» »

Rad bi naredil OS.

Rad bi naredil OS.

1
2
3 4

mb2263 ::

Pomoje bi bilo pametno, ce bi se kako spoznali... preko interneta ce ze ne drugega ... pa da bi kako stran gor odprli pa tak ... da bi se nekako spoznali, s kod je kdo pa kaksne izkusnje so za njim, kaksne ambicije pa tako...
atlet, pisi : miroslav.beranic@uni-mb.si
#maribor -> MEET-ME
ICQ imam tut .. ce kdo zeli, samo ga ne uporabljam

LP, Miro

klemen338 ::

tole je za braneta2 pa tega tipa z maribora: Strinjam se z vama v marsičem, je pa tko, vsak dela tisto kar bolj obvlada. jst npr. nebi (zaenkrat) razvijal v assemblerju, ker ga tolk ne obvladam. moj vložek bi bil bolj v c-ju. seveda bi tu mogli bit ljudje, ki asm bolj obvladajo, ce takih ni, se z vama cist strinjam.

drugac pa, lahko bi delal tud igro, ce je kdo med vami, ki bi jo, je ze kdaj vsaj mal kej programiru, kar predvidevam, da ja.
ceprou je meni ideja o os-ju se vedno zelo vsec.

sicer pa zakaj bi tok kompliciral, zakaj ne bi pobrali nekaj obstojecega ze na netu in delal na tej osnovi? namrec ni samo linux koda, ki se jo da dobit. lahko bi vzel cist osnovo boot loader,...itd. ze narejeno, ker tud jst mislm da tople vode odrivat nima smisla pa se i386 arhitektura. motorola 68000 ma lepši nabor ukazov v asm-ju zame, samo kako naj uporabim sam procesor, ko nimam niti rama zraven - nism pa ing. elektrotehnike, da bi znov to povezat v kej uporabnga. druga stvar je, da je tam treba vse narest pol res sam. grafiko za pc-ja ni tezko, ce uporabs biosov interupt. skratka za asm bi bilo potrebno vec takih kot sta vidva- predvidevam da tud brane vec ve o asm-ju.

za konc, moja ideja al vzamemo neki na netu predvsem poberemo osnovo v asm-ju oz se vsaj 90% zgledujemo po njej al gremo delat cist neki druzga kot npr kaksna igra al pa ne vem kaj se..:)

mimgrede-jst nism recimo pripravljen vloziti 40ksit za fpga cip ker mi je to cist predrago.

atlet ::

klemen338: S tabo se ne strinjam, da bi naredili kako igrco, ker to smizdi brezveze. No ja, vsaj zame, ker jih ne igram. Ce ces delat igrce, pojdi na Joker-jev forum in se tam zmeni s folkom, ki je bolj zainteresiran za to.

Brane2 ::

Če je interes, se javim za razvoj elektronike. Naredu bom čist simpl vezje, ki se ga bo dalo zlotat doma.
Izdelu bom profi a poceni dvostranske tiskanine.

Tu mislim shemo, spremljajoče materiale in tiskanino. Jasno, naredu bom par primerkov tiskanega vezja, da si bodo zainteresirani lahko sestavli prototip.

Najbolj zanimiva se mi zdi varianta z 68000ko, nekaj časa pa se igram tudi z mislijo, da bi dal gor recimo ADSP-2115 ali še raje ADSP-2181 in na njemu softversko odsimuliral 68000-ko. Ta verzija bi imela nekaj prednosti in tudi kakšno slabost, glede na klasično 68000ko.

Prednosti:

-ker je 68000 ka softversko emulirana. Lahko dodajaš in spreminjaš ukaze po mili volji.
- podobno lahko dodaš 68000ki recimo MMX ukaze ali stvari, ki se ti recimo zdijo cool v danem trenutku

- lahko greš emulirat nekaj povsem drugega

-visoka hitrost matematičnih operacij

- poenostavljena in verjetno mogoče še nekoliko cenjša elektronika, saj je v DSPju marsikaj, kar bi moral sicer dodati posebej.

- ADSP serija se še vedno proizvaja, medtem ko se MC68000 ne razvija več, čeprav se prastara 68000ka ponavlja v novih reinkarnacijah.

-v skladu s tem se da pozneje vzeti močnejši ADSP za tiste, ki jih zanima bistveno hitrejši stroj, medtem ko pri 68000ki je to to. Močnejši modeli se ne delajo več.

-68000ka neposredno naslavlja samo 16 MB pomnilnika, ker nima najvišjih adresnih pinov speljanih ven, pri ADSPju pa lahko implementiram polni 32-bitni naslovni prostor B.P.

-ADSP lahko obenem emulira še matematični koprocesor 68881, ki ga ne delajo več, je bil pa svoje čase huda zadeva.

-ADSP lahko emulira tudi grafični koprocesor in še kaj. Zelo uporabno za učenje o delu tovrstnih stvari

Slabosti:

- poleg OS-a je treba napisati kodo za emulacijo. Sam mislim, da bi bil to manjši glavobol-

-ADSP ni tolk noro overclockabilen kot MC68000-ka. Je pa v osnovi hitrejši, saj lahko dela na 40 MHz...


No, to je par misli za začetek....






Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Aja, jasno odprt sem za predloge, glasovanja itd, v mejah lastnih interesov, jasno.
Če stvar uide izven mojega interesnega področja, se je bo pač lotil nekdo drug, tko kot v vseh OpenSource stvareh...

atlet ::

Zakaj bi pa naredili "racunalnik"?

Brane2 ::

Zato, ker:

- je v tem, glede na napore bistveno več zanimivosti in večja učna vrednost.
- ker predstavlja glede na povsem nov OS na PCju bistveno manjši zalogaj
- ker je končni produkt lahko bistveno bolj uporaben, da o Cool faktorju ne govorimo.

No, to je samo predlog. Če ste še vedno na liniji "hočemo povsem nov OS za PC" tudi prav...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

atlet ::

Aha, sam kolk bi stala naprava, pa kako se razllikuje od pc-ja, razen v moci. Kako bi blo z diskom, monitorjem, etc.

Brane2 ::


Aha, sam kolk bi stala naprava....

Stvar dogovora, kaj damo not. Torto se da speč iz parih ali par deset jajc.

Mislim, da je vse čez 300 DM za plato in vse na njej preveč.


, pa kako se razllikuje od pc-ja, razen v moci. Kako bi blo z diskom, monitorjem, etc.



Od PCja bi se razlikovala po enostavnih vmesnikih, za katere bi se dalo simpl napisat driverje.
Če narediš videohardvare, potem že veš, kako bo ta zgledal in se ti ni treba ukvarjati z miljijon drugimi modeli, ki jih v življenju nisi videl. Delaš softver za natanko to, kar imaš na mizi.

In kdorkoli hoče imeti podobno stvar, si naredi/naroči plato, naroči čiperaj in ima isto stvar, na kateri dela enak softver.

Periferija je stvar dogovora. Kot vidim zadeve sedaj, je to takole:

PS/2: no problem. majhen problem bi bil, kje najti take konektorje, ampak to je trivialno.

USB: Tisti tapočesen (1.5 Mbit/s) verjetno ne bi bil problem, za hitrejši (12Mbit/s) moram še naštudirat opcije, USB 2.0 pa verjetno ni dosegljiv

Grafični izhod: STvar dogovora. Vsekakor nič revolucionarnega. Mogoče bi se uspel stegniti do 1280x1024 in še to s skrajnimi mukami.

Flopi: Ne vem še. Ni pametnih čipov za vmesnik, poleg tega pa je zastarel. Kdo še to rabi ?

COMporti: No problem

Parallel: Stari Centronics no problem, novi IEEE-1284 ne vem. nimam specifikacij. Standard za to ni zastonj, plačevat za specse pa ne mislim. Po moje če bi imel podatke, ne bi blo problemov

Mreža: Ne vem. Mogoče. Moram najt specifikacije za Ethernet. Definitivno bi blo cool imet vsaj 10 Mbit Ethernet. Po drugi strani, pa če naredima kaj nestandardnega po svoje, da deluje samo med boardi, ni pa združljivo s PCjem, je to neproblematično.

IDE: Vse do UltraATA bi blo izvedljivo lepo. Mogoče tudi slednji, samo ob dodatni logiki.

Zvočni izhod: če bi uporabili serijski codec, potem bi bil izhod zlahka primerljiv s PCjevim.
Se pravi, recimo 16 bit stereo/ 50 kHz.

SmartMedia vmesnik: Možen. Ni problema-načeloma.

Razširitveni prot za vodilo: Če mi ni treba bit standarden, ni problema. Mogoče bi se celo dalo nardit PCI slot samo to mi nekako ne diši. Slednji je bil narejen po meri proizvajalcev PCjev, ne pa hobistov.
Mogoče raje kaj enostavnejšega/cenejšega.



Bistvo projekta je torej v učni vrednosti, bi pa taka stvar DEFINITIVNO imela tudi povsem ralno komercialno uporabno vrednost.

Učna vrednost leži v živem modelu računalnika, ki deluje. Če te zanima npr. USB, si greš lahko pogledat na delujoči model, kako je stvar narejena. Od implementacije logičnih vrat v čipu, softverskih driverjev in povezanega progamja itd.

Poleg tega bo učni model imel full prostora za izboljšave. Če so stvari odprte in prostodostopne, penaljene pa na enostavnost sestavljanja in čimlažje razumevanje, potem jih ni težko izboljšat/pospešit, ko to rabiš in ko si že dojel osnove.



Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

atlet ::

Stvar se mi zdi vsekakor zanimiva za ucenje in igrackanje. Seveda si malo pretiravu s temi USB-ji, itd. kajti za zacetek bi bilo dovolj le to, da bi ustimali nekaj simple in bi potem to nagrajevali. Glede OS-a pa mislim, da bi bilo bolje, da bi prenesli ze kak narejen os na to masinco. Linux bi biu zelo primeren, morda bi se nasu se kak, sam mislim, da bi tega najlazje prenesli, kajti dokumentacije o temu je zelo veliko. Razen ce nima kdo kakega boljsega predloga, oz. se vam da pisat os iz zacetka.

Lp

atlet ::

A mi lahko poves kak link do kake podobne naprave, kjer je kak shema, pa specifikacije, kak primercek,... Bilokaj!

Brane2 ::

Ravno Linux verjetno ni najbolj primeren za te stvari. Zakaj ? Zato, ker je to Unix, ki je glomazen in pa univerzalen. Naj bi (z več ali manj truda) delal na vseh mašinah.
Seveda, prej moraš prevesti vso kodo s kakim C /C ++ compilerjem, pa še brdo drugih stvari rabiš.

Naredi google search za "homebrew computer". Med gomilo cepcev, ki pod tem pojmujeo doma sestavljen PC boš našel tudi kak biser. Detajlov ne vem na pamet, lahko pa poiščem.

Poglej si na primer, kar najdeš o SInclairjevem QLu.

Stvar ima multitasking OS, ki je skupaj z vdelanim SUperBasic interpreterjem dolg celih 48 Kb. V tem je vse- grafične rutine, scheduler itd. V 128 Kb spraviš poleg izboljšanih verzij naštetega not še kak GUI.

NMislim, da je disasembliran QDOS na internetu, kejr so tudi razlage rutin. Ni treba bit ravno kompatibilen z njimi, lahko pa vidiš kako so bile stvari narejene.

O takih stvareh govorim. Majhne, kompaktne, učinkovite, razširljive.

Kar se vmesnikov tiče, ni nujno (niti zaželjeno) da bi vdelali vse, govorim o svojem dosegu v tem trenutku.


atlet ::

Hm, jst sem bolj privrzenec Linux-a, tko da sem predlagu za njega, kajti je veliko programu za njega in bi bilo enostavno vse prenest gor, pa se graficno okolje MicroWindows je dokaj zanimivo. Seveda lahko prenesemo/naredimo tudi kaj drugega, vendar menim, da je Linux najbolse, se bi dali gor. Se pa lahko kej podobnega napise, multitasking, enouporabniski os, kateri bi podpiru TCI/IP protokol. :)

Brane2 ::

Kot sem razumel, ste hoteli novi OS, zdaj bi pa Linux.

Kje je fora novega hardvera ? Linux je najbolj smiseln na PC-u.

Ni fora da narediš nov hardver, ki je bistveno počasnejši od PC-a nato pa tja portaš Linux.
Rezultat bo 10-in-večkrat počasnejši stroj.

Ali delaš svoj OS in zaradi tega narediš svoj hardver ali pa uporabljaš Linux na standardnem hardveru...

atlet ::

Hm, to je tudi res. Sam prej mormo naredit stroj, sele potem lahko zacnemo programirat za njega.

Brane2 ::

Torej rabimo prej dogovor, kaj bi sploh radi.

Če je to nov mlinček, sledi dogovor o tem, kaj bi blo sploh na plati, iskanje orodij za programiranje, oblikovanje teamov itd.

Hmm. Mogoče še pred tem seznam interesentov, ki bi bili zainteresirani za tako stvar :\

I'm out s te teme, dokler ne padejo konkretni predlogi, če sploh je kaj interesentov za te športe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

atlet ::

Jst sem vsekakor zainteresiran. Kaj pa naj bi melo na plati, hm, serijska vrata, kako mrezno :) (Bi rad povezu s PC-jem), pa svoj disk, lahko disketnik ali cd-rom, sam to bi prislo pozneje, pa graficno. :) Nevem, jst se ne spoznam kej dosti na hardver, tko da moras povedaat, kaj upamo naredit ven... :)

mb2263 ::

Kaj naj se dodam... stvar se je zgleda razvnela... Sedaj je potrebno najprej sestaviti ekipo in se spoznati, preuciti ideje in narediti načrt. Vsekakor ima Brane2 največ izkušenj, znanja... Jaz sem prost za vse predloge...

LP, Miro

klemen338 ::

odlicno, jst sem tud za. stvar zgleda se bolj zanimiva, samo da hardware nebi presegu velik...sit. brane, nic nisi potem napisal, ker procesorcek bi uporabili? mogoce M68060 ali mogoce strongARM.
ej to je se ful bolj entuziasticno - sistemcek, k nebi bil pc. meni se zdi bistveno za zacetek, da stvar ima monitor in pa nek ram, ce pa lahko naredis vse kar si napisal, slisi se super.
skratka, kolko nas je pripravljenih?
kako bi funkcionirali? delo bi si morali nekako razdeliti.

Brane2 ::

Za tako stvar je potrebna kritična masa folka. Vsaj 10 mandlcev, bolj optimalno bi blo 20-30 ali več folka, ki bi iz firbca obdelovalo en košček problema, nad kerga bi se spravli. Po vsakem obdelanem koščku kjer bi uspeli ali častno pogrnili bi odnesli zajeten kos dragocenega znanja.

Torej, nekaj pravil:

1. Ne gre za mrzlično razvijanje atomske bombe. Nihče vam ne diha za vratom in vaša naslednja plača (žepnina, štipendija, karkoli) ni odvisna od poteka projekta.
Ne glede na točko 1 pa se je treba zavedati da dana beseda nekaj velja. Če boste ugriznili ogromno, pogoltnili pa malo, bo to videlo partisoč ljudi na forumu. Skratka, izberite si ritem, ki vam ustreza.

2. Vabljeni so vsi, ki jih to zanima. Ni nujno, da so težki softveraši/hardveraši. Vabljeni vsi od nedolžnih cicibanov (če to še obstaja) do večno zagrenjenih penzionerjev.

3. Točka, predvidena za dodatna pravila :D

Zato niso zahtevani ravno inženirji ampak hekerji z raziskovalno žilco. V skupini je lažje. Kar ne veš, vprašaš. Nekdo bo že kaj vedu o tem, vsi pa se bodo nekaj naučili, vklučno seveda z mano. Še nikoli se nisem lotu česa takega...


PS: Klemen- tretji interesent. Eden več :D
Poleg tega bi rabili poseben forum, mogoče za začetek "Znanost in tehnologijo", z dovoljenjem moderatorjev seveda.

Idealno bi bilo met dva foruma posebej za to, enga za hardver in enga za softver ampak to šele če bi stvar shodila...

Torej, zaenkrat trije interesenti. Ni slabo a ni zadosti za soliden začetek.

Zdej mam gužvo, a bom pripravil nekaj stvari in predlogov za izbiro procesorja...









Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

atlet ::

Brane2: ce rabis forum, ti ga jst dam in ti dam administratorske pravice. Ti samo reci, cene mi pa pisi mail, na atlet@email.si, se bova tam zmenla.

klemen338 ::

se ena stvar: vse stvari bi morale biti javne za vse oz vsaj za sodelujoče.
mislim da moramo urediti kategorije foruma. npr tudi cene lahko objaviš na forumu pod npr razno..itn. Ker bi si vsak sodelujoci zelel imeti to masinco doma, sicer ne bomo mogl pridt skupaj.

kar sem hotel recti, vse ideje morajo biti dostopne vsem, to je team.:)

Brane2 ::

Če so stvari odprte, to pomeni da ni skrivanja.

Ko bo enkrat delujoča tiskanina obstajala, bo seveda objavljena. Vsak si bo lahko izbral a jo vzame pri meni, kje drugje, ali pa jo da sam delat. Ajd u redu, lepo je če ti priznajo avtorstvo ( da ne bi kdo dal delat večje število tiskanin in jih nato prodajal kot razvite pri sebi).


Torej OPEN SOURCE


Drugače pa nimam problemov s tem. Enako je z materialom. Objavu bom naslove, kje sem kaj dobil. Če pa dobite material drugje, je to načeloma vaša stvar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

atlet:

Ni fora u tem, da samo imaš forum. Fora je v tem, da je forum na vidnem mestu, kjer je veliko folka in vsak lahko vidi projekt ter se po želji pridruži. Slo-tech se mi zdi optimalen za tako stvar.

Saj sanjamo, da bi imeli sami tako stvar, a zaenkrat delamo na izdaji revij in CDjev in ni časa za te stvari, poleg tega pri nas tudi prometa folka ni tapravega...

klemen338 ::

brane: cesa se bos potem najprej lotil? mogoce kdo ve kje se kaj dobi? kaj od tistga bos zrealiziral najprej? seveda je se vedno odprto vprasanje procesorja. to ti bolje ves, kaj bos lazje zrealiziral, kaj se bolj izplaca, in keri procesor je sicer optimalen. Meni bi se zdele motorole 68060,86040 kar uredu. kaj pa StrongARM procesorji? ali kaj drugega, kar niti ne poznam?

druga stvar, ko bo ta zadevica hardwaresko ozivela, da bo tudi monitor "splavljen", bomo sistem zasnovali s konzolo ali grafično?

Matek ::

Jaz bo pomago-samo ne znam programirat:8)
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

nec4b ::

Živjo!

Mislim, da je ideja da se naredi oboje hardware in software sijajna in optimalna. Jaz bi prav rad sodeloval zraven. Mogoče bi bilo zanimivo, če bi razmislili kej v stilu embbeded sistema, recimo kot so recimo dlancniki.Ne bi rad delal cisto navadnega pc klona. Mislim, da izbira procesorja ni toliko pomembna po moči in ceni, ker je na trgu ogromno zadosti poceni in močnih mocnih mikroprocesorjev in mikrokontrolerjev(motorola, intel, texas instruments,...), ampak bolj pomembna cena razvojnega orodja(kompajler + razvojna plata), kolikor je meni znano grejo te stvari do nekaj tisoč dolarjev. Zanimivo bi bilo dodati k procesorju(ce bo bolj preprost) se kak dsp, da bi stvar bila zadosti mocna za igranje mp3-jev. Operacijski sistem bo verjetno moral biti bolj preprost, recimo kot dos, lepo bi bilo oz. skoraj bi moral imeti tudi GUI.
Verjetno bi se bilo dobro dogovoriti, kaj posamezniki sploh zelimo imeti in dobro bi bilo tudi orisati kaj naj bi vse zmogel nas racunalnik(cilji).

Rad bi slisal vaša mnenja?
lp

Brane2 ::


Jaz bo pomago-samo ne znam programirat


Bistvo teh stvari je učenje. Tako kot vsi ostali, spremljaj razpravo, poskusi kaj potegniti iz tega, sprašuj, poglej si objavljene stvari itd.
Bodi firbčen.

atlet ::

Folk ideje imaste dobre, sam se jst tolko ne spoznam na hardver, ampak bolj na software. Brane2 predlagam, da bi naredili 2 tima in sicer eden bi skrbel za hardver, drugi pa za software. Ostali pa na plan z idejami. Mislim pa, da bi bilo dobro, ce bi naredili to iz takih komponent, ki jih je lahko dubit in so dotopne usim. Cena pa naj bi bila tam nekej, da ne bi blo ne predrago, sam tud najbolj poceni varjante nebi sli lih kupovat. OS bi pa napisali tako, ad bi imeu svoj GUI, lahko tudi graficni, sam s tem bo kar nekaj dela, predvsem z razvijanjem graficne knjizice. Fantje z idejami na plan!!!

Lp

klemen338 ::

ok, povejte kje se vidite, vas prispevek - hardware mislim da predvsem brane, kdo še?
jst bi lahko prevzel del software-a, lahko bi napisal graficno knjiznico, kar sem ze pocel (tudi nec4b, mimgrede prjatu), s tem da njega verjetno zelo zanima tudi hardware?
mimgrede ce bi sli razvijat preprosta okna, ce bi se kdo pridruzil pri kasnejsem razvijanju oken - preprosta, ne windowsov sprva, bi blo super.

po mojem je tud pametno da vsak deluje na vec "podrocjih", pa si tko pomagamo drug drugmu.

kako bomo vso stvar testirali na zacetku, ko ne bomo imeli ničesar? končno kot je tud nec4v reku, kje bomo dobili compailer, ki je seveda odvisen od procesorja? kaksen emulator,..?

strobos ::

Če koga zanima,imam idejo,ta pa je,da bi
nardil slovensko verzijo C-ja.Program bi izgledal nekak tako:

npr. za if stavek:

if(pogoj)
{
stavki
}

slo. verzija:
če(pogoj)
{
stavki
}

npr. za do while stavek:

do
{
stavki
}
while(pogoj)

slo.verzija:

delaj
{
stavki
}
dokler(pogoj)

itd.

Kar nekaj ljudi si je že naredilo tak svoj program.
Kaj pravte na to idejo?Je kdo zainteresiran za to?
Sem že dvakrat stran odrezal,pa je še zmer prekratko!

strobos ::

Pri vašem projektu bi lahko sodeloval pri hardwearu.Sam povejte,kaj točno boste nardil.

Lp

atlet ::

Jst bi sodeloval pri izdelavi softverja, graficno okolje, os, uporabniski programi. Kaj bomo pa naredili se nevem, to ce Brane2 ker si je on vso stvar zaislil. Za poslovenit c, pa mislim da je brezveze, kajti bi e mogli ucit se slovenske ukaze in ce znas ze od prej ASNI c, je to dokaj zahtevno. Vsekakor bi bilo dobro, da bi dolocli vodjo tima, mislim da za hardver bi biu Brane2, za softwaree se bomo pa se zmenli. Mislim pa, da je zaenkrat vec interesentov za hardver, kakor pa za software. Ce se ne motim smo v 3 za software...

Lp

Brane2 ::

bkider:
Slovenjenje C-ja se mi ne zdi smiselno ker:

-se zdi trivialno. Saj lahko že z aliasi v preprocesorju spremeniš besede, da pač eno besedo v izvornem tekstu zamenja z drugo preden da stvar naprej C prevajalniku.

- je uporabnost vprašljiva. Posloveni C in razumel te bo Toporišič. Kakšno korist tu lahko pričakuješ od njega ?
Poleg tega je takšen C neuporaben za kogarkoli brez slovenskega plugina za C prevajalnik. C naj bi bil čimbolj prenosljiv in je standardiziran.

atlet ::

Brane2 imam eno uprasanje zate. To napravo, ki naj bi jo naredil, a je to slucajno racunalnik z manjsim naborom ukazov? To je naredil en slovenec z ljubljanske univerze, ce se ne motim in je biu clanek o tem v mojem mikru. Stvar je objavljena tudi nekje na netu, s shemo in vezjem. Ko bom dubu link, ga bom tudi sporocu... :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: atlet ()

Brane2 ::

Če se prav spomnim, ste vi hoteli nov OS.

Jaz se samo igram z idejo o sprejemljivih platformah, na katerih bi taka stvar laufala.

Zdaj trenutno študiram Coldfire 5407. Nameravam dati od sebe nekaj predlogov za debato, kateri procesor bi uporabili...

Za to seveda rabim bolj konkretne podatke o čipih, iščem softverska orodja, ki bi bila zastonj itd...

Bom med tem časom povprrašal okrog za cene in dobavljivost raznih stvari itd...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

atlet ::

Brane2 mi nov os bomo naredili, sam tu si dau zelo dober predlog, tako da bos ti naredu napravo in mi bomo veselo pisali os, seveda ga bos lahko tudi ti. :)

Brane2 ::

BTW: a kdo ve, če gcc podpira tudi ColdFire serijo ?
Vem, da podpira 680x0, za Coldfire pa ne vem....

Pri ColdFireju me zanima ravno podpora za najmočnejši ColdFire- 5407.


Zzzzzzz ::

Zanimiva tale vaša debata... Morm reč, da sm se prow poglobu vanjo. Enkrat sm mel tle po disku en tutorial "how to create OS" pa ga k da bi blo zakleto ne najdem.

Takole, mogoče lahko tudi jaz dam kakšen prispevek k projektu, predvsem na softverskem področju kr nism nevem kak hardveraš (na faksu pri preklopnih strukturah - ja, sm 1. letnik FRI - mi je asistent prepovedal smer hardver k sm delal same kratke stike... ;o).
Lhk pa pomagam kej predvsem pri uporabniških programih (sistemsko programiranje... nism še delal - morda se kej naučim? :\) pa pri web developmentu (kao predstavitvena stran ipd.)

Zvonko

atlet ::

Brane2, kaj pa je narobe z Motorolinimi procesorji?

nec4b ::

Mislim, da bi bilo prov da se ločimo na dva skupini in stvari posebi premeljemo. Lahko bi uporabili npr. Yahoo groups, ali pa ce bi kdo tuki na slotechu naredu 2 novi skupini. Mene osebno bi veselil tako hardware kot software. Se enkrat pa pravim, da se mormo zment kar bi najprej sploh radi. Treba se odlocit kaksen naj bo OS in kaksen naj bo hardware. Mislim, da predvsem primanjkuje ljudi z znanjem o osnovah OS(file system, multi tasking, driverji, delo s pomnilnikom) treba bo napisat compiler, osnovne IO knjizice, matematicne knjizice,... sele pol se lahko igramo z GUI in podobno.
brane: gcc podpira coldfire, sam nevem pa ce ta zadnjega, obstaja pa program, ki zna prevesti asm kodo za 68k v coldfire kodo.
Pametno bi bilo izbrati tak procesor, ki ima ze veliko vgrajenih protokolov tako, da je cim manj zunanjih komponent in manj programiranja. Vsec pa mi je tudi tvoja ideja z fpga vezjem, ker ce bi dobro zastavili arhitekturu racunalnika, bi potem lahko tudi sam hardware spreminjali in dodajali le softwarsko.

lp

nec4b ::

atlet:Sej Coldfire je motorolin procesor.

atlet ::

Tolk se ne spoznam na hardver, da bi vse poznau...Una pa z yahoo groups ni slaba ideja. Bo najbolje, da se razdelimo v dve skupini. Glede GUI-a pa je dokaj zanimiv microwindows...

Brane2 ::

Kandidati za procesor (moj osebni izbor):

MC68K:


1. osnovna serija 680x0

Pro:

Full simpl in močna zasnova, enostaven vmesnik, majhna poraba.
programskih orodij (zastonj) je kar nekaj. Koneckoncev recimo tudi gcc (Linux) zna naredit kodo za 680x0.
Procesor je ful pameten in z enim ukazom naredi precej. Je zelo enostaven in učenje ASM-ja zanj je pesmica.
Poleg tega se da z malo čipi narediti soliden sistemček za učenje.


Con:

Zastarelost čipov, majhna hitrost, nezmožnost migracije. Vse, razen MC68000 je mrtvo, pa še 68000ka obstaja samo kot 68EC000 in 68SEC000. EC oziroma SEC oznaka pomeni dobro stvar, saj prinaša delo od dveh voltov naprej, možnost dela z 8 bitnim podatkovnim vodilom itd, samo stvari so še vedno počasne.

Najhitrejša 68000ka je 68SEC000-FN20, kar pomeni 20 MHz, kjer stvar da od sebe v povprečju 2 MIPS...
Stvar je noro overklokabilna in bi verjetno pri malo pazljivešem designu delala na 40+MHz (enkrat sem jo za šalo navil na 64 MHz...).
Samo to pomeni še vedno 6 MIPS. TUdi naslovni prostor je bolj majhen, čeprav verjetno več kot zadosten za naše potrebe (16 Mb Brutto). Stvar tudi nima internega FPU itd.

2. Derivati 680x0


2a.) ColdFIre


Serija je nastala, ko so pri MC pogoreli z 68040, ki je sicer super stroj, samo Apple se je odločil za prehod na PPC. Tako je 68K serija izgubila glavni vzrok za obstoj. Z 68040-ke so zmetali vso luksusno kramo in nastal je ColdFire 5102. Ni veliko slabši od 68040ke, vendar full cenejši. Nato so nastali še drugi modeli in nato še nekaj novih generacij.

Prvi Coldfire pod oznako 5102 je imel za cilj čimnižjo ceno ob čimvečji kompatibilnosti z 680x0. V predalu imam par 5102-tk, delujočih na 40 MHz. Mislim, da sem svojčas plačal 4 kSIT za kos. Pri 5102-tkahso obdržali skoraj vse ukaze stare 68000 serije. Novejši ColdFireji so striktno 32bitni (baje nimajo mnogih ukazov, ki delajo z 8 in 16-bitnimi podatki, ukazov za delo z BCD ciframi in podobne krame), so pa veliko hitrejši. Da pa se neobstoječe ukaze softversko emulirati. Ko Coldfire naleti na neveljaven ukaz ali ukaz, ki ga ne razume, skoči na poseben vektor,kjer leži rutina, ki se lahko ukvarja s tem. Tako lahko Coldfire emulira ukaze, ki so sicer namenjeni 68000ki. Veliko počasneje kot sicer, pa vendar.
Sploh pa to ne bi smelo biti problem pri softverju, pisanem neposredno za Coldfire.

Zadnji Coldfire je IIRC 5407, ki v primerjavi s prvimi modeli gate para, je pa še vedno full poceni. Glede na to, da so se 68040ke ustavile pri 66 MHz in 68060 pri 75 MHz, potem 162 MHz kot jih ponuja 5407 sploh ni slabo. Sploh, ker ima stvar hardverski MAC in zmore 233 MIPS pri 162 MHz ( 68060ka le 110 MIPS pri 75 MHz)

Na žalost pa so te stvari namenjene Embedded aplikacijam (printerji itd) in če Motoroli zmanjka premožnih kupcev, se ne bo obotavljala ukiniti določen model, čeprav zgodovina ne kaže, da bi bili najnovejši modeli ogroženi. To bom vsekakor še preveril. V Motorolini tabeli je navedeno, da bojo nehali delati modele, ki so jih začeli delati 6 let nazaj. Niti ni tako čudno, saj se stari 5102 na 33 MHz težko primerja z novo zverinico.

2b.) Dragon-in-ostali-balli serija MC683xx (Dragonball).

Ne vem, nisem navdušen nad njimi, čeprav imam par kebrov v predalu.
Gre za bodisi 68000ko s kar nekaj periferije na čipu, določeni modeli pa imajo tudi izpopolnjeno 68000ko, ki se ji reče CPU32, ki ima pospešene 32bitne operacije. Te stvari se res delajo izključno po meri velikih naročnikov ( za kake Palme itd).
Ko se konkretni model naprave ukine, pač Mc neha delat konkretni 6830x čip, ki mu je bil namenjen. Definitivno ni rožnato za male kupce, čeprav čipi suvajo in so full poceni, je pa Core počasen (68000ka).
Novejši Dragonballi imajo baje ARM jedro in bi mogoče znali biti zanimivi, vendar so optimalni za prenosne stvari bolj kot za tole.

V splošnem jih počasi izrivajo PPCji (serija 82xx IIRC). Saj pravim, nekako nisem navdušen nad njimi.


Nasploh se mi zdita pri MC68000 seriji smiselni dve izbiri:

1. Narediti nekaj z 68000ko za par kovancev. Procesor, Flash čipek, RAM čip, nekaj malega logike.
Primerni cilj je cena. performanse v razredu par MIPS na par deset MHz. Grafika ravno toliko da je, v razredu mogoče 512 Kb ali kaj takega.

2. Narediti nekaj s MCF5407, če je to že dostopno (preveriti ceno itd). Težava je v tem, da tu rabim že štirislojno tiskano vezje, ki ni tako poceni, kot navadno dvoslojno, a bom že preživel. Vdelati SDRAM. Tu bi se dalo narediti marsikaj, mislim da slika tja do najmanj 4 MB sploh ne bi bla problem. Bi pa verjetno generiral sliko iz glavnega RAM-a zaradi cene.
Približno tako kot cenene plate z vdelano SMA grafiko.

Več o teh stvareh lahko potegnete dol na :

http://e-www.motorola.com/webapp/sps/si...


Razvojna orodja se dobijo zastonj (določena) za 68000. Na Netu sem snel XASM68K-freeware assembler za 68000 in pripadajoči disasembler. Oba delata v DOSu. Naslova nimam (google)

Sem pa pred časom našel zelo v redu razvojno okolje za 68000-ko, ki ga je anredil profesor P.J. Fondse
in ki ga lahko snamete na: http://www.hzeeland.nl/~pfondse/

Torej za 68000 ke bi se dobil assembler in dissasembler, ki bi za silo delal tudi s Coldfirejem.
Poleg tega 68000ko podpira tudi gcc, torej je na voljo tudi C/C++



To bi bilo to, kar se tiče 68000ke in derivatov. V naslednjem postu bom vrgel uč na PowerPC serijo...








mb2263 ::

Sedaj se je potrebno odlociti, kak produkt bomo delali? Blo bi dobro da bi locili smeri razvoja programske opreme in strojene opreme, a bi hkrati delovali skupaj... Hotel sem rect, da bi naredili strojno opremo, ki bi podpirala razlicne verzije nasega OS, in naredili OS, ki bi delal na razlicnih bodocih platah... Sigurno nebomo naredili samo eno verzijo plate in eno verzijo OS... razumete? Da bi naredili eno in drugo stvar bolj samostojno, da ne bi bil OS totalno neprenosljiv na kakrsno koli drugacno okolje in da bi stojna oprema znala prisluhniti tudi drugacnemu OS..

No, to je sedaj ... Kar sem hotel se rect, je da se bi bilo resnicno pametno odlocit kaksno stvar bomo delali? Vem, da je bilo ze kr nekaj govora o tem. Pomoje bi morala biti naprava nekako spletno usmejena... oz. biti sposoba se povezat oz. komunicirat z windows ali Linux platformo... ne bi pa bila sedaj to plaforma podobna linuxu ali pa windowsom.

Hotel sem se rect, da bi bilo za prvi poskus najbolj optimalno narediti eno popolnoma enostavno stvar, relativno gledano... ki bi bila poceni in ne bi bila komplicirana... tako da bi se potem videlo ali je dovolj interesa in znanja za nadaljevanje nadgradnje. Bi ta prvi model ne smel biti totalno nekaj drugacenega od koncenga cilja... ceprav trenutno noben ne ve, kaj to je. Pomoje bi bilo zelo pametno, da bi bila naprava - stojna oprema - narejena bolj samostojno in bi se kasneje dokoncno odlocili, kje jo uporabit in da bi bila tudi taksna da bi se dala uporabit v vec namenov npr. da bi osnove strojne oprem ostale enake in bi se uporabljala kasneje ta razlicne projekte... Dobro bi bilo, da bi bila tako strojna oprema, kot programska oprema uporabna v razlicnih okoljih seveda z minimalnimi spremembami... programska oprema - sistemska oprema, kot je OS, pa bi bil napisan seveda za vsako strojno opremo posebaj, ampak tudi tako da bi bil prenosljiv ned razlicnimi modeli ... da ne bi delal samo ne eni verzije strojne opreme na ostalih pa bi crknil in bi samo delal tako in tako....

Kot sem rekel, Brane, ti si izberi eno optimalno verzijo celotnega vezja, povej ceno in povej tako in tako, pa se potem odlocimo zacnemo delat v osnovah in se sproti ucimo.... ko bomo dokoncali prvo verzijo stroje in programske opreme... si pogledamo kaj smo naredili in kako naprej... za prvi korak je ze vredu, ce procesor zabrunda in napise "Kako si kaj moj gospodar!" -- Sedaj pa kam to izpise ?? Bomo ga povezali na lasten LCD ali pa na externi monitor ali pa ... to pa ne vem... ti povej. Sem se tudi mnenja da bi bilo pametno pogledat malo v govorno prepoznavanje ... da bi sprejemal ukaze preko ustnih ukazov ... to je sedaj ze ka kaksno kasnejso verzijo ampak je pa opcija... Vsekakor potrebno se je odlociti, kako bo nas racunalnik sprejemal ukaze in tudi vracal rezultate ...

Moram pa se povedat, da sem bil zelo navdusen nad idejami, ki jih jih omeli ze prejšnjič, glede USB, LAN in to... blo bi zlo pametno, da bi znala komunicirat preko vsaj osnovnih komunikacijskih poti... USB, IR, ... mogoce celo TCP/IP .. ampak, to je ze za naslednje verzije ... za sedaj samo da napise nekaj in prizge nekaj luck in da vemo, ali bomo sposobni dalje ali ne ...

LP,
Miro

mb2263 ::

Aja se to, jaz sem bolj v programserkih vodah... tako da bi bil bolj uporaben tam, me pa strojna oprema nic manj ne zanima in mi nebi bil problem prebrat oz. se o teh stvareh naucit ... tako da, povej kje je moja pomoc potrebna....

LP,
Miro

krho ::

brane2:
za vecino MMUless CPUjev je prava stran za linux www.uClinux.org

ostalo:
Kar se tice USBja mam jest dom FT8u245a, podpira full speed usb 1.1. poleg tega mas spisane drverje za vecino os.

mreza 10/100 SMSC91C111.
-flash 2MB 16bit
-SDRAM Vsaj 16MB

problem pri vsej stvari je KAKO sprogramirati flash ko je zalotan. zastonjskih JTAG flash programatorjev NI.
jaz sem popenil in se lotil delati univerzalnega.

drugi problem zna ratati boot loader (inicializacija CPU-ja). sam ce se ne motim za MPC5407 je nekje na motorolinem sajtu.

4 slojno tiskanino tako ali tako rabis.cim gres delat kaj vecjega

Kar se tice CPUjev.
poglej SH7751 hitachi ima MMU, FPU, PCI<- grafika,...

klemen338 ::

Aja se to, jaz sem bolj v programserkih vodah... tako da bi bil bolj uporaben tam, me pa strojna oprema nic manj ne zanima in mi nebi bil problem prebrat oz. se o teh stvareh naucit ... tako da, povej kje je moja pomoc potrebna....

enako je z mano. :)

Brane2 ::


za vecino MMUless CPUjev je prava stran za linux www.uClinux.org


Sem pogledal. Nice, samo še vedno imajo 2.0 kernel, pa tudi zadnju update je bil leta 2000....


Kar se tice USBja mam jest dom FT8u245a, podpira full speed usb 1.1. poleg tega mas spisane drverje za vecino os.


Kaj je to ? Kdo to dela ? Kje dobim datasheete ?


mreza 10/100 SMSC91C111.


Sem mislu v skrajnem primeru snet stvari z Realtekove kartice za 2K5 SIT. Za ta denar dobim čip, ločilni trafo in konektor.


problem pri vsej stvari je KAKO sprogramirati flash ko je zalotan. zastonjskih JTAG flash programatorjev NI.
jaz sem popenil in se lotil delati univerzalnega.


Nice. Very nice. Če rabiš pomoč povej. Pa saj stvar je hardversko trivialna. Softver je jeba. Kok dnarja pa hoče met IEEE za ta standard ?

Če te zanima, si snemi Xilinxov Webpack. XIlinx se programira preko JTAG-a. Hardverski pod, ki sem ga dobil zraven za $99 je tok glup, da ga narediš sam v pol ure- pa saj mislim, da je Xilinx objavil njegovo shemo nekje...


drugi problem zna ratati boot loader (inicializacija CPU-ja). sam ce se ne motim za MPC5407 je nekje na motorolinem sajtu.


Ni blema. Mam programator. Ne rabim JTAG, da sprogramiram FLASH. Sem pa mislu mogoče raje uporabit NANDFLASH, kot je na recimo SmartMedia karticah, ker je poceni glede na kapaciteto in zelo uporaben kot boot diskec. Edini trik je, kako se zbootat z njega...


4 slojno tiskanino tako ali tako rabis.cim gres delat kaj vecjega


Ja. Na žalost. Elgoline mi ne gine. Pa glih oni niso razpoloženi za kompenzacijo. :(
OTOH je pa res, da delajo nore tiskanine. Na nivou, bi reku :O


Kar se tice CPUjev.
poglej SH7751 hitachi ima MMU, FPU, PCI<- grafika,...


Nori japonci delajo nore stvari. Za SH3 in SH4 vem. SH5-ke si nisem imel čast ogledati. Bom snel datasheete.
Samo tu je ponavadi problem razvojno okolje, Japonci se ne sekirajo za malega človeka in hočejo velik $$$ za kakršenkoli softver. Načeloma ni "Starter's KITov" Al se motim ?


Kje so te stvari dobavljive in kolk to stane ?


V;eraj sem si ogledoval PowerPCje itd. Medtem ko Motorola tu ne dela nič zanimivega, sem pri IBMu naletel na 603-ke. Zelo majhen čip (celo PLCC), ki dela na 300 MHz, požre zelo malo, ima FPU in MMU in celo nek soliden cache.
Delajo tudi full močnejše stvari, ki pa niso zalotljive doma, ker so uBGA pakungah (tko kot Northbrigde & Southbridge na mamaplatah).

Kdo sploh dobavlja IBMov čiperaj pri nas ?.







Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

atlet ::

mb2263: Ideje mas dobre, ampak se moras zavedat, da bomo porabli kako leto, preden naredimo sploh kaj, ki bo zanimivo za naprej razvijat, seveda bo hudo hroscato.... Zaenkrat bi naredili nekaj osnovnega, tolk da bi se stvar zagnala in bi se dalo kej na njej pocet uporabnega. LCD mislim, da je predraga, tko da na navaden monitor bi blo kr uredi za zacetek, za komunikacijo med Linux bi bilo pa dobro, ker brez povezave na PC, je skoraj nesmiselno delat napravo. Za prepoznavo govora pa lahko zacnemo sanjat cez nekaj let, ko bo stvar zadosti razvita, seveda, ce bo se voljat in cas takrat delat te stvari. Napisali bi en OS za eno plataformo, vendar bi se dalo ta OS prenest tudi na novejso plataformo, ce bi biu na istem procesorju, ker drugih zaenkrat delali nebomo. OS ni za napisat kr cez noc!!! Je pa uClinux kr zanimiva stvarca... :)
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

30 let x86 arhitekture (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Kiberpipa
22521594 (10051) BigWhale
»

[FASM] Kernel (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
674002 (2811) DustWolf
»

Intel dosegel končno hitrost (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
625525 (5434) slemo
»

HiFi Internet Radio Unit [IRU] (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
514552 (3766) Nejc Pintar
»

Moj najbolj eksotičen kos hardwarea je...

Oddelek: Strojna oprema
202041 (1253) rkovac

Več podobnih tem