalno. In nato sem sistem ugasnil za par ur, do večera.
Pred kratkim sem ga zopet prižgal, ter predhodno v BIOSu malček potweakal zadevo. Pač, nedolžne nastavitve (izklopil zvočno, potweakal boot zaporedje) in shranil stvari.
In sedaj namesto, da bi se kišta normalno zagnala je zgolj potegnila malenkost štroma iz napajalnika, zavrtela ventilator na hladilniku ter napajalniku in se ugasnila, ter nato spet zagon, in ugašanje... Ter tako naprej.

Brez kakršnihkoli piskov (če potegnem ram iz plošče in jo zalaufam mi da normalen signal oz. pisk, da manjka/ne deluje ram), opozoril, pokov, bliskov, dima, ipd.

Nič. Samo ciklanje starta in ugašanja v nedolged. Toliko da se ventilator zavrti za dve sekudni in to je to. Ni niti signala v tipkovnico, miš, monitor, nič.

Kje bi lahko bil problem? Ima kdo kakšne izkušnje s tem? Sam imam namreč na sumu nastavitev v BIOSu, in sicer to, da se sistem ob prekinitvi napajanja da v zadnje znano stanje. Ampak kako hudiča resetirat zadevo? Zadevo sem že probal resetirat, jo izklopil iz napajanaj in vzel ven baterijo. Skratka, pojma nimam kaj bi bilo narobe.

P.S.: Uf, roman...
OM, F, G!

Valentin ::

Kaj pa Cmos-clear jumper?

Včasih je nekatere biose zresetiralo, če si držal tipko insert ob vklopu.

Lahko pa je tudi kaj z napajalnikom in se sesuva kakšna napetost. Za finto izklopi vse iz napajanja, razen matične...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Valentin ()

Keyser Soze ::

Evo ga problem. Brez rešitve!

Zdaj sem se spomnil, da sem preverjal ali je mogoče kakorkoli downclockat procesor, in sem v meniju za RAM spremenil nastavitev iz "Automatic" na "Manual" (konfiguracija rama pač).

Na prvi pogled se nastavitve niso spremenile, zato nisem spreminjal nastavitve nazaj na avtomatsko, ampak sem pustil na ročno. Napaka! Ker je matična sedaj baje "cegu".

V matični je trenutno Kingstonov 2x2GB 800Mhz CL5 ram (KVR800D2N5K2/4G). Kar je IMO dovolj zmogljivo, da bi moralo požret tisto nastavitev, ki se ti pojavi, ko prestaviš na ročne nastavitve. Ljudje celo pravijo, da jim je sistem uspelo vzpostavit nazaj na noge, če so noter dali 800Mhz CL6 ram. A ne more ram požret bolj ohlapnih timingov? Razumem, da ne prenese preveč zategnjenih. Ampak če mu daš višje timinge bi verjetno moral prenest to vsiljeno nastavitev?

Sicer pa, kdo pri zdravi pameti bi mislil, da matična oz. reset BIOSa ne bo pomagal (ne sme pomagat) pri napačni nastavitvi timinga rama?!? Intel?
OM, F, G!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

problem nov racunalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
19925312 (8069) hojnikb
»

Sestavil PC - monitor neodziven, matične ne piska

Oddelek: Strojna oprema
355022 (3150) Riff
»

Zanimiv problem z računalnikom

182440 (1929) chrush
»

navijanje Quad procesorja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Navijanje
37324643 (19333) Jst
»

Zagon računalnika, ekran se ne prižge

4312252 (11639) k0lar

Več podobnih tem